Ubij me švicarski

Običan sam čovjek koji pojma nema što to znači da će Kosor razgovarajući sa \”bankama\”, spustiti tečaj švicarca, pa kamate, pa će dio kredita ući u \”balon\”, ali na \”balon\” ćemo  plaćati kamate a ne kako je Kosor predložila da \”balon\” bude beskamatan.

 Divim se Kosorici. Kolegice smo. Bile smo radijske novinarke. Pretpostavljam da ona nekad ništa nije znala o \”balonu\” a sad je tako suverena? Zašto ljudi poput mene ne uče? A koliko ćemo mi \”švicarci\” biti u tom \”balonu\”? Samo do izbora? Ili ćemo lebdjeti i poslije izbora?

 Vjerujum da sto posto \”švicaraca\” pojma nema o čemu razgovaraju mrki bankari, zabrinuta ministrica financija koja zbog paklene situacije u zemlji već tjednima ne pere kosu i Kosor. Kad je gledamo široko se smije, ali, navodno, kad je daleko od kamera, čupa sijede vlasi jer ne zna kako nam pomoći.

Ponavljam, ne razumijem se ni u šta vezano za banke ali znam da banke vladaju svijetom. Nikakva nam Kosorica ne može pomoći na dulje staze.  Sve ove mrvice koje ćemo pokupiti sa bogatog stola za kojim sjede bankari i političari debelo će nam biti naplaćene kad prođu izbori i kad Kosor ili neki kosori čvrsto zasjednu i krenu guliti raju onako kako im banke budu naredile.

 Banke će biti opake jer će novim mjerama kojima ovih dana država pokušava pomoći opljačkanim i prevarenim građanima svoj astronomski profit smanjiti za sigurnih o,oooooooooooooooo3 posto. Kunem se, pred pola sam sata srela \”švicarca\” koji mi je rekao da se samo bombom može riješiti naš problem. Bombom? Jednom?

 Ne, ne zalažem se za nasilje jer sam vidjela što se dešava u Londonu. Država na gladne, gole, bose i ljude bez posla koji od života imaju samo potrebu da zapale zemlju najprije krene pendrecima, pa vodenim topovima, suzavcem, a kad i ako jako zagusti, krenut će i bombama.

 Uostalom, ako Englezi već godinama tamane Afganistance zašto ne bi pobili i nešto sitno svojih nemoćnika? Bogatima je potpuno svejedno čija tijela komadaju. Važna im je nafta, važne su im kamate, niske nadnice, ukidanje socijalnih prava…Zato ne vjerujem ni Kosorici ni bankama, ni bahatom Rohatinskom, a posebno i snažno nepovjerenje gajim prema \”balonima\”.

 Možda ne bih da mi svakodnevno ne lete oko glave, prema meni ih šalje dvogodišnja unučica. Zaista su prekrasni, u svim duginim bojama ali, rasprsnu se poput balona od sapunice jer i jesu od sapunice. Mnogo sam toga nadrobila, nesuvisla sam, nešto od vrućine, nešto zbog komaraca koji u Rijeci grizu kao nikad do sada jer Grad nema love za zaprašivanje, a nešto od očaja.

 Srećom, zašla sam u sedmi decenij, nema šanse da će moja agonija još dugo trajati, a vi mladi…Nemam recept. Priznajem, sviđaju mi se gradovi u plamenu, divljaci poput mene oduvijek su voljeli gledati u vatru. Da li je to dobar put pojma nemam.

 Želim reći, idem na nekakav godišnji odmor, ne znam od čega ću se odmarati jer ionako ništa ne radim, ali, za početak, odlučila sam, dva tjedna neću otvarati internet ni gledati Hrvatsku u balonu a svijet u kaosu. Sve vas lijepo pozdravljam i, ako imate tu negdje oko trideset, od srca, iz dubine duše svoje, izražavam vam najdublje saučešće.

13 Comments

 1. prolaznik 13.08.2011
 2. monte_krista 13.08.2011
 3. carl engels 14.08.2011
 4. carl engels 14.08.2011
 5. jatzans 15.08.2011
 6. OBPISL 15.08.2011
 7. goran aleksić 16.08.2011
 8. zeljko maric 19.08.2011
 9. pera 19.08.2011
 10. cukunio 19.08.2011
 11. gordana vukić 22.08.2011
 12. Subotica 31.08.2011
 13. Riječanin 05.09.2011