Imaju li žrtve pravo na malo mira?

Nedavno se u BiH ukazala Angelina Jolie. Taj Događaj može se po važnosti usporediti sa onim iz daleke 1981. kad se u Hercegovini ukazala Gospa. Nije Angelina Jolie samo holivudska glumica, ona je prije svega Majka Tereza našeg vremena i Majka sa ogromnim M.

 Što je htjela i što još uvijek hoće svima nam mila svetica? Gospodična želi u BiH snimiti film, scenarij nitko nije pročitao ali se priča o tome, o ljubavi između Srbina i Bošnjakinje koju je taj Srbin silovao. Banalna priča o žrtvi koja se zaljubljuje u svog zlostavljača? Mnoge smo holivudske filmove gledali na istu temu.

Primjerice film o Iračanki koju siluje nekoliko američkih vojnika, ona među njima izabere najljepšeg pa oni američkim vojnim avionom krenu u Ameriku, tamo se ožene, na vjenčanju mlada preko ramena baci vjenčani buketić, njega uhvati njena najbolja prijateljica Iračanka, za ruku je drži krupni bijelac koji je, dok su je silovala šetorica Amera, bio treći ali njenom srcu najdraži? Zato jer su ostala petorica bili crnci.

Ne sjećate se toga filma? Zašto pišem tekst o banalnoj temi? Zato jer je o njoj ovih dana pisala Slavenka Drakulić najveća živuća hrvatska spisateljica i najveća stručnjakinja za silovanja u BiH. Što ju je uznemirilo? Ministarstvo kulture BiH zabranilo je Svetici i Majci i Terezi snimanje filma na području tog entiteta zbog toga jer su to tražile predstavnice Udruge koja okuplja Bošnjakinje koje su tijekom rata bile mučene i silovane.

Drakulićka tjeranje iz BiH Majke Svih Majki drži \”cenzurom\”. Objašnjenje za tu tezu bilo bi presmiješno da nije prestrašno. Gospođa Drakulić Bošnjakinjama poručuje da se opuste jer Židovima nikad ne bi palo na pamet cenzurirati filmove o Holokaustu u kojima se Židovka zaljubljuje u Nijemca. Mila majko!

Danas, kad se spominje \”cenzura\” Židove proglašavati svecima u najmanju je ruku cinično. Može li maštovita gospođa Drakulić zamisliti kako Majka Jolie unajmljuje brod, na njega smješta filmsku ekipu, oni kreću prema Gazi, tamo ih prima Ministarstvo kulture Gaze. Pa im otvara sva vrata.

Samo vi, gospodo, na miru, snimite film o Palestinki kojoj je Izraelac pobio majku, oca, braću, sestre i sve nećake a ona mu na kraju filma pada oko vrata, pa onda oni zajedno sa židovsko-palestinskom bebom u palestinskom trbuhu veselo kreću na put prema Izraelu. Na brzinu će se vjenčati, medeni će im mjesec trajati pet dana, mladoženja se mora vratiti u Gazu i tamo glađu moriti i pobiti još ono malo preostale rodbine svoje supruge.

Po meni, to bi bio pravi ljubavni film današnjeg vremena, to ne bi bila židovska cenzura. Uspoređivati svježe rane bosanskih žena sa patnjama davno pokojnih Židovki smjelo bi se da se u međuvremenu Židovi nisu malo promijenili.

Drakulićka strašno zamjera Bošnjacima koji \”nerado gledaju kad im se stranci petljaju u \’njihove stvari\’ jer već samom činjenicom da su žrtve sebe smatraju najkompetentnijim, ako već ne u umjetničkom, onda barem u moralnom smislu\”.

Zaista ne bih spominjala Židove da to nije učinila Drakulić ali i oni, sprečavajući brodove da pomognu logorašima Gaze također \”nerado gledaju kad im se stranci petljaju u \’njihove stvari\’ \”. Nikad, baš nikad Drakulić na tu temu riječ nije napisala. I neće. 

Židovi su tvrd orah iako im je, po njoj, \”cenzura\” nešto totalno strano. Tko je u pravu? Drakulićka koja je digla glas u ime Civilizacije ili Bošnjakinje koje vrište jer ne znaju da bi njihova jeziva priča mogla postati svjetski hit a onda bi im se i u Republici Srpskoj priznao \”status civilnih žrtava rata\”.

U Federaciji ga već imaju samo zahvaljujući filmu \”Grbavica\” legende Jasmile Žbanić. Taj je film o silovanoj Bošnjakinji koja je nakon preživljene redaljke ipak rodila pa se ludo zaljubila u svoje dijete, u svakom zlu ima i nešto dobro, jel\’te, pogodio civilizirani svijet u srce.

Svi su skočili na noge, svi pomogli BiH, zato ona ovako izgleda. Zašto te Bošnjakinje, ovaj put po meni, toliko reže na Angelinu Jolie? Zato jer je ta svetica 21. vijeka simbol svijeta koji je svojim nečinjenjem uništio BiH. Bošnjake i Bošnjakinje nisu silovali samo Srbi, bilo je tamo i Francuza, i Amera i Britanaca, o Nizozemcima da se ne govori.

U međuvremenu je Jolie  izjavila kako je odustala od \”silovanja\”. Bravo! Cijela je Bosna silovana na sve moguće načine i tisuću puta. Još jedno tucanje, ovaj put od strane Majke Jolie, sigurna sam, prevršilo bi svaku mjeru. Neka Bosna liječi svoje teške rane daleko od razularene holivudske gomile.

9 Comments

  1. bravo 20.10.2010
  2. Nadžija 20.10.2010
  3. Mostar 20.10.2010
  4. sanda beros 21.10.2010
  5. svjetlana kovačević 21.10.2010
  6. Damir Nikšić 21.10.2010
  7. pediculis pubis 23.10.2010
  8. Papatya 05.11.2010
  9. jojjoj 08.11.2010