A tko će sutra voziti kamione?

Svi mi koji smo bili i ostali protivnici ulaska Hrvatske u Evropu polako dolazimo na svoje. Evropa gori. Zasad samo Grčka.  Zasad. Građani Slovenije taj će požar morati gasiti milijunima eura. Njemačka milijardama. Za početak.

 Njemačkoj je već sada jasno da milijarde nisu dovoljne, za koji će tjedan ili mjesec morati dati još, još, pa još. Ona te love jednostavno nema. A na vrata već kucaju Španjolska i Portugal koji će tek planuti.

Uzroci? Razlozi katastrofalne krize koja trese svijet? Treba gledati Hrvatsku televiziju. Oni znaju sve. U \”Otvorenom\” se nekoliko mudraca i dvije mudrakinje složilo da su u Grčkoj najveći problem previsoke naknade za samohrane majke?! Da nije preglupo bilo bi smiješno.

Ni jednom riječju ta ekipa nije spomenula ulogu međunarodnog krupnog kapitala u bacanju čitavih zemalja na koljena.

 Hrvatska je, na našu sreću, miljama daleko od Evrope pa požar možemo gledati iz daljine. Zašto Grci luduju iako će im se udijeliti milijarde? Zato jer će ih morati vratiti. Banke, MMF i ostali bezimeni teroristi koji sve nas pretvaraju u robove neće oprostiti prezaduženim građanima ni pola eura.

 U Americi je kriza ispraznila čitave gradove, milijuni Amerikanaca koji su ne tako davno imali kuće danas žive u šatorima. Ne pale gradove jer su navikli živjeti u bešćutnoj zemlji. To ih je ojačalo i pripremilo za život pod platnenim krovom.

 Evropljani su zatečeni. Mi smo nekad imali \”besplatne\” liječnike, zubare, jeftino školovanje, pravo na naknadu ako ostaneš bez posla. Ne tako davno banke nisu bacale na cestu ljude koji su preko noći izgubili posao. U jednom je američkom filmu blagajnica u marketu izrekla antologijsku rečenicu:\”Sve nas jedna plaća dijeli od bankrota.\” Govorila je o Amerima.

 Danas cijeli svijet dijeli jedna plaća od bankrota, onaj svijet koji još radi. Amerika je provalila u Evropu, čini se, preko noći. Zato u Grčkoj gori nebo, gori zemlja.

Neki teoretičari, ugledni filozofi i sociolozi misle kako paljenje gradova, za koji dan i država, ne može promijeniti svijet. Banke neće odustati od kamata i ovrha a korumpirani političari od prebacivanja otplate grčkih kredita na pleća građana Evrope koji još drže glavu iznad vode. 

 Vođe najjačih evropskih zemalja ipak su uznemirene.  Mogu birati između služenja međunarodnim, financijskim teoristima i ubijanju svoga naroda ili…Nažalost, njima je to sve jasnije, nema ili.

 Ja sam optimist. Nemamo izbora. Zapali Atenu, zapali Madrid, zapali Lisabon, zapali Ljubljanu… Kuću su ti oteli, plaće nemaš, zdravlja nemaš, djeca ti crkavaju od gladi, bit ćemo robovi dovijeka, pred svima nama samo je dugogodišnje umiranje na rate…Pali!

Što možemo izgubiti? Mi bez plaće ništa. Teroristi mnogo. Ipak, oni drugačije misle. Ne tako davno Kinezi su veliki štrajk kamiondžija ugasili umlaćivanjem kamiondžija. Međunarodni krupni kapital poslužit će se tim principom kad svim snagama krene gasiti Evropu.

 U međuvremenu vatra iz Grčke grije srca prezrenih na svijetu i sužnja koje mori glad.

6 Comments

  1. Carpe Diem 06.05.2010
  2. prolaznik 06.05.2010
  3. Bgtaksista 16.05.2010
  4. Marjan 30.05.2010
  5. Spadalo 31.05.2010
  6. Stranac 31.05.2010