Habemus HRT

Priznajem, sviđa mi se novi papa. Ima ono što mora imati svaki trgovac koji nudi trulu robu, neodoljiv šarm. Kako je samo sa balkona narodu rekao, dobar večer, braćo i sestre. Ni Mikdžeger ne bi bolje. Zašto me, tako sretnu, ipak dotukla katolička histerija koja je poharala Haerte?

\"Papa
Kad je krenuo sukljati bijeli dim na našoj su nacionalki proglasili opsadno stanje. Krenulo je sa okruglim stolom za kojim su sjedili najugledniji vatikanisti i nagađali tko će se ukazati na balkonu. Najviše je glasova pobrao neki Skola iz Milana, čini mi se. Voditelj je bio pred orgazmom.

Da li će habemus papem reći kardinal koji boluje od Parkinsona ili ipak netko tko boluje od nečeg drugog? Nazočni su se složili da će se ipak na balkonu ukazati parkinsovac i reći, habemus papem. Saznali smo i da će papa, \”ako uopće bude putovao\”, najprije krenuti put Hrvatske.

Na ekranu su ogromna rimska zvona zvonila, onaj je dim sukljao, uživo nam se sa Trga javio reporter okružen milijunima čekača na habemus i papem. Reporter je bio strašno uznemiren. Toliko nam je toga trebao reći, nacija je bila prikovana uz ekran, a vremena premalo.

Što ako ne stigne reći da su za budućeg papu sašivene haljine u tri veličine, M, L i XL. Ako kardinali izaberu nekoga van svih kategorija doći će krojač pa će se habemus papem morati odgoditi. Osim toga novi papa nakon izbora mora smjesta otići u neku sobicu koja se zova sobica suza i tamo određeno vrijeme plakati.

Reporter nam je rekao da je okružen vjernicima koji su svi veseli jer habemus papem je baš ono zbog čega su i došli u Rim iako nisu svi zbog toga došli nego su neki bili samo na proputovanju ali kad su čuli da je u tijeku habemuspapem, onda su oni rekli, kad smo već tu, sačekat ćemo, pa su ti na proputovanju sačekali i dočekali.

Nažalost, papa se nije ukazao prije Dnevnika pa nas je u Dnevniku dočekala voditeljica sretna kao da je rodila trojke o kojima će do njihovog sedamdesetog rođendana brinuti Katolička crkva. Naravno da smo vidjeli bijeli dim i čuli i zvona i reportera, vidjeli smo i vjernike pod kišobranima i utvrdili gradivo na temu onih koji su bili samo na proputovanju pa su čuli za mogući habemus pa ostali…

Nisu velika zvona zvonila samo u Rimu. Ne, ne. I zagrebačka su zvona grmila ali pred Katedralom nije bilo žive duše. Kao da građani Metropole nisu bili baš preludi za habemusom. Kamera je uhvatila samo dvije gospođe koje su šprintale doma. Voditeljica je bila očajna ali je to vješto sakrivala. Čekali smo i čekali.

Prvi put u Hrvatskoj povijesti ostali smo i bez sporta i bez prognoze, čak i bez reklama. Sve je stalo. Sjetila sam se dokumentarca o drugu Titu. Kad je umro naš voljeni vođa svi su satovi na Brionima spontano stali u tri i pet. Trideset i nešto godina kasnije Hrvatska je spontano stala u oko dvadeset. A onda se na balkonu ukazao Franjo i pozdravio, bonanote, frateli e sorele.

Voditeljica se obznanila pa vratila. Jes! Franjo je najbolji izbor, on se bori za potrebite i siromašne zato se i zove Franjo koji je zaštitnik Talijana.

Idućeg dana, to je bilo jučer, voditelj Dnevnika na Hrtu pročitao nam je sa blesimetra da ćemo o habemusu i papi slušati idućih dvadeset od trideset minuta koliko traje Dnevnik. Slušali smo dvadeset i dvije minute. O izborima u Kini tri minute o sirotinji u Hrvatskoj pola minute. Sve je to logično jer habemusa nema svaki dan, Kinu tko jebe a hrvatska sirotinja je dosadila i sebi i Bogu.

Bože, koliko smo toga doznali. Naš Franjo voli putovati autobusom ali ne voli pedere, zalaže se za kondome ali ne i za abortus i istospolne brakove. Ispovjednik mu je, naravno, Hrvat koji o njegovim grijesima, nažalost, nije mogao govoriti za Hateve.

Priopćeno nam je da papi fali komad pluća zato jer je na njegovo plućno krilo skočila bakterija koja nije htjela odskočiti pa su mu odrezali taj komad pa je papa ko novi. Jedan od tisuću dopisnika, gostiju ili vatikanista rekao je da papa ima 76 godina i da će živjeti još deset.

Čuli smo da je u Rimu sam platio sobu u hotelu u kome je odsjeo, noćenje šezdeset eura. Nije oko vrata stavio zlatni križ, kardinalu koji mu ga je ponudio rekao je, nosi ga ti. Zadržao je svoj željezni. Iz Kapele se odvezao, zaboravila sam kamo, autobusom \”sa dečkima\” a ne odvojeno od dečkova. Na sebi nije imao crveni kaputić iako je Hrvatska to od njega očekivala nego je bio bez crvenog kaputića.

Voditelj Dnevnika je, dok je čitao bitne podatke iz života čovjeka nakon čijeg izbora u Hrvatskoj više ništa neće biti isto, bio u predorgazmičnom stanju. Ni vijagra mu ne bi učinila ono što mu je učinio habemuspapem. Naravno da smo opet malo utvrdili gradivo.

Vidjeli smo dim, čuli zvona a iz Rima se javila urednica Dnevnika koja je na Trgu pitala ljude kako se osjećaju otkako habemuspapem. Svi su se odlično osjećali.U dvadeset i trećoj minuti Dnevnika voditelj se olakšao pa pročitao nekoliko rečenica o izborima u Kini.

Naravno da su mnogi gledatelji bili razočarani naglim prekidom ali im je obećano da će o habemusu biti još govora. Posebno će se tom temom pozabaviti urednici emisije \”Mir i dobro\” koja će iznimno trajati dvadeset i četiri sata.

Hvala Bogu dragome da novi, šarmantni papa pojma nema što mu rade na Hateveu. Da zna, sigurna sam, rekao bi im, odjebite, braćo i sestre.


Posted

in

by

Comments

70 responses to “Habemus HRT”

 1. Fenomen Avatar

  bravo…p-ravo u metu…kao i uvek…bravo…dobro je sto…habemus Vedranu!!!

 2. kap@ Avatar
  kap@

  i ja dijelim Vaše mišljenje ali ako ga javno iznesem evo mi DORHA MORHA I inih pizduna na vrata ….pa mučim…a ruku na srce vjernica sam ali ona koja vjeruje proučava i razmišlja a ne slijedi slijepo popove i ine karikature koje predtavljaju Crkvu jer njihova i moja razmišljanja i poimanja o Crkvi se razlikuju….moje poimanje Crkve još od kada sam naučila Oče Naš je da bi ta ustanova i ono što ona predstavlja trebala brinuti o svojim vjernicima i pomagati kako se to kod nas u Hrvatskoj po novom kaže POTREBITIMA..kad vidi Vraga ono totalna suprotnost…joj u kojoj ja zabludi živim…draga gospođo nemojte se uvrijediti ILI samo Draga Vedrana…skidam vam kapu i sve ostalo ću skinut ako bude potrebno…evo i moj muž kaže ta tvoja Vedrana ima največa Muda u nas malih Hrvata…imate big kiss od njega a i mene bogami…:)

  1. Marijabela Avatar
   Marijabela

   kap,
   već je jako kasno i upravo sam pomislila šta ja još radim na blogu i uzrujavam se, umjesto da spokojno, jer smo dobili Papu, spavam. Kad gle, pade mi pogled na Vaš post, ono DORH, MORH i uplašis se. Isuse, zar DORH dolazi na vrata blogerima ako pišu nešto što ne bi smjeli? No, kako me jeza prestala tresti, pročitah dalje i razveselih se. Ono pizduni me nasmijalo do suza. Zamislila sam neke face koje ja doživljavam kao pizdune i odvalila sam od smijeha, probudio mi se pas i počeo lajati jer mu čudno da sam u ovo doba noći budna i bučna. Prije toga nasmijala sam se Vedrani, a na Vaše POTREBITE, da ćete skinuti kapu i ostalo ako zatreba, te na ono najveća Muda u nas malih Hrvata (zar ih ima?), pukla sam. Bože, sve što ste napisali u ovo malo rečenica je tako puuuno rečeno. Draga kap, od ovog posta s malo mašte, a Vi je itekako imate, novela. Okosnica DORH, MORH, POTREBITI, najveća Muda, mali Hrvati, a kruna svega su PIZDUNI. Obratit ću pažnju na Vaše buduće postove. Hvala Vam što ste me nasmijali i sad, u 1,56 sati idem vesela spavati. Moj pas već spava. Vidio je da trenutno nema pizduna koji bi nas ugrozio.

 3. boorazz Avatar
  boorazz

  predobar!

 4. Босанац 2 Avatar
  Босанац 2

  Све што пише Ведрана је јако интересантно и паметно

 5. Ariana Avatar

  Carica! :))))))

 6. Remus011 Avatar
  Remus011

  Pravo u sridu kao i uvek. Vedrana, kraljice!:-)

 7. MIlorad Ivanić Avatar
  MIlorad Ivanić

  Ha ha ha ha…

 8. Dubravko Sambol Avatar
  Dubravko Sambol

  Odličan komentar, Vedrana zaslužujete sve pohvale. Bilo što dodati bilo bi suvišno. Bravo :v

 9. martina n. Avatar
  martina n.

  Fala bogu na interwebzu pa se pol sata nakon Habemusa moglo čitati o kršenju ljudskih prava, homofobiji, seksizmu, srednjovjekovnim stavovima i sl. Je, i opet su neke od nas proglasili antikristima.
  Uglavnom, nihil novi sub sole.

 10. teuta Avatar
  teuta

  Respect, odlično;-.)

 11. Hanna Avatar
  Hanna

  Draga Vedrana,

  s vremena na vrijeme, osim što izgubiš mjeru za granicu dobrog ukusa, što ti se oprašta jer se o ukusima ne raspravlja, doduše vrlo rijetko, kao da, rekla bih od silne mržnje, izgubiš i zdrav razum. Koji je tebi k…. ?! Oblikovala bi svijet isključivo prema svojim uvjerenjima, željama i potrebama? Mislim, tko si umišljaš da možeš zloupotrebljavati javni prostor sa svojim bljuvotinama, odnosno po čemu si Tiiii bolja od onih po kojima pljuješ? Ne sjećam se (da) kad sam pročitala bilo kakav afirmativan članak o bilo kojem događaju, osobi, situaciji…zanimljvo, aktualnoj.Ti živiš ono: “Uvik kontra, kontra, kontra… , odnosno samo pljuvanje, pljuvanje, pljuvanje…tvojim rječnikom, na koji, iskreno padam, Kenjanje, Kenjanje, Kenjanje… Je li javni prostor koji zauzimaš rezerviran isključvio u te (tvoje) svrhe? Da kenjaš po svemu, svakomu i svačemu. Daj odjebi već jednom sa svojim frustracijama… Ženo, nije ovo crno-bijeli svijet Ako ti u njemu živiš, to je tvoj problem i pozabavi se njime, nemoj tlačiti ljude koji te čitaju ; barem se ponekad iskuliraj. Bio to Papa ili Franjo iliti ga netko drugi, postoji li išta na ovom svijetu na što nećeš pljunuti.Tvoji članci zaista postaju gnusni, dosadni, ponavljaš se, i gušiš se u vlastitim govnima. Što si “pametno” kazala ovim člankom? Znaš li što je tolerancija? I, ima li išta na ovome svijetu što je tebi sveto? Ok, ako tebi to papa nije- nekome jest.Ma kako tebi, ili meni, to smiješno bilo. Vedrana bi uzela gumicu za brisanje i izbrisala povijest cijelog svijeta, uključujući i Crkvu, pa bi napisala bajku u kojoj Ooonaa zamišlja kako je sve trebalo biti i odlučiti što će se dalje biti.
  I, koja bješe poanta ovoga članka, pitam se… Htjela si nam reći kako je cijeli hateve “svršavao” izvještavajući o papi. I, eto, to je to. Pa šta, pusti ljude nek svršavaju tih nekoliko minuta više. Iskreno, i ja sam. Ma na kraju, jebeš prognozu i sport. Nešto sam time propustila? Glupog Mesija! Mrzim kad vidim one pederčiće (uh, što vam je ovo uvredljivo!e, jebite se, nek je !One frizurice, irokezice… ) kako gonjaju loptu i zarađuju silnu lovu dok ostali svršavaju zamišljajući se u u ulozi boga Mesija! Habemus papa- I to mi je baš cool; Show must go on! Bilo mi je baš zanimljivo… Zanimljivo će biti pratiti kako će papa voditi Crkvu tijekom svojeg pontifikata. Ti bi ga ukinula, je l da? Zbog toga što su spaljivali “vještice” itd, itd. Daj, vrati se u stvarnost. Obožavala sam čitati tvoje članke, pogotovo u Nacionalu, ali, uz već navedeno, kao što se sama tješiš da si ofucana babetina, postala si jebeno dosadna. U sljedećem članku tješi se time. Jer toliko si pametna da znaš kako Kenjanje po sebi izaziva simpatije kod drugih, a istodobno te amnestira od Kenjanja po drugima. Pa, zaboga, imaš ista mjerila za sebe i za Njih, odnosno cijeli svijeti, zar ne. Ispizdio me ovaj besmisleni članak… Kenjanje da bi se kenjalo. P.S. Saint Vedrana- Kenjac je krep o iz inata.

  1. OTROVNA MAMBA Avatar

   Više si se ti ovdje nakenjala bez ikakvog smisla i stila nego Vedrana u svojih zadnjih bar jedno 50 članaka! Nije Vedrana ta koja je frustrirana, nego – TI! To izvire iz svake tvoje riječi i zareza. Drago mi je da te veseli i daje smisao tvom životu taj novi Papa, ali ti si nesvjesno vjerujem, napravila ono što je upravo bio Vedranin cilj – reagirala si! Raspizdila si se što ona opet lupa kontru i tjera ljude da razmisle i iznesu svoj stav, bio on u skladu s njenim ili kontra. E zato su njeni tekstovi dobri. Djeluju, daju neke rezultate i feedbackove, živi su! Vidim da te ispalila iz cipela, iako ti je, kako kažeš – dosadila. Pa zašto ju onda i dalje čitaš, stotinu mu “papem habemusa”???!!!

 12. Hanna Avatar
  Hanna

  Šta je to ovdje smiješno; “hahahaha”, i što sam to pametno pročitala, osim što se Rudan iskenjala po hateveu i papi. I…? Koja je poanta toga? Lijepo se dok vi ili netko u vaše ime kenja po drugome? I vi svršavate kao i oni voditelji “hatevea” po kojima se ispljuvala. O, dragi moji, jeste li uživali? 😉
  Koliko mislite da vam Crkva i mediji ispiru mozak, u istoj mjeri nam ga ispire i gospođa Rudan. Baba Rudan. Kako se sama voli nazvati. Sama je dio toga. Jasno je da joj prolazi samo kenjanje po svemu,svakomu i svačemu. Ništa konstruktivno od nje nikad nisam pročitala “Ha-ha-ha-ha… ” Postala si jebeno dosadna, ponavljaš se i bolje da imam papu nego tebe. Postoje ljudi koji imaju i cijene neke vrijednosti, sviđalo se to vama, meni ili dotičnoj pljuvačici. I ostavite ih na miru. IMAM PAPU! I odjebite zajedno s njom!

  1. magnaterra Avatar
   magnaterra

   Hanna !
   Nitko te nije tjerao na ovu web stranicu,a i nitko ti ne brani svoje msljenje.Jednako tako pravo ima i Baba Vedrana,kojoj su usput receno dosla u goste.I ti si se ispljuvala po njoj i njenom tekstu,ali si pretjerala kada si pocela pljuvati po njenim istomisljenicima.Tvoje je pravo biti vjernikom ali svako ima pravo biti ateistom.Ovo je sekularna drzava mada bi Bozanic volio od nje napraviti Cro Vatikan i biti Papa il picolo…A ti inas izbor,zaboravi Vedranu i idi na Bozanice Facebook ili budi pristojnija u komentarima,ako te njena nepristojnost iritira…

   1. Marijabela Avatar
    Marijabela

    magnaterra, čestitam na replici Hani. Šta je toj osobi? Nije pri zdravoj pameti. Dođe na nečiji blog da bi ga odvratno vulgarnim izrazima izvrijeđala. I još ističe da je vjernica. Čega? Komu i u šta ta prostakuša vjeruje? Za Vedranu kaže da je vulgarna, a što je s njom? Doista mjesto joj je u Glasu Koncila pa nek tamo “prosipa” svoje mudrosti. A što se Pape tiče, Vedrana, ima pravo o instituciji papinstva misliti što god hoće. Osim toga, Hrvatska NIJE katolička nego sekularna (ako Hana uopće zna što to znači) država. Samo, nažalost, njeni istomišljenici zajedno s Tuđmanom i Radićem, nametnuli su nam crkveni porez sklopivši ugovor sa Svetom stolicom jedinstven u svijetu. Plaćam te debeloguzane u svećeničkim odorama u raskošnim kurijama i još moram biti kuš. Ma nemoj, Hana i tebi slični. Zapamti, bliži se vrijeme kad će Hrvatska, pritisnuta bijedom i siromaštvom, morati raskinuti te nebulozne ugovore, pa će Hana i ostali vjernici svoje katoličanstvo i plaćati. Baš me zanima hoće li i tada biti 86% katolika? Čisto sumnjam.Hana, upristoji se ako želiš s pristojnim i pismenim ljudima komunicirati. Ovako prosta i neuka moraš potražiti neki drugi blog ili forum.

  2. kuca grad Avatar
   kuca grad

   Draga Hana,
   kada bi precrtala svaku ponovljenu rečenicu,
   ostalo bi ono što si htela reći KENJAJ. Eto vidiš mogla si uštedeti vreme potrošeno na tebi omraženu ličnost bez koje očito ne možeš. Pa što se onda kažnjavaš. Čitaj njene članke i uživaj.
   Pozdravio te čika
   Frojd za onu jednu reč, koju si pokušala zatrpati. 😉

 13. Aida Avatar
  Aida

  Tako si jednostavna i zivotna!!!!

  1. OTROVNA MAMBA Avatar

   TAKO JEEEE!!!! 😀

 14. enny Avatar
  enny

  znaš ča, Vedrana, inače ne komentiran na net-u, ale ovde potpisujen celi tekst

 15. Mihovil Avatar
  Mihovil

  Nije li papam, a ne papem?
  Ili ja propuštam neku foru?!:)

  1. OTROVNA MAMBA Avatar

   a de, ko da je bitno…… kod Vedrane je sve dopušteno i sve je moguće…..!

 16. Tin Avatar
  Tin

  Habemus papAM. Prvo povjerite prije nego napišete.

  1. eric Avatar
   eric

   Pa poanta je u papEM! kaj čitaš ak ne kužiš?

 17. darko gašparović Avatar
  darko gašparović

  Eh, Vedrana ko Vedrana. Što će drugo nego udri po Crkvi, da je nije ne znam o čemu bi više pisala. Čak joj ni papa Franjo ne odgovara, simpatičan je, ali eto, ipak je svećenik. I kad sam se već ponadao da će tekst, krajnje začudno, ostati bez psovki, eto je u poanti. Krv nije voda, pa vrag, ako se i drugo skriva, iskoči na kraju.

 18. Dositej Avatar
  Dositej

  Odjebite,braćo i sestre!

  1. OTROVNA MAMBA Avatar

   kakav fantastičan završetak teksta!!! 😀

 19. OTROVNA MAMBA Avatar

  KRALJICE!!!! VEDRANU ZA PAPU!

  1. antiprofa Avatar
   antiprofa

   Ma ovo je zabavno. Vedranu za papu. Samo da nauči latinsku a-deklinaciju. Znate, ono terra, terrae, terram…. LOL

 20. Glas razuma Avatar
  Glas razuma

  @Hanna,
  Što si se bolan, bre razgoropadila. Meni je to simpatičan prikaz popme uz dosta ironije – i ništa više. Nema tu nikakve zlobe ni vređanja, ako se gleda sa strane. Istina, ima onih satiričnih žaoka o upoređivaanju tog događaja, izbora u Kini i hrvatske sirotinje.
  Na kraju, treba Vedranu Rudan proglasiti za Gričku vješticu i javno je “spaliti ” na trgu Bana Jelačića, po starom inkvizicijskom metodu Katoličke crkve, ili je zakopati u zemlju, pa kamenovati – kako rade ljubitelji šerijatskog prava.
  Vedrana Rudan je izgleda za neke najveći problem Hrvatskih šovinista (naravano, Hana, vi to niste).
  Vedrana je ipak sa simpatijama govorila o papi.
  I meni je simpatičan kao čovek!
  Njena oštrica, koliko ja poimam suštinu, bila je uperena protiv javne TV kuće koja ne pridaje dovoljno pažnje životnim problemima Hrvata – siromaštvu. Ja sam to tako shvatio. Šta se može kada svi nosimo drugi model naočala!
  Amen!

 21. marko Avatar
  marko

  Koja si ti iskompleksirana novinarka!

 22. certus Avatar
  certus

  Vedrana je iskazala mišljenje svih slobodoumnih ljudi kojima katolička ili bilo koja druga crkva ne znači baš ništa u duhovnom smislu. Ti ljudi respektiraju njene doprinose u kulturi, običajima, jako dobro razumiju da crkva želi svjetovnu svjetsku dominaciju nad svim živim, političku svjetovnu apsolutnu vlast i to joj je pravo poslanje, duhovna dimenzija je sredstvo.
  Očito ti ljudi i vjernici su dva odvojena svemira i bilo kakav razgovor je bespredmetan. Vjerske organizacije u prošlosti su imale veliku moč i koristile su je da svima nametnu svoje stavove, inkvizicija lomače, ljudi koji su težili slobodi porazili su takvu moćnu srednjovjekovnu crkvu i prisilili na poštivanje i drugih mišljenja a svoja stada da popunjavaju ovcama na dobrovoljnoj bazi, naravno to na sve moguće načine pokušavaju zaobići (misije u Africi za vjernike jako plemenita stvar za slobodoumne ljude imperijalističko osvajanje novih prostora i nasilno širenje svoje kulture i svjetonazora, uništavanje tuđih kultura), pokušaj arbitriranja u društvu i dobivanje utjecaja koji su izgubili porazom u stoljećima iza srednjeg vijeka, upravo to je Vedrana kritizirala, zbog toga 20 minuta govore o toj temi. Ali da se vjernici i slobodoumni ljudi ne bi borili i istrebljivali postignut je novi koncenzus o pravu svakoga na svoje mišljenje i nije mi jasno šta je vjernicima tu sporno zašto bijesne na slobodoumne i misle da imaju više prava od njih. HTV televizija, radio javni su dakle zajednički servisi plaćaju ga i vjernici i slobodoumni i zašto će vrtiti emisije o Papi a neće o temama koje zanimaju slobodoumne ljude, nasilno uzurpiranje javnog prostora to vjernici rade, zašto umjesto o Papi nije išla emisija o životu Huga Chavesa, to bi sve slobodoumne ljude puno više zanimalo i doprinilo bi puno više mentalnom zdravlju društva. Jasno je da su u pitanju nepremostive svjetonazorske razlike i zato treba striktno poštivati sekularnost države (u TV dnevniku ako je 5 minuta o Papi prilog mora biti i 5 minuta o nekoj temi što zanima one koji nisu vjernici) a najbolje bi bilo crkovne teme potpuno maknuti iz medijskog prostora, crkve su mjesta gdje se takve stvari trebaju događati ima ih sasvim dovoljno i svi slobodno mogu ići i raspravljati do mile volje. Jako je važno da se striktno poštuje sekularnost države jer će napad sa jedne strane izazvati reakciju i u povoljnim povijesnim okolnostima opet će mo proživljavati progone i svako zlo što je ljudsko društvo već jednom prošlo i ne treba ponavljati te krvave lekcije. I još samo komentar na vjerničke komentare mi smo večina pa imamo pravo, niste večina, većina ljudi podržava sekularnu državu, ako ne vjerujete pogledajte rezultate 2. svjetskog rata na ovim prostorima i respektirajte ih, pobjednički antifašizam nije poražen dao je svima pravo na slobodu, uživajte u njoj i pustite druge da uživaju

 23. vanda Avatar
  vanda

  E da ne idem u crkvu i trenutno virujen samo u svoj takujin i njemu se klanjan,al eto kad smo vceć kod pape bolje da smo svršavali na njegov dolazak nego da mi se pojave islamistički debili pa da mi tek oni isperu i ovo malo mozga šta iman.rudanica je svoja i uvik je drugačija,i ja san njen gost i ja je pročitan al moran reć da si dosadna ovi put,ma zamisli nismo vidili sport tbog pape,što se mene tiče mogu slobodno ukinit i dnevnik i sport.toloko od mene

 24. Poncije Avatar
  Poncije

  E to se čekalo.
  Habemus Rudan!

 25. Mimi Avatar
  Mimi

  Prvo: Pitanje za g-dina Slavena: Šta ćete uraditi sa blogerom koji se potpisao pod imenom Hanna, koji sa neskrivenom ličnom mržnjom ko zna koji put, samo sad sa novim imenom omalovažava, diskvalifikuje i na najružniji mogući način diskredituje vlasnicu ovog bloga, a Vašu majku, pri tom ste banovali blogera pod imenom Advokat (Običan čitalac i Jovanča) koji je dao nemerljiv doprinos kvalitetu ovog bloga.A povod njegovog bana je bila diskusija sa onim nepismenim ustašoidnim poluretardom Mačkovićem. Imam utisak da je ista stvar i sa Domagojem (Tony Jangle) i sa Mikijem (Glas razuma i Diogen),ako grešim ja se izvanjavam ali koriste sličnu retoriku i vokabular, a Vi to Slavene sigurno vidite? Ako ne banujete osobu sa imenom Hanna, onda sam sklona pomisliti da nas i Vi dovodite u zabludu, kao što ste napisali i za Advokata da ona (on) to radi. Pogotovo što se Vedrana neprimereno njoj, jednim prilično simapitičnim tonom osvrnula na lik i delo novog pape. Tako da uopšte ne vidim svrhu i smisao teksta i tolike količine mržnje kojom se bloger Hannna kao gost u kući gospodje Vedrane što reče Magnaterra obrušio.
  Drugo: Ja sam razumela kao i Glas razuma da je u pitanju odnos televizije prema tom dogadjaju a ne njena opservacija o papi, polako ima vremena,
  poznavajući našu muzu ona će se svojom verbalnom satarom osvrnuti i na njega.

  1. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   @Mimi,
   “Imam utisak da je ista stvar i sa Domagojem (Tony Jangle) i sa Mikijem (Glas razuma i Diogen), ako grešim ja se izvanjavam ali koriste sličnu retoriku i vokabular, a Vi to Slavene sigurno vidite?”
   Mimi, zemljakinjo i rođako! Hoćeš da me cinkariš kod Slavena kao i tvoj drug po peru “Obični čitalac”. Drago mi je zemljakinjo da tako pažljivo čitač moje komentare, kao i gore pomenuta osoba. Čini mi se da vršiš kvantiativnu i kvalitativnu anallzu sadržaja mojih ad hok stavova i sudova. Budući da se baviš sredstvima javno informisanja – znač o čemu pišem. Budući da sam i sam pripadao tom “progonjenom” soju intelektualnih najamnika, koji moraju da pišu po naređenju urednika, a urednik po naređenju političara, a političari po naređenju tajkuna, a tajkuni po naređenju tajnih službi i Velikog brata – sve ti je jasno, ili bi bar trebalo da ti bude jasno.
   Drugo, kod nas Srba su “omiljene ” tajne službe” i “špijuni”. U Tamo daleko većina komšija špijunira svoje komšije, ali kada im treba njihova pomoć. Kada slučajno zatreba komšijama pomoć – zatarabe vrata sa tri lanca i katanca. Tako i moja zemljakinja Mimi hoće da me cinkari kod Slavena.
   Ti Mimi potcenjuješ Slavena koji je završio dva fakulteta u inostranstvu, a jedan on njih je informatika. Budući da se i ja po nešto razumem u te stvari, mogu ti reći da Slaven može da sazna sa koje IP adrese, dakle i IP provajdera dolaze komentari. Za to je potrebno malo softverskog koda i iskustva.
   Moram priznati da si me uhvatila, kao i “Običan čitalac” u “prevari stoleća ili veka”. Tačno je da su moji i komeentari još nekih slični po stilu i porukama jer mi pripadamo istom udruženju građana i često se javljamo sa zajedničkog kompjutera kada smo zajedno, ali svako ima svoju posebnu e-mail adresu. U čemu je problem? Verovatno u tome što se mi ne hranimo mržnjom i ne vređamo čak i one koji nas vređaju jer smo PRAVI HRIŠČANI koji se drže one izreke Isusa Hrista: “Oprosti im Bože – ne znaju šta rade.” Šta u tome ime nelegalno ili nemoralno.
   Da li je zabranjeno da, na primer, članovi porodice pišu komentare ako svako ima svoju e-mail adresu?
   Da ti zemljakinjo nisi nešto u rodu sa “Običnim čitaocem”?
   Moram da ti kažem ono što sam i njemu rekao. Imaš smisla za detektiva, pa ako ne radiš u Udbi, odmah se prijavi – TI IMAŠ TALENAT.
   Moram priznati da mi nedostaje “Advokat,” ali ne i “Obični čitalac.” I ja sam ubeđen da to nije ista osoba i da je možda tu Slaven prenaglio. Naravno, ne delim njene/njegove pročetničke simpatije.
   Ne želim da kao vernik kažem bilo šta protiv Katoličke, ili Paravoslavne, ili bilo koje vere ništa generalno loše, ali ne mogu da smislim da u sekularnoj državi Tamo daleko visoki državni dostojanstvenici ljube ruke patrijarhu (svaka njemu čast), ali nije on Bog, a ni papa. Oni su samo “sluge” Božje i ne mogu sebi prisvajati Božji tron.
   Na kraju, moram da te pitam zemljakinjo, kada ćemo u Vojnić i na Petrovu Goru, a možemo i na kupanje na Brod na Radonji!?

 26. Hanna Avatar
  Hanna

  tko vama “slobodumnima” daje za pravo da pljujete po vjernicima.ako sam vjernik, znači “zastali” sam debil. osobno, ne deklariram se,niti ću, ni kao jedno ni kao drugo.ja sam svoja, i vjerujem u što želim vjerovati. svi znamo za pozitivne i negativne “doprinose” Crkve u povijesti i muka mi je od tog silnog ponavljanja. Neka Vedrana, kao i ostali “slobodoumjanjaci”,poput Vas i dalje žive u svijetu križarskih ratova, Inkvizicija itd. Što se mene tiče, to je vrijeme prošlo… I zašto bi mene više zanimao jedan diktator Hugo Chavez? On je, kao, “slobodoumniji” od pape i samim tim zaslužuje više javnog prostora. Hvala Bogu, i papi (Hvala, Francek! xD ), što me nisu maltretirali sportom! Kao što reče Vanda: “virujen u svoj takulin”…. I Gosp. magnaterra, godinama čitam njene članke i knjige, i osobno sam njen “fun”, znate ono, ko što je sada ovim glupim malcima Justine Bieber ;-). Prema tome, nisam se tu našla “slučajno”. Naprotvi, redovito “lajkam” njene članke. Uf. mo š mis t! “Lajkam”. Ali, mislim da se ovaj put iskenjala uz pomoć laksativa jer nije imala inspiracije za ono što inače radi. Kenja. Vidite, upravo je zato “volim”. Imam pravo, isto kao i baba Rudan,a nisam je ja tako nazvala, nego ona sama sebe, raditi isto što i ona. To radi za izazove simpatije, kao što sam i napisala. Poanta je u tome što je osobno, bez ikakva argumeniranja, izvrijeđala sve o kojima je pisala. Pa što ako je hateve imao prilog od 5 min. u dnevniku? U čemu je problem? … Ovo jest povijesni događaj i kao takav treba biti tretiran u državi u kojoj se više od 90% ljudi deklarira vjernicima, katolicima. Ponavljam: ne ulazim osobno u to; smetalo to vama, njoj ili meni, to su činjenice. I što onda trebala sam gledati junaka Chaveza! Ma daaajteee…. Javna je osoba i odgovorna za to što piše te tako podložna i kritici. Isto kao i papa. Nije ni Rudan Boga za bradu uhvatila da se ne smije napisati kako neki njen tekst ne valja. Mislim da je ovaj bio bez veze, besmislen, i što je najžalosnije, izgubila se u prijevodu, na kraju nije znala po komu bi pljuvala -po papi ili po hateveu. evo, još mi to ostade nejasno-“što je pisac htio da kaže”!

 27. Hanna Avatar
  Hanna

  Ok, a tko vama “slobodoumnima” daje za pravo da pljujete po vjernicima? ako sam vjernik, znači “zastali” sam debil. osobno, ne deklariram se,niti ću, ni kao jedno ni kao drugo.ja sam svoja, i vjerujem u što želim vjerovati. svi znamo za pozitivne i negativne “doprinose” Crkve u povijesti i muka mi je od tog silnog ponavljanja. neka Vedrana, kao i ostali “slobodoumjanjaci”,poput Vas i dalje žive u svijetu križarskih ratova, Inkvizicija itd. Što se mene tiče, to je vrijeme prošlo…a što se tiče današnjeg stava o ulozi Crkve u suvremenom društvu, zaboga, nismo više u Srednjem vijeku. Evo, dokaz je i to da jedna baba Rudan može kenjati po papi koliko joj se da, a da joj to pravo nitko ne uskraćuje. Npr. upravo Benedikt XVI piše o tome kako se vjera i znanost ne isključuju. Kao i o moralnom relativizmu, o čemu se zasigurno mnogi sa mnom ovdje neće složiti… I zašto bi mene više zanimao jedan diktator Hugo Chavez? On je, kao, “slobodoumniji” od pape i samim tim zaslužuje više javnog prostora. Hvala Bogu, i papi (Hvala, Francek! xD ), što me nisu maltretirali sportom! Kao što reče Vanda: “virujen u svoj takulin”…. I Gosp. magnaterra, godinama čitam njene članke i knjige, i osobno sam njen “fun”, znate ono, ko što je sada ovim glupim malcima Justine Bieber ;-). Prema tome, nisam se tu našla “slučajno”. Naprotiv, redovito “lajkam” njene članke. Uf, mo š mis t! “Lajkam” xD Ali, mislim da se ovaj put iskenjala uz pomoć laksativa jer nije imala inspiracije za ono što inače radi, tj. nije imala “štofa”. Kenja. Vidite, upravo je zato “volim”. Ima pravo, isto kao i baba Rudan (a nije ju Hanna tako nazvala, nego Vedrana samu sebe) raditi isto što i ona. Kenjati. Poanta je u tome što je osobno, bez ikakva argumeniranja, izvrijeđala sve o kojima je pisala. Pa što ako je hateve imao prilog od 5 min. u dnevniku o papi ? U čemu je problem? … Ovo jest povijesni događaj i kao takav treba biti tretiran u državi u kojoj se više od 90% ljudi deklarira vjernicima, katolicima. Ponavljam: ne ulazim osobno u to; smetalo to vama, njoj ili meni, to su činjenice. I što onda, trebala sam gledati junaka Chaveza! Ma daaajteee…. Uostalom, mogao je to biti bilo tko, na kraju krajeva, j… me se. Ionako nastojim što manje gledati tv. A da gleda programe koje sam ja prisiljena gledati: FTV; BHT i ostala bh sranja, tom hateveu bi se klanjala. Da samo pogleda jad od tih televizija. Nek s vremena na vrijeme začepi svoja jebena usta! Javna je osoba i odgovorna za to što piše te tako podložna i kritici. Isto kao i papa. Nije ni Rudan Boga za bradu uhvatila da ju se ne smije kritizirati iliti napisati kako neki njen tekst ne valja.Što je, pretplatila se na pljuvanje?

  Mislim da je ovaj članak totalno besmislen jer , što je najžalosnije, izgubila se u prijevodu; na kraju nije znala po komu bi pljuvala -po papi ili po hateveu.Sama se sjebala. Evo, još mi to ostade nejasno-“što je pisac htio da kaže”!

 28. Hanna Avatar
  Hanna

  Što će uraditi? A bogati, neka me spali na lomači! Ima i ššanjolska čizma, i svašta, svašta, mnogo, mngoo igračaka… Ovo nije nikakva “mržnja”, nego stav. Simpatije prema Vedrani gajim i iz razloga što se izražavam vulgrano kao i ona. “Po ko zna koji put”… Draga gospođo, nemam namjeru opravdavati se, ali ne sjećam se da sam ikad dosad nešto komentirala na blogu V. Rudan (ako i jesam, bilo je pozitivno). I tko su ti likovi o kojima pišete…neke “ustaše”… Wht, o čemu Vi pišete? Prvi put se oglašavam jer me ispizdio ovaj članak. I, što ste Vi, policajac , anđeo zaštitnik… Oh, zaboljelo Vas vrijeđanje?! Pa Vedrana to stalno radi. Ali: Što je dopušteno Jupiteru, nije volu”, je l. Ja sam vol, ha? xD … A ode ovaj s Antikrista ode na antifašizam? Jbt! Kaže Gosp. m: “…pustite druge da uživaju” Tko vam smeta? Uživajte! Evo, uživate… “Štoooo ćeeeteee poooduuuzeeetiiiii”…xD .U ušima mi odzvanja Vaš unjkavi glas… Štooo ćeeteee pooduuezeeetiiii….. xD

 29. Mimi Avatar
  Mimi

  A sada da kažem ponešto i o ovom dogadjaju. Novi papa Franjo,pod starim imenom kardinal Horhe Bergoljo pripada redu najortodoksnije struje katoličanstva – jezuitima. Ateistima, to ne znači ništa, to njih verovatno ne interesuje,ali bih skrenula pažnju cenjenom ostalom veski nastrojenom publikumu. Osnivač jezuitsko pokreta bio Lojola, najmračnije ime srednjovekovne inkviicije njega zovu Hitler srednjeg veka, o takvom se kalibru radi. Jezuitsko učenje je učenje u kojima vladaju vojnički disciplinovani zakoni vere, u kome su zabranjene tolerancije bilo koje vrste.
  Jezuitsko društvo nadzire papski Suvereni Vojni red Malte, koji ima sedište u Rimu. Znači, radi se o Malteškom redu tj. ono što hoću da kažem, u pitanju je povezanost masonerije i jezuitskog učenja. Uostalom i masonerija je potekla iz jezitskog učenja. Svima nam je poznato šta takva kombinacija može da uradi modernom svetu, i zašto nije izabran crni ili neki drugi papa. Možda je danas katoličkom svetu i potreban neko ko pripada tom strogom vojničkom verskom redu da prvo napravi red u svojim redovima i medju svojim vernicima,a pokazaće vreme i to brzo šta će se dešavati dalje.
  Dalje, sve bitno što se dešavalo zadnjih 80 godina povezano je sa Vatikanom i jezuitskim papama.Reći ću vam samo ovo, papski glas iz Vatikana je prevagnuo 1948 godine, kada je Izrael dobio državu . Ne samo da je prevagnuo nego je bio pored američkog i najuticajniji. Reći ću vam i da je Veliki majstor Endrju Bertli bio jezuita, zvan Crni papa, to je čovek koji je kontrolisao SVE američke obaveštajne službe. Koliko je to moćan red, dokazuje i pokazuje da oni nadziru i nadizirali su u prošlosti rad Interpola službu koju su osnovali za one kojima to nije poznato nemački nacisti, i sovjetski KGB. Praktično jezuiti su svugde i nadziru sve. A grad Bejrut je njihovo sedište za Bliski istok.
  Šta reći za novog papu? Iako je Vrlo važan faktor u crkvnim krugovima u prošlosti se vezivao za vojnu diktaturu i generale i koj su sprovodili stravične zločine nad nedužnim stanovništvom u Argentini. Jasno je da je Crkva u Argentini izgubila “,mnoštvo svojih ovaca iz stada”, zbog podrške fašističkoj vojnoj diktaturi pod kojiom je zemlja bila od 76-83.gAli ono što je najstavičnije u celoj toj priči da ono što nikada niko nije mogao da čuje od starijih članova argentinske crkvene hijerarhije je izražavanje žaljenja zbog počinjenih zločina. Neverovatno je ali su SVE pape zadnjih 80 godina davale direktnu podršku fašističkim pokretima. Podsetiću vas za podršku pape Musoliniju,pomenuću i nesumljiv i veliki uticaj katoličke crkve i jezuitskog pokreta u NDH i o neosudi ustaštva, takodje ovaj prošli papa Benedikt je bio član mlade nacionalističko-fašističke partije Nemačke, što je jedan od razloga skandala zbog kojeg je abdicirao. Ali da se još malo vratim na novog papu.Skorašnja argentinska javnost odlično zna i pamti učešće tadašnjeg kardinala Bergolja, ondašnjeg provinicijala Družine Isusove, odnosno jezuita u Buenos Ajresu, u sakrivanju sluga diktatorskog režima od pravde koja ih je progonila zbog zlodela zločina protiv čovečnosti. Bergoljo ih je navodno sakrio u svojoj vikendici na Ostrvima tišine na reci Plata. U celom tom zločinu je učestvovao i novi papa, protiv koga je podignuta 2005 g. optužnica u argentnskom sudu i nikad do sad nije procesuiran, zbog preveliko uticaja reda kome pripada.To je najobrazovaniji red. Tom redu inače pripadaju i civillni službenici. Ima ih medju lekarima, pilotima, naučnicima i u svim porama zapadnom katoličkog društva.

 30. Hanna Avatar
  Hanna

  “Ako ne banujete osobu sa imenom Hanna, onda sam sklona pomisliti da nas i Vi dovodite u zabludu, kao što ste napisali i za Advokata da ona (on) to radi. Pogotovo što se Vedrana neprimereno njoj, jednim prilično simapitičnim tonom osvrnula na lik i delo novog pape. Tako da uopšte ne vidim svrhu i smisao teksta i tolike količine mržnje kojom se bloger Hannna kao gost u kući gospodje Vedrane što reče Magnaterra obrušio.
  Drugo: Ja sam razumela kao i Glas razuma da je u pitanju odnos televizije prema tom dogadjaju a ne njena opservacija o papi, polako ima vremena,
  poznavajući našu muzu ona će se svojom verbalnom satarom osvrnuti i na njega”. Mimi

  Dakle, prvo se Vedrana sa “neprimereno njoj, jednim prilično SIMPATIČNIM tonom osvrnula na LIK I DJELO novog pape.TAKO DA UOPŠTE NE VIDIM SVRHU I SMISAO TEKSTA I KOLIČINU MRŽNJE kojom se bloger Hannna kao gost u kući gospodje Vedrane što reče Magnaterra obrušio.
  Drugo: Ja sam razumela kao i Glas razuma da je u pitanju odnos televizije prema tom dogadjaju a ne njena opservacija o papi, polako ima vremena,
  poznavajući našu muzu ona će se svojom verbalnom satarom osvrnuti i na njega”…. O, Mimi, Mimi … čak si konzultirala Dr. Google-a; pa zašto se, oh dear Mimi, nisi obrušila na Vedranu i napisala: K…. jedna, znaš li ti tko je on! “Jeezuuuitssskiii paaapaa” (etimologija riječi jezuita- jeza, brrrrrrrrrrr). Mimi, jezuuuitskiii… jeza me hvata… Zašto si dopustila da sa “simpatijom tonom” piše o “liku i djelu” novoga pape! Mimi, koji grijeh, gorjet ćeš u paklu! xD Zašto nam to prije Vedrane nisi kazala? Jesi nas time dovela ” u zabludu” kao onaj (Đavolji) Advokat… Kao i ja, Hanna! …
  I jesi li ga se NagoogLala!, ahahahaahah 😉

  P.S. Nakon konzultacija s dr. Googledom uvidjela si smisao i svrhu poslanja (ovoga) pape? Ili pisanja svoje “muze”? Bože, koji … Ženo, ne piši o stvarima o kojima pojma nemaš!

 31. Mimi Avatar
  Mimi

  @ Naravno da koristim internet, takodje dosta i čitam, uopšte bavim se dosta pisanim medijima to mi je i posao u neku ruku. Vi mene Hanna ne poznajete, tako da ne možete ni da me okvalifikujete ni diskvalifikujete na ovakav način, ja Vedranu uopšte ne branim samo se čudim kako Slaven dozvoljava pisanje ovakvih svinjarija sa vaše strane. Naravno da živite u civilizovanoj zemlji kako tvrdite za ovakvo pisanje bi i mateijalno i krivično odgovorali, a pošto živite u zemlji koja je ista kao i moja možete pisati i srati po ljudima kako hoćete i želite.

 32. scorpiorex Avatar
  scorpiorex

  hocemo domagoja bogoljuba za papu i za predsjednika ,a bogami i za oca nase djece,ako nas stigne sviju oplodit!!!!

 33. andrej Avatar
  andrej

  Voim tita,partiju,jugoslaviju i vedranu!

  1. Marijabela Avatar
   Marijabela

   Andrej, potpisujem sve i dodajem i puknite od jada vi kojima se to ne sviđa!

 34. Mimi Avatar
  Mimi

  @Miki – ja sve pažljivo uvek čitam, a takodje sam i napisala “ako grešiim, takodje se izvinjavam ali koriste sličnu retoriku i vokabular”, znači ako grešim izvini, pri tom ne mislim ništa loše, mislim da stvarno sjajno pišeš,vrlo si temeljan, precizno razmišljaš i tako se izražavaš, a pri tom kao i ja trudiš se da realno pišeš i o onome šta se dešava i ovde kod nas u Srbiji. Ja uvek kažem, a tako i pišem da prvo treba čistiti “djubar” u svojoj kući pa onda komentarisati tudju, ako pratiš moje pisanje vidiš da sam još nemilosrdnija u komentarisanju stanja kod nas u Srbiji.
  Nije mene pogodilo ni malo pisanje blogera pod imenom Hanna, već što smatram da je Slaven doneo ishitrenu odluku, ipak je ovde na Vedraninom blogu vladala kako si ti to jednom rekao prilična ravnoteža i sloboda izražavanja kao malo gde, mada smo znali i ući u žestok verbalni sukob, ali ništa strašno, zar ne?
  A što se tiče Vojnića, više nikad. A zašto jasno ti je iz mog pisanja zašto.

  1. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   @Mimi
   Mislim da smo se razumeli. Ja cenim tvoje pisanje i tvoje obrazovanje i intelektualnu radoznalost. Razumem i Hannu, jer smo mi tzv. obični ljudi spremni da podanički sledimo vođe, mesije…Živeli smo dugo u relativno nedemokratskim društvima – što se tiče formalne i verbalne slobode – pa smo gajili strahopoštovanje prema raznim kultovima, veličinama, institucijama, itd. Sada se situacija promenila, pa pojedinci, kao i Hanna, ne mogu da se prilagode. Da je meni neko rekao nešto protiv Tita sedamdesetih godina, ne znam šta bi mu sve rekao. To je to!
   Zašto razumem i gospođu Rudan? Pa ona je književnica i to je njen PRIVATNI BLOG, a mi smo kako ti reče – njeni gosti! Ne mogu i ne moram da se složim sa svakim njenim stavom, ali ako bi se svi slagali u stavovima – blogovi ne bi ni postojali.
   ONO ŠTO NAM ČESTO NEDOSTAJE JE OSEĆAJ ZA MERU – PRVO POLAZIM OD SEBE!
   Drugo, Rudanka je oštar polemičar i satiričar i ne govori kao zvanična ličnost. Hoćemo li je zbog satire spaliti kao Gričku vješticu? Svi mi, kao, osuđujemo njen stil, a ipak svi hrlimo na njen sajt. Nismo li pomalo licemeri. Ali, mislim da i Hanna takođe ima pravo da izrazi svoj stav. Jedino što joj zameram što kritikuje Vedranin stil, a i sama se njim služi. Kako rekoše: Svi smo sebi najbolji advokati, a drugima najstrožije sudije! Aferim!
   Pa, ti znaš da je Simo Matavulj napisao satiru o katoličkim sveštenicima “Bakonja fra Brne”, a Stavan Sremac o pravoslavnim popovima “Pop Ćira i Pop Spira”.
   Alko se neko neko osetio povređen – neka se sam brani.
   Meni samo smeta što se Hanna protiv “prostakluka” bori istim metodom. Tako su se i naši komunistički velikaši i dahije borili protiv staljinista na Golom otoku staljinističkim metodama!
   A kažemo da smo vernici i da verujemo u Boga, pa, onda gospođo – gospođice Hanna ponašajmo se u skladu sa verskim i Božjim kanonima.
   U Pravoslavnoj crkvi ima takođe mnogo negativnih pojava među sveštenicima, ali ima i među drugim profesijama. Ipak, ima nešto što mi imponuje kod PC, a to je što nije toliko isključiva kao neke druge religije, religijske grupe i sekte – nema fundamentalizma. Drugo, ona je bliža ljudima jer se sveštenici žene, imaju decu i sve probleme koji sa tim idu, pa bolje razumeju obične ljude. U KC kažu ima dosta homoseksualizma – izjava jednog od dojučerašnjih sveštenika! Pa, gde je Bog rekao i da li je neko rekao da je Isus Hristos zabranio nešto što je Bog stvorio – Čoveka i Ženu! To je prirodno i normalno. Ko ima pravo da menja Božju volju u ime Boga i u čijem je to interesu? Mora stado da se disciplinuje. Za to služi ideologija, religija, policija, službe, grupe za pritisak, razne sekte…Mi, obične ovce treba samo da trpimo i ćutimo.

 35. matijavid Avatar
  matijavid

  Dragi Slavene,
  dugo me nije bilo na blogu i malo sam pogubila konce pa sam prelistavajući više prepisku a manje Vedranine tekstove taman počela da se sa uživanjem kikoćem nad britkim “Jovančom” i “Običnim čitaocem” kad naletim na nešto zapanjujuće; tvoj crveni karton za “Advokata” preimenovanog u ovu dvojicu…..?! Naravno da mi to sveto trojstvo ni slučajno ne bi palo na pamet, ali ipak……nisi baš morao da ostraniš jednog oštroumnog i zabavnog čoveka/ženu nasuprot gomile drugih dosadnjakovića koji ne umeju da sjašu. Na koncu konca, sećaš se, ti si sličnu stvar oprostio tvojoj reprezentaciji (Ivan M, Alkemičar, Baron) koji su prošli samo sa blagom opomenom a ovamo, jednim udarcem počistiš “tri” Srbina ko od šale. Kamo prvo razotkrivanje, kamo prvo žuti karton (i to pet puta) pa tek ako su i dalje neposlušni uručiš im šut kartu. Nisi pomislio da su možda i oni braća od stričeka ko što je smislila ona tvoja ekipa posle tri dana razmišljanja. E moj Slavene, nije ti baš nešto europska ta demokracija, mnogo miriše na onu čistokrvnu hrvatsku. A toliko je malo falilo do konačnog pomirenja, da se “Običan čitalac” i “Ivan M.” izljube tu na naše oči. Kad nas i ti tako lako odstreljuješ ko muve neće više ko imati braniti ćirilicu, ni slovnu ni folklornu. A onda ćeš setno otpevati….”i sam sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno……..” što nikad neće odgovarati istini. Sa istinom pak, s druge strane, neće i ne može svako da živi, verovatno i to po milosti božjoj.
  Dragi Slavene, brate Hrvate,
  budi više brat a manje Hrvat.
  Svet će biti bolji, dobru udovolji.

 36. matijavid Avatar
  matijavid

  Pozdrav za Mimi i Miki Mausa koja još uvek uspešno podižu svoje zastavice…..

 37. domagoj.bogoljub Avatar
  domagoj.bogoljub

  Hvala ..@skorpiorex, ali nazalost ja nisam stvoren za papu, jer se bunim protiv nepravde. Novi papa je isto pogresno izabran- zamjerit ce se mnogima, ako trazi promjene i skromnos, a jos gore, ako zatrazi borbu protiv zla i nepravde. Za predsjednika nisam dobar, jer podrzavam Isusa, koj kaze: “Donosim mir za pravedne, a mac onima, koji zlo cine!”- ili “Bezite od mene, svi, koji cinite nepravdu”. – Idealan predsjednik mora traziti mir za zlocini u kuci, a slati “mac”u Avganistan i tone bombe- u Siriju..,SUPER !! I jos nesto -JA, KAD SAM REKAO TEOLOZIMA IZ SRBIJE DA TREBA USKLADITI JOS BOLJE PRAVOSLAVSTVO SA HRISCANSKIM PRINCIPIMA, POBEGLI SU… he,he- salim se…

 38. matijavid Avatar
  matijavid

  Mene uostalom ne zanima ko je u trilingu, ako je to uopšte bitno šta mene zanima. Interesuje me samo ono šta čitam ispod nečijeg imena. Potpisujem peticiju da se blogu vrati inteligencija kako god to gordo zvučalo, inače će ovo uskoro postati mesto opustošene kreativnosti. “Kad jaganjci utihnu” postaće sinteza ovog bloga, makar da su se pojedini jaganjci umeli uspešno prerušiti u vuka…..

 39. Hanna Avatar
  Hanna

  šteta što nemam vremena čitati ova s…, mislim to … da vas bolje upoznam 🙂 umjesto nadosiranja, imam pametnijeg posla-preživjeti. Mimi, nisam se u “neku ruku bavila medijima” , nego sam bila novinarka, kao što ste Vi ( i Vaš kolega, s kojim se ne bih složila u sljedećem: mislim da biste bili jako loš špijun xD ). Rudarnici nisam “zamjerila stil pisanja”, kojim se i sama služim, nego sam u jednom komentaru napisala upravo suprotno. Napominjući, naravno, da i Hanna ima pravo s… , kao i svi “obični ljudi”, kako napisa ovdje netko (stvarno mi se ne da pamtiti imena i preživati gluposti jer vidim da to stalno radite -naime, to vam je posao). E,to jest bio moj posao, zato mi je sve ovo tragikomično. Draga članice francuskog pokreta otpora,koja bi me “materijalno i kazneno” gonila zbog javnog iznošenja mišljenja, kao i onaj što je rekao kako i Hanna “slijedi” itd , “odrastala u nedemokratskim sistemima” i sl. sranja … : Hanna nikoga ne slijedi. Jer da slijedi, i danas bi radila u medijima. Hanna is danas out of the totalitarni režim bilo kojeg tipa 🙂 Ako prodam sliku za života kao što je Van Gogh-jupppiiii…i bit ću slavna nakon smrti,hehehe… Živjela sam u “nedemokratskom sistemu” tek toliko da sam uspjela biti samo pionir, dakle, vi ste, kad sam se rodila, bili u najmanju ruku Titovi omladinci ili već pripadnici partije. Iz vašeg pisanja vidljivo (“Slaaaveneee, štoooo ćeetee pooduzeetiii…komunistička tužibaba 🙂 Znači, sjećam se samo rata! I jebeno ga se sjećam! I , Allo, Allo Mimi, živim u jebenoj neciviliziranoj BiH, ne u neciviliziranoj Hrvatskoj. Izgleda kako su ovdje “blogeri” u glavama još Titovi pioniri koji se, kao i ona , na svu sreću, osim “malo čitanja” danas mogu služiti i Googleom (red čitanja, red googlanja pa tako imam priliku pročitati ona Mimina sranja o jezuitima, i to puna pogrešaka. Netko je ovdje nazva “profesionalkom”. Zaista, “Alka profesionalka”. Ne zna ni googlati xD). Budući da sam radila što i vi danas, sve mi je jasno. Samo mi nije jasno kako ste nakon toliko vremena još ostali ovce. Dragi moji, nemam što skrivati, kao što Mimi reče, “u neku ruku sam” s kamerom snimala ekshumacije, ulijetala u minska polja etc. Neću vam reći koliko sam godina tada imala. Bila sam studentica. Toliko. Dakle, ne da sam živjela između dva nedemokratska sustava, a sada u … ne znam kako bih ga nazvala… u p……., nego nisam živjela nikako. I ide mi na neku stvar kad me netko zove ovcom samo zato što je sam ovca. A i danas je. Sorry, ali tko god radi u medijima je-Nečija Ovca. I svaka ima svoga vlasnika… Meni je to bilo dosadilo pa sam rekla: Fuj, i otišla… Bio vam je uzor Tito a sad Rudarnica. Koji jadnici. Sve mi je (bilo) jasno nakon samo jednog pokušaja komentiranja, odnosno kako se samo lavina zakotrljala nakon što sam unijela nemir u vaše redove: nisam stala u red i kazala: Heil Vedrana! xD Nedajbože više trošit vrijeme uzalud ( Prva Božja zapovijed) Gđa Rudarnica to upravo treba. Da pjenimo. I “svršavamo” nad njenim tekstovima. Vi to izgleda stalno radite. Iako, moram priznati, šmrc, šmrc, …nije mi bilo lako kad sebe nisam vidjela na onim sličicama, među Rudarničinim funovima, plakala sam cijelu noć …i imala noćne more. Valjda je Slaven odradio svoj dio posla. Naime, što se dogodilo? Kliknuh na like da provjerim, kad ono mi se “ukaza”: Vaše ime i email… Ma sranje… jest mi do ponovnog lajkanja stranice neke isfrustrirane babetine koja sebe zove novinarkom. I čitanja vaših litanija u maniri Habemus Vedrana. Ovce! Bleeeeee…. P.S. O, Slavene, Slavene, zašto si Slaven! 🙁 to me ime progoni cijeli život… odradi i ti svoj dio posla. Zakolji meee xD što ovdje uzalud gubim vrijeme … Pozdrav na blogu svim novinarima, špijunima, uvlačiguzima svakoga tipa, Rudarnici, administratorima… i svoj “nebeskoj vojsci” Habemus Vedrana xD … Bleeee 😉

 40. Mimi Avatar
  Mimi

  @Hanna – ja nisam rekla da sam novinar, ja sam rekla “da se bavim dosta pisanim medijima i da mi je to posao u NEKU RUKU”, takodje nisam rekla da sam novinarka, to vi insinuinirate. Komentarišete na način koji Vama odgovara, a moj tekst je bio upućen Vašoj nekulturi i sadržaju o osobi čiji ste gost na blogu isto kao i ja. Što se tiče mog Googlanja kako Vi kažete, meni kažete da lupetam gluposti i da to nije ništa istinito. Vi verovatno imate inofrmaciju da su jeziuti veseli Štrumfovi iz obdaništa, čim mi spočitavate ono što sam ja iznela, a nisam iznela ni hiljaditi deo zverstava koje su počinili, recimo o njihovom radu u Jasenovacu na primer,jezuita – svećenik sa imenom prezimenom Stane Kukavca,je tu bio glavni mesar, pošto ste Vi očigledno maher za Google pročitajte šta je radio, možda Vi imate validnije izvore. Celu noć da kucam i pišem ne bih stigla da navedem sva zversta šta su jezuiti radili u prošlosti. To je bio gore samo skraćeni tekst, ali vi ste ga okvalifikovali tj. mene kao sranje sa puno pogrešaka, ukažite mi gde sam to pogrešila, naučite me nešto, ja volim učiti, ali vi izgleda sem nepristojnosti i prostakluka nemate što ponuditi.
  A na žalost jesam, bila sam Brozova pionirka, iako je on bio najveći srpski grobar, ali bila sam mala pa mi se to oprašta,neoprostivo je to što su moji roditelji i svi slobodoumni ljudi živeli u takvom sistemu i što nisu shvatili ko su im i šta su im komšije. U zdravlje Hanna, i pokušajte izbeći ponekad te supstance što koristite, valja se.

  1. verab Avatar
   verab

   pročitajte Vedranin…bilo koji tekst i nećete biti tako ogorčena osoba ili još bolje: “Zašto uopće čitate…Hanu i druge, ako vas to čini tako nervoznom, ogorčenom…nije to dobro za zdravlje ni vaše ni naše

  2. Marijabela Avatar
   Marijabela

   Hana, ti si nešto pisala u novinama? Nemoj reći! Pa tko je to čitao ili još bolje pitanje, tko te je plaćao? Dušo, pa ti nijednu misao ne završavaš smisleno. Umjesto toga psuješ i vulgariš, ali ne sa smislom kao Vedrana, nego onako bez veze. Vedrana i za moj ukus (a mislim da sam tolerantna) zna pretjerati s vulgarnim izrazima, no to ipak ima smisla i uvijeno je u neku priču sa svrhom i razlogom. A tvoje pisanje je psovanje, vrijeđanje i besmisleno baljezganje. Ti si frustrirana i histerična osoba koja se ne ustručava pljunuti ne zato što joj je netko učinio nažao, nego jer joj je tako došlo, bez razloga i povoda. Ovo je najružnije što sam ikom izgovorila, ali ti to itekako zaslužuješ. Da si dobro odgojena znala bi da nije pristojno psovati i vrijeđati, a ako to učiniš nekome ćiji si gost to je neoprostivo. Mi smo svi ovdje gosti i dužni smo se pristojno odnositi jedni prema drugima, Iznositi svoja mišljenja,pa i suprotstavljena. Mislim da ti trebaš odlučiti da li ti je mjesto na ovom blogu.

 41. verab Avatar
  verab

  kad pročitam Vedranin tekst ne moram uzeti antidepresiv

 42. J. B. Avatar
  J. B.

  Da bih u opšte i započeo svoj komentar preneću interviju Caroline Sabo u policijskoj stanici u Sarniju, Ontario, od 01. 17. 1962.

  Interview in Sarnia Police Office
  conducted Jan. 17, 1962 about 6:30 p.m.

  Interviju u policijskoj stanici Sarnije
  od 01, 17, 1962 oko 6:30 posle podne

  Q: Do you know Father Sylvestre?
  P. Poznajete li frtara Silvestra?
  A: Yes.
  O. Da
  Q: Has he ever touched you on your privates?
  P. Da li je on ikada ikada dodirivao vaš genitalni deo tela?
  A: Yes.
  O. Jeste
  Q: When?
  P. Kada?
  A: Last Monday maybe. I am not sure.
  O. Mislim prošlog ponedeljka. Nisam sigurna.
  Q: How many times has he done this?
  P. Koliko puta je on tako postupio sa vama?
  A: A lot of times.
  O. Mnogo puta.
  Q: When he touched you did he take your clothes off?
  . Kada vas je dodirivao je li skidao odeću sa vas.
  A: No.
  O. Ne
  Q: Did he ever expose himself to you?
  P. Da li je se skidao pred vama?
  A: Yes, he let me put my hand on it.
  O. Jeste, čak je tražio da stvim moju ruka na njega.
  Q: Was anyone else present?
  P. Je li bilo još nekog u prisustvu?
  A: Yes (name blacked out).
  O. Jeste (ime je prikriveno)
  Q: How long did he make you hold onto his penis?
  P. Koliko dugo je tražio da mu držite penis (u ruci naravno)?
  A: Not too long, about two minutes.
  O. Pa ne tako dugu, oko dva minuta.
  Q: Where did this happen?
  P. Gde se sve to dešavalo?
  A: In the priest’s home.
  O. U popovoj kući.
  Q: Did he ever give you milk to drink?
  P. Je li vam ikada dao mleko da pijete?
  A: Yes, I fell asleep and he put his thing on me.
  O. Jeste, I onda sam zaspala i on bi tada stavio njegov polni organ na mene.
  I know this because I woke up.
  To znam zato što sam se probudila.
  Q: Where did he put his thing on you?
  P. Gde ga je on stavio na tebe?
  A: Right here (Gestures between her legs).
  O. Upravo ovde (Gestom pokazujući među noge)
  Q: Were your pants down?
  P. Jesu li vam panatalone bile skinute?
  A: No.
  O. Ne.
  Q: When did this happen?
  P. Kada se to dogodilo?
  A: I am not sure, think it was last year.
  O. Nisam baš sigurna, mislim prošle godine.
  Q: Do you know any other girls?
  P. Da li znate i neke druge devojke? (misli se na druge podvrgnute istoj metodi)
  A: Yes.
  O. Svakako.
  Q: How old are you?
  P. Koliko imaš godina?
  A: Eleven.
  O. Jedanaest.
  Q: Birthday?
  P. Datum rođenja?
  A: (Blacked out).
  O. (nije prikazan)
  Q: Did the priest say anything to you when you touched his penis?
  P. Je li ti pop rekao bilo šta kada si mu dodirivala penis?
  A: No.
  O. Nije.
  Q: Did he warn you not to tell anyone?
  P. Je li te upozorio da nikome bilo šta o svemu govoriš?
  A: No.
  O. Nije.
  Q: Do you know what an oath is?
  P. Znaš li ti šta je zakletva?
  A: I don’t know what oath (is) but I know what to tell the truth is.
  O. Neznam, ali dobro znam da kažem istinu i šta je u stvari istina.
  Q: Did the priest tell you it was alright to touch his penis?
  P. Je li ti pop rekao da je seve to uredu ako dodiruješ njegov penis?
  A: He never said anything.
  O. Nije rekao ništa.

  Karolina je tada bila devojcica od svega 10 godina. Protiv popa Silvestra je podnela krivicnu prijavu kako se iz zapisnika vidi 1962, godine. Silvester je posle ove prijave bio od strane lokalnog biskupa uklonjen od istražnih organa i posalat je u drugi grada Čatam. Drugim rečima da se snabde novim žrtvama. U periodu od te 1962 pa do početka 2000 -te zloupotrebio je i silovao što se zna 47 devojčica u uzratu od 7 do 12 godina. Tek 2006 godine je uhapšen i osuđen na zatvorsku kaznu gde je ubrzo iste godine i umro.

  Danas je u Ontariiju od strane policije objavljen spisa popova, lista je duža od 50 njih, koji su još uvek na svom položaju ali su indentifikovani kao pedofili. Policija je upozorila podanike da budu oprezni prema takvima.

  Pre godinu dana u Milvokiju je razotkriven slučaj silovanja 500 gluvonemih dečaka., Ovaj se slučaj pretvorio u skandal širokih razmera. Za to je sve znao i na vreme bio obavešten predhodni papa, no on je počinitelju kriminala čak i pomogao. Milvokijska biskupija je pre mesece ili dva objavila bankropstvo, i to je u stvari bio inicijator zbog ćega je Benedikt bio prisiljen da da ostavku

  Oni koji nisu dolazili u dodir sa žrtvama, ovoga razvratništva i nasilja mogu da se ponašaju sasvim proizvoljno. Njihova stvar, ako oni nemaju sažaljenja prema tim unesrećenim osobama. Bolje bi možda bilo da Zagrebačka televizija odkupi seriju od BBC po ovom pitanju i da nju emituje, a ne da se brine ko će u Vatikanu biti izabran za papu.

  Da ne dužim. O Vedrani Rudan može da misli ko šta želi. Ali ona je načela jednu temu koja je vrlo važna. Možda je mogla da upotrebi prikladniji rečnik, ali iz nekog razloga, bar ja tako mislim radi se o jednoj revoltiranoj osobi, pa joj to treba jednostavno oprostiti. Ima tu još nešto. Oni koji su ravnodušni prema bezzakonju i nasilju, bolji rečnik nerazumeju, a i ne zaslužuju ga.

 43. Mimi Avatar
  Mimi

  @Verab,ako se vaša digresija odnosi na mene, odakle Vam ideja da sam ja nervozna i ogorčena, baš naprotiv, ja ovo smatram blogom zabavnog i ponekad samo ozbiljnog karaktera, a u zavisnosti od teme.A desi se ponekad da razmenjujemo i ideje s kojima ne moramo uvek da se složimo, ali s obzirom da to radimo u tišini, tj, kuckamo se, nema mesta nikakvoj nervozi, a ako ja vama ugrožavam zdravlje, ja se stvarno izvinjavam, ili primenite savet koji dajete meni, ne morate čitati ono što ja pišem, a isto tako se to odnosi i na Hannino pisanje, imam utisak da se ona više zavitlava nego što misli ozbiljno, čini mi se da Vi to preozbiljno shvatate. Ja se iskreno nadam da će doći vreme da ćemo jednom svi živeti u miru i u slozi, pa se nećemo možda ovako “sukobljavati” po blogovima.

 44. Simon Saivil Avatar

  “….OTROVNA MAMBA 16.03.2013. Reply
  KRALJICE!!!! VEDRANU ZA PAPU!…”

  E to ne mozhe. Papa je u celibatu, i tamo mora i ostati.

 45. Ja Avatar
  Ja

  Zivjela ti nama 100 godina Kraljice. Vedrana legendo.

 46. MMMM Avatar
  MMMM

  tko vas ateiste uopće što pita,Hrvatska je katolička zemlja i izbor novog Pape je događaj broj 1 u Hrvatskoj i svijetu.to što ste iskompleksirani i imate osjećaj manje vrijednosti nije naš problem,imat ćete i vi u lipnju svoje gay parade pa ćete doći na svoje

  1. J. B. Avatar
   J. B.

   Da vas kao vjernika i ja nesto prupitam? Ovaj papa je izabran da sprovede reforme. Jedna od reformi je da ukine mandatorni celibat, sto je sasvim normalno i sasvim prirodno, posto celibat nema nikakve veze sa Hriscanstvom. Ali druge dve koje se namecu je da zene sluze misu, i da dozvoli jednopolne brakove. I ove dve imaju dosta veze sa Crkvom kako da ne isto kao i celibat? Prema statistici koju je prikupio Dr Tomas Doyle, inace jedan od bivsih popova rimokatolicke crkve, koji je jos osamdesetih upozoravao na eksploziju koja preti, ako se ne preduzme nista protiv seksualne zloupotrtebe od strane klera,narocito izrazenih kroz pedofiliju i i silovanja, Prema ovom ucenom coveku, prerko 85% rimokatolickog klera su homoseksualci. Ste ce biti onda kada poglavar Vatikana odobri, a videcete pritisak je takav da ce morati da dozvoli i zenama da predvode mise i homoseksualcima da se zene, sta ce se onda dogoditi? I kako ce se neka buduca mama koja se kao kardinal kandiduje i bude izabrana za poglavara Vatikana, kako ce se ona zvati? Papica? Prijatelju mozda ja i jesam ateista, ja to ne znam. Ali znam da je Isus savetovao u svom besednistvu na gori: “A ti kada se molis nemoj kao licemeri na javnim mestima i trgovima. No se u klet svoju zatvori i tu se Gopsodu pomoli. Otac tvoj cuce Molitvu tvoju i za to ce ti nagradu na nebesima dati.” Sada ko je ovde ateista? Onaj koji staje u redove onih koji tlace i zlostavljaju, ili onaj koji se u klet zatvara? Ponosan sam sto sam “ateista.”

  2. certus Avatar
   certus

   Hrvatska je crvena partizanska slavenska antifašistička zemlja (dokazano u 2sv ratu), jasno oni kojima se to ne sviđa ne moraju je doživljavati takvom, napredak je donio slobodu mišljenja, ali reći drugima ko vas šta pita ukazuje na fašistički fundamentalizam koji bi u povoljnim okolnostima svima nametnuo svoje svjetonazore,
   od srednjeg vijeka te ideje su poražene mnogo puta i baš svaki puta kada ponovo ožive,
   ta borba dobra i zla je vječna, bolesti suše poplave potresi i fašizam svako malo su opet tu ali Ljudi uvijek nađu snage za pobjedu,
   vjera je za većinu naroda kultura povijest običaji manje ili više duhovnosti zavisno koliko je tko produhovljen i kao takva nikada nije bila niti če biti dominantno područje interesa većine ljudi, a crkva i njeni vođe imaju puno manju ulogu nego zamišljaju oni koji sa duhovnošču imaju veze kao Mujo sa teorijom struna,
   i čini mi se da ima puno istine u onome što kaže David Icke, sve je zapravo izokrenuto, tzv. vjernici su često ljudi bez ikakvog kontakta sa onostranim metafizičkim prirodom bogom, koju riječ več tko koristi, a ateisti nevjernici pogani imaju preduvjete i često jesu u kontaktu sa prirodom cijelim svemirom, ljubavi, dakle superiorni,
   ekonomija, sloboda svjetonazora, prijateljstvo, umjetnost, su puno važniji i univerzalni,
   govoriti o Hrvatskoj kao katoličkoj, muslimanskoj ili židovskoj zemlji, nakon što je sekularnost društva osvojena u stoljetnim borbama sa mračnjacima svih vrsta, može značiti ili nepromišljenost mladosti, intelektualnu ograničenost ili želju za nametanjem svog svjetonazora svima,
   No Pasaran

 47. Hanna Avatar
  Hanna

  @kuća grad

  čuj “frojd”, hehehe… kome to Freud pada na pamet xD

 48. Tmurna Rudan Avatar
  Tmurna Rudan

  Ti, koja sebe nazivaš spisateljicom,mogla bi znat bar malo latinskoga!! Ali kad Nives Celzijus može bit spisateljica,pa zašto onda ne bi i Vedrana Rudan bila.I ne znam zašto se uopće zoveš Vedrana!? Promijeni ime u Tmurna Rudan. Baš bi ti lijepo stalo.

 49. Petar Avatar
  Petar

  Za nas Pravoslavne Hrišćane u ponedeljak je počeo Veliki Vaskršnji post. Vrijeme je to pokajanja i praštanja. U molitvama i uzdržavanju od grešnih misli molimo se i za svoje neprijatelje. U molitvi koja se izgovara u prvoj suboti – Todorovoj suboti između ostalog stoji: /Jn.52 (17)
  “Ovo vam zapovjedam: da ljubite jedni Druge…”!!!
  I zato braćo i sestre po vjeri, govoru i pismu, barem vi koji za sebe držite da ste vjernici, ili koji se na ovom blogu bar tako izjašnjavate, pokušajte da volite, ili barem da ne mrzite, i to baš upravo sada u vrijeme posta, svoje sestre i braću kojima je Hrišćanstvo, nešto prljavo i gadno, a revolucuje, geyevi, abortusi nešto svjetlo i uzvišeno. Molite se i za njih.

  1. Lukas Avatar
   Lukas

   Hej Pravoslavac! jesu li Crnogorci Riscani? Ako jesu, jesi li cuo da se papa prekjucer ozenio jednom Crnogorkom? Ako ne vjerujes pogledaj ovaj http://www.mitropolija.me/wp-content/uploads/2013/03/photo-2-e1363644877106-224×300.jpg snimak? Ma zajebi post u to papa nevjeruje. I ne daj Boze da vjeruje ja sam u farmaceutskoj industriji ako svi pocnu da poste nama ode biznis u p.m.

 50. magnaterra Avatar
  magnaterra

  Hvala Petre na pozivu na prastanje i ljubav.Dijelom sam prozvan ;posto nisam vjernik;kao “neprijatelj” sto mi i nije krivo.Ja ne dozivljavam niti jednog vjernika kao neprijatelja,dapace vjerujem da mi je prijatelj,ali revoluciju,homoseksualce,nazalost i abortuse dozivljavam kao realnost zivota koji nas okruzuje.I same crkve boluju od raznih nedostojnih bolesti(ponekad) i ja to dozivljavam kao zivotom koji motivise za bolje i zdravije.Zato dragi Petre,ne moras se moliti za mene i za meni slicne(ateiste) mada smo mi za vas vjernike najveca posast.Isplivacemo mi svoje zivote drugim vodama,kraj vas ili uz vas ali i sa onima koje vi nazivate neprijateljima i molite se za njih.Nama su i oni prijatelji.Zato ti kao predani hriscanin moli se za sve ono sto mislis da treba,ali ponajprije se moli za svoje ukucane i za svoje hriscane u crkvi.I tvoji popovi su ljudi,grijese,nekad nisu ono sto bi trebali biti;pomoli se za njih.Zamoli ih da se ne tuku sa homoseksualcima,da ih ne vrijedjaju i bacaju prokletstvo na njih.I oni su ljudi;dobri ljudi…Na koncu konca to im nije iz Biblije izaslo da izlaze na ulice i tuku se sa policijom a protiv svojih sugradjana drugacije seksualne orjentacije.Bog s tobom Petre…

 51. Mimi Avatar
  Mimi

  @Gde si Lukas, prijatelju, mnogo mi je drago što si se oglasio. U dobru nam se vratio <3. Ne diraj mi u Rista "Prvu pratilju" ko Boga te molim, on mi je radost kad god se pojavi, čak ne mora ni da progovori! Uzdrma me u momentu. Takva količina mržnje prema različitim ljudima i orijentaciji retko gde je zabeležena i eksponirana u javnosti, to me podseća na onaj susret podjednako važan za nas na Božićnom prijemu kad su se sastali mitropolit zagarebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan i nedavno oslobodjeni general Gotovina, kada je general Gotovina izrazio "mnogo poštovanja", a Jovan mitropolit "veliku srdačnost":*

 52. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  Radio Vatikana o incidentu kod Knina
  Tanjug | 22. 03. 2013. – 19:18h 20:41h | Foto: AP | Komentara: 26

  Bazilika Svetog Petra u Vatikanu
  U saopštenju Eparhije dalmatinske se navodi da su “do neba ožalošćeni” vešću tog radija koji je verbalni i fizički napad na pravoslavne bogoslove bez ikakvog povoda i krivice, opravdan rečima da su “dobili ono što su zaslužili”.
  Umesto očekivanih reči “utehe i istine, reči jevanđelske ljubavi”, Radio Vatikan je, kako se navodi u saopštenju, objavio neistinu, što potvrđuje i nalaz policijske uprave Šibensko-kninske županije koji je objavljen u svim hrvatskim medijima, a koji kaže da je “napad na učenike u Kistanju učinjen iz mržnje”.
  “Zbog toga je državno tužilaštvo podiglo krivične prijave protiv aktera ovog uličnog zlodela”, podseća Eparhija dalmatinska i dodaje da to, nažalost, nije jedina neistina.

  Pored prve neistine, dodaje se, objavljena je i druga – da jedino SPC nije poslala svog predstavnika na ustoličenje novog pape Franje, iako slike sa prijema u Vatikanu jasno potvrđuju da je tamo bio arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji se susreo s papom Franjom.
  Istim povodom reagovao je i episkop bački iIrinej, ocenivši da bi pomenute reči izgovorene na Radio Vatikanu na hrvatskom jeziku, dan uoči inauguracije pape, “bile neverovatne da, nažalost, nisu stvarno izgovorene”.
  “Njihove reči – poslate u etar u času svečanom i važnom za Rimokatoličku crkvu, za hrišćansku vaseljenu, za velike svetske religije i za civilizovani svet uopšte, pritom za vreme svete četrdesetnice ili velikog posta u crkvama Istoka i Zapada – pokazuju da oni koji su ih izgovorili nemaju u suštini ništa zajedničko sa hrišćanstvom”, naveo je vladik bački.
  Vladika Irinej primećuje da, prema logici Radio Vatikana Srbi u Hrvatskoj nikada nisu žrtve – ni kada su napadnuti i pretučeni.
  Vladika Irinej, koji je i portparol SPC, ocenio je da je izveštavanje Radio Vatikana “ne mala mrlja i sramota” u okviru, inače, dostojanstvene i veličanstvene svečanosti inauguracije novog poglavara Rimokatoličke crkve.
  “Ovim je udaren šamar i njemu, nosiocu imena svetoga Franje Asiškog, papi koji je nastupio smerno i sa rečima ljubavi prema svima, a i njegovom prethodniku…”, rekao je vladika Irinej, dodavši da je isti radio u emisiji tri dana kasnije, pod naslovom “Crkva je protiv svih oblika nasilja”, pokušao da ispravi prethodno izgovoreno, što je bilo još “grđe i sramnije”.