Uskrs i hrvatske banke

Aleluja! Kardinal Bozanić se u svojoj uskrsnoj poslanici obrušio na \”hrvatske\” banke. Prokletnici su nekoliko stotina tisuća građana pretvorili u očajnu sirotinju koja nema snage čak ni sebi vezati uže oko vrata. Nisam obožavateljica gospodina Bozanića, naprotiv, ne volim kako govori. Spor je, previše mrk, tašt, ima više haljina nego Severina, ali me svojom poslanicom oduševio.

U njoj spominje Isusa kome su bogataši i trgovci bili mrski. Isus Krist koga mnogi drže prvim komunistom, lik je koga bi, da danas živi u Hrvatskoj, Hrvatska udruga banaka dala ubiti. Sigurno ne bi naručili veliki križ i montirali ga na Trgu bana Jelačića, prošla su ta vremena, platili bi nekome da ga snajperom skine dok bi čekao tramvaj.

Pretjerujem? Sudeći po tonu kojim je Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge banaka, komentirao Bozanićevu poslanicu možda i griješim. Ne bi ga dali ustrijeliti, stavili bi mu džak na glavu, odvezli na obalu neke od hrvatskih rijeka, tamo ga izmasakrirali pa mu dijelove tijela bacili u vodu. Neka plutaju i budu poruka svim švicarcima koji misle da će banka u kojoj su se zadužili prema njima imati milosti.

Što je rekao Bozanić? Nekoliko je puta u svom govoru ponovio da su banke lihvari koji ubijaju ljude. Bohaček je poručio Bozaniću neka pazi što govori. Neka Bozanić pazi? Bozanić? Ako se bahati, drski, nekulturni, napuhani Bohaček usuđuje prijetiti kardinalu Bozaniću što su sve spremni on i njegovi mafijaši učiniti nama, običnim smrtnicima?

Ne piše nam se dobro. Crkva u Hrvata prvi je put grubo stala na stranu obespravljenih. Neki tumače da je autor prevrata papa Franjo, čak je i Bozanić rekao da u Crkvi \”neki novi vjetrovi pušu\”. Katolička crkva se mijenja. Iskreno se tome radujem iako znam da postoji velika vjerojatnost da će neki \”luđak\” Franji sprašiti metak u glavu i čitavu priču vratiti na početak.

Kako mogu vjerovati Bozaniću? Kako mogu vjerovati Papi? Možda sam skrenula s uma? Imam alibi. Nikad u životu nisam oko sebe vidjela ovoliku količinu jada. Zato sam bila sretna kad sam slušala Bozanićeve riječi. Drskost zlobnog Bohačeka koji maše prstom pred nosom čak i Kardinalu baca me u očaj. Čini mi se, Bože, oprosti mi, da nam samo Ti možeš pomoći.

Crkva je na strani 200 tisuća građana osuđenih na smrt. Banke prijete istrebljenjem. Vlast je u mišijoj rupi. Tko će pobijediti? Bog ili banke? Banke su u nama ubile Boga, Papa i Bozanić mu ovih dana daju umjetno disanje. Kad Bog u nama ojača pobit ćemo lihvare. Dok Bohaček bude hroptao i molio za milost reći ćemo mu, ne shvati to osobno, stari, mi samo slijedimo Njega.

Danas je Veliki petak. Što uskršnji praznici mogu učiniti nevjernici, jebote?!

foto: Andrew Iverson


18 Comments

 1. zexon
 2. Tozo Nikšić
 3. Miki Maus
 4. Artus
 5. Zlatko
 6. Mlada vojvodjanka
  • branislav
 7. Mate
 8. je ostala bez
 9. ivanka
 10. kondor
 11. xyx
 12. marija
 13. davor
 14. M. Mikic
 15. Ivan G.Kovacic
 16. Ich
 17. akrivija