Vedrana Rudan o Gotovini

Pojedini čitatelji bloga pitali su se zašto Vedrana Rudan nije prokomentirala slučaj Gotovine i Markača. Tekstova na tu temu bilo je više puta na blogu, a autorica se nedavno, u sklopu Blicovog teksta o Anti Gotovini, osvrnula na slučaj hrvatskih generala.

Izjavili ste da ste \”sretni što je sud oslobodio Gotovinu\”?
– Jesam.

A objašnjenje glasi…
– Već dugo godina pišem i govorim isto o datoj temi. Al’ da ponovim. Prvo: Akciju \”Oluja\”, organizovano čišćenje Hrvatske od Srba, osmislile su SAD i dale Hrvatima svu logistiku i podršku. Drugo: Milošević je akcijom upravljao iz Beograda. Treće: U akciji \”Oluja\” bilo je zločina, stradanja civila, \”herojskog\” paljenja srpskih kuća, ali Gotovina, optužen zbog \”prekomjernog granatiranja Knina\”, nije zločinac.

Gde je tu komandna odgovornost?
– Opet ću ponoviti. Akcijom su zapovedali Amerikanci, ali oni, kao što znate, ne priznaju Haški sud, nego samo sud svoje partije. Sigurna sam da bi Hag oslobodio Gotovinu i da je zločinac jer je Hrvatska u NATO. Mi smo postali američka vojna baza tako da su nam svi zločini kojih je, ponavljam, bilo – oprošteni. Kako vidite, Obamu je karta krenula. Njega, dobitnika Nobela za mir, neće optužiti zbog prekomernog granatiranja Gaze. Kad vam Hag osudi Mladića na sto godina – po meni on jest zločinac, ali mnogo manji od Obame ili predsednika Izraela Peresa – što ćete učiniti? Opet zapaliti hrvatsku zastavu? A šta je sa američkom? Bila bih presretna kad bi i Srbi i Hrvati najzad spoznali da njihovi najveći neprijatelji rastu u njihovim takozvanim državama. Siju nezaposlenost, glad. Uništavaju našu budućnost. Zaboravimo prošlost. Krenimo u rat u svojim zemljama za bolje sutra nas, naše djece, naših unuka.


Posted

in

by

Comments

27 responses to “Vedrana Rudan o Gotovini”

 1. Petar Avatar
  Petar

  Slavene, tvoja mama je to izjavila u beogradskim novinama. U rjeckim, zagrebackim ili nedaj Boze u splitskim (u Splitu je Ante postao i pocasni gradjanin) se to nigde nije moglo procitati? Zasto, sa pravom pitamo mi, koji tvoju mamu smatramo jednom od retkih objektivnih novinara i intelektualaca danasnje Hrvatske? Da li se boji osvete “pocasnih gradjana Hrvatske”, ili je to njen zaista licni stav, to je ostalo nepoznanica svih nas koji smo je do sada “stovali”?

 2. Slaven Hrvatin Avatar

  Izjave i intervjui su dvosmjerna ulica. Da bi netko dao izjavu, potrebno je da mediji to zatraže. Kako je VR u prošlosti bila kritična prema hrvatskim zločinima, i to kada su svi hrvatski mediji mudro šutjeli o tome, pretpostavljam da u vremenu ovakve patriotske euforije radije razgovaraju s pouzdanijim sugovornicima.

 3. Slaven Hrvatin Avatar

  A kad smo već kod teme riječkih novina, naš Novi list je bojkotira osim kada to baš nikako ne može izbjeći.

 4. Jaca VA Avatar
  Jaca VA

  Baš tako-krenimo u borbu za bolje sutra i pogledajmo u lice zlu u sopstvenom dvorištu. U potpunosti saosećam sa svima koji su na razne načine stradali u Oluji i ne mislim da bi se taj dan trebao slaviti kao nacionalni praznik. Ali, ne podležem ni srpskom kolektivnom očaju zbog toga budući da nama Srbima to osećanje neće popraviti kvalitet života. Kao ni Hrvatima euforija, razume se. Krajnje je vreme da i jedni i drugi prošlosti damo značaj koji joj pripada i prestanemo sa pozivanjem na nju ma u kom kontekstu današnjeg trenutka. Želim da verujem da se oslobađajuća presuda za generale neće loše odraziti na položaj srpskih povratnika u Hrvatskoj. I sam Gotovina je rekao da je to i njihova zemlja, pozivajući ih da se vrate u što većem broju. Želim da verujem i njemu. Valjda je došlo vreme da razum pobedi strasti i bezumlje. Kod obeju strana. Pozdrav Vedrani, Slavenu i komentatorima!

 5. nenad novakovic Avatar
  nenad novakovic

  Iskren, objektivan i nadasve hrabar komentar. Nijesu Srbi
  devedesetih ratovili protiv Hrvata, nego protiv Ujka Sama.
  Bio je to rat koji Srbi nijesu mogli niti smjeli dobiti.
  Zvaničnom diplomatijom USA se zalagala za očuvanje
  Jugoslavije. Tajnim kanalima i sredstvima sve su svoje snage –
  diplomatske, ekonomske, vojne, upregli da Jugoslaviju rasture.
  Ali, ne mirnim putem, nego u krvavom građanskom ratu. (!)
  Mirni raspad Jugoslavije Amerima nikako ne bi odgovarao.
  Nikad se ne bi mogli dokopati Kosova i Metohije.
  Pustili su da se sirotinja kolje i gine četiri debele godine. A onda pozvaše u Dejton Franja, Sloba i Aliju.
  Pazi, inicijatori rata pojavljuju se kao mirotvorci..!
  Američki cinizam je oduvijek bio beskrajno maštovit.
  Da bi ih ponizili, (Sloba, Aliju i Franja) da bi pokazali njima i ostatku svijeta ko je gazda, spratiše tri ringleaders u “dejtonski obor”. Zaprijetiše – nema izlaza ako ne umukne oružje. Smjestiše ih dvadeset dana u vojničkim kasarnama vazduhoplovne baze Rajt & Paterson, kako li se već zvaše, hraneći ih u oficirskoj menzi kao mlade kadete. Negdje u pola intervala dopustiše Franju da doleti u Zagreb na vikend odmor.
  I da pokažu drugoj dvojici da je Franjo ipak favorit.
  Zato Gotovina i Markač nijesu smjeli biti osuđeni. Čak da je u
  Oluji pobijeno i 30.000 srpskih civila.
  Osuditi Hrvatske generale, značilo bi da Amerika osuđuje samu sebe.
  Kud bi sudija Meron protiv svojih!
  Taj isti sudija i sa istim žalbenim vijećem, odvali Šljivančaninu
  kaznu sa 5 na sedamnaest godina! U Haškom tribunalu svi su nevini dok se ne dokaže da su – Srbi !
  Kad prekine rat, uvijek je samo jedna strana kriva. Ovaj put su
  to Srbi.
  Očekujemo za par dana srećan povratak kući šoka Haradinaja.
  Svaka druga presuda bi bila nelogična. Osuđujuća osuda bi mogla isprovocirati neprijateljsko raspoloženje stanovništva oko baze Bondsteel. A to Ameri ne smiju dopustiti. Eventualni zločini
  nijesu bitni, bitno je na kojoj si strani ratovao.
  Welcome, Haradinaj!

 6. History is written by a winner Avatar
  History is written by a winner

  Istina. Vrlo je bitno na kojoj strani ratuješ. Inače bi Truman odgovarao za ratne zločine zbog bacanja atomskih bombi, Churchill zbog prekomjernog bombardiranja Dresdena, a za Staljina bi mi trebalo tri dana, samo da mu prebrojim sve počinjene zločine.

 7. sused Avatar
  sused

  Hvala Rudanice ča mi je oprla oči, pa sad znan odgovor na pitanje “ko nas bre zavadi”?.

 8. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  Miki Maus says:
  09:32 on Nov 24th, 2012
  @Mimi says:
  “Mi bi trebali u stvari da budemo ponosni, jer mi naše zločince nismo poslali u Hag zato što su Srbi, nego zato što su zločinci.”
  Mimi, zemljakinjo iz istog mesta. Ne slažem se da smo poslali “naše zločince” – VEĆ OSUMNJIČENE za ratni zločin (svako je nevin dok se ne dokaže krivica)!
  Kod nas je svaki novinar papagaj vrhovni sudija, a da ne govorimo o aktivistima NVO ! NVO, gospođa Nataša Kandić I Sonja Biserko su prednjačile u tome.
  Masmediji i novinari papagaji su se u Tamo daleko utrkivali da osumnjičene proglase za ratne zločince PRE NEGO SU IZRUČENI HAGU I PRE NEGO SU OSUĐENI i gle čuda sada su tim istim “mustrama ” krivi Hrvati, hrvatski mediji i Gotovina!
  Hrvatski mediji i hrvatska vlast su činili SUPROTNO !
  Srpska politička “elita” – svaka čast manjini – su naši najveći neprijatelji. To važi i za drug narode na brdovitom Balkanu.
  Što se tiče Gotovine, on je od svih hrvatskih generala NAJMANJE KRIV i visoka početna kazna je bila kazna i za Franju T, Janka B, Špegelja, Merčepa i mnoge druge hrvatske “heroje!” Naravno da je Gotovina kriv po komandnoj odgovornosti, ali treba biti zaista naivan, pa pomisliti da će oni koji su planirali i davali logistiku za “oluju” dozvoliti da Gotovina bude osuđen. To bi značilo priznanje i njihove krivice.
  Obični građani Srbije treba da sude prvo svojim dahijama i faraonima, mafiji i sličnim “mustrama!”
  U Tamo daleko ako tzv. običan čovek ne plati komunalije, ili porez u iznosu od 1500 evra, uzmu mu stan vredan sto puta više i prodaju po bagatelnoj ceni građevinskoj mafiji!
  Mnogi bogataši ne plaćaju poreze i doprinose godinama – i nikome ništa.
  Uzmimo samo jedan očigledan primer. Kontraverzni biznismen napravi objekat za godinu dana koji vredi 10 miliona evra, a za tu godinu plati porez na prihod od nekoljiko desetina hiljada evra. PORESKA UPRAVA SE PRAVI MUTAVA, juri “sitnu boraniju” jadnu sirotinju koja nema zaštitu političkih moćnika i partia i globi je do gole kože. Ti biznismeni zato plaćaju partije i neke političare i rade šta hoće!
  Kako čovek od 30 godina može da zaradi novac i napravi velelepnu zgradu TV – bez dozvole i NIKOME NIŠTA!
  JESU LI NAM ZA TO KRIVI HRVATI I GOTOVINA !
  Predlažem da zakopamo “ratne sekire” na ovom blogu i da vidimo ko uništava našu sadašnjost i budućnost nama i našoj deci u Tamo daleko! To isti predlažem i našim kompanjonima na virtuelnom ratištu!
  Pokušajte da pročitate što V.R. piše i između redova. Nekima na ovom blogu ne bi vredelo ni da Vedrana nactra svoje ideje u boji (ne mislim na tebe Mimi), oni su programirani (nisu čitali Orvelovu “1984!, a ni “Životinjsku farmu”. Bilo bi dobro da to urade dok im ne bude kasno!

 9. pamtimonegadnedane Avatar
  pamtimonegadnedane

  Svi o Oluji. Ali kakvi su to vjetrovi puhali uoci rata i u samom pocetku rata? ‘ko je istjerivao Srbe iz Hrvatske u to vrijeme?
  Jeli itko cuo Hrvoja Hitreca kad je postao tudjmanov ministar za informiranje na samom pocetku tudjmanove vlade? Da haski sud ne postoji vec odavno, da nema nikakvu snagu i da ce ……..? Ili je to samo jedna od onih gadnih vijesti koje se kazu ili vide samo tad i nikad vise. Pa ‘ko cuo cuo, ‘ko vidio vidio, ‘ko nije nije.

 10. pamtimonegadnedane Avatar
  pamtimonegadnedane

  Moji komentari nisu upereni protiv Vedrane. Ja samo govorim ono sto znam. A znam da je Vedrana bila i ostala rijetki hrvatski javni borac/borkinja protiv represivnog hrvatskog rezima franje tudjmana i svih njegovih sljedbenika i obozavatelja bilo kako da su se zvali. A tu bespogovorno spada ono sto se zove prosto i najprostije pucanstvo.

 11. Alkemicar Avatar
  Alkemicar

  Miki, sta je s pjesmom? ‘Ajmo lagano: “Nek me nocas prate, s pjesmom rujna vina, osam tamburasa… iz okolice Knina”. 🙂

 12. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @Alki
  Mnogo je zbavnije slušati tamburaše koji tamburaju po žicama – po taktu i harmonično – nego one koji “tamburaju” bez “sluha” – hoću reći razuma i logike – po tastaturi! Prisutni se izuzimaju ! Nemoj molim te da me vučeš za jezik ! Bujrum ! Moram da se pritajim – “kum ” me kritikuje za skribomaniju.

 13. Igor Avatar
  Igor

  Sve je ovo lepo, ali pitanje je što vas neko ne natera da radite sve to sto je radio Gotovina, čovek ima neku savest i oduku, zar ne? Po tome se razlikuje od životinja?.. Milošević je komandovao… a on jadničak izvršavao…. Nije imao izbora…. Smešno….

 14. Mirjana Milojević Avatar
  Mirjana Milojević

  Najlakše je okriviti trećeg za naše poslednje ratovanje. Krivci su Amerikanci, slava Markaču i sličnima. Nešto tu nedostaje. Etika, naravno. Ni Srbi ni Hrvati, većina, nikako da izmere svoju krivnju. Ne da im se. Neobrazovani su. Ne znaju da u osnovi fašizma leže jake emocije i bljutavi romantizam. Za čas im se, u nastupu orgazmične patriotske strasti, ruka samoukruti u fašistički pozdrav, prema tribinama navijača, kraj topova uperenih prema Kninu ( da tane ne premaši onih humanih 200 metara ) ili na internacionalnim Palama oko zaklanih bivola i njihovih gojitelja koji pripadaju onom drugom nacionu. Antička drama?. Ne, balkanska. I manite me više heroja branitelja bilo kojeg naroda. O ljudi, zar vam još nije jasno. Mi gladujemo a oni, heroji, hrane se našim životima.

 15. Advokat Avatar
  Advokat

  @Igor … vidi ovako … Gotovina je, kao i Mladić, mentalno retardiran i zato je i bio na mestu na kom je bio.. a ne neko drugi… ali za razliku od Gotovine Mladić nije bio na pravoj strani… međutim, oni za koje je Mladić ratovao su dakako bili na pravoj strani, ali on nije imao pojma o tome… jer je, kako već rekoh retardiran… pre naših ratova, za Mladića nikada niko nije čuo, niti se je on bilo čime isticao čime bi zaslužio da bude na mestu prvog čoveka VRS, pri tom mu je pobijena familija u Kalinoviku 41-45. i bio je idealan čovek za gluposti koje su usledile 91-95. …dalje, na mestu Gotovine je mogao biti bilo ko …što naravno njega ne abolira… ali je on nesumnjivo bio prilično nebitan igrač u celoj priči… to sve naravno sada Hrvate ne zanima… oni su sada nahranjeni nacionalizmom i druga hrana im ne treba… za narednih nekoliko godina… njihovi jahači apokalipse su identični našim… zveckaju onim čime raspolažu.. uglavnom ničim..

 16. Alkemicar Avatar
  Alkemicar

  @ Miki – Ka’ ce sreca, pa ti nisi taj (“tamburas”)… Il’ je “kum” malo “dremn’o posle rucka”, a?

  Nego, sve ‘ocu da te pitam – je l’ bi mogli (npr.) Milana Martica da (pro)zovemo ovdje – OPTUZENIK (ili – osumnjicenik, nekako mi to pristojnije zvuci!) – NA 35 GODINA ZATVORA (provjeri kod “advokata”, molim te!), iako personalno mislim da bi bilo “prikladnije” staviti ga u onu (tvoju) formulaciju”: TAMO NEKI SRBI KOJI SU CINILI GLUPOSTI (mislim, nisam “advokat”, pa ne bih znao… sta bi bilo “lepse”!?).

  Tu bi mogli staviti i, recimo, Radislava Krstica (46 godina zatvora), Milomira Stakica (40), Gorana Jelisica (40), Momcila Krajisnika (27), Dragoljuba Kunarca (28), pa generale Momu Perisica (27) Nebojsu Pavkovica (22), Mileta Mrksica (20), Radomira Kovaca (20), Mitra Vasiljevica (20), Radoslava Brdjanina (32), Mladju Radica (20), Blagoja Simica (20), Zorana Zigica (25), Ranka Cesica (17), Duska Sikiricu (15), Biljanu Plavsic (11), Momira Nikolica (20), Darka Mrdju (17), Dragana Zelenovica (15), Vidoja Blagojevica (15)…

  Znaci, sve pod “tackom” – GLUPOSTI, a ove “sitnije”, mozda pod – BLESAVSTINE: Stanisica i Simatovica, Simu Zarica, Pavla Strugara, Miroslava Kvocku, Miroslava Tadica, Milorada Krnojelca, Simu Drljacu, Sredoja i Sretena Lukica, Stevana Todorovica, Slavisu Bearu, Dragoljuba Prcaca… dok “one” oko 10 godina , nesto ispod, nesto iznad, necemo sitnicarit’, jer ima ma ih pun k….), da ih, ako nemas nista protiv… i ne “zovemo” (NIKAKO!?), pogotovo ne pravosnazno i nepravosnazno osudjene, a blagopocivavse u Gospodinu… (od Sloba do tamo nekih samoubica, zubara – Milana Babica, univerzitetskog profesora Nikola Koljevica… bog da im dusu prosti, pa do Vlajka Stoiljkovica, etc.).

  “Ostalima” – Dario Kordic (25), Mladen Naletilic Tuta (20), Hazim Delic (20), Vinko Martinovic Stela (18), Vladimir Santic (18), Esad Landzo (15), Mario Cerkez (15), Ivica Rajic (12), Drago Josipovic (12), Fikret Abdic (14), Haradina Baju (13), Mirko Norac (10), Zdravko Mucic (9), Mirjan Kupreskic (8), Enver Hadzihasaovic (5), Zlatko Aleksovski (7), Isak Musliju (13)… i sad idu oni “orici” i slicni “oroscici” (i kokosari), dakle, da im ostavimo ono – RATNI ZLOCINCI, jer su osudjeni za – ratni zlocin!

  Pa, ako se slazes… da to rijesimo, onako bratski (bez da se “mijesamo” u sudske poslove…. pu, pu, pu), jer ima ih sto cekaju na presudu (i pravosnaznost dugovjecnu): Mladic, Karadzic i Seselj (ove “glavne” da zovemo – MIROTVORCI a Zdravka Tolimira – NESRETNIK koji je, kao prvi Mladicev suradnik, tj. “neposredni izvristelj gluposti” zbog koje je (njegovom neopreznoscu na “radnom mjestu – Srebrenica”) stradalo najmanje 1,700, a protjerano oko 20 hiljada ljudi!).

  Ostale, koji su na “istom radnom zadatku… ZACRVENILI DRINU” za jos oko 6300 lica, da zovemo – EKOLOZI?

  Praljka, Prlica, Ramush Haradinaja, Rahima Ademija, Brunu Stojica, Valentina Corica i njima slicne, da (zasad) “zovemo” – ZLOCINACKI PSI RATA! (nemam nista protiv…)

  Pa, da idemo, brate… u ljepsu (i sretniju) buducnost, kao sto nam to ti, Miki, predlazes!? I da javis… ako se slazes?

 17. mimi Avatar
  mimi

  @Alkemicar – Al seiriš, jesi li ti siguran da nemaš bar malo srpske krvi? (pu,pu daleko bilo)… Mnogo me podsećaš na srpske domaćine, zvane – “Romantičari”, ako ne znaš šta je to, e to ti je kad srpski domaćin sa svoje nove dvospratne kućerine gleda u sirotinjsko, komšijsko dvorište kako ovom nesretniku crkava krava, i uživa.
  Što ne spomenu glavne krivce sem onog mrsomuda Miloševića? Đe su ti Tuđman i Alija? Jel stvarno misliš da Gotovina i Markač nisu bili obavešteni? Pa bar mi Srbi znamo da prepoznamo kad nam rukovodstvo nije obavešteno. Mnogo mi stidljivo spomenjes ustaška zvesrstva, ne valja ti to. Da ih samo spomenu u dve reči, ili stvarno smatraš da nisu bil odgovorni?

 18. Sladjana Avatar
  Sladjana

  Sladjana says:05:31 on Nov 26th, 2012come on vedrana, you know better!!
  delis etikete teka tako proizvoljno: gotovina nije zlocinac, Mladic jeste zlocinac. According to whom? Hag? Pa znamo ko je osnovao hag i isto tako znamo da ti govorase da u njihovu pravdu ne verujes. dakle ko drugi? Po kojim kriterijumima jednom nabacujes tesko breme zlocinca a za drugog ponosno tvrdis za si uvek govrila da nije zlocinac.?

  Dakle puno si me raocarala sjora vedrana zbog nejasnih demarkacionih linija u slucaju zlocinca gotovine. kazes dogodio se zlocin u Kninu i Krajini. OK. I onda hoces da optuzis Milosevica i amere za taj zlocin? Salis se svakako? Pa gde je ofgovornost onih koji su “cistilli” citava sela ? Ko je pucao na kolone prestravljenih ljudi koji su panicno bezali u srbiju?
  get real. Pa sta su hrvaiti, retardirana deca kojoj je neko dao da se malo” zabave” a oni krenuli bez da promisle?
  Mislim da si ovim ogradjivanje od osude gotovininih zlocina izgubila mnoge mislece Srbe. nema veze” druga srbija ” ce nastaviti da te “guta”.

 19. baka Avatar
  baka

  Draga Vedrana,

  u pravu si, našli smo krivca, a to je ipak najvažnije.
  Takvi smo mi Hrvati,naš dragi susjedi šalju nam cvjeće na Vukovar, a mi genocidni kakvi jesmo – vidjeli tenkove. Sram nas bilo.
  Tješi me samo činjenica da nismo samo mi zločesti, i Muslimanima se u Srebrenici isto dogodilo, braća miroljubiva a oni ih optužuju.
  Baš smo zločesti i mi Hrvati i Muslimani.

  IPAK, MORAMO SE ISPRIČATI NAŠOJ BRAČI …… NEBOJTE SE HRVATI ĆE VAM PRIJE OPROSTITI, NO ŠTO SE VI BUDETE POSTIDJELI.

  DRAGA VEDRANA, tekst po običaju odličan,pozdrav

 20. MIMI Avatar
  MIMI

  @Bako, bako, a što su ti tako veliki zubi, i oči bako?
  A mogla bi se malo uhvatiti Abecedara ili Bukvara svejedno, pre nego što kreneš da nekropostuješ budalaštine nauči kako se piše rečca ne i gde se piše, ako niste sigurni naučite pesmicu:
  “NE se sa glagolom zajedno ne piše,
  đače toga se ne boj,
  osim u četiri reči,
  neću, nemam, nisam, nemoj,

 21. nenad novakovic Avatar
  nenad novakovic

  Svi oni koji lamentiraju nad nepravednom presudom Haškog suda Hrvatima, Gotovini i Markaču, može za utjehu biti to što su
  Hercegovački Hrvati pred tim istim sudom najebali “kao žuti”.
  @Alhemičar je lijepo pobrojao vremenske kazne Kordiću, Tuti,
  Šteli, Fikretu (Babu) i inim… General Praljak je tu najjeftinije
  prošao. Valjda zato što je neposredno poslije rušenja Mostarskog mosta obećao da će se tu napraviti ljepša ćuprija.
  Kao što je 1991. Vučurević iz Trebinaj obećavao da će, poslije sravnjivanja Dubrovnika, izgraditi ljepši grad!
  Ovako drakonske presude za rat u Hercegovini, govori nam
  da to nije bilo u američkoj režiji. A upotrijebiti oružanu silu
  gdje to nije u američkom interesu, rizikujete da vas odvedu
  u “Nirnberg”.
  Dakle, i poslednjem laiku je jasno da je Haški tribunal isključivo
  politički sud u američkom interesu.
  A pravo i pravda – šta to bijaše?!

 22. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @Alki
  Pobogu brate, bolan Ne bio ! (Mimi, zemljakino je li to po pravopisu) ! TI SI BAŠ ODLUČIO DA SE UPIŠEŠ U ŠOVINISTIČKO TAMBURAŠKO DRUŠTO – ALI MOLIM TE – NE VUCI ME U NJEGA!
  MIslim da smo neke stvari apsolvirali i uzalud kucaš sekriom – na otvorena vrata!
  Ponovo navodiš neke cifre i to okrugle, pa na ćoše! Čudi me KAKO SRBI U BIH UBIJAJU SAMO GRUPE SA OKRUGLIM PARNIM BROjEVIMA ? Unapred se izvinjavam svim nevinim žrtvama, ali ne koljačima i ubicama ! Ej Džejmi Šeju, dođi da malo učiš EPP na Balkanu.
  Dakle, oni na spisku nisu mi ništa u rodu, a nisam ih ja ni slao. To nije bio moj rat – možda tvoj jeste ? Što se tiče presuda, o tome je bilo reči. Proguglaj pa da vidiš što pravi intelektualci na Zapadu o tome govore!
  Iako sam ja branio Gotovinu, ne u smislu da je nevin, već da je najmanje kriv od ogromne većine drugih. Moram da te pitam po čemu je Perišić, koji se povlačio iz Zadra i bio pod stalnom vatrom miroljubivih Hrvata i Bošnjaka, više kriv od Gotovine ili drugih. O Lazareviću da i ne govorim!
  Ti uopšte ne čitaš šta drugi govore, već neprekidno iznosiš svoje argumente i “argumente” u nadi da ćeš po onoj Gebelsovoj – 1000 puta ponovljena laž postati istina.
  Kada sam ja rekao da oni nisu krivi ? Nisam ja njihov advokat, a nisam uopšte advokat – o tome polemiši sa našim Advokatom !
  U Nirnbergu je suđeno 19-torici nemačkih nacifašista za ogromne zločine, između ostalog i za OKO 6,000.000 Jevreja!
  Vidiš ti si naveo GENIJALNE ČINJENICE SUDA USA i NATO-a koji – barem po kvantitativnim pokazateljima – pokazuju DA SU SRBI U BIH, dakle, svojoj državi, a ne oni iz Šumadije POČINILI VEĆI ZLOČIN OD NACIFAŠISTA. Zista genijalne teorije !
  Nemački neofašisti, ako i oni u SAD uporno satanizuju srpski narod, jer je to jedini način da skrenu pažnju sa svojih zločina iz svetskih ratova u kojima su Evropu pretvorili u najveće groblje na svetu.
  Nemoj da misliš na našin kao šti far šara po mrkloj noći – čas tamo čas ovamo – kao muha bez glave! Olabavi malo i preispitaj svoje stavove, ali bez opterećanja emocija – ukoliko je to uopšte moguće.
  Tu temu smo iscrpeli i ti samo tražiš žrtvu – DA BI PLASIRAO SVOJE ISTINE I “ISTINE” (Mani se Gebelsa i njegovog sledbenika Šeja – njihove teorije više ne piju vodu. Svet je postao globalno informaciono selo. Danas svaki pojedniac preko Neta može da razotkriva “neporecive” crno-bele istine u stilu kauboji su dobri momci, a Indijanci su loši momci! Hrvati su dobri momci, a Srbi su loši momci, ali loši momci su nestali – zameo ih vetar – “oluja”!
  Vidim ti nemaš problema ni sa vremeno ni sa novcem! Ja imam pametnija posla od ubeđivanja nekih čiji um je zabetoniran za bilo koji proboj druge istine osim njihove. Čemu gluhom šaputati n auho. Ćorava posla !
  Hajdmo sad malo muzike !
  http://www.youtube.com/watch?v=zYOkmOi5Pjc

 23. Alkemicar Avatar
  Alkemicar

  Pa, Miki… KO NAS, BRE, ZAVADI? ‘Ajde, pustaj onu: “Ne daj da nas zavade ovi ljudi zli”… (dosta vise ove Zore Dubljevic, stara je, a i ponavljas se, brate).

  Necemo valjda dozoliti Hag “ostane”… izmedju nas!? 🙂 Sve ti je to “tu negdje”, u 100-tinjak (hiljada) dusa i jedno tisucu godina zatvora (razlike). Ti broji, ako hoces, ja nemam vremena (ima Google, taj – sve zna, pametniji od… Ajnstajna).

  Vidim, ni sa Vedranom ne komuniciras! Sta je sad… “odjednom”? Bar ti treba da razumijes: Ante je zgodan tip, sto jes’ jes’, a ona ti je (malo) “slaba” na te macho-camacho likove…

  Amerika je (narano) kriva (za sve)… Dobro, to se malo ne slaze sa njenom “teorijom” da je Gotovina “americki covjek”, ali ne treba biti sitnicav (takve su ti zenskice, sjecas se da je bila “luda” za Tadicem, sad je Sarajlija pao k…. za usi, ovaj je “superstar” i sta se tu moze?).

  Ne da je branim, ali mi nekako zao da ostane… bez kajmaka (i “pohovanih tikvica”!) 🙂

  P.S.

  Ako nemas onu “Ne daj da nas zavade”… pustaj: “Prokleta je Amerika i sunce sto sja” (to imas, nemo’ da me foliras!). 🙂

 24. Aaron Smith Avatar
  Aaron Smith

  Vedrana je dozivljavana kao neko ko staje u odbranu i na stranu zrtve. Onih 200.000 prognanih i oko2000 ubijenih u oluji su zrtve. Neko je na njih bacao granate. Bedrana ostaje na strani svog maticnog Hrvatskog trzista, srpsko trziste je “side job”. Zasto bi se u sveopstoj domoljubnoj euforiji spominjale srpske zrtve.

 25. Voivod Avatar
  Voivod

  Splačina.

 26. Mimi Avatar
  Mimi

  @Evo sta je rekao E. Kusturica na tu temu, ko hoce neka procita –
  ipak je on osoba od integriteta, iako mu to osporavaju sva tri entiteta – http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:408302-Kusturica-Gotovini-da-daju-Nobela

 27. sladja Avatar
  sladja

  Buduci da sam do sad uglavnom bila saglasna sa misljenjima iznetim u clancima gospodje Rudan ciji sarkazam je najcesce veoma dobro pogadjao metu, mogu reci da sam iznenadjena ovim recima. Odrasla sam u Hrvatskoj i dobro znam da je nazalost u duhu hrvatskog naroda usadjena deviza sa kojom se mnogi rode, zive i umiru :”Budimo pre svega Hrvati iako smo rodjeni da budemo ljudi!”….Dok je nas pokojni patrijarh Pavle govorio : “Budimo ljudi iako smo Srbi!”, misleci pritom na najiskreniju hriscansku vrlinu prastanja neprijatelju koja svakog od nas cini covekom, mi smo to prihvatali i prastali, bili smo ljudi jos od II svetskog rata iako smo Srbi koji su svoje kosti ostavljajli u Jasenovcu, na Petrovoj Gori, diljem “Lijepe nase”, ali nazalost nase komsije su to shvatale kao slabost. Sad , kad je rezultat zivljenja ovakvih reci jedna etnicki ociscena Hrvatska (ili bar tako misle jer medju “pravim” Hrvatima ipak je vise od polovine Unijata ….ako gresim, bice da su “Hrvati” iz okoline Samobora bas cistokrvni cim slave Slavu!), sad cak i “umni” ljudi kakvom sam smatrala gospodju Rudan ovakvim svojim tekstovima pokazuju nepostovanje ne samo prema desetinama hiljada nestaih, poginulih i ranjenih, prema stotinama hiljada prognannih vec vredjaju i Jevreje mada se deklarisu da nije tako. Znaci danasnji Izrael je fasisticka tvorevina potomaka proteranih i ubijenih Jevreja za razliku od onih pobijenih u ratu koji su bili zrtve??? Hajde da sad Izrael ostavimo po strani ali samo da uocimo paralelu ili pak paradoks u recenom…Gotovina i Markac nisu krivi, krivci (Tudjman i kompanija) nisu zivi, komndna odgovornost se ne priznaje, ona je nebitna. Znaci li to da je krajnje vreme da hrvatske vlasti pred tim “sudom pravde” podnesu zahtev za ponistenje Nirberga? Pa sto da ne? Hitler je bar zvanicno bio mrtav, zasto suditi ostalima, zar su bili krivi sto su ucestvovali, to je bio “domoljubni” rat, Nemacka je samo stitila svoje interese a to nije bilo moguce dok ne poubija te “zle” Jevreje isto kao i Hrvatska Srbe…Mora da smo mi svi koji smo ziveli u toj “Lijepoj nasoj” dok je sve pocinjalo bili slepi i gluvi pa nismo videli da se polozaji generala dodeljuju samo posebno zasluznim “braniteljima” koji nikako nisu bili krivi, boze sacuvaj samo su se takmicili u tome ciji ce plan za “oslobodjenje” drzave ukljucivati sto potpuniju i mogucniju realizaciju etnickog ciscenja…Pobednici na tenderu , pomenuti generali krvoloci mora da su u to vreme bili hipnotisani, mora da su pokojnici (Tudjman) koji su krivi za sve zavrsili neki dobar kurs hipnoze pa su je primenili kako na naciji tako i u vojsci….Samo, taj sapun kojim Hrvatska danas pere ruke uprljane krvlju hiljada mucenicki ubijenih mora da je nekog dobrog kvaliteta cim tu krv gotovo vise niko i ne vidi, cast izuzecima i svim ljudima medju Hrvatima kojih sigurna sam ipak ima, a gospodja Rudan i istomisljenici bi mogli i da ih potraze, da pokusaju sa njima da razmene koju pametnu, ako bi pritom smeli da se pogledaju u oci i ako bi naravno pre vega imali hrabrosti! Jer nema hrabrosti u ubijanju nejakih a jos manje u onima koji takve zveri slave…Izvinjavam se biolozima sto upotrebih ovu rec, zveri su ipak sa vise ljudskosti u sebi…

  Komentiraj članak
  UNICORN