Gite i hlapići

Zašto na svim hrvatskim televizijama stalno gledamo branitelje i slušamo kako se krše njihova prava? Što oni hoće? Dio njih, manji ali glasan, ima svoj šator, svoje zastave, parole, pomagala, mirovine, potrebu da njihova prava uđu u Ustav,ljude koji im guraju kolica i predsjednicu Kolindu. Mi ostali imamo samo Hrvatsku za koju su se oni borili.

U kakvoj Hrvatskoj žive naša djeca koja nemaju pravo na šator, urlanje, mahanje zastavicama? Kako žive najmlađi na koje je zaboravila Kolinda, žena koja je nekad davno kao ministrica dojila na radnom mjestu?

U hrvatskim osmogodišnjim školama gladuju. Najmanje 4% ih je pothranjeno. Ljudi dobre volje stalno, daleko od kamera, organiziraju posebne akcije da bi sirotanima omogućili jedan besplatni školski obrok. To je najčešće i jedini obrok koji oni u toku dana pojedu.

U Splitu je umrla pedijatrica doktorica Zorica Vukušić. Slobodna Dalmacija piše, u trenu je 1500 dječice ostalo bez liječničke skrbi. Očajni roditelji čekaju pred vratima ambulante a pomoći niotkuda.

Koliko ima gladne djece u Hrvatskoj nitko ne zna, naslućuje se da je broj zastrašujući. Nemamo registar gladne hrvatske djece. Registar dragovoljaca imamo. Zašto prava gladnih nisu izjednačena sa pravima sitih?

Hrvatska siromašna djeca nemaju pravo na zubara,liječnika, mjesto u vrtiću, cijepivo. Difterija, hripavac, tetanus… Sa teve ekrana nam poručuju da će cijepivo \”doći uskoro.\” Kad je to \”uskoro\”, odakle će doći, koliko ćemo ga platiti, tko će ga platiti? Hrvatske, zemlje šatora, divljaka, ustaša koje imaju \”demokratsko pravo\” da se \”postrojavaju\” na Trgu bana Jelačića, mafijaša, lažova, manipulatora i gladne djece stidimo se svi mi koji se sjećamo dobrih, starih vremena kad nam je zdravlje djece bilo sveto.

Naša predsjednica, bivša ostrašćena dojilja, ima dvoje djece pa ipak joj nije palo na pamet da prvi dan nakon stupanja na dužnost pozove na Pantovčak majke koje ne mogu dojiti jer umiru od gladi. Bitniji su joj oni u šatoru koje hrani gladna Hrvatska. Neuspješno. Trakavice koje se u njima baškare nikad neće biti site.

Kako žive Kolindina djeca? Da li su cijepljena? Zašto su u Bruxellesu? Možda bi ipak bilo pristojno da ih tata vrati u zemlju koje je njihova majka predsjednica? Možda bi bilo pristojno da ih roditelji upišu u neku običnu zagrebačku osmogodišnju ili srednju školu. Ta djeca sigurno nisu glupa. Ispričala bi mami kako izgleda prava Hrvatska i objasnila joj u kakvoj zemlji živi.

Nažalost, ostala su u Bruxellesu. Tamo godišnja školarina u privatnoj srednjoj školi stoji 34.000 eura, pa puta dva, pa dodatni troškovi… A mi već mjesecima raspravljamo o dragovoljcima. Ako su oni likovi u onom šatoru dali ruke i noge da bi hrvatska djeca danas skapavala od crne gladi i crvene difterije zašto se o njihovim \”zaslugama\” toliko govori?

Hrvatska danas izgleda poput Bijafre iz mog djetinjstva. Kad sam ja bila dijete mi smo u našim školama u kojima nitko nije bio gladan skupljali lovu za gladnu afričku djecu. Danas živimo u Africi i na sva zvona oglašavamo kad o Božiću hrvatskoj gladnoj djeci hrvatski ratni i mirnodopski profiteri plate doručak. I mislimo da je to normalno.

Kolinda, Kolinda. A pred neki dan si govorila:\”Svi ste vi moji.\” Nismo svi tvoji, a nisi ni ti naša. \”Bože, kako se ovde brzo smrkava\”, davno je napisao Danilo Kiš. Srećom, umro je a pravu mračinu upoznao nije.

foto: Brandon Warren


Posted

in

by

Comments

71 responses to “Gite i hlapići”

 1. Choopo Avatar
  Choopo

  Joj

 2. Nadia Avatar
  Nadia

  Jooooj….

 3. sonja simicic Avatar
  sonja simicic

  Istina…bravo Vedrana sto imate
  petlje reci ono sto svi dobro znaju a oportunisticki sute.
  Koliko je strpljiv ovaj nas glupi narod?

  1. Mihailo Mikic Avatar
   Mihailo Mikic

   Najvrdnije sto Hrvatska danas ima medju novinarima i kulturnim radnicima jeste Vedrana Rudan. Ona misli svojom a ne tudjom glavom, i slobodno u javnost iznosti istinu do koje dodje svojim razmisljanjem posmatrajuci otvorenim ocima svijet oko sebe. Zato neka je Bog u koga veruje na svoj poseban nacin, i za kojeg zna da se ne krije u katedrali Svetog Petra u Rimu, blagoslovi svojim Bozjim blagoslovom da pozivi na radost sviju nas na mnogaja ljeta. Zivjela Vedrana!

 4. dušan Avatar
  dušan

  Vedrana, bez vas nema više vedra dana! Svaka Vam čast!

 5. Ich Avatar
  Ich

  Pa…
  To je tako…
  ovdje PATRIOTIZAM nista ne znaci…
  To potvrdjuje i KOLINDA;))
  dzaba prica price o RIBARIMA I SELJACIMA;))
  ali,Boze moj!
  Ovdje NAROD VJERUJE RIJECIMA-
  i dovoljno je PRICATI PRICE…;))
  To su PRAVI PATRIOTI-
  sto PRICAJU da VOLE HRVATSKU(rijecima),
  a,PLJUJU po njoj DJELIMA-tako sto ih jednostavno BOLI K…za to ‘GDJE SU’ kad su CAS SVJETSKI LJUDI,cas HRVATI koje BOLI K…;))
  Nije izdaja STUDIRATI U BRISELU,zasto HRVAT ne bi BIO HRVAT I TAMO?
  ali,to dovoljno govori o tome da…HRVATSKE SKOLE NISU DOVOLJNO DOBRE za ‘KURCENJE NA DOMACEM TERENU’;)))

 6. Ozzyserb Avatar
  Ozzyserb

  “…manipulatora i gladne djece stidimo se svi mi koji se sjećamo dobrih, starih vremena kad nam je zdravlje djece bilo sveto.”
  Vedrana je ipak dovoljno pametna pa da ne spomene ime zemlje u kojoj je ovo bilo, inace kojekakvi Klemmovi bi joj brzo dosli glave. E moja Vedrana. da je pokojni Predsednik te zemlje tako lako podvijao rep Vi biste danas pisali svoj blog na italijanskom

   1. Saša Avatar
    Saša

    I gde je problem!?? Vratite mi Jugoslaviju, i najgora verzija pokojne SFRJ, je bila neuporedivo (blago rečeno..) bolja od bilo koje od sadašnjih državica koje su ostale od nje.. Možda nije tačno!??

    1. kondor Avatar
     kondor

     Abdulah Sidran, scenarista kultnih filmova: “Otac na službenom putu” i “Sjećaš li se Doli Bel,” rekao je jednu
     antologijsku misao:
     “Da je ona Jugoslavija bila 100 puta lošija nego što mi mislimo, još uvjek je 100 puta bolja od onog što sada imamo!”

    2. angrybogdan Avatar
     angrybogdan

     Pre nekih desetak godina na jednom zidu u Puli pročitao sam grafit: “Bilo nam je bolje, kad nam je bilo gore!” Dragi moji i prepametni Istrijani!

  1. obogaćeni uranijum Avatar
   obogaćeni uranijum

   Ko to nostalgično priziva ono obogaljeno versajsko nedonošče koje su najprije nazivali Kraljevina SHS, pa Kraljevina Jugoslavija, pa DF Jugoslavija, pa FNRJ-ota, pa SFRJ-ota? Naposletku je rasturiše na proste činioce, razbucaše je kao svinjče masnu torbu. Sada to nazivamo “region”.
   Za čitavo vrijeme trajanja te nesrećne države, skrivenije ili otvorenije neprekidno su joj radili o glavi Slovenci, nikad je nijesu doživljavali svojom državom Hrvati. Ne da je nijesu doživljavali svojom, nego su je doživljavali tamnicom; moćni Vatikan vidio je u toj neprirodnoj tvorevini opasan karcinom na tijelu nove Evrope. Mrzjeli su je muslimani, Makedoncima su uvijek bili bliži Bugari.
   Jedino su Srbi i veći dio stanovništva na prostoru današnje Crne Gore 1919.god. iskreno prihvatili novu tvorevinu. Drugim riječima, Jugoslaviju je voljelo samo pravoslavno stanovništvo. Već u dvadestim godinama nastale su ozbiljne međunacionalne trzavice, pa da se država ne bi raspala Kralj uvodi Diktaturu i donosi zloglasni Zakon o zaštiti države.
   Takođe pod prijetnjom oštrih krivičnih mjera i državnog terora, Joža bravar je 1945.god. nametnuo floskulu i mantru – “Bratstvo-Jedinstvo”. Bila je to u početku koheziona sila koja je narod od Vardara pa do Triglava držala na okupu. Kako je vrijeme odmicalo, a pojmovi o demokratiji stidljivo kucali na vrata, od Bratstva i Jedinstva je još pri kraju Jožina života ostao samo Autoput BG – ZG.
   Možda je još krajem sedamdesetih stanje o osjećanju i doživljaju pripadnosti SFRJ-oti najbolje iskazao Duško Radović u svojoj kultnoj emisiji “Beograde, dobro jutro”: “Jutros će jedna Slovenka u Ljubljani roditi jednog malog Slovenca, Hrvatica će u Zagrebu roditi Hrvata, a jutros će jedna Srpkinja u Beogradu roditi jednog – Jugoslovena”.
   Završetkom WW1 u Versaju se 1919.god. dramatično promijenila politička karta Evrope.
   Nestala su tri carstva (Austro-Ugarsko, Njemačko, Rusko). Mala Kraljevina Crna Gora Nikole I. utopiće se pod krunom njegovog unuka Aleksandra. Stvaraju se nove države sa granicama za novi konflikt. Ruskom i Njemačkom carstvu oduzimaju značajne teritorije i kreirana je nova država – Poljska. Ranjenoj Rusiju koja teško krvari u građanskom ratu oduzimaju pribaltički prostor i stvaraju Litvaniju, Letoniju i Estoniju. Dio dotadašnjeg ruskog prostora u Laponiji ustupa se Finskoj. Nova država Čehoslovačka je nacrtana otprilike u današnjim granicama, s time da je Slovačka bila kao klin značajnije pomjerena na istok. Moćna Austrija je svedena na mikro-državu. Ugarsku sa Save i Zemuna pomijeraju iza Horgoša i Kikinde. Poražena Njemačka je dobila najneprirodnije granice. Pruska, između Litvanije i Poljske nije imala kopnenu vezu sa maticom Njemačkom. Alzas i Loran priključeni su Francuskoj, što Hitler nikad nije mogao preboljeti.
   U redu, sve te nove tvorevine pripadaju prostoru i stanovništvu koji su IZGUBILI RAT i čije je stanovništvo uglavnom ispovijedalo istu vjeru.
   Jedino nesrećnu Jugoslaviju stvaraju od POBJEDNIKA I POBIJEĐENIh, vjerski suprotstavljenih u tri vjere, što je prije ili poslije moralo dovesti do krvavog sukoba.

  2. obogaćeni uranijum Avatar
   obogaćeni uranijum

   **angrybogdan — Sa područjs Podravske Slatine je ’91-’92. prognano hiljade Srba koji su tu bili “domoroci”. Doselili su Janjevci sa Kosova, koji su donijeli neke neprihvatljive navike za domaće stanovništvo.
   Poslije izvjesnog vremena pojavili su se po zidovima mjesta duhoviti grafiti: VRATITE NAM SRBE!

   1. Nochobdija Avatar
    Nochobdija

    Ti si vjerojatno neki crnogorski Srbin, ili obrnuto; crn od mržnje prema svemu što je nesrpsko.
    Žao mi te je prijatelju jer sa svojim kancerogenim bijesom samo sebi štetiš.
    A ujedno si i na krivom mjestu, jer se na ovom blogu ne nalaze nacionalisti poput tebe. Ovdje ti se Srbe ne mrzi, a ima i puno Jugonostalgičara. Naravno, to nisu nostalgičari tvog izopačenog, unitarističko-nacionalističkog tipa, već mi se čini da ovdje ljudi uglavnom žale za nekim svojim boljim vremenima. Možda čak i za svojom ugaslom mladošću, ali to zapravo nije ni toliko bitno. Jedino ponekad Rudanica, stara antisemitistica, izlije svoju žuč na Židove.
    Zato briši odavde dok još to možeš, pam, pam, pam!!! Hahaha…

 7. Ich Avatar
  Ich

  Neka…
  MENI je DRAGO kad netko potvrdjuje svoj PATRIOTIZAM;))

 8. Ich Avatar
  Ich

  Vedrana je VECI PATRIOT cak i sa JUGOSLAVENSKOM ZASTAVOM u ruci;))
  TO DOVOLJNO GOVORI o tome-
  DA OZNAKE NISU BITNE…
  jer,DOMOLJUBLJE ili LJUBAV PREMA ZEMLJI u kojoj zivis NE POKAZUJE SE SAMO ZASTAVOM ili GRBOM-
  nego i DJELIMA prema toj ISTOJ ZEMLJI,i LJUDIMA koji zive POD NJENIM OKRILJEM…
  to je TAJ DIO PRICE KOJI NEDOSTAJE iza ZASTAVE sa HRVATSKIM GRBOM…;)))

 9. Miro Avatar
  Miro

  Kazu “satorasi” da se oni bore za bolju Hrvatsku… da su za sve sto lose se dogodilo Hrvtaskoj od rata krive komunjare i jugonostalgicari. Ne znam na kakvim su oni drogama da se ne sjecaju Tuđmana i Sanadera.
  Ali sve je to farsa…

  1. mlada vojvođanka Avatar
   mlada vojvođanka

   brain wash propaganda je najuspešnija propaganda pa još ako joj znalci nađu prijemčive uspaljene glave eto ga uspeh…ha…ha…ha…

   a Vedrani – kapa dole!

   1. bebebe Avatar
    bebebe

    Kažu propaganda je teška riječ..puno podsjeća na Hitlerai WW2 pa je zamjenjena sa public relations

    1. mlada vojvođanka Avatar
     mlada vojvođanka

     tako je – ISTI OČIN DRUGO PAKOVANJE!

 10. xyx Avatar
  xyx

  Sinoć je bio na HRT-u Glogoški.Nije demantirao da prima cca 24000 kuna.Poznajem neke invalide koji ne primaju ništa!Ništa!Zero!Njihovi najbliži skrbe o njima ,svakodnevno ratuju sa životom!Svaki dan je priča za sebe!Tako žive invalidi sa -ništa!Tako ratuju njihove nesretne porodice…Glogoški smatra da su ratni invalidi nešpto drugo!Pa jesu.Doista su nešto drugo.!Da li trebaju zato dobijati neku lovu?Da,svakako.Sukladno primicima svih ostalih invalida u društvu,pa možda 10 posto preko toga!!Glogoški smatra da su branitelji ,općenito ,srž i cvijet države.Oni su ti kojima se ima dati ono što oni traže!Jer oni ne traže puno,nego samo po zasluzi!
  Pokušajmo izmjeiriti te zasluge?Može li da se mjerenje zasluga obavi ,pa sukladno postotku da bude povećanje ili smanjenje njihovih prava i prihoda?Pošteno mi se čini.
  Mislim da ,kad bi se ta mjerenja i usporedbe završile,dakle ,dostupnost zdravstva,
  školstva,socijalne skrbi,zapošljavanja,mirovinskih primitaka…za invalide RH nasuprot socijalističkoj SRH,kao i za cijelu populaciju opet RH nasuprot SRH ,tad bi rezultat za Glogoškog i ekipu bio -ovrha nad imovinom i to kroz više generacija!Oni bi naprosto bili toliko dužni općoj populaciji ,društvenom općem sistemu,da bi generacijama trebali vraćati dug.Tako matematički i logički stvari stoje..

 11. Metropola pod zemljom Avatar
  Metropola pod zemljom

  Glavni problem u hrvatskoj je kako LAZI koje se godinama proturaju da postanu istina a ne primaju se.Stalna prica o toboznim braniteljima kao sto vidite ne pije vodu..Koga su to i od koga branili..Zar se GENOCID na Srbima zeli pretvoriti u nesto sto ne moze… i nece.zato i jesu problemi..Jasenovac , Maslenica Oluja i ostale izmisljotine ne daju SNA…teski zlocini , ptsp , i prica o odbranbenom ratu hahaha. ne ide laz..i nece ici…zamislite , okupatori imali svoje stanove , vinograde , kumove crkve…ko je lud…Koliko to zarobiste vojnika iz Srbije ??? Koliko ih ubiste , osim sto pobiste skolske prijatelje sa kojima ste isli zajedno u vrtic , osnovnu itd..pobiste kumove sa svoga vjencanja…ne ide to gospodo..laz se ne prima a savjest pece..barem kpd malog broja postenih ljudi koji se ne boje istine…zar je fasizam zarazio svakoga hrvata…bojim se..i zalim..

  https://www.youtube.com/watch?v=juXEcYCV2PE

  1. xyx Avatar
   xyx

   Pretjeruješ.Ne znam koliko si godina imao u doba stvaranja ratne atmosfere i prvih sukoba,ali moraš znati da je osnovna krilatica 1988-1990. u Hrvatskoj bila da Milošević stvara neovisnu RH.Toliki je pressing bio u tim tzv antibirokratskim dernecima ,kojem nije bilo ni kraja ni konca.Raspomamljeni ljudi ,izmanipulirani i izvučeni na masovne mitinge ,utiravali su strah u kosti normalnoj populaciji.Sjećam se dobro da smo u mom društvancu bistrili politiku i konstatirali da Hrvatska nema kud nego pod velikosrpsku politiku ,jer se socijalizam raspadao ,a nikakve druge opcije nema…I onda se odnekud kao “kec na desetku”pojavljuje Tuđman ,HDZ itd…..Očito je režija bila sveobuhvatna i išla je kroz sve republike ,ali je morala prvenstveno ići od najvećeg naroda , najzainteresiranijeg za opstanak SFRJ!!!Milošević je pokrenuo lavinu.Naravno da je i on bio eksponent i marioneta.Ali koji nije?Činjenica je da je on poticao velike prosrpske mitinge ,čak i na teritoriju Slovenije i Hrvatske.Ne treba biti osobito bistar za shvatiti kome je to išlo u prilog.Upravo nacionalšovinistima.On je zapravo mobilizirao Slovence i Hrvate za antisrpske stavove.Sve se to zbiva puno prije prvih čarki i sukoba…

   1. xyx Avatar
    xyx

    U doba intezivnog ostvarivanja režije ,nije bilo moguće vidjeti bistru sliku.Velike sile su pokrile teritorij ljudima i medijima.Ljudi su većinski reagirali kako je planirano…Zato ne treba biti strog sudac za ta vremena.Ali za današnja treba biti i više nego strog! Nevjerojatno je da danas postoje mase ljudi koji veličaju svoje ratne uloge!Kao da je rat bio neki za slobodu Zemlje od Klingonske imperije!Kako se uopće Hrvat može kititi borbenim djelovanjem protiv Srba i obratno?Takva se ludost može dogoditi ,ali ako traje ovoliko dugo onda su takvi za izolaciju.

  2. Bimbo Avatar
   Bimbo

   Oprosti mu, Bože, jer ne zna što govori.

  3. Saša Avatar
   Saša

   I tvoj komentar i video su za pod zemlju..

  4. čejen Avatar
   čejen

   Evo ovo si ti rudanica…odseli se….

   1. Nochobdija Avatar
    Nochobdija

    Odseli se sam, čejenu! Trebat ćeš biti hrabar i na djelima, a ne samo u laprdanju pa da ti nekog odseliš! A do tada Rudanica, kao i svi kojima je ova fašistička prčija domovina, ostaje tu di je!
    A Metropoli pod zemljom se ni ne obraćam, jer diskutiram samo sa bićima na zemlji, a ne i sa nadrogiranim i raspadnutim mrtvacima ispod nje.
    Metropola i čejen su dvije strane istog novčića, a valuta im se zove fašizam.

 12. Ich Avatar
  Ich

  Neka se svatko izbori za svoje…
  Problem je sto bi se CIJELA HRVATSKA trebala STAVITI POD ŠATOR…
  Ne znam da li bi prva ZEMLJA na SVIJETU koja ima NATKRILJEN SATOR preko cijele povrsine?
  Onda nam i ne bi trebala zastava-
  To bi bio prepoznatljiv simbol…
  ŠATORAŠKA ZEMLJA-sa legitimnim pravom da ŽIVI U ŠATORU…
  koliko znam-
  SKORO PA NISTA NE VALJA kod nas…
  I,ISKRENO-
  SRCE NA RUKU,mi jesmo TEŽAK NAROD…
  TESKO JE SA NAMA IZACI NA KRAJ,kad ne kontamo OBICNE STVARI,i u stanju smo ‘GUBITI GLAVU ZBOG GLUPOSTI’,a ne POPUŠTATI…ili dozvoliti da ‘nam se pomogne’…
  Bas,TESKO KOLINDI sa nama-
  NEKA JOJ JE BOG NA POMOCI;))

 13. Pionir Avatar
  Pionir

  Taman htjedoh napisati kome se ne svidja nek pliva preko Save,….iz one perspektive ova “Bijafra”izgleda kao Amerika (obecana zemlja) kad ono skontah…..jbt. zena je u pravu 100%…nema veze tko je na vlasti obicni smrtnik je tu da “placa” i trpi. Bili oni crveni, zuti, zeleni, ili neki drugi…. Samo “rokaj” gdjo. Rudan svaki je u sridu..

 14. Ozzyserb Avatar
  Ozzyserb

  @Slaven Hrvatin http://www.rudan.info/vratite-mi-jugoslaviju/

  OK, procitao sam. Simpatican uradak napisan vise iz ocaja.

 15. davor Avatar
  davor

  Ova je totalno pobrkala kruske i jabuke,jbte nemogu da vjerujem sta sve ljudi stavljaju u isti kos…jos napisi kako jadni Srbi trebaju imat svoju drzavu u Hrvatskoj…e jbmti

 16. DIVLJI KAMP Avatar
  DIVLJI KAMP

  Molio bih komentar pravnika na TEMU povredu ostalih HR zakona. Na primjer, zar nije prekršaj ilegalno kampirati na trgu?
  Znam, da ja svojoj djeci razapnem šator na dječjem igralištu zaradio bih prijavu za max.30 minuta. I to bi me prijavio prvi susjed sa članskom izkaznicom stranke.
  Licemjerno je pričati o prosvjedima usred zime, a istovremenu se smjenjivati u šatoru pod grijalicama sa ićem i pićem, partijom karti….

  1. mlada vojvođanka Avatar
   mlada vojvođanka

   to nas exYU đake uče da je demokratija! ono što odgovara trenutnoj vlasti se sme,poželjno je i dakako se podržava a sve ostalo je fuj…a mi glupanderi nikako da se odmaknemo od te lekcije…

  2. slavica iz SA Avatar
   slavica iz SA

   Umjesto odgovora na to pitanje, vjerujem da bi nadobudni Klemm rado uskliknuo: Moj kamp, Mein Kampf!

   1. DIVLJI KAMP Avatar
    DIVLJI KAMP

    Slavice iz South Africa 🙂
    Nije ni ovaj tvoj odgovor loš. A šta misliš, dal imaju i šatri bežični internet i direktan link sa kladionicom?

 17. Ich Avatar
  Ich

  Cekaj…
  Ne trebas PRAVNIKA za postavljanje satora!
  Odakle ti to?;))
  Zelim reci…
  Valjda ce sad SVI MOCI postaviti sator-
  osim ako nisu u pitanju DVOSTRUKA MJERILA,opet!;)))
  Nije TESKO POSTAVITI SATOR,ako nadjes LJUDE ili manju skupinu ljudi koja ce ga ozakoniti;)))
  Pitanje je-
  ZA STA TREBAS SATOR?
  ZA GITE I GITICE?!
  Sto bi rekla Vedrana-
  SAMO GLUPOSTI mogu naci ‘CVRST SATOR koji je NEMOGUCE SRUSITI’…
  KLEMM&CO;))

  1. DIVLJI KAMP Avatar
   DIVLJI KAMP

   Ma samo hoću reći da tu ima niz prekršaja, an samo da li je takozvani “prosvjed” odobren ili nije. To nije prosvjed, to je ilegalni kamp. A moglo bi se desit, da ako dovoljno dugo žive tu, mogu tražit i vlasništvo trga. Ko zna kakve su tu sve pravne implikacije.
   Također ne kontam kako Glogoški može dobit Kn3800 za njegovatelja, a njegova supruga opet Kn3800 jer je njegovateljica. Zar ne bi on trebao platit njegovatelja od onih njegovih Kn3800?

 18. Milomir Avatar
  Milomir

  Hvala ti Vedrana, ti mi razvedris dan. Imamo iste probleme u Srbiji,otudjenu vlast koja samo laze,siromastvo,mrak,beznadje . Upropastili su nam najbolje godine za rad,ubili sadasnjst,ubijaju buducnost za rad licnih interesa .Pali smo,i ostali u blatu. Niko da se pridigne ,da se pokrene, Gubim svaku nadu da cemo ponovo sakupljati za neke gladne sirotane.

 19. Ich Avatar
  Ich

  Klemm&Co…
  Č.Kremenko;))

  To je AMEN-KAMEN-HRVATSKI ZNAMEN!
  GENI KAMENI;))
  (Iz kamenog doba…
  kreše se kamen o kamen dok ne DOLETI ISKRA VATRE…
  tako se kresu,glava-o-glavu…
  TVRDA K’O KAMEN do prosvijetljenja;))

 20. Duško Avatar
  Duško

  Prava si, gospođo Rudan, ali Tvoje reči su kao “zvono bez praporaca”. Ona stoka , koja bi trebala čuti Tvoje reči, nema uši ni oči. Izrodi.

 21. Melita Avatar
  Melita

  cijeli tekst potpisujem….moja pitanja su bila zašto osim što ide braniteljima nije posjetila ni jedan dom za napuštenu djecu, ni jednu sigurnu kuću….a onda sam zaključila da ja nemam pojima kako treba ići procedura posjeta, eto…sad čekam…valjda će za koji dan posjetiti i one čije oči se svakodnevno nadaju trenutku osmijeha….

  1. DIVLJI KAMP Avatar
   DIVLJI KAMP

   I ja potpisujem tebe, tj. tvoj komentar 🙂
   I meni je upao u oči taj njen prvi populistički radni dan. Kao da se još nije skontala da je pobijedila na izborima. ili je to pak populizam za ove važnije izbore koji slijede.
   Prvi radni dan-raspored:
   0. Izaći malo bosa na balkon da mi vjetar išiba lice.
   1. Srediti trepavice, nabaviti nešto što se ne razmazuje.
   2. Promijeniti stranicu Vlade, ja sam sad predsjednica.
   3. Otići do kampa, vidit imal kakav roštilj.
   4. Poručiti nešto provokativno premijeru, nikako direktno. Dijalog mora ići preko medija.
   Danas ću ga ja pozvati na kavu, a sutra ću mu reći nek da ostavku.
   5. Skinuti trepavice.
   6. Leći na spavanje i ponovit sebi da sam uključiva i uporna.

 22. MIlan Avatar
  MIlan

  VEDRANU ZA PREDSJEDNIKA

 23. Mića Gromišćica Avatar
  Mića Gromišćica

  Draga, volim te.
  Živjela!

 24. Bimbo Avatar
  Bimbo

  Baš čudno kako Kolinda nije u 9 dana uspjela riješiti sve probleme ove zemlje?!
  Dajte ženi šansu, ne budite nestrpljivi

  1. Ich Avatar
   Ich

   Nije stvar KOLINDE-
   imati ce zena priliku…
   nitko ne brine DA NECE STICI zasipati ljude DOBROCINITELJSTVOM;))
   Ne moze NITI JEDAN PREDSJEDNIK rijesiti PROBLEME ZEMLJE,a kamo li u DEVET DANA;))
   zelim samo napomenuti da nije stvar strpljenja-
   Ne kaze se uzalud ‘NIKADA NA ZELENU GRANU’…
   p.s.
   Zelim samo kao ZADNJU stvar reci:
   Kakva je OVO ZEMLJA i LJUDI-PATRIOTI(svi REDOM;))
   kad u njoj BOLJU PLACU RADNIKU daje ‘ŠIPTAR’,nego HRVAT?!
   to je ono kao:
   BRAT BRATU?!;))
   nema DOMOLJUBLJA bez DJELA…
   ako niste PRIMJETILI-
   HRVATI su takvi ‘kakvi jesu’-
   PRAVI ŠIPTARI…
   ALBANCI su za njih GOSPODA-
   to malo sto imaju VRIJEDNO ZARADE…
   neka…;))
   Tesko je BITI HRVAT-PATRIOT kad NISTA NE CIJENIS…i sve bi PREKO TUDJIH LEDJA,pocevsi od BRATSKOG RAMENA;))

 25. Sone Avatar
  Sone

  Bravo za tekst…,ovde u Srbiji je ista situacija,samo jos i malo gora.

 26. Danilo Vasic Avatar

  Jako zanimljivo citati ove vase komentare, braco Hrvati i sestre Hrvatice. Gledajuci ovako sa strane i nepristrasno, konstatujem da ni vi Hrvati kao ni mi Srbi, niste nesto Bog zna kako sretni iako sad imate tu toliko zeljenu i ostvarenu vasu “lijepu” koju ste toliko zeljeli za razliku od nas Srba koji smo zeljeli ocuvati onu i onako uredjenu Jugoslaviju kakvu smo imali a koja mi sad izgleda kad je vise nema, isto onako kako danas izgleda ta toliko zeljena EU koju vi opet za razliku od nas Srba imate. Vi uvek ostvarite sve ono za sta se borite, zahvaljujuci vasim saveznicima sa zapada, pa opet vidim nije vam dobro…? A sta tek mislite, kako je nama Srbima koji nismo ostvarili nista od onoga za sta smo se borili i koji nemamo danas kao ni onda ni jednog jedinog saveznika.??? Protiv nas je bio skoro ceo svet, a i svi vi nase Balkanske komsije. Dovoljno je da pogledate ovaj video Ivane Zigon koja usput budi receno, nije Srpkinja vec pola Slovenka, pola Ruskinja, pa se moze smatrati nepristrasnom osobom, ali je iskazala jednu veliku istinu i osecanje Srpskog naroda i njegove drzave i drzavnosti. Gledajuci ovaj video, budite bar za trenutak u ulozi Srbina i objektivno razmislite pa cete vidjeti da vi Hrvati treba da budete presretni sa tim sto imate jer ste ostvarili ono za sta ste se borili.

  1. xyx Avatar
   xyx

   Kad već diskutiramo o propasti SFRJ i ključnim momentima u toj drami ,čini mi se da jednu veliku stvar preskačemo i zaboravljamo!
   Prva SFRJ napušta Slovenija!Slovenija je imala najbolji status u bivšoj SFRJ ,s obzirom na posebni jezik onda je bila zaštićena od bilo kojeg hegemonizma!Pa ipak ona inzistira na rušenju SFRJ!!Plus što je Srpsko-slovenski savez i u prvoj i u drugoj Jugoslaviji bio bedem i most nad Hrvatskom ,koja na taj način nije mogla imati nikakvu alternativu..Nikako nije ostvariva RH neovisnost u uvjetima slovenskog jugoslavenstva…tad i Hrvatska ima samo birati vrstu jugoslavenstva.Kad je S Milošević ,naizgled benigno,obznanio da Slovenija može iz SFRJ ,ali drugi ne ,tad je bilo jasno da je u igri velika prijevara.Na taj način otvorena su vrata i Hrvatskoj.Ostaje velika enigma ko je uspio privilegirani slovenski narod i republiku okrenuti protiv SFRJ???Tako da se može reći da je hrvatska “neovisnost”uvelike plod slovenskosrpskog sukoba.

   1. Ich Avatar
    Ich

    Koliko znam,Slovencima je najteze pao raspad SFRJ posto je imala NAJVECU KORIST od Juge…
    Imala je trziste za ‘svoje ljude’ i bila gospodarski najrazvijenija…
    Jezicna barijera je ocito ‘to nesto’ po cemu su bili ‘drugaciji od drugih’…?
    Koliko znam-i DAN DANAS u SLOVENIJI ima NAJMANJE SLOVENACA…
    sami BOSANCI i SRBI;))
    Slovencima to uopce NE SMETA…
    iako,da…
    TO JE VALJDA neki DOGOVOR-
    tko ce vise znati ‘STA SE STVARNO DOGODILO’?

    Izgleda da su PRILIKE U BIVSOJ JUGI bile AMAN-TAMAN SAVRSENE za TO STO JE NAPRAVLJENO…

    1. xyx Avatar
     xyx

     Očito je u igri bila velika spletka ,kojoj je na čelu vrh svjetskih centara moći.Vrh svijeta je dodijelio uloge EU zemljama izvršiteljima i Vatikanu ,a oni svojim agentima na terenu.Očito su to bile stotine tisuća već zavrbovanih ljudi ,koji su formalno bili agenti ili policajci-čuvari socijalzma!!???Pokopali su socijalizam (kojeg su dojučer branili životima!)dok si rekao keks!Slovenci su u hipu pokopali ljubav prema SFRJ i bratskom srpskom narodu i srušili SFRJ!Kad je svjetski vrh naredio ,cijela ta vojska izvršitelja je od samupravljačkih čuvara postala vojska imperijalizma.I to je još osnovala nekoliko vojski imperijalizma,da se nitko živ snaći ne može..

   2. jeg Avatar
    jeg

    Vrlo rado se sjecaju Slovenci SFRJ. Rado bi se vratili njoj sada kada su pritisnuti EU. Bio sam nedavno u Mariboru, svi kukaju , zale se jadikuju …industrije nema…ulice grada su sive, propale….samo se Ljubljana jos drzi.
    VRATITE MI JUGOSLAVIJUUU!!!!!

 27. kondor Avatar
  kondor

  Gospođo Rudan, to je tako da se čovek naježi!
  Manje-više je takvo stanje u celom regionu!
  Mnogo je gladnih i očajnih ljudi na sve strane!
  Nade je sve manje, a vere odavno nema!
  Svetska kriza iz Amerike se prelila u Evropu i ostali deo sveta. Oni su kao izašli iz krize.
  I kod njih ima mnogo gladne dece.
  Ma ko da je došao na čelo države ne može mnogo da promeni, jer je u pitanju GREŠKA U SISTEMU.
  Bez namere da branim političare, pretpostavimo da ste vi na mestu Kolinde, koji bi bio redosled poteza?
  Bile bi vam vezane ruke postojećim zakonima koji štite pre svega bogate i moćne.
  Promene ne bi mogli ostvariti zakonskim putem, a ako bi pokušali to izvesti snagom položaja – bili bi proglašeni za diktatora od onih čija su prava i imovina ugroženi.
  Čak i kada bi partizanski, skojevski nacionalizovali sve i oduzeli bogatima, pa podelili na razne časti, opet bi to bila kap vode u boci, jer je bogatih manje od 10 procenata.
  Liberalni (korporativni) kapitalizam melje sve pred sobom, a prvo one najslabije. Njegova ideja vodilja je PROFIT, a za njega će gaziti i po leševima!
  Stanje na prostorima ex-ju je zabrinjavajuće.
  Strašno je to kada majka detetu polovi malu paštetu od 50 grama, polovina za doručak, a polovina za večeru sa čašom čaja.
  Da i drugi nemaju, nekako bi čovek sve to podneo, ali kada vidi da se na drugoj strani troši nemilice, to mu pada još teže.
  No, nismo jednaki ni posle rođenju, a ni posle smrti! Jedni se rađaju u palatama, a drugi u straćarama.
  Jedino smo jednaki pred gospođom sa kosom, ali i to je uslovno. Pred sirotinju ona dolazi mnogo brže.
  Moćni vladari velikih sila nemilice troše novac na sredstva za masovno uništavanje. Oni misle da će u eventualnom ratu biti zaštićeni u svojim betonskim brlozima šest meseci, a da će potom moći da žive normalno.
  Velika zabluda i glupe iluzije su bacanje para na oružje za masovno uništavanje!
  Na primer, jedna Amerika ima vojni budžet oko1000 (hiljadu) milijardi $, Kina, Rusija, Francuska, Engleska, Nemačka, Indija…
  Koliko bi gladnih bilo nahranjeno, a bolesnih izlečeno?
  Međutim, razni vladari iz senke, tajne grupe i tajna društva imaju svoje interese.
  Još je Bernard Šo rekao da je tzv civilizacija mnogo više napredovala u uništavanju nego u stvaranju.
  Ipak, možda dolaze bolji dani koje će dočekati naši potomci.
  Lično sam pesimista.

 28. čejen Avatar
  čejen

  Lažljiva patološka jugo kučka…

 29. jedanOdOnih Avatar
  jedanOdOnih

  Goloski nije natradao na frontu nego u svom dvoristu, taj podatak pobija sve njegove tvrdnje… I to se zna, u slavoniji odakle je on, to svi znaju… Ali cute, nisu ni znali za 24k kuna..

 30. v Avatar
  v

  Kaže učiteljica djeci:
  -utra u školu donesite 10 kuna za gladnu djecu Zambije
  Svi donesu 10 kuna a mali Ivica ništa
  -A zašto Ivice nisi donio?
  -Moj tata je rekao da u Zambiji nema gladne djece
  Nakon nekog vremena učiteljica opet djeci:
  -Sutra donesite 10 kuna za gladne radnike Zambije
  Svi donesu 10 kuna a Ivica ništa
  -Zašto Ivice nisi donio 10 kuna?
  -Moj tata kaže da u Zambiji nema gladnih radnika
  Nakon nekog vremena učiteljica kaže:
  -Djeco, donesite 10 kuna za sindikat Zambije
  Svi donesu 10 kuna a mali Ivica 30.
  -Ivice , zašto si donio 30 kuna?
  -Moj tata je rekao da ako ima sindikata onda ima i gladne djece i gladnih radnika

 31. miloš škrbović Avatar
  miloš škrbović

  Jasno je svima da će oni kampovati sve do izbora.Neverovatan manipulativni potencijal udruga branitelja isto tako nije teško uočiti.Mada je osnovni razlog protesta branitelja loš socijalni položaj i izneverena očekovanja neverovatno je da se bore za povratak HDZ-a(dakle politički zahtevi prevashodno) koji su ih i uvalili u tu situaciju.Današnja vlada Hrvatske nešto slično kao u Srbiji se bori sa posledicama bivše vlasti koje su privredno opustošile zemlju.Ali ljudi na ovim prostorima više vole da se bave velikom politikom nego leba da jedu.Žalosna je činjenica kako oni koji jako dobro žive od politike(bez obzira na poražavajuće rezultate) uspešno manipulišu ljudima.

 32. Ich Avatar
  Ich

  Ovaj dio…’da se ljudi kod nas vise bave politikom nego da kruha jedu’ je TOCAN…
  ali to je zato jer MORAJU…;))
  da smo NORMALNI LJUDI,ne bi morali!
  Posto NE ZNAMO sami biti NORMALNI-
  treba CEKATI ZAKON da te OBRANI I ZASTITI,posto NE MOZES SAM OBJASNITI OVOM DRUGOM da se ponasa ‘kao đubre’…
  Npr.
  Kad te netko STALNO TUČE i ne zeli prestati,kome ces objasniti?
  Moras se POZVATI na SVOJA PRAVA koja su odredjena ZAKONSKI…

  Primjer da su HRVATI cesto takvi(NE SVI,naravno!)
  dolazi iz jedne DALEKE ZEMLJE-
  SVEDSKE!
  dakle…
  Zna se KAKVA JE TO ZEMLJA-
  UREDJENA,P.O.S.T.E.N.A i sl.
  Tamo NITKO NE PRATI POLITIKU;))
  i onda dodju OVI NASI POSTENJACI-
  i SAGRADE SVOJU (HRVATSKU)KUCU u Svedskoj,naravno NA CRNO:))))
  Svedjani NISU IMALI ZAKON za tako nesto,pa su MORALI POZVATI DRUGE PAMETNE GLAVE da se okupe i STVORE ZAKON,i to SAMO ZAHVALJUJUCI ‘POSTENIM HRVATIMA’;))
  dakle…
  HRVATI moraju IMATI ZAKON-
  njima POLITIKA MORA RECI:
  NE KRADI,NE LAZI,NE VARAJ…
  ONI SAMI NE ZNAJU da to NIJE O.K;))
  jer,jbga…
  NISU ZNALI,posto to KOD NAS SVI RADE;))

 33. Ich Avatar
  Ich

  Kod nas ni ‘ZAKON’ ne postuje ZAKON,tako da zaista…
  Nema se COVJEK na koga ugledati…
  Nazalost…
  Zasto je tako?
  Zato jer ‘nam je to valjda u krvi’;))
  Kazem,tesko je biti DRUGACIJI ovdje…
  Glas VECINE je uvijek presudan…
  Sa jedne strane postoje ljudi koji MJESECIMA rade ZA ĐABA,bez place…
  Sa druge strane postoje poslodavci koji daju minimalne place…
  I,Vladu koja NE RADI NISTA…
  sve u svemu-
  Jedno sa drugim FUNKCIONIRA SAVRSENO GROZNO…
  Pored svega toga ‘nikom se ni ne da raditi sa OVAKVOM PERSPEKTIVOM’…
  Zato je Hrvatska postala zemlja u kojoj SVI SAMO LJETUJU TURISTICKI…
  cak i HRVATI koji su odselili,pa navracaju KAD MOGU…
  ili jednostavno putuju IZVAN zemlje po placu na neko vrijeme da bi ovdje zivjeli nekoliko mjeseci NA CRNO…

 34. predrag Avatar
  predrag

  Okrenimo se sami sebi nemojmo vecito kriviti druge za nase nauspehe……kakvu kafu kuvas Vedrana….

 35. Nada is Australije Avatar
  Nada is Australije

  Vedrana ne budi toliko ostra na Kolindu. Ona zna isto sto svi politicari sveta znaju – dragovoljci i branitelji glasaju a deca nemaju pravo glasa.

 36. Pandora Avatar
  Pandora

  Trakavice koje se u njima baškare nikad neće biti site.
  I zaista je tako.

 37. Ela Avatar
  Ela

  Da, brzo se smrkava… zato trebamo Vedranu!

 38. Mira Avatar
  Mira

  Kod nas je sve kao da smo “jučer” s Marsa pali, a posebno zdravstvo – sve je živa koma. A Kolinda je još u kampanji. Neće iz nje niti izači do novih izbora – pusta obećanja i gomila gluposti !!!

 39. Mrki Avatar
  Mrki

  Istina je da ima gladne djece u školi i da ima roditelja koji u takvim situacijama uskaču i pomažu, kad već država i društvo nisu osigurali sredstva. Učitelj sam i u mom razredu jedna mama plaća školske obroke (doručak, ručak i užinu) još jednom siromašnom djetetu. I da se ne nađe roditelj koji će pomoći, mislim da nijedan normalan učitelj neće dozvoliti da mu jedan učenik bude gladan, a ostali siti.

  1. Ich Avatar
   Ich

   Svaka ČAST!,pojedincima koji RUŠE OVAJ KORUMPIRANI SISTEM na svoju ruku!
   tj.
   POMAZU direktno jedni drugima-
   I upravo je to JEDINI NACIN…
   MIMO ZAKONA I POLITIKE,misliti na SVE DRUGE LJUDE,ne dozvoliti da u njihovoj okolini postoje ljudi koji SKAPAVAJU,a oni ih UREDNO PRESKAČU…
   Biti COVJEK prema svom susjedu,RADNIKU,i bilokome…
   Treba biti COVJEK prema LJUDIMA-
   to je cijela mudrost…

 40. Mihailo Mikic Avatar
  Mihailo Mikic

  Branitelji lijepe nase Domovine, kojoj je SRBin napisao himnu postali su samo sredstvo za podkusurivanje izmedju “politicara” koji trguju sa njihovom krvlju i mukama. Za SRBe dobro znam da djeca “politicara” iz vremena gradjanskoga rata u istome najcesce nisu ucestovala. Za Hrvate neznam, ali mislim ako su i ucestovala da su bila sklonjena na sigurna i bezbjedan mjesta odakle su braniteljima svojim slozno naredjivali “ZA DOM SPREMNI” samo napred a mi cemo za vama kada svoje kafe ispijemo!

  NARODE! OPAMETI SE! Po zelji tajnih vladara iz senke UDBA je narode Jugoslavije zavadaila i rat napravila. Prije nego sto je doslo do gradjanskog rata i raspada Jugoslavije UDBA je bila planski podeljena po republikama u kojima su posle proglasenja nezavisnosti glavnu rijec vodili bivsi UDBASI sa oznakama na svojim kapama novo stvorenih “drzava”. Zato za sve svoje nesrece krivite UDBU, a ne jedni druge. UDBA JE BILA I OSTALA NASA ZLA SUDBINA!