Rat!

Priznajte, pojma nemate gdje je Sirija. Ni na karti je ne biste znali naći. Ni ja. Sirija je zemlja tamo daleko gdje Ameri love Asada onako kako su lovili Gadafija.

Ne znate tko je Asad? On je životinja koja ždere živu dječicu sirijskih \”pobunjenika\”. Između Gadafija i Asada ipak ima razlike, drastične. Asad je žilaviji od svoga pokojnoga, raščerečenoga kolege.

\"Die
Zato Ameri, vječni borci za mir i demokraciju, nikako da Asadu dođu glave, raspore mu trbuh, nabiju ga na kolac ili mu debelim užetom stegnu tanki vrat.

Koliko god \”pobunjenicima\” isporučivali oružja toliko oružja Asadu isporučuju nepoznati prijatelji. Rusi? Kinezi? Iako je Kissinger Obami ne tako davno rekao da odustane od Sirije jer je \”Sirija oduvijek bila ruska\”, crni lutak bjelji od najbljeljeg američkog nacića ne može odustati.

Izbori su na vratima, Ameri vole u sedlu gledati čvrstog momka, neka je i crnac. Čitava ova banalna priča ne bi nas Hrvate i Hrvatice trebala mnogo uzbuđivati.

Nije nas uzbudila ni frka oko Libije, Tunisa, Afganistana, Jemena, Iraka, Gaze…Tko jebe pobijene ljude u dalekim vukojebinama. Briga nas što rade Ameri i Izraelci u Gazi, ne crkavaju tamo u blatu, smradu i žici naša djeca. Mi smo, hvala na pitanju, dobili rat, četnici više ne stanuju ovdje, svoji smo na svome.

Da, i demokratska smo zemlja. Dokazali smo to djelom, ne pričom. Svake godine Zagrebom šeću homoseksualci a poznato je da demokracija stanuje samo tamo gdje oni slobodno šeću.

Čujte, da nam je netko rekao, dok smo pokapali našu djecu poginulu u okolici Zadra, Dubrovnika, u Vukovaru, da je naš jezivi rat samo uvod u novi rekli bismo mu da je lud.

Da nam je netko tada rekao da će djeca poginule djece krenuti u rat u Siriji rekli bismo mu…Ništa ne bismo rekli, ima svakakvih budala. Kad, drage moje mame Hrvatice, evo nama novog rata.

Sirija je navodno granatirala Tursku, navodno ubila četvoricu ili petoricu a možda i šestoricu Turaka. Učinila je, ako je učinila, nije to najbitnije, zločin koji vapi do neba jer je Turska članica NATO-a. Sigurno znate, tko napadne bilo koju članicu NATO-a napao je NATO. Da smo mi NATO to ste valjda čuli.

Doduše…Nije uvijek sve tako prosto. Ista ta Turska nedavno je svojim brodovima prevozila pomoć Gazi. Izraelci su Turke potamanili poput zečeva. I tada je Turska bila NATO pa ipak NATO nije krenuo na Izrael. Što Izrael ima a Sirija nema? Što Izrael nema a Sirija ima?

Elem, oni Sirijci koji su ubili ili nisu ubili one Turke napali su Hrvatsku. Pa će naša djeca za koji dan, tjedan ili mjesec krenuti u Siriju u boj za narod svoj.

Rat k\’o rat. Sve smo to prošli, navikli smo da nam na vrata stižu leševi voljene djece. Međutim, ovaj će rat za nas Hrvate ipak biti malo drugačiji.

U Siriji za demokraciju neće ginuti samo Hrvati. Bit će tamo djece iz čitavog svijeta. Negdje sam pročitala što Ameri rade sa leševima poginulih vojnika u Afganistanu. Postoji posebna postrojba koja puni crne vreće mesom koje sa ratišta dobiva u vrećama.

Rijetko se kad u vreći koja krene na adresu roditelja ili žene nađe tijelo u komadu. Uglavnom su u njoj crne ruke, bijele noge, bijela glava, crni prst. Kad stave vreću u cinčani kovčeg, izjavila je žena koja je radila u toj postrojbi, vreća se uvijek na sredini savije jer u njoj nema kičme.

Eto, u ovom ćemo ratu mi bake i mi majke morati imati na umu, kad nam iz Sirije dopreme leš, da to neće biti leš našeg djeteta nego sedamdesetak kila pitaj boga čijeg mesa.

Da li će nam to biti utjeha? Ipak u vreći nije meso našeg mesa? Ili će nas to prestraviti? Gdje je meso našeg mesa?

Drage Hrvatice, dragi Hrvati. Njemačke, engleske, turske, francuske, američke…, tko bi ih sve nabrojio, majke navikle su da im NATO isporučuje meso u limenom sanduku. Nikad ne postavljaju suvišna pitanja.

Zato, Hrvatice i Hrvati, trk, kupiti grob! Da NATO meso ima gdje počivati u miru.


Posted

in

by

Comments

71 responses to “Rat!”

 1. Slave Avatar
  Slave

  Jel ovaj * spaher * Obama, ono dobio Nobela za mir ????
  Dobra prica , i puno ce toga biti iz godine u godinu.malo je naroda koji imaju svoje JA , da bi se suprostavili ovome galopirajucem FASIZMU pod maskom demokracije.Znamo ko je imao hrabrosti i znamo da je 20 zemalja plus sluge bombardovalo ih skoro 100 dana…

 2. Jaca VA Avatar
  Jaca VA

  Jos jedna bolna istina o zlu koje Amerikanci seju po belom svetu. Sta reci, tek zaplakati… Jer, ne moze da nas se ne tice. Valjda je u nama toliko ljudskosti preostalo da saosecamo kad vec nista ne mozemo uciniti da svet bude pravedniji. Veliki pozdrav za Vas Vedrana!

 3. seka Avatar
  seka

  IZNOVA I IZNOVA I IZNOVA, MOGU SAMO DA KAŽEM – SVAKA ČAST NA TEKSTU.

 4. dacha Avatar
  dacha

  Sto bi se ,,garagan,,potresao nad smrcu tudjih sinova?On ima kcerke!

 5. verica Avatar
  verica

  U sridu.

 6. verica Avatar
  verica

  Pogodio me je ovaj tekst (izgleda baš “u sridu”), pa moram još nešto da dodam. Opet se igraju vatrom. Ko će sve biti opečen, ili spržen – videćemo. Imam užasan osećaj u vezi toga rata, ili pretnje ratom, kakogod. Kao da se iz toga jada i užasa spaljenih i uništenih gradova polako izdiže čudovište koje raste, kao kakav Golem, ili King-Kong – raste zapravo ogromna pretnja… koja baca senku na mnogo veći prostor od samog Bliskog Istoka. Kad bih se vodila samo zdravim razumom, rekla bih da rata neće biti, da je sve ovo tursko kočoperenje samo zveckanje oružjem ne bi li se učinila usluga Velikom Bratu, i ne bi li se u konačnoj konsekvenci oslabio Asad. Rekla bih takodje da rata neće biti, jer je istina ono što je Kissinger rekao Obami – da je Sirija ruska, i da je to prevelik zalogaj. Medjutim, ko je i kada zadnji put imao susret sa zdravim razumom ?!? Za očekivati je da se desi najgore i najgluplje, i po ljudski rod najpogubnije. Kao i uvek.

 7. prolaznik Avatar
  prolaznik

  ako čovjek živi kao pas i krepa kao pas, zaslužio je barem mjesto gdje se pokapaju kućni ljubimci i epitaf: JEBO VAM PAS MATER

 8. teuta Avatar

  respect Vedrana

 9. jerry Avatar
  jerry

  Nakon dodele Nobelove nagrade Obami nesto nisam primetio da se o tome govori. Neprijatno je i onome koji je dobio nagradu i onima koji su dodelili nagradu.

 10. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  Poštovana Vedrana, manje više sve to što ste rekli tako kratko i jezgrovito – stoji, ALI, pokušaću da samo kratko – kako vi to umete – navedem nekoliko golih i brutalnih činjenica o međunarodnom pravu, demokratiji, borbi za ljudska prava, slobodi itd.
  Primer prvi, Turska upada u Irak i ubija prpadnike RPK (Kurde) koji traže nezavisnost i – nikome ništa, jer to nisu borci za slobodu već – teroristi!
  Primer drugi, Izrael bombarduje Liban, Gazu, stradaju i deca i – nikome ništa, jer to nisu ustanici, borci za slobodu, već teroristi!
  Primer treći, srpska vojska granatira pobunjene etničke Albance (Šiptare) na Kosovu i Metohiji – NATO bomrarduje Srbiju i CG!!!
  Sada više pobunjenici u Srbiji nisu teroristi, već borci za slobodu (ili američke baze na KiM) !
  Primer četvrti, neki pobunjeni Srbi u Krajini su činili gluposti, a i zločine. Da li su oni borci za slobodu ili/i teroristi i četnici ? Zašto, Albanci na KiM imaju pravo na republiku, a Srbi u RH nemaju pravo ni na autonomiju (Krajina) ?
  Epilog: RH priznaje takozvanu republiku Kosovo (čitaj američku vojnu bazu) koja je NATO bombama OTRGNUTA OD MATICE ZEMLJE (17% teritorije), a istovremeno neće da ustupi ni 0,03% morske površine Sloveniji !
  Kakva je to pravda i kakvi su to aršini! RH pomaže Amerima da otmu kolevku Srbije, ali kada su u pitanju njene teritorije – ne da ni malo bare !
  Nemam nameru da branim pogubnu politiku SM, ali šta je previše – previše je!
  Toliko o poštenju, pradi, slobodi, principima i moralu.
  Samo priče o Amerima, pa ko pomaže njihovu politiku ! Zašto Todorić, Merkator, Merkur itd, ne otvaraju robne kuće i ne prodaju robu u Americi ili Nemačkoj (Danke Dojčland), već to čine u Srbiji, a da istovremeno srpske firme nemaju šanse da to rade na bazi reciprociteta !
  Ko je protivzakonito pokupovao hiljade i hiljade vojvođanske plodne ravnice, Neke firme iz Osijeka, Mađarske, Ruminije. Srbi smrde, ali njihova zemlja i njeni plodovi mirišu.
  Neki pripadnici hrvatske nacije u RS postaj ministri i ponašaju se kao trojanski konji nanoseći štetu Srbiji u korist SLO i RH !
  HAJDE MALO PIŠITE I O TOME, A NE SAMO O ČETNICIMA – DALEKO IM “LEPA” KUĆA!
  http://www.kurir-info.rs/dulic-reci-cu-kome-sam-iz-ds-davao-pare-clanak-441813

 11. Miki Maus Avatar

  @Jaca VA says
  Jer, ne moze da nas se ne tice. Valjda je u nama toliko ljudskosti preostalo da saosecamo kad vec nista ne mozemo uciniti da svet bude pravedniji.”
  “Čovekoliki dvonošci su najveća greška prirode i/ili Boga” (Diogen Drugi) !
  JACO, ONI KOJI MOGU DA UČINE – NEĆE, A ONI KOJI BI HTELI – NE MOGU! To je začarani krug i kraj je u svetskoj nuklearnoj/termonuklearnoj kataklizmi – ako nas pre toga ne pogodi neko “kamenje” iz vasione!
  Na sceni je borba za Novi svetski poredak (NWO) i opšta ekonomska kriza zbog hiperprodukcije koju su marksisti davno opisali i predvideli! Da li će kriza pomoći ili odmoći stvaranju NWO, ko preživi – pričaće !
  Iz istorije znamo da posle krize slede ratovi – uništavanje da bi ekonomije supersila mogle da prodaju svoje proizvode.
  Bernard Šo je rekao: “Ova civilizacija je mnogo efikasnija u uništavanj nego u stvaranju!”

 12. MIMI Avatar
  MIMI

  http://www.pressonline.rs/svet/balkan/islamski-lider-preti-zemljama-regiona-teroristickim-napadima
  Prvo procitajte, pa da vas pitam gospodo, DA LI VAS OVO PLASI?
  Ma jok, nece oni Vas. Pa dali ste im najbolje zlatarske, kujundzijske radnje po Rovinju, Rijeci,Puli, Vodicama, Sibeniku, Splitu, Dubrovniku, Zagrebu, nece oni ujesti ruku koja ih hrani. Nabolji restorani, pekare su njihove, (albanske, muslimanske). Ali, koliko se secam to i Vedrana kaze vi ste gospdo u NATO. TREBALO BI DA VAS PLASI.

 13. Cukunio Avatar
  Cukunio

  Ne brinite čitatelji i komentatori, neće biti velikog rata. Nema razloga za zabrinutost te vrste. NATO se ovdje neće uplesti. Kako ja to znam, kako to mogu odlučno tvrditi? Normalno da ne znam, ali kako Vedrana zna da će rata biti? Ne zna ni ona, ali u svom maniru sveznadarke ona “štrapa” po običaju, a netko to uzima preozbiljno. Ne bih se nikad javio na ovim stranicama da ne priznajem Vedrani određene kvalitete (odsustvo bilo kakve hipokrizije prije svega, hrabrost, otvorenost…), ali…Vedrana – nemojte se ponašati kao da ste bolje obavješteni od CIE – to umanjuje ozbiljno kredibilitet Vaših tvrdnji…

  Eto, ja tvrdim da neće biti rata, ber ne u smislu aktivnog angažmana NATO-a – pa ćemo vidjeti kroz par mjeseci tko je ovdje bio u pravu (bolje obaviješten)…

 14. Pacceka Avatar
  Pacceka

  Od ukupnog broja osakaćene dece u svetu 46% ostane bez ruke i
  noge zahvaljujući oružju proizvedenom u SAD-u.

 15. Pacceka Avatar
  Pacceka

  Zahvaljujući NATO standardizaciji lakog i teškog naoružanja, države koje pristupaju NATO moraju da zamene svoje dotadašnje naoružanje novim naoružanjem koje kupuju od vojnoindustrijskih koncerna kao što su General Dynamics, Heckler & Koch, Lockheed Martin itd.

  Gde je NATO, tu je rat:
  Korejski rat 1950 godine; prvi Indokineski rat 1950; Mau-mau ustanak u Keniji 1952; Drugi Indokineski rat (poznatiji kao Vijetnamski rat) 1953; građanski rat u Laosu 1953; Alžirski oslobodilački rat 1954; Izraelsko-arapski rat (Suecka kriza) 1956; Invazija na zaliv svinja na Kubi 1959; Kongo 1960; Tunis 1961; Indonežansko-malezijski rat 1962; pobuna u Omanu
  1962; invazija na Dominikansku republiku 1965; Treći izraelsko-arapski rat 1967; Severna Irska 1968; pobuna u Filipinima 1969; građanski rat u Kambodži 1970; Četvrti izraelsko-arapski rat 1973; invazija Kipra 1974; građanski rat u Angoli 1975; Zair 1978; Libijsko-čadski rat 1978; Iračko-iranski rat 1980; građanski rat u Nikaragvi 1981; bombardovanje Libije tokom 1980-ih; građanski rat u Libanu 1982; Foklandski rat 1982; invazija Grenade 1983; invazija Paname 1989; Zalivski rat 1991; intervencija u Bosni i Hrvatskoj 1995; građanski rat u Somaliji
  1992; bombardovanje Iraka tokom 90-ih; invazija Haitija 1994; bombardovanje Avganistana i Sudana 1998; bombardovanje SR Jugoslavije 1999; drugi građanski rat u Liberiji 1999; građanski rat u Sijera Leoneu 2000; rat u Avganistanu 2001; rat u Somaliji
  2002; Prvi građanski rat u Obali Slonovače 2002; rat u Iraku 2003, rat u Pakistanu 2004; pobuna na Haitiju 2004; rat u Čadu 2005; intervenicija po zemljama Sahare 2007; intervencija u Jemenu 2010; Drugi građanski rat u Obali Slonovače 2010; Libijski građanski rat 2011, itd.

 16. saudijka Avatar
  saudijka

  sve je to istina, za koga se gine i zasto i kako se pocinje rat. jasno mi je da je sirija povod za sve,ali ljudi moji ovdje je rat vec godinu dana i mi s tim zivimo. nitko nista nije rekao kad su otimali ljude iz Libanona svo ovo vrijeme, a sad odjednom pobuna jer su dirali Turke. ma i da su s samo medjusobno ubijali kao divljaci opet nije dobro. samo cu ponoviti jednu staru koja se vazda odnosi na hrvate – srljate kao guske u maglu. tako je bilo, a i bit ce kod povodljivog naroda.
  pozdrav iz ratnog podrucja

 17. matijavid Avatar
  matijavid

  Miki Maus,
  sjajna su Vam zapažanja kao što je i Vedranin tekst sjajan. Ali mislim da ni od nje nećete dobiti promišljanje koje želite da čujete. Lakše je negovati cinizam na relativno neutralnom međunarodnom terenu prema opšteomraženim Amerima nego na domaćem, opšteopijenom “slavom dobijenog rata” – hvala na pitanju! Pitanje je i šta sama Vedrana misli o tome, a pitanje je i kako bi je čerečili njeni Hrvati kad bi dirnula u domovinski tabu…
  Ipak se glavom ne treba igrati; sviraj sviraj, ali i za pojas zadeni. Ne postavljaj ni u Hrvatskoj suvišna pitanja da ne bi završio kao mešano meso u nekakvom limenom sanduku bez da si imao ikakve veze sa Sirijom ili Natom.
  Međutim, to što cela Srbija zna, kako njeni građani tako i vrapci na granama, kukuruzi na poljima ili mrtvi u grobovima, znaju jako dobro i Hrvati i Ameri i Turci i Izraelci… Nas su naravno, zaprepastili dvostruki aršini, ali za njih su oni bili samo pet minuta truda oko demokratske pravde i sreće belog sveta. (Pri čemu “beli svet” ne mora obavezno da označava boju kože ako je u konkurenciji i “bela koka”). Demokratska briga, samo malo recipročna, u dlaku je ista i za gorepomenuti crni svet Sirije, Libije, Avganistana (to jest naftonosni, na njihovu najveću nesreću)…..
  Aršin gore – aršin dole, za umobolne igrače iz razmera Klintonove i Obamine šahovske table nije ništa do igra bez granica, a sa granicama trpljenja i strpljenja. No, ni mi odavno više nismo zaprepašćeni otkad smo shvatili da nam je loše išla matematika sa formulama NWO; zato se sada dobro snalazimo u silogizmima, jer nam ništa logičnije od njih ne preostaje:
  …Kad pevamo “Bože, pravde” a znamo da je pravda slepa, onda dobijamo i slepu pravdu i uslišenu molitvu….Zaključak, Bog nas čuje….

 18. choopo Avatar
  choopo

  Najbolji tekst !!!

 19. Ivan M. Avatar
  Ivan M.

  Vedrana Rudan ocigledno pati od tezeg oblika (starackog!) LAPRDITISA… za (sitan?) racun SRBOFILA koji na ovom blogu (beznadezno) “peru” – GENOCIDNOST svoje bliske proslosti!

  http://www.e-novine.com/stav/71786-Sluaj-Vedrane-Rudan.html

 20. MIMI Avatar
  MIMI

  Pa eto, dragi Ivane M. nemamo gde drugo prati svoju genocidnost pa moramo ovde, šta ćete, možda i vi negde operete svoju i daleku i blisku, nas zapala bliska, a sta cemo sa vama? Ko li vama drma kavez?

 21. Ivan M. Avatar
  Ivan M.

  Ne peru se “krvave ruke” prozivanjem tudjih zlocina, draga Mimi, vec – SVOJIH! Dok se ne savlada ta (osnovna!) lekcija civiliziranog ponasanja, uzalud je lupati “pratljacom”… jer (krvava) mrlja postaje – VECA!

 22. đurađ Avatar
  đurađ

  Rafalnom paljbom, Vedrana raspali 🙂
  Demokratija skida svoj plašt, polako se pojavljuju obrisi četvrtog rajha. SDvakim danom se ubrzava proces geometriskom progresijom.

 23. Advokat Avatar
  Advokat

  @Ivan M. Pa ti prozivaj svoje ..imaš ih pregršt!

 24. Mimi Avatar
  Mimi

  Dragi gospodine Ivane M, u mestu rodjenja moje majke – Vojniću, to je kod Vas, tu blizu, kada su posle paljenja crkve u Blatuši i naroda u njoj, neki i uspeli da pobegnu stigla ih je čuvena SS ustaška legija i bili neki fratri i očevi u belim velikim keceljama, koje su deca što su preživela morala da peru u reci Vojišnici, i bilo je puno posla, trebalo je poklati onaj ostatak strašnih i opasnih djedova, baba,žena i dece , ta ista deca veš tukla “PRAKLJAČOM” pretpostavljam da na to mislite, i doduše , jeste – civilizirano su brisali svoje noževe i kame u čiste i bjele stolnjake, pazili su da se ljudi neinficiraju, valjda. Mnogo volite krv, pa je počesto pominjete, to je posao ipak za stručnjaka, obratite se, ima ih i kod vas. Kod nas je malo gužva ne bih vam ovde proporučivala,nisu tako civilizirani kao tu. Došli ste na sajt gospodje Rudan koja je jedna od retkih osoba koja ima hrabrosti iskazati svoj stav i mišljenje o novom svetskom poretku i vredjate je i govorite joj da laprda, saberite se gospodine, to je u blagu ruku neukusno i neuljudno, idite po ovim našim srpskim sajtovima koji tako “krvare” kao vi, zabavljajte se, što sam citirala iz stranih novina čoveka koji mrzi hrišćanstvo i sve druge religije sem muslimanske, trebalo bi bar malo da vas zabrine. Nisu oni više vaš “ustaški najljepši cvjet”, oni su nešto mnogo gore, a šta shavitćete uskoro.

 25. Mimi Avatar
  Mimi

  Izvinjavam se ostalim blogerima na ovim ružnim rečima, ali me ova osoba stvarno isterala iz takta, imam svoj stav o odnosima između Hrvata i Srba i trudim se da ga ne iznosim često, ali pokušavam da stvarno racionalizujem ovaj protekli period. Ovakvi ljudi to ne dozvoljavaju, stalno nas ponovo osurovljavaju, i sebe i nas.

 26. Ivan M. Avatar
  Ivan M.

  @ Mimi – Primjerom “njihovih zlocina… u rodnom mjestu moje majke” (samo!) POTVRDJUJETE svoju ostrascenost. Dokle god ne prepoznate “njihove majke” (pogotovu – djecu) kao zrtve “svoje kame”, NISTE VALIDNI ni kao sugovornik, niti kao humano bice (ma koliko vas to vrijedjalo?). Histerijom i islamofobijom… (“nisu oni više vaš “ustaški najljepši cvjet”, oni su nešto mnogo gore, a šta shavitćete uskoro”), necete rasteretiti (necistu!) SAVJEST. Tu ne pomaze ni hiljade “advokata”, kamoli jedan… tako (providno) JEFTIN?

 27. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @Ivan M. says:
  03:43 on Oct 6th, 2012
  “Ne peru se “krvave ruke” prozivanjem tudjih zlocina, draga Mimi, vec – SVOJIH! Dok se ne savlada ta (osnovna!) lekcija civiliziranog ponasanja, uzalud je lupati “pratljacom”… jer (krvava) mrlja postaje – VECA!” _ Ivane – to stoji, ali TO VALJDA VAŽI ZA OBE STRANE!
  Ko je u I.sv. ratu počinio genocid u Mačvi i ostatku Srbije (Ispitivala međunarodna komisija na čelu sa dr Arčibaldom Rajsom) – verovatno Srbi!
  Ko je u HDH počinio genocid i pobio i proterao hiljade Srba, Jevreja, Hrvata antifašista, Cigana (Roma) čiji su leševi plivali Savom četiri godine, čak do Beograda – verovatno Srbi!
  Ko je imao Jasenovac, Jastrebarsko (logor za srpsku decu) – verovatno Srbi!
  Ko je proterao Srbe iz RH 1995. godine, oko 300.000 hiljada i tom prilikom kolone izbeglica bombardovao. Poginulo je devetero dece. Poginula je jedna moja susjeda – baba oko 80 godina (verovatno je baba bila ćetnik)! I sve su to uradili Srbi.
  Naravno, nisu ni Hrvati, veća samo NEKI pripadnici tog naroda i nikome pametnom ni razumnom ne pada na pamet da krivi sve Hrvate!!!
  Srbi su naravno, preterali kada su tražili republiku Krajinu – državu u državi – koja bi presekla RH na dva odvojena dela. To je bio jedan nerazuman zahtev i niko razuman u Krajini u to nije verovao, a niti je to iskreno želeo, izuzev malog broja usijanih šovinističkih glava.
  General Mrkšić je u leto 1955. godine dobio sugestiju od Miloševića da preda Krajinu u ruke vladi RH, u skladu sa njegovin dogovorom sa Tuđmanom, međutim to ultranacionalističkim snagama u RH nije odgovaralo. Setimo se Pavelićeve proklamacije: Trećinu Srba pobiti, trećinu protjerati, a trećinu pokatoličiti. Tuđman je bio efikasniji što se tiče proterivanja!!!
  Da vas podsjetim: na HRT-u sam slušao izjavu g. Tuđmana, datu na Brionima: Da Hrvatska nije htela rat – rata ne bi bilo!
  Sada onaj jadni general Gotovina u Hagu ispade za sve kriv, iako je manje kriv od mnogih drugih generala i političara koji su sve to i zakuvali. Slušao sam jednu njegovu izjavu u Kninu odmah posle “Oluje” kojom je osudio postupke hrvatskih paravojski i raznih “spec jedinica” koje su “čistile” teren i ubijale starce koji nisu pobjegli jer su verovali u RH i Tuđmanova obećanja!
  Gospodine Ivane, neki ljudi mrze Srbe i druge i ja tu ne mogu ništa. Ali tvoja mržnja nikada me neće natjerati da mrzim Hrvate ili neke druge nacije.
  U svakom žitu ima kukolja i biće ga dok god ima žita.
  Borba između dobra i zla je jedan proces bez kraja. Mislim da je konačno vreme da se okrenemo budućnosti i da vidimo kako da nahranimo decu hlebom/kruhom. Ako mislite a su za sve na ovom svetu krivi Srbi i Jevreji – to je vaša stvar. Danke Dojčland!

 28. Mimi Avatar
  Mimi

  Šta je tu ostrašćeno ako sam navela istinu, moja majka je živa, živa je i tetka i ujaci koji žive tamo i nisu ni bežali u vreme Oluje, sakrili su se gde su se krili i za vreme Pavelića, postoje živi svedoci svih nedela koja su se desila od pre 70 godina a kamoli sad. Meni stvarno nije potreban nikakav advokat.Svedoci su živi, nažalost još uvek, ne svi ali ih ima, kao što su živi svedoci masakra u Srebrenici, takođe i u Bratuncu, mada ga mnogi ignorišu, ali podjednako boli. Istorija se ne može vratiti i prekrojiti po sopstvenim željama, ona je takva svidelo se to nama ili ne. Ja nikada nisam ni želela da umanjim značaj muslimanskih i uopšte žrtava prethodnih ratova, ja znam da je i dosta Hrvata stradalo, i to su nečija deca, treba naučiti stati jednom. Složiću se da sam ostrašćena, ali samo ako uporno budete isticali muslimanske i hrvatske žrtve. A zločin osudjujem bilo ko da je u pitanju, uopšte ne mislim da je Gotovina “jadan” , čak mislim da je malo njih u Hagu, trebalo ih je biti mnogo više i to iz sva tri entiteta, jer su zločine činili pojedinci. Mnogo ih se izvuklo na račun novca i dobrog lobiranja, i ponoviću opet, onaj članak me plaši, i to žestoko, a trebao bi svakoga. Gospodine Miki, ja takodje ne mrzim Hrvate, imam dosta poznanika koje izuzetno poštujem, čim sam na ovom blogu poštujem i gospodju Vedranu. neke sam čak i volela, roditelji su mi iz Hrvatske, više ih ne volim, priznajem, prema njima sam krajnje ravnodušna, jer ti koje sam volela nisu krili svoju pritajenu mržnju prema svim Srbima generalno, ali ja ih ne mrzim, jer mislim da je bilo jako teško to potiskivati tolike godine, ljudi su jednostavno doživeli katarzu, i nisam im htela biti na smetnji.

 29. sasa aleksandrovic Avatar
  sasa aleksandrovic

  zena pise o asadu…siriji, turskoj, americi, obami…ko je spominjao srbe…ili hrvate? ja sam bio u damasku, prelep grad…jedan od najstarijih na svetu. posto puno zena cita ovaj sajt, evo jedan arapski recept. ispecite plavi patlidzan na sporetu (direktno na ploci, malo ce se isprljati, ali nema veze) stavite ga u najlon kesu desetak minuta da pusti dusu…i izduva. posle ga oljustite, ocistite, i izgnjecite sa belim (ovcijim) sirom (ne mnogo sira) i tucanim orasima (moze se dodati i pecenih badema)… malo soli (zavisi koliko je sir slan) maslinovog ulja, ili suncokretovog hladno cedjenog…i po zelji vinsko sirce. sve pospite sa, na suvoj tavi pecenim, susamom… to sluziti sa svezim paradaizom listovima bosiljka, persuna, i ljutom paprikom….a ja popijem uz to i jedan (dva, tri) ouzo, ili makedonsku mastiku (obavezno sa ledom). neki arapi to zovu – sexi salata.

 30. sasa aleksandrovic Avatar
  sasa aleksandrovic

  ….a posle ce vam suprug reci “yala habibi”…’ajde, srce moje….

 31. Lukas Avatar
  Lukas

  Mimi@ Inace Mimi,kako ti inace sa zdravljem?

 32. mimi Avatar
  mimi

  Lukas, hvala na pitanju – sta mislite trebam li se brinuti?

 33. mahotinemaho Avatar
  mahotinemaho

  🙂

 34. Ivan M. Avatar
  Ivan M.

  @ Miki Maus – To… (“Ne peru se “krvave ruke” prozivanjem tudjih
  zlocina, vec – SVOJIH!) vazi za CIJELI SVIJET, ne samo za “dvije strane”!? Vi se, kao, “slazete s tim”, a onda po “Pacceka modelu” pravite (novi) spisak “njihovih zlocina”: on americkih, a vi ustaskih.

  I sada bi, kao, trebalo reci da u tom vasem nabrajanju ima (puno) istine, pa cemo opet na onu bljutavu floskulu – “ko nas, bre, zavadi”, itd. Nikako da se (pri)sjetite krvave Drine iz najmanje dva rata… Nista od svega toga, Miki (Maus), kao ni od besmislice o “mrznji prema Srbima”, pogotovu ne od (papagajskog) “Danke Dojčland”!

  Kratak fitilj se (cesto) “pali” na PREDRASUDAMA, ali se ne gasi zabludom o vlastitoj, niti o nevinosti bon-vivant generala Gotovine, pod cijom je komandom stradalo “devetero dece… i baba ćetnik”. I kada bi ih bilo samo devetero (vise, mnogo vise!), za mene to nije “kukolj u žitu”, kako vi (nerijetko) krstite (svoje) ubice, nego – RATNI ZLOCIN. Zato nemojte izigravati “historicara” u svojim postovima, jer je vise nego jasno da su vam glavni “izvori” (zaglupljivanja): “Kurir” i “Blic”.

  Pustite medjunarodni sud da radi svoj posao, njegova ce biti – zadnja i u slucaju Gotovina, ali i u slucaju Mladic i Karadzic, ma sta vi o tome mislili i koliko god ih (ne)namjerno “zaboravljali”?

  U medjuvremenu se potrudite da nam, umjesto liste NATO (americkih) i ustaskih zlocina, ponudite makar jedan (castan) proces svojim “djeneralima”, kakav je Hrvatska priredila (alkarskom) vojvodi Mirku Norcu ili cazinskoj “vjetrenjaci” Fikretu Abdicu.

  Kada taj (vas) spisak pocne sa “kosovskim hladnjacama”, Ovcarom, Vukovarom, Srebrenicom i Sarajevom (u pitanju su hiljade djecijih, starackih… i ostalih zivota!), imat cete puno pravo na “prozivku” Zapada (i Hrvatske).

  Do tada… aplaudirajte Vedrani Rudan i “ganjajte” homoseksualce po beogradskim ulicama!

  http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Kacin-Srbija-ce-dobiti-sto-je-trazila-161663.html

 35. sume sume Avatar
  sume sume

  mene zanima kakva je razlika izmedju prekovoljca i dragovoljca narocito kad je dragovoljac urednik weba nad kojim bi se i sam ivan grozni zgrozio

 36. Advokat Avatar
  Advokat

  @ Ivan M. Fakat si tenkre. Lepo ti rekoh da se baviš svojima (mada nisu ni tvoji-prezumpcija nevinosti, a još manje moji). Da si ti živ i zdrav, pred Višim sudom u Beogradu se najmanje 12 godina vodilo, završilo i vodi još bezbroj postupaka, za zločine u BiH i Hrvatskoj. Mada, šta je tebi časno, ne znam. Pouzdano znam da su mnogi osuđeni na veoma ozbiljne zatvorske kazne. Nego, šta vam bi sa onim postupkom u vezi Lore? Pojeo vuk magarca, časno?
  P.S. I prestani da se ložiš, holesterol vreba!

 37. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @Ivan M.
  Moram da kažem da se opet u mnogo čemu slažemo, ali i ne slažemo – što je mormalno. Međutim, smetaju mi dve stvari. Prvo, vi ne pobijate moje stavove i ne kritikujete ih konkretno, već kritikujete mene. To je obična ZAMENA TEZA I DEMAGOGIJA. Drugo, pišete arogantnim tonom sa “visine” – ali i ja sam intelektualac i imam i neke titule. Moje informacije ne potiču samo iz srpskih novina, već i iz izvora na engleskom i ruskom jeziku (vama na znanje – tamo sam bio na školovanju i uspešno ga završio) .
  Treće, pričate kako nitko nije pomenuo Srbe – nije direktno, ali jeste INDIREKTNO ! Evo citata iz posta “Rat”:
  “Čujte, da nam je netko rekao, dok smo pokapali našu djecu poginulu u okolici Zadra, Dubrovnika, u Vukovaru, da je naš jezivi rat samo uvod u novi rekli bismo mu da je lud. ….
  Mi smo, hvala na pitanju, dobili rat, četnici više ne stanuju ovdje, svoji smo na svome.”
  Četvrto, spominjtete proces Norcu !Ha Ha…Je li to onaj koji je u “zatvoru” doktorirao i iz zatvora vodio poslove, itd. Farsa. Kao i sa osječkim vođom. Srpski generali su u Hagu. U Hag je poslato 45 srpskih političara i general, a u Nirnbergu je suđeno samo 19 nacističkih zločinaca. Formalna logika bi zaključila da su Srbi učinili veće zločine od nacista!?
  Peto, spočitavate mi da ne spominjem “srpske” zločine, pa ja ne spominjem ni “hrvatske” zločine jer takvo nešto u pravu ne postoji. Zločine čine pripadnici nekog naroda, a ne narodi.
  Kao što niste pažljivo pročitali post gospođe Rudan, tako niste pratili ni moje ranije komentare u kojima sam nabrajao te “srpske” zločine i gluposti. Posebno sam navodio i mesta, pa čak i brojke četničkih zločina.
  Ivane, zar vi zaista mislite da su mi četnici draži od ustaša, balija, balista – naprotiv. Što se mene tiče – vodite ih sve u PM.
  Šesto, spominjete Ovčaru, Vukovar, Srebrenicu …pa i ja sam to spominjao Ivane i nije mi valjda svraka pojela mozak da to opravdavam i branim, ali ima jedno ALI, da nije bilo Skelana, Kravica …ne bi bilo verovatno bilo ni Srebrenice.
  Da nije bilo blokade kasarni i ubijanja Srba u Vukovaru i Osijeku, možda ne bi bilo ni “Vukovara “, ni “Ovčare”!
  Sedmo, ja sam se zlu protivio i politici SM i zato sam prognan iz Srbije i četiri godine sam bio u izgnanstvu. Da li ste se vi suprotstavili FT, AI ili nekom drugom velikom vođi nacija, ocu nacija, najvećem sinu…NISTE verovatno.
  Osmo i poslednje, ako ste učilu logiku, znate ono o UZROKU i POSLEDICI!
  Uvjek pričate o posledicama, a zaboravljate na uzroke. Nemam nameru da opravdavam politiku mnogih srpskih vođa i “usrećitela”, ni u prošlosi, ali ni današnje i upravo sam ja poznat kao jedan od najžešćih kritičara te bolumente, međutim, ne mogu i neću da da prihvatim generalizaciju i simplifikaciju gluposti i zločina koje su počinili NEKI Srbi, NEKI Hrvati, NEKI Muslimani….
  Isto tako ne slažem se ni sa globalnom osudom Amera ili drugih, jer o svemu u nekoj zemlji odlučuje šačica moćnika, dahija, faraona, koji su ponekad umobolni (Hitler, Musolini, Staljin…).
  Ono, Ivane, što vi i neki drugi hoćete je: da mi priznamo da su za sve Srbi krivi i da su oni počinili najviše zločina i da su samo oni jedino krivi (i Kerumu danas, ne ide mu posao zbog Srba ), a ostali su tu i tamo pripomogli.
  Ne znam ko je koliko zločina počinio u poslednjem ratu. Pretpostavljam da su Muslimani najviše stradali, a Hrvati najmanje. Ali, treba jednom priznati i reći: jeste i neki naši su to radili i neki naši su prvi počeli…A ne stalno tamburati Srbi, srpski zločini, Milošević, Karadžić, Mladić….
  Gde je UZROK, a gde je POSLEDICA. Da nije bilo Perl Harbura ne bi bilo ni Hirošime gospodo.
  Na kraju, nema smisla da se stalno vraćamo u ratnu prošlost, a od toga nema nikakve koristi, već treba da se borimo da se ne ponovi. Međutim, da li ovaj stav iz posta “Rat” tome doprinosi:
  “Mi smo, hvala na pitanju, dobili rat, četnici više ne stanuju ovdje, svoji smo na svome.”
  Tačno je da četnici ne stanuju u Lijepoj našoj – daleko im “lepa” kuća, ali Ivane, ne stanuju više ni Srbi – remetilački faktor. Ne stanuju više gotovo ni na KiM. Kako to da nestaju ti genocidni Srbi što su sve protjerali! Nešto tu nema logike.
  IZ SRBIJE, HVALA BOGU, NISU PROTJERANI NI HRVATI, A NI MUSLIMANI I NEKI OD NJIH SU BILI, A NEKI SE I SADA NALAZE NA MINISTARSKIM MESTIMA. Gde i na kojim položajima se nalaze Srbi u Lijepoj našoj? Srbijom vladaju ili su vladali Crnogorci: Milošević, Tadić, Božovič ….a u Crnoj Gori nema ni jednog Srbina na nekom višem položaju. OPet Srbi šovinisti, genocidni, koljači, ubice ….
  Prestanimo da pričamo šovinističke priče i pogledajmo stvarnosti i činjenicama u oči. Prvo svako u svome dvorištu.
  Na kraju, ne mislim da sam 100% u pravu jer čovek po svojoj prirodi to ne može biti, ali navodim očigledne i proverljive činjenice, a ne falš brojke kao neki. Neko reče: o činjenicama činjenično, a o principima principijelno.
  U tom smislu nemojte mi pričati o tome što se dogodilo u RH, poznate su mi gluposti i zločini obe strane i ja neću da sudim nikome. Moji su protjerani otuda – stari koji nisu bili ni u kakvom ratu, a kuća mi je opljačkana do temelja, čak su i vrata i prozori izvađeni. Šta ti “Srbi” sve ne rade…. Tomson peva “Srbe na vrbe”, a šta vi Ivane pjevate! Dakle, u svakom ratu se čine zlošini, a u građanskom ponajviše ! Neka neki prestanu da da izigravaju žrtve i nevinašca. Jeste NEKI Srbi su se u RH pobunili i činili gluposti i zločine, rh SE POBUNILA protiv SFRJ i neki njeni pripadnici su PRVI izvršili zločine nad pripadnicima JNA – regularne vojske.
  ŠTA BI SE DOGODILO DA PRIPADNIC NACIONALNE GARDE I POLICIJE TEKSASA BLOKIRAJU KASARNE U.S. ARMIJE !!!
  Dosta je demagogije i zamene teza. Ako nekom razbijete nos, a on vam posle toga razbije glavu – da li je samo on kriv ?

 38. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @Pozdrav zemljakinji MIMI!
  Pričaju priče o genocidnim Srbima u RH, pa, po toj logici, u RH ne bi bilo drugih osim Srba, a UPRAVO JE OBRATNO! Ko tu koga zeza ?
  Zemljakinjo, neko reče na jednom od postova: “Zalud prosipati bisere pred svinje!”, a ja dodajem – bez obzira da li su crne ili bijele i iz kog su svinjca.
  Ali, ne možemo da se držimo one: “Pusti budale…” jer posle ispadne da neke budale zavladaju sa pola sveta!
  Budale su budale, bez obzira da li su “naše” ili “njihove”!
  Ipak, moramo koliko toliko da čuvamo i njihovo i naše dostojanstvo, jer ničija istina nije bez priziva i niko/nitko nema na raspolaganju sve istinite činjenice/čimbenike i okolnosti svih tih tužnih i trgičnih događaja.

 39. Nena Avatar
  Nena

  jbmu trunje, poceo je treci svjetski rat, ili ?

 40. mimi Avatar
  mimi

  Ovo je blog gospodje Vedrane, i trebamo se s poštovanjem odnositi i prema njenom blogu i jedni prema drugima. Onog momenta kada neko nekoga uvredi valjda se podrazumeva nekakav odgovor na uvredu ili provokaciju? E, od svakog zavisi kako će to podneti, čim nekom kažeš da laprda i da je prakljača onda nešto primitivno i prosto možeš očekivati kao odgovor.
  Zbignjev Bžežinski u Švedskoj je valjda 1989 godine rekao da se Jugoslavija mora raspasti, takodje je rekao da nas puste, jer mi ćemo to sami najbolje uraditi, tako je i bilo.Ovi vojni analitičar na blogu to verovatno znaju bolje od mene. Ne vidim kako se može dostojanstveno klati i ubijati bilo na našim prostorima, bilo u Siriji, Libiji ili Avganistanu. Baš zato što se stvari nisu raščistile posle dva svetska rata, što su se činjenice iz stranih obaveštajnih službi gurale pod tepih i svesno se ignorisale, zarad nekog prividnog mira bilo je pitanje momenta kada ćemo napraviti klanicu. To smo i uradili.
  Evo, čak ću se i složiti u jednom segmentu izlaganja Ivana M. u onom delu o predrasudama, ali stvarno najiskrenije, jedino stvarno ne mogu da verujem u onu tezu o Gotovini. Mislim, u onom delu o njegovoj krivici, da nije postojala, i da nije obavešten. To je uvreda za inteligenciju, ne samo našu (srpsku), trebala bi biti i za vašu, jer ne zaboravite mi smo sve naše haške optuženike izručili, vaše su hvatali po španskim i evropskim klozetima.
  @Saša, debata se uvek prebaci na srpsko-hrvatske odnose kada je u pitanju ratna tema, a tema je rat a ne glupi recepti, toga imate na svim televizijama, složićemo se , da kvalitet ovog bloga i jeste u tome što svako ima nezavisno mišljenje.

 41. Eto, sad je dobio svoje Avatar
  Eto, sad je dobio svoje

  Ovaj blog je uistinu fenomenalan. Nalikuje Gazimestanu. Na hrvatskom blogu (čitaj “polju”), Srbi plaču zbog svoje žalosne, klete sudbe. Čim pročitam par tužnih “komentara”, već mi se vrlo živo ukazuje goblen “kosovke devojke”. Gđa. Ivana Rudan laprda gluposti iz Hrvatske, a većina komentatora su lobotomizirani srpski nacionalisti koji su mentalno i dalje u miloševićevom dobu i koji često ne komentiraju rudaničina sranja, već uglavnom “mute stara velikosrpska govna” u kojima su oni bili anđeoski, izabrani narod, predodređen da vlada u ex-yu. No, tu svetu sudbu i dužnost su im upropastili Ustaše, Šiptari, CIA, Vatikan, “Nemci” i ostala gamad, pa sad umjesto da se drže rudaničinih retardiranih tema uglavnom plaču nad gorkom četničkom sudbinom zbog koje su im se zbog toliko puno prolivenih suza već odavno raskvasili opanci. Kažem “većina”, jer ima i 5% normalnih, koji se ipak drže laprdajuće teme.
  Stvarno fascinantan blog!

 42. Običan čitalac Avatar
  Običan čitalac

  Okačim vas sve samozvane intelektualce (i sa jedne i sa druge strane) na kurac, s tim što bih vam pre toga pružio priliku da mi se najpre isponapasete muda.
  Polovina od vas ne zna osnovna pravopisna pravila, stil pisanaja vam je “pusti me da skočim u Dunav i utopim se koliko je dosadno”, konstrukcija rečenice vam je nikakva… a pri tom se hvalite na neviđeno nekakvim sumnjivim diplomama stečenim u inostranstvu i disidenstvom u doba prethodnih totalitarnih režima.
  “Činjenice” koje neki od vas ponavljaju poput papagaja u svojim, iz posta u post i iz komentara u komentar, gotovo identičnim tekstovima su slika i prilika vas samih. Ovo nije simpozijum niti forum istoričara (pre bih rekao kvazi-istoričara), već blog novinarke sa sopstvenim stavom i (onim što pojedini od vas nikada nisu imali, nemaju, niti će ikada imati) mudima.
  Zato vam, pošto ste akumulirali tolika znanja, predlažem da pišete sopstvene blog-stranice, uz želju da imate bar 10% čitalaca od broja koji ima VR. Ne davite više nas “obične” čitaoce svojim ispraznim komentarima i ne hvalite se onim čega bi se svaki moralan čovek (pa bio on intelektualac ili ne) stideo…

 43. mimi Avatar
  mimi

  Bravo, majstore (ustaje i tapse) pece mozak a?
  Posto ste vidim udubljeni u problematiku i pazljivo pratite nas srpski rad na ovom blogu, mala ispravka nije Ivana nego Vedrana.

 44. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @Eto, sad je dobio svoje says:
  12:22 on Oct 7th, 201
  Dobro jutro gospodine.
  Ko se ne drži teme, pa ovo stoji u blogu “Rat” ! Bolje pročitaj pažljivo i razmisli pre nego što napišeš!
  “Čujte, da nam je netko rekao, dok smo pokapali našu djecu poginulu u okolici Zadra, Dubrovnika, u Vukovaru, da je naš jezivi rat samo uvod u novi rekli bismo mu da je lud. ….
  Mi smo, hvala na pitanju, dobili rat, četnici više ne stanuju ovdje, svoji smo na svome.”
  Tvoj komentar je zaista fenomenalan. Nigde ni jedne činjenice. Samo paušalne ocene i diskvalifikacije pune cinizma i sarkazma.
  Taj komentar je tvoja slika i prilika. Kažeš:
  “Ovaj blog je uistinu fenomenalan. Nalikuje Gazimestanu. Na hrvatskom blogu (čitaj “polju”), Srbi plaču zbog svoje žalosne, klete sudbe.”
  Ne možeš ti bez Gazimestana, a ni ne znaš da su tu poginule desetine hiljada Srba u borbi protiv otomanskih osvajača braneći svoju zemlju i hrišćanstvo 1389. godine.
  Srpska sudbina je žalosna i kleta – tu si u pravu. Samo oko 400 stotine (četiri stotine godina) pod turskom čizmom.
  U I.sv. ratu svojom krvlju su oslobodili teritorije od Kajmakčalana do Šentilja – braća su im u znak zahvalnosti ubila kralja 1934. u Marseju. Da li bi Slovenija danas bila Slovenija da se to nije dogodilo ? U II.sv.ratu do 1943.godine većina partizana su bili Srbi koji su otišli u partizane da bi pogegli od ustaške kame. Zašto Tito nije digao ustanak u Hrvatsko, Zagrebu, nego je došao da ga diže u Srbiju protiv koje je ratovao 1914. godine na Ceru i dobio medalju!
  Neći više da pričam, jer neki ljudi nisu opasni zato što se ničega ne boje, već što se ničega ne stide.
  Tvoje BESRAMNO ISMEJAVANJE SA SRPSKOM ISTORIJOM govori o tvojoj ličnosti, principijelnosti i moralu. Neka drugi sude o tome. Svi će jednog dana doći Bogu na ispovest. Na žalost, neki ne poštuju Boga, a ljudi se ne stide!!!
  Pominjanje Srba na “hrvatskim” prostorima uvek izaziva odziv posetilaca. Srebi se na “hrvatskim prostorima” mogu samo spominjati – jer ih je pomela “Oluja”!

 45. Rada Avatar
  Rada

  Nikako da nadjem neki Vas tekst iz kasnih osamdesetih. Buduci da Vi imate pristojan broj godina iza sebe (izvinjavam se zbog ovog komentara), pretpostavljam da ste I tada pisali neke pametne tekstove.
  Evo zasto mi je to vazno. U jeku bratoubilackog rata, kada su Hrvati pucali iz svih vrsta oruzja koje su im isti ti Ameri (borci za mir I demokratiju) doturili, zajedno sa ostalim NATO-vcima, nikome nije ni na pamet palo da cete jednog dana MORATI da uradite sve sto vam kazu, ili, jos bolje, narede. Najvaznije je bilo da se resite Srba. Gde je neki Vas tekst iz tog perioda, koji je bio ‘ostar i na prvu loptu’ kritican, pametan, duhovit, u kome ste predvideli buducnost jednog naroda, buducnost svog naroda, sluge, ili posluzitelja, kako hocete?

 46. sasa aleksandrovic Avatar
  sasa aleksandrovic

  pojma vi nemate. ja sam ratovao…i veteran sam u sve tri vojske. prvo sam, kao srbin iz srbije u sarajevu, otisao u hvo da spasem zivu glavu. kada je oko hiljadu srba i hrvata prebeglo na srpsku stranu na vilsonovom setalistu, postao sam vojnik armije bih. tu sam ratovao protiv svojih srba u prvoj liniji… a pred kraj rata sam preko minskog polja presao u republiku srpsku…pa su me strpali u zatvor. kada su me proverili, obukli su mi uniformu sa kokardom…pa su me stavili u prvu liniju da pucam na dojucerasnje saborce. na kraju sam radio u unproforu i bio veza za razmenu mrtvih i ranjenih. u humanitarnoj misiji 2003 sam bio u iraku, u basri, a pre dve godine u afganistanu. u svakoj vojsci sam bio covek i spasavao, a i mene su spasavali…tako da sada imam prijatelje gde god odem. to je sve sto imam, a mnogih vise nemam. o ratu nikada ne pricamo.

 47. sasa aleksandrovic Avatar
  sasa aleksandrovic

  hvala bogu, nema vise ovih sto se prepiru preko blogova. nesto su i mene pominjali i moje glupe recepte. pa, mogao sam da napisem i kako se pravi kajgana bez jaja…ili koji caj mozete smotati a da je bolji od marihuane… kako se zagadjena voda kuva, pa se pije ono sto ispari uhvaceno na staklu… kakvog su ukusa mravlje larve, da li se jedu zive…da li je svaki insekt jestiv…da li je svaka semenka jestiva… zmija.. guster… kako da se nahranite sokom iz javora… kako da prepoznate javor… a ako ne volite recepte, hocete li da napisem kako izgleda devojcica sa gelerom u plucima? ….prezivela je. sada zivi u juznoj africi, udata je i ima dva sina. hocete li da znate koje je bila vere? nacije? ili da vam napisem da je u ruci drzala violinu…i da je puno plakala…

 48. Advokat Avatar
  Advokat

  @ sasa a. … pas rata … pod prinudom 🙂

 49. sasa aleksandrovic Avatar
  sasa aleksandrovic

  tacno tako pod prinudom, nikada nisam bio heroj, uvek sam hteo da pobegnem. citam (ni ne citam, samo preletim) ove tomove rat i mir… ostrascenih blogera…ne mogu da verujem. gospodo draga, nije sve kao sto ste ucili u skoli…a pogotovo kao sto ste gledali na tv. ranjen covek ne moze, kao rambo ili bata zivojinovic, da trci kao blesav. obicno se skljoka kao kruska od straha…jer ne zna ni sta ni gde ga je spucalo. cak je i rat i mir pogresno prevedeno sa ruskog….trebalo bi rat i svet… mira nikada nema, ne u svetu, vec u coveku. proslo je skoro 20 godina od rata kod nas. ko je 60-tih pricao o saljingradskoj bitci? cini mi se da su pricali o bitlsima i stonsima, brizit bardo, merlin monro… p.s. kumanovski sporazum nije potpisan u kumanovu, vec na granici u kafani parigi-roma. glupo je da se zove sporazum parigi-roma (kao iz neke kladionice) …pa su ga nazvali kumanovskim. a vi i dalje verujte ono sto vam kazu, a ne meni koji sam to gledao. da vam napisem sta su jeli i pili generali…mozda bi mi i poverovali, ali kazete da imam glupe recepte, pa necu.

 50. Mimi Avatar
  Mimi

  @Saša A., da Vas nisam pecnula za recepte, ostala bih uskraćena za ovakvu krajnje emocionalnu, sadržajnu i sigurna sam, istinitu priču.
  Vaša priča bi trebala da pomiri razdor koji vlada i na ovom blogu, ali mislim da neće, mislim da će ga nahraniti još više.

 51. sasa aleksandrovic Avatar
  sasa aleksandrovic

  meni problem nije sto niste u pravu, vec zato sto jeste u pravu. bilo je i gore nego sto svi vi pisete…ali koja svrha ubedjivati nekoga u nesto sto nece, ne zeli, ili ne moze shvatiti. to ubedjivanje dovede da se covek opase eksplozivom i raznese ljude na pijaci…ili da ih gadja tomahawk pametnim raketama…ili da ih strelja zbog mesta rodjenja.. zato sto se zovu sabahudin, ili zoran… a zoran je u prevodu sabahudin. ja se najezim kada cujem jugoslavija, nostalgija, u negativnom smislu…ali u svetu koji nema milosti opstati se moze samo kao na evroviziji. norveska glasa za svedsku…svedska glasa za dansku, azerbejdzan za tursku, kipar za grcku…a hrvatska za srbiju, srbija za bosnu…samo da znate, cim mi pocnemo pobedjivati, oni promene pravila. od fudbala do evrovizije. mi nismo tako vaspitani.

 52. Advokat Avatar
  Advokat

  Saša A. .. potpuno razumem i verujem u sve što kažeš jer je moj rođeni brat imao neku sličnu priču … prvo je zbrisao ali je nekkim čudnim sticajem okolnosti završio u Bosni 93. i krio se kod rodbine… ali neki dalji rođak ga prijavi i mobilisu ga … o, kako se nervirao radi svega toga, živcirali su ga likovi sa kojima je bio u rovu (mada je bio ukupno oko 6 meseci) …uglavnom neki nepismen svet …. onda on smuva neku poštedu (povredio nogu na skijanju pre rata) u trajanju od 3 meseca i 94. uspe da se izvuče iz tog pakla… njega to ništa realno nije zanimalo jer ga niko nije hranio srpstvom …
  …ali definitivno ceo taj rat je bio rat za široke narodne mase, uopšte otcepljenje Hr., BiH, MK je bila naručena stvar i stvar koja se znala 10 godina pre toga u određenim krugovima … napolju naravno … sve je to jadno i čemerno za nas … jer smo sad niko i ništa ponaosob … možda se neko nekada nauči pameti … ali kako stvari stoje pre će doći do apokalipse nego do toga …

 53. sasa aleksandrovic Avatar
  sasa aleksandrovic

  postoji jedno brdo, pored sarajeva, koje sam zauzimao vise puta…sa dve razlicite uniforme. zauzeo sam ga opet prosle godine… sada tamo nema nicega… neko divlje sitno cvece.. trava…cuju se samo bumbari i pcele…pokoja vrana. vrane su kao vojska…imaju svoje strazare koji upozoravaju ostale vrane… koliko je samo momaka tu zavrsilo svoj put…a zasto???

 54. Advokat Avatar
  Advokat

  @saša a. … Žuč ili tako nekako

 55. verica Avatar
  verica

  @sasa aleksandrovic, ja Vam verujem. A i recept Vam je odličan.

  Ja volim arapsku/mediteransku kuhinju, i često nešto tako pravim zbog gušta. Ne mora niko da mi kaže “yala habibi”.

  I ja ne čitam davno sva ta srpsko-hrvatska sranja na čistom hrvatsko-srpskom sa primesama bošnjačkog. Nemam dovoljno života za to.

  Od Vašeg “filmskog” životopisa mi se sledila krv u žilama, i nikako da se otopi. Znam odavno da je najveći kunst u životu – ostati relativno normalan, uprkos svemu, ali me ipak uvek veoma iznenade ljudi koji su u tome zaista i uspeli. Uprkos svemu. Valjda zato što je onih drugih mnogo više.

 56. sasa aleksandrovic Avatar
  sasa aleksandrovic

  da, brdo zuc, ali ja imam samo englesku tastaturu, glupo izgleda na engleskom…nemam cirilicnu ili onu sa nasim kvakicama. nemam ni nase ime, a zvanicno sam rodjen u puerto ricu. kakvi smo mi to ljudi, kada nasa deca beze od nas zadnjih sto godina, menjaju imena i nacionalnost? gde gresimo?
  @verica, ko zna, mozda ni ja nisam normalan. psihijatri kazu sve dok mislis da si lud, onda si ok….pa se tesim…

  danas je 120 godina od rodjenja ive andrica. na googlu je cuprija na drini.

 57. Dusan Janjic Avatar

  Dragi moji prijatelji, sve je ovo ludo i neponovljivo jer je clan CIA-e
  ubijen pre izvesnog vremena a upravo je imao zadatak da siri mrznju medju nasim narodima. Amerima treba najveca vojna baza u Evropi a ona je trenutno na Kosovu. Ma nemojte da mi kazete da Ameri vise vole Kosovare a nas Srbe smatraju “losim momcima” a
  gle cuda zasto su nam, ti isti Ameri pre dosta godina poklonili biblioteku kod Hotela Metropol u Beogradu ako smo kako sada pricaju “losi momci” Sramota da ih Evropa u tome podrzava jer vidi neki svoj interes. Hvala ti Evropo ne zelim da budem clan vase “divne zajednice” ni po koju cenu. !941. god. je to bila cizma a sada je to ucena sa nasim kosovom koji je otet u novom gospodaru velikom bratu Ameru

 58. sume sume Avatar
  sume sume

  citas citas pa ti kazu: dragovoljac je onaj ivan koji trazi da mu domovina plati ljubav

 59. Diogen Drugi Avatar

  @Sasa Aleksandrovic
  sasa aleksandrovic says:
  21:55 on Oct 8th, 2012
  “postoji jedno brdo, pored sarajeva, koje sam zauzimao vise puta…sa dve razlicite uniforme. zauzeo sam ga opet prosle godine… sada tamo nema nicega… neko divlje sitno cvece.. trava…cuju se samo bumbari i pcele…pokoja vrana. vrane su kao vojska…imaju svoje strazare koji upozoravaju ostale vrane… koliko je samo momaka tu zavrsilo svoj put…a zasto???”
  BRAVO SALE. ODLIČNO PITANJE, KADA BI GA MNOGI POSTAVLJALI SAMEI SEBI – MOŽDA RATOVA NE BI NI BILO?

 60. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @Običan čitalac says:
  14:18 on Oct 7th, 2012
  “Okačim vas sve samozvane intelektualce (i sa jedne i sa druge strane) na kurac, s tim što bih vam pre toga pružio priliku da mi se najpre isponapasete muda…
  Polovina od vas ne zna osnovna pravopisna pravila, stil pisanaja vam je “pusti me da skočim u Dunav i utopim se koliko je dosadno”, konstrukcija rečenice vam je nikakva… a pri tom se hvalite na neviđeno nekakvim sumnjivim diplomama stečenim u inostranstvu i disidenstvom u doba prethodnih totalitarnih režima.
  “Činjenice” koje neki od vas ponavljaju poput papagaja u svojim, iz posta u post i iz komentara u komentar, gotovo identičnim tekstovima su slika i prilika vas samih….”
  HEJ, ti si veliki anti intelektualac ! HEJ, OBIČNI ČITAOČE – TI SI OBIČNI MRSOMUDAC ! ČIJA JE SLIKA JE TVOJ TEKST. KAKVAV KRASAN SADRŽAJ, KAKVA DIVNA TERMINOLOGIJA, KAKAV STIL, KAKVA FABULA, KAKVA IDEJA, KAKVA PORUKA…
  Čega se pametan stidi, time se oni drugi ponose !

 61. Običan čitalac Avatar
  Običan čitalac

  @Miki Maus
  Prepoznao se samozvani intelektualac. Hej, NEOBIČNI ČITAOČE, ti si zaista veliki “intelektualac”… Mnogo ti je vremena trebalo da shvatiš da se moj post odnosi na tebe ili da sastaviš odgovor?

  Teško je na ovom blogu biti glup. Isuviše je velika konkurencija. Ti si, priznajem, u samom vrhu.

  Ima nekoliko meseci od kako sam počeo da pratim ovaj sajt, pa sam manje-više imao uvida u tvoje “sveznanje”, jer si se uglavnom trudio da budeš “zaprška svakoj čorbi”. Kompletna analiza tvog angažovanja na blogu Vedrane Rudan može da se sažme u sledeće dve rečenice:

  Znaš kada se za nekog kaže – govori malo, ali pametno. ZA TEBE SE, NAŽALOST, MOŽE REĆI DA GOVORIŠ MNOGO, ALI GLUPO…

 62. dunja sporer Avatar
  dunja sporer

  Da li se vi zabavljate ili vrijedjate (neki) ili komentirate komentar Vedrane? Bilo bi zgodno kad bi se sreli i pogledali u oci. Ovo nije stranica za vrijedjanje, vec da skupi sve ljude protiv rata i ubijanja. Mislim da to Vedrana misli. A vi samo dodajte i dijelite to misljenje. Inace, sto cete? Opet ratovati? I opet! I opet!

 63. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @Običan čitalac says:
  “Prepoznao se samozvani intelektualac. Hej, NEOBIČNI ČITAOČE, ti si zaista veliki “intelektualac”… Mnogo ti je vremena trebalo da shvatiš da se moj post odnosi na tebe ili da sastaviš odgovor?
  Teško je na ovom blogu biti glup. Isuviše je velika konkurencija. Ti si, priznajem, u samom vrhu.”
  @Običan čitalac says:
  14:18 on Oct 7th, 2012
  “Okačim vas sve samozvane intelektualce (i sa jedne i sa druge strane) na kurac, s tim što bih vam pre toga pružio priliku da mi se najpre isponapasete muda…
  Polovina od vas ne zna osnovna pravopisna pravila, stil pisanaja vam je “pusti me da skočim u Dunav i utopim se koliko je dosadno”, konstrukcija rečenice vam je nikakva… a pri tom se hvalite na neviđeno nekakvim sumnjivim diplomama stečenim u inostranstvu i disidenstvom u doba prethodnih totalitarnih režima
  OBIČNI ČITAOČE -hvala na “komplimentu”! Čitaoci komentara će oceniti ko je glup i koliko!
  Tvoj komantar odiše pameću, inteligencijom, kulturom, stilom, elokvencijom, mudrošću, …aferim!!!
  Blog služi za to da ljudi komentarišu, ja kao glup – govorim gluposti, a Vi OBIČNI ČITAOČE – prosipate pamet – Vaš tekst je očigledan i nedvosmislen dokaz tih bisera.
  Svatko ima pravo da misli o sebi najlepše. Narcisa je pu svet. Ja ne mislim o sebi da sam mnogo pametan. Jedan od dokaza je i to što sa Vama komuniciram. Vi predložite Slavenu da blokira moje glupe komentare, a neka pušta to vaše “ispopasanje” i “kačenje” (termini su zaista lnjiževni i po pravopisu.
  Znam ja šta Vas boli, a to je ISTINA izražena činjenicama !
  Umesto da “napadnete” i pobijete činjenice koje ja iznosim Vi metodom politikanta napadate ličnost ! To je poznati metod etiketiranja. U Hitlerovo i Staljinovo vreme je veoma korišćen i usavršen, a i danas je u upotrebi, ali pali samo kod neobrazovanih i primitivnih tipova. Neko jednom na blogu reče: “Ne treba proispati bisere pred svinje” , a ja dodajem – Džaba gluvom šaputati na uho!
  Pozdrav PAMETNOM običnom čitaocu od glupog Miki Mausa. Možda češ jednog dana kada porasteš postati i neobični čitalac.
  Bojim se da se mnogo “kačiš” i “ispopasaš”, pa nemaš vremena da nešto više naučiš, a to je ELEMENTARNO POŠTOVANJE LJUDSKE LIČNOSTI!

 64. Običan čitalac Avatar
  Običan čitalac

  @Miki Maus

  Hahaha… Kakav si ti preispoljni “intelektualac”!

  U svom prvom postu namenjenom meni obratio si mi se sa: “HEJ, ti si veliki anti intelektualac! HEJ, OBIČNI ČITAOČE – TI SI OBIČNI MRSOMUDAC!”… (na stranu, opet, to što bi ovo “anti intelektualac” trebalo napisati kao složenicu ili bar polusloženicu, tvoja pismenost je sasvim posebna tema i samo tvoj problem), da bi u ovom potonjem nastavio familijarnim tonom: “Tvoj komantar…” (verovatno si mislio “komentar”, teško je zaista protumačiti šta intelektualci poput tebe hoće da kažu), da bi potom , već u sledećoj rečenici (ničim izazvan!), prešao sa per tu na per si, koristeći pritom čak i veliko V, a želeći, valjda, da se na taj način “intelektualno izdigneš” i napraviš distancu koju si prethodno svojevoljno izbrisao. Ili ti, jednostavno, intelektualna percepcija ne dozvoljava da odregistruješ tako nešto, pa mi se u jednom istom postu obraćaš čas sa ti, čas sa Vi…

  Ako me već toliko citiraš, onda je trebalo da navedeš i drugi deo mog komentara – “Običan čitalac says: 14:18 on Oct 7th, 2012”.

  Kao i svaki pravi intelektualac, nastavi i dalje da barataš činjenicama. Ne zaboravi, molim te, da po zna koji put pomeneš svoju komšinicu, babu od preko osamdeset godina, koja je stradala ni kriva ni dužna tokom “Oluje” (naravno da se ne sprdam sa nevinim žrtvama, neka Bog njihovim dušama podari mira i pokoja). Ja ću, kao i svaki običan čitalac, da nastavim sa etiketiranjem i da primetim da je ova jadna starica, poput mnogih drugih nedužnih civila – dece, žena i staraca – bila prepuštena na milost i nemilost neoustaškim hordama, dok su im očevi, muževi i sinovi “intelektualci” imali pametnija posla u Beogradu (ili, možda, poput tebe, na Zapadu ili gde si već sticao te svoje titule na koje se pozivaš, mada na osnovu svojih nemuštih komentara nikako ne ostavljaš utisak da si to zašta se izdaješ).

  Naravno da mi ne pada na pamet da preporučujem Slavenu ili Vedrani Rudan da blokiraju tvoje komentare, Da te nema oni bi te već sami izmislili. Jer, svakome kralju je potrebna dvorska luda. A to je ujedno i jedina titula kojom se možeš pohvaliti na ovom blogu. Van svake sumnje i van konkurencije!

 65. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @Običan čitalac
  17:53 on Oct 16th, 2012
  Prvo, HVALA NA KOMPLIMENTU za onaj epitet. atribut u vidu sintagme – dvorska luda ! Bože moj ne možemo svi biti pametni, kulturni i pristojni kao i Vi. Kako što Vam je poznato, inteligentni i pametni gospodine, dvorske lude su njihovim kraljevima i kraljicama smeli da kažu ono šti drugi nisu smeli – jer bi ostali bez glave.
  Drugo, Vi ste uvaženi i mnogopoštovani gospodine prvi pomenuli neke intimne delove tela u nepristojnom kontekstu:
  @Običan čitalac says:
  14:18 on Oct 7th, 2012
  “Okačim vas sve samozvane intelektualce (i sa jedne i sa druge strane) na kurac, s tim što bih vam pre toga pružio priliku da mi se najpre isponapasete muda…” Logično je da ste dali POVOD da Vas nazovem mrsomudcem kada se hvalite onim što vam, verovatno, nedostaje.
  Treće, komentari na Netu nisu Sveto pismo, pa da pazimo na svaku reč – da li Vi to radite ? Nije komentar ni doktorska disertacija. Što se tiče konkretne sintagme – anti intelektualac. – jezik nije matematika. Meni je logičnije da i pravilnije ovako. Ne zanam koji Vi pravopis koristite ? Ako bi krenuli da pričamo o stilu, semantici ili semantičkoj logici – to nije mesto, a ni tema. Ima dosta nelogičnosti, na primer, kažu: pričamo NA temu.. Meni je to nelogično, jer pričamo o nečem, nekom, dakle o temi. Sintagma “isponapasete muda” koji Vi koristite je očigledno književna i stilska figure u stilu – Šije ti ga Đura!
  “Obični čitaoče”, DOLE NAVEDENOM rečenicom ste se DEMASKIRALI. “Ne zaboravi, molim te, da po zna koji put pomeneš svoju komšinicu, babu od preko osamdeset godina, koja je stradala ni kriva ni dužna tokom “Oluje” …
  To što sam rekao, je 100% istina, a baka se zove Anđelija Godić, neka joj je laka crna zemlja. Stradalo je i devetoro djece …
  Nastavite da se sprdate sa srpskim žrtvama, čudi me da nisite pomenuli i četnike!
  VAS VISOKO UČENI OČ BOLI POMINJANJE ZLOČINA koje su počinili NEKI pripadnici vojske Hrvatske, kao i drugih vojski… A na ovom blogu bilo je na desetine slučajeva pominjanja zločina koje su počinil neki Srbi, ŠTO SE NISTE TADA JAVILI ?
  Bolan, što niste odmah to rekli Vaše Veličanstvo šta Vas svrbi, kažem ja – dvorska luda – pa da Vam nađemo nekog iz Parade “ponosa” da Vas počeše po onim delovima tela koje pominjete a psiholoz kađu da se ljudi hvale da bi izlečili kompleks inferiornosti !
  Toliko od Vaše dvorske lude – Vaše visokopoštovano Veličanstvo !
  P.S. Poslednji paragraf iz mog prethodnog komentara je aktuelan, ali ne želim da ga ponavljem ! Ali, zaboravio sam da kažem ono što Vi želite da čujete: Srbi su za sve krivi, a svi ostali su nevinašca. Jedino još smetaju Kerumu u poslu. Da Vam g. Kerum nije nešto u rodu ? Baš nešto ličite !

 66. Običan čitalac Avatar
  Običan čitalac

  @Dvorska luda

  Šta reći?! Dugo, veoma dugo sam se dvoumio da li uopšte i da odgovorim na post dvorske budale 19:22 on Oct 16th, 2012. Ipak ne želim da te ostavim da živiš u uverenju kako si mi pametno odbrusio. Krajnje je vreme da prestaneš da pothranjuješ sopstvene iluzije o nekakvoj intelektualnoj veličini, jer ti, dragi prijatelju, ili si stvarno glup ili se veoma vešto pretvaraš da jesi. Pa, brate mili, čitav ovaj tvoj poslednji nemušti komentar je baziran na klasičnoj zameni teza i demagogiji na koje se tako često pozivaš prozivajući druge. Ili, kao što rekoh, imaš ozbiljnih problema sa percepcijom, ali u tom slučaju ima leka. Čitaj više puta dok ne spoznaš suštinu napisanog. Ne želim da te vređam, pa ću se potruditi da ti, uz najbolje želje, na što suptilniji način saopštim bolnu istinu. Nisi ti neobični, nisi čak ni obični čitalac, ti si samo jedno najobičnije dokono smaralo.

 67. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @Običan čitalac
  ISTA META- ISTO ODSTOJANJE/RASTOJANJE !
  Njegovo visokoumno Visočanstvo OBIČNI ČITALAC nikako da shvati suštinu, poentu unatoč pameti, inteligenciji …OBIČNI ČITALAC se ponovo bavi analizom ličnosti “dvorske lude” umesto da analizira njene iskaze, stavove, sudove – što bi bilo uobičajeno.
  Na Vašu žalost OČ, ja jesam intelektualac i imam neke tutule, ali ja ih nisam spominjao dok vi niste našli za shodno da se obračunavate sa mojom malenkošću umesto sa mojim stavovima, što bi bilo normalno i uobičajeno! Ja pišem jednostavnim stilom i izbegavam da koristim strane izraze kada god to mogu.
  Jednom, u jednom parlamentu, mislim rimskom, rekoše jednom senatoru: “Kada nameaš argumenata govori tiho i koristi jake reči.” Da vi niste možda bili rimski senator ?
  Vaše Veličanstvo, kada se “isponapasete” možda ćete shvatiti suštinu onoga što “dvorska luda” želi da kaže.
  Kažete da sam “zaprška svakoj čorbi” ili “poklopac svakom loncu!” Da, jesam, samo kada čorba zaudara i kada je lonac pun otrova.
  Kažu: pusti budale! Ja kažem, nemoj da ih puštaš jer budale mogu da zavladaju svetom. Koliko je bolesnika vladalo velikim svetskim silama, samo da spomenem Musolinija, Hitlera, Staljina…
  Na kraju, ne mogu da oćutim kada vlada neke države, ili neki njeni građani, drže lekcije Srbima o zločinima, genocidu…a oni su Evropu pretvorili u najveće groblje na svetu započevši dve svetske kataklizme. Oni drugi preko bare, pričaj o Srbima kao genocidnom narodu, a obogatili su se na robovskom radu, izvršili genocid nad Indijancima, bacili dve atomske bombe na Japan, bombardovali SRJ protivno međunarodnom pravu i tom prilikom koristili zabranjrna ubojna sredstva (kasetne bombe i topovska zrna sa osiromašenim uranijimom….
  Eto, ja “dvorska luda” ne mogu da zaboravim činjenice, one su neumitne. Ambasador jedne zemlje kaže: “Ako ne budete dobri …uzećemo vam i Vojvodinu…” To je diplomatija NWO! Kada je Brežnjev spomenuo pincip “ograničenog suvereniteta” zapadne velike sile su to dočekale na nož. Danas je princim “ograničenog suvereniteta” opšte prihvaćen princip Zapada i NATO-a.
  Dakle, treba da ćutimo/šutimo, ili da budemo proglašeni “dvorskim ludama” od samozvanih visokoumnih sudija koji pretenduju da imaju pravo da ocenjuju – šta je pametno, a šta nije, a da pri tome NE DAJU NI JEDAN VALJAN ARGUMENT KOJI BI POTKREPILI NJIHOVU OCENU! U Tamo daleko za njih kažu “eksperti opšte prakse!”
  Paušalno deskreditovanje ličnosti po Gebelsovom principu – viša rasa nije dužna da objašnjava ništa nižoj rasi.
  Mnogo je jednostavnije reći lakonski nekome da je glup nego to dokazati. Umesto idejom, mišljenjem protiv ideje i mišljenja, njegovo Veličanstvo ide osudom protiv ličnosti. Zaista fer i demokratski. Neki i danas praktikuju ideje “Hićinih” i “Hazjajinovih” agitpropovaca. Ja nikome ne bih rekao da je glup, već da je ono što je konkretno rekao glupo po mom mišljenju i ZAŠTO mislim tako!
  Diskusija o jeziku, pravopisu…Ja pišem direktno sa tastature komentare i bez lektorisanja i analize stila, sadržaja, ideja poruka… Hajde da analiziramo vaše i moje komentare, pa da vidimo gde ima više gluposti. Meni, kao “dvorskoj ludi” može biti oprošteno, ali, Vama vaše Veličanstvo No way !

 68. Običan čitalac Avatar
  Običan čitalac

  @Dvorska luda

  Ja u klin, ti u ploču! Sve svoje dosadašnje komentare pisao sam na čistom srpskom jeziku, pa ako i pored tolikih titula koje poseduješ i stranih jezika koje govoriš (kako sam tvrdiš, a ja ti verujem na reč) ne razumeš maternji jezik, tu pomoći nema… Ne želim da “prevodim” ono što sam rekao, ali se nadam da će ti sledeći primer biti dovoljno ilustrativan – ako sve ove tirade o nepravdama nanetim srpskom narodu upućuješ meni, onda je to jednako apsurdno kao kada bi se trudio da u holokaust ubediš nekog ortodoksnog Jevrejina. Nadam se da sam bio dovoljno slikovit i da je tvojoj ingeniznosti konačno postalo jasno “šta je pisac hteo da kaže”.
  Naime, naš “sukob” na ovoj stranici, koja na nesreću ili sreću nosi simboličan naslov “Rat”, nije proizvod neslaganja oko “nacionalnog pitanja”, već si ti (veoma perfidno, ali ujedno i veoma providno i nevešto) želeo da izmanipulišeš time, pa si čitav konflikt iz jedne sasvim druge priče pokušao da preneseš na “nacionalni teren”, očekujućí, valjda, nečiju podršku. Ali, na tvoju žalost, svi su te lako “pročitali”, pa nikoga nisi uspeo da uvučeš u ono što si sam inicirao. Sad gledaj kako da se što bezbolnije izvučeš iz pite od govani koju si sam zamesio, pa je sada sam i kusaj.
  Tvrdiš da nikome ne bi rekao da je glup. Evo poslednje rečenice iz tvog prvog posta upućenog meni, od koga je konflikt i započeo: “Čega se pametan stidi, time se oni drugi ponose!” Nije šija nego je vrat! Rekoh da ne želim da se bavim prevođenjem, ali u slobodnoj interpretaciji ovaj “pametan” bi verovatno bio ti stidljivi “intelektualac”, a oni drugi – glupi – “ponosni obični čitaoci”.
  Na moju žalost, a na tvoju sreću DL- pošto si intelektualac sa brojnim titulama – moram da te podsetim na reči jednog velikog srpskog pisca (čije ime nije ni najmanje popularno na ovom blogu), koji je svojevremeno zapisao da je sretao mnogo glupih ljudi (kao i obratno), podjednako na svim nivoima obrazovanja, od nepismenih seljaka do doktora nauka.
  Čuvaj te svoje titule za neko drugo mesto, trebaće ti, sa ovim komadom “Luda (mr,dr) Dvorska”, jednostavno nisu u saglasju i ne priliče ti.
  Za pametnog je ovo dovoljno argumenata, a ja sam i do sada analizirao tvoje iskaze, stavove, sudove… Ako to nisi uspeo da razumeš onda ne prozivaj druge da ne shvataju suštinu!

  P.S. Mnogo ti se vidim dopada isponapasanje, pa ga stalno pominješ. Kad se “isponapaseš”, javi se da ti “okačim” zvono kao i svakoj dvorskoj ludi.
  Jbg, mi obični čitaoci pišemo kako nam dođe – iz glave, rukama, a ne kao intelektualci poput tebe – “direktno sa tastature” – popneš se na tastaturu i pišeš (valjda nogama). I onda me posle još prozivaš kako ne mogu da shvatim suštinu…

 69. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @Običan čitalac
  Baš se njegovo Visočanstvo – “Običan čitalac” iznervirao. Nešto ne voli intelektualce. Obično “vječiti studenti” ne vole intelektualce, jer su oni svedoci njihovog neuspeha.
  Vaša priča o “nacionalnom” ne drži vodu. Ja sam u jednom komentaru branio generala Gotovinu – ne zbog toga što smatram da nije kriv (tu je sud da odluči), već zbog toga što je sigurno mnogo manje kriv od mnogih koji su dobili manje kazne, ili nisu uopšte procesuirani. Poznata mi je situacija o kojoj pričam, Dakle, borim se za pravdu, a to je naša srpska opsesija, pa nam je i himna Bože pravde. Da, ja pišem “direktno sa tastature” – to je kolokvijalni izraz. Sada biste Vi Vaše veličanstvo da mudrujete u stilu Deklaracije o jeziku i Predloga za razmišljanju, ako se sećate tih prepucavanja u stilu: nije tačka nego točka, nije mačka nego močka, nije kvačka nego kvočka…Zaista besmisleno!
  Vi ste rekli – šta ste rekli i oni koji čitaju Vaše “isponapasanje” i “kačenje” zaključiće koliko ste pametni.
  Meni kao “dvorskoj ludi” niko neće da zameri.
  Sada je vreme da se uozbiljimo i da ne trošimo uzalud vreme. I “dvorske lude” imaju pametnija posla, a Vaša Visosti, vi se i dalje “isponapasajte” i “kačite” – Parada “ponosa” vam je prilika.
  Žao mi je, ali ja ne spadam u tu kategoriju. Vi i dalje propagirajte vašu pamet, kulturu i pismenost. Može neko i da poveruje ako to ponovite 1000 puta!
  Rat je završen!
  Zbogom!

 70. Običan čitalac Avatar
  Običan čitalac

  @Maus dr Miki

  O čemu pričaš ti mediokritetu preispoljni?! Ako uopšte možeš i mediokritetom da se nazoveš. Misliš da je dovoljno da sam sebe proglasiš intelektualcem i automatski to i jesi?! Naravno da nije tačno da ne volim intelektualce, kao što je, naravno, tačno i to da ti nemaš ni I od intelektualca. Ceo nesporazum među nama je, ako se uopšte sećaš, ispao oko toga što si se ti samoptoklamovao za intelektualca.

  Sada je stvarno vreme da se uozbiljimo. Ti si, u stvari, posle bogate “ispaše” došao po svoje zvono, a ja te tu, umesto da ti ga smesta “okačim”, zadržavam i oduzimam ti dragoceno vreme koje ćeš posvetiti nauci na dobrobit otadžbine i čovečanstva u celini, računajući tu i gej-populaciju kojoj deklarativno ne pripadaš, ali se stalno nešto čačkaš oko Parade ponosa. More, sumnjiv si mi ti. Ima među intelektualcima (čak i samozvanim) mnogo homoseksualaca. Ne mislim da ovo treba da zvuči pežorativno. Naprotiv, poštujem svačije seksualno opredeljenje, pa ti slobodno kaži čiki da li više voliš seke ili bate. Ali, ti si se naljuto baš sada kada je najinteresantnije, a ja se tu raspričao… Ma, ipak sam možda i pomalo ljubomoran jer imaš neka “pametnija posla”. A ja bih kao običan čitalac tu tvoju epohalnu intelektualnu delatnost nazvao prikrivenim pokušajem vađenja iz fekalija u koje si upao do guše sa sve svojim neveštim komentarima. Baš nije lepo od mene…

  Što se mene tiče, rata nije ni bilo. On je u Srbiji završen još 1999. godine, ali bih ti umesto zbogom rekao doviđenja. Pa, nemoj da si tako na kraj srca… Nisam te ja, brale, gurnuo u g…a… Iskobeljaćeš se ti već nekako! Žilavi ste vi samozvani intelektualci!

 71. Diogen Drugi Avatar
  Diogen Drugi

  Bombe ne ubijaju samo neprijateljske vojnike i civile. One ubijaju i one koji ih bacaju – samo na drugi način. O tome govori “demokratski” zabranjen nemački film!!!
  http://www.youtube.com/watch?v=TEnFzMvaw5M&feature=relmfu