Vedrana Rudan o Gotovini

Pojedini čitatelji bloga pitali su se zašto Vedrana Rudan nije prokomentirala slučaj Gotovine i Markača. Tekstova na tu temu bilo je više puta na blogu, a autorica se nedavno, u sklopu Blicovog teksta o Anti Gotovini, osvrnula na slučaj hrvatskih generala.

Izjavili ste da ste \”sretni što je sud oslobodio Gotovinu\”?
– Jesam.

A objašnjenje glasi…
– Već dugo godina pišem i govorim isto o datoj temi. Al’ da ponovim. Prvo: Akciju \”Oluja\”, organizovano čišćenje Hrvatske od Srba, osmislile su SAD i dale Hrvatima svu logistiku i podršku. Drugo: Milošević je akcijom upravljao iz Beograda. Treće: U akciji \”Oluja\” bilo je zločina, stradanja civila, \”herojskog\” paljenja srpskih kuća, ali Gotovina, optužen zbog \”prekomjernog granatiranja Knina\”, nije zločinac.

Gde je tu komandna odgovornost?
– Opet ću ponoviti. Akcijom su zapovedali Amerikanci, ali oni, kao što znate, ne priznaju Haški sud, nego samo sud svoje partije. Sigurna sam da bi Hag oslobodio Gotovinu i da je zločinac jer je Hrvatska u NATO. Mi smo postali američka vojna baza tako da su nam svi zločini kojih je, ponavljam, bilo – oprošteni. Kako vidite, Obamu je karta krenula. Njega, dobitnika Nobela za mir, neće optužiti zbog prekomernog granatiranja Gaze. Kad vam Hag osudi Mladića na sto godina – po meni on jest zločinac, ali mnogo manji od Obame ili predsednika Izraela Peresa – što ćete učiniti? Opet zapaliti hrvatsku zastavu? A šta je sa američkom? Bila bih presretna kad bi i Srbi i Hrvati najzad spoznali da njihovi najveći neprijatelji rastu u njihovim takozvanim državama. Siju nezaposlenost, glad. Uništavaju našu budućnost. Zaboravimo prošlost. Krenimo u rat u svojim zemljama za bolje sutra nas, naše djece, naših unuka.


27 Comments

 1. Petar
 2. Jaca VA
 3. nenad novakovic
 4. History is written by a winner
 5. sused
 6. Miki Maus
 7. pamtimonegadnedane
 8. pamtimonegadnedane
 9. Alkemicar
 10. Miki Maus
 11. Igor
 12. Mirjana Milojević
 13. Advokat
 14. Alkemicar
 15. mimi
 16. Sladjana
 17. baka
 18. MIMI
 19. nenad novakovic
 20. Miki Maus
 21. Alkemicar
 22. Aaron Smith
 23. Voivod
 24. Mimi
 25. sladja