Lijepi naš Jergović

Pred nekoliko je dana u Jutarnjem osvanuo tekst u kome Jergović analizira Slučaj Šimić. Doktor Šimić  bio je ugledni evropski kardiolog koga je netko iz Zagreba pozvao da spašava bolesna srca mojih sugrađana. To je svima poznato.

 Manje je poznato da njihova srca nije smio liječiti i ugledniji i bolji kardiokirurg doktor Miladin Đorđević rođen u Puli i riječki student. On danas mora operirati srca u Klagenfurtu. Gospodin Đorđević je bio i ostao nepodoban jer ima određenu količinu srpske krvi. Meni je rekao da je to \”samo 20%\”, oni koji su odlučivali i koji odlučuju tko će doći u riječki KBC misle da 20% nije \”samo\”.

 Ovdje treba naglasiti da \”domaći\” koje  Jergović uporno proziva kao bosancomrsce  ni danas ne odlučuju tko će biti glavni riječki kardiokirurg. Da su smjeli odlučivati i da smiju odlučivati bio bi to doktor Miladin Đorđević častan čovjek i liječnik.

 Samo zlobnik može napisati kako je Šimić  u Rijeci osuđen na \”drakonsku kaznu\” jer je bio \”došljak\”, \”stranac\” i \”Bosanac\”.  Da je bio \”umjereniji i ponizniji\” i dalje bi bio tamo gdje je bio. Ispada da Šimić nije bio kriminalac koji je siromahe osuđivao na smrt nego je  gospodin bio samo neodgojen. 

 Jergović misli da je Šimić prestrogo kažnjen. U tekstu navodi da je dr. Šimić sin slavnoga dr. Šimića koji je bio Jergovićevoj majci na porodu kad je njega rodila.  Čovjek koji je pomogao da se rodi Jergović nikako ne može imati sina kriminalca?

 Jergović Riječane drži nacićima koji u tamnicu bacaju čovjeka samo zato je nije \”naš i domaći\”? A  mi  Riječani tom smo Šimiću, iako nije došao u naš grad kao naš izbor, dali veliki stan, ogromnu plaću i mogućnost da izgradi velebnu vilu u elitnoj Kostreni?

 Smije li baš Jergović napisati ovakav tekst? On koji je živi dokaz da Hrvati, dakle i moji Riječani, nisu ksenofobični i strastveni bosancomrsci? 

Taj \”Bosanac\” u Hrvatskoj već više od petnaest godina analizira grijehe \”Hrvata\” a nikome ne pada na pamet da ga osudi na dugogodišnju robiju od koje bi mogao pobjeći tamo odakle je došao.

 Zašto? Zato jer Jergović nije zločinac, zato jer je Jergović veliki pisac i zato jer nije ni zločin ni preveliki grijeh ponekad pisati o nečemu o čemu pojma nemaš.

Ali ipak, oprostiti kriminalcu Šimiću zločin  zato jer je njegov otac pomogao Jergovićevoj majci da rodi Jergovića? Ako je i od, sada već i \”našeg\” i \”domaćeg\” , previše je.

2 Comments

  1. prolaznik 22.02.2010
  2. Daniel 23.02.2010