Hrvatska zima

Počelo je u Tuzli. Grad se nalazi u BiH. U njemu nitko od građana nema posla pa su krenuli na ulice i vjerovali kako će urlicima otjerati razbojnike koji ih drže za vrat. Njima su se pridružili klinci koji su zapali nekoliko kontejnera i zgrada. Nakon kraćeg vremena masa je razbila mračinu u Zenici i Sarajevu, toplo je bilo i u Mostaru. Beha proljeće, rekli su politički analitičari.

Mi, Hrvatice i Hrvati, zapanjeno smo buljili u naše teve ekrane. Tuzla, Zenica, Mostar, Sarajevo… Ej, ti su nam gradovi blizu a gore poput Bagdada? Šta se dogodilo u glavama naših susjeda? Policajci premlaćuju djecu, ubacuju ih u marice, zatim ubijaju boga u njima…

Baš smo se čudili, mi građani smrznute nam Hrvatske. Šta oće taj bijesni narod? Oni bi jeli? Oni bi posao? Oni bi da zločinci ne vladaju njihovim životima? I mi bi jeli, i mi smo bez posla pa se ne deremo. Ne deremo se zato jer smo u Evropi i zato jer smo civilizirani. Ne mogu nas naši gospodari toliko tucati koliko mi možemo gutati.

Dok su gradovi gorjeli narod koji se valjao ulicama odmah bi podijeljen na \”gladne\”, oni su dobri jer samo viču, i \”huligane\”, zle momke koji ruše sve pred sobom, pljačkaju prodavaonice i pale velike zgrade. Jebeni \”huligani\”, misle u sebi \”gladni\”, ako sve zapale bit ćemo još gladniji. Jebeni \”gladni\”, misle u sebi \”huligani\”, kako ćemo gospodare uznemiriti ako im ne zapalimo dvorce.

Srećom, narodu samo treba razvaliti glavu i prebiti djecu, odmah on k sebi dođe. \”Gladni\”, sretni sa maskama na licu punom parom krče ruševine, ipak su dobili posao. \”Huligani\” se žale jer ih je policija pendrečila gotovo do smrti, ali, nema veze. Ipak je dobar osjećaj, dobar, kad jednom u životu plamenom koji para nebo obasjaš rupu u kojoj rikavaš.

Čitava ova vatrena priča izazvala mi je fibrilaciju atrija tek kad sam u Mostaru ugledala našeg vječno uspavanog premijera. Zašto se probudio Trnoružac? Pred samo nekoliko dana Gorski kotar je, to je u Hrvatskoj, okovan ledom stenjao bez struje, vode, lijekova i hrane. Milanović nije s prvim pahuljama snijega osvanuo među izbezumljenim Goranima.

Što Mostar, grad u susjednoj nam zemlji, ima a Gorski kotar nema? Mostar ima Hrvate koje premijer mora smiriti da se ne bi uznemirili. Gorski kotar, to već danima gledamo, ima Hrvate koji se nikad neće uznemiriti.

Prijateljica je vidjela na teve kako jedan demonstrant u nekom od zapaljenih gradova nosi transparent, Nećete nas jebati, nismo mi Hrvati. Vrijeme, šmrkovi, suzavac, meci i pendreci pokazat će im da su i oni Hrvati.

Uostalom, šta fali nama Hrvatima? Šta fali našem premijeru vatrogascu koji gasi plamen u tuđoj zemlji dok mu vlastitu ždere plamen? Ništa mu ne fali jer hrvatski plamen neće požderati njega nego nas. Blago premijeru koji vlada hrvatskim Hrvatima. U svakome od nas čuči vatrogasac koji šmrkom vitla i kad snijeg pada.

Samo me jedan dan grijao beha plamen. Opet lažna uzbuna na ovim našim prostorima. Ili… Možda… Ipak…

foto: editrrix


Posted

in

by

Comments

31 responses to “Hrvatska zima”

 1. sandra :( Avatar
  sandra 🙁

  Vedrana…do suza…

  1. ivanho Avatar
   ivanho

   vedrana,do jaja.

 2. Dijana Avatar
  Dijana

  Ovo nije Vedrana koju poznam i volim. Ovo je blago kao oni soft porniči

 3. dadad Avatar
  dadad

  Bravo Vedrana! u srž, Nas ovce strižu. Svi imaju ono za što se bore. A mi se ne borimo, pa imamo ovo što imamo.

 4. Mirni ! Avatar
  Mirni !

  Možda ……
  Tu riječ , pa i reč , mrzim jer ništa ne znači ……
  Nekako sam uvjeren da će sve otići u đavola onoga časa kad se potroše i predpristupni i ini fondovi kojima prodajemo naše unuke a “kupujemo” socijalni mir ……. kao …… i “vjerujemo” , pa i verujemo , elitama koje su stupidni glumci ……A boljih očito nema pa ni ulicama ….. Možda ima u kladionicama ………

 5. nada Avatar
  nada

  lijep članak…nekako ima poezije u njemu ,kao da je sve pušteno niz rijeku–i plovi
  kud plove ovi brodovi

  1. promatrac Avatar
   promatrac

   ……dobra si 🙂 …….

 6. Barbir Mladen Avatar
  Barbir Mladen

  Baš k’o meki pornić! A kako ugasiti plamen koji “ždere hrvatske hrvate”? Tko umije ugasiti plamen koji “ždere hrvatske hrvate”? Volio bih to čuti od katastrofobičnih novinara koji nam opisuju ova teška vremena kao da smo mi obični smrtnici slijepi. Takvih kritičara je i previše a vizionara nigdje! Jeftina je to literatura a vrijeme utrošeno u njeno čitanje je uzalud izgubljeno. Kad se tome doda još stil izražavanja, koji neke i zabavlja, možda čak i imponira, lako je zaključiti čemu i kome služe ta dostignuća pisane riječi. Nikome nije stran takav izbor riječi, ali večina bira vrijeme i mjesto, drugim riječima, ponaša se kulturno – društveno prihvatljivo. A kulturno ponašanje je pozitivna vrlina! Čitajući vaše tekstove pada u vodu sve čemu su nas stari naši učili a mi pokušavamo na naše mlade prenijeti!

  1. Zoran Avatar
   Zoran

   A Vi bi, gospodine Mladene, da vam neko to donese na pladnju. Sami kažete da niste sljepi. Pa zašto se onda ponašate kao da jeste? Zašto Vam trebaju vizionari? Gospođa Vedrana radi ono što najbolje zna – piše. A šta Vi najbolje znate? Kritizirati? I da, za Vašu informaciju – ne postoje negativne vrline.

 7. Vanja Avatar
  Vanja

  Nadajmo se da nije lažna uzbuna.
  AJMO, BOSNA!!

  1. Mirsada Cica Mujagić Avatar
   Mirsada Cica Mujagić

   Hvala Vanja na podršci. I ja se iskreno nadam da je ovo tek početak. Protesti još traju. Niko sa strane ne zna koliko pati ovaj narod.Uglavnom kad nam dođu gosti iz inozemstva odvedu ih u neki hotel čiji je vlasnik lokalni tajkun i gdje se skupljaju njemu slični. Pred hotelom , naravno, bijesna auta , pa pomisli neko – dobro se ovdje živi- ako uopšte i razmišlja o tome.

 8. nadalia Avatar
  nadalia

  najbolji transparent u SA glasi:
  ‘Jebemo vam mater na sva tri jezika’…hehe…sav problem se isprica kroz sedam rijeci.

 9. sanda sladoljev Avatar
  sanda sladoljev

  koja pametna žena je ova Rudanica

 10. Nataša Gajić Avatar
  Nataša Gajić

  Šta znači: lažna uzbuna; je l da se bijemo, inače… Samo smo gledali dok se smeće nakupilo, onda dižemo “bune”, pa polije ćemo zrncima snage da tražimo “sigurne kuće”, kao u braku, ali njih u mraku neće biti, svi će da pogase svjetla da spavamo i u snu se ubijamo… Ostali su već “pobjegli s lovom”, ovdje je samo njihova ispostava da čuva i pazi što se saćuvati ne može; muka mi je više od ignoranata, većina pod stresom, a “srećnici” navijaju iz inostranstva cijelo vrijeme ili svo vrijeme!

 11. smiona Avatar
  smiona

  Muka mi je od deklarisanja kojoj etničkoj grupi pripada pa onda ostalo.Vi koji bi da se ne talasa u septičkoj jami u kojoj samo mali jedu govna a ako se talasa i oni veliki ih počnu papat a oni to nebi.Eh dok god prilazimo ljudima sa arogancijom šta će on mnogi će se preračunat.I mali mogu ujest ko vukovi.Vedrana kraljica si muzika za moje uši.

 12. zhana Avatar
  zhana

  Razlika izmedju Hrvatske i BiH je da je Hrvatska u EU i da bi njihovi nemiri imali dalekoseznije posledice od ovih u Tuzli, Sarajevu i Mostaru.

 13. Lumbardez Avatar
  Lumbardez

  Ne huskaj,Vedrana

 14. Dosta Avatar
  Dosta

  Neka Milanovic prestane gaziti suverenitit BiH i svako malo na pozare posipati benzin.Konstantnim mijesanjem u unutarnja pitanja BiH stvara jos veci problem.Stalno dokazuje da njegova socijaldemokratija nema pedlja otklona od nacionalsocijalizma.Lijevicarstvo koje on propagira i ideje koje protezira po Bosni gore je od desnicarskih pogleda.Izjava od juce pokazuje da on smatra da je dio BiH pod okupacijom Hrvatske.

 15. Sale Avatar
  Sale

  Sve nekako ide u krug, tako da nije tesko predvideti buducnost. BiH moze gledati svoju buducnost u Srbiji, Srbija u Hrvatskoj, Hrvatska u Sloveniji, Slovenija u Italiji ili Spaniji… koliko god godina, ili decenija gledali unapred samo jedno sranje zamenjuje drugo. Forma se menja ali sustina ostaje. Strpi se magarce do zelene trave tj. strpljen spasen u nekom drugom zivotu… tu na kraju tog kanapa kojim ti masu ispred ociju.

  1. zoki Avatar
   zoki

   Sale, sve ste objasnili ovim komentarom!
   Možda ću ga ukrasti 🙂

 16. ana Avatar
  ana

  Eh tesko zemlji u kojoj zena ima muda a muskarac jajca(citaj mucak)

 17. Denis Avatar
  Denis

  Bosanac sam,običan čovjek, i redovno čitam vaše tekstove Vedrana,Jako me raduje kada napišete svaki novi. Predobro se osječam kada znam da postoje ljudi kao vi.Neki kažu da griješim,ali ko ih jebe.Samo dajte!
  Samo da kažem ovo,ni vrijeme,ni šmrkovi,ni suzavac, ni meci,ni pendreci,ni gosp. Milanovic neće ništa pokazati.Neće,jer ovo je Bosna,ja sam Bosanac,i ima nas još,iz dana u dan rastemo niz ulice!

 18. Saša Mikić Avatar
  Saša Mikić

  Avanti o popolo, alla riscossa…

 19. DzeKa Avatar
  DzeKa

  Vedrana,kad ne znaju sami pokazacemo mi to i Hrvatima.Oni brzo uce?Vidis kako su brzo naucili lekciju EU pa su tako mirni,i samo bulje!Neka neka dozvace se i oni tobe,a imace vremena jer u Bosni i Hercegovini nije ni na pocetku!poz

 20. Mimi-Mini Avatar
  Mimi-Mini

  Svašta se tu kuva (kuha). Mislim da je Milanovićeva poseta sasvim utemeljena na političkim razlozima, možda je Vedrana, ponesena emocijama preuranjeno reagovala sa ovakvom pričom.Kažem, možda, pokazaće se uskoro, namerno sam odugovlačila sa komentarom čekajući učesnike iz Bosne da se oglase. Pošto su se pojedinci oglasili, mensščini, da stvari dolaze polako na svoje mesto. Oglašavanje na Vedraninom zidu i blogu je kompletna Jugoslavija. Kako je Jugoslavija prošla, poznato nam je. Bilo je pitanje momenta kada će se državni vrh u BIH oglasiti i Srbe okriviti za podmetnutu paljevinu. Doduše, ne mogu da grešim, izjavu gospodina Izetbegovića malo ko je primio i shvatio ozbiljno. To su sad izveli krajnje amaterski i blesavo da bi im bilo ko poverovao. Zato je gest Milanovićev u Mostaru i dolazak rukovodioca Srpske u Srbiju, bio dobar politički markentinški potez.. Da se protektoratu u BIH stavi do znanja gde su. Kao,zašto Milanović nije u Sarajevu, on je bio tačno gde treba, na osnovu solidne etničke mržnje u lijepo “kulturno” podeljenom gradu Mostaru.
  Što se tiče srpske krivice u podmetanju paljevine, priča naravno ne pije vodu. Zašto bi Srbi palili istorijski arihiv koji je preživo dva svetska rata i treći gradjanski ?
  Tamo su bili neprocenjivi dokazi i kompletna dokumentacija Komisije za utvrdjivanje zločina iz Drugog i gradjanskog rata u Bosni. Naravno, najlakše je natovariti na Srbe. Kad se voli Juga i priča o njoj, onda je ona rasturena od strane srpskog nacionalizma i alavosti. Kad se o Jugi priča s mržnjom, onda se naziva predmetom srpskog nacinalizma i željom da se uspostavi srpska hegemonija nad Balkanom, jer da nije bilo hegemonije i Hrvatska i Crna Gora i Bosna bi do sad bili predimenzionirani Luksemburg Tako da ja lično verujem da početna ideja i jeste bila glad i neimaština, ali u šta sad to prerasta videćemo. Neki stručnjaci na čelu sa američkim,napravili su za Balkan grub plan, u kome se vladi i predsedniku Srpske, zamera jačanje srpskog entiteta, nesaradnja sa BIH, bliskost sa ruskim ambasadorom u BIH i neiskrena saradnja sa SAD. Kao što vidite i čujete već se sa “ljeba” prešlo na reviziju Dejtonskog sporazuma, kakve veze ima sporazum sa gladnim i praznim stomakom? Posle tri dana se pokazalo, sa socijalnih nemira na red su došle i političke ambicije.Politički zahtevi idu ka ukidanju prava naroda u BIH zbog čega je i izbio rat.
  Ove demonstracije koje su organizovane u Federaciji samo su probni balon, organizatori su objavili Manifest “nove BIH” u kome traže “ukidanje kantona i entiteta”, u kampanju se uključio i bivši predsednik zajedničke nam države, kao jedan od promotera i lični učesnik ukidanja nam zajedničke velike države, Stipe Mesić.U RS nedavno su boravili predstavnici organizacija koje organizuju proteste u Ukrajini, a da ne pričam o velikom broju “humanitarnih” organizacija koje borave u Srpskoj i njihovom intezivnom delovanju zadnjih meseci i dana.M. Dodik je dosta impulsivan čovek i poznat po tome da radi na svoju ruku, videćemo da li će se upecati, pokazaće vreme i to uskoro.
  Naši susedi su ponovo dobili jedinstvenu priliku da svoje probleme natovare na nas, i time ne reše ni jedan od njih, bilo je veselo svima, a sad kad se završilo, pljuju po devedestima, jer u njima ništa nisu ostvarili što su planirali, večnu ljubav, svoju državu,više slobode i mnogo para.

 21. slavica iz SA Avatar
  slavica iz SA

  Nije problem u tome ko će koga više jebati i koliko puta će taj iznuđeni čin biti ponovljen – nego kako kroz to proći uz što manje trauma i riješiti se neželjene trudnoće. Ruku na srce, na putu do famozne EU Srbi su se najviše sageli: Odrekli su se svoga omiljenog čeda, skupa sa njegovom Kolijevkom. Takvom scenariju se nisu nadali ni njihovi najmaštovitiji neprijatelji. I tu nije kraj…
  Hrvati su se više ili manje natezali, i još uvijek to rade, baš kao seoska mlada koja bi rado dala al’ da to niko u selu ne vidi i, ako ikako može, ostala nevina.
  Ako je neki demonstrant (poslije svega što se desilo, dešava i što će se, prema procjenama pol. analitičara, vjerovatno desiti u BiH) napisao, pa još i povjerovao parolu: “Nećete nas jebati, nismo mi Hrvati” – onda to najbolje govori o stanju (ne)svijesti nadobudnih demonstranata…

  .

  .

  1. mahotinemaho Avatar
   mahotinemaho

   <3

  2. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   @Slavice, itekako je važno ko koga j… odnosno izrabljuje.
   Sirotinja uvek izvuče deblji kraj!
   Gledao sam te jadne polugladne ljude koji traže ono najosnovnij hljeba (kruha, hleba).
   Beda je razumljiva na svim jezicima, a kako rekoše: siromaštvo, kašalj i ljubav se ne mogu sakriti.
   Međutim, već neki politički manipulatori traže dežurnog krivca za svoj neuspeh – srpski entitet!
   Slušao sam predsednika sarajevskog kantona kak šalje novinarku u P.M.
   Vid se da mu u žilama teče srpska krv.
   Ta odurna psovka je ovde u Tamo daleko – kao dobar dan!
   Nego Slavice, pametna glavice – da li ti upražnjavaš one aktivnosti na početku tvog komentara ili si ih samo željna – pa ih sanjaš!
   Znaš li onu pesmu: Ko te ima taj te nema!

 22. Annam Avatar
  Annam

  Na zapadu se ignorisu demonstracje.Barem ovde u Holandiji.Bas mi je cudno da niko ne izvestava o tome.Izvestavaju o kojekakvm glupostima starletama itd a ovo se nisus etiki

  1. branco Avatar
   branco

   Opametiće se i Hrvati,još malo,da nam ovi papani dospu vodu do grla,pa da zaigramo malo drugačiju igranku.