Sanjala sam

Sanjala sam. U snu sam bila visoka četiri metra. U rukama sam imala ognjeni mač. Iz očiju su mi iskakale vatrene strijele. Na nogama sam nosila čarobne čizme koje su u prah i pepeo pretvarale sve preko čega sam gazila. O, kako sam strašan san sanjala.

U glavnom gradu moje zemlje skupina divljaka digla je čador. U njemu su urlali, tulili, srali, pišali, palili vatru, izvlačili kame i mačeve, tražili još i još i još. Njihovi urlici čuli su se do neba. Volim moj glavni grad. Stala sam pred čador. U rukama sam imala ognjeni mač. Iz očiju su mi iskakale strijele vatrene. Ušla sam u čador. Nakon pedeset sekundi iza mene je ostala hrpa smeća.

Uključila sam televizor. Na ekranu se ukazao gad u punoj snazi. Rekao je novinaru kako će dignuti vojsku i krenuti na mene, moju djecu i moje unuke. Gad je bogat, gad je lopov, ne plaća porez, svi ga se boje. Ne i ja. Pogledom sam mu odrezala glavu. Pala je na pod teve studija. Mrtve su oči začuđeno buljile. Novinar je prestravljeno gledao u gadnu glavu. Odrezala sam i njegovu. Nema razlike između gadova i novinara koji im turaju krušku pod njušku.

Ušla sam u apoteku. Dan prije kresnula sam se sa predsjednikom \”Udruge katoličkih muškaraca srednjih godina\”. Htjela sam kupiti pilulu Dan poslije. \”Nema šanse\”, rekla je apotekarka, imam prigovor savjesti i još sam članica Zdruga katoličkih apotekara.\” Znam da je \”apotekar\” srpska riječ, naglašavam da vam prepričavam san, jebiga! \”Katolički apotekari?\” Urlala sam. \”Katolički doktori?\” Urlala sam. \”Prigovor savjesti?\” Urlala sam. \”Što to znači \’katolički doktor\’? Ako postoji katolički doktor zašto ne postoji i muslimanski doktor, ateistički doktor, protestantski doktor, Jehovin doktor, pravoslavni dotor…\” Urlala sam. Ognjenim mačem odrezala sam apotekarci glavu, progutala pilulu Dan poslije. Ne bi bilo dobro u katoličkoj zemlji roditi katoličko kopile.

Ušla sam u banku kroz zatvorena vrata. Staklo oko mene. \”Imam kredit u švicarcima. Tko je vlasnik vaše banke?\” Urlala sam. Bijednici oko mene drhtali su. \”Tko je vlasnik vaše banke, guglaj!\” Zaboravila sam vam reći. U snu nisam bila samo biće visoko četiri metra. Ne, ne. Ja sam bila i dron. Ona mi je mala rekla ime vlasnika banke. Odletjela sam na Svjetski samit svjetskih bankara. Zgrada u kojoj su zasjedali bila je okružena vojskom, ljudi su hodali oko nje, izvikivali parole i držali transparente u slabašnim rukama. Ha, ha, pomislila sam, ha, ha, mravi. Evo mene, evo drona! Zgradu sam pretvorila u spaljeni spomenik nikakve kategorije.

Vratila sam se u svoju zemlju. Sabor je zasjedao nakon šest mjeseci odmora. Nafrakane glupače i tupani u ukradenim odijelima mlatili su po tipkovnici mobitela i slali poruke kurvama i komadima. Za govornicom je nešto govorilo kako treba povećati poreze, dignuti cijene lijekovima, pelenama, vrtićima, benzinu, moramo uvesti radno vrijeme od osam do osam, smanjiti plaće, ukinuti penzije. Ne, nisam spalila mrsko zdanje. Svojim sam mačem rezala glavu po glavu, glavu po glavu, glavu po glavu, glavu po glavu. Jebote! Koliko odvratnih glava u tako malom prostoru?

Ušla sam u ured Gradonačelnika. \”Što radiš?\” \”Radim ko konj.\” Gledao je pokraj mene. \”Zašto nisi u zatvoru?\” \”Platio sam jamčevinu.\” \”Kako možeš biti i gradonačelnik i suspektni lopov?\” \”Što je to suslopov?\” \”Kako možeš biti i gradonačelnik i lopov.\” \”Ja nisam…\” Čizmom sam mu smrvila glavu.

Ušla sam u zgradu državne vojske. Nekoliko sirotana jelo je mesni doručak, u dvorištu su bila dva aviončića. Jedan bez oba krila, drugi je imao jedno. \”Kako mislite ovako gologuzi i bez oružja obraniti moju zemlju?\” \”Koju zemlju?\”, pitao me jadničak u mudantama.

Probudila sam se u znoju visoka metar sedamdeset i sedam. Bez čizama, bez mača, poluslijepim očima gledala sam kroz prozor. Kako strašan san. Ne bih smjela sanjati takve snove. Ako mi pozli morat ću nazvati Katoličku hitnu pomoć a ja sam ateistica. \”Diši, diši\”, govorila sam sebi, \”ne treba paliti zemlju koje nema.\”


Posted

in

by

Comments

41 responses to “Sanjala sam”

 1. Aspalathos Avatar
  Aspalathos

  Šjora Vedrana uvik ste mi dragi, ali Vas ne znan ovako žestoku. Osvježili ste mi dan. Puno Vas pozdravljam Splićanin iz BG!

 2. Mimi-Mini Avatar
  Mimi-Mini

  Vedro, magijo!! Kod nas se u Srbiji kaže: “Što je babi milo, to joj se i snilo!” – pri tom naravno, ne mislim ništa pežorativno :D:D

 3. Kruno Avatar
  Kruno

  Vedrana, carice! Do suza si me nasmijala onom slikom o dva “invalidna” aviona!
  Dobro si rekla: ove zemlje nema! Ovo je samo oličenje patetičnog jada!

 4. jovan Avatar
  jovan

  Divno i nadahnuto! Čitam Vas redovno, ali ne komentarišem. Nije ni red da samo Srbi pozitivno komentarišu Vaše tekstove. Gdje su ostali? Vaši tekstovi mi probude silne emocije, zbog Zemlje u kojoj smo svi bili ljudi, osim, naravno, fašista. Sada je ovo njihovo vrijeme. Oni su sretni u svojim torovima. Ja sam Banjalučanin, a jedan dio moje mladosti sam proživio u Hrvatskoj, Bilo je to kratko vrijeme, ali vrijeme koje se nikad ne zaboravlja.
  Desi mi se da i sada ponekad sanjam to tamošnje vrijeme. Podjednako su bili moji i Banjaluka i Sisak, podjennako dragi i Kruševac i Varaždin itd.
  Vi to tako hrabro pišete, a ja ne smijem čak ni da te tekstove podijelim sa mojim prijateljima, jer neki se uvrijede zbog tih članaka, misleći valjda da pišete neistine.
  Živjeli!

  1. xyx Avatar
   xyx

   Ima nas tu i Hrvata.Ne bi valjalo kad bi ovakavi dobri tekstovi bili dobri samo Srbima.
   Hrvati su dugo uzimali visoke doze religijskog opijuma ,pa nam je potrebno malo više vremena za razbuđivanje.Sve dolazi na svoje misto.

 5. Istina Avatar
  Istina

  Sva uplakana zbog ovog teksta i strašne istine koju pišete, nisam dostojna i nemam riječi dostojnih za uputiti. Teško je izraziti veliko poštovanje prema vama. Pored tuge i osjećaja nemoći koje ovaj tekst izaziva, ipak mogu reći da sam, u isto vrijeme, i sretna što ovaj, SAMO VAŠ, blog postoji i što tu možete pisati što želite, cijenim prečesto porazne istine. Keep dreaming and hope…

 6. ju_di_ta Avatar
  ju_di_ta

  E kad bi san postala java.

 7. Mira Avatar
  Mira

  Draga Vedrana, reci ,majke ti, na kojim si ti to pecurkama pa takve snove sanjas?
  Sapni i meni, pa da mi makar u snovima izrastu krila,mac i cizme od sto milja,pa da se, /makar u snovima,/ i ja obracunam sa bagrom…

  1. Mimi Avatar

   Nema nade i snova… Sve se vec “dogodilo” sada i tu:) opustite se i uzivajte u “voznji”. Vedrana tamo gdje idem Ja ides i ti:) a mravi kao mravi… Drhte i seru govna koja ce i pojesti:)

 8. Mića Gromišćica Avatar
  Mića Gromišćica

  zami me sobun sakamo!

  1. bijela vrana Avatar
   bijela vrana

   ča ti nebiš rajše s Koli?

 9. Zdenka Avatar
  Zdenka

  svi vasi tekstovi su na mestu,svaka rec ima svoju tezinu ali ovaj san je na svom mestu,ima tezinu I 90%kod vas I kod nas bi vam se pridruzilo I pomoglo da se toliko ne zamarate.S postovanjem.

 10. Danilo Vasic Avatar

  Vedrana je sebe i sanjala onakvom kakva u stvari i jeste. Za sav ovaj sljam na vlasti ona i jeste simbolicno taj vitez koji pravi prah i pepeo od lopova i mafijasa koji vladaju i pljackaju. Njena ostrica pera, secka sve njih sitno na rezance a oni nisu u stanju da joj se pamecu suprotstave posto je i nemaju vec imaju svoje privatne vojske kojima nisu u stanju ni da upravljaju pa ih Vedrana sa lakocom svoje inteligenije secka kad kako pozeli, raskrinkavajuci sva njihova zlodela. Vedrana Bog je uz tebe pa samo napred do pobede..!!!

 11. Oskar Avatar
  Oskar

  Vedrana,
  drago mi je što si se probudila, a i nas koji pratimo tvoje izuzetno umno produbljene vizije u obliku imaginarno vizualiziranih opservacija 3. vrste.Drago mi je da nemaš krila, jer bi onda odletjela…. dalekoo…
  Puno energije i elana ti želim , ma kako god to čudno zvućalo.

 12. Vedran Mudan Avatar
  Vedran Mudan

  Moram priznati da bih se prije znao i naljutiti na budalaštine i mržnju koju ova financijski nepismena baba uredovno prosipa virtualnim prostorom,ali onda sam shvatio da je to zapravo jedna promućurna hrvatska beštija koja Srbima i Jugoslovenima uspjeva uvaliti svoj narativni muf i dupli hamburger sa kokakolom…i oni ga ližu i gutaju…o da – i te kako…
  Jebi ga…probala je ona i doma…ali ne jebe je nitko u vlastitom rezigniranom ,ko fol kozmopolitskom gradu,kamo li će na razini Rvatistana…E ,ali Srbi i Jugosloveni su puno lakša meta….uvališ im malo Jasenovca i pedofilnih katoličkih popova,začiniš Titom(ali ne previše,jer ga mnogi Srbi ne vole),prikolješ i dodaš malo švabetine i mlade bankarice sa šustavim švicama.
  Ej,ovi se guše u tom bućkurišu….Jest da je za prosječnog Srbina ta papazanija toksičnija od krede u švicarcima,ali ko ga jebe….lovica i popularnost dolaze.”Kad me neće jebat naši,eto hoće njihovi”…ni prva ni zadnja “popularna Rvatica” koja se vodi tim motom,pogotovo kad su pare u pitanju.

  1. sasko Avatar
   sasko

   VEDRANE MUDANE, ti bi vjerovatno trebao citati i posmatrati ovakve tekstove iz posebnog ugla, ma znas ono stojis na rukama, noge gore, glava dole ….mozda ti se i odbućkuriša. Haj’ probaj, ako boga znas, pa javni….

   1. Bimbo Avatar
    Bimbo

    Prekrasno Sasko, prepuno argumenata.

  2. ema Avatar
   ema

   Postovana Vedrana,rijetko ili skoro nikako ne komentarisem vase tekstove ali ovaj moram….nasmijao me ,rastuzio i skoro rasplakao.Ovo je nasa surova stvarnost i potpuno isto stanje je u svim drzavama nastalim raspadom bivse nam zajednicke drzave ,Ja vjerujem da imate na hiljade istomisljenika i onih koji sanjaju isti san.Zelim vam dobro zdravlje i jos bolju ostricu vaseg pera

  3. Ich Avatar
   Ich

   Nije istina da Vedrana ide na taj nacin…
   Nije Vedrana kriva sto je Srbi vole,he;))

   Ali,inace DA!
   Koja god neka NAŠA HRVATSKA STARLETA zaželi USPJEH sumnjivog tipa-
   zna da ga MORA ICI POTRAŽITI U KOMŠILUK…
   TAMO (UZ MONSANTO)drugacije TIKVE CVJETAJU…
   CAJKE sve u 16!;))
   I,neeema ŠANSE da se NE PROBIJE na njihovo tržište-
   to je tamo VEEELIKI BIZNIS…
   SORAJA VUČELIĆ i sl.
   Šta bi SORAJA kod nas radila?
   Mi smo ipak na glasu VELIKIH LIČNOSTI-
   i jedino nam SEVE KVARI UGLED povremeno…dok se opet NE UPRISTOJI;))
   a,NIVES CELZIJUS je sad vec presla u LISINSKI…svaka čast!;))

   1. Ich Avatar
    Ich

    To se odnosi na komentar VEDRANA MUDANa…
    A,eto…
    ….
    SRBIJA ima SVOJE UHODANO TRŽIŠTE-
    pa tako i za ODABIR ‘STRANOG SADRŽAJA KOJI JE UVIJEK DOBRODOŠAO’ u vidu VISOKOOBRAZOVANIH ŽENA koje će zaposliti;)))
    primaju GOTOVO UVIJEK ‘takve neke’-
    a,VEDRANA je IZUZETNA ZENA i RIJETKI IZUZETAK koji su PRIHVATILI…
    tj.
    Prihvatili su je iz SVOJIH LIČNIH RAZLOGA,svejedno…
    Neka su;)))

  4. zvonko Avatar
   zvonko

   Vedrane ,porucila ti Vedrana da je mozes uhvatit za “mindzu”

  5. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   @Vedran Mudan
   Vi imate pravo da iznesete svoj stav, kao što to radi i g-đa Rudan!
   Pa, to ču učiniti i ja.
   Niste objasnili vaš sud: “finansijski nepismena baba…”
   Što se niste upitali zašto u civilizovanim i pravno utemeljenim državama NEMA PROMENLJIVE KAMATNE STOPE?
   Budući da vam situacija nije poznata, reći ću vam da postoji pravni sistem i pravna država u RH i RS, javni tužilac, pravobranilac i drugi zaštitnici prava bi podneli tužbu protiv banaka ZBOG NEZAKONITOG BOGAĆENJA!
   Pravo kaže da ugovorne strane moraju biti RAVNOPRAVNE i da ugovori ne mogu biti zaključeni NA ŠTETI JEDNE STRANE!
   Ugovori sa deviznom klauzulom TO NISU!
   Drugo, u RS su banke davale kredite u “švajcarecima” i “eurima”, odnosno u njihovoj protivuvrednosti, a naplaćivale su ekstra kamate pri svakoj promeni deviznog kursa, dok su se one zadužile u dinarima, kredite su odobravale u “švajcarcima”.
   Na taj način oni su se ponašali kao lihvari (zelenaši) i ostvarivali EKSTRA PROFIT!
   Sa druge strane, takozvani kontraverzni biznismeni iliti novokomponavani bogataši su uz pomoć političara bez pokrića podizali ogromne kredite od banaka i kao mašna-tašna biznismeni glumili sposobne privrednike dok nisu portošili pare.
   Sada njihov DUG NIJE NJIHOV, VEĆ JE TO DRŽAVNI PROBLEM!
   Dakle, svi građani treba da otplaćaju kredit za njihove jahte, mercedese, vile, švalerisanje i putovanja po egzotičnim mestima.
   Ali, vlast i banke njima ne plene imovinu i ne vrše deložaciju, dok istovremeno nezaposlenoj sirotinji za 1500 eura oduzimaju stanove.
   Budući da ste vi MUDANE bez muda, finansijski pismeni, objasnite meni finansijskom glupanu, ili kako klinci kažu “tupsonu” kako je to u Evropi moguće.
   S poštovanjem!

 13. Mimi-Mini Avatar
  Mimi-Mini

  Evo kad budete imali vremena i malo strpljenja, ako niste pogledali i ako jeste pogledajte ovaj film iz 1998. godine, igra sjajna glumačka ekipa, a ništa se nije od onda ni promenilo pa je i sad aktuelno, nema veze što se dešava u Beogradu jedne noći, dešava se svugde i na svakom mestu u ovom momentu. Evo linka:http://domacifilmovi.info/videos/bure-baruta

 14. miloš škrbović Avatar
  miloš škrbović

  Najviše me se dojmio opis saborskih zastupnika pod oznakom”ono je nešto govorilo”.Prosto savršen opis političara; dodao bi da su te moralno-fizičke nakaze zaslužne za svo zlo ovog sveta.Nije mi jasno kako je posle svega nečije stanje svesti takvo da misli da lomljenjem ćiriličnih tabli na nagovor tih idiota misli da radi nešto važno u životu.U Srbiji opet pale narod sa retardiranom pričom o nekakvoj politici”ni istok ni zapad”. I dok psi laju(raja) vozovi(sa bogatašima) nesmetano prolaze.

 15. Ich Avatar
  Ich

  Pa,bilo bi bolje tako…
  Ni Istok,ni Zapad…bas tu GDJE JESTE;))
  Tako se moze nesmetano RADITI na SVE strane-
  mozda?;))
  Ipak,mislim da Vas svih skupa tamo ČEKA JEDNA LIJEPA ULAZNICA ‘na ZAPAD’;))
  Tesko da je se moze IZBJECI-
  zasad jos UZIVAJTE U SLOBODI;)))
  (tesko se moze primjetiti da ste ustvari JOŠ UVIJEK S.LO.B.O.D.N.A ZEMLJA,ha?)
  Eto-
  Imate SVOJU VLASTITU SLOBODICU koju NISTE U STANJU ZADRŽATI;)))
  Tako je to-
  NISTE NI SVJESNI STA IMATE,a TO CETE I IZGUBITI…
  jbga,takva je POLITIKA…
  NIKADA N.I.J.E DOBRO-ni NA SLOBODI,ni u ‘KOMUNI'(zajednistvu;))

 16. Ich Avatar
  Ich

  Pojam SLOBODA je takav-
  KAKO UVJERITI SOBODNOG COVJEKA da je SLOBODAN kad ima OGRANICEN IZBOR čega god da se dohvati?
  Sto god netko ŽELI OSTVARITI,ne moze!
  Čega god da se dohvati,opet NE MOŽE…
  i,na kraju ČOVJEK MORA ODUSTATI od svega čega se dohvati…a NA SLOBODI JE…he;))

  1. xyx Avatar
   xyx

   Srbija je odavno čvrsta karika EU ,pogotovu sa aspekta vojnog sustava.Beograd je dobio kontrolu leta za cijelu regiju.Pa neće NATO i EU takvu poziciju udijeliti nekome ko nije čvsto unutra.To što narod brbori ,lako se promini u par propagandnih akcija.Dok budu prilagođavali paragrafe(poglavlja pregovora sa EU),dotle će stvoriti većinu za referendum.Ljudi u Srbiji ne shvaćaju neminovnost ulaska u EU.Ipak,ako se promatra politička karta svijeta,Islam ,koji je noćna mora za Srbe je tu ,pred vratima ,On im se čini manje opasan od EU???Meni se čini da se to Pravoslavna crkva boji Vatikana.Tu je bit.On je za njih proždiruća sila koja djeluje ovdje i sad ,a Islam je više dugoročna i latentna ,pa se možda nekako i izbjegne.Pa ako jo uskoči Rusija ,tad se i islam dugoročno može odbiti.To su iluzije.Rusija je odavno čuvar EU bedema.

   1. xyx Avatar
    xyx

    Srbima se takav scenarij ,po kojem ulaze u tu prijetvornu i nečasnu EU ,sa vatikanskom silom koja njima prijeti poništenjem osobina religije ,čini kao čisti titoizam ,koji se vraća na EU vrata.Objektivno, to je istina…Ali sad stanimo tu!Ako je doista titoizam u ofenzivi i ako on vraća konfederalne i raznorazne diplomatske akcije u regiji i određeno novo zajedništvo sa stotinama malih plutajućih kompromisa….Jeli to loše?Ja mislim da to u ovoj fazi nije loše,nego je dobro i za Srbe i Hrvate.Donosi nam kakav takav izlaz iz nikakvih ,ponižavajućih pozicija ,u kojima služimo kao sprdačina za velike igrače.Činjenica je ,kad se sve ogoli da
    novo zajedništvo ne može nastati na četništvu D Mihailovića niti na ustaštvu.Što ostaje u zajedničkoj baštini?Titoizam.

 17. Ainštain Avatar
  Ainštain

  V:, u ovom tekstu si, po meni, na razimi svoje naj-naj knjige o kurvištima i pederištima! Međutim moja glupa primjedbica je da švic- svicarci su najpametniji, a hr-švi. najglupliji
  Banke čekaju klijente-a svaki po slobodnoj volji bira, ono sto hoce. Tako je po svuda… TAKO JE SADA;- KOD TITA I MILOŠEVIČA- DVA ANĐELA, NIJE BILO TAKO JER ONI, TO NISU DOPUŠTALI. NACI SMRADOVINA, JE U HRV IZMISLILA ČUDOVIŠNI “HRV” JEZIK, DA BI STVORILA NERAZUMJEVANJE LJUDI I RAZDVAJANJE BRATA OD BRATA NACIONALISTI, SVIH VRSTA, NEČE NIKAD POSTATI LJUDI, BEZ OBZIRA NA IZGLED. NEŠTO JOŠ- NI POTOMCI TAKVIH, POPUT KOLINDE, NEČE NIKAD POSTATI LJUDI !!

 18. Ich Avatar
  Ich

  Nema se sta PRAVOSLAVNA CRKVA bojati VATIKANA…
  to je ISTA STVAR…?
  A,eto…
  Vidjeti cemo TKO SE BOJI VUKA još?;))
  Srbiji je SA RAZLOGOM dopusteno ODUGOVLACITI svoje ULASKE bilo gdje…
  Srbi kad NEGDJE UPADNU-bilogdje…
  Odmah FAJT;))
  SRBIJA ima KLJUCEVE za takve stvari i ODVEZANE RUKE…
  ‘Ona uvijek ima ulogu DA IGRA IGRE i VUKA i JANJETA’;))
  A,nitko nije cuo za VUKA u JANJECOJ KOŽI?
  To je kod nas SRASLO JEDNO U DRUGO;)))
  to je ISTA STVAR-
  vise COVJEK POJMA NEMA ‘TKO JE TKO NA BALKANU’ čim izbije neka ISKRA,a KAMO LI POŽAR…

  1. xyx Avatar
   xyx

   Ipak mi se čini da Vatikan i Pravoslavna nisu isti.vatikan je multikorporacija neizmjerne snage,koja je raskrstila sa ikakvom religijom.Neopterećena ičim ona provodi religijske i druge akcije osvajanja itd..Njima sad odgovara novo ujedinjavanje u regiji. Hrvatski popovi su u ofsajdu ,kao i Međugorje itd..Sve je to izvan igre,ali neće oni to sad mačem sjeći..Vatikan sad igra na novo bratstvo pravoslavnih i katolika..Čitao sam i gledao o neredima i bunama u srpskopravoslavnim eparhijama di se uvode zajedničkokršćanska ekumenska pravila ,koje gura Vatikan.Prava panika među ortodosknim pravoslavcima….
   Vatikan je snažna poluga EU stvaranja i ejedinjenja .Dovoljno je samo vidjeti stalno kritiziranje velikih popova na temu neulaska u europski ustav kršćanskih vrijednosti!!!Oni to kao,kritiziraju,a zapravo su oni stvorili taj EU ustav i namjerno izostavili sebe ,da bi mogli efikasnije djelovati….Pravoslavna crkva je prema njima kao malo dite ,prvašić,koje je tek počelo učiti.Pa se boji.

 19. Ich Avatar
  Ich

  Kako je ono IVICA TODORIĆ rekao?:
  ‘Da sam Srbin,NIKADA NE BI ULAGAO u HRVATSKU…’,ili sl.
  Ali,STA JE-TU JE…
  on ovako MORA ULAGATI i u HRVATSKU i u SRBIJU;))
  Tj.
  Mora se brinuti za SVOJE HRVATSKO STADO,bas kao i za Srpsko…
  Bla-bla…
  A,ako je VJEROVATI PAMETNIM I USPJESNIM LJUDIMA,bas kao sto je IVICA TODORIC-
  on VALJDA IMA RAZLOGA za takvu izjavu…
  Jer,da…
  U HRVATSKU se ne isplati ulagati-koliko se u SRBIJI MOZE ZARADITI;))

 20. Bela Avatar

  Domanović (srpski satiričar) da je živ imao bi s kim kafu popiti. Nušić bi u čudu upoznao novi britkiji način književne forme. Da češće sanjate Vedrana Vaš književni opus bio bi svetskif razmera. Ova forma je Vaše polje misaonog poentiranja. Ja sam uživala.Kratke forme jezgrovite humorističko-satirične mentalne polemike. Nisam skoro pročitala nešto što je ovog tipa i za to sam vam zahvalna. Jeste da se ponovo komentatori lepe za politički milje srpsko-hravatskog odnosa, a tekst je vezan za hrvatsku političku realnost. Čini mi se da šta god da napišete svaki tekst ide kroz tu prizmu, a ovaj tekst je nešto drugo. Volela bih da tekstove podelite na čisto književnu satiru i tekstove koji su komentar na svakodnevnu ekonomsko-političku stvarnost. Prosto mi je žao da ovaj tekst ostane jedan u nizu, predlažem da mu date specijalni status.

 21. jednamalaplava Avatar
  jednamalaplava

  san uopće nije grozan! 😀
  jedan od onih snova kad nam je žao što smo se probudili 😉
  nekada davno je Slađana pjevala “očigledno nije mi sve jedno što je sve to bio samo san, što me jutro dočekalo čedno…”
  e to je to… 😉

 22. Flory Avatar
  Flory

  Epic, alegorija, Svaka cast! Najjaci, najmocniji i najsuvisliji tekst ikada napisan u Hrvata.

  “Jebote! Koliko odvratnih glava u tako malom prostoru?”

 23. Tercero Avatar
  Tercero

  Zanimljivo, gdjo. Rudan, kako
  sanjamo slicne snove. Sazgati sve, zaliti napalmom,
  njih, njihove milijune, pokradene slike, botoksirane obraze,
  bankovne racune, skupe satove i jos skuplje limuzine,
  njih i njihov apsolutni i potpuni izostanak sucuti i ljudskosti
  njih i njihovu bahatost, gramzivost, pohlepu koja ne poznaje
  granice. Njih i njihove gnjusne zlocine izvedene usred bijela dana,
  u odijelima, zlocine izvrsene potezima pera sa govornica pred svjetlom kamera, njih i njihove menadzerske ugovore, ‘zlatne padobrane’, njih i njihove zlocine kojima su nam ukrali jucer, danas i sutra, neko bolje nedosanjano sutra za nasu djecu.

 24. Boris Avatar
  Boris

  Svaka cast draga Vedrana!!!!!! Uljepsali ste mi dan!!!!!

 25. Bojans Avatar
  Bojans

  Ostvario Ti se san a i svima nama ako Bog da.

 26. Godot Avatar
  Godot

  Vedrana, hvala ti što nam otvaraš oči!
  U neznanju nas drže ovcama, i tu ulogu igramo pošlušno i krotko, dajemo im da naš šišaju i deru nam kožu, jer mislimo da tako mora biti, da je to naša uloga i svrha. Gledamo kako nam kradu budućnost, otimaju snove, uzimaju kruh iz usta i smiju nam se, smiju nam se u lice. Ono što je poražavajuće jest da smo im mi svi to omogućili, postali smo slijepi pokraj zdravih očiju. Strepimo nad onim što nam sutra nosi, jer nemamo kontrolu ni nad svojim životima. Za njih mi smo samo topovsko meso, sirovina, potrošni materijal. Nametnuli su nam mentalne okove i osjećamo se slabim i nemoćnima, a zapravo smo jaki, toliko jaki i opasno da to ne smijemo znati. Ne smijemo znati da su oni zamjenjivi. Ne smijemo znati da slobode koje nam malo pomalo oduzimaju pretvarajući nas u roblje su naše, neotuđive. Nema zločina bez djela, niti nasilnika bez žrtve, a mi smo prešutno preuzeli ulogu slabijeg i ako ćemo tražiti krivca za to dovoljno jest da se pogledamo u zrcalo. Sloboda počinje otporom, sloboda počinje od nas samih…

 27. ZUZI Avatar
  ZUZI

  Vedrane mudane iz kojeg si ti šatora izaša jebem te glupa, takvi kao ti podržavaju ova sranja, bićeš i ti upa u nečiji stan zato ti ovo stanje i valja, ali biće vam uska vrata kad se sve opet zakotrlja.

  1. Bojans Avatar
   Bojans

   Bravo ZUZI !