Zašto nismo Srbi?

Trenutno je u Srbiji veeeeelikaaaa frka. Gledala sam na Tijanićevoj teve emisiju o \”niklovanju Srbije.\” Priča je jednostavna.

\"Rudnik
Neka njihova lopina namjerava razrovati Šumadiju, srce Srbije, u potrazi za niklom. Srpska firma je već našla i stranog partnera čije ime ne otkriva jer je to \”poslovna tajna.\”

Ne bi to bila velika priča da se zbog nje čitava Srbija nije digla na noge. Najprije se oglasio Emir Kusturica i postavio pitanje koliko ima smisla razoriti kraj stvoren za razvoj turizma i poljoprivrede. Pokrenuo je lavinu.

U Srbiji trenutno nema običnog čovjeka koji nije digao glas protiv ideje da mu se komad zemlje pretvori u izvor ogromnih prihoda za domaće i strane razbojnike.

Ne žele otrovanu vodu, zrak, zemlju, prozivaju ministre a novinari su na prvoj crti bojišnice. Emisija koju sam gledala ni u ludom ludilu nikad ne bi mogla osvanuti na Hrvatskoj teve.

U studiju je bio predstavnik investitora, političar kome ništa sveto nije, predstavnici ogorčenih građana, u anketama su obični ljudi glasno i jasno rekli što misle o još jednom zločinu koji prijeti njihovoj zemlji.

Ja, građanka Hrvatske, nisam mogla vjerovati ni očima ni ušima. Mi koji smo, je li, u posljednje vrijeme turbo civilizirani, da nismo ne bi nas primili u Evropu, mi…

Mi nikad, nikad i nikad nećemo na Hrvatskoj teve vidjeti emisiju o gradnji Plomina 3. U studiju nećemo vidjeti Čačića, ekologe, predstavnike građana Istre, suvislu voditeljicu, nećemo čuti vapaj stanovnika istarskih sela čije će živote Plomin 3 pretvoriti u umiranje na rate.

Nikad nećemo čuti što će Plomin 3 učiniti Hrvatskoj, istarskoj zemlji, njenom zraku, plućima stanovnika, istarskoj vodi, turizmu, poljoprivredi…

Već se godinama pitam zašto smo mi građani Hrvatske krotki poput ovaca? Da smo \”divljaci\” poput Srba, da se borimo za čist zrak, vodu, zemlju, zdraviju budućnost naše djece, da sve to tražimo urlajući i lupajući šakom po stolu ne bismo vidjeli Evropu?

Traženje pravde i prozivanje razbojnika je znak divljaštva? Bolje je pristojno crknuti nego urlajući poslati strane i domaće ubojice u krasni kurac?

Zašto nismo Srbi? Da smo Srbi Plomin 3 nikad ne bi rak izrigao na istarska sela, gradove, brda, doline, rijeke i more. Da smo Srbi Hrvatska teve dala bi priliku i običnim ljudima da kažu što misle o razaranju njihovog zavičaja. Da smo Srbi smjeli bismo na teve reći što mislimo o domaćim i stranim kriminalcima koji će nam podaviti djecu.

Zašto, zašto, zašto je to tako? Zašto šutimo poput Židova ispred krematorija u Aušvicu? Hrvatska je nama koji na računima nemamo milijarde ukradenih kuna jedino mjesto za život.

Pa ipak, kad nam ga žele pretvoriti u pakao, ostajemo bez teksta? Zato jer nemamo svoga Emira Kusturicu? Ili ipak zato jer smo oduvijek bili i ostali hrvati?

Hrvati malim slovom? Biti hrvat je prije svega karakterna osobina. Naravno da je ovo objašnjenje suvišno. Znamo mi nas. Znaju i oni nas. Nas kukavice koje će dovijeka tiho crkavati u maloj zemlji za veliki rak.


85 Comments

 1. Citalac iz Srbije.
 2. Boris
 3. Jelena
 4. Nikola
 5. Vera
 6. Tolja
 7. SV Ostroski
 8. Lija
 9. toda78
 10. Violeta
 11. Domagoj Bogoljub
 12. jadranko savic
 13. Kostalić Saša
 14. Srbindra
 15. Željka
 16. Grrrko
 17. Dragica
 18. Jaca VA
 19. miljković zorica
 20. brana
 21. Игор Панчево
 22. djuka
 23. Amigo
 24. Slavica
 25. zoran užice
 26. Mala
 27. Vlada
 28. jadranko savicevic
 29. Dijana
 30. Advokat
 31. MikiMiki
 32. Ben Akiba
 33. Mimi
 34. Nica
 35. nenad novakovic
 36. vinko
 37. sasa aleksandrovic
 38. Gordana Zivanovic
 39. Mirzet Hodzic
 40. Mladen Radovanovic
 41. sasa aleksandrovic
 42. Bote
 43. jelena
 44. kiril
 45. Goran
 46. Goran
 47. Tamara
 48. sasa aleksandrovic
 49. PS
 50. Choopo
 51. ivica panov
 52. verica
 53. Seltik
 54. Seltik
 55. scorpiorex
 56. Ivan
 57. sasa aleksandrovic
 58. PS
 59. sasa aleksandrovic
 60. Uros
 61. pedja
 62. Snezana
 63. Ana
 64. Nikola
 65. Choopo
 66. Jager
 67. poncije
 68. Aleksandar Kržavac
 69. dunja sporer
 70. Mladen Radovanovic
 71. JohnyB
 72. sused
 73. Ivo Sanader
 74. mirjana
 75. mile pile