Vaše je samo da umrete

Smrt. Kako mi idu godine sve više kužim da sam smrtna. Ja sam smrtna. Za one oko sebe meni ne posebno drage znam da su smrtni. Ali ja ? I ja. Smrt pokušavam otjerati plaćanjem privatnog osiguranja. Ako svaki mjesec izdvojim brdo love za najbolju policu svi će me ti silni pregledi udaljiti od Gospođe sa Kosom.

Ženska će razmišljati ovako. Ne mogu nju skratiti za glavu kad mjesečno plaća sto eura Croatiji. Brine o svom zdravlju, ne puši, ne pije, ne jebe se jer to ubrzava puls, logičnije je da zgrabim nekoga tko uživa u životu. Ima Stara pravo. Koliko sam ja u pravu? Pregledavanje jednom tjedno je stres i košta.

Oni koji rade u privatnim poliklinikama znaju da ima mnogo bolesnih pa se uopće ne trude platiti nekoliko dodatnih telefonskih linija. Sjediš tako pola dana na kauču, ukucavaš uvijek isti broj, stalno ti se javlja ženski glas koji ti lažno srdačno govori kako su \”svi brojevi zauzeti\”, \”sačekajte ili nazovite kasnije\”.

Kad čujem kako otkantavaju mene i moj novac samo zato jer je potražnja za njihovim uslugama višestruko veća od njihovih mogućnosti poželi krenuti pušiti, piti, jesti jaja sa pancetom pečena na svinjskoj masti, grabiti međunožje prijateljičina muža, onog jedinog iz društva za koga se govori da jebe i reći sebi: bolje da krepam sita, natankana kofeinom i lozom, umrtvljena mariškom i prijateljevim đokom nego lijekovima koji pomažu samo privatnim poliklinikama, apotekama, osiguravajućim društvima i zdravima.

Danas sam posebno opsjednuta smrću jer sam jučer bila opsjednuta zdravim životom. Na Riječkoj tržnici kupila sam \”ručno izrađene ravijole punjene maslinama i kozjim sirom\”. Bogu dušu bog je neće. Bože, u kakvim mukama umiru ljudi koji jedu samo zdravu \”ručno izrađenu\” hranu.

Pijem kokakolu, ona pomaže kod povraćanja, ne pomaže, i ipak se nekako nadam da mi ovo nije posljednji tekst. Da li će me rodbina odvesti u riječki hospicij ili ipak zadržati doma? Koliko mi još preostaje? Koliko bolesniku na samrti još preostaje? Za rodbinu je to pitanje svih pitanja. Umirući su u pravilu skupi, nepokretni, moraju ležati u posebnom krevetu i na antidekubitusnom madracu.

Porodica nakon smrti nekog od svojih dragih mora podnijeti izvješće prijateljima i susjedima. Sve smo učinili. Imao je poseban krevet. I madrac. Unajmili smo i dvije ženske. Umro je gladak poput jajeta. Nigdje ranice, nigdje znaka da je bio nevoljen ili zdravima oko sebe težak. Naprotiv. Pokojnik je bolje izgledao mrtav nego za života.

Znam što ćete pitati vi koji ne znate da ste smrtni. Kamo će porodica sa medicinskim krevetom i antidekubitusnim madracem kad bolesnik ode. Može li ga jednostavno ponuditi nekome preko Njuškala? Preko Njuškala mnogi njuškaju, ali… Što će reći znanci i prijatelji i susjedi? Prodati ono na čemu je najmiliji izdahnuo? To je ubijanje pokojnika i gruba izdaja.

Pokloniti nekome toliku vrijednost? Kome? Bolesni već leže gdje treba a zdravima ne pada na pamet u svoju konobu ubacivati medicinski krevet sa punom opremom za ne daj bože. Treba li vraga vući za rep i onoj Gospi mahati pred nosom antidekubitusnim madracem? Vještica bi to mogla doživjeti kao poziv.

Znam što ćete reći. Ovaj je tekst bez glave i repa, poruka je nejasna. Bolesna sam, dehidrirana, otrovana a sve ovo naklapam da bih vam ispričala kako nije istina da u Hrvatskoj ne cvate baš ni jedan biznis.

U Imotskom postoji pogrebno poduzeće koje besplatno iznajmljuju medicinske krevete i antidekubitusne madrace pod uvjetom da ono pokopa pokojnika. Zašto Riječani nemaju mašte? Ako zalegnem djeca će me prokleti.

foto: José Miguel Velázquez Guevara

14 Comments

 1. verab 18.03.2014
 2. bonaca 18.03.2014
 3. drezgicj 18.03.2014
 4. Neću 18.03.2014
 5. Neću 18.03.2014
  • Slaven Hrvatin 19.03.2014
 6. Milorad 18.03.2014
 7. L. Avica 18.03.2014
 8. oops! 18.03.2014
 9. Nataša Gajić 18.03.2014
 10. 2 kg manje 19.03.2014
 11. NESAVRŠEN 19.03.2014
 12. Miki Maus 20.03.2014
 13. dalia 25.04.2014

Vaše je samo da umrete

Smrt. Kako mi idu godine sve više kužim da sam smrtna. Ja sam smrtna. Za one oko sebe meni ne posebno drage znam da su smrtni. Ali ja ? I ja. Smrt pokušavam otjerati plaćanjem privatnog osiguranja. Ako svaki mjesec izdvojim brdo love za najbolju policu svi će me ti silni pregledi udaljiti od Gospođe sa Kosom.