Bijela kuga

Znam da je Hrvata iz godine u godinu sve manje. Neki tvrde da je to stoga što je trideset posto Hrvata sterilno a sterilni su, kako pokazuju najnovija istraživanja, zato jer nose bokserice. Da li je sponzor istraživanja proizvođač slip gaća u čitanim hrvatskim časopisima ne može se naći odgovor.

\"Little
 Postoji i teza kako je roditeljstvo kombinacija doživotne ljubavi i doživotne robije pa ga normalni ljudi izbjegavaju. Neki tvrde da žene ne rađaju jer im malo dijete zatvara vrata svake firme koja drži do sebe. Kad dijete odraste onda mamu odbijaju jer se traži nešto mlađe i nešto muško.

 Neke žene izbjegavaju roditi i zbog traume koju bi mogle doživjeti ako im termin poroda padne prvog siječnja. Tada će sigurno u njihovu bolničku sobu upasti nekakav političar u bijeloj kuti, pogladiti je prljavom rukom po glavi ili joj potapšati golo rame.

 Neki znaju raznježeno i poprskati tek rođenu bebu koju im medicinska sestra nosi na pljuvanje. Ti su, srećom, ipak u manjini.

Do ove godine sirote su rodilje osim cerekanja, tapšanja, pljuvanja, čestitanja i milovanja dobivale i košare pune prigodnih darova. Masti za mazanje dječjih guzica, pelene, voće za mamu…Ove godine, zbog recesije, poklon je bio poseban.

  HDZ i SDP ukazali su se u, naravno, dva različita rodilišta u obličju Milanke Opačić i Jadranke Kosor. I dok je Jadranka Kosor na svoju zagađenu opravu navukla čistu bijelu kutu gospođa Opačić bila je u crnoj haljinici primjerenijoj za ukazanje na sporovodu ili  zasjedanju Vlade.

 Smiješile su se i jedna i druga, prljale rodilje tapšanjima i uručile im, da ne povjeruješ svojim očima, veliku ružu. Ruže su čupale iz prljave košaretine. Naravno da su u sobi sa rodiljama bili i snimatelji u prljavim cipelama koji su u prljavim rukama držali prljave kamere.

 Sve da bi se Naciji pokazalo koliko velika srca imaju dvije ambiciozne dame kojima ništa nije sveto osim potrebe da svakoga dana budu u našoj kući. Znam, nemoćni smo.

 Tražiti od naših političara da na prvi dan Nove ne provaljuju u sobe premorenih i osjetljivih rodilja isto je kao tražiti od njih da prodaju skupe automobile u kojima se na naš račun vozikaju, uđu u neku skromniju limenku a razliku pretvore u pelene ili dječju hranu. Kad već, je li, Hrvatskom hara bijela kuga.

 Demagogija? Naravno da je ovo demagogija ali ni uručivanje ruža ženama kojima su ruže upravo ono što im nakon poroda najmanje treba nije daleko od ruganja. Zapravo, čitava priča o odumiranju Hrvata prava je sprdačina.

 Surfala sam malo pa sam naletjela na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama Narodne novine br. 34/11. Pročitajte ovo, meni za ljubav. Članak 18, \”prijenos prava na jednog roditelja\” između ostalog sadrži i alineju: \”kad jedan od roditelja kao djelatna vojna osoba u vojnoj misiji izvan Republike Hrvatske ili na izdržavanju kazne zatvora u trajanju dužem od jedne godine neprekidno…\”

U Članku 18 se objašnjava u kojim slučajevima se roditeljsko pravo može prenijeti sa jednog roditelja na drugog. Ako je otac negdje daleko gdje brani boje Amerike i Engleske on svoje roditeljsko pravo može prenijeti na ženu.

 Jednako tako svoja roditeljska prava prenosi na ženu i tata koji leži u u zatvoru jer je sjekirom razvalio susjedi glavu zato jer mu nije dala sto kuna. To je načelno ok ali moraju li baš u istom društvu biti ubojice i afganistanci?

 Zašto ih zakonodavac nije razdvojio? U jednom redu zakona neka čuče borci za američku demokraciju u drugom silovatelji. Ili bivša Vlada ipak drži da su oni u suštini ista ekipa?

Što ja u Novoj očekujem od nove Vlade? Prestanite zagađivati rodilje svakog prvog siječnja i  izbrišite alineju koja \”djelatne vojne osobe u vojnoj misiji izvan Republike Hrvatske\” izjednačava sa silovateljima i ubojicama. Ne zato što to možda nije blizu istine nego stoga što to često jest istina.

Ublažite tim hrvatskim herojima duševne boli. Oni, tamo daleko, između ubijanja i silovanja i paljenja i davljenja pate jer im je novorođena beba ušla u rupetinu u kojoj živi sa majkom koja od jedine joj Domovine dobiva sramotnu rodiljnu naknadu. I još joj muža ubojicu i silovatelja proglašavaju ubojicom i silovateljem.

6 Comments

  1. ja 02.01.2012
  2. Nena 02.01.2012
  3. skadar 02.01.2012
  4. prolaznik 02.01.2012
  5. zemlja čudesa 03.01.2012
  6. hr.mladež 09.01.2012