Priče iz Hrvatske

Kako je zanimljiva zemlja Hrvatska. Imamo Linića koji je odlučio, dignut na zadnje noge, svojim prednjim kopitima i fiskalnim kasama razvaliti glave svim mafijašima na hrvatskim tržnicama. Milanović mu nije rekao, historia est testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustatis. Siroče nije čulo ni da je pokojni Ciceron govorio, povijest je učiteljica života. Da je netko u pokojnoj SFRJ fiskalnom kasom umlatio Todorića Starijeg koji je, kako legenda kaže, utabao put Todoriću Mlađem prodavajući karanfile na tržnici, ova zemlja danas ne bi ovako izgledala. Liniću, možda među ovim razbojnicima na hrvatskim tržnicama prodaje blitvu Todorić veći od Todorića? Daj šansu razbojniku većem od razbojnika da nas povede u još blistavije sutra.

Sviđa mi se i ova priča. Onaj sudac koji je presudio da su banke uz blagoslov Države opljačkale sto tisuća građana u tiskovinama bliskim Državi proglašen je pravednikom. Iz Epehazije (tako ih zove Viktor Ivančić) nam javljaju da je lik vrhunski stručnjak. Svakoga dana u isto vrijeme pred sudom parkira svoju škodu. Ali to nije sve, kad parkira učini to tako da ni jedan dio škode ne viri van parkirnog mjesta. Ne mogu Epehazijci kovati u zvijezde majstora za parkiranje a da ne daju priliku i drugoj strani da kaže što misli o hrvatskoj pljački stoljeća. Zato smo pročitali intervju sa svjetskim stručnjakom za banke, čini mi se da je Amer, čovjek nam je najavio da će presuda na višoj instanci pasti jer oni drugi suci ne voze škode.

Ovo, ovo je ludilo! \”Visokopozicionirani esdepeovac\” požalio se policiji. Neki muškarac, ne znamo mu ime zato jer je niskopozicioniran, poslao je okolo obavijest kako mu se supruga torba sa visokopozicionircem. Isti čas je gospodin Radman, poznatiji kao Hrvatska Moralna Vertikala, ženetini koja je inače direktorica na Haerteu zabranio \”pristup Prisavlju\”. U svakoj javnoj kući moral je ono najsvetije. Ali to nije sve. Narečena gospođa, javljaju svi hrvatski mediji, nije se tucnula samo sa onim pozircem s kojim se nije tucnula nego sa još nekim članovima Esdepea. E tu priča pada u duboku vodu. Koja bi se žena tucala sa članovima Esdepea? To mogu samo muškarci. O tome vijesti nigdje a ni pristup Prisavlju im nije zabranjen.

Skidam kapu! Naš premijer je napustio sjednicu Vlade jer mu je doma \”popustio ventil\”. Doma? Zašto odlazi iz Vlade samo kad mu ventil popusti doma? U povijesti Hrvatske ni jedan naš predsjednik vlade nije bio toliko opjednut ventilima pa ipak… Svi su hrvatski ventili popustili. Pitaj boga što treba mijenjati, ventile ili vodoinstalatera?

Kinezi proklinju neprijatelja, daboga živio u zanimljivom vremenu. Mi smo očito za dragim Kinezima kamenje bacali.

foto: Christopher Irwin


Posted

in

by

Comments

8 responses to “Priče iz Hrvatske”

 1. EyesWideOpen Avatar
  EyesWideOpen

  Iako je još 1848. Ban Jelačić ukinuo kmetstvo, u Hrvatskoj on još uvijek živi – baš kao i onda, kmetovi su plaćali sve moguće namete crkvi, državi i feudalcima, od desetine do cipelarine, i još bi morali plaćati naturalnu rentu odnosno obrađivati polja svojih feudalnih gospodara, a feudalci, država i crkva su svake godine izmišljali nove namete kako bi financirali svoje ratove, raskošne haljine, kočije, obroke i provode.

  Današnji feudalci plaćaju svojim kmetovima minimalac, tjeraju ih da rade od jutra do mraka, skidaju im abnormalne iznose za bolovanja, otpuštaju trudnice i do neba dižu cijene svojih proizvoda, crkva se i dalje miješa u upravljanje državom, ubire desetinu, na plaća porez i hoda obučena u skupocjene haljine, a država izmišlja poreze na nekretnine, luksuz, uvodi fiskalne blagajne, legalizaciju itd. da napuni državnu blagajnu kako bi državnici dobili nove mobitele, više plaće i sl.
  Jedino što se promijenilo nabolje je da više ne voze kočije nego kola.

  1. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   Baš lepa analogija. Na ovom j … svetu se ne menja ništa – osim gospodara!
   Sluge ostaju sluge bez obzira kakvi su državni simboli – republikanski ili monarhistički!

 2. Bojan Avatar
  Bojan

  “Čovjek nam je najavio da će presuda na višoj instanci pasti jer oni drugi suci ne voze škode.”
  Ovo je izjava godine te potpuno opisuje stanje u Hrvatskoj.

  1. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   Sud je čekao da RH pristupi EU, pa da onda donese presudu. Lukavo i pametno! Međutim, bankarski lobi ima podršku masonerije i drugih tajnih neformalnih i formalnih udruga koje iz senke vladaju ovim svetom.
   Suci i drugi državni službenici su samo lutke na koncu.
   Od srca želim da presuda postane pravosnažna iako nemam devizni kredit, jer to bi bio početak kraja želenaškim kamatama i neprofesionalnom ponašanju banaka koje sav svoj rizik poslovanja prenose na klijente i ubiru enormno visoke kamate.

 3. branislav Avatar
  branislav

  Ovo ti je sve bomba.Brine me sto nisi pisal o p[oseti cetnickog vojvode Nikolica Lijepoj, te da li se planira poseta nekog Uje srbiji. Pozdrav B.

  1. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   Pa, vidim da nisi informiran!
   U Srbiji je gostovao na TV Happy Stipe Mesić koga mnogi u RS nazivaju Ujakom posle njegovih zasluga za razbijanje SFRJ (čuvena istorijska izjava: “Zadatak je izvršen – Jugoslavije više nema).
   No, nije li bilo dosta Čeda i Uja? Kolika ti je plaća?
   Kada si bio na odmoru?
   Kako se hraniš?
   Koja kola voziš?…
   Što se tiče Čeda, Uja, Balija i drugih – bestraga im putevi!

 4. Libero Avatar
  Libero

  Jedan za Vedranu

  Razgovor dva prijatelja:
  – Čovječe, ne mogu da spavam noćima, dugujem svima koje poznajem.
  – Ja od kada sam uzeo kredit kod Svicarske banke, spavam kao beba.
  – Pa kako, čovječe? – upita prvi.
  – Budim se na svakih sat vremena i plačem.

  1. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   @Libero,
   Kada ćemo poći na odmor?
   Na Havaje, na primer!