Otrovna ljubav

Novi je otišao u Opatiju igrati tenis. Poljubili smo se. Njegova fenomenalna guzica krenula je prema garaži. Kad mi je zatrubio, sa sebe sam oderala pušap. Za koji kurac žene od jedanaeste moraju nositi grudnjak? Starice u devedesetoj imaju u ormaru grudnjak „za doktoru“ i „grudnjak za u grob“. Mi i stare i mrtve moramo biti „seksi“? Preciznije, mi ni stare ni mrtve ne smijemo biti opuštene? Naša je normalnost žicom okovana.

Kad sam ja bila mlada nije bilo tako. Šezdesetih smo vitlale svojim slobodnim sisama, na plaži smo bile u gaćicama. Danas kad se nekoj javnoj ženskoj na javnom dešavanju nazre bradavica, voditeljica na državnoj televiziji prekida Dnevnik. Kad su žene moje generacije izgubile slobodu? Kad je Hrvatsku oslobodilo?

Industrija grudnjaka jedna je od najuspješnijih. Zašto se dečkima kad navrše jedanaestu ne prodaju dražesni držači kurca koji će slati poruku da su stalno nadrkani? Dečkima mame ne bi kupovale takvu po zdravlje opasnu pizdariju. Liječnici su davno rekli, samo kurac koji se slobodno kreće u širokim gaćama, zdrav je kurac. Jebe se liječnicima što žice rade ženskom zdravlju.

Ušla sam u auto i krenula prema kući Bivšeg. Stara vila pokraj mora. Oko nje ružmarin, mandarine, naranče, limuni, lavanda. Bivšem su stabla šipaka posebno draga jer ih je zasadila njegova majka. U punom su cvatu. Parkirala sam i osjetila miris prošlosti.

Čekao me na terasi. Rekla sam mu da ne želim slušati izvještaj o njegovom zdravstvenom stanju. „Prije nego dođem popij Helex.“ Nervirale bi me znoj i suze. Nešto je progutao. Blistao je onako kako mogu blistati muškarci u šezdesetoj. Mutno. Ja sam nekad ovo voljela? Sjetila sam se svilene kože Novoga i zadrhtala.

Vruća kamilica pušila se na stolu, moje omiljeno piće. Njegovo je voda. Sjeli smo. „I“, rekla sam veselo, „budi kratak, nemam mnogo vremena, Jasmina me čeka.“ Jasmina je moja frizerka. „Ma…Ne znam kako početi.“ „Saznaj!“ „Ona je došla dan prije nego ste se vjenčali“, glas mu je drhtao, „sjedili smo za ovim stolom. Rekla mi je da ovu kuću treba prodati.  Mogao bih za nju dobiti tristo tisuća eura. Novac moram dati njoj.“

Kamilica je klizila niz moje grlo. Njegove smeđe, pasje oči gledale su me bespomoćno. „I?“ „Meni se ne ide u garsonijeru. Obećala je da će mi platiti najam garsonijere za prvi mjesec. Što ako me nakon nekoliko mjeseci vlasnik potjera?“  „I?“ „I onda mi je rekla da je ona dijete razvedenih roditelja, da njoj treba stan, da je ona na pragu života, mi smo na odlasku…“  „Ne miješaj mene u to!“ „Ali ti si njezina majka…“ „Ona ima preko četrdeset, ne trebaju njoj ni majka ni otac. Ona je zlostavljačica, kako ne kužiš? Nabija ti osjećaj krivice, a ti pušiš.“ „Rekla je da bolje da ostanemo u dobrim odnosima, jer kad mi smrt zakuca na vrata… Tko će mi nositi čaj?“ Nasmijala sam se. „Čaj ne liječi od smrti.“

Šutjeli smo. Tko je kriv? On? Ja? Da smo davali manje, bi li bilo bolje? Jesmo li davanjem izražavali ljubav ili smo kupovali ljubav? Zašto nismo na vrijeme shvatili da postoje djeca koja svoje roditelje  doživljavaju kao bankomat? Ne znam odgovor ni na jedno pitanje. „Što ću učiniti, reci, ti si pametnija?“ „Ja? Pametnija? Dragi, glupi smo oboje.“ Stavio je svoju ruku na moju. „Očajan sam.“

Nisam maknula njegovu ruku. „Prodaj kuću, kupi manji stan. Tvoj je novac samo onaj koga potrošiš za života. Odjebi krpeljušu.“„ Ne možeš odjebati vlastito dijete.“ „Je li? Gdje to piše? Prodaj kuću i bit ćeš kruha gladan.“ „ Ja se nje bojim.“ „Reci da si sa mnom potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju i da ne možeš ništa dati bez moje suglasnosti.“

„Što ćeš joj reći kad te nazovu?“ Nasmijala sam se:

„Reći ću joj nek’ se jebe.“

Usnama sam dirnula njegovu staru kožu i krenula. Zašto rađamo? Zato jer nam nitko nije rekao da će djeca postati ljudi? „Voli samoga sebe“, rekao je Isus.

Pred kućom je bio auto. Baš sam sretna. Otići ćemo u Veronu. Želim s njim slušati fenomenalnu glazbu pod zvijezdama. Ušla sam u kupatilo. Novi je stajao pod tušem. Biseri na svili. Bolje kupiti ljubavnika nego kupovati djecu.

To be continued.