Nezavisna Država Hrvatska 2014.

Svi mi koji baš nikakve veze nismo imali sa precima koji su za vrijeme NDH pušili Hilteru, ubijali Židove, Srbe, Cigane i sve krivomisleće u koncentracijskim logorima opakijim od onih u Njemačkoj stidimo se naše prošlosti ali je ne možemo izbrisati. Neki naši očevi služili su se specijalnim noževima kojima su ljudima rezali vratove. NDH je bila jedina zemlja u kojoj je postojao koncentracijski logor za djecu.

Dok smo živjeli u Jugoslaviji, uređenoj zemlji, učili su nas da ne smijemo mrziti. Mržnja je bila službeno zabranjena, bili smo \”nesvrstani\”, jednako su nam bili mrski i \”istočni\” i \”zapadni\” zločini. Kad je Amerika u Vijetnamu ubijala ljude, biljke, životinje, jugoslavenskim su se ulicama valjale horde demonstranata koje su urlajući tražile mir. Ni jedan američki zločin jugoslavenske vlasti nisu blagoslovile.

Kad su Rusi napali Čehoslovačku, pišem o tome jer se toga sjećam, opet smo bili na cesti. \”Čehoslovacima\” koji su tada ljetovali kod nas pružali smo svu moguću pomoć i utjehu. Titu tada nije padalo na pamet da puši Rusima, jednostavno, klečanje mu nije išlo. Dok sam živjela u Jugoslaviji, jebe mi se što će o ovome što pišem reći hrvatski nacići, plaćenici iz EPH i ostale budale opranoga mozga, bila sam ponosna na svoju zemlju. Znala sam u kakvom svijetu živim, državne novine, televizija i radio nikad mi zločince nisu prikazivale kao dobre momke.

Danas, danas živim u sprdačini od zemlje i oči mi padaju od srama kao da sam sama kriva za to. Nisam! Nisam glasala za HDZ! Nisam glasala za SDP! Nisam glasala za pljačku naroda! Nisam glasala za rat! Nisam glasala za mržnju! Nisam glasala za današnju hrvatsku glad, bijedu, nezaposlenost. Znam da ne živimo u smeću od zemlje zbog \”svjetske krize\” nego lokalnih lopova. Ni to mi ne pomaže.

Današnja NDH ista je poput pokojne samo su sredstva ubijanja sofisticiranija. Naši trenutačni pavelići puše Americi, Hitleru većem od Hitlera, ne ubijaju Srbe jer su ih. što dali ubiti što protjerali…Znam, oni su napali nas, mi smo se samo branili…Govorim o civilima koje smo pobili. Ni u koncentracijskim logorima NDH nisu čučali ratni zločinci. Naši pavelići danas ne ubijaju ni Židove, naprotiv. Nama su Židovi danas, kad kažem \”ŽIdovi\” mislim na fašističku vlast države Izrael, ono što nam je za vrijeme stare NDH bio Hitler. U današnjoj NDH ubijaju se Hrvati sa toliko perverznom strašću da čovjek zbog očaja poželi sam sebi hrvatskom kamom prerezati hrvatski vrat.

Šutimo. Jedini u cibviliziranom svijetu šutimo dok Ameri i Židovi ubijaju Gazu. Veću je šansu za spas od smrti nožem, metkom, plinom pred sedamdeset i četiri godine imao Židov pred Hitlerom nego to danas ima Palestinac pred Amerima i Židovima. Normalni svijet je na nogama. Mladi, stari, djeca, svi su na ulicama svjetskih gradova. Dižu glas protiv najvećeg zla na kugli zemaljskoj. Na demonstracijama u Londonu snimljen je ultra ortodoksni Židov sa palestinskom zastavom u ruci. Prosvjeduju i Židovi u Izraelu. Nije problem u židovskom narodu nego u razbojnicima koji vladaju Izraelom i Amerike koja ih plaća.

Svi su, dakle, na cesti. Za naše medije to nije vijest. Našim su političarima usta toliko puna američke sperme da će se zbog toga mojim praprapraunucima dizati želudac. Pa ipak, to nam ne bi smio biti alibi kao što onima koji su živjeli za vrijeme one NDH nikad nismo oprostili što su ubijali nevine ili nijemo gledali pokolj.

Kome ja govorim? Hrvatski narod je jednostavno SMEĆE. Jebe se nama za tisuće pobijene palestinske djece, staraca, žena. Jebe se nama što se na kioscima prodaju novine poput Jutarnjeg lista kome je rušenje aviona koji je letio iznad ratne zone jedina bitna svjetska vijest. Iz dana u dan nas bombardiraju podacima koliko je u avionu poginulo dječice, koliko staraca, koliko stručnjaka za AIDS. Putin je strušio avion. Kad skonča Putin onako kako je skončao Gadafi Zemlja će biti spašena.

Jebite se, pušači američkoga kurca! Koliko je staraca pobijeno u Gazi? Koliko je dječice pobijeno u Gazi? Koliko je dječaka danas ubijenih u Gazi moglo postati vrhunskim strčnjacima za AIDS i ne samo za AIDS? Jebe se vama. Palestinci su za vas, kako davno reče Orwel, \”ne ljudi\”. Tko jebe Plaestince? Isti onaj koji je jebao Židove, cigane, krivomisleće, Srbe…

Jugoslavije nema. Nitko od građana NDH 2014. neće izaći na cestu i urlati protiv Zločina. Govna smo bili, govna ostali. Meni Jugoslavija nedostaje. Tada sam sebe držala čovjekom.


Posted

in

by

Comments

165 responses to “Nezavisna Država Hrvatska 2014.”

 1. gianni Avatar
  gianni

  Potpisujem i ja svaku riječ

  1. rajka Avatar
   rajka

   Vedrana, ženo, čoveče, kakvo srce imate! Ove reči su ovaploćenje osećanja miliona poniženih i očajnih ljudi. Ko ove reči ne razume ili se zbog njih ljuti neka se pozabavi sobom .

   1. Srbo Avatar
    Srbo

    Čoveče, ženo, jesi uzela terapiju? Vidiš da ti škodi.

   2. americka ameba Avatar
    americka ameba

    Rajka, Covece, Zeno – sta ti to bre znaci “ovaplocnje”? Jesu li to mramorne stene ili polirano kamenje?

 2. Marijana Avatar

  Bratislava Sam se iz Canade nakon 55 godina. Kao NOSTALGIJA, samo nisam ocekivala da cu naci
  NDH i ustavstvo.

 3. cmiljenka Avatar
  cmiljenka

  Amerika izmislja ratove .. Vjetmnaski Rat je iniciran na brodu osnovi isceniranog sukoba u Zalevu Tonkin. Bombardovanje Srba u Bosni i Hercegovini na temelju laznih bomnardovanja ljudi u redu za hleb u Markale. Jugoslavija je bila bombardovana na temelju laznih ubistava u Racak na Kosovu i Metohiji. Rat u Avaganistanu nakon rusenja tornjeva sumnja u New Yorku u.Rat u Iraku nije pokrenut na temelju lazi koje Hussein imali WMD. Libija je srusena na temelju lazi da Gadafi ubija civile. Somalija je unistina na osnovu lazi da je puna terorista, sirija kriva placenici koristite otrovni gas. Nobelova nagrada za mir voli ratove vise od onih koji nisu nagrađeni za mir. Svet demokratije cirkus

  1. desanka bozic Avatar
   desanka bozic

   Svaka rijec , zlatna vrijedna.

 4. domac Avatar
  domac

  A znamo koje stvari rajcaju Hrvate… isključivo debilne gluposti koje nikoga normalnog ne zanimaju…eto.
  Hrvat sam inače i ne ponosim se previše tom činjenicom.

 5. Pavicic Marko Avatar
  Pavicic Marko

  Ugodan je osjecaj citati Vase, na papir prenesene,misli Vedrana! Hvala Vam!

 6. Davorka Bersa Avatar
  Davorka Bersa

  Bravo Vedrana ! Kao i uvijek tvoj članak me vrati u stvarnost i podsjeti na lijepu prošlost u sredjenoj državi koja je bila puna respekta i skrbi prema svim svojim građanima bez obzira na rasu i religiju, a danas se i ja često upitam gdje to ja živim ?zar smo stvarno postali američka kolonija bez ponosa i časti . Protestirati protiv rata u Palestini značilo bi odmah da si antisemit , a tko da protestira ? Mi bake i djedovi dok maldi sjede u kafićima i piju kavu na račun tata i mama. Nema Vedrana sreće u ovoj državi ! Nažalost ! Veliki pozdrav

 7. Verica Avatar
  Verica

  Znam da nije neka uteha, ali je, ponekad, dobro ynati da imate istomisljenike; Razumem Vas!

 8. sreten Avatar
  sreten

  Bravo!!! I jopet, jedno veliko Bravo!!!

 9. Slavica Avatar
  Slavica

  Hvala! Vaše reči su uteha! Baš sam tužna i osećam se kao da sam promašila vreme a moram da živim u ovakvom vremenu!

 10. sasko Avatar
  sasko

  Ostalo je jos malo zadovoljstva, pored svega procitati i ovo.
  I ja sam se, kao i Vedrana, tada osjecao covjekom.
  A sada Amerom…koji kaze:
  News flash!! They don’t want to be like us. And why is that a problem for us? Americas leaders have one huge problem, they think the rest of the world should be just like us. Corrupt politicians , everything owned by the corporations, nothing is done without profit in mind, lied to and told what we want to hear, and controlled by the all mighty dollar, and if you can’t be controlled then you will be imprisoned. Taxed to death, spied on, powerless to change anything, but pacified with our cell phones, Nascar, football, WWF and the X-box. WOW why wouldn’t they want to be like us.

 11. cmiljenka Avatar
  cmiljenka

  Jugoslaviju je srušio separatizam Slovenije i Hrvatske, iste silnice nastale davno, u danima prvog ujedinjenja, 1918. godine, kada su Slovenci i Hrvati po svaku cenu hteli da pobegnu od utapanja u Austriju, Italiju ili Ugarsku. Svesni da im tadašnji vladari Evrope neće dati nacionalne države potražili su, brzo se videlo, privremeni smeštaj pod srpskom šajkačom i čekali priliku da se osamostale. Fašizam na koji su sa oduševljenjem prilegli 1941. godine sprečio ih je da stare ciljeve ostvare 1945. godine.

  Sačekali su dvadesetak godina, da se topovi ohlade, grobovi zatrave, a sećanja izblede i krenuli u separatizam, u razbijanje Jugoslavije. Bio je to Maspok 1971. godine. Ali, tada je Berlinski zid bio još veoma čvrst, a ni Titu se nije dalo da remeti lični konformizam u svom ideološkom carstvu. Isti ljudi, maspokovci, sa istim idejama, ali sada uz naglašena prijatna sećanja na Nezavisnu državu Hrvatsku i ustaški pokret, izlaze na političku pozornicu 1990. godine i uspevaju u svojim nakanama.

  Bosanski muslimani su, kao i 1941. godine, poverovali da im je mesto uz Hrvate. Odbili su sve predloge i srušili sva sporazume postignute sa Srbima, zaključno sa Kutiljerovim planom, rešenjem za mirnu Bosnu. Alija je najpre prihvatio, a onda odbacio Kutiljerov plan. Tako je počeo rat u Bosni, preglasavanjem i ignorisanjem Srba i njihovih interesa.

  Beograd je prihvatao prekompoziciju Jugoslavije, tražeći da sve republike i svi narodi budu ravnopravni. Slovenci i Hrvati su tražili da budu ravnopravniji od drugih. Hrvatska je srušila sve tada važeće savezne zakone, počev od sopstvenog ustavnog određenja po kojem je ta republika bila definisana kao zajednica dva konstitutivna naroda, Hrvata i Srba. Ni to im nije bilo dosta, pa su od Srba, kao Pavelić 1941. godine, tražili da potpišu Izjavu o lojalnosti novoj državi, da prihvate „istinu“ po kojoj je Jugoslavija bila tamnica naroda sa Srbima kao tlačiteljima, žandarčinama.

  Srušeni su gotovo svi spomenici partizanske (srpske) antifašističke borbe u Hrvatskoj i uspostavljene nove vrednosti. Ustaške. Po gradovima Hrvatske – Split, Sisak, Zagreb, Osijek – počele su likvidacije viđenijih Srba. Sledilo je proglašenje JNA okupatorskom vojskom i oružani napadi na garnizone JNA.

  1. crnogorac Avatar
   crnogorac

   Cmiljenka, tvoj tekst vrvi poluistinama koje naci(onalisti) mnogo vole da koriste u samozavaravanju. Meni je jasno da ti ZAISTA vjerujes u gomilu gluposti koju si napisala, ali ne mogu odvojiti od vremenena za plazu da bih ti odgovoarao jer svakako to ne bi nista promijenilo , osobe kao ti jednostavno ne vole istinu, jer bi onda mrzjeli sebe. Samo jednu glupost npr- beograd je zelio ravnopravne ex yu republike. Da li si svjesna da je s.milosevic kao jasno deklarisani srpski nacionalni vodja, nakon sto je uklonio vodje albanaca na kosovu i nametnuo tajnim sluzbama rukovodstva u vojvodini i crnoj gori, dakle na talasu srpskog nacionalizma, pokusao da preuzme kontrolu nad jugoslavijom?o kakvoj ravnopravnosti pricas? Koliko godina imas? Moje pola porodice bi sad guzicu izjelo sebi samo da nisu pratili slobove agente kad se obarala vlast u cg 89te i postavljeni marionete bulatovic i djukanovic…zasto? Jer je slobi treblao da ima 4 glasa u predsjednistvu sfrj, od 8. Da li se sjecas na zadnjem kongresu SKJ, kad su uplakani slovenci MOLILI milosevica da ne radi takve stvari, jer ce razbiti jugoslaviju… O CEMU TI POBOGU PRICAS? Da naravno, hrvati su imali ustasku emigraciju, hdz je koristenjem ustaske simbolike prestravio srbe u hrv, i oni su zapoceli pobunu time sto stu uglavnom protjerali svoje komsije hrvate…sve to ludilo kasnije…stoji. ali ne pricaj gluposti o uzrocima…

   1. Vladimir Srem Avatar
    Vladimir Srem

    Milošević je hteo da zameni Tita, jer je osećao puno pravo da sa većinskim življem može da rotira Hrvata/Slovenca kao lidera (komunista). Nisu mu dali i zato je počelo sranje svuda. On nije nacionalista, nego je hteo da iskoristi nacionalizam, da bi kao komunista bio Tito, posle Tita. Nevažno je to. Svi zbog toga puše. Razlika je samo ko koga optužuje zbog pušenja.

    1. cmiljenka Avatar
     cmiljenka

     Svima je poznato da je zapad u rušenje Miloševića uložio veliki novac a da je samo za organizaciju 5 oktobra potrošeno oko 70 miliona $. Ali zapad ne baca pare. Odmah po dolasku „demokratske vlasti“ samozvani „eksperti“ iz G-17+ preuzimaju obimne radnje da se mentorima koji su ih doveli na vlast, te uložene pare u rušenju Miloševića vrate. Tako je Miroljub Labus kao potpredsednik Savezne vlade nonšalantno potpisao da SR Jugoslavija prihvata da plati sve redovne, zatezne i kaznene kamate MMF-u, SB, i ostalim gore pomenutim poveriocima. Još nonšalantnije je prihvatio da se SR Jugoslavija odriče svih kamata na naša blokirana sredstva u stranim bankama, koja uzgred rečeno ni do danas nisu vraćena – a radilo se o sumi od oko 1,7 milijardi $. Znao je Labus, a i zapadnjaci, da su nas oni uvođenjem sankcija i prekidanjem platnog prometa sa inostranstvom blokirali i onemogućili da redovno servisiramo dugove, te da mi u tom delu ne snosimo nikakvu krivicu – već isključivo oni. Ali zato je Labus i doveden na mesto potpredsednika Vlade, a asistent Dinkić za guvernera NB Jugoslavije, kako bi sve te činjenice ignorisali i svojim zapadnim mentorima omogućili debelu pljačku Srbije. Tako su zapadni lešinari preko noći samo na naplaćenim kamatama „zaradili“ oko 8,6 milijardi dolara, pa se naš dug sa 5,6 popeo na 14,2 milijarde $.

     Od strane zapada, perfektno urađen posao. U rušenje „neposlušne“ Miloševićeve vlasti uložiš oko 200 miliona $, a onda instaliraš svoje podanike i odmah si „zaradio“ 12,4 milijardi $. Da ne bude zabune, 8,6 + 1,7 otetih sredstava + 2,1 po istoj metodologiji proračunatih kamate na naša zamrznuta sredstva iznosi 12,4 milijarde $ koje danas svi mi ubrzano otplaćujemo. Onda nam uz „posebne pregovaračke sposobnosti“ Labusa i Dinkića navedeni poverioci širokogrudo otpišu 2,8 milijardi $ duga, pa Labus i Dinkić poberu političke poene kod građana. U čitavu obmanu građana aktivno učestvuju i „demokratskih“ mediji pod kontrolom Soroša lažno informišući građane da je SR Jugoslaviji otpisan veliki deo duga – a to nije čak ni onaj iznos koji nam je otet. Pa umesto da pomenuti „eksperti“ krivično odgovaraju za ogromnu štetu nanetu državi, oni i dalje ekspertuju, uništavajući zemlju.

   2. meraklija Avatar
    meraklija

    Jao CRNOGORAC sto kenjas,jao sto lazes na fatove.”Uplakani Slovenci napustaju sjednicu”.A ti uplakani Slovenci su ujutru otkazali hotel,jer su znali da ce tog dana da se dogodi ono sto su i htjeli da se dogodi.Pogledaj jado(vjerovatno si Sipac)”Tezina lanaca”Vidjet ces originalne snimke sa sjednice.Lazes bez i malo stida kao i svi ostali olosi i neljudi koji su nam razjebali domovinu.Al ima jedna dobra stvar u svemu tom.Razjebali ste je tako da necemo nikad vise imati prilike da zivimo s takvim smecem,fala bogu.

    1. Vedrana Avatar
     Vedrana

     Super tekst,kao i svaki od VR ! Bravo!

   3. muke po citanju Avatar
    muke po citanju

    zbog onog sto na kraju svog izlaganja rece: sram te bilo

    1. muke po citanju Avatar
     muke po citanju

     moje ‘sram te bilo’ upuceno je “crnogorcu”

  2. Robert Šetka Avatar
   Robert Šetka

   Cmiljenka , ovaj vaš kratki tekst kao da je sastavljen u SANU , do savršenstva pojednostavljena jedna velika priča o narodu koji nije ostvario cilj da živi u jednoj velikoj državi … a za to su naravno “krivi” svi ostali kojima je ta vaša ideja bila neprihvatljiva. Toliko netočnih podataka u samo nekoliko rečenica zaista fascinira , kakvo vješto manipuliranje povjesnim činjenicama , kakva besmislena propaganda … i Goebbels bi vam pozavidio ! Nemojte Cmiljenka “istinu” stavljati pod navodnike , pa mi odgovorite da li vas je imalo sram ?

   1. cmiljenka Avatar
    cmiljenka

    Hajde ne lupetaj. Istina je da ste hteli novu etnicki cistu drzavu po svaku cenu i u tome ste uspeli! Istina je da ste pre nego sto je i poceo rat opkoljavali kasarne po Hrvatskoj i ubijali golobrade vojnike, ni krive ni duzne, istina je da su Srbi izbaceni iz ustava kao konstitutivni narod, istina je da su ljudi ostajali bez posla i bili sikanirani samo zato sto su Srbi. Istina je da su Mesic i Tudjman u ono doba velicali NDH! A najlakse je reci Milosevib je za sve kriv!

  3. milanogr Avatar
   milanogr

   Separatizam Slovenije i Hrvatske od 1918?? pa međunarodni dogovor je bio da sve sastavnice Austrougarske imaju PRAVO NA ODCJEPLJENJE I SANOSTALNOST to su iskoristile ČEŠKA I SLOVAČKA ali su na nesreću stvorile zajedničku državu u kojoj ju česi dominirali a slovaci bili nerod drugog reda. To je hitler iskoristio i Slovačku je kao marionetsku državu ‘osamostalio’ a Češku je ostavio kao guberniju sa gubernatorom koga je pokret otpora ubio na cesti i zbog kojeg su zgazili selo LIdice – tak, za odmazdu! Hrvatska je sa svojim saborom bila par dana slobodna sli je delegacija Sabora brzo i bezglavo jurila u Beograd da se pokori novom vladaru PETRU UJEDINITELJU – kako to gordo zvući! – dalje si prolistajte povijest jer imate ozbiljnih pogrešaka u tekstu

 12. Lejla Avatar
  Lejla

  U Srbiji su ista govna od naroda,pa se i ja stidim svoje zemlje.
  A ovaj tekst…rasplakala si me,jer sam se i ja osećala kao čovek u našoj zajedničkoj Jugoslaviji.
  Zašto li nas je Bog kaznio,sve nas “od Vardara pa do Triglava”?

  1. milanogr Avatar
   milanogr

   Nije nas Bog kaznio, već – socialističko-malodušno-vritplazeće rukovodstvo koji su se usrali pred milo-ševčikom i postili ga da orgija po Zgazimestanu i prvo po partiji -pretvorivši ju u nacionalsocijalističku-četničku družbu. Kad su mlakonje pale u ropotarnicu povijesti (gdje su i spadali) onda nam je preostao samo rat za samoopredjeljenje, ali u tim zadnjim mjesecima Državna Sigurnost izdaje stotine pasoša usrašama da bi im lijepa naša bila još ljepša i crnija!

 13. jovan Avatar
  jovan

  Vedrana….Carica si…..isto ija mislim…..ta sam generacija….valjda ce da se opamete i tvoji i moji ….zapravo nasi….ne delim na nacionalnost….moja ja HRVACKA MOJ KAMEN I MOJA OTADJBINA…..Imoj Knin gde se rodi pre 60…godina…

 14. Vlatko Avatar
  Vlatko

  “Danas, danas živim u sprdačini od zemlje i oči mi padaju od srama kao da sam sama kriva za to. Nisam! Nisam glasala za HDZ! Nisam glasala za SDP! Nisam glasala za pljačku naroda! Nisam glasala za rat! Nisam glasala za mržnju! Nisam glasala za današnju hrvatsku glad, bijedu, nezaposlenost. Znam da ne živimo u smeću od zemlje zbog “svjetske krize” nego lokalnih lopova. Ni to mi ne pomaže.”
  Pa jesmo krivi, svi koji smo devedesetih ćutali i mlako navijali i blago se povijali, eto sada smo se probudili povijeni taman toliko da ne moramo preterano da krivimo kicmu kad ga izvade i daju nam da ga popušimo. Popušili smo mi odavno draga moja. Odavno.

 15. Ugljesa Avatar
  Ugljesa

  E svaka Vam cast! Neko ko odbija komformizam, kao sto ga mnogi koji isto ovako misle prihvataju da se ne bi razlikovali (suti, valja zivjeti ovdje). Meni ce Jugoslavija zauvijek nedostajati (crknite fasisti!) kao zemlja u kojoj je moral nesto znacio, covjek je nesto znacio. Ovo sad? Nesretnici, sa svim svojim kosturima iz ormara koje vade po potrebi.

 16. Crnolegijas Avatar
  Crnolegijas

  Ak vam je svima u Hrvatskoj tak loše pa odselite se di će vam biti bolje. Ovi komentari niže su jadniji da jadniji ne mogu biti. Baš ste šaka jada.

  1. crnogorac Avatar
   crnogorac

   Crnolegijasi, jesu to oni sto kolju mirne ljude po selima?posto vec nece da odsele sami od sebe?

   1. jelena Avatar
    jelena

    crnogorac, kad si ti rodjen, i u kom veku zivis?
    nas slovene su razbili i zavadili zapadni fasisti, i dalje to rade, a mi se kao ovce primamo na to. probudi se jer nemamo mnogo vremena da bi opstali kao na ovoj planeti kao sloveni

  2. milanogr Avatar
   milanogr

   Ej crna legijo, što vas još ima? pa svi vi ste osamdesetgodišnjaci! A novokomponirane ne računam jer ne znaju da su ovi prvi ostavili kosti u Rusiji, kao sluge njemačkoj vojsci. Rjetko tko je ostao živ, jer je ubitačni crveni VALJAK zgazil naci-fašiste ko žohare. Upoznao sa u Zagorju jednog starca mještana, koji je nas zidu imao svoju sliku kao mladića u crnoj uniformi s letačkom značkom. Pitam ga: Valek, ‘kaj ste i vi letili u štuki?’ ma kakvi, mi svi smo čistili avione poslije letova i čistili piste – pomočni radnici. A kad sam došel na ‘urlauf’ doma, skril sam se i tak sam preživel! Tam je maloko sačuval živu glavu!

 17. Mira Avatar
  Mira

  Bravo Vedrana! Potpisujem!To se zove novinarsko pero a ne ovo sto imamo danas,gomila poltrona i nikogovica.Svaka cast!

 18. Skykab Avatar
  Skykab

  Puno je istine, nažalost, u ovom tekstu i čini se da nam nitko od ovih naših lopova i izdajnika ne može nanijeti toliko zla koliko mi možemo prešutjeti. Jednu stvar ne razumijem. I kad nam sve uzmu i rasprodaju, kad nas ostave na ulici i kad nas do kraja ponize i kad sve unište što će onda? Uživati mirno u svojim dvorcima, plovtii bezbrižno jahtama ili letjeti, smijući se, privatnim avionima i helikopterima. Ipak neće. Povijest kaže drugačije. Kad nas dotjeraju do zida i kad više ne bude izlaza, pokazaćemo zube i neće svi lopovi stići pobjeći i neće sa sobom sve moći odnijeti. I sve se višem nekako, radujem tom trenutku..

 19. Jaca VA Avatar
  Jaca VA

  Prebolno, draga Vedrana! Bilo mi je tek 14 kad se raspala Jugoslavija. Sto sta i dobrog i loseg iz tog doba tek iz price znam. Ali, kako god tada bilo, u sadasnjosti nam ne vredi mnogo. Ponizeni smo i bespomocni zbog sopstvenih gresaka.

 20. Srbo Avatar
  Srbo

  A tko ovo uopće čita? Oni koji su kroz povijest sve ratove ili gubili ili pokušali falsificirati. Oprostite braćo Srbi ali tako je to. A Vedrana kao Vedrana. Vječiti psihopata, bolesnik bez nade za ozdravljenjem

 21. Ujko Avatar
  Ujko

  AJMO AJMO AJMO USTAŠEEEEEE!

 22. Doktor Avatar
  Doktor

  BRE BRE BRE. Pa sama ekavica. FUJ!

 23. Neverin Avatar

  Posramljen sam ovim govnima na vlasti i opoziciji. Želim im dugi život i tešku bolest. Sramim se kao hrvatski građanin našoj kolektivnoj šutnji. Čak i pijun ima izbora ići jedno polje naprijed dok naša govna stoje ukopana u njihovim čmarovima.

 24. Petar Avatar
  Petar

  Kome se ne svidja MARŠ van iz moje domovine.

 25. Sanader Avatar
  Sanader

  Vedrana? Zašto ne odseliš u Izrael i boriš se za palestinska prava? Neka to bude tvoje poslanje i susret sa Isusom Kristom i Bogom. Vjerujem da će ti oprostiti sva tvoja laprdanja jer za one gubave i bolesne kao što si ti lako se dobije oprost.

  1. milanogr Avatar
   milanogr

   Sanaderu – ti bi bio na strani izraelskih avio i tenkovskih bataljuna da zgaziš sve živo na palestinskoj zemlji (zemlja izrael je stvorena naime na tlu britanske kolonije koja je zvala Palestina, a koja je do prvog svjetskog rata bila u sastavu Otomanskog carstva!

 26. boris Avatar
  boris

  “Dodje vreme kada pametan zacuti, budala progovori , a fukara se obogati!” Ivo Andric
  Jedan od najvecih Hrvatskih Srboljuba

  1. boris Avatar
   boris

   no to kao i sve ima svoj kraj

 27. Igor Avatar
  Igor

  Hej Sloveni još ste živi , rječ naših djedova …
  proklet bio izdajica svoje domovine !

 28. ogrix1 Avatar
  ogrix1

  Odličan trenutak za ocjenu pušačke politike naše vritušuljačkog političkog vrha i ritzilačkih ameba koje sebe smatraju djelom ojrope! bio sam student kad smo ružili pred ’embisi USA’ na Zrinjevcu pa kad su dečki počeli bacati granitne ‘kocke’ na izloge ‘čitaonice’ i kad je pala prva staklena ploča pod udarima, policija nas rastjerala suzavcem. Slično je bilo za Češku – to je bila vanjska politika – nikom pod rep, svima sve reči u ružnu facu!! Ali to je mogao Tito, a ovi guzičari moraju izglega svaki tjedan na briefing na polje prema Velikoj gorici – pardon … ‘poslovnom kvartu’ koji je sasvim slučajno zakrilio betonsko zdanje ‘ambisi of USA’ koje ne zadnjem katu nema niti jednog prozora kako bi redari i elektronika za prisluškivanje bila izvan očiju nekog znatiželjnog pojedinca

 29. milanogr Avatar
  milanogr

  odličan trenutak za kritiku pušačke i vritplizačke politike naše dične države. Bio sam student kad smo ružili pred amer.konzul. na Zrinjevcu. Kada su poletile granitne ‘kocke’ sa popločene površine kolnika i kad je konačno jedna slomila staklo izloga ‘čitaonice’, tada nas je milicija rastjerala suzavcem. Peklo je, al smo bili jači od stakla!! Za Češku ve već dorasla i g.Rudan, pa nisam u tim demonstracijama bio – sječajući se suzavca. NO to je bilo moguće kad je Tito zaigrao svjetsku rolu nesvrstanosti i uvjek bio i propagirao mir u svijetu a protiv SVIH ratnih sukoba! Danas imamo u politici amebe, a to su jednostanični predatori, koji nemaju mozga niti kičme! Bravo g. Rudan, uvjek ste na pravoj strani! A ovi iz udruge ZDS nek puše i dalje (ZDS je mračna strana parole SFSN)

 30. Sonja Avatar
  Sonja

  Ovde u Americi mediji nisu pokazali jednu jedinu sliku sa protesta u svetu. Da nema digitalnih medija me ne bi ni znali sta se u svetu dogadja.

 31. Sonja Avatar
  Sonja

  Vedrana imaš moj iskreni respect….
  Sonja

 32. Sonja Avatar
  Sonja

  Vedrana imaš moj iskreni respect….
  Sonja – Srbija

 33. Tomo Avatar
  Tomo

  Volim čitati tvoje komentare međutim u ovom slučaju mislim da nisi uzela u obzir sve činjenice koje su dovele do raspada Jugoslavije. Ja sam jedan od onih koji je u njoj rođen i odrastao ali pogledaj kako se raspao SSR. Kako bi danas živjeli u Jugoslaviji to je veliko pitanje. Naravno, ne odobravam niti jednu, ama baš niti jednu nevinu žrtvu ali eto u ratu se svašta događa. Zlo je što je HDZ na neki način stvorio ovu državu, naravno, sa narodom ali ju je sa privatizacijom totalno uništio. Ne slažem se sa tobom da Hrvati mrze Srbe ili druge nacije osim pojedinaca kojih ima svugdje ali ne možeš zbog pojedinaca optuživati cijeli narod.

 34. micojka Avatar
  micojka

  E moja Vedrana dans u Hrvatskoj dobro zive birokrate , lopovi, podguzne muhe gospoda koja primaju donacije sa zapada pa pljuju po istoku stranacki mesetari, razni sumnjivi umirovljenici bez staza a jadan narod gladuje . E ti koji dobro zive cast izuzetcima najvise i pljuju po bivsoj drzavi. Gospodo pitajte svoje djedove i bake mame i tate kako se prije zivjelo. A sto se tice Amerike konacno nakon 5o godina nasao se mangup koji se neda a nemogu mu nista pa samo laprdaju. Nisam ljubitelj Putina ali ono sto hrvatska stampa sada radi protiv rusa ratno huskacka propaganda srba i hrvata devedesetih je macji kasalj.

 35. Levac Avatar
  Levac

  …..da bi rečrekel!❤️!

 36. Diosiario Avatar
  Diosiario

  Ne razumijem. Ova Vedrana koja očito puši kurac arapima zamjera nekom što ga puši Židovima?? Nigdje logike.

 37. Aleksa Avatar
  Aleksa

  Zao mi je sto se Jugoslavija raspala. Za to su krive separatisticke teznje rukovodstava zapadnih republika i nespremnost za kompromise rukovodstva Srbije… Nije bez razloga Herman Nojerbah, specijalni izaslanik za balkan rekao da: – Srbi, narod oko koga su se okupili drugi juznoslovenski narodi, nazalost nisu politicki obdaren narod jer nisu spremni na kompromise. Ne shvataju da je pravda moralna, a interes politicka kategorija…

 38. MISA Avatar
  MISA

  NIJE TVOJ NAROD SMEĆE OVI PEDERI NAVLASTI SU VIŠE OD SMEĆA TVOJ NAROD JE VELIKOG SRCA ALI MALE PAMETI KAO I OVI MOJI

  1. Suzana Avatar
   Suzana

   Konacno jedan dobar i pamentan komentar. Svaka cast.

 39. Drug Petar Popara Crni Avatar
  Drug Petar Popara Crni

  Nezivimo mi u sprdacini od zemlje nego prezivljavamo u divljini kao zvjeri. Otimamo vrijedjamo pljujemo po kome god stignemo. Pa tako ni vi nezivite i nepisete nista bolje..Isto sirite mrznju lajete grizete mrzite!!

 40. Suzana Avatar
  Suzana

  Vidim ama bas svatko se lati pera.
  Htjela si pricat o problemima Palestine ? Nisi uspjela,
  Vidis da svi komentiraju to kako su hrvati smece ili nisu.
  To ti govori o tome koliko si ti dobar pisac.

  Ili mozda ti si odlican pisac koji zeli ocrnit hrvatsku na bilo koji nacin, pa se koristis jadnim ljudima koji za tebe i SFRJ nikad culi nisu niti ih boli briga.

  Ako ti ne odgovara hrvatska, odseli. Trazi politicki azil u zemlji koja odgovara tvojim standardima. Svi isti, bez mrznje, svi braca, npr. Sjeverna Korea. To je jedina zemlja gdje jos vlada komunizam.

  Ili u palestinu na prijmjer, pa tamo tjeraj pravdu, i objasni palestincima kako je dobra jugoslavija, to ih strasno zanima.

  Izraelsko i palestinsko pitanje je problem star strasno puno godina. I nema nikakve veze s hrvatima, ili bivsom Jugoslavijom.

  Nije pisanje za tebe.

 41. admir jusuf Avatar
  admir jusuf

  Kršćanski svijet ne može opstati bez rasizma, nacizma i mržnje. Hrišćanski svet ne može opstati bez bolesne potrebe da očiglednu istinu pretvaraju u laž i najsmiješniju laž nazivaju istinoom. I za kršćane i za hrišćane mi ostali nismo ljudi, mi smo pod-ljudi, naša djeca nisu djeca nego pod-djeca. bilo bi pošteno da se to javno kaže, a ne da se lažima pere savjest i krv sa ruku. Hrišćani kad učine zločin kažu nismo mi, oni su se sami poubijali i sami su izazvali. Kršćani barem imaju dovoljno savjesti da sebi kažu istinu u lice. Ali znate šta, ko vam jebe mater! pušite i dalje jedni drugima kurac dok vas Jevreji guze po želji kad im se prohtije. Zato što smo bolji od vas vi nas ubijate.

 42. Duka Paljuka Avatar
  Duka Paljuka

  Srbo 20.07.2014. Reply
  A tko ovo uopće čita? Oni koji su kroz povijest sve ratove ili gubili ili pokušali falsificirati. Oprostite braćo Srbi ali tako je to. A Vedrana kao Vedrana. Vječiti psihopata, bolesnik bez nade za ozdravljenjem…………………………………………………………………………………………………………Hajde Srbo…da ti dam stivo za dobro vecer.Jovan Ducic i SINU TISUCLJETNE KULTURE……………………………………………………………………….S tuđinskom si kamom puzio po blatu,
  S krvološtvom zvera, pogane hijene,
  Da bi mučki udar s leđa dao Bratu,
  I ubio porod u utrobi žene.,,,,,,,,,, Bilo bi lijepo da ovo procitas do kraja pa da se 2-3 stidis…al ti se stidjeti ne mozes ..posto i ti i tvoj narod kako rece Vedrana virite iz gazdiskih guzica…sjeti se Beca , Peste Berlina Brisela …nikad svoj na svome Srbo…jebiga takava ti je sudbina..i za kraj ona cuvena..Od svih SRBA najlosiji su hrvati…

 43. Mimi-Mini Avatar
  Mimi-Mini

  Kad se samo setim euforije u svim republikama posle razbijanja zajedničke države. Sad lamenti i posipanje pepelom u svim bivšim republikama.Sad će većina na blogu skočiti i reći: Srbija je prva počela, kao što Vedrana to vešto kaže:” dobro, oni su prvi počeli,mi smo se samo branili,” nije važno što su nas izbacili iz Ustava kao konstutativni narod, nije važno što su od nas tražili da potpišemo da nismo više Srbi nego hrvatski gradjani drugog reda, stariji se setili Pavelićevog podmetanja mnogo ranije, pre balvan revolucije, to ništa nije važno, važno je bilo ono što je rekao Mesić kao predsednik predsedništa SFRJ, koji je kada je najavljivao njihov izgon iz Hrvatske, savetovao da sa sobom ponesu ono malo zemlje na opanicima koje su doneli kada su “dolazili na ove prostore”. Čitam postove sa Vedraninog zida, mladi ljudi ogorčeni retorikom i pisanijom nas starijih.S pravom, nemaju pojma o čemu pričamo. Kao da su nas oni uveli u ovo stanje.Kao da to nismo učinili mi, stariji mali,gramzivi .Narod je na ovim prostorima iz nesagledive i nemerljive mržnje prema prvenstveno različitoj religijskoj pripadnosti, zajedničkoj državi, vlastima, socijalizmu izglasao kapitalizaciju. Svaki je glasač zamišljao sebe kao vlasnika neke kafane, dućana, kao rentijera i člana “džet-seta”, koji se kupa u Akapulku ili Azurnoj obali.Kao što u svetu postoji “američki san”, takav san su imale i nekadašnji podanici real-socijalizma. Mlad svet nacionalistički podizan u ovih zadnjih dvadeset pet godina se s pravom, pita o čemu mi to ovde pričamo?
  Činjenica je da su se širom naše bivše zajedničke države skupili potomci stasali u komunističkom režimu, i hteli da prave sopstvenu banana-državicu. To su bili sve sinovi vodećih partijaca, onih što su se na crvenu knjižicu zakleli da će stražariti i čuvati interese radničke klase i čuvati fabrike, klasnu imovinu po samupravnom Ustavu širom zajedničke države. Pri tom razbijači zajedničke države su imali najveću pomoć baš od Titovih uniformisanih generala, bankarskih direktora i ostalih ljudi sa partijske linije. Niko nije tako brzo u svetu razbio i rasturio zajedničku državu kao Titovi kaplari, generali i bankarski špekulanti, mi smo primer bez presedana u svetu. A raspala se na najgori i najbrži mogući
  način, mnogo brže nego ova sranja što se dešavaju u Izraelu i Siriji,u krvi nacionalizma i fašizma koji nikada nije do kraja uništen i na njega stavljena tačka, dokaz za to je bacana prašina u oči svetu i umornom narodu koji je izašao iz Drugogo svetskog rata na sudjenju Draži Mihajloviću i četnicima, a, s druge strane omogućen beg pacovckim kanalima preko Vatikana Paveliću i njegovim koljačima i ustaškoj bagri. Samo iz tog razloga prezirem Tita, Bakarića, Kardelja i njihove satelite, kad su im Ranković i Krcun pohapsili i ubili četnički pokret, onda su ih pohapsili jer su postali višak i bili su sklonjeni tj. ubijeni. A činjenica je i istina da su Tita poštovali i voleli milioni. Klanjali mu se kao faraonu, kliktali mu i pevali pesme, navikli da ih vodi mašin-bravar, da ne misle svojom glavom već dupetom, zaduženi unapred 50 godina, da im ekonomija bude nepoznata,da se ne brinu za sutra i da žive u svom socijalnom snu. Svi su plakali, a trezveniji i pismeniji su znali da sledi budjenje i da je vreme da se bude zreo, odgovoran i da je vreme da se počne sa vraćanjem dugova.Tito je na moju veliku i nesagledivu žalost u ganglijama njegovih pionira i pionirki, koji i dalje svoj sopstveni narod vuku u autofašizam, autogenocid i tupavost na svim nivoima. Da nismo tolika srpska stoka sitnog zuba Broz i onaj komunistički ološ koji je iznikao pogotovo 45′ nikada nam ne bi uzjašio za vrat i grbaču. Zato kao stoka i održavamo onu “kuću cveća” na tudjoj zemlji, otetu od g-dina Acovića i njegove familije, ne otvaramo tajne dosijee, ne otkopavamo tajne grobnice što su komunisti pravili širom zemlje. Mada je to lančana reakcija i za ovim kasnijim apsurdom, za Miloševića takodje sahranjenim u požarevačkom dvorištu njegove žene, pod lipom, ko’ kanarinac Bože me oprosti, srpskom budalisanju nikad kraja. Vi, Hrvati, bar očistište državu od nehrvata i dobiste državu, pa sad gutajte, a šta mi da radimo?Mi živeli u četiri republike, a kako stvari stoje ispadosmo gosti i u matičnoj? I ona nam se klima…

 44. milan Avatar
  milan

  bravo VEDRANA i ja sam se u JUGOSLAVIJI osjećao kao čovek,svi srbi takođe ,ovo danas nije ni država niti je život dostojan čoveka

 45. Milomir Avatar
  Milomir

  Vedrana ponovo si me odusevila svojim tekstom . Ja mislim isto sto i ti ,ja sam Jugo-nostalgicar, i ja kao ti , kao mnogi ljudi zalim za proslim ZLATNIM vremenom i pitam se :Kako da vratimo svet na pravu stazu, kako vratiti pozitivnu enegiju ? Veliki pozdrav tebi i svima koji misle kao ti .

 46. Dejan Petkovic Avatar
  Dejan Petkovic

  Svaka ti je zlatna, a ako nije – pozlatila ti se Vedrana! Svaka cast.

 47. Aca Miljević Avatar
  Aca Miljević

  Respect !!!

 48. Davorin Avatar
  Davorin

  Rudanica je stara i ima amneziju ali svatko ima pravo žaliti za mladim danima. Ja stvarno ne znam što bih izdvojio iz onog “fantastičnog” doba? Hm… možda inflaciju, možda 90% tvornica koje su proizvodile gubitke, stvarno ne znam a možda onaj truli zapad koji nas je od šezdesetih financirao da se juga ne bi raspala. Ovo stanje koje imamo sad u Hrvatskoj je refleksija “moćne” jugo industrije.
  Stvarno razumijem ljude koji nisu radili a dobivali plaću pa sad žale za tim šatro starim dobrim danima.
  Jugoslavije više nema i Bogu hvala na tome i prestanite više žaliti za nečim što je bilo loše jer da je bilo dobro ne bi se raspalo

 49. Daria Avatar
  Daria

  Joj, koliko istinito i koliko tužno. Potpisujem do zadnjeg slova.

 50. Milovan Cicvaric Avatar
  Milovan Cicvaric

  Orginalna !

 51. zeljko Avatar
  zeljko

  “jednostavno, klečanje mu nije išlo”

 52. Tom Avatar
  Tom

  Svi ste vi budale koje vam je YU isprala mozak. Svi znamo sto je bilo 1991 i sto znaci biti Srbin (Bosna, Hrvatska, Kosovo.)

  1. xxx Avatar
   xxx

   A sta je bilo 91.? Jesu li Srbi napali Zagreb..ili su Hrvati krenuli do zuba naoruzani da zauzimaju policijste postaje,,a pre toga se naoruzavali,otcepili od SFRJ..Pa sta su ovi mogli da ocekuju,,culi su razgovor pok Franje,sta ih ceka,znalo se,,radila je kontraobavestajna sasvim dobro..Nisu hteli pristati na novi Jasenovac niako,,i u red za klanje,,Tome Dzeri..Sta u Bosni,,Kako je tamo rato poceo?? Ko je ubio mladozenju na svadbi,,ko je napao kolonu vojnika u dobrovoljackoj,,koja se samo povlacila,..Sta na Kosovu..Cije je Kosovo,,Siptarsko..? Ajde mi daj jedan spomenik kulture na Kosovu koji je stariji od 1912 god..? A eto Manastir Gracanica je sazidana 1321 god,,A Kolumbo otkrio Ameriku stotinak godina kasnije.. O cemu ti Pricas..?? Mogao bih mesecima da ti iznosim podatke da ste Hrvatski narode spaseni 1918 godine kada ste usli u Kraljevinu pod plast Srbije,,da niste,,nestali biste,,kasnije ste svu krv u IIsv.rat sprali usavsi u SFRJ,,neznas,,procitaj,,Jasenovac,,i cela Hrvatska je pobila 1.780.000 Srba da Milion i sedamstotina osamdeset hiljada ili tisuca…TOME.. Jel osecas krv u vazduhu kada si vani..Pravda postoji,,kad tad,ce vgam se to sve obiti o glavu..Nisam iz Hrvatske,nisam ratovao u Hrvatskoj,,nemam razloga da mrzim Hrvate,,ali..generalno ste losi,i to sami znate,,i ta vas mrznja i zlo hrani..odrzava,,vama smetaju svi..na kraju cete jedni druge poceti da ubijate,ko je veci a ko manji hrvat,,icice te unazad sto godina da vidite cistu krv,,i doci ce te do Srpske,,Jer ste poreklom Srbi,,Dokazao vas institut,,bilo vam krivo ili pravo,,ali ste negde zavarnicili i postali sluge nacistima i zlotvorima,,i tako ste odgojeni..kao nesto vise,,a u stvari,,stidite se..Jedini na svetu sa konc logorom za decu!! Jedini!! I Hitler se zgrazavao nad zverstvima..I sta ste vi,,ko ste vi??

   1. Nikola Avatar
    Nikola

    nije bolest samo ono što boli moj velikosrbine….

   2. S.Kostić Avatar
    S.Kostić

    E, zbog ovakvih ižvakanih prosvetitelja mi se želudac redovno okrene.
    Tom, kad već tako dobro baratate brojkama, molim vas, napišite i broj žrtava koje su pobili srpski generali (ne govorim samo o Hrvatima).
    Čini mi se da se i našim ulicama širi vonj krvi koju smo prosipali godinama.

 53. Brankec Avatar
  Brankec

  Cestitam Vedrana! Uspjela si skupit parsto vjernih nepismenih cetnickih seljaka da komentiraju na ovom tvom site-u, koji te ocito obozavaju a i pune TVOJA usta te jugoslavenske/cetnicke sperme koju sama spominjes.

  1. Nica Avatar
   Nica

   “Čestitam” i ja tebi na ovakvom tekstu moj europski susede.Da li si ti siguran iz koje is sperme nastao.Oh,kako je lako nazivati ljude ružnim imenima,jer “pakao pa to su drugi”.Svoju pismenost si baš na pravi način iskazao(la).Vedrana je nešto drugo rekla što ima veze sa ljudskošću,ali nekima je to samo floskula,suština je da će svet uvek moći da računa na takve kao što ste vi kad mu bude potrebno da započne krvoproliće.

  2. Vanja Avatar
   Vanja

   Brankec,
   dozvolit ću sebi vulgarizam: puši kurac! Tebi klečanje očito ide…..

  3. mirmil Avatar
   mirmil

   Brankec, Brankec,
   Zaista si mamlaz.
   Znaš tu reč?

  4. Mladen Avatar
   Mladen

   Kol’ko si ti bolestaaan…

 54. true and false Avatar
  true and false

  Najbolje ti je da odes iz Hrvatske i osdselis u tu Jugoslaviju.

 55. Tremolo Avatar
  Tremolo

  NAzdravljam u Vasu cast Vedrana i u cast svih hrvata koji su branili svoje komsije od zverstva jer im nije. A biti covek u takvim vremenima je veoma tesko, te su mnogi svoju ljudskost platili glavom. Mnogo je bilo onih koji se nisu slagali,ali malo onih koji su imali hrabrost da nesto urade. Zato Vam skidam Vam kapu i zelim da Vas ne zadesi ista sudbina kao gore pomenute heroje hrvatskog naroda.

 56. dragana Avatar
  dragana

  Stvarno je greh prepucavati se posle ovakvog clanka. Bili vi ustase ili cetnici ameri vas svejedno j..u Buse prelepi Jadran, odnose preciznu rudu i ko zna sta jos?! Samo se vi prepucavajte

 57. brankec Avatar
  brankec

  Istina boli, jel’, Vedrana?

  1. Vanja Avatar
   Vanja

   Jesi ti uopće pročitao članak??

   1. Forza Fiume Avatar
    Forza Fiume

    Bravo, dobro si mu rekla. I dok je takvih zatucanih maloumnika bit ce nam ovako kako je.

 58. Ramemmm Avatar
  Ramemmm

  Gospodo-Drugarice Rudan u pravu ste a po komenarima se vidi koliko ste u pravu,fasisti cak i oni koji se do danas smatrali socijalistima tj.ljevicarima,polako otkrivaju u svojim komentarima.Sve one fasistiscko demokratske izjave i nazovi dokazi o propasti SFRJ,te zaduzenosti i kreditima da samo navedem da su ti krediti dizani kako bi se zemlja izgradila kao i fabrike koje su mozda i bile prezaduzene ali ne strancu vec republiki i da su gubici pokrivani od fabrika koje su dobro poslovale pa cak i izvozile a radnici bas tih fabrika nisu zeljeli biti solidarni sa radnicima onih gubitasa blabla tako se zivjelo u socijalizmu,pomagali smo jedni drugima sto se preko noci zeljelo zamjeniti kapitalizmom kakko bi samo oni koji dobro posluju ppobrali profit,Neke od dobrostojecih republika(ovo dobro stojece republike bbi se moglo prepisati rukovodstvu koje je koristilo usluge slabo stojecih republika i na njima se bogatili a kad im je oduzeto to bogatstvo pozeljese samostalnost koja ih je dovela do…..),mogao bi i ja da velicam ili da kudim prijasnja rukovodstva a poslje da zavrsim na nacizmu i fasizmu pa da optuzujem ove ili one kao krivce za nastali fasizam od kojeg imaju korist samo oni(Vedrana ih nabroja)koji su shvatili da su okruzeni kretenima vjerskim (posto su svi odjednom postali pobozni,izgleda da im savjest proradila pa umjesto priznanja i kazne od sudova odlucise potraziti oprost od boga i svestenika….FUJ,karakter nula,moral nula minus).Kako prije tako i danas narod pogotovo onaj sa sela sto u grad dode ,pocese da se kite tudim perjem pa tako uspjeh pojedinaca pocese zamotavati u drzavne nacistickofasisticke zastave kao fol to je zasluga kolektiva,ha ostavstina socijalizma koji je skrenuo u fasizam.Potrudite se svi vi novopeceni vjernicci i nacionalisti(nacisti)procitajte sta je fasizam i koje su mu odlike pa to uporedite sa svojom voljenom banana republikom.Hocete li i dalje biti ponosni na secesionisticku politiku koja se mnogo trudi da je prikaze kao borbom protiv agresora,paradox,malo je pametnih koji ce me shvatiti a da me ne optuze za nacionalistu ”onih drugih koji zele zlo onim prvim” .Sve one fasisticke,nacionalisticke floskule koje koriste oni prvi koriste i oni drugi,zasto to,pa jednostavno uce i rade iz iste knjige.Zivot je do 90′ bio normalan a od 90′ postade najnormalniji jer je,religija, vjera u boga kao i molitva dobila svoj smisao,danas se moli bogu zarad sopstvenog greha a ruku na srce postasmo zli i gresni,pa se molimo za zdravlje jer bolest je postala skupa,molimo se za posao jer ces prije biti pogoden gromom-munjom nego biti zaposlen,molis se da ne dobijes otkaz jer to su one ucjene kojima vladaju kapitalisti i molis se da na kraju mjeseca dobijes placu tj.zaraden novac jer i to je danas loto.Trebamo li mi imati ljep zivot,ovakvi kakvi smo,puni mrznje i zla prema dojucerasnjoj braci i sestrama,cak i Gos.Drugarica Rudan je podlegla propagandi pa kaze ”agresor”,moje svatanje SFRJ je bilo da je od Triglava pa do devdelije bilo moje ma gdje ja danas zivim,sutra mogu otici da zivim gdje hocu jer je sve moje.Tako sam po danasnjem gledanju JNA sluzio u Sombboru,Vojvodini pa poslje u Puli,Istri i to je bilo sve moja zemlja.Agresor na svojoj zemlji a kako nazvati one koji su bojkotovali (na ciji nagovor) odlazak kkao i bjeg iz JA.Sad treba ocekivati one floskule,lazi koje su unapred bile spremljene od onih koji su danas na vlasti i koji super dobro zive,dobitnici izdaje su religija,disidenti i oni povratnici sto ih je crkkva sklonila 45′,mislim na ustase i cetnike kao i balije koji su dosli 90′ i potpomogli da se rasturi pravna drzava kako ne bi retroaktivno bili kaznjeni pa tako isti proglasise partizane i komuniste za zlocince a sebe za antifasiste,pogledajmo tko se sve danas antifasistom smatra pa naravno sam fasista i nacista.Glupom i neukom narodu se moze sve podvaliti.Nekad su gradovi bili Kulturni kao i ljudi koji zive u njima,danas su samo gradovi u kojima zive nekadasnji cobani i njihova rodbina.Moral i kultura vise ne zive na ovoj Balkanskoj adresi bb……………………………..

 59. izraziti Avatar
  izraziti

  šteta što nikad nije bilo “kao što je nekad bilo”.
  ah, šteta što takva SFRJ ipak nikad nije postojala.
  Koča Popović je napravio fabriku eksploziva u Vitezu od američkih para i izvozio im eksploziv za Vijetam pod imenom “šoljice za kafu” u vreme najžešćeg divljanja USA krvoloka.

  1. Sova Avatar
   Sova

   Naravno, USA je bila u velikoj nevolji I bez eksplziva tako da se moralo to odraditi preko Koce Popovica… Boze moj, koji kreten…

 60. suzana Avatar
  suzana

  Evo i mene još jedne”jugoslavenke” iz ustaške Jaske pored Zagreba u kojoj je bio dječiji konclogor i koja je leglo zle krvi hrvatske…zlo mi je živjeti ovdje,ali plačam kaznu Božiju sa svima zajedno,tko kriv,tko nevin…u pravu ste kad kažete da Hrvatska propada ekonomski i karakterno nakon sva zla koja je počinila u povijesti prema drugima,u zadnjem ratu iako napadnuta od Srbije opet je pokazala da i u obrani svog naroda nije imala granice ljudskosti… Zato se ne smijemo pitati danas zbog ćega živimo na rubu propasti i zbog čega nam Bog okreće leđa!

 61. Beogradjanka Avatar
  Beogradjanka

  Bravo, Vedrana! Da umem da pisem, napisala bih slicno za Srbe. Kako mi nedostaje Juga 🙁

 62. ivo Avatar
  ivo

  idiotski napis od jos gluplje autorice

  1. mirmil Avatar
   mirmil

   Zašto uopšte čitate “idiotske napise glupe autorice”?

 63. mirmil Avatar
  mirmil

  Bravo Vedrana!
  Hrabro, dostojanstveno i upozoravajuće.
  Budale u Vašem tekstu vide samo prošlost koja im na ovaj ili onaj način pomračuje um.
  Mene mnogo više brine ono što ste rekli o sadašnjosti i stanju duha svih nas: “zločince nisu prikazivale kao dobre momke”.
  Mogu da se zakunem da je formula: “Hrvatska danas = Srbija danas” tačna, bar kada je stanje duha i nivo otuđenosti u pitanju.

 64. BeeGees Avatar
  BeeGees

  jednostavno receno… najgore je u tome svemu sto 95% ljudi na prostorima bivse juge sve ovo zna. ali sute i boje se ko zna cega i gledaju u pod ne razmisljajuci o buducnosti svojoj i svojih potomaka… kako rece francek: sve je to stoka sitnog zuba…

 65. Zora Avatar
  Zora

  Bez obzira na to ko cita Vedranine tekstove i bez obzira na to ko i kako njih komentarise ostaje cinjenica da je Vedrana Rudan jedna od najhrabrijih i najpravednijih pisaca u svetu!
  Hvala…

  1. riko-seni Avatar
   riko-seni

   jedite svi govna budale ako vam se ratuje idite u rusiju…

 66. slavica iz SA Avatar
  slavica iz SA

  Tačno tako: “Mržnja je bila službeno zabranjena.” Kamo sreće da nije! Za 50ak godina toliko se akumulirala da je i najjača “brana” morala popustiti. A normalan svijet se još uvijek ne može načuditi – odakle tolika mržnja.
  Kad već nemam neko efikasno sredstvo protiv mrzitelja, a ne mogu se uvijek osloniti na vlastiti instinkt, draže mi je kad mi otvoreno kažu šta im je na duši. Zato pomno čitam Vaše tekstove i komentare… Ponekad prvo pročitam komentare pa Vaš tekst. Kad sam baš u “cajtnotu”, pročitam samo komentare. 😉

 67. slavica iz SA Avatar
  slavica iz SA

  Istina, nije neka utjeha, al’ ne treba zaboraviti da uvijek može biti gore. Npr., umjesto pušenja američkog, direktno pušenje izraelskog qrca! Primjer: Republika Srpska sa Miletom na čelu. Pa da barem puše iskreno…

 68. Bog d.o.o. Avatar
  Bog d.o.o.

  … jucer sam pomislila da su 100% amei srusili ovaj avion, samo da bi mogli fokus medija prebacit na taj dogadaj, umjesto da se pise o pokolju palestinaca.

  1. Dado Avatar
   Dado

   Jucer si bila upravu!

   To je upravo sto je ucinjeno!

   Amerima treba cista izraelska drzava, bez bilo kakvih opstrukcija, zbog problema koji se dogadjaju u Ukrajini kako bi mogli lako sprovoditi naftu sa bliskog istoka preko Turkske, CG, RH, Austrije u Njemacku te ostale zapadne drzave ukljucujuci i Ameriku.

 69. Bog d.o.o. Avatar
  Bog d.o.o.

  PS:zaboravih napisat da se po komentarima vidi da mi Hvati jesmo zlocesta i zavidna govna, svatko tko misli drugacije neka opet procita HRVATSKE kometare.

 70. americka ameba Avatar
  americka ameba

  Bravo Veko Vedrana, svaka ti je na mestu. Alal ti vera! Cela Srbija je uz tebe. Veka Srbija! Veka Srbija! Velka Srbija Velika Srbija! Svoju Nemamo, Tudju Hocemo!

  1. mirmil Avatar
   mirmil

   U pravu si: ti si ameba.
   Znas li sta je to?

   1. americka ameba Avatar
    americka ameba

    Pa znam kad si mi ti lepo objasnio/la. To sam ja! Ha Ha!

 71. Marion Cricket Avatar
  Marion Cricket

  Vidi naše “Jugoslovene” i Srbe iz Srbije što su se raskokodakali. Pobogu, niti jedan post podrške nije napisan na hrvatskom jeziku ili ijekavici. No, to je ok, normalno je da su Jugosloveni i Srbi ljuti i frustrirani. Naime, današnja hrvatska država ostat će trajni podsjetnik njihovog poraza. No, drugovi nemojte biti naivni i povjerovati baš svemu što vam gospođa Vedrana kaže… Ona zarađuje na svom prostakluku i svojim egzibicijama i to dobro. Netko zarađuje i stječe ugled kvalitetnim romanima i esejima, drugi kvalitetnim znastvenim ili sportskim radom, a gospođa prostačenjem. Da je gospođa karakterna i da odista misli što (prostački) piše, otišla bi iz Hrvatske. No, njoj je u nezavisnoj državi Hrvatskoj jako dobro. A najviše od svega voli ‘ustaške’ kune. Nisu joj ‘ustaške’ kune problem.

  1. nikola Avatar
   nikola

   Ja znam samo da je Vuk Karadzic rodjen u Trsicu,da jedinstvenu fonetiku koju koristite je uveo u SRPSKI jezik,da te savrseno razumem sta pricas i pises i da ti se nacionalni identitet zasniva na tome da budes drugaciji od mene…a nas je i 90tih a i danas bolelo bas za vas i vasu”ljepu”,nego nas je bagra terala da ratujemo a onda izdala,tako da se teraj i znaj da nije bilo Principa i Srbije,i dan danas bi bio Becki konjusar…

 72. aleksandar Avatar
  aleksandar

  Slucajno sam naletio na ovaj tekst. Ja sam iz Crne Gore i moja porodicaje partizanska. Moj djed,zatim otac a i ja kao pionir i kasnije omladinac borili smo se za SFRJ srcem i dusom. Moj djed u WW II a otac i ja na radnim akcijama fabrikama itd. Nikad md djed,partizan,nije ucio da mrzim ni Hrvate,ni Bosance ni Slovence,cegnike,ustase,domobrane…. kod nas mrznja prema narodima SFRJ nije postojala. Svi su nam bili Braca.Ko nije ucestvovao na radnim akcijama nemoze nikada shvaziti pravo znacenje osnovnog postulata bivse SFRJ a to je BRATSTVO K JEDINSTVO. Nazalost danas je mrznja i tdja nesreca milija i draza od ljubavi i licne srece ne u Hrvatskoj i republikama bivse SFRJ nego na prostorima cijelov Balkana. Prodali smo dusu i obraz za saku dolara i postadosr nam miliji oni koji su nas tjkli i koje ne razumijemo od brace,(ne komsija kako neki pisu,pa jesmo li svi na kraju krajeva slovdni??? Govorimo istim jezikom ista narav isti mentalitet,isto porijekli. Meni jd komsija albanac,italijan bugarin… Hrvat.bosanac,slovenac to su mi braca pa i ako se oni mmene odreknu ja njih ndcu. A zla krv medju nama i nasi bjijesi medjusobni… pa braci se svd oprasta). Uglavnom vidim da jos nije sve otislo do crnog vraga i da svuda ima dobrih i na zalost malo vise losih ljudi. Zato za mdnd nije los covjek Hrvat vec osoba sa imenom i prezimenom koja napravi nesto losr. Nije los Crnogorac nego nekio ko ima svoje ime i ne predstavlja cio nafoc… Ajde da prestanemo vise da generalizujemo,pogledamo prvo sebe j oci i dusu i zapitamo sd jesmo li bezgresni pa tek ondavda sudimo o drugima. Nazalist Tito nije mogao da zivi 300 godina a kad tataumrije svi dinovi hoce da budu gazde… e sac je svako svoj gazda i zovuse gazde a to sto zive ko ku..c i sto su im kuce u fazi raspada,cvorista zapustena a kapije im otvaraju komsije kako oni hoce i debelo nam naplate svaki izlazak iz svog dvorista,ma to nema veze.. bitno je da smo mi SVIJI NA SVOME. Pozdrav za sve dobre ljude ma bdje bili i ma koje nacije i vjere bili.

 73. Samohrani otac Avatar
  Samohrani otac

  Tamo neke 2057. godine kada ce Sjevernokorejci slaviti 15. obljetnicu pada diktature i dolaska demokracije – neki utjecajni bloger objavit ce kako se sjeca kako im je bilo lijepo za vrijeme vladavine velikih vodja, istinabog da nisu imali struju i da su bili gladni – ali bili su zajedno protiv cijelog svijeta i nisu pusili nikome. Tada ce biti vjerovatno u istom kurcu kao i mi i ostali slobodni svijet danas, ako ne i u vecem. Samo je pitanje svih pitanja – dali uopce ima smisla pokretati revolucije koje sve u konacnici donasaju vecu bijedu i nezadovoljstvo i razjedinjenost na krilima tisuca palih u tim i svim ostalim revolucijama, arapskim proljecima ili buducoj svekorejskoj borbi za demokraciju… A svi koji ce i tada toboze bez dlake na jeziku uz pun kurac prostota ogradjivati se od lopovskih sistema u kojima zivotare, te biti glasnovovornicima sutljive vecine stjecuci simpatije sramezljive inteligencije – biti ce i dalje smijesni i nebitni – ali mislit ce da su ciste savjesti no necinjenje icega bitnoga je grijeh nacija – i svi smo sudionici autogenocida koliko god to opovrgavali.

 74. Vera Avatar
  Vera

  Vedrana,

  Svaka cast. Potpuno delim isto misljenje i ista osecanja.

 75. TERA Avatar
  TERA

  “….Jugoslavije nema. Nitko od građana NDH 2014. neće izaći na cestu i urlati protiv Zločina. Govna smo bili, govna ostali. Meni Jugoslavija nedostaje. Tada sam sebe držala čovjekom.” Ako uspijem svoje dijete, srednjoškolca od 17 godina, odgojiti da ne postane neonacist, držat ću se čovjekom. Jer, na ovim prostorima na kojima ja živim, prostorima koji su gadno stradali u Domovinskom ratu, djetetu rođenom poslije rata, koji sluša “lovačke priče”, krvava je borba iz dana u dan objasniti stvarnost. Prošlost i sadašnjost. Prošlost, u kojoj sam se osjećala i živjela čovjekom, sadašnjost, koju bi trebao “popraviti” on i njegova generacija. Kako, kad je devedeset posto njegovih prijatelja nafilano ili ustaštvom ili četništvom. A odgoj dolazi od kuće! Moje životno geslo po kojem probavam živjeti je: ne čini drugom, što ne želiš da se dogodi tebi! S Vama sam, Vedrana!

 76. Rebus Avatar
  Rebus

  Konkluzija citavog texta staje u jednoj recenici u jednom pitanju i jednom odgovoru.
  Slobodan covek moze da zivi samo u sicijalizmu!!
  Zasto smo izgubili socijalizam???
  Zato sto smo stoka!!!
  Postali smo roblje neo-liberalnog kapitalizma…Izgubili smo slobodu ali nismo izgubili ono najvaznije, sto su onakvi ko Brankec izgubili a takvih je puno na prostorima bivse SFRJ…Oni su odavno izgubili coveka u samome sebi ali zalosno je sto toga nisu svesni… Odlican clanak.

 77. Cricket Avatar
  Cricket

  Što su se Jugosloveni i Srbi iz Srbije raskokodakali… Pobogu, nema niti jedan post koji je napisan na hrvatskom jeziku ili ijekavici. No, ne treba se čuditi ni kokodakanju gospođe Vedrane, ni kokodakanju forumaša iz Srbijen – te na daleko poznate, lijepe i bogate zemlje, U redu je da kokodačete i urličete, jer je hrvatska država, članica EU i NATO pakta, trajni podsjetnik vašeg poraza.

  I ništa vam drugo ne prostaje nego da živite u toj vašoj jadnoj historiji koju stalno žvačete i cuclate. Samo je vi žvačite i cuclajte. No, dragi forumaši iz Srbije, te silno bogate i turistički lijepe države, nemojte padati na štoseve gospođe Vedrane. Ona od svog prostačenja živi. Netko živi od lijepih eseja i romana, netko od znanstvenog i sportskog rada, a gospođa živi od pljucanja i prostačenja, valjda da unuci jednog dana budu ponosni na svoju baku.

  Da je gospođa karakterna, napustila bi ovakvu ‘ustašku’ Hrvatsku i ne bi radila za “ustaške” kune nego bi poput gospodina i intelektualca u pravom smislu riječi Borisa Budena otišla u Beč ili u turistički raj na zemlji Srbiju koja nikada nije imala đenerala Nedića koji je prvi u Evropi tijekom WW2 istrijebio Židove u svojoj zemlji – Srbiji dok je “ustaša” Alojzije Stepinac te iste Židove u Hrvatskoj – spašavao. Otišla bi gospođa iz Hrvatske da misli da ne vrijedi živjeti u Hrvatskoj, no “utaške” kune treba zaraditi, a s obzirom da gospođa nije fizičar, ni biolog, pronašla je dobar način zarade – shvatila je da jugoslavensko tržište još nije mrtvo i da još neko vrijeme ima prostora za ektra zaradu. A gdje ćeš bolje zaraditi nego na onima koji su do 1990. klicali ljubavne pjesme Hrvatskoj da bi danas, osramoćeni svime onime što je niihov rod i narod učinio toj Hrvatskoj tijekom 90-ih, s jednakim takvim žarom sricali mržnju toj istoj Hrvatskoj a sve iz kompleksa ranjene ljubavi.

 78. Gordana Prodanovic Mandic Avatar
  Gordana Prodanovic Mandic

  Bravo, svaka Vam cast. Knjige Vase volim, rado ih citam jer su/tj.Vi/ jako pametne. Ponekad kazem mojim ucenicima/predajem sociologiju/kako su svi postali nezainteresovani za druge, da nikoga vise ne interesuje opste dobro nego samo sopstveno i sopstvenbi dzep, da vise nema dobrih ljudi i da uopste nije bitno koje smo vere ni kom narodu pripadamo. Isti smo svi, sto bi Vi rekli ista g…..Pozdravljam Vas i zelim Vam jos puno dobrih knjiga, Gordana,sad iz Bgd-a, a poreklom iz Okucana

 79. Cricket Avatar
  Cricket

  Dragim drugovima administratorima gospođe Rudan, zašto kratite moj post, a ne kratite postove, recimo, iz Republike Srbije? Vidim da vas je zagolicao onaj dio o Borisu Budena… Nemojte mi “kasapiti” post jer ja imam ipak malo više škole od vas… Ili ga objavite u cijelosti ili ga ne objavite uopće ako ga nemate hrabrosti pročitati. Hvala

  Što su se Jugosloveni i Srbi iz Srbije raskokodakali… Pobogu, nema niti jedan post koji je napisan na hrvatskom jeziku ili ijekavici. No, ne treba se čuditi ni kokodakanju gospođe Vedrane, ni kokodakanju forumaša iz Srbije, te nadaleko poznate lijepe i bogate zemlje, U redu je da kokodačete i urličete, jer je hrvatska država, članica EU i NATO pakta, trajni podsjetnik vašeg poraza. I ništa vam drugo ne prostaje nego da živite u toj vašoj jadnoj historiji, koju stalno žvačete i cuclate. Samo je vi žvačite i cuclajte. No, dragi forumaši iz Srbije, te silno bogate i turistički lijepe države, nemojte padati na štosve gospođe Vedrane. Ona od svog prostačenja živi. Netko živi od lijepih eseja i romana, netko od znanstvenog i sportskog rada, a gospođa živi od pljucanja i prostačenja, valjda da unuci jednog dana budu ponosni na svoju baku. Da je gospođa karakterna, napustila bi ovakvu ‘ustašku’ Hrvatsku i ne bi radila za “ustaške” kune nego bi poput gospodina i intelektualca u pravom smislu riječi Borisa Budena otišla u Beč ili u tursitički raj na zemlji Srbiju koja nije imala đenerala Nedića koji je prvi u Evropi tijekom WW2 istrijebio Židove u svojoj zemlji – Srbiji dok je “ustaša” Alojzije Stepinac te iste Židove u Hrvatskoj – spašavao. Otišla bi gospođa da misli da ne vrijedi živjeti u Hrvatskoj, no “utaške” kune treba zaraditi, a s obzirom da gospođa nije fizičar, ni biolog, pronašla je dobar način zarade – shvatila je na vrijeme da jugoslavensko tržište još nije mrtvo i da još neko vrijeme ima prostora za ektra zaradu. A gdje ćeš bolje zaraditi nego na onima koji su do 1990. klicali ljubavne pjesme Hrvatskoj da bi danas, osramoćeni svime onime što je niihov rod i narod učinio toj Hrvatskoj tijekom 90-ih, s jednakim takvim žarom sricali mržnju toj istoj Hrvatskoj a sve iz kompleksa ranjene ljubavi.

  1. mirmil Avatar
   mirmil

   Baš me zanima koliko to škole ima cvrčak?

  2. nikola Avatar
   nikola

   A sto ti Cricket ne pises na Hrvatskom,hm?Ja te i dalje odlicno razumem…

 80. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  Gospođa, drugarica Rudan je pogrešila samo u jednom – što nije dodala i mi Srbi i mi ostali…
  mada ne verujem da je narod kao celina samo i isključivo dobar ili loš, ali za POLITIKU neke vlade ili zemlje se to može reći.
  Većina komuniste preobraćenih u kapitaliste je htela da bude GAZDA NA SVOME”. E, pa, sada ste gospodo iz ex-Yu svako u svojoj ŠARGAREPA DRŽAVICI, ali niste svoj na svome.
  Čoke su firme, čiji su hoteli, čije je poljoprivredno zemljište….
  Vaša je policija da bije radnike ako izađe na ulice, a ako ne uspije, tu je i vojska.
  Pa, želeli ste i “uživajte!”
  Tačno je da Juga nije bile ni demokratska, a ni idealna država, ali u odnosu na ove ŠARGAREPE DRŽAVICE, ipak je bile blizu ideala poštenih ljudi, a ove državice su idealne za lopove, ratne profitere i razne mafije.
  Neki ružni komentari ne opovrgavaju izrečene stavove gospođe Rudan – NAPROTIV!

 81. DZONIpfc Avatar
  DZONIpfc

  pozdrav za Vedranu Rudan iz prestonice nama jedine Jugoslavije 🙂
  i naravno pozdrav za sve ljude dobre volje

 82. Miloš Avatar
  Miloš

  Draga Vedrana, osim prvog pasusa, sve isto važi i za Srbiju i Srbe, kao što i sama znaš. Vekovima se batrgala za samostalnost, a nikada nije živela lepše nego u SFRJ. Svako ko tvrdi drugačije je nepopravljiva budala. Nemam nikakvog razloga da volim ili mrzim Tita, iako mi je deda bio antikomunista. Ali se dobro sećam svog odrastanja tokom sedamdesetih i osamdesetih. I ima jedna čudna i gotovo idiotska stvar, naročito jer me zabole za nacije, rase, polove, kao i za komuniste, fašiste, šoviniste, jugonostalgičare i ostale podele: Ne više od nekoliko puta sam čuvši himnu SFRJ, zapevao. Svaki taj put su me prošli oni dobri žmarci, celim telom. Kao neka jeb*** magija. Kao neki zaostali kod sigurnosti i zadovoljstva kojih više nema.

 83. alberta Avatar
  alberta

  Isto je stanje i u pusackoj Svedskoj. Svijet je postao uzasan i sto je najgore citav je pokriven odvratnim pusackim i cenzurisanim medijima tako da covjek ne moze naci neku svoju oazu mira i spokoja. Jedino se tjesim naninom da nicija nije gorjela do zore.

 84. Cricket Avatar
  Cricket

  Miki Maus

  Samo sto metara obale te “šargarepe države” ili samo 5 kvadratnih metara stare gradske jezgre hrvatskog Trogira vrijedi više nego 50 Brozovih Jugoslavija. Uostalom, ako je Smradoslavija i bila po nečemu poznata bila je poznata pi Hrvatskoj koju ste vi u8 Srbiji nemilice iskorištavali. Jesmo li mi Hrvati “svoj na svome”, to se Srbiju ne tiće. Bitno da je ta država – naša (HRVATSKA), a ne više vaša. Kad se sjetim kako su Srbi Hrvatsku i hrvatsku obalu svojatali do 1990 i nazivali hrvatsko more “najlepšim morem na svijetu”, a sad vam je to “šargarepa država”. Pa naravno da vam je sad to “šargarepa država” kad ste ovdje persona non grata.

  1. ckomi Avatar
   ckomi

   Pusaci americkog qrca, to je poenta. Unovci Trogir da ljudi zive bolje ako vredi toliko. Ne, i dalje ces samo sisati americki qrac dok se ne ugusis. NDH fasisticki sisachu… Savez juznih slovena ti je majka, verska kapitalisticka gluperdo. Samo nastavi da sisash i uzivaj…

 85. Yugosvaba Avatar
  Yugosvaba

  117 komentara do sada… ne znam ko vodi, srpski jugonostalgicari ili hrvatski nacionalisti. Samo vidim da vam je dobro isto kao i nasoj Vedrani. Jer da ste gladni i zedni imali bi pametnija posla nego kvasit po ovom portalu.

  1. dijana Avatar
   dijana

   Hvala “yugosvaba” na odvojenom vremenu, procitanim replikama i napisanom odgovoru 🙂

 86. Jakov Avatar
  Jakov

  Jebe mi se za Hrvate jer su glup narod a reci cu ovo:Od Adama i Eve postoje samo tri zanata a to su:vojskovođe,kurvr i glup narod a mi smo poznati uvlakaci u guzice tako da nas jebu svi ima 9 stoljeća i zato sam ja doslovno u poznim godinama otišao vani a Vi Veliki Hrvati jebite se ja sam imao Hrvatsku i prije devedesete

 87. cmiljenka Avatar
  cmiljenka

  Ahhhhhhhhh Komentara

 88. Ljiljana Avatar
  Ljiljana

  Komentare Criceta ne treba ni citati, gubljenje vremena, primitivno i glupo, ali ima svakakvih ljudi.
  Vama postovana gospodjo Rudan puna podrska, samo nastavite pisat.
  Pizdrav iz daleke zemlje

 89. frida Avatar
  frida

  Svi ste vi jedna velika ljudska sramota!!!
  Od svega što je Vedrana napisala čuli ste samo ono što ste htjeli, a za ono bitno zauvijek ćete ostatai gluhi.
  Mi hrvati i srbi ne moramo se voljeti, i ne volimo se, ali ono što sam ja iščitala iz teksta je to da smo zajedno bili bolji ljudi. Jesmo, bili smo, neki uistinu, a oni drugi su bili stjerani da mrze u tišini svog doma pjevajući Vile velebite i četničke himne, kriveći druge za svoje životne neuspjehe .Ali globalno zlo svi smo zajedno od malena učeni prepoznavati .
  Toliko ste nesretni u svojoj sebičnosti da niste sposobni vidjeti ni ćuti ništa što ne nosi dio vas. Vedrana je pljuvala po hrvatima, jer je ona hrvatica, pa što se vi srbi javljate? Pljuvala je jer se srami živjeti u državi koja je sama sebi svrha, a izgubila je svaki dio ljudskosti, i nebitno je više tko živi u njenoj zemlji, jer sve se svodi na isto. A što ste vi srbi možda bolji zato što nije pljuvala vas? Po čemu to? Raspadate se od korupcije i mafije, i svaki normalni srbin hoda po svijetu srameći se što je srbin. Čime se vi to ponosite i zanosite? U mojim očima ste ponos izgubili kad ste nas željeli natjerati da vas volimo i živimo s vama, a vaš zanos da su hrvati bili srbi je glupost, ne zato što je laž, nego zato što vas takva činjenica čini sretnima, a nama normalnim hrvatima se živo fućka tko su bili naši pra-pra-pra….. Use, nase i podase, i vama i nama je moto. I to je najžalosnije u čitavoj ovoj priči. Nitko od muslimana nije komentirao, nitko od židova nije komentirao… i jedni i drugi su jadni, i srameći se nedjela svog naroda nemaju ništa za reći jer su se izgubili putem. Srce govori jedno, razum drugo, pa šute… Kao i naši srbi na početku rata…
  No ovo nije priča o hrvatima i srbima, hvala Bogu, ali je jedna ružna priča u kojoj je davna žrtva ojačala toliko da sada stvara nove žrtve, a mi pristajemo biti samo nijemi promatrači i tako svjesni ili nesvjesni krivci. Užasno se bojim da sve ovo neće dobro završiti i muka mi je od grižnje savjesti, muka mi je od toga što ću svojoj djeci pričati kad ostarim, a čitajući ovo vaše prepucavanje muka mi je od svih vas…

  1. Mimi-Mini Avatar
   Mimi-Mini

   Da se stidim, da osećam grižu savesti što sam Srpkinja, kojoj Vi i Vaši zemljaci narodnost, čak i sad uglavnom pišete malim slovom?Ovo nije Biblija da ja prihvatim grehove svojih zemljaka i roditelja. Mi treba da prihvatimo odgovornost? Ili odgovornost treba da prihvate i da je imaju samo koji su klali i ubijali sa onima koji su to imputirali i naredili? Vi ste naredbodavcima klikatili u ekstazi kad su ih oslobodil, a mi smo sve naše spakovali u Hag? Pa koje onda odgovoran i neodgovoran? Pa čak ni jebena Nemačka nije bila denacifikovana sa svojim dobrim i ljubaznim ljudima koji nisu činili zločine, o kojima su samo slušali priče, a inače nije smelo da se pisne o tome, pošteno govoreći. Ajd, kažnjeni su podeljeni, na dva dela, ali dve države. A prostor gde žive Srbi, našao se u četiri države. Jel to nije kazna? A prema zločinu koji su počinili Švabe je trebalo da okaju grehe tako što će prvo dve atomske recimo na Minhen i Berlin, napalm na Beč, kao simbol, a ne od celog grada napraviti muzem, pa onda raseliti istočni deo Nemačke,onaj ruski po Zakavkazju,, a u Prusiju dovesti Ujgure, Čečene, Čučuke, Tatare i Dagestance. E, to bi odgovoralo veličini zločina. A sa vama Hrvatima, šta sa vama je trebalo uraditi? Šta mislite?Kažnjeni ste tako što vam je sve oprošteno i dato vam pravo da živite kao da je ste bili u pobedničkoj vojsci, a o nagradjenoj teritoriji da ne pričam. A moji Srbi i ja treba da se stidimo i da prihvatimo odgovornost? Tačno je, nismo jedni drugima gazili cveće, nego se ubijali i uništavali, a to je samo zato što kod vas Hrvatina Drugi svetski rat nikada nije bio gotov,završio se u avgustu 1993., kad ste nas skoro do poslednjeg isterali iz države u kojoj smo rodjeni. Ili ste se samo branili od srpskog napada, jer smo mi prvi napali kako to i Vedrana vešto prikazuje? Da li stvarno mislite da Vas je napala prava srpska vojska, a ne jugoslovenska da bi vas Hrvata bilo? Da vas je stvarno napao general tipa Putnika ili Mišića, a ne komunistički Titovi generalčiči da bi sad pričali i zezali se na blogu ovako? Nemate vi pojma, i tačno je nismo isti, nikada nećemo biti isti, nemamo ni isti koren, nemamo ništa zajedničko sa vama. Što ne znači da se vama i Muslimanima trebamo revanširati i pokokati vam 700.000 ljudi u Vukovaru i po Bosni poubijati vam ranjenike da bi Jasenovac bio konačno spokojan. Ako Srbija reaguje paleći Vukovar, i ubijajući civile po Bosni, onda te žrtve u Jasenovcu, Bratuncu, Kravicama, Jadovnu nisu služile otrežnjenju, nego su nas, na žalost izjednačile sa vama, koji se ništa niste promenili, i u pravu ste Frida i slični vama, nismo se nikad voleli, samo što ste se vi vešto krili, dok niste ponovo konsolidovali i konačno završili Drugi svetski rat.

 90. reasilvija Avatar
  reasilvija

  Vedrana, na ovoj svojoj stranici svako malo pljuješ isključivo po Hrvatima. Zašto onda te tekstove ne napišeš na ćirilici. Da ti braća još više plješću i lajkaju, a da Hrvati ne čitaju. Znaš zašto? Zato što nas Hrvate ovakvi tekstovi samo gase, i ništa dobro ne donose (osim tvoje osobne popularnosti među Srbima). Šta se ne odseliš preko? Gdje si uopće bila za vrijeme rata? Šta si izgubila, tko ti je stradao, zašto misliš da znaš o čemu pišeš?

 91. ninna Avatar
  ninna

  Frida vidis nije dobro sto vam se fucka ko su vam bili pra pra pra

  ….cak se ni glupavim Amerikancima ne fucka, nego odu u Italiju pa kupuju portrete kojekakvih cicekanja i kace ih po holovima svojih kuca prikazujuci ih kao pra pra pra jer je VAZNO da si znas kojene….ili se sramis i krijes oko ,,nije vazno,, jer ti je taj pra bio austrijski konjusar, a pra pra pralja>!
  I jos nesto i najvaznije…..smatras li da si zasluzna sto si Hrvatica, ili da neko treba da se oseca krivim sto nije?! Niko od nas ne donoosi odluko o tome gde, kada ko ce ga roditi . Ja sam posten covek i zahvaljujem Bogu sto me nije kaznio usadivsi mi mrznju i prezir prema onima koji nisu ,,odavde,, Nadasve budi mi zdrava, makar fizicki

  1. Shomi Avatar
   Shomi

   Nina, nije loše znati ko su ti preci, onako da znaš, ali kakve to veze može imati sa nama? Ja sam recimo Srbin, rodjen u Vojvodini, živim u Bg-u 25 godina, moji su iz Bosne (RS), bilo ih je svakojakih, neki su se krili po kacama, neki se busali u grudi junačke, ali to nikakave veze nema sa mnom…moji prijatelji su i Srbi i Hrvati i Bosanci ali su pre svega ljudi…mene iskreno malo čudi ta količina besa i mržnje koja stiže od odredjenog broja Hrvata? Zvučaće pomalo i glupo, ali 90-tih nas je ceo svet ubedjivao da smo mi Srbi krivi za sve pa sam se kako reče Frida i osećao bezveze kad kažem da sam iz Srbije…al opet to nema veze sa mnom…ima veze sa Miloševićem za kog nikad nisam glasao, sa Šešeljem, Vučićem i sličnom bagrom…te bagre je bilo i kod Hrvata i i u Bosni, al jednostavno mi nismo smeli pokleknuti pred nacinalizmom i fašizmom…mi smo trebali biti jači…no nije to samo problem Balkana, nacionalizam sve više buja i u Evropi…hajde da nas bude sve više koji mu se odupiremo…

 92. zdaga Avatar
  zdaga

  Prokleta bila vedrana rudan i ostale komunjare

 93. Sve sto ljevicari imaju su samo parole Avatar
  Sve sto ljevicari imaju su samo parole

  I ovo bi trebao biti tekst jedne *ozbiljne* i *proslavljene* novinarke? Molim?! Ja sam cijelo vrijeme mislio da citam blog neke teen emo punkerice. Sramota lol koga danas uzimamo za idole lol. Da otidjem na pazar i pitam neku bivsu babu partizanku komentar o stanju u svijetu, dobio bi slican odgovor. Pod uvjetom da je ta baba polupismena

  1. Slaven Hrvatin Avatar

   Lol, stvarno kvalitetan komentar. Lol.

 94. NESAVRŠEN Avatar
  NESAVRŠEN

  Stoji zapažanje o nezainetresovanosti medija za Gazu i zaista je tako – narod umire sistematski ubijan u najvećem koncentracionom logoru savremenog sveta – Zapadnoj obali i Gazi .
  I gle čuda taj novi Varšavski geto delo je potomaka stanovništva pravog Varšavskog geta . A Obama ???? Crnac koji nije na plantaži pamuka ili najviše u bašti Bele kuće gde znalački sadi luk – donosi ocene i procene koje bi u svakom vrtiću bile kažnjavane ukorom i stajanjem u ćošku .Gde mi živimo -Ukrajinska vojska ruši civilni avion i optužuje preko zapadnih medija Ruse , a Rusi se u Ukrajini svi masovno zovu proruski teroristi. Proruski mogu biti ja , ali Rus je Rus a Ukrajina je izgubila tu regiju zauvek. U ime pameti Obama idi u ćošak i tamo da gledaš u zid . Ako ovako nastaviš napravićeš svetski rat i posle ćeš pisati -JA CRNAC NISAM NIKOME NIŠTA SKRIVIO MOJI SU ODUVEK BRALI PAMUK A JA NISAM NIŠTA BOLJI OD NJIH PA SAM SLUŠAJUĆI SVOJE BELE GAZDE SLOŽIO OVU PITU OD GOVANA !

 95. NESAVRŠEN Avatar
  NESAVRŠEN

  @Cricket – brate Crickete ko me tako mrzi kao ti -brat mi je ! Ista nas krv opija -vas naša -nas vaša , a život nam je nikad gori . Važno je da smo pjani od mitova i legendi izmišljenih 90-ih . Ali oko jezika Crickete – tu si ga zasrao .
  Evo ti zato od brata poklona na ENGLESKOM da se bolje razumemo :
  ” Snježana Kordić (pronounced [sɲêʒana kɔ̝rdit͡ɕ]); (born 1964) is a Croatian linguist. Her first book on syntactic issues has got more positive reviews from around the world than any other linguistic book published in Croatia.[1] In addition to her work in syntax, she has written on sociolinguistics. Kordić is famous outside the strictly linguistic public for numerous articles against the puristic and prescriptive language policy in Croatia. Her 2010 book on language and nationalism popularises the theory of pluricentric languages in the Balkans. It attracted a great deal of media attention: Kordić gave over thirty interviews[2] concerning that book.”
  Кључна ријеч теби брате упућена да је једном ипак и усвојиш као знање је :
  ” the theory of pluricentric languages in the Balkans”
  Или у мом преводу Бог нам је дао исте главе а ми мислимо да је ипак само моја нешто боља.

  1. Zoltan Avatar
   Zoltan

   Svaka čast! Respect!

 96. darktime Avatar
  darktime

  Misim da većina vas (svatko će sebe prepoznati) nije niti sposobna shvatiti nake stvari, kako ovaj članak tako ni sve ovo ostalo što sami pišete. Nadam se samo da negdje u pozadini svoga premaloga mozga shvaćate da da vam netko da pušku kao sredstvo izražavanja svoga mišljenja, vi bi se bili odavno već poubijali, toliko o tome.
  Znam da vam je teško to shvatiti, ali vjerujte mi na riječ, zaista se možete mjeriti sa nekim povjesnim “velikanima” jer kad je riječ o PUŠENJU tu ste potpuno isti…
  I samo još da vam kažem (tek toliko da znate), ovdje nije riječ o Srbima, Hrvatima, Izraelcima, Palestincima, Amerima, Rusima itd. nego o stanju svijesti i sposobnosti razumjevanja postojanja i položaja svih nas u ova ili ona CRNA VREMENA.
  To je samo moje mišljenje, a vi nastavite tragom pušenja.

 97. ZKrecelj Avatar
  ZKrecelj

  Zdravo, Bok, Selam,
  nebi trebalo da Srbi potvdjuju ovo sto Vedrana pise o svome narodu – jednostavno iz tog razloga sto vecina njih ne zivi u Hrvatskoj i nezna sta se tamo sve desava.
  Ja sam Srbin, rodjen u ZG koji je eto morao otici, isto godiste sam kao mala Aleksandra Zec. Nemoram nista pricati, jel tako?! Posto je moj otac jos do 5-og mjeseca (Svibanj tj. Maj, he he) zivio u ZG, znam dobro kako se zivi i kakva je situacija. Ali imam i dobar uvid u Srbiju (zena) i Bosnu (RS) odakle su moji rodom. Ne mrzim nikoga, dragi Hrvati, ali javnost i javno misljenje u RH je daleko zagadjenije i otrovnije no bilo gdje u nekadasnjoj nam Jugi. Nazalost. Nazalost, jer ja osjecam da nemam sta traziti u gradu u kojem sam rodjen – svaki put to osjecam. Prodavati stan svog pokojnog oca, gdje sam odrastao, gdje sam se igrao sa ostalom djecom, …, boli. Ja mislim da je hrvatska javnost vise otrovana no srpska za vrijeme Milosevica. Meni je recimo tantra koja se u Hrvatskoj ponavlja da je Srbija napala Hrvatsku prosto smijesan. Dragi Hrvati, budite sigurni da bi Hrvatska drugacije izgledala da je Srbija napala Hrvatsku. I dobro je sto nije.
  Kako da Hrvati dodju do ciste misli kad ste permanentno izlozeni govorom mrznje: nedeljom na misi ili na stadionu sa Simunicem, preko nedelje/tjedna sa strane HRT ili VL?
  Svako dobro svima vama, iz sveg srca, ozbiljno.

 98. ckomi Avatar
  ckomi

  Najbolji su je sastavili za dobrobit svih a najgori rasturili. Tacka…

 99. ya Avatar
  ya

  Neki dan sam bila kod MC DONALDSa,u centru RI…
  Korzom je prolazio covjek SAM sa TRANSPARENTOM u ruci…
  Sa NATPISIMA protiv KAPITALISTICKOG ROBOVANJA…
  prosao je u jednom smjeru-kasnije se vratio,i uz njega je isao jedan mladji decko-pricali su…
  Ljudi hodaju gradom-kupuju,piju kavice,tracaju…
  I ‘tracaju’ ludjaka sa TRANSPARENTNIM NATPISIMA…
  ‘VIDI UTOPISTA’-pretpostavljam da tako pomisle…
  AKO uopce i POMISLE…
  jednostavno,NITKO NE GLEDA dalje od SVOG NOSA…
  ne vidi ONOG DRUGOG…
  PROSVJEDI su KOD NAS TAKVI-
  ako se NE DOGODI ‘OSOBNO TEBI’,
  JEBE TI SE…jer NIJE SE DOGODILO ‘TEBI’…
  DOGODILO SE NEKOM DRUGOM…
  valjda LJUUUDI NE SHVACAJU LANCANE REAKCIJE:
  ‘DANAS MENI-SUTRA TEBI’-i obrnuto…
  STA RECI?
  NISTA…
  jer,NAS MENTALITET DJELUJE TAKO…
  ‘CEKAJMO DA SE DOGODI-PA CEMO RAZMISLJATI’…
  eto…

 100. Radenko Avatar

  Tzv. “Nezavisna” Država Hrvatska je srbizam.

  1. Željko Avatar
   Željko

   Nemaš ti mozga. Ni pojma

   1. Radenko Avatar

    Hrvatska riječ je “neovisna”, a “nezavisna” je srpska riječ. Hrvatski nacionalisti i fašisti su redovito polupismeni i nepismeni. To je očito dio tradicije.

    1. hepek Avatar
     hepek

     Stručnjače, kako razdvajaš srpske od hrvatskih riječi i šta ćemo sa onima koje su identične?

    2. Radenko Avatar

     Hrvatski jezični portal:
     hjp.novi-liber.hr

 101. bajka Avatar
  bajka

  LEGENDO!!!

 102. Radenko Avatar

  Es regnet und die Sonne scheint.
  Ich fahre Rad.
  Liebe grüße meine Heimat.

 103. Radenko Avatar

  Putovali Japanac i Bosanac zajedno avionom. Kaže Japanac Bosancu: “Meni je u životu na prvome mjestu posao, na drugome mi je Japan, a na trećemu porodica”. Na to reče Bosanac: “Meni je na prvome mjestu porodica, na drugome posao, a Japan mi je na trećemu mjestu”.

 104. čovjek Avatar
  čovjek

  Ima ih više kojima nedostaje. Nekima iz principijelnih i humanističkih razloga, drugima zbog govana koja moraju jesti. Ovi obično žvaču i šute. Iz straha!

 105. Radenko Avatar

  Ne U, EU!
  Ne YU, BU!

 106. no name Avatar
  no name

  Ima jedan film,srpski,”lepa sela lepo gore”….Ne zelim da pricam o tom filmu,njegovoj tematici,niti o tome ko je u pravu,ko je kakav…Elem,u tom filmu postoji jedan perfektan monolog,koji govori Nikola Kojo,a ide otprilike ovako: “Dok vam je copavi Zagorac trpao americke dolare u bulju,vozili ste najbolje aute,ziveli u najboljim stanovima,jebali najbolje picke… A sad kad vam se vise ne dize,ajde da pricamo o postenju.Serem vam se na vase postenje..Je l mislite da je ijedna ova kuca koja je izgorela posteno napravljena? Jes moj kurac.” Ko je gledao film zna o cemu se radi. A vas koji niste,pa bar nadjite taj monolog na youtube,pa pogledajte.

  1. Vojvodinac Avatar
   Vojvodinac

   Svaka čast za komentar, pravo u centar. Ipak Vedranin članak je odlično razgibavanje mozga, i razmbija uniformnost i letargiju u koju zapada većina populacije. Zanimljiv film na temu stare SFRJ ko je kako i zašto pomagao, razbijao… Težina lanaca, B. Malagurski, ima interesantnih podataka.

 107. […] vlade prate – vratiti navodnom antisemitizmu Vedrane Rudan, bjelodano demantiranom i u njenim novijim člancima, te rečenici koja je bila povod za hajku na nju: „Ana Frank je napisala: “Jednom ćemo ponovno […]

 108. Melanie Petranovic Avatar
  Melanie Petranovic

  Samo je jedna Vedrana. Neka si nam ziva i zdrava sestro moja tvoj se mozak ne moze isprati. Svaka tvoja kolumna je melem za dusu. neki potsjetnik da ima jos dobrih i postenih ljudi kojih se ne moze ni prisiliti ni navesti da gutaju te pateticne lazi sa kojima nas Zapad u poslednjih par godina zasipa. Protiv tog zla koje sada kruzi svijetom i guta hiljade zivota bori se i tvoje zlatno pero! A moramo se protiv toga boriti jer ce nas inace sve progutati to crnilo koje ne pdnosi nikakvu svijetlost!

 109. Vlado Avatar
  Vlado

  Evo za glupane što potenciraju “samo” hrvatski jezik da pročitaju i nauče nešto,na čistom hrvatskom :
  http://bib.irb.hr/datoteka/475567.Jezik_i_nacionalizam.pdf

  A poslije ovog štiva, po konopac i na vješanje, jer niTko od Vas velikih Hrvata ne priča čisti hrvatski jezik…Kao i srpski, koji je pun turcizama i njemačkih riječi…

  Tol’ko od mene….

  Ko je razumio, shvatiće… Ko nije, nek’ se malo jebe od mene…

 110. Radenko Avatar

  Hvala! Str. 208 je zanimljiva.

 111. OBREN ILIĆ Avatar
  OBREN ILIĆ

  ZAKON I VERA MOGU SE
  MENJATI – JEZIK I ROD NIKAD !

  O B R I K A .

  1. OBREN ILIĆ Avatar
   OBREN ILIĆ

   ZAKON I VERA MOGU SE
   MENJETI – JEZIK I ROD NIKAD !
   ( U POVODU KNJGE
   S NJ E Ž A N E KORDIĆ ) .
   O B R I K A .

 112. Momcilo Avatar
  Momcilo

  Vlado evo malo edukacije za vas….

  Lingvistička pravila po pitanju svih svetskih jezika su prilično jednostavna i ona govore da se govori o jednom jeziku u slučaju ako je najmanje 81 posto osnovnog rečničkog blaga zajedničko! Pošto bošnjački, crnogorski, hrvatski i srpski imaju 100 posto zajedničko standardološko rečničko blago – reč je o istom jeziku.Srpskohrvatski jezik je policentrični jezik, koji danas ima svoje četiri varijante i četiri službena naziva, ali u strogo lingvističkom pogledu ne može biti tretiran drugačije nego kao jedan standardni jezik, jer su razlike među varijantama nedovoljne da bi se moglo prihvatiti stanovište o različitim jezicima.

  Mani se fasizma. Lep pozdrav iz Beograda