Za pelene spremni

Noćas je policija rastjerala klince koji žele sačuvati Varšavsku. Zašto roditelji tih klinaca ne porazgovaraju sa svojom dječicom.

Protiv koga se oni dižu? Protiv Horvatinčića? Ali njega nikad neće sresti. Njega njihove barikade ne uzbuđuju. Pretvaranje drvenog trojanskog konja u sitne daščice, vidjeli smo, samo je tehnika.

Na koga klinci dižu kuku i motiku? Na klince naoružane pendrecima, pištoljima, šljemovima, suzavcem…S jedne strane goloruki klinac koji misli da misli s druge strane naoružani klinac koji je plaćen da ne misli.

Goloruki rob protiv roba u pancirki. Tko u tom ratu može pobijediti? Netko bi morao nenaoružanoj djeci reći, go home. Šanse su vam nula. Popušili ste davno. Goloruka revolucija je besmislena. Neprijatelj ne stanuje s druge strane barikade.

Postoji li bilo kakva šansa da se naoružana i goloruka djeca udruže pa da viribus unitis krenu na Neprijatelja? Kako? Kad Neprijatelj plaća naoružane klince.

Što naoružani klinci mogu kupiti za svoju plaću? Mogu popiti pivo, mogu platiti podstanarsku sobu, mogu djetetu kupiti pampersice. Nije li žalosno da naša nenaoružana djeca ne razumiju potrebe naše naoružane djece?

Loading


Posted

in

by

Comments

5 responses to “Za pelene spremni”

 1. leyenda Avatar
  leyenda

  Prosle sam godine gotovo pobozno svakog tjedna citao vasu rubriku u Nacionalu, cak postavio bookmark u svom browseru da je ne moram traziti pod gomilom linkova. A onda je rubrike jednostavno nestalo, bez rijeci o tome zasto? gdje ste? …

  Za pelene spremni … postoji li sansa da se djeca udruze?
  Dobro pitanje, ali bez ikoga da na njega odgovori. Jer odgovoriti na to pitanje, znacilo bi krenuti naprijed, a da li je taj korak ikome u interesu?
  U izvjestajima navode kako je policija pomno pripremala akciju buduci je to bio PRVI tihi protest takvog obima u Hrvatskoj. I sto da kazem na to? Mogu samo pozeljeti da ne ostane prvi, ali da ima nekog veceg smisla, neki potrebniji razlog no sto je protestiranje zbog zgrade koja samo moze uljepsati centar Zagreba.

  OK, nikako se ne mogu sloziti da ulaz u garazu bude bas u Varsavskoj, bas u pjesackoj zoni. Siguran sam da postoje jednostavnija i nevidljivija rjesenja.
  Ali zamijeniti zgradu bivse Vjesnikove Tipografije modernim zdanjem, mozda bez shopping centra, nikako nije devastacija.
  Jest, steta Vidriceve rodne kuce. Ipak je spomenik. U toj je zgradi bila Vjesnikova agencija za marketing i cesto sam bio u tim skucenim uredima, prolazio kroz hodnike osluskujuci skripu dascanog poda, gledao oronule zidove gotovo prekrivene policama s registratorima …
  Nije li se tek fasada zgrade mogla renovirati i uklopiti u staklo i celik procelja novog objekta? Koliko samo takvih rjesenja postoji u svijetu!

  A mozda se je i predstavljanje citavog projekta, jos pred par godina, moglo za javnost prirediti kvalitetnije i transparentnije, bez tajnog prekrajanja urbanistickog plana?

  No, tada ne bi doslo do PRVOG tihog protesta takvog obima. Kad mozemo ocekivati slijedici? S ozbiljnijim razlozima.

 2. vedrana Avatar

  Hvala što me čitate. Možda će pravda ipak pobijediti na kraju 🙂

 3. leyenda Avatar
  leyenda

  VEDRANA, Vas sin, pronasavsi podatak o onih 17 tisuca boca (a potencijalnih knjiga), ocito zna kako i gdje sto pronaci na internetu. Mozda da Vam pomogne i postavi na prava mjesta linkove na Vas blog, pa da ja ne budem jedini komentator?

  Najveci dio ovoga to pisete vise bi ljudi trebalo procitati. Ne samo Vase rijeci, vec i ono sto ste izmedju redova napisali. Jer upravo to navodi na razmisljanja o pravim problemima koje, ocito, samo tihi (ne daj boze, glasni) protesti veceg obima mogu rijesiti.

 4. Slaven Hrvatin Avatar
  Slaven Hrvatin

  Stranica je vidljiva tek 3 dana pa će s vremenom biti sve više komentatora, a promocija je u tijeku. Pozdrav i hvala na podršci i interesu!

 5. roler Avatar

  Ovaj članak je na tragu Pasolinijevog osvrta sukoba studenata i policije “Quando ieri a Valle Giulia avete fatto a botte,coi poliziotti,
  io simpatizzavo coi poliziotti. Perché i poliziotti sono figli di poveri.” Konačno da i kod nas netko ukaže na uzroke. Svaka čast i za ostale članke.