Svi naši predsjednici

Otkako imamo Hrvatsku imamo i predsjednike. Sjećam se kad sam prvi i posljednji put vidjela Tuđmana. Stajao je na bini na Korzu, predizborna kampanja bila je pred orgazmom.

Njegova omiljena zabavljačica Nela Eržišnik, to je gospođa koja je bila omiljena zabavljačica i druga Tita, pozdravila je jedno sto tisuća Riječana. Ljudi su urlikali, njušili su demokraciju. Nastup ugledne jugoslavenske i hrvatske umjetnice neću nikad zaboraviti. Podigla je široku suknju, uhvatila se za pičku i vrisnula:\”Ni tu više nisam crvena.\” Narod je bio oduševljen, Crvena neman napustila je Nelu Nazionale, ako bude Tuđman predsjednik i mi ćemo prestati krvariti. Nakon zastrašujuće nacionalne menstruacije hrvatski je narod odlučio glasati za predsjednika koji ni po čemu nije podsjećao na Tuđmana.

Mesić nije bio Titov general, dapače, bio je žrtva. Odležao je neko vrijeme u jednoj od mnogobrojnih jugoslavenskih tamnica zato jer…Zaboravila sam zbog čega je Mesić heroj. Kako ja pamtim Mesića? Volio je pričati viceve, volio je ženske, navodno je bio neodoljiv pred sedamdeset godina, čak ga zvalo Clark Gable. U Australiji je pjevao ustaške pjesme a onda se prometnuo u strastvenog borca za prava boraca četrdeset i prve. Što je učinio za Hrvatsku? Ništa. A za rodbinu? Nešto sitno. Srela sam ga u Rijeci kad smo prijateljica i ja na dobrotvornom sajmu prodavale torbe za kupovinu aparata za riječku onkologiju. Skočile smo na Mesića, bio je u prolazu, zatražile od njega prilog, dobile smo deset kuna.

Josipović je trebao biti nešto sasvim drugo od Mesića. Hrvatska je bila umorna od viceva, cerekanja i pjevanja. Trebao nam je intelektualac koji govori deset stranih jezika pa nam ga je dragi Bog, ipak smo mi katolička zemlja, poslao. Dotjerani, tihi gospodin uvijek je spreman otići na stočni sajam gdje se bira krava godine, vole ga i ribari dok njemu u čast na jednoj od hrvatskih riva kuhaju brudet za gladan narod. Josipović voli i dječicu. Kad ona pjevaju sjedi u prvom redu. Nakon predstave na ekranu vidimo njegove odlično napravljene porculanske krunice. Srela sam ga jednom na sajmu knjiga. Naš predsjednik ljubi muziku i lovu. Propovijedao je \”novu pravednost\”, zašto stara nije bila dobra nismo od njega čuli. Pročitala sam da će se u novoj kampanji zalagati za \”razumnu Hrvatsku\”. To je demantirao. U pravu je. Da ima razuma u Hrvata Josipović ne bi bio predsjednik.

Neki veliju da će nam novi predsjednik biti Kolinda Grabar-Kitarović jer je ona nešto sasvim drugo od Josipovića. Žena je iz moga kraja, nikad je nisam srela. Srećom, u posljednje vrijeme govori pa birači o njoj mogu donijeti sud. Ovih je dana izjavila da je NATO Hrvatskoj nudio pomoć da bi olakšao muke na poplavljenim područjima. Žena radi za NATO pa smo joj vjerovali. Hrvatska je bratsku pomoć odlučno odbila, reče Grabar-Kitarović i još reče kako \”NATO nikad ne odlazi u strane zemlje bez poziva.\” Jebote! A ja mislila da NATO u strane zemlje odlazi isključivo nepozvan. To nije sve. U ono mračno doba kada je naša danas slobodna, demokratska, lijepa Hrvatska bila dio svima nam mrske diktatorske tvorevine Jugoslavije buduća hrvatska predsjednica svakoga je dana do ponoći slušala radio. Zašto je curica slušala radio? Zato jer je Radio Zagreb na kraju programa puštao Lijepu Našu. u tim posebnim trenucima djevojčica Kolinda bi se digla iz kreveta. Kad bi čula onaj dio himne koji se odnosi na srce, ne mogu to citirati, ne znam tekst, Grabar-Kitarović bi stavila svoju sitnu ruku na nevino djevojačko srce ispunjeno rodoljubljem.

Da se mene pita Hrvatska bi bila bez predsjednika.


Posted

in

by

Tags:

Comments

24 responses to “Svi naši predsjednici”

 1. irena Avatar
  irena

  Draga Vedrana, dajte se i Vi kandidirajte pa ću i ja izać na izbore.

 2. kruno Avatar
  kruno

  fenomenalan tekst!!!

 3. MIKI Avatar

  Trebali bi jednom stati. Doći će još gori spremni ko zapete puške da odnesu ovo resto. Nemojte ići, ostanite, pa ipak se sve samo urušava. Kome ona treba nek si ju zamišlja, ali ne ko poglavnicu.

 4. S.Kostić Avatar
  S.Kostić

  “NATO nikad ne odlazi u strane zemlje bez poziva” – Čak su ga i Srbi zvali 1999. Doneo nam je izobilje poklona, toliko da se još uvek vide posledice.

  1. Bimbo Avatar
   Bimbo

   Došli su nam neki i 1991. u Vukovar i ostavili izobilje poklona. Toliko da se još uvek vide posledice

 5. Nada Avatar
  Nada

  Draga Vedrana ! Divim se tvojoj hrabrosti i tvojoj iskrenosti. Neka ti je Bog na pomoci.

 6. slavica iz SA Avatar
  slavica iz SA

  “A ja mislila da NATO u strane zemlje odlazi isključivo nepozvan.” 🙂

 7. gljivar Avatar
  gljivar

  Slažem se. U biti, cijela politika, to jest cijeli sabor ili parlament… To bi sve skupa mogli slat na burzu. Puno manje štete bi bilo. Državni proračun bi bio puno manje prazan (kad im iz 20.000+kn plaće padne dohodak na 700kn, samo izračunajte, pa auti, stanovi…). U sabor tak ili tak ne dolaze, a kopat po nosu mogu i doma.

 8. Zlatko Avatar

  Da li smijem Vaše, apsolutno sve, odlične tekstove, prenositi na vlastitim Web stranicama, ili samo linkove na Vašu stranicu ?

  Srdačan pozdrav i ugodan dan.

 9. dafad Avatar
  dafad

  Sa svim se slazem. Ima na youtubu filmic sa jednim srpskim seljakom.Covjek kaze da mu je dosta politicara doktora, akademika, profesora i drugih pametnih i obrazovanih. Glasao bi za lude iz ludnice jer mozda oni znaju voditi bolje zemlju od svih ovih “pametnih”. Ima pravo.

 10. Marina Avatar
  Marina

  Ovom prilikom želim da se zahvalim svojim predacima,tuđmanu i svim ostalima koji su stvorili današnju državu.Upravo zbog tih i takvi i toga sam čak kao djete morala da napustim tkzv.demokratsku hrvatsku ,da moje djete nebi osjetilo mržnju i razvratnost pojedinih hrvata kojí se diče sa današnjom državom.Hvala još jednom,jer sam toliko sretna da vidim ono što oni nevide a ispred nosa im je.

 11. sretenn Avatar
  sretenn

  Hahaha .. (i jopet!) Hahaha .. Mnogo je dobra! 🙂

 12. Kira Avatar
  Kira

  Ne znam kako vama, ali meni Kolinda djeluje nestvarno, umjetno, onako američki. Sa Mesićem smo barem znali na čemu smo, naš čovjek, simpa, barem na prvu, ali Kolinda, ne znam, ne znam. Možda da nju preskočimo ovaj put, pa da se Karamarko ustoliči

 13. Roberti Avatar
  Roberti

  A šta ne bi dali šansu mladim ljudima koji spašavaju građane od deložacija ? Nitko čuo 7a Živi 7id, Save7 7a Promjene, Ivana Pernara i predsjedničkog kandidata Ivana Vilibora Sinčića ? I nemojte samo reći da jer ra7log negativan jer nikada niste čuli 7a njih ( što bi 7načilo da ste medijski 7adojeni ) ili mislite da se ne isplati glasovati 7a njih, jer je njihov program ( van i7 EU i suverena monetarna politika ) prera7uman 7a Hrvate.

  Onda glasajte 7a Balenovićku, ona je i 7a i protiv EU, ona će najbolje okupiti biračko tijelo.

 14. Joe Avatar
  Joe

  Ako se gospođa Vedrana jednog dana misli
  kandidirati za predsjednicu/premijerku imam dobar
  predizborni slogan/moto za nju.

  VedraNaša

  Pa možda umjesto lijepe vaše (moja nije)
  postane vedra vaša.

  Joe

 15. ya Avatar
  ya

  VEDRANA ima DOBAR KARAKTER,ali NE BI IMALA DOBAR ZELUDAC za biti PREDSJEDNICA OVIM NASIM OVCICAMA;))
  VEDRANA JEDNOSTAVNO NE BI MOGLA BITI ‘TAKVA’ JER…
  IMA PREEEVISE SRCA:)))
  ZA BITI PREDSJEDNIK ILI BILO STO U POLITICI-
  MORAS IMATI TAKAV SKLOP…
  TRAZI SE:
  DOBAR ZELUDAC koji moze SVE PODNIJETI…
  A,NEMA MJESTA ISKRENOJ SRCANOSTI I ‘VELIKOM SRCU’…
  JER…
  ZA TO-
  NEEEMA MJESTA U POLITICI….
  zato…
  UZ SVU DOBRU VOLJU-
  RESPEKT VEDRANI-
  I,NEKA BUDE UVIJEK ‘BAS TU GDJE JE’…:)))
  TO JE NJEZIN ‘POLOZAJ I STAV’ MEDJU NORMALNIM I DOBRIM LJUDIMA NA OVIM PROSTORIMA:)))

 16. ya Avatar
  ya

  POLITIKA JE PREEEVELIKA ODGOVORNOST-
  ZA VEDRANU;))
  ONA VOLI MIR,POSTENJE,I SVE ONE KRASNE STVARI KOJIH NEEEMA U POLITICI:))
  I,TO JE RAZLOG-
  ZASTO SE NIKADA NECE PETLJATI U POLITIKU;))
  NEEE ZATO JER ONA NE BI ZNALA,ILI MOGLA-
  NEGO JEDNOSTAVNO…
  NORMALNIM LJUDIMA NIJE MJESTO U POLITICI:)))
  Jel’ TAKO VEDRA?;)))
  Bas kao sto kaze:
  ‘DA SE MENE PITA…
  UOPCE I NE BI BILO PREDSJEDNIKA..’;)))

 17. ya Avatar
  ya

  Uostalom…
  Vedra NAM MORA JOS DUUUGO POZIVJETI…
  NJU BI SLOMILI OVI ‘NASI KRETENI’ SA KOJIMA MORAS BITI FIN;))
  NEKA ONA-LIJEEEPO PROSTACI-
  OVDJE GDJE MOZE:)))
  JER…
  NAJBOLJI JE MOTO-
  BUDI BEEEZ DLAKE NA JEZIKU…:))
  PA…
  SACUVAJ ME BOZE DA VEDRANA MORA P.A.Z.I.T.I STA CE RECI???!
  TKO BI NAM O.V.D.J.E MEDJU ‘NASIM PROSTIM NARODOM’ TIPKAO I.S.T.I.N.U?????
  UZAS….
  IZGUBILI BI ‘J.E.D.I.N.I G.L.A.S R.A.Z.U.M.A’!!!!…
  ONA JE ‘NASA PREDSJEDNICA’-
  BEZ DA BUDE…’MEDJU NJIMA’;))))

 18. Zora Avatar
  Zora

  Hvala vam za smeh.
  Malo srodne duse, za utehu?
  http://www.youtube.com/watch?v=Yi6XV8yBFoU

 19. Mimi-Mini Avatar
  Mimi-Mini

  Svaka nova vlast briše nam kolektivnu memoriju tako što amnestira prethodnu i nastavlja tamo gde je ona stala, pa se onda dolazi do zaključka da ono pre i nije bilo toliko strašno. Nekad davno, na početku demokratije, starogrčka država Sirakuza, imala je pravilo da na pet godina iz zemlje protera najznačajnije ljude, preventivno, dakle ne zato što su učinili nešto loše, protivzakonito, nego zato da ne bi zloupotrebili svoju političku i finansijsku moć. Posle njih to je uradila i Atina na deset godina, da bi zaštitila mladu demokratiju i njen princip ravnopravnosti. To se nije smatralo kaznom, nego naprotiv, priznanjem. A, o tome su glasali,naravno svi gradjani. Nešto kasnije i veliki Rimljani su terali filozofe, da kao najpametniji udju u vlast, kako bi svojim znanjem dali konkretan doprinos da država u svim segmentima bolje funkcioniše. Pričam isključivo o predstavnicima tih velikih, drevnih država. U današnjem vremenu svi važni “projekti” i “briga” za običan narod i birače idu jedino iz težnje da sopstvenoj udobnosti, uvažavanju i dostojanstvu, a najlakši način da steknete uvažavanje i da vas neko čuje jeste, ako ste u poziciji da javno zastupate apstrakcije koje lepo zvuče, a u suštini ne znače ništa. A to ništa niti su u stanju, niti žele da promene.Hrvatska pripada grupi malih naroda, kao i Srbija i ostale bivše republike jedne nekad uvažavane države.Pripadamo kulturama koje su zatvorene i koje nisu imale nikakav uticaj u svetu, u kojima nije bilo rasadnika ideja, ali je zato sve ono što je naopako i najgore (fašizam i komunizam) s lakoćom usadjeno i koriščeno za medjusobne obračune i ratove.Pitanje svih pitanja u Hrvatskoj je od njenog osamostavljivanja pa do danas je; koliko antifašizma može podneti, a da se ne ugroze temelji na kojoj ova država stvorena? Ovi “intelektualci” koje je Vedrana spomenula koji su vodili zemlju Hrvatsku su bili samo propovednici rulje i mase, dočim su njihovi kritičari slobodno misleći ljudi, bili i danas su, popljuvani i proglašavani izdajnicima. Prvi predsednik Tudjman, purgerski primitivac, potekao iz Brozovog šinjela, onako sav artifacijalan i važan, podseća na generalisimuse iz Južne Amerike, vratio je ponovo Hrvatsku u svet fašizma i totalitarizma, zidao je isključivo od metarijala preostalog iz Pavelićeve endehazije, Mesić koga u Hrvatskoj zovu Burduš,( lik iz serije o ciganskom triu “La kampanela”) jer je po potrebi partizan, ustaša, Europejac. Niko ga ne voli, jer je po potrebi opet, Srbin, Hrvat, čak i Bošnjak. Osoba koja uvek voli da je u centru pažnje, pa zbog toga i menja stalno mišljenje, ciganska posla, što bi rekli.Aktueleni predsednik Josipović, kohabitira izmedju socijaliste i tradicije, u pokušaju da osvoji drugi mandat išao je čak u posetu sa svojom svitom u rodne kuće Broza i Tudjmana i tako svom biračkom telu jasno preneo poruku da ispod svoj evropejskog sakoa nosi ipak crnu košulju. Gospodja Kolinda, dovoljno što joj je šef Karamarko, a pre toga bili Tudjman i Sanader. Pametnom dovoljno. Njen rad ne treba komentarisati.

  1. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   ŠTA PRIČA UGLAĐENI I LEPI PREDSEDNIK LEPE NAŠE:
   http://www.politika.rs/rubrike/uvodnik/Bunjevacka-cirilica.sr.html

 20. Lejla Avatar
  Lejla

  Odličan komentar Mimi-Mini !

  Vedrana,kao i uvek..po sred srede pogodjeno!

 21. bijela vrana Avatar
  bijela vrana

  dobi i nela erzisnik po p….. Neka. zasluzila je, ne zato sto je odbacila partiju koja ju je izdigla i drzala na povisenoj stubi a ona se toga tako prostacki odrekla, nego zato sto je i bila jedna obicna prostaca i dvolicnjaca. sprdala se drugim porijeklima a svoje je krila kao zmija noge.