Rekoh tebi da si prvi…

Koliko je normalno imati seksualnih partnera u turbokatoličkoj Hrvatskoj, ako si žensko? Kakvo preglupo pitanje. Komada jedan, naravno. Ako ti ga je prije prve bračne noći uvalio seoski ili gradski pop to se iskustvo briše. Kad u sebe primiš sveti kurac ostaješ djevica.

Odakle mi ta tema? Čitam Večernji. U današnjem broju imaju intervju sa \”najomiljenijim svećenikom među mladima, osobito među studentima\”, donom Damirom Stojićem koji je osjetio snažnu potrebu da ono što misli o zdravstvenom odgoju u školama priopći i ljudima koji nisu ni \”mladi\” ni \”studenti\”.

 

Sa studentskim kapelanom Stojićem slažem se u mnogim stvarima. U nekima se ne slažem. On se svim silama bori potiv AIDS-a i siguran je da su u toj borbi \”čistoća\” i \”vjernost jednom partneru\” najbolji lijek. Što to znači?

 

Stojić nikad, baš nikad i nikad nije udario majmuna po glavi? Ako on to nije učinio nikad, nikad i baš nikad, da li je don Stojić ljudsko biće? Ako don Stojić jest udario majmuna po glavi makar jednom u svom životu, tu je negdje oko pedesete, o kakvoj \”čistoći\” zbori?

 

Stojić je ili lažljivac i manipulator pa mu baš i ne bismo trebali previše vjerovati ili ima neki hormonalni poremećaj pa mu je lako biti \”čist\”. Ljudima koji su \”čisti\” jer ne mogu biti \”prljavi\” nije problem voditi život sveca što ne znači da su sveci, oni su samo bolesni.

 

Večernjak je katoličkoj zvijezdi donu Stojiću crvenim istaknuo citat: \”Još nisam naišao na momka koji je sretan što je njegova djevojka imala više partnera.\” Opa? Da li je don ikad naišao na d j e v o j k u koja je bila nesretna što je naišla na momka koji je imao više partnerica?

 

Briga Stojića što o seksu misle djevojke. Katolički svećenici ionako su opsjednuti samo \”momcima\”. To jest legitimno ali netko toliko omiljen i netko tko za sebe naglašava da je \”magistar\” morao bi uzeti u obzir da živi u zemlji u kojoj žene i muškarci formalno imaju ista prava. O tome nešto piše u Ustavu.

 

Kad smo već kod zakona, ono što o njima govori don Stojić meni je totalno prihvatljivo. \”Izvlačit ćemo djecu sa nastave\”. Zašto? Don poziva na  građanski neposluh i citira Marina L. Kinga koji je rekao da \”ne treba poštovati nepravedne zakone.\” Bravo, King!  Bravo, Stojiću! I još je magistar izjavio da živimo u \”liberalnom fašizmu\”.

 

Ako to nije istina ne znam što je. Nije Stojićeva sintagma, autor je Amer Jonah Golberg koji optužuje liberale da promiču \”neograničenu slobodu i pravo na izbor, pritišću i zastrašuju one koji ne dijele njihovo mišljenje\”. Stojić je siguran kako se to \”zapravo događa i kod nas u ovom slučaju u kojem ministarstvo prisiljava roditelje na nešto što se kosi s njihovom savjesti.\”

 

Super!  Katolici, budite građanski neposlušni.  Imate moj blagoslov. Ali…Gdje smo u toj hrvatskoj priči mi ateisti, nekatolici, agnostici…Gdje su naša prava na neposluh?  Mislite da uživamo u plaćanju harača instituciji koja nam se gadi zbog krvave prošlosti i sadašnjosti, bešćutnosti, licemjerja.

 

Vi katolički svećenici u laičkoj zemlji pozivate svoje ovce na neposluh ali istovremeno od mrske države koju ne poštujete ne odbijate lovu koju vam dijeli šakom i kapom? Zašto ne živite od milodara svojih vunom obloženih sljedbenika?

 

Za mene koja vas plaćam protiv svoje volje  ne postoji nikakva tehnička mogućnost  da se \”izvučem\” od plaćanja poreza ljudima koje duboko prezirem. Čast iznimkama kojih i među vama ima. Nažalost, imena tih samozatajnih, pristojnih ljudi nikad nećemo saznati. Ne daju izjave, ne dižu revoluciju, ne prijavljuju nam da su \”magistri\”.

 

Sve je tako prozirno i tako preko dvije tisuće godina staro. Seks je jedina životna radost koju si sirotinja može priuštiti bez veće love. Zato joj to zadnje pravo na sreću treba oteti. Opušten čovjek, muškarac ili žena, nakon dobrog orgazma sa partnerom ili partnericom koji im nisu prvi, prvi mačići se i u ovoj priči bacaju u vodu,  bistrije gleda oko sebe pa se može zapitati, zašto je meni zabranjeno sve što je ljudima u zlatnom dozvoljeno?

 

Zato don Stojić citira Kinga, poziva na ustanak i zalaže se  za \”čistoću\”. Moram li ja koja sam davno zaboravila tko mi je bio prvi govoriti unuci kako ima pravo samo na prvog i zadnjeg? Inače nije normalna i dobit će AIDS i otići ravno u pakao.

 

Katolička crkva ima pravo od svojih tražiti da se jebu kako ona kaže. Ja od države Hrvatske tražim da me Katolička crkva prestane zajebavati. Kakav je sistem u kome živimo? Inkvizicijska demokracija?


Posted

in

by

Comments

47 responses to “Rekoh tebi da si prvi…”

 1. rina Avatar

  Nemam shto da dodadam, gospogja Rudan kaza se… ama bash se! Chestitam gospogjo Vedrana Rudan i ve obozavam<3

 2. Zoran Zmrzlikar Avatar
  Zoran Zmrzlikar

  …E-jesi luda…:-))))))))))))))))))))))…

 3. Leloo Avatar
  Leloo

  Bravo Vedrana, upravo tako.
  Jadan li je ovaj narod kad mu ga svi guraju, od prvog do zadnjeg – političara do svećenika – ne možeš ostat “nevin” ni u kojoj varijanti. …

 4. moca Avatar
  moca

  mozda i inije

 5. moca Avatar
  moca

  mozda i nije

 6. jasen Avatar
  jasen

  fašistička teokracija je izraz koji tražiš.

 7. Andro Mošić Avatar

  Šjora vedrana nikako nije luda nego lipo i logično analizira katoličke dogme koje su pune kontradiktornosti u odnosu na svakodnevne praktične probleme. Najstariji nerješiv problem je upravo u temu kako da se j… ali da ti ne uđe?!

 8. nenad novakovic Avatar
  nenad novakovic

  Čitao sam tekst na glas, sebi i supruzi. Stan se orio
  od smijeha. Vrhunsko je umijeće – nasmijati ljude,
  a ostaviti značajnu i aktuelnu poruku.

 9. Nataša Gajić Avatar
  Nataša Gajić

  Znam za jadac “luksuznih” želja i ne drži mene država, nego muškarac koji me smatra jeftino(m) robom koja ima svoju cijenu, i ja njega isto tako. Spaja nas seks nasušni, taj “kruh i zabava jedina za sirotinju”. Pa, treba joj ga oduzeti, ono što se novcem ne može platiti i nema cijenu.Ko to priča o “ljubavi bližnjih svojih”?

 10. didi Avatar
  didi

  vedrana,u ar the best:)))))

 11. didi Avatar

  vedrana nb 1

 12. didi Avatar

  u ar the best

 13. Dusko Sombor Avatar
  Dusko Sombor

  Bravo . Stop moralnim pridikama od strane najnemoralnijh .

 14. Domagoj Bogoljub Avatar
  Domagoj Bogoljub

  OVOG PUTA NISAM SHVATIO, DALI JE BOLJE ZA PREVENCIJU SEKSA SUZDRZANOST, PROSTITUCJU, PEDERASTIJU ILI SADASNJI KUPLERAJ PO HRVATSKIM PARKOVIMA ILI U 99% CRKAVA IZA KULISA. NI JE MI JASNO OD GORENAVEDENOG TEKSTA, DALI JE KONTROLA SEKSA, POGOTOVO KOD MALOLETNIH, PREVENCIJA SIDE, ILI PROBLEMI PEDOFILIJE ? -ILI DA “UZIVAMO”, NE MISLITI NA POSLJEDICE, SUDU I RADITI SEKS ? STA BI DJEVOJCICA SHVATILA CITAJUCI TEKST? ZNAM KAT.CRKVA NOSI NESRECU, ALI TO JE PUNO VISE OD SEKSA…

 15. MIlorad Ivanić Avatar
  MIlorad Ivanić

  Ateistički pozdrav iz Beograda!

 16. vojislav Avatar
  vojislav

  odlican tekst ali vedranela sjasi malo sa perverznih i nemoralnih svestenika i pisi malo o orgazmu, ako ga se jos uvek secas 🙂 i naravno ih libe dih:):)

 17. Zika Avatar
  Zika

  Da li u istog Boga vjeruji popovi i vjernici?

 18. Sasa Avatar
  Sasa

  Moj duboki naklon dragoj Vedrani, Vi ste jednostavno neponovljiva.
  Zasto taj potencijal nitko ne pokusa iskoristiti. Da zivite u bilo kojoj od razvijenih i kulturnih zemalja Vi biste bila priznata i uvazena. Godinama pratim Vas rad i dosad Vam je svaka bila na mjestu. Samo nastavite najdraza kriticarko

 19. Domagoj Bogoljub Avatar
  Domagoj Bogoljub

  Ni ja nisam skuzio temu diskusije…

 20. Helena36 Avatar
  Helena36

  Tako je. Bravo. Nikako mi nije jasno kada ce crkva prestati …Gledam u buducnost, ljude koje lete i idalje vidim Bozanica 3 kako raspreda. Jezivo. Nema rijeci da objasnim ljudsko čuđenje sto osjecam dok slusam te rijeci popovluka,,,

 21. Arzack Avatar
  Arzack

  to sister, samo ebenje go spasuva balkanov od progres, i toa da se vidi, da se pofalime mislam.., ako nekoj e povreden nema veze, ko mu je kriv sto e zaostanat i so plitki sfakjanja, a mozda i cul za lekarska pomos mislam psyche.., deca i toa mislam, nista, a stvarno e i smesno ko sto vidis smeju se oni najsrecniji verovatno.. one love.. pozz sis

 22. Alkemicar Avatar
  Alkemicar

  Ne s(j)ekiraj se, S(v)rboljube! Nitko to nije ni ocekivao od covjekolikog dvonosca… sa ukljucenim dupetom – umjesto glave! 🙂

 23. scorpiorex Avatar
  scorpiorex

  da zivi u bilo kojoj normalnoj zemlji,nikad ne bi dalje od cistacice dogurala Siora Rudan,a vi bas slabo kontate!!!

 24. sokrat Avatar
  sokrat

  Tako je to kad ti od dolje udari gore.

 25. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  Tema MORAL. Moral “slabijeg” i lepšeg pola, moral “jačeg” i ružnijeg pola, moral političara…Večna i kontraverzna tema! Muškarci su u većini slučajeva ženama DRUGI ! Zar je to uopšte važno? Uđe, izađe i – ništa se ne primeti. NIJE TO SAPUN, PA DA SE PORTOŠI !?
  Neki naši pastiri brinu o svojim ovčicama mnogo više o moralnoj čistoti nego o tome da li imamo kruha/hleba.
  Nego, zašto ne pričamo o moralu političara, oni drmaju svetom. Na primer, seksi afera Bilija K. i Monike L. koja je bila sporedni povod za bombardovanje SR Jugoslavije (da bi se skrenula pažnja sa njegove afera i eventualnog ipičmenta).
  Pre nakoliko dana pročitao sam u feljtonu Večernjih novosti, Ubice u ime države, kako je jedan od moćnih udbaša, RD, a kasnije pripadnik SDB, posle II. sv. rata (preminuo 1992. godine) u svojoj knjizi između ostalog kaže: “Čistili” smo po Banji (Vrnjačka bania) i uklanjali čak i one koji su nam smetali da dođemo do žena…”
  O moralu liberalnih kapitalista znamo mnogo, a ovo je slika morala nekim komunista, koji su streljali u ratu gladne borce ako su ubrali šljivu ili uzeli šal iz kuće domaćina gde su spavali.
  ČUDNI SU ČOVEKOLIKI DVONOŠCI KADA DOBIJU VLAST ! ONI SMATRAJU DA SU IZNAD ZAKONA I DA ZAKONI VAŽE SAMO ZA ONE DRUGE – OBIČNU RAJU – ZA MASE, ALI NE I ZA KLASE ! Udbini čizmaši u kožnim mantilima bili su strah i trepet do brionskog plenuma 1964. godine. Naravno, ne želim da negiram njihove zasluge u borbi protiv ostataka fašističkih bandi, a li to sada nije tema!
  Neki popovi, sveštenici su samo senka nemorala mnogih političara, naravno NE svih! A fenomen Golog otoka je posebna tragična priča i najveći zločin Udbe i komunističkih vlasti ZA KOJE NIKO NIJE ODGOVARAO ! Šefovi GO, kao, na primer, Jovo Kapičić se ponose svojim delom i likom takođe !
  Homo, homini !

 26. delboy Avatar

  Da popine mlate samo po seksu kao najvećem grijehu, potpuno je logično. Neće valjda po lopovluku i grabežu, to bi bilo vrlo nezdravo po njih samih.
  Nego draga Rudanice, što malo ne pišeš o drugarici nastavnici Vojislavi i pedagogu Jovi iz razdoblja samoupravne, hrvatske škole. Koliko su tadašnja gledišta i praksa utjecala na sadašnji val pobožne želje klera za spolnom čistoćom ljubljenog naroda?

 27. Domagoj Bogoljub Avatar
  Domagoj Bogoljub

  U RAZGOVORU S KOLEGAMA- SVI MISLE DA CLANAK NE EDUCIRA NI ZDRAVSTVENO, NI ETICKI. LISEN JE CILJA, HUMANOG IDEALA NEMA PODSTICAJ ZA BORBU PROTIV ZLA NI ZA BOLJE SUTRA. NEOBICNO ZA VEDRANU, KOJA JE BORAC ZA ISTINU I PRAVDU (MOZDA???)

 28. Apologeta Avatar
  Apologeta

  Evo jednog proizvoda lošeg seksualnog odgoja. Iz priloženog vokabulara se vidi na čemu se hrani Vedrana Rudan, a pametnom dosta. Što se tiče vašeg financiranja Rudan, moram vam prioćiti da za jednu samoprozvano inteligentnu ženu vrlo lako prihvaćate plitke štosove o tome da svaki porezni obveznik – pa tako i vi – plaćate Crkvu. Baš kao i mnogi porezni obveznici plaćate samo virtualni porez jer društvu ne doprinosite nego ste u jednakom ili gorem položajem od Crkve u tom pogledu. Kao pijavice koje crpe najljepše životne sokove i slijepi da vide svoj položaj. Vi ne financirate Crkvu, nego 80% deklariranih katolika koji pune proračun u jednakom udjelu. Ako vam se ne sviđa, slobodno u liberalnom duhu se odselite jer ste očiti primjer navedenog liberalnog fažisma. Treba uvesti opredjeljenje o svakoj kuni za svaku udrugu pa bi onda bilo pravedno i pravično – a mnoge udruge ne bi preživjele…

 29. Apologeta Avatar
  Apologeta

  Baba priča o seksu – odvratno!

 30. sandra Avatar
  sandra

  misji moral & svinjogoj etika – kakav ‘znanstveni’ pristup… pusenju monice lewinsky, kakav ‘maestralan’ (intelektualni) trag izmedju clintonovog “i(m)pichmenta” i zracne intervencije u srbiji. kakav altruizam spram ‘koznih mantila’ … oko vrnjacke banje, kakva sjajna (psiholoska) analiza… jove kapicica? koji (eticki) poticaji ‘za humane ideale’ i ‘borbu protiv zla’!

  ne znam samo sta taj ‘sanu’ vise ceka? (pocasni) ‘clanovi’ mu zvrje… po sumama (i gorama).

  p.s.

  @ ‘obicni citalac’: borba za trofej “suljo (i mujo) velicanstveni na blogu vedrane rudan’… nije okoncana, bez obzira sto ste vi (s razlogom) dali ‘blagu prednost’ – misu’? ovo je, ipak – mrtva utrka, a pobjednik ce, po svoj prilici, biti odlucen u foto-finisu! lideri bi, ipak, morali biti oprezni, jer (iz pozadine) vrebaju katarina, degen drugi i jos citava hrpa ‘mislilaca’ sa (medjunarodnog) univerziteta “u ar d best”?

  konkurencija je… zapanjujuca? 🙂 🙂 🙂

 31. frida Avatar
  frida

  ALELUJA VEDRANA !!!!!!!

 32. zajebi.to Avatar
  zajebi.to

  🙂

 33. Diogen Drugi Avatar

  Zločin u Konektikatu je bacio u zasenak sve ostale političke i druge događaje. Mi se ovde prepocavamo ko je kome prvi, a ko drugi !
  Trebali bi da razmislimo o tome kako da sprečimo monstruozne manijake kojih sigurno ima i na ovim prostorima. Pogledajte samo šta se radi u školama i koliko ima nasilja među maloletnicima. Nije ni čudo, od kolevke vaspitavani na nasilju preko crtanih filmova, igranih filmova, dokumentarnih filmova, serija …iz male kutije koja širi velike laži!
  U Švedskoj su čak i Diznijevi crtani filmovi zabranjeni pre nekoliko decenija.
  Droga prodire u osnovne škole. U Tamo daleko političari pričaju kako su razbili narko klanove. Tačno, URADILI SU MNOGO, ALI NISU URADILI DOVOLJNO!
  U civilizovanoj Americi je ubijeno dvadesetoro nevine dečice između 5 i 10 godina i šest ženskih osoba od između 27 i 56 godina!
  Zar mislite da takvih monstruma nema na ovim prostorima !?
  Da li sveštena lica svih vera čine sve što mogu da utiču na svest mladih razvijanjem ljubavi, a ne mržnje !?
  Šta mi na ovom sajtu činimo ? Pogledajte samo prethodni komentar “sandre”!? Cenim demokratiju na ovom blogu, ali ako se ona zloupotrebljava na krajnji banalan i primitivan način – onda je to negacija demokratije !

 34. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @sandra
  Dobar dan “sandrice” ! Ma sve si u pravu u jednu ruku ?!
  Svaka ti je zlatna, sve biser do bisera!
  Samo da te priupitam, jarane moj, šta su ti Alkemičar, Ivan M i Baron u rodu ? Nešto mi mnogo ličiš na njih. Gde oni nestaše bez traga a pojavi se jedna “dama” sa bradom ! Mnogo lukavo, ali providno i nije ni inteligentno!
  Dakle, u pravu si 100% u jednu ruku, a za onu drugu – nisam siguran !
  Vidim ja da ti hoćeš da me oteraš sa bloga, Nekima Srbi smetaju čak i na blogu ! To može da uradi samo Slaven, ali ne i tvoje visokuumne i genijalne pisanije na nivou pubertetlije od 13 godina !

 35. sandra Avatar
  sandra

  @ mish – vidim da te (jako) muci ‘rodoslov’ ekipe koju, usput receno, iznimno cijenim, a koliko se sjecam, alkemicar ti je fino objasnio da su oni… ‘braca od strica’! 🙂

  ja bih bila pocascena da sam im makar ‘sestra od tetke’! na zalost, nisam, ali ti im, misu, sto posto -nisi nista (ni u devetom koljenu… a tek meni, boze me sacuvaj!). tvoj ‘rod’ su “covekoliki dvonosci”… i slicni (mentalni) poremecaji u darwinizmu! 🙂

  p.s.

  i ‘(ne)obicni citalac’ je – srbin, koliko mogu dokuciti, koji vodi trezvene polemike i ne bih rekla da se ‘oseca ugrozenim’ na ovom blogu! sto se mene tice, samo ti blesavi (kao i dosad), zabavniji si mi od ‘katarine’… da se ne lazemo (da ti zbavimo i kapicu… sa tri tufnice, radi ‘nacionalnog komfora’?). 🙂

 36. Slavko Avatar
  Slavko

  Vedrana,
  Znaš zbog čega te vole oni koji te čitaju? Nije riječ o dijeljenju svjetonazora nego jednostavno u raskošnosti pljuvanja. Pljuvanje je tvoj svjetonazor!
  Pa kad pljuješ na nešto na što ja pljujem onda te ljubim jer govoriš ono što ja ne mogu/ne znam iskazati. Ali tvoj problem je što po svemu pljuješ, bez mjere!
  U ovom slučaju nalazim se na drugoj strani i tvoje riječ nisu ništa drugo nego plitko i jadno pljuvanje.
  Znam Damira Stojića i osobno. Ne, nema 50 godina, ima 37-38 godina. I bio je prije poziva jedan od nas. Imao je curu, dugogodišnju (umrla je od raka ili leukemije). I ne teoretizira nego govori iz duboko proživljenih iskustava.

  Je li stojić “udario majmuna po glavi” je jednako vrijedno prezira kao i brojanje krvnih zrnaca gdje ćemo se u preziranju vjerojatno složiti.
  Ne vidim kako iz te činjenice izvlačiš da je lažljivac i manipulator. Damir nije govorio da ljudi ne padnu u grijeh, da mladi ne padnu u grijeh, da svećenici ne padnu u grijeh. Ali govori da nije normalno živjeti u svijetu gdje je sve normalno i prihvatljivo. Jer grijeh svake vrste razara. Možda je jedan od razloga što je mržnja i pljuvanje konstanta tvog života upravo to što si se prelako prodavala.
  U mom svijetu je tužno i jadno da bih kao otac, a pogotovo majka, mogao otići od svoje djece sa novim je..čem, i na dječje pitanje zašto, odgovoriti “razmjet ćete kad jednog dana budete rastavljeni”. Upravo o tome Damir priča, to nisu normalna stanja, to je ostavljanje duše u kaljuži. Trčanjem za potrebom da se sada zadovolje vlastiti nagoni, na kraju puta ostavlja čovjeka neostvarenog, jadnog, opustošenog, čangrizavog… Baš kao što si ti danas, zar ne?

  Prema tome Stojić nije niti lažljivac niti manipulator kad govori mladima: ako budete slijedili samo to, doživjet ćete Vedraninu sudbinu, a bit će vjerojatno previše kasno.

  Ajmo dalje, umjesto da se fokusiraš na poruku – nitko od nas (muško ili žensko) nije sretan ako mu je djevojka/dečko imala više partnera, izvrćeš stvari i fokusiraš se na marginalno. Znači poanta je nitko nije sretan i ne bi na vjenčanju s ponosom izjavio da mu je buduća/budući imao 25 ili više partnera. Ili mu je svejedno ili žalosno, ali nije sretan. Što je loše u ovoj izjavi.
  Damir govori o jednoj istini – kad ljubimo, ljubimo svim srcem i želimo uzajamnost. Sama činjenica da smo s nekim drugim dijelili to što ljubimo čini nas tužnima.
  Ti to pravo daješ sebi kad pričaš o svom uginulom psu – volio je samo tebe, a ne dozvoljavaš mladom čovjeku da tako misli?

  Katolički svećenici su opsjednuti samo “momcima”. Ovdje ne progovara novinarski genij nego govor mržnje. Čemu generaliziranje? Bilo je više slučajeva kad su za pedofiliju optužene i druge profesije, pa ne vidim od tebe da govoriš da su učitelji opsjednuti samo “momcima” ili odgajatelji, ili vojni časnici itd.

  Magistar – opet izvlačenje iz konteksa. Damir je magistar, ali je to ovdje spomenuto u samo-ironiji: “tupavi svećenik, koji je usput i magistar znanosti”. Opet izvlačenje iz konteksta, a u cilju pljuvanja.

  Harač crkvi – to je ono što te žulja? Mislim da u stvari Vedrana, kad se sve zbroji i oduzme, tebi crkva ništa nije dužna.
  Ajmo ovako: ateista, agnostika itd neka je u Hrvatskoj jedna trećina stanovništva. Crkva iz proračuna dobiva godišnje 245 milijuna kuna. Od toga u Caritas ide više od jedne trećine. Caritas su domovi za napuštenu djecu, starce koje su sinovi i kćeri izbacili na ulicu, pučke kuhinje itd. Sve ono što, da nema Caritasa bi morala plaćati država. Prema tome, vas 30% (a previše sam vam dao) koji imate problema s Crkvom, financirate karitativni rad crkve, a mi ostali ćemo financirati sve ostalo (od svećenika, preko crkvenih ustanova i crkvi kao zdanja). Inače, da li bi Dubrovnik ili Zadar bili ono što jesu da nije i crkvenih zdanja u njima. A koliko znam crkva ne naplaćuje ulaz u katedrale i crkve. Znači, evo i tu bi im se nešto trebalo priznati da rade za opće dobro.
  Ono što mene svrbi jest 2 milijarde kuna kojima i ja financiram tzv. NGO mafiju. Profesionalne pedere, lezbače, profesionalne borce za prava životinja itd.
  Daj po takvima čim prije opleti, tu ću opet pljeskati tvojem pljuvanju. Zanimljivo je koliko se takvima ustupa i novca i novinskog prostora i to nikoga ne čudi.

  Ali ajmo dalje: Damir i nitko ne traži da ti moraš svojoj unici govoriti da ima prvog i zadnjeg, iako ako joj želiš dobro, reći ćeš joj da uči i na tvojim greškama i da ne ode za drugim kur.em ostavivši svoju djecu same. Ono za što se don Damir zalaže jest da i ova tiha većina ima pravo odgajati svoju djecu kako želi, a ne da ih odgaja Željko Jovanović, Queer i ostale nastranosti u Hrvata.

 37. prolaznik Avatar
  prolaznik

  Ako Bog želi zaustaviti zlo, ali to nije u stanju
  Znači da nije svemoguć
  Ako je to u stanju učiniti, a ne želi
  Onda nije dobronamjeran.
  Ako to i može i želi
  Odakle onda dolazi zlo?
  Ako niti može niti želi
  Zašto bi ga zvali Bogom?

  Epikur

 38. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @sandra says
  “…ja bih bila pocascena da sam im makar ‘sestra od tetke’! na zalost, nisam, ali ti im, misu, sto posto -nisi nista (ni u devetom koljenu… a tek meni, boze me sacuvaj!). tvoj ‘rod’ su “covekoliki dvonosci”… i slicni (mentalni) poremecaji u darwinizmu!…!
  “sANDRICE”, JA SAM POČAŠĆEN ŠTO VAM NISAM NIŠTA U RODU! NI ROD, NI POMOZ BOG!
  Ali, nikad se na zna kod nas na Balkanu …
  “Sandrice” – da te nema – trebalo bi te izmisliti !
  Ti si nada ovog bloga. Pokrećeš sjajne teme i daješ blistave ideje. Svojim porukama zadužila si čovečanstvo i sve čovekolike dvonošce !

 39. Sandra Avatar
  Sandra

  @ mish – tebe “zaduzujem” da se prebacis sa “kurira” na… “alo” (budalo!). 🙂

 40. majzl Avatar
  majzl

  @Slavko

  pa imao si dobar uvod, skoro sam bio dirnut, a onda si pao s uzvišene litice kao i mnoga moralna vertkala kojima smo okruženi – pomenuvši bračno stanje uvažene kolumnistice…

  Mislim da ne razumiješ javni prostor: gospodja Rudan je uvažena gospodja bez obzira na rječnik kojim se koristi da nam objasni svoje stavove. Kužiš – njene riječi govore ‘ljudi budite pristojni’… i ti pokušaš da kao budeš odmjeren i pristojan, dapače poznaješ dotičnog gospodina Damira i pričaš o njegovim teškim trenucima i zaboga sve upropastiš pozivanjem na neponavljanje grešaka…

  Čisti AUTOGOL i SKANDAL, ako možeš slijediti – propagiraš ‘smjernost’ (katoličku?) pominjanjem + dugog kur.a’.

  Ja takve poput tebe ne bih puštao u crkvu, Nemam stomak i zato i nisam religijski službenik.

  Bravo Vedrana, toliko precizno pogadjaš u srž problema da maske spadaju s onih o kojima pišeš ali i s onih koji Te čitaju.

 41. shorty Avatar
  shorty

  tko želi shvatiti,shvatio je! Nasmijala si me i uljepšala mi dan, koji i nije nešto bajan. Bravo!!

 42. Nikola Avatar
  Nikola

  Bolno je otkriće kako važnost životnih područja otkrijemo tek kada nam izmaknu.
  Vid kad oslijepimo, sluh kad oglušimo, život kada umre. Iskustvo je bolno jer je duboko.
  Slično je i s gubitkom svijesti grijeha.
  Samo što ovaj gubitak ne boli sve do trenutka otkrića grijeha. U tom trenutku zaboli i grijeh i sljepilo za njega.
  I kao što gubitak osjetila ili njihove oštrine nadomještamo tehničkim pomagalima, tako to činimo tamo gdje je otupjela svijest grijeha.
  Nadomještamo svijest o grijehu drugim imenima.
  Nije više riječ o grijehu, krivnji, zlu i odgovornosti, nego o bolesti, neznanju, nezrelosti, pravu, slobodi, nuždi, rastu, učenju…
  Mnogo je imena kojima je moguće preimenovati ono što vjera imenuje grijehom.
  K tome, gubitak svijesti grijeha nije najprije rezultat ljudske samovolje.
  Grijeh nestaje iz svijesti kada ona prestaje stajati pred Bogom. Ako je vjera svijest povezanosti s Bogom, onda je gubitak vjere ujedno i gubitak svijesti grijeha. Zašto?
  Zato što grijeh postoji jedino pred Bogom. Grijeh svoje smisleno mjesto ima samo unutar vjere i odnosa s Bogom.
  Preimenovanje grijeha je prvi i gotovo nužni korak kada se izgubi vjera. Jer, svaki grijeh je grijeh pred Bogom.
  „Tebi, samom tebi ja sam zgriješio!“ (Ps 51,6) veli David tek nakon što je, potresen Natanovim prijekorom, otkrio kako njegov grijeh stoji pred Bogom. Naoko ni preljub ni namještanje (ubojstva) nisu bili u izravnoj vezi s Bogom.
  Niti je David u svom grijehu bio vođen pobunom protiv Boga.
  On je na Boga sasvim zaboravio. Nije računao s njim.
  Svoj je grijeh shvatio tek kada je razumio dimenziju grijeha pred Bogom. Sagriješio sam protiv Jahve! (2 Sam 12, 13).
  Gubitak svijesti grijeha je bolan zato jer nas izravno upućuje na gubitak vjere, na zaborav Boga.

 43. Nikola Avatar
  Nikola

  Na ovoj adresi možete pogledati (dokumentarni film) prikaz seksualne revolucije i analizu gorke stvarnosti: http://vimeo.com/45992922

  Dotiče se vrlo jako i naše stvarnosti.

 44. manuel emanuel Avatar

  “Nakon ulaska u SVETI brak veliki je grijeh koristiti bilo kakvu kontracepciju”

  E moj drkađijo!

  Ti bi mamice pretvorio u zečice, kao šta ste ih pretvorili u Južnoj Ameriki, kako bi siromaštvo temeljitije i bogatije cvijetalo i u Evropi

  Zaboravio si jednu sitnicu:
  Siromasi slabo pune crkvenu škrabicu

 45. manuel emanuel Avatar

  SLAVKO

  Ako je već riječ o PLJUVANJU.
  Nitko, ali baš nitko ne pljuje tako temeljito i sa takvom upornošču po zdravoj pameti i razumu već 2000 g., kao šta pljuju takvi kao što si ti i tebi slčni, skupa sa Crkvom.
  Sve protiv čega ste dizali hajku kroz proteklih 2000 g. (na isti način kao i danas, ali potpomognuto lomačama) kasnije tokom vremena se pokazalo da niste bili u pravu.
  Tako je i ovaj puta, ali budi siguran da karavane idu dalje, bez obzira na vaše lajanje i cviljenje
  Majčica povijest bi vas trebala učiti (kada bi imala koga) da budete debelo kuš!

 46. ja pa opet ja Avatar
  ja pa opet ja

  Vrlo,vrlo neprimeren tekst …zalosno!!