Mi Hrvatiiiiiii…

Na kraju školske godine učitelji i dječica iz hrvatskih osnovnih škola odlaze na  izlet. Za sada putuju samo Hrvatskom. Španjolska, Engleska ili Italija još nisu u modi. I dok srednjoškolski profesori ubiru lijepu proviziju organizirajući maturalna putovanja preko njima najdražih agencija siročad iz osnovnih škola mora bauljati Hrvatskom da bi djeca upoznala Domovinu a zatim je još više voljela.

 Putuje se u svim pravcima. Dalmacija, Istra, Hrvatsko zagorje i, naravno, Lika. Plitvička jezera su ipak svjetsko čudo. Tko njih nije vidio ništa nije vidio. Slabo plaćenim učiteljima vjerojatno godi da se kreću istim stazama kojima hodaju i Japanci. Tako im se čini da su svjetski putnici iako nikad neće izaći iz Hrvatske.

 Bijedne živote će do još bijednije mirovine, ako je uopće dožive, provoditi u smrdljivim razredima i školama koje od opreme imaju ploču i kredu. Doduše, ministar im je  obećao da će kompjuteri stići  2030. ako on ostane na vlasti, ako mu Bog da zdravlje i ako netko tko je pohađao tu školu, pa mu je u životu krenulo, osobno donese kompiće u zgradu.

 Slati lovu u našoj zemlji bilo bi besmisleno. Toliko drumskih razbojnika u zemlji koja ima najbolje autoceste na svijetu? Da, donatori u Hrvatskoj moraju biti i jesu oprezni. Vraćam se temi.

 Dakle, svake godine na kraju školske godine đačići krenu obilaziti svoju zemljicu. Tako su učenici jedne riječke osmogodišnje škole krenuli u Liku. Osim preslavnih Plitvičkih jezera u Lici možeš vidjeti ovce, Ličane kako prodaju sir pokraj ceste, planine, nizine, kokoši, konja, svinju, sve ono čega u Rijeci nema. Osim sira u marketu.

 Tu je i novi hotelčić, drži ga najpoznatiji lički ugostitelj tako da neka djeca prvi put u životu provedu jednu noć u hotelu. Nezaboravno. Učitelji vjerojatno znaju da u Lici postoji i Memorijalni centar \”Nikola Tesla\”. Za njega su čuli i oni iz Rijeke. Nisu ga posjetili.  Jednom su tati objasnili da djeca tamo neće otići jer to nije u \”školskom programu\”.

 Tata je mislio, misli i danas, da to nije normalno. Ne zato što je Nikola Tesla velik, ni zato što nema stranca koji, kad dođe u Liku, ne uđe u muzej, nego stoga što se riječka škola zove \”Nikola Tesla\”. Uzalud. Jebenoga Srbina treba zaobilaziti u širokom luku čak i kad škola u kojoj radiš nosi njegovo ime.

 U ovoj priči nema logike a moglo bi je biti. Ako učitelji, zato što je to predviđeno \”školskim programom\”, zaista djecu moraju voditi u Liku zašto ne zatraže da se školi promijeni ime u Osmogodišnja škola \”Mile Budak\”. Ako smo Hrvati budimo to do kraja.

10 Comments

  1. Suncokret 06.07.2011
  2. Boris 06.07.2011
  3. mihailo 06.07.2011
  4. Novak Zorić 06.07.2011
  5. Michael Shaskevich 06.07.2011
  6. mihailo 06.07.2011
  7. OBPISL 06.07.2011
  8. Novak Zorić 06.07.2011
  9. millica 09.07.2011
  10. Blogovac 28.07.2011