Virujen u nju

Hrvatska je u svojoj dvadesetogodišnjoj povijesti imala sjajnih trenutaka. Posjetio nas je papa, pod vodstvom Ćire Blaževića bili smo treći na svijetu u nogometu, Janica Kostelić najbolja je svjetska skijašica svih vremena, Ivanišević je osvojio Wimbledon, sa Nikolom Pilićem osvojili smo Davis Cup, Blanka Vlašić je najbolja atletičarka na svijetu…I to bi bilo to.

Ni jedan od ovih događaja nije u Novoj Jugoslaviji koju neki zovu Regija a drugi Region izazvao toliku medijsku pažnju kao Severinina nova ljubav. Zatresla se zemlja od Vardara pa do Triglava. U svim novinama, na svim portalima i teve postajama Seve je bila vijest dana, tjedna, uskoro će mjeseca.

Zašto? Ako Severina i jest Najpoznatiji Netko u Hrvatskoj kako to da su se uznemirili i Slovenci, Makedonci, Bosanci, Hercegovci, o Srbima da se ne govori?

Tko je Severina? Ljepuškasta pjevačica slabašna glasa u godinama kada bi joj karijera trebala biti na zalasku, za ruku bi, da je normalna, vodila dvoje dječice a neki bi mediji, možda, objavili fotografije njenog muža i njegove, jedne u nizu, fufice kako se ljube ispred ulaznih vrata fufičina stana. I to bi bilo to.

Ali… Severina nije obična žena. Da jest objavljivanje onog filma u kome se valja sa ocem troje malodobne dječice i mužem supruge svetice u zemlji u kojoj živi sto i tri posto katolika zapečatilo bi joj karijeru dovijeka. Ništa od toga. Nakon tucanja ona je sa brodice sišla veća, moćnija, blistavija. Postala je najveća zvijezda na području Nove Jugoslavije. I ostala.

Od trenutka kad je ugašeno svjetlo u maloj kabini za nas građane Regije i Regiona ništa više nije bilo isto. Ukazala nam se Gospa Od Nemara, djeva koja nam već godinama poručuje, jebe mi se što ćete o meni misliti sve dok stalno o meni mislite. Da bismo stalno o njoj mislili i govorili brinu se mediji koji je prate iz sata u sat iz dana u dan. Ni jedan trenutak u Severininom životu ne ostaje nezabilježen.

Naravno da se ništa ne dešava spontano. Sve je jednako dobro organizirano kao i trening Blanke Vlašić. Jedina je razlika što Blanka Vlašić zarađuje nogama na manje glamurozan način. Ili na glamurozniji ali manje atraktivan? Ili manje atraktivan ali društveno prihvatljiviji? A možda i teži? Teško.

Sa glasom kakav ima Severina pjevati na tolikim koncertima i izazivati toliku zastrašujuću medijsku pozornost ne bi mogla ni Vlašićka da preskoči dva i dvadeset. Severina je jedna i jedina. Dražesna kako to samo može biti pametna žena kad glumi glupaču. Krhka poput rostfraja. Opuštena koliko je to artist koji leti na trapezu a zaštitne mreže nigdje.

Ukratko, Severina je sve ono što mi ostale žene Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije i ostalih republika i pokrajina nikad nećemo biti. Bojimo se \”što će ljudi reći\”, mislimo da je imanje muža dokaz normalnosti a jahanje na ljubavniku smrtni grijeh. Sve koje rode su blagoslovljene a odlaženje u Glamour i šišanje kod Mije bacanje je para a ne orgazam.

Mi neseverine na ovome smo svijetu da bismo na put izvele djecu i unuke. Brinule o mužu. One sretnije o dva muža. Stavljale pelene roditeljima naših mužjaka. Pekle kolače na rođendane i Božić. Sakrivale sise nakon udaje. Nikad priznale da su nas prije braka tucala četvorica, za vrijeme braka trojica, poslije braka tko naleti. Sva su ova pravila nožem urezana u naše gene. Nikad, nikad, nikad i nikad reći ili učiniti nešto što bi moglo uznemiriti, susjede, djecu, muža, učiteljicu, popa, svekrvu, svekra, bivšu svekrvu koja je baka naše djece…

Ukratko, moramo učiniti sve da bismo svijetu pokazale i dokazale da smo fine žene i krasne majke a ne kurvetine koje muškarce mijenjaju poput uložaka i još se smiju. Čitam kako je Severina svom današnjem dragom, s naglaskom na današnjem, naplatila 50 tisuća eura za nastup na njegovom rođendanu.

Odakle novinarima taj podatak? Da li je istinit? Koga briga. Istina odavno ne stanuje u našim medijima. Piskarala koja ljubomorno sline nad Severininim honorarima nemaju muda obrušiti se na lihvarenje banaka u Hrvatskoj jer se boje da bi tako izgubili plaću koju ne dobivaju i nikad je neće dobiti. Na svojim portalima hrvatski dnevnici dozvoljavaju da \”narod\” Severinu naziva \”srpskom kurvom\” ali im ne pada na pamet reći istinu o svojim vlasnicima kriminalcima. Severina im je mnogo draža meta jer misle da je ranjiva. Nije. Žena se samo igra sa mužjacima diljem Nove Jugoslavije.

Poručuje im, moja roba moj dućan, kome hoću tome dam. Da se bar mi, sirote neseverine, možemo s takvom lakoćom odnositi prema životu. Nikad nam to neće uspjeti. Mi, bijedne kukavice, opsjednute smo potrebom da se svidimo muškarcima jer ne znamo da muškarci mogu voljeti samo muškarce. Žene su za njih rupe za opuštanje. Jedinu koju vole to je Severina zato jer je ona definitivno, na ovim našim mačo prostorima, najveći muškarac.

Žene ne vole Severinu. Izjeda ih ljubomora. Toliki muškarci oko nje iako su svi gledali onaj film? Zašto smo na nju ljubomorne umjesto da nam bude uzor? Zato jer nam nitko nikad nije rekao koliko su muškarci nebitni u našim životima. Ti vibratori sa, najčeće, baterijama na izdisaju. Da smo prave promijenile bismo se i pjevale, draga Seve, mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo. Ah, Severina! Tito Nove Jugoslavije.

Tekst je objavljen 11.1.2011. u Nacionalu.

8 Comments

  1. OBPID 18.01.2011
  2. Nevenka Garagic 18.01.2011
  3. Vanda 18.01.2011
  4. Весна 18.01.2011
  5. natasa 19.01.2011
  6. Stanko Vrazovic 23.01.2011
  7. martina 24.01.2011
  8. Maya 25.01.2011