Nedostaje mi Hitler

Sve češće mi pada na pamet kako je nekad život bio lijep. Naši su roditelji znali da se partizani i saveznici bore za slobodu. Mi smo godinama kasnije učili koga je dana Hitler ušao u Poljsku, Čehoslovačku, Francusku… Sve se zna o vremenu prije šezdeset i nešto godina.

\"Francois
Ameri su bili dobri momci koji su nakon rata mene i moje vršnjake hranili žutim sirom i marmeladom, rezala se poput putra. Slali su nam šećer u vrećama. Kad bismo pojeli šećer naše su bake od vreća šile plahte.

Talijani su bili fašisti koji su nam oteli komad zemlje, mi smo onda neke digiće pobacali u jame. Oni koji su imali više sreće napustili su svoje kuće i stanove i pobjegli u Italiju. Ona je tada bila fašistička tvorevina, ni slična zemlji u kojoj ja danas kupujem kilogram špageta za osamdeset centi.

Što reći o Engleskoj? Dok ju je Hitler zasipao bombama Kraljica Majka i njena kći Elizabeta ostale su u Londonu i tako pokazale da im je draža borba za slobodu, čak i smrt, nego pušenje Hitleru.

Taj mali Austrijanac bio je i ostao oličenje zla. Da nije učinio samoubistvo saveznici bi mu sigurno napravili carski rez onako kako je to nedavno netko učinio Gadafiju. Tko? Tko je napao Libiju bez najave? Datum? Godina?

Kad sam već u mračnim vremenima sjetimo se holokausta. Može li se ikad zaboraviti holokaust? Milijuni Židova pretvoreni su u dim, i neki Cigani doduše, ali Cigani u međuvremenu nisu dobili državu i stvorili atomsku bombu. Zato o njihovoj tragediji ne govore tete u vrtićima u zemljama koje drže do sebe.

Da, bilo je krasno živjeti pred šezdesetak godina. Naši očevi i majke i mi dječica nismo imali dovoljno hrane ali smo veselo pjevali jer je veliki rat bio iza nas a Hitler je izgorio sa kurvom Evom i još nekima iz svoje ekipe.

Mora da je to bio dobar osjećaj. Probuditi se, nakon toliko patnji, u svijetu bez Hitlera. Ljubomorna sam na sve koji su bacali cvijeće na partizane, čak i na žene koje su diljem Evrope silovali Rusi. Oslobodioce počastiti pičkom? To je najmanje što jedna žena može učiniti za slobodu.

Danas? Ja sam u problemu. Mogu guglati i saznati kad je Hitler ušao u Poljsku, Austriju, Čehoslovačku, Pariz…Sve je tako jasno. Nijemci su bili zločinci. Svi koji su živjeli u osvojenim zemljama žrtve. To bi bilo to.

Danas? Gdje ću naći kako se zove današnji Hitler? Zaguglat ću. Naravno. \”Današnji Hitler je\”, prema Večernjaku \”u tijelu žene Hilary Clinton\”.

Da li je moguće? Kakvu moć ima žena koja je ušla u povijest kao supruga predsjednika Amerike koji se ištrcao na plavu haljinu svoje obožavateljice? Ona? Hitler?

Tko je onda Obama koji svakoga utorka, dok doručkuje, odlučuje na koga će \”teroristu\” bilo gdje u svijetu uputiti bespilotnu letjelicu. Nema veze ako toga utorka i \”terorist\” doručkuje, možda, u društvu šestero dječice.

A tko je i koga dana i koje godine ušao u Egipat? Kako se zove taj Hitler? Kako se zove Hitler koji je ušao u Tunis? Dan? Godina? Kako je ime Hitleru koji komada Siriju?

Čitav svijet zna tko upravlja koncentracijskim logorom u Gazi ali se ne smije spomenuti ime toga… Hitlera?

Kako se zove Hitler koji će ubiti Juliana Assangea kojemu je najveći grijeh što je u Švedskoj kresnuo dvije ženske. Jednu bez kondoma, drugu dok je spavala?

Za sada se skriva u ekvadorskoj ambasadi u Londonu ali netko mu je već zaprijetio da će tenkovima krenuti na njegovu utvrdu. Ime? Hoću ime tog Hitlera!

U Moskvi su curice koje se zovu Pussy Riot osuđene na robiju jer su u crkvi zazivale Putinov odlazak. Putin je Hitler?

Kad za koji tjedan neki krenu na Iran nakon što Siriju pretvore u prašinu kako će se zvati vođa koji će razoriti tu zemlju?

Neću više nabrajati. Valjda kužite moju frustraciju. Kad su moji roditelji bili mladi znali su da je krhki pajac ono što treba smaknuti da bi svijetom zavladao mir.

Danas? Hitler do Hitlera, Hitler do Hitlera, Hitler do Hitlera… Nigdje Hitlera Svih Hitlera.

A meni za sreću treba samo jedan.


Posted

in

by

Comments

77 responses to “Nedostaje mi Hitler”

 1. Mia Avatar
  Mia

  Vedrana, jedan od najboljih Vaših tekstova ikada! Svaka Vam čast!

 2. VLADO Avatar
  VLADO

  Gđo Rudan, zaboravili ste Antu Pavelića, da li vam nedostaje i Ante?

 3. Marija Avatar
  Marija

  O , itekako postoji vrhovni Hitler , samo ga mi obični siromašni smrtnici rijetko viđamo , Čuči i šuti u mraku i tišini trezora . On upravlja svim ovim neimenovanim i znanim Hitlerima .I zasigurno neće izvršiti samoubojstvo a kako mi se čini neće ni sljedbenici .

 4. Nochobdija00 Avatar
  Nochobdija00

  Pretjerali ste sa silovanim ženama za vrijeme 2. svjetskog rata, ali uglavnom se slažem sa vama. Danas stvarno ima toliko puno mini i maxi Hitlera da ti odmah bude muka čim uključiš TV, ali stvarno nema nekog ultimativnog zlikovca za kojeg ćeš ujutro kad se ustaneš s olakšanjem reći, “E, da nema ovog/ove…!” Svijet kao da je od tada postao puno zlobniji i složeniji.
  Osim toga, moje bake i djedovi su se tada napatili, ali su bar imali životni cilj, zapravo smisao u svojim životima. Da rat konačno prestane! Danas mi se čini kao da ljudi besciljno i besmisleno lutaju svijetom sve dok ih smrt konačno ne dokrajči. Ima nešto smisleno, a usudio bi se napisati i osvježavajuće u toj patnji.

 5. SSSS Avatar
  SSSS

  Vašu zemlju, draga gospođo, Nemci nisu osvojili, već ste ih dočekali kao oslobodioce, častili ih pičkom i koječime još. Mislio sam da bar vi Istrani niste bili krvoločne ustaše koje su klale ljude samo zato što su pripadnici drugog naroda ili konfesije, kad ono – sami priznajete kako ste bacali Italijane u jame. Italijane koji su u Istri domicilno stanovništvo, jer je svima dobro poznato da je Tito uzeo Istru Italijanima i dao je Hrvatima. O tome je još osamdesetih godina prošlog veka, dok se još nije nazirao kraj SFRJ, u italijanskoj štampi govorio veliki srpski književnik Dobrica Ćosić.
  Zato za vas i jeste pravo pitanje da li vam nedostaje Ante Pavelić. Ne znam otkud vama Hrvatima uopšte pravo da se svrstavate na stranu antifašističke koalicije, kada i danas baštinite simbole NDH – grb, zastava , himna, naziv monete – sve vam je potpuno identično vremenu kada ste u ime poglavnika, pape ili koga već u večna lovišta poslali ko zna koliko hiljada ili stotina hiljada Srba, a koje, draga gospođo u ovom svom nebuloznom tekstu niste čak ni pomenuli kao žrtve pored Jevreja i Cigana.
  A što se konkretno VAŠE PIČKE tiče, sumnjam da bi se našao neko da se njome “počasti”. To bi, ipak, pre svega i iznad svega bila kazna, kako za oslobodioca, tako i za okupatora…

 6. ja Avatar
  ja

  guba, hahahah. hitler je ekonomska moć?
  para?
  super blog, ko je taj zločesti bog rata.

 7. sanja Avatar

  sve mi ok, sem onoga za pičkice. Zaista je nesmotreno stavljati pičkice u isti koš s izmasakriranima i pobijenima. I to pčkice koje i služe jedino tome da na sebe skrenu pažnju koja bi inače bila usmerena na ono što hitleri rade po svetu.

  Protiv sam osude pičkica na robiju, ali dve godine robije kojima su zaradile svetsku slavu i sigurnu (a verovatno i bogatu) budućnost su mila majka spram, recimo, trideset pobijenih rudara u južnoj africi za koje taj isti svet, koji se jako brine za ugroženu slobodu pičkica, apslutno ne haje.

 8. aleksandar Avatar
  aleksandar

  hm…nije lose,a moze i gore…

 9. miki Avatar
  miki

  Toliko je Hitlera poslije onog poznatog da me strah.Hvala Vam sada drugačije gledam na to. Otvorili ste mi oči.

 10. Petar Avatar
  Petar

  Ajmo pricati o drugom tabuu! A sto je Hitler zlo! Sta se Hitler razlikuje od vaseg kralja Tomislava, od Napoleona, od naseg Dusana, od Sulejmana (koji pocinje na RTL-u 27.08.),Sadama, Busa, Staljina, Aleksandra Makedonskog, Milosevica ili Tidjmana… Koljac za koljacem… Samo su imali drugaciji PR. Ja hocu da citam fashisticku literaturu i da cujem zasto pedofili zele stranku u Holandiji… Hocu da se otrujem,a onda cu se leciti…Zasto vi matori imate tu privilegiju da se trujete da lecite, a mi mladi ne mozemo? ZASTO JA MORAM UCITI NA VASIM GRESKAMA, HOCU DA ZIVIM I GRESIM!

 11. fahredin Avatar
  fahredin

  pa ja bih umjesto hitlera rekao faraon.

 12. Jeruk Avatar

  Vedrana, dobra i oštropisna kao uvek. No, na komentar me je ipak naterao Petar: Zasto vi matori imate tu privilegiju da se trujete da lecite, a mi mladi ne mozemo? ZASTO JA MORAM UCITI NA VASIM GRESKAMA, HOCU DA ZIVIM I GRESIM!. Izgleda da je Veliki brat, današnji Hitler, a može biti i Velika sestra koja se krije iza Brata, ili su zajedno smislili da starijima ostave kosti da glodju i dalje, da mlade drže uspavane danju, bez posla, bez dobrog obrazovanja. Jer, kako bi uspeli da mladost pretvore u robove, ili u internet, narko ili druge vrste robove, a starost u robove svoje dece? Dok starima puca mentalni sklop da obezbede kakav takav prstojan život svom potomstvu, mladost spava i za svoju sudbinu okrivljuje roditelje…To je ključ uspeha Velikog brata, Hitlera današnjice.

 13. vinko Avatar
  vinko

  Kad ubiješ jednog tad si ubojica, kad ubiješ miljun tad si heroj.

 14. Vesna Avatar

  Od jednog mudrog čoveka sam čula: “Kada saznam ko stoji iza fudbalskih klubova, saznaću ko vlada državom”.
  Sjajan, sjajan tekst! U centar mete.

 15. Jasna Avatar
  Jasna

  Koja je to doza licemerja pa da u Srbiju idete po priznanja, reklame i tiraže, a da ih ne spomenete kao žrtve genocida u državi koja je rasadnik Hitlerčića?! Bolje da se pitate o kolektivnoj amneziji Vašeg naroda, amneziji kojoj ste i sami skloni, ili Vas ni o tom događaju iz ’40-ih god niko nije učio?! Daleko su Iran, Sirija i Amerika…bliže su Vam Kraške jame 😉

  1. Srbobran I Avatar
   Srbobran I

   nemo’ da si pizda. tak’e niko nece!

 16. Slaven Hrvatin Avatar

  Jasna, takvih tekstova je bilo, a redoviti čitatelji bloga imali su ih priliku pročitati. Ali nije loša ideja, možda bi u svakom tekstu trebalo spomenuti “Hrvati su vršili zločin nad Srbima” kako netko ne bi pomislio da VR zagovara ili poriče zločin.

 17. Goran Avatar
  Goran

  Hitler je živ al se pakuje.

  …konopac je spreman,
  savit će se grana,
  ovih dana.

  pozz

 18. […] se zna o vremenu prije šezdeset i nešto godina…piše Vedrana Rudan u svojoj novoj kolumni.                    Get ShareaholicVEZANI […]

 19. Jasna Avatar
  Jasna

  @Slaven Hrvatin Nije stvar u tome da ona treba da spominje zločin u svakom tekstu, čak ne treba njima ni da se bavi, ali je jako ružno dati akcenat na onakav zločin, a da pri tome namerno izostavi one koji su u njemu najviše stradali. Jadno je…Verujem da u HR za licitiranje sa počinjenim zločinima nad Srbima lete i pero i glava i da je bolje to ignorisati kad god se može, ali bi umesnije bilo da je onda ceo taj zločin preskočila, jer je i svrstavanje takvih zločina, Gadafija, Izraela u isti koš sa nekim drogiranim ruskim pubertetlijama takva banalizacija da je to suvišno i komentarisati. Da, Putin jeste uradio to što je uradio, ali zamislite, samo kakva bi se svetska hajka podigla da se nešto slično desilo u sinagogi, ili rimokatoličkoj crkvi?!

 20. Mihovil Avatar
  Mihovil

  @ Jasna:
  Genocida?
  Malo smo pustili mašti na volju.

 21. maja Avatar
  maja

  Dobar text i dobri komentari… Svaka cast…

 22. Goran Avatar
  Goran

  Nisam bas siguran da je poredjenje pravo..Hitler, Staljin i ekipa su u to vreme zbrisali desetine miliona ljudi, pokusavali citave nacije da iskorene, izmislili fabrike smrti (koncentracioni logori su blaga rec)

 23. Jasna Avatar
  Jasna

  @Mihovil…manje HRT-a za tebe, doza je prejaka. Da si učio istoriju, a ne filtriranu povijest i njene “činjenice” znao bi koji parametri određuju šta je zločin, a šta genocid!

 24. lakegirl Avatar
  lakegirl

  Da se Hitler i Pavelic probude u Hrvatskoj ovog trenutka pomislili bi da su pobijedili u pretproslom ratu. Pitam se samo koga ce Hrvati klati u slijedecem? Ateiste mozda?

  1. Hrc Avatar
   Hrc

   A kaj je tebi osim što imaš 12 godina ?!?

 25. Mihovil Avatar
  Mihovil

  @jasna
  Naravno, da sam učio istoriju, mislio bih da se u Srebrenici samoozlijedilo par nespretnih ljudi, a Vukovar pomeo tornado s oceana.
  I ovime moja diskusija završava.
  Btw, dobar text!

 26. verica Avatar
  verica

  To što nas (h)istorija, magistra vitae po pravilu u praksi nauči da imamo amneziju samo na (zlo)dela isključivo vlastitoga etničkog kolektiva nije ništa novo, niti je endemska bolest vezana samo za ovu našu zlosrećnu “regiju” – nikako da se naviknem na taj idiotski naziv, btw. Nema veze. Ono što hoću da kažem je sledeće : mislim da Vedrana nje spomenula Srbe u kontekstu jama namerno, ali ne iz razloga na koje su pomislili prethodni učesnici diskusije, već baš iz pobude da izazove diskusiju. Jer, zašto bi se svaki put kada se govori o genocidu morali po default-u pomenuti Jevreji, ili Srbi, ili Bošnjaci … kada na žalost ima još toliko mnogo drugih primera na ovome svetu. Možemo pričati o Jermenima, Kurdima… ili o mnogobrojnim novim kandidatima za naj-nadrljavanje. To je prosto dobra tema za razmišljanje. Kao i to da je Hitler, sa svim svojim zlodelima – bio gospodin čovek za ove nove Hitlere danas. I meni je u zadnje vreme puno puta pao na pamet Gadafi, koga smo zadnji put videli “pravedno” poniženog i silovanog. Primećujete li koliko je upadljivo potpuno otsustvo vesti iz Libije. Kao da više ne postoji. Da se sazna kako se tamo dešavaju neke povremene oružane čarke treba potrošiti mnogo vremena i dobro prekopati po medijima. Zapravo je poslednja slika koje se jasno sećam snimak onog njegovog nesrećnog sina koji se zove Svelost Islama posečenih prstiju na rukama. Kakve li ćemo slike gledati iz Siruje, kada se sve ovo završi? I koliko će to trajati, pre nego što se zaboravi, i Sirija takođe prestane da medijski postoji. I ko je sledeći? I gde su Hitleri ? Odličan tekst.

 27. SSSS Avatar
  SSSS

  Bole vas Vukovar i Srebrenica?
  Mislili ste da će Srbi kao i u vreme Drugog svetskog rata da budu bespomoćne ovćice koje ćete kad zaželite da šišate i vodite na klanje. Pa, znajte da taj film više nikada nećete da gledate.

  Nedavno sam gledao na HRT-u kako slavite godišnjice svojih velikih pobeda nad Srbima – Bljesak, Oluja – kako se već zovu, kojima ste proterali ono malo Srba (uglavnom dede i babe) što je preostalo posle Jasenovca, Gradiške i nebrojenih drugih logora i jama. Znajte da vi nikada niste pobedili niti ikada možete da pobedite Srbe. Mogli ste samo da ih koljete u vreme kada vam je za to Hitler (na čijoj ste strani bili tokom rata i čiju reinkarnaciju VR svećom traži po belom svetu) dao odrešene ruke ili da prognate preostalu šaku jada kada su vam neki novi Hitleri za to dali zeleno svetlo.
  Zato ne prizivajte Srbe tvrdeći da ste ih pobedili. Bolje vam je, verujte, bez njih (kao i njima bez vas), jer vi nikada nikoga niste pobedili. Hiljadu godina ste dudlali Austrougarima, Italijanima i ko zna kome sve još, izgubili ste oba svetska rata i sve ratove koje ste vodili protiv Srba. Uvek su drugi pobeđivali za vas ili je možda najprimeremije reći: uvek su neki Hitleri pobeđivali za vas.

  Hitler je za vas bio idol, nešto najsvetlije i najsvetije, pa ste čak i deci davali imena po njemu (Dado Topić, recimo, nosi kršteno ime Adolf, ali je to u vreme SFRJ krio kao zmija noge), trgove i ulice nazivali njegovim imenom…

  Zato i ne čudi što vam nedostaje!

  1. Srbobran I Avatar
   Srbobran I

   mnogo sssseresh SStanislave! bash preterano seresh!

 28. Donald Tisoc Avatar
  Donald Tisoc

  Pa tzv. leadership pretvorio se u furhership. Na tisuce malih hitlercica i svi nastoje nadmasiti Ucitelja. Svijet nista nije naucio iz jugoslavneske krize. Sve je tada isprobano i vidjeno. Libija, Egipat, Sirija samo je copy-paste yu-slucaja. Nazalost ovom nizu nema kraja u buducnosti.

 29. John Cleese Avatar
  John Cleese

  kao i uvijek, dobar i površan tekst namijenjen blentavim masama koji su prihvatili sluzbenu povijest.
  i opet se, kao i uvijek, sve vrti oko zenskog spolnog organa. taj spolni organ zapravo vrti svijet pa koliko god mi sutjeli o tome.

 30. Rodoljub Pravdic Avatar
  Rodoljub Pravdic

  O, zemljače, dupli esesovče (SS SS)! Tekstove treba čitati sa razumevanjem, istoriju pogotovu! Kamo lepe sreće da smo mi “ponosni Srbi” vodili bugarsku politiku (uvek uz pobednika!) umesto ispraznog Qrčenja. Bilo bi nas mnogo više, ne bi smo bili sitnurija za potkusurivanje današnjih raznobojnih i raznovrsnih Hitlera. Kažeš da nas “nisu pobedili” Hrvati? Nije nas pobedio ni NATO? Žalosne su sve te naše pobede iza kojih ostaju pusta groblja sa pravoslavnim krstovima.

 31. SSSS Avatar
  SSSS

  O, zemljače, pravedni Rodoljube (ili Domagoje, svejedno)!

  Da nešto razumeš ne bi me nazvao “duplim esesovcem”, jer SSSS može štošta da znači. Hrvatima moji komentari ne smetaju, jer sam u njima izneo samo činjenice, ali se uvek nađe neki savesni rodoljub da popuje i da drži slovo.

  Ne bih ti, inače, ni replicirao, dragi i pravedni Rodoljube (ili Domagoje, svejedno), samo da nisi u istu ravan stavio Hrvate i NATO. Ne preteruj, dragi zemljače, ma odakle bio i ma šta radio!

 32. ben dover Avatar
  ben dover

  al ga serete (vi u komentarima) i jedni i drugi..
  prvo da se obratim pametnjakovicu SSSS:
  Povijest srba i srbije nije previse razlicita od HR osim sto imate vise turskih izraza, fraza i gena. sjecas se slavne bitke na kosovu? toliko o vladavini pod tudjom cizmom.
  nadalje, postojao je jedan smjesni bradati pod imenom Draza koji je takodjer bio produljena ruka Von Ribentrofa! isto sranje drugo pakovanje…
  a onda je dosao jos jedan rat, opet su se dvije “zaracene” strane sjele za isti stol i dogovarali kako ce djeliti drzave i upravljati stokom…
  E moji balkaci govna ste bili govna cete i ostati jer ste glupi i ni za 1000 godina se necete opametiti. uvijek ce vama vladati neki tamo hitler…
  a sad se odite svadjajte jel Tesla hrvatski ili srpski znanstvenik…

 33. Jasna Avatar
  Jasna

  @Mihovil
  Slažem se, nespretni obično i okliznu o koru od banane, a uz tornado ide upozorenje da ostanete kod kuće, inače…

  Da ti uprostim, kakav si komentar tražio-takav si dobio, za bolji nisi, jer da jesi znao bi osnovnu razliku zločina i genocida i ne bi tako isključiv komentar ostavio.

 34. drago Avatar
  drago

  zadeli ste žebljico na glavico, moj poklon!

 35. Boban Avatar
  Boban

  Boze (s malim b) kako je nacionalizam slijep. On je kao ljubav ili mrznja, iracionalan a osjetljiv kao zubobolja. Nacionalista cita A gdje pise B, “tumaci” izmedju redova, zna bolje od samog autora “sta je pisac htio da kaze” i uvijek se vraca starim, izlizanim ali jedinim refrenima koje je naucio (kojim su ga naucili). Zalosno. U svakom nacionalisti drijema jedan mali Hitler, a i onaj austrijski je u pocetku bio mali. Je li Tomislav bio Crnogorac, jesu li Srbi dosli odmah nakon ameba, jesu li Hrvati biblijski (hoce reci arijevski i najstariji narod u Evropi), da li je Pavelic tvorac prve nezvisne hrvatske drzave (ja, nezavisnosti, braco draga), je l Draza “prvi gerilac” u Evropi cetrdesetih, da li je Islamska deklaracija bila samo “nevini mladalacki Izetbegovicev san”, da li je Republika Srpska dio Bosne i Hercegovine il “nebeskedrzave”…itd. itd. Pateticno i zalosno. Dragi moji balkanci, daleko vam kuca.

 36. Slavko Avatar
  Slavko

  Jedan al vredan .

 37. Pavlovic Ljiljana Avatar
  Pavlovic Ljiljana

  U potpunosti sam razumjela o cemu pisete u tekstu. Slazem se sa svime sto ste rekli, upravo ono o cemu mi mnogi mislimo, a nismo se javno izrazili jer nemamo priliku. Ne bih mnogo obracala na neke grube komentare, jer smatram da vi niste osoba kojoj trebaju biti upuceni, smatram ih greskom. Mozda nije tesko zakljuciti ko treba da ponese novi sinonim za trenutno (ne)popularnu licnost zvanu Hitler, ako znamo cija su marioneta SAD, a preko njih neke evropske velike zemlje, pa nadalje se siri kao paukova mreza na ostale zemlje i kontinente. Za sada niko, ili malo ko, govori o tome naglas jer bi, mozda, bio u opasnosti (ili ja imam bujnu mastu). Ako pretpostavimo da iza mnogih katastrofa u zadnjih par decenija stoji najmocnija drzava na svijetu Vatikan, a da su i neki koje spominjete u tekstu samo marionete?! Ako ne znam, neka me neko prosvijetli da ne zivim u zabludi. Dok se svi (ne samo mi) u svijetu svadjaju ko je za sta kriv, oni napreduju, idu dalje nezaustavljivo, dok im cijeli svijet ne bude pod nogama. Sto se mene tice najbolje bi bilo da na zemlju padne iz vasione jedan asteroid kao prije 65 mil godina, pa da se radja novi svijet ispocetka, jer ovo sto se dogadja ne vodi dobrome. S postovanjem svima!

 38. Makedonac Avatar
  Makedonac

  Svaka vam cast. Pozdrav iz Makedonije

 39. VLADO Avatar
  VLADO

  U izvornom tekstu V.R. je na jedan nezgrapan i ružan način objelodanila istinu koja već svima nama počinje da bode oči. To je istina o globalizaciji sa moćnim bankarima, koji svijetom vladaju iz sjenke, ruše vlade i države, beskupulozno i surovo. O tome ima već mnogo knjiga koje su prevedene i objavljene u nas. Na primjer knjige M. Chossidowskog. Jasno je da V.R. ne priziva niti Hitlera niti nekoga njemu sličnog, ali ona bez ikakve potrebe uspoređuje neusporedive pojave iz različitih stoljeća. To je mnoge ljude iziritiralo, a naročito one koji nisu razumjeli intenciju autorice. Meni osobno smeta što se čitatelji, koji su odavno pristali na Vedranine prostote, na nezgrapne komparacije i pretjerivanja, na ishitrene zaključke i neprovjerene činjenice, odjednom nađu u čudu kada tema otplovi u za njih osjetljive vode. Prestanite ju čitati ili se potrudite malo jače da razumijete o čemu piše. Zajebite Vedranu Rudan, nemojte ju čitati.

 40. Richard Rublev Avatar
  Richard Rublev

  Države se raspaduju naivnim ljudima. Delom implozijom u praznim glavama, delom imputacijom retrogradnih ideja u iste te glave. U haosu, najgori od najgorih progovaraju. Pravda se odseli zauvek, dok je majke i bližnji onih što su izgoreli i dalje traže u rekama suza. Nikada je neće pronaći. Jugoslaviju su ubili najgori. Ubili su je trajno. To je završena priča iza koje ostaje go kurac i ugljenisana tela na kojima oni isti, iz haosa iznedreni, uzgajaju evropske vrednosti.

 41. nada Avatar
  nada

  Mi, sirom sveta, znamo koj je danasnji Hitler ali se bojimo da to otvoreno kazemo. Ima jedna poslovica koja kaze “Lija, lija, pa dolija.”Vedrana, samo napred. Cestitam!

 42. maja Avatar
  maja

  Pa valjda su to ovi sa fotografije ispod naslova … 🙂

 43. SSSS Avatar
  SSSS

  Komentar može da se odnosi kako na čitav tekst tako i na pojedini njegov deo, može biti i odgovor na neki drugi komentar etc, etc…
  U principu, svako komentariše ono što želi i kako god želi, s tim što se treba truditi da ono što se kaže bude u granicama pristojnosti, sve ostalo sopstvena savest, znanje i pismenost nalažu. Uostalom, to i jeste cilj blogova i uopšte ovakvog vida komunikacije, a verovatno i cilj autora da bude što više reakcija, pa makar i negativnih na njegove intelektualne ili kvaziintelektualne tvorevine, kakav je ovaj tekst Vedrane Rudan.

  Zato i ne razumem svrhu pojedinih komentara tipa “Vlado”, koji je inače sasvom pristojan u svakom smislu, osim u jednom: da bude dežurni štreber koji će na času književnosti u srednjoj školi da objasni profesoru i ostalim učenicima “šta je pisac hteo da kaže i da se poenta, u stvari, nalazi između redova”! Nemojte potcenjivati bilo čiju inteligenciju, jer ovde zaista ima sasvim solidnih komentara, bez obzira na lična uverenja komentatora i bez obzira na to da li sagledavaju samo pojedine segmente autorkinog teksta ili su, jednostavno, replika na neki drugi komentar.

  Ima, naravno, i onih koji bi tek nešto da kažu, pa kud puklo da puklo, kakav je nesuvisli komentar izvesnog “Ben Dovera”, kome bih preporučio da se što pre prijavi na neki kurs osnovnog opismenjavanja, pre nego što se usudi da bilo šta napiše. Nadam se da se neće još jednom odvažiti da nas truje svojim škrabotinama u vidu komentara, jer ga ja sigurno neću udostojiti odgovora. Znate kako, sa analfabetama ne vredi polemisati.

 44. Richard Rublev Avatar
  Richard Rublev

  Nemojte se napinjati oko toga ko je bolji i ko je pobedio. Svi su isti i svi su izgubili. To su sve isti ljudi. Najlakše se vidi sa strane. To je jedna dugotrajna autodestruktivna manija. U isto vreme, kod ljudi sa malo više mozga, četiri dijametralno suprotna zvanična jezika, istinske razlike i jedna država pod crvenom zastavom beloga krsta. O tome ko je opalio prvi metak i šta je “ko” “kome” uradio, nema smisla raspravljati jer je srž problema u volji da se dokaže da je različito ono što je isto.

 45. Yust Me Avatar
  Yust Me

  Poštovana gđa. Rudan,
  dodajte Hitleru kada je Francuska vojska 08.May.1945. ubila 50.000 nenaoružanih civila u Alžiru na dan oslobođenja Europe.

 46. Branislav Avatar
  Branislav

  Komplimenti!
  Uvek sjajna Vedrana Rudan!

 47. brana Avatar

  danas ima puno Staljina, Hitlera, Musolinija, Čerčila, ali nijedan Ruzvelt ..čak i pogotov u SAD, što je primetio i drug Asanž

 48. Baron Avatar
  Baron

  Jasna kaze: “Koja je to doza licemerja pa da u Srbiju idete po priznanja, reklame i tiraže, a da ih ne spomenete kao žrtve genocida u državi koja je rasadnik Hitlerčića?! Bolje da se pitate o kolektivnoj amneziji Vašeg naroda, amneziji kojoj ste i sami skloni, ili Vas ni o tom događaju iz ’40-ih god niko nije učio?! Daleko su Iran, Sirija i Amerika…bliže su Vam Kraške jame”!

  Tako je, Jasnice… Rudanka krade beogradski medijski prostor u svrhu osobnog “(o)bogacenja, jer je (zestoko) spushila u hrvatskim medijima… I sad TAKO “vraca” svojim dobrociniteljima!

  Vec je dvije kolumne objavila, a da nije spomenula… Jasenovac? Sramota…

  Tako Vam je to, moja darga Jasnica, “koga vi kruhom”… on vas – Josipovicem, preko jebenog Pupovca!

  Ali uvijek imate satisfakciju: Vedranica vam nikad ne nabija na nos… ni Chichu, ni Kostu Pecanca, ni Srebrenicu, ni Vukovar, ni Sarajevo… A ni pozarevcskog Hitlercinu i bracu mu Radovana i Ratka, kao ni njihovih 200 tisuca “jagnjadi”, koje je porezali dok si rekao SFRJ?

  Amenzija, moja Jasnica, totalna AMNEZIJA (… kad ste zadnji put isli neuropsihijatru?). 🙂

 49. Jasna Avatar
  Jasna

  @Baron
  Neuropsihijatrija se ne bavi amnezijom, za to postoji druga grana medicine, ali o tome možemo na nekom drugom mestu.

  Autor teksta nije ni u kakvoj obavezi da spominje Srbe po dobru ni po zlu. I to jako dobro zna.
  Isti taj autor od svog pisanja i živi. Znači, tržište je malo, a pero može očas posla da klizne u nečije druge ruke, što je isti taj autor i doživela nekoliko puta.
  Zato se ide u Srbiju. Prostor u medijima ne krade, dobija ga. Neće valjda po Nemačkoj, ili Norveškoj prodavat svoje knjige?! Koga bi to tamo zanimalo?! Imaju oni tamo i svoje bede…zna VR to jako dobro, bez da joj neki komentator “drži” stranu.
  Kad se spominje Jasenovac, spomeneš sve, ili nikog. Svi znamo od čijih kostiju je tamo ogrejana zemlja, ili možda NEKI ne znaju?!
  Danas je hit Cigane da nazivaš Romima i solidno prođeš gde god da ih spomeneš, već samo njihovo spominjanje daje posebnu “težinu”. S njima je licitacija zagarantovana kao uspešna.
  Čik probaj Židove da preskočiš!
  Ali, Srbe…njih nećemo spominjati, ako se ne mora. U HR i onako nisu bitni.

  Takvo prećutkivanje je šamar i moralni autogol. To mene ne vređa, jer to mogu i da očekujem u svakoj prilici. To bi trebalo da vređa hrvatsku inteligenciju. Mene to zaboli, ne zato što nečije lako pero ih ne spominje, osim kad je to zgodno, već zato što je to moja krv. Što je na hiljade, samo dece tamo zatučeno, a danas su predmet nečije sprdnje, nekog komentatora, koji ni vokativ ne koristi pravilno?!

  Na zadnji deo tvog komentara, mogu samo da se nasmejem, mislim da je dovoljno…

 50. josip Avatar
  josip

  Nije mi baš previše jasno s kime se onaj SSSS-ovac svađa….i od kud mu “nick”…..i zašto ovo izuzetna Vedrana podnaša,no,valjda tako mora biti,da se razvije diskusija…….taj jad od SS-ovca bi prvo morao shvatiti tri relacije: 1. Fulao je temu…2. Imam jako mnogo prijatelja Srba,ne smatram ih četnicima….postoji Srbin i Četnik…3. Ti moji prijatelji imaju i mene,Hrvata(ne ponosnog,ali Hrvata)….i znaju da nisam ustaša,već Hrvat…..o čemu taj jadnik laprda……da ne radi za 24 sata(ili 24 časa) možda,pa ga povremeno bolucne nešto,što smo nekad zvali angažirano novinarstvo !? Čega je Vedrana doajen,definitivno……i sad ću i ja biti malko zločest,budući da taj jad laprda i o Vedraninoj ženstvenosti…..ne mogu zamisliti da me takova žena počasti onim,što ovaj mamlaz počinje sa “P…..”….i Vedrana također,no u sasvim drugom kontekstu…….to kod mene ne traje predugo,kvragu,imam 56 godina….no bih imao u krevetu OSOBU, u vrijeme mojih dugih pauza,s kojom bih imao o čemu pričati….i bila bi mi sve uzbudljivija……VEDRANA,oprostite na ovom diskretnom “nabacivanju”…….

 51. Jasna Avatar
  Jasna

  SSSS u Srba ima posebnu težinu, skoro majorsku…al’ ne razume to svako…

 52. josip Avatar
  josip

  i znam,naravno,da je ta bijeda mislila na CCCC…..no,pišući latinicom.dao nam smjernicu,kuda gledati sa dva zadnja “C” na Latinici….

 53. Baron Avatar
  Baron

  @ Jasna – Ma, zna to svatko, Jasnice: “Samo Sloga (oko SOPSTVENIH zlocina!) Srbina… SJEBAVA!

  To za sirotu jasenovacku djecu je – STRASNO… vec skoro sedam decenija… I tako ce ostati (dakako – strasno!)… I tako treba ostati…

  I treba se ispricati, svaki Hrvat se treba ispricati, ne samo svakom Srbinu, vec i svakom Ciganu i Zidovu, a i svome bratu Hrvatu koji nije htio pod pavelicevsku cizmu…

  Ispricati se – cijelom svijetu!

  Sta mislite o tome… sa SVOJE STRANE, Jasna? Vidite, a s tim nemam “problem”… bas nikakav, izuzev (trajnog) prezira prema zlocincima!

  Medjutim, vi kao imate (ozbiljne) teskoce sa – amenzijom… I to – PATOLOSKOM (slazem se, ostavimo na trenutak i neurologe i psihijatre, a i kvazi-intelektualce?).

  U Sarajevu je na kraju 20-g stoljecea, za 1300 dana ubijeno 1603 djece! Znaci, vise od jednog djeteta po (jednom) ratnom danu!? U Srebrenici je, za 7-8 dana, ubijeno vise od 2.500 djece (400 po jednom danu!).

  U vase ime… Ne vjerujete ili ne razumijete?

  A vi (i dalje) pricate (od 1389. godine!) o – TUDJIM ZLOCINIMA, koji su nesporni, te u svom opetovanom javljanju spominjete… i Zidove i Cigane i nekakave “moralne autogolove” .

  Bacite se (na glavu)… u Drinu, ali ne u vodu, nego – na kakvu (tvrdu) stijenu! To bi bilo moralno, jer (opet!) se “pravite pametni”!

  SSSS-ovci, koji vam ocigledno… leze na srcu, nisu nista manje ostrasceni od ostalih “hitlercica” ovoga svijeta, jer su “na liniji obrane – POZAREVACKOG HITLERCINE”…

  A vi niti – SLOVA!

  Ako hocete, mogu ja o spanjolskom “grobu” (Pavelicu), mogu i o “pol Potu, pol Zagorcu” (Tudjmanu), ali to je vec sadrzano u nedvosmislenoj osudi jasenovacke strahote (i kraskih jama, dabome), pa i “krajinskih paljevina” (ranije).

  No, na vasoj “mapi zlocina” fale – Vukovar, Srebrenica, Sarajevo, Prijedor, Visegrad, Bijeljina, Omarska, Keraterm… I onolika Drina, krvava duz cijelog svoga toka! Pa, kada sve to “dopiseete”, nastavicemo diskusiju (ako ste za… ?).

  Do tada, pripazite na… amneziju!

 54. SSSS Avatar
  SSSS

  Jasna, hvala Vam na podršci u svakom slučaju, mada nema potrebe osvrtati se na trivijalna naklapanja individue koja se predstavlja kao (j)OSIP.

  Valja samo reći da ova isfrustrirana pedesetšestogodišnja muška spodoba, koja se verovatno osula od neke u nesrećnom detinjstvu preležane bolesti poput variole, zanemoćala od dugogodišnjeg masturbiranja, koristi ovu priliku da se putem svog nesrećnog pisanija (u kome zaštićena barijerom interneta, a ničim lično izazvana, obraćajući se nekom koga ne poznaje koristi izraze poput “jad”, “beda”) “nabaci” VR, jer u direktnom kontaktu sa osobama suprotnog pola nema uspeha.
  Ili, možda, nema ni hrabrosti da lično komunicira sa ženama, nego koristi posredne vidove komunikacije, baš kao i što se bespotrebno junači na daljinu koristeći veoma prizemnu terminologiju, a, ubeđen sam, ima srce kao u pauka… Za ovakav slučaj se u mom kraju kaže: “Sažaljevam slučaj i primite izraze najiskrenijeg saučečća” i stoji preporuka da koristi srpsku varijantu svog imena, jer onda niko neće moći da mu kaže da ima OSIF, mada fleke od u detinjstvu preležanih bolesti, baš kao i urođeni relikt neandertalca na kori velikog mozga, nažalost, ostaju kao trajno obeležje i usud.

  A ovaj drugi koji koristi naziv nemačke plemićke titule kao pseudonim i koji Vam se obraća sa “Jasnice”, a pri tom se i sekira šta to “Srbina Sjebava”, može samo da se uporedi sa najvećim lažovom satirične književnosti, čuvenim baronom Minhauzenom. Tako se kod nas kaže da neko laže kao Minhauzen ili često u žargonu da baroniše.
  Takođe se u medicini koristi termin Minhauzenov sindrom za uznemiravajući psihopatološki poremećaj nastao kao posledica zanemarivanja u detinjstvu (eh, opet to nesrećno detinjstvo), nedostatka samopouzdanja etc, etc… Osobe koje pate od ovog sindroma sklone su preuveličavanju i fabrikovanju nečije bolesti i patnji, a sve sa intencijom da dobiju pohvale i divljenja kada navodnoj žrtvi ukažu brigu i pomoć.
  Dakle, Jasna, molim Vas da apelujete na dotičnu individuu da se podhitno javi nekoj kompetentnoj ustanovi u kojoj će joj biti ukazana adekvatna stručna pomoć, jer čak i ja kao laik uviđam da kod ove persone može da se dijagnostikuje određeni poremećaj.
  Za ovakav slučaj se u mom kraju ne kaže ništa konkretno, jer je već sam po sebi fenomen, mada ipak i dalje stoji preporuka da se neizostavno javi nadležnoj hitnoj medicinskoj službi, a oni će već po prirodi posla znati da ga upute gde treba.

  Pozdrav Vama, Jasna, hvala Vam još jednom i ne dajte se isprovocirati!

 55. Baron Avatar
  Baron

  @ SSSS-ovac – Uvrijezeno je “pravilo” supljoglavih komentatora koji se (ni pod razno!) ne zele i ne znaju sluziti cinjenicama, da koriste “pljuvacku” (etiketiranje) kao jedino sredstvo “zastite” svoga sociopatoloskog sljepila.

  Usput se pokusava prodati (bar jos malo) RAVNOGORSKE MAGLE (u supljim “vrecama kosovskog mita”) natovarenih na ledja “vaseljenskih ameba” kroz famu o “velikom srpskom piscu Dobrici Cosicu, ocu svih ovovremenskih zala koje su snasle jedan vec (potpuno) izbezumljeni mentalni sklop.

  Sizofrena nacionalna patologija u SSSS-ovskoj mocvari pretvorena je u – virusnu zarazu, veoma OTPORNU NA ISTINU, koja je nastala po modelu “svinjske gripe”! Tu ne pomaze nijedan “antibiotik”…

  (Kao da se gusis… SSSS-ovski PRNOGLAVAC! Naravno da ti ne prija cista voda, pa kao i svaka kreketusa – brisnes u stereotipni mulj blebetanja, cim “barustina zatreperi”!) 🙂

 56. Jasna Avatar
  Jasna

  @Baron, kako bih mogla da nastavim diskusiju sa nekim ko mi preporučuje skok na glavu o kamen?! U mom selu se kamen koristi z plemenitije svrhe, a ne za maljeve, a i skače se, samo na devojke…
  Kako mogu da diskutujem sa nekim ko mi na listi zločina izostavi Oluju i Bljesak, Tuzlu, Osijek…?!
  Kako da diskutujem s nekim ko misli da je srpska istorija počela od 1389.

  Kako je moguće da “povijesne činjenice” znaju tačan podatak ubijene dece u Bosni (iako, ruku na srce stavite i priznajte da muškarac od 16 leta s puškom u ruci ne može da bude dete, a ko je za pušku taj je onda i za raport generalu), ali ni posle 70 god ne znaju koliko ih je poklano u rođenoj kući-Hrvatskoj?

 57. Jasna Avatar
  Jasna

  SSSS…Zahvaljujem, od srca ste me nasmejali.
  Pratim predstavu i dalje. U sledećem činu očekujem da drugovi “povijesne činjenice” krenu sa pozivanjem na tzv kralja Tomislava i “stoljeća sedmoga” te kako da nema okeana na svetu, sve bi ovo u stvari ‘Rvacka bila…

 58. Baron Avatar
  Baron

  Jasnice, Jasnice… kao da vam spadaju – gacice!

  Tako je to “kad je nekom sudjeno…”! Vi opravdavate SVOJE ZLOCINE, kao da je bitno jesu li u pitanju novorodjencad (i ona su ubijana u Srebrenici… provjerite!) ili 16-godisnji klinci (sasvim mi je svjedeno, s puskom ili bez, kao sto je nebitno jesu li srpski starci u Krajini imali kucni pistolj, lovacku pusku ili tenk… jer mi ne pada ni na kraj pameti da – TEPAM njihovim ubojicama!

  A da niste previdjeli “paljevine u Krajini”, znali biste da normalan um nikada ne opravdava zlocin, bilo jedan ili milion… Meni je to potpuno irelevantno!

  Ni “osjecki gospodar zivota i smrti” Branimr Glavas, ma kakove mu ode pjevali kreteni oko Drave, za mene nije nista drugo do – NAJOBICNIJI ZLOCINAC!

  Imate jos pitanja… (“ima pasa i osim Sarova”!).

  No, kad vec spominjete… Tuzlu, bit ce da “nikad niste culi” koliko je mladica i djevojaka u maju ’95. izginulo od (srpske) granate na tuzlanskom Korzu!? Ili je i tu “problem” sto su imali… 16 godina (73-je njih, koji su te veceri zagledali svoju prvu ljubav!).

  Ako vec nemate namjeru koristiti KAMEN u moralne svrhe… pritisnite tom svojom (tvrdom!) glavom – (kiseli) kupus u svom seoskom domacinstvu ove jeseni.

  Bit ce vise koristi… vec od (paklenih) “brojeva” vaseg izvitoperenog sovinistickog uma!

 59. silvi Avatar
  silvi

  odlican tekst od g. Rudan. Obozavam ju zbog iskrenosti i inteligencije. Samo ona moze napisati ovakav tekst a daj joj je briga za sve. I sve je pogodila.

  Kao je rekao Ivo Andric:
  “Kad bi ljudi znali kako malo pameti upravlja svijetom, umrli bi od straha”

 60. Ivana Avatar
  Ivana

  @Baron, gospodine, meni nije dovoljno sto se vi zgrazate nad Jasenovcem, jer vasa drzava nikada i nicim nije pokazala da se kaje zbog tog i mnogih drugih stravicnih zlocina. Sa druge strane Srbi nemaju amneziju, jer u Hag salju i krive i nevine, kako se vi, nasi susjedi ne biste osjecali ostecenim za pravdu! Sarajevo je moj rodni grad, grad iz kojeg su protjerani gotovo svi fini gradjani koji nisu bili za Alijinu zelenu transferzalu. Na pijaci Markale su stradali ti dobri i fini gradjani Sarajeva ZAMISLITE od mina postavljenih od strane Alijinih bojovnika. Alija je vidite rekao da ce se za unitarnu Bosnu boriti do poslijednjeg muslimana. U Bosni su najvise nastradali mirni i dobronamjerni, cestiti i posteni, a najvise su profitirali potomci istih onih fundamentalista koji su i ’41. sa ustasama otimali imovinu imucnih Sarajlija i unistili sve sto je vrijedilo u tom Sarajevu. Srebrenica… mjesto lazi i prevara. Sjetite se Kravica i Skelana. To sto vi njegujete je amnezija, selektivno sjecanje i mrznja podrivana lazima. Pogledajte istini u oci! Do tada ne govorite o amneziji vi koji Oluju slavite kao pobjedu, umjesto da se stidite i sutite sto vam Njemacka opet budi stare fasisticke porive!

  1. hrvat Avatar
   hrvat

   Hvala bogu pa je bilo BLJESKA I OLUJE, hvala velikom Tuđmanu što počisti zločince srpske i govna poput tebe Ivana, najveći je sin Hrvatskoga roda, prokleti pasji sinovi četnički.

   1. Miki Maus Avatar
    Miki Maus

    BRAVO, BRAVO, UŽIVAJ BRATE U ONOME ŠTO TI JE G. TUĐMAN OSTAVIO. NEMA SRBA – NEMA PROBLEMA.
    Kreni u Avganistan i tamo sa svojim drugarima ubijaj “teroriste” Muslimane! Amen!

 61. Baron Avatar
  Baron

  @ Ivana – Meni je sasvim dovoljno to sto (besprizorno) lamentirate nad “dobrim i postenim gradjanima Sarajeva koji su sami sebe granatirali na Markalama”, nad “svojim nevinim u Hagu” i “Srebrenicom kao mjestom lazi i prevara”…

  Vi (sigurno) NISTE dio tih “postenih Sarajlija”… a ni tamo gdje ste sada (nikada) necete biti nista drugo do – amoralni saucesnik zlocina!?

  Ucinite nesto za sebe: POCNITE SE STIDJETI!

 62. Ivan M. Avatar
  Ivan M.

  Ponekad je zaista neugodno pripadati narodu iz kojeg su, na zalost, iznikli i arhetipski slucajevi poput duplog SS-ovca, Jasne i Ivane. Mene je beskrajno stid zbog njih, ali sam istovremeno ponosan sto ne pripadam toj bestidnoj sorti, nazovi rodoljuba.
  Gospode, pomiluj!

 63. […] кај нас под него. Ај некој нека напише пост со наслов “Nedostaje mi Hitler“ и да остане жив. Тоа деновиве го може и смее само таа, а […]

 64. Ivana Avatar
  Ivana

  Baron, о, мени ни мало није важно што ви покушавате окарактерисати цијелу једну нацију па и мене са њом, скривајући своја патогена психичка стања иза некакве игре заштитника. Због таквих бједастоћа у којима је страшан злочин почињен над једнима, а сасвим оправдан и домобрански злочин почињен над онима које мрзимо. Ви тиме непобитно доказујете вашу припадност једном болесном, сада већ балканском синдрому који нема везе са правдом и истином већ мржњом према прво себи самом, па затим свим осталима. Са друге стране ја говорим о патриотизму према људима, а не нацијама, према истини једнакој за све жртве и њихове џелате. Моје Сарајево ће увијек бити симбол добрих и добронамјерних, а не унитаризма, мржње, усташтва које је оставило пустош. Зато вас молим, не прљајте тај симбол. Оставите се ви ваших великих ријечи, јер због таквих мозгова више нема наше земље, мог града и мог југославенског народа.

  1. hrvat Avatar
   hrvat

   Prokleti četnički gade, jedino što je u Sarajevu ostavilo pustoš je vaša nacističko fašističko srpska ideologija, stotine djece ste pobili snajperima i granatama i još imaš hrabrosti reći ” moje. Sarajevo “, te sve svaliti na ustaštvo kpjege u Sarajevu nema niti ga je ikad bilo prokleti četnički zlotvore.

   1. Diogen Drugi Avatar
    Diogen Drugi

    U Sarajevu granate nisu birale po nacionalnoj pripadnosti. Stradali su svi. Ali i sa sarajevskih nebodera su gađali snajperi Srbe (CNN je prikazao jednu devojku snajperistu kak gađa srpske položaje.
    Što se mene lično tiče opsada sarajeva je najveća greška vojske RS, jer da nije bilo toga verovatno ne bi bilo ni drugih stratišta. Zaista je bilo tužno posmatrati jadne ljude koji trče i padaju pod hicima – bez obzira koje su oni nacije i ko puca. Veliki broj ljudi u Srbiji i Beogradu je pisao peticije, protestovao, ali to je vlast rigoroznao zataškaval, hapsila “izdajnike” islično. Ne znam ni jednog građanina Beograda, a znam ih mnogo – koji se nije protivio opsadi Sarajeva, Dubrovnika…
    Međutim, kada je Jugoslavija bombardovana mnogi u drugim republikam abivše Juge su likovali.
    Pozivam “hrvata” da dođe u Beograd i da vidi da mi nismo tako loši ljudi i ne smrdimo iako se znojimo. Razumljiv je tvoj bes, koga je ujela zmija i guštera se plaši. Srbi, ipak, nisu zlopamtila, barem ne većina.
    Još neštom moj “brate po materi” mi smo našeg “velikog vođu” srušili i poslali u Hag, a vi vašim vođama dižete spomenika. Baš su nevinašca, a posebno Kučan, Tuđman i Izetbegović.
    Treba da vidite arhive u Hagu u kojima ima materijala koliko hoćete o njihovoj “nevinosti”!

 65. Ivana Avatar
  Ivana

  @Ivan M. господине, предлажем вам да се преселите у земљу Јасеновца, Јадовна, Вуковара, Олује и Бљеска, те вам неће бити толико непријатно. Ја бирам бити југославенским патриотом, али то је строго забрањено у једној балканској клаоници у којој је свима нешто непријатно, а никоме није до истине и нико се не осуђује истински осудити све шовинисте! Мени је врло непријатно бити сународником оних који су разбили Југославију, који нису имали ту политичку зрелост и поштење да је сачувају, који су могли убијати младе војнике у Сребреници и малу дјецу у Кравицама и Скеланима, који су бомбардовали Сарајево и убијали недужне на Маракала, Силосима, Казанима, који су уништавали Мостар и Дубровник, који су протјерали нејач и при том га бомбардовали у Олуји и Бљеску, који су убијали младе војнике у Добровољачкој и у Тузли, и на крају, који се нити кају већ поносе својом блиском историјом!
  МУКА МИ ЈЕ ОД МОЈИХ СУНАРОДНИКА. ХРВАТА, СРБА, МУСЛИМАНА, СВИХ, ЈЕР СУ У ЗЛУ ТОЛИКО ИСТИ!

 66. drass Avatar
  drass

  Jasna i ostali s…. nemaju podatke da su srbi ubili viže židova nego ustaše za vrijeme NDH , ti se podaci kriju jer se hrvatima mora prikazivati krivnja . Wizentalovi židovi imaju te podatke , ali ih neće namjerno prikazati itd.. A ne pričate koliko je četnika 1944 prešlo u partizane , gdje najviše bilo hrvata , itd..

 67. Jaca VA Avatar
  Jaca VA

  Draga Vedrana, opet sam bez reci, bar dovoljno lepih za Vasu misao. Jasno je ko je Hitler naseg doba i odakle vetrovi zla i smrti duvaju. I svi smo zrtve njihovih monstruoznih zamisli. Veliki pozdrav i hvala za jos jedan divan tekst!

 68. Srbobran I Avatar
  Srbobran I

  samo oshtro Vedrana, ko ne jebe taj cce se izdrkavati, poput pojedinih komentatora ispod!

 69. a Avatar
  a

  Vedrana ljudi koje cjene tvoje mišljenje čitat će i dalje tvoje tekstove nemoraš više toliko psovati ne stoji ti, ti si ipak žena