Logo zločinci

Ovo je, sudeći po histeriji u medijima, povijesni dan za hrvatske male ljude. Najzad su gospodari ove takozvane države skontali da sto tisuća opljačkanih građana, plus djeca, plus unuci, može biti snaga koja će razvaliti mostove, krenuti prema njihovim dvorcima i zapaliti ih. Sto tisuća građana diglo je kredit u švicarcima. Neka svatko od tih nasretnika(nas nesretnika) ima oca, mater, ženu ili muža, dijete, u nekoliko je godina deset posto stanovništva ovoga u čemu živimo dovedeno na prosjački štap.

Tko je za to kriv? Banke? Banke su nešto bez lica, bez imena i prezimena, imaju samo logo. Zato je žrtvi posebno teško. Kad te siluje Janko ili Marko, kad te opljačka Ivo, kad ti mater ubije Željko, sve je mnogo jednostavnije. Znaš prema kome uperiti nož, pištolj, bijes. Kad te opljačka logo priča je mnogo tragičnija.

U slučaju \”Franak\” država Hrvatska blagoslovila je zločin na isti način na koji sada pokušava ublažiti nacionalnu tragediju. Kao što Rohatinski, 2008. godine proglašen \”najboljim guvernerom na svijetu\”, mjesečnik \”The Banker\”, nije učinio ništa da pomogne žrtvama, dapače, s visoka nam je poručivao kako on ne može utjecati na tečaj franka, tako danas sudac Dobronić poručuje bankama koje su na prvom stupnju izgubile parnicu da se nagode sa oštećenima.

Smijemo li ciničnog Rohatinskog koji živi u kući koju mu je poklonio Todorić uspoređivati sa dobrim Dobronićem? Po meni, i jedan i drugi su vojnici sistema koji je u službi kapitala. Nikad se u Hrvatskoj nije ukazao bilo kakav Rohatinski ili Dobronić koji bi postupio neovisno. Dobronić nije nikakav Don Kihot, presudio je kako je morao. Izazvao je burno odobravanje čitave Hrvatske, mi volimo sitne pobjede jer smo navikli samo na velike poraze, ali je ipak pretjerao.

Poručuje bankama kako bi bilo dobro \”da se pokušaju nagoditi jer bi private tužbe, koje će uslijediti ako njegova presuda postane pravomoćna, mogle iscrpiti banke.\” Pa dodaje: \”Znam da će presuda imati posljedice za banke ali nije bilo dileme i ovo je jedina moguća odluka.\” Nevjerojatno! Ovako nešto prvi smo put čuli od parničnog suca. Oni u pravilu nikada usmeno ne obrazlažu presudu a još manje dijele savjete strankama da se nagode.

Dobronić očito zna da će njegova presuda postati pravomoćna pa je zabrinut zbog \”mogućeg iscrpljenja banaka\”. Zvuči apsurdno ali Rohatinski i Dobronić su na istoj liniji. Prvi nije brinuo o iscrpljenosti opljačkanih, drugi brine o iscrpljenosti pljačkaša. Nema veze. Deset posto hrvatskog stanovništva danas slavi jer će im zločinac vratiti nekoliko novčića. Zločinac? Tko je zločinac? Znamo imena i prezimena njegovih slugu. Zločinci su Država, zločinac je logo. Protiv njih na sudu izvojevati pravu pobjedu naučna je fantastika. Blago našim gospodarima. Znaju oni kako nama malo treba.

foto: HaPe_Gera

5 Comments

  1. JOSIP buljevic 04.07.2013
  2. Cukunio 05.07.2013
  3. NZS 06.07.2013
  4. Slaviša Vajner - Čiča 06.07.2013
  5. Vanja 06.07.2013