Ženske, odjebimo izbore!

Pred svake izbore na teve ekranima vidimo plave i ružičaste lutkice kako sjede u virtualnom saboru, ružičastih je uvijek manje nego bi ih trebalo biti a trebalo bi ih biti 40%.  Zašto bi ružičastih lutkica trebalo biti 40% kad žene u Hrvatskoj čine natpolovičnu većinu stanovništa? Ima ih 51%. 

Ja sam ružičasta lutkica, za što se zalažem?  Zbog onih koje nam se nude na izbornim listama zalažem za O% lutkica. Odakle  mi ta suluda ideja? Jednostavno, dvadeset godina gledam što rade i što su za nas učinile saborske barbike.  Nasumce ću spomenuti neke jer je potpuno svejedno kojim ću redom ići.

 Đurđa Adlešič. Učiteljica koja se profesionalno, trenutno, bavi razminiravanjem brda i dolina i nasiljem na stadionima. Kvalifikacija za te poslove? Rezultati? Ima li mina manje? Krvavih glava na stadionima više?  Nikad nećemo saznati.

Ne može se reći da je gospođa totalno bezlična. Prvi put smo je zapazili kad je reporterima jednog hrvatskog tjednika otkrila koje joj je omiljeno donje rublje, drugi put kad se za potrebe predsjedničke kampanje slikala polugola u mrežastim čarapama. Poruka nezaposlenim i zaposlenim ali loše plaćenim hrvatskim ženama, samohranim majkama, prebijenim ženama, ženama koje ne mogu ući ni u onih 20%?

Ako budete u predizbornoj kampanji polugole širile noge u mrežastim čarapama…Predsjednik države postat će Mesić. Kad čovjek malo bolje razmisli…

Vesna Pusić. Na političkoj sceni poznatija kao Profesorica. Obrazovana, velika kći ogromnog oca i ogromna sestra majušnoga brata. Moram biti precizna, \”majušni brat\” u mojih je očima jedna od najčasnijih figura na hrvatskoj političkoj sceni pa se pitam jesu li to dvoje zaista brat i sestra.

 Profesorica uvijek ima odgovor na svako pitanje i rješenje za svaki problem. Razgovor o poštenju najdraža joj je tema. Pa ipak, već dvadeset godina nikako da odgovori na bilo koje važno pitanje, o rješavanju problema i \”poštenju\” da se ne govori.

 Od starta svoje političke karijere okružena je kriminalcima od kojih su neki osuđeni pravomoćno, neki nepravomoćno a junak njenog života još uvijek čeka što će se dogoditi na sudu u Mađarskoj. Poruka ženama. Budite lažljiva, čelična lejdi sa osmijehom curice pa ćete možda postati ministrica vanjskih poslova.

 Ingrid Antičević Marinović, poznatija kao Djevojčica. Krhko biće duga i preduga jezika već godinama opako napada političke protivnike govoreći mnogo ni o čemu na način kao da zna mnogo o svačemu. U tome ima logike jer kad ustane, njena pastelna opravica bljesne u pravom sjaju. I ona je u onom tjedniku obznanila pučanstvu kakve gaćice nosi.

 Poruka ženama. Ako želite uspjeti nosite dizajnersku odjeću pastelnih boja, budite plavuše, nikad sa izrastom, šaljite otrovne strelice na sve strane ali tako da nikad nikoga ne pogode.

 Gordana Sobol. Najpoznatija kao Plesačica. Zaista, ne bi bilo fer optuživati jadnu ženu koja godinama sjedi u saborskoj klupi zbog načina kako se opušta. Svako je sjedenje pogubno za kralježnicu. Zbog toga je plesanje oko štange jednako prihvatljivo kao i skakanje preko špage.

Ali…Ne  pred fotografskim aparatima reportera tiražnih glasila. Gledati sabornicu kako sa štangom među nogama visi sa glavom prema dolje nije neki doživljaj a i poruka ženama je nejasna. Da li glasi, žene, uspjeh ide samo ako među noge stavite nešto dugačko i tvrdo poput rostfraja?

 Mirjana Petir. Žena Sa Velikim Križem. Gospođa čiji je moto vjera u Boga i seljačka sloga. Obučena ponekad u decentan kostimić, često u laganu bluzicu kroz koju se naziru sitne sise…I to bi bilo to. Poruka. Vidite kako daleko mogu stići vjernice kad na košuljici otkopčaju dva dugmeta previše?

Jadranka Kosor. Najžilavija ženska u hrvatskoj politici. Žena Osmijeh, žena Broš, žena Pravda, žena Istina, žena Borba Protiv Korupcije, žena Ulazak U Evropu, žena Etno Torba, jedina žena koja nam šalje jasnu poruku: ugledajte se na mene, sve činite poput mene, samo muškarac može biti prava ženska.

 O ostalim barbikama u Saboru nema se, uz najbolju volju, što reći. Zato mislim da su rasprave o kvotama besmislene. Kakve veze sa sudbinom naše zemlje ima podatak da li će u saborskim klupama sjediti četrdeset ili devedeset posto bića poput ovih koje sam nabrojila?

 Mi žene izvan Sabora ipak možemo učiniti nešto za svoje dostojanstvo. Nemojmo otići na izbore. Neka u Saboru sjede samo Kenovi i Barbike za koje su oni glasali. Tako nam baš nitko neće moći prodati priču da smo odgovorne  za ono što će nam se uskoro dogoditi. 

 Kakve veze, mi obične žene, imamo s  nafrakanim, pretencioznim, ambicioznim spodobama kojima ništa sveto nije osim love i moći.

9 Comments

  1. ENA 21.11.2011
  2. hifo 21.11.2011
  3. prolaznik 21.11.2011
  4. cukunio 22.11.2011
  5. mira 22.11.2011
  6. Riječanin 22.11.2011
  7. Feminist 24.11.2011
  8. Modiljani 26.11.2011