Ja žena, ja mama, ja nona, ja punica, ja svekrva, ja maćeha…

Koliko žena u meni ima?! Tko sam ja žena? To je ona ženska koja mrzi kuhanje a ipak četiri puta tjedno u kipuću vodu baca torteline kupljene u marketu pa na njih istresa umak od rajčice iz staklene boce pa onda njen muž to pojede. I još mora reći, bože, rođena si s kuhačom u ruci.

\"Podijeljena
Ta žena pokušava u sebi ubiti strah da će joj muž otići s nekom mlađom i tvrđom. Hvata ga na cesti za ruku, neka svi vide, on je moj, moj, moj, iako imam deset kila previše, sijedu kosu ispod smeđe, bolnu kralježnicu i osjećaj da ću se jednoga dana ipak probuditi i u izlogu vidjeti curu koja trenutno zarobljena u meni urla, pusti me van, kravo stara!

Ja mama ne mogu shvatiti da sam mama ljudima koji više nisu mladi. Zovem ih telefonom nekoliko puta dnevno, govorim im kako puše jak, hladan vjetar, cesta je zaleđena, pazite preko zebre, stavite kapu na glavu, ne vozite auto, autobusi voze redovno, što ste danas kuhali, ne jedite često picu, nemojte otići iz Hrvatske, bit će bolje, vani ćete dobiti posao ali ćete biti stranci dovijeka i predaleko od mame.

Naravno da volim zeta, on je otac moje unuke.

Naravno da volim nevjestu, ona je žena moga sina.

Naravno da volim dijete svoga muža, to je dijete moga muža.

Naravno da volim unuku iako ne zna što znači riječ ne. Ima nekoliko kaputa, bezbroj majičica, tajica, čarapa, jaknica, kapica, rukavičica…Njena je majka imala jedan kaputić. Zna uključiti aparate koji će joj na ekran dovući životinje, živine, zvijeri, vještice, zmajeve. Sva se ta čudovišta bore do posljednje kapi nečega. Ubijaju, kolju, vrište, stenju…Da sam joj ja mama…Žao mi je, nisam nona iz priče. Svoju unuku vidim rijetko, čuvam je nikad. Zapamtit će to, šteta što raste bez none. A raste bez none jer su noni bitni internet i knjige i putovanja i filmovi i pisanje.

Vrijeme leti. Muž, djeca, unučica, zet, posinak, nevjesta… Što smo mi jedno drugom pitaj boga. Ne razgovaramo na tu temu jer je život težak, treba platiti račune i poreze i kredite i odlaske u markete. Nema se vremena za analize.

Baš imam problem. Toliko je žena u meni, ni jednu nisam upoznala, baš onako, upoznala do kraja. Danas čerečim jednu, sutra drugu, prekosutra treću… Ni sa jednom nisam zadovoljna. Ipak, sretna sam da nas toliko ima. Da sam samo jedna ja, jedna jedina, sigurna sam da s tom gospođom ne bih mogla nikako izađi na kraj. U velikom društvu čovjek se izgubi pa mu bude lakše.


31 Comments

 1. Domagoj Bogoljub
 2. Sanja
 3. MariLu
 4. Suncica
 5. Madijomijo
 6. vojislav
 7. wilma
 8. Mimi
 9. Dubravko Sambol
 10. Shorty
 11. atko
 12. Emina
 13. S.L.
 14. Jaca VA
 15. Sg
 16. ssokolica
 17. teuta
 18. Dunja Sporer
 19. scorpiorex
 20. ida
 21. scorpiorex
 22. Domagoj Bogoljub
 23. Poncije
 24. Kira
 25. Dunja Sporer
 26. Domagoj Bogoljub
 27. abcd džđ
 28. Li
 29. anna