lav i blitva

Kakve su životinje ljudi?

Lav? Kakva je to životinja? Lav je moćna životinja, hrani se mesom, da bi preživio kolje slabije i sporije od sebe. Nikome ne pada na pamet ni pomisliti što bismo trebali učiniti da se lav pretvori u životinju koja će se hraniti blitvom i šapom gladiti slabije i sporije od sebe. Lav ne može promijeniti svoju prirodu.


Što znamo o ljudskom rodu? Čovjek je životinja koja živi u čoporu, boji se stranaca, jedina je koja ubija životinje iz svog čopora. Ne ubija da bi preživjela, kolje da bi mala grupa dominirala nad milijunima nemoćnih. Ljudi se međusobno dijele na dvije kaste, na siromašne i bogate.

Te dvije skupine žive unutar svakog omeđenog komada Zemlje. Status čovjeka određuje pripadnost jednoj od tih skupina. Ili si bogat, dakle gospodar, ili si siromašan, dakle žrtva.

Zna se dogoditi, vrlo rijetko, da netko iskoči iz grupe siromašnih u grupu bogatih. Kad se to dogodi o takvom se čovjeku pišu knjige, tekstovi po portalima i snimaju filmovi. To je poruka bogatih da robovi imaju šansu. Nemaju je.

Bogati koji diktiraju “trendove” ma gdje živjeli “objasnit” će sirotinji što je na njihovom terenu prihvatljivo. Uz pomoć love, oružja i religije. Negdje će žene morati nositi rubac na glavi, na drugom terenu će rubac na ženinoj glavi biti perverzija. Ni na jednom terenu žene neće imati moć kakvu imaju muškarci. One su šepave gazele koje bježe pred lavom u punoj snazi.

Kako to da nam je logično da će lav prije umrijeti od gladi nego se najesti blitve, a nelogično nam je da se u Evropi trenutno odvija krvavi rat? “Krvavi rat”, “surovi rat”, “napad na civilne ciljeve”… Postoji li rat bez krvi? Postoji li rat koji nije surov? U kojem ratu nisu najviše ginuli civili?

Sve su to, naravno, glupa pitanja, ali jest činjenica da svakodnevno čitamo kako se “analitičari” čude potpuno prirodnom ljudskom ponašanju. Na tlu Evrope koja je od 1945. godine američka kolonija ratuju Rusija i Amerika. Amerika ima 800 vojnih baza širom svijeta. Ostale velike vojne sile imaju zajedno 31 bazu izvan svojih granica.

Dakle, na tlu Evrope sudarila se Amerika sa Rusijom, Ukrajina je bijedan povod, da bi zaustavila ono što se na Kugli ipak s vremena na vrijeme dešava. Tko je dolje popne se, tko je gore tresne. Amerika silazi sa svjetske scene, ranjeni zmaj na umoru divlje maše repom. Hoće li sa sobom u propast povesti čitav svijet? Ne vjerujem.

U ovoj je priči nama Evropljanima, mi već desetljećima američke masakre gledamo samo na ekranu, teško objasniti da se ovo zaista dešava.

Najveći gadovi u novijoj povijesti čovječanstva znaju kako će pomoću svojih medija objasniti tko je “krivac”. U rusko-američkom ratu krivac je “nedemokratska Rusija”. Kako je to opće mjesto, zašto nikad nismo saznali što je to “demokratska Amerika”?

Amerika je zemlja u kojoj mali čovjek nema pravo na zdravlje, školovanje, obrazovanje, jedan posao od koga bi mogao živjeti, krov nad glavom. Amerika je zemlja u kojoj te definira boja kože i porijeklo. Amerika je zemlja koja desetljećima drži u zatvoru Guantanamo “teroriste” bez suđenja. Amerika je zemlja koja želi ubiti Assangea jer je svijetu o njoj otkrio istinu. Amerika je bila i ostala Zlo.

Je li Rusija Dobro? Naravno da nije, ali su ta dva zla neusporediva. Jedno je mnogo, mnogo veće, ali ima fantastičan PR.

Trenutno se Evropljani batrgaju, neki i kupaju u krvi, glasaju za “nove”, za “desne”, kao da “lijevi” postoje, jer pokušavaju izabrati “pravu” stranu koja će im pomoći da se vrate “normalnom” životu.

Životu bez straha od hladnoće, gladi, bolesti, rata. Zaboravljaju da takav ljudski život na Zemlji nikad nije bio “normalan” i da smo mi Evropljani neko vrijeme živjeli nenormalno.

Ima li izlaz? Dajte lavu vreću blitve pa mi se javite kad je bude požderao.

 

(Ilustracija: Midjourney)