Čokoladni rat

Kad je nedavno predsjednica Kolinda zabunom ili \”zabunom\” hrvatskoj dječici uvalila u poklon paketiće srpske čokoladice, pa se zatim ispričala, pa još dodala \”kako se to više nikad neće ponoviti\”, normalan čovjek je pomislio kako je naša predsjednica glupača. Srpske čokoladice dizati na nivo simbola hrvatsko-srpskog neuništivog neprijateljstva može samo osoba kojoj nisu baš svi na broju.

Gospođu Kolindu Grabar-Kitarović ne držim ni previše pametnom ni glupom. Pretpostavljam da se njezin kvocijent inteligencije ipak drži negdje oko stotke. Gospođa, dakle, nije glupača, gospođa je političarka. Ovo mi je ovog trena palo na pamet, političarka se rimuje sa zvečarka. Želim reći, Kolinda je opaki igrač. Sluša svoje i naše gospodare kojima sukob sa dovijeka nam mrskim Srbima savršeno odgovara da pažnju običnih građana skrene sa daleko gadnijih tema nego što su to subotičke čokoladice.

Evo jedne u nizu. Ne znam da li ste nedavno bili u svojoj banci. Ja jesam. Istekla mi bankovna kartica. Pozvalo me da dođem po novu. Službenica mi je rekla da moram, prije nego preuzmem karticu, potpisati da nisam \”američki porezni obveznik.\” Obrazac se zove \”Fatca-Crs Auto-Certifikacija-Fizičke osobe\” ili, na službenom hrvatskom jeziku, \”FATCA-CRS SELF-CERTIFICATION-INDIVIDUAL.\”

O čem se radi? Pretpostavila sam da su Ameri najzad krenuli u lov na svoje rokfelere i odlučili doznati da li su svojim mafijaškim krakovima zgrabili za vrat i Hrvatsku. Ako jesu, Amerika će im jebati mater, oduzeti imovinu, podijeliti je siromašnima, posebno crncima, a njih osuditi na doživotnu robiju. Svi znamo kako je Al Capone pao zbog utaje poreza a ne zbog toga što je ubio pitaj boga koliko ljudi. U Americi sve možeš samo neplatiti porez ne možeš.

Službenica u banci mi je na brzinu objasnila da je priča vrlo jednostavna. Moram samo potpisati da li sam američki porezni obveznik ili nisam. Sve je to u skladu sa zakonom, tu FATCTU je Hrvatska potpisala i sa Amerikom i sa EU, stupila je na snagu 01.01. 2016. godine, nema tu mnogo nepoznanica. Potpisala sam da nisam \”porezni obveznik SAD\” i da \”ne obavljam aktivnosti registriranog brokera odnosno dilera (različito od određene osobe iz SAD-a).\”

Kad sam došla doma proučila sam letak malo bolje. Pa sam naletjela na ulomak. \”Potvrđujem da sam prije potpisa ove izjave informiran o tome da je Banka voditelj zbirke osobnih podataka, o svrsi obrade, o postojanju prava na pristup podacima i prava na ispravak podataka koji se na mene odnose, o primateljima osobnih podataka te da se radi o dobrovoljnom, odnosno popotpisu međudržavnog sporazuma između RH i SAD o obaveznom prikupljanju osobnih podataka, vezanih na provedbu FATCA-e, odnosno Common Reporting Standarda(CRS-a). Potvrđujem da sam upoznat i o mogućim posljedicama uskrate davanja podataka sukladno općim poslovanjima Banke s fizičkim osobama.\” Pitala sam gospođu iz Banke koje su \”posljedice uskrate\” ali mi nije znala odgovoriti. Nije znala ni da li su Ameri obavezni Hrvatskoj dati na uvid svoje podatke.

Nisam bankovni stručnjak ali mi je ipak sve jasno. Amerika je, umatajući svoju prljavu akciju u lov na svoje lopine, naravno da joj ne pada na pamet loviti ih, sve nas obične, glupe građane beznačajne zemlje prisilila da joj \”dobrovoljno\” stavimo na uvid osobne podatke: ime, prezime, OIB, datum rođenja, državu rođenja, državljanstvo, državu prebivališta, novčane transakcije, pa da s tim radi što je volja. U našim medijima su, ha, ha, top-tema srpske čokoladice.

Građani Republike Hrvatske su, ne svojom voljom, duboko u mračini američke guzice jer su ih tamo uvalili hrvatski prljavi političari i političarke kojima je jedino lova bitna. Bijedno smeće potpisuje sve i svašta samo da bi godinu, dvije, pet ili deset bilo na naslovnicama, moglo žderati na naš račun, krasti, dobivati povoljne stambene kredite i huškati nas protiv Srba. A mi, bijedni crvi, ne usuđujemo se pitati čak ni zašto smijemo biti u NATO-u i m o r a m o Amerima na uvid davati osobne podatke ali nam američke vize nisu ukinuli. Naša je bivša ministrica vanjskih poslova, da bi mogla dobiti vizu, trebala potpisati da se u Americi neće baviti prostitucijom.

Mislim da gospođa Kolinda-Grabar Kitarović, sudeći po tome što sve radi za Amere, to ne mora potpisati. Ona se prostitucijom bavi u Hrvatskoj.