klimatske promjene

Mala Greta i veliki dečki

Kad si žensko, još kad si dugo žensko koliko sam to ja, navikneš se na mužjačko nasilje. Prepoznaješ ga, kužiš korijene, s godinama gubiš snagu i misliš, ma, odjebite! Pa daš kuji keksić, gledaš bugenviliju u cvatu. Cvjeta.  A listopad.

Nedavno se na svim svjetskim ekranima ukazala ona “mala” Greta koja je održala govor u Ujedinjenim narodima. Ne, pomislila sam, ne, neću se radovati, moja kuja ima krasne, smeđe oči, dat ću joj keksić iako ne bih smjela, pojest ću čokoladu iako ne bih smjela, buljit ću u bugenviliju dok mi oči ne ispadnu. Život je samo jedan, treba sačuvati živce. Ništa se novo ne dešava, ništa se novo ne dešava, ništa se novo ne dešava…

Kad sam na nekom portalu pročitala što o Greti misli kolumnist Raspudić, neznalica širokoga spektra, izrigala sam se, pa kuji dala keksić, gledala sam u bugenviliju. “Veliki” je nešto trkeljao o tome kako je djevojčica glupa, uostalom, ima samo šesnaest godina, tko stoji iza nje, tko stoji iza nje…

Javio se i Trump. Moćni retardus poznat po tome da žestoko žali što mu je zabranjeno jebati vlastitu kćer iako cura odlično izgleda, Gretu drži čudovištem. Tako mala, tako mlada, nije rekao, ali je sigurno mislio, tako ravna, a tako zločesta. Trebala bi se vratiti u školu i vjerojatno naći načina kako povećati sise i udati se. Ma, jebi se,Trump! Izrigala sam se, dala kuji kesić i gledala u bugenviliju. Blista li ga blista.

Pa se javio Putin. Jebote! Ovo je zaista prešlo svaku mjeru. Tko se nije javio? Što se dogodilo? Je li meni jasno što se dogodilo? Vrtim film. Djevojčica koja već neko vrijeme diže glas protiv gospodara Zemlje zarazila je svojom vjerom u bolju budućnost milijune djece i neke odrasle ljude.

Šesnaestogodišnje ljudsko biće koje je u percepciji svakog moćnika “nešto”, sitno smeće koje bi moralo znati gdje mu je mjesto, otrgnulo se s lanca. I Trump i Putin i mužjaci svih boja i veličina ogorčeni su i bijesni. Curi treba razbiti jebenu, glupu, drsku glavu.

Uznemirila ih je mržnja koju su u njoj osjetili. Tresu se pred činjenicom da na ovome svijetu ima sve više obespravljenih koji su bijesni i koji mrze i koji žele promjene. Zato Gretu treba zatući. Ili bar otkriti istinu o njoj. A istina je: ona je luda, ona je autistična, ona je histerična, ona je glupa, ona je kržljava, ona je razmažena, ona je mlada.

Putin joj je objasnio da svijet izgleda kako izgleda zato jer on i njemu slični žele pomoći Africi da dostigne Švedsku. Ha, ha! Jebeni Putin. Želudac sam zbog njega izbacila iz ležišta.

Priča o Greti nije samo priča o globalnom zatopljenju ili zahlađenju. Ovo je i priča o ženi. Hoćeš nećeš padne ti na pamet što današnji putini, trumpovi i kolumnisti očekuju od šesnaestogodišnje žene.

Žele da začepi dok joj ne dođe pravi čep u usta.

Žele da napumpa sise pa na nekom otoku ili u nekom skupom hotelu puši britanskom princu Andrewu, Trumpu, Clintonu, Woody Allenu i ostalim velikim dečkima kojima kurac raste samo u maloljetnim ženskim ustima.

Protiv takvih “žena” ni Putin ni Trump ni svi ostali svjetski silovatelji i kolumnisti neće dignuti glas. Zašto bi ga i dignuli kad im se diže samo na takvo nešto. Oni bi Gretu ubili, kad bi smjeli. Nju ne smiju, ubijaju  ostale grete. I, ne, nisam totalno nesretna. Lijepo je vidjeti bijesne,  moćne nemoćne mužjake dok im šesnaestogodišnja žena poručuje, jebite se!

Možda još ne dolazi novo vrijeme? Možda se samo moćnim mužjacima klimaju krvavi očnjaci? Dajem kuji keksić, gledam bugenviliju, slušam Gretin govor i smiješim se.

Meni za sreću mnogo treba.