Siroti Hipokrat

Smiješna mi je ova frka oko Pfizera. Farmaceutski gigant priznao je u Americi da je korumpirao i hrvatske liječnike, nagodio se sa državom, platit će neku siću i nastaviti gdje je stao.

I? Bajić će sa lanca pustiti svoje pse tragače? Nije lud. Što ako ga uznemire žučni kamenci? Kamo će otići na operaciju? U zatvor? Potražit će pomoć veterinara?

\"Hipokrat\"
U priči o Pfizeru me nasmijala, baš nasmijala izjava dvojice ministara. Jednog bivšeg i jednog budućeg bivšeg. Hebrang i Ostojić izjavili su da ih nikad nitko nije pokušao podmititi.

Zašto? Velike farmaceutske korporacije držale su ih retardiranim dvojcem, nebitnim profesorima doktorima koji ni o čemu ne odlučuju? Ako je to istina kako to da su postali ministri?

Hebrang i Ostojić lažu ali su dovoljno moćni da im se laž ne smije dokazati. Obični smrtnik osjeća snažnu potrebu da u liječniku vidi poštenog čovjeka.

Nama zbog činjenice da smo prepušteni na milost i nemilost samo zločincima život sve više liči na pakao. Zato mi se čini da je dizanje frke oko afere Pfizer totalno promašeno.

Ne tako davno u Rijeci je uhićen pa osuđen na robiju danas pokojni kardiokirurg Ognjen Šimić. Operirao je srca za lovu. Svi građani Rijeke i Istre znali su da on to radi, znale su se i cijene ali nikome nije palo na pamet da Šimića prijavi jer su u njegovim krupnim šakama bili naši životi.

Prodana nam je i priča da je doktor napustio Njemačku u kojoj je basnoslovno zarađivao samo zato da bi oživio ritam mlohavih hrvatskih srdaca. Šta ti je domoljublje.

Osuđeni kardiokirurg brisnuo je u Sarajevo, imao je dvojno državljanstvo, i tamo, vjerojatno u zatvoru, umro jer nije stigao platiti nekom sarajevskom Šimiću.

Zašto je u Rijeku trebao doći kirurg iz Njemačke? Odgovor je pomalo banalan.Jedan od najboljih hrvatskih kardiokirurga Miladin Đorđević, rođeni Opatijac i riječki student nije ispunjavao bitan uvjet. Bio je \”Srbin\”. Branio se da ima \”samo 20% srpske krvi\” ali mu to nije pomoglo.

Da, i znalo se da ne uzima od pacijenata lovu, naprotiv, mnogim je građanima Rijeke pomogao operirajući ih u Austriji gdje ih je operacija koštala dvostruko manje nego mito u Hrvatskoj.

Govorim iz vlastitog iskustva. Član moje porodice u Salzburgu je 1995. platio koronarografiju dvije tisuće maraka. Iste godine se od nas u Zagrebu samo za upisivanje na listu tražilo pet tisuća maraka. O razlici u nivou usluge suvišno je govoriti.

Kad sam već kod pokojnoga Šimića pada mi na pamet njegov zagrebački kolega koji je istovremeno za operacije uzimao veću lovu od njega. Razlika je bila samo u tome što bi on, ako bi pacijent umro, rodbini vraćao lovu.

Taj je gospodin otišao u časnu mirovinu i naravno da bi na sudu, kad bi ga nekim čudom netko priveo pred naše časne, nekorumpirane suce, rekao kako nikad nije primio mito. A šta drugo mogu reći hebranzi i ostojići?

Protiv sam \”otkrivanja\” afera koje se nikad neće otkriti. Postoji samo blijeda šansa da se prozovu dva ili tri sirotana koja su na Tajlandu goli pod vještim rukama i ustima zgodne, krhke Tajlanđanke učili koji je najbolji lijek protiv tlaka. Što ćemo s tom informacijom?

Utješna je okolnost u čitavoj frci, svi su liječnici svijeta korumpirani. Pred godinu ili dvije u Njemačkoj se pisalo kako to tamo izgleda. Liječnike se nagrađivalo svim i svačim, ovisno o njihovom statusu, pozivalo ih se na simpozije o najnovijim metodama liječenja a na \”dnevnom redu\” stajala je opaska:\”obavezno ponijeti skije\”.

Jednostavno, liječnici su ljudi poput nas. Bića od krvi i mesa. Potkupljiva i lažljiva. Naravno da u svakom kukolju ima žita. Pitanje je kako ga otkriti.

Zbog svega morali bismo biti milostiviji prema ljudima koji se danas zaklinju na Hipokratov tekst napisan u Grčkoj između 5. i 3. stoljeća prije Krista.Ženevska verzija:

\”U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje.

Svoje ću zvanje obavaljati svjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja.

Moje kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti.

Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast.\”

Od liječnika i mi i Hipokrat očekujemo čast? A oni samo žele voziti dobra kola, živjeti u lijepoj kući, putovati i skijati tamo gdje im Pfizer plati.

12 Comments

 1. Olga 09.08.2012
 2. nikka 09.08.2012
 3. Malik-Kula11 10.08.2012
 4. Mićko 10.08.2012
 5. pamtimonegadnedane 10.08.2012
 6. Doživjela čudo 10.08.2012
 7. SKARLET 10.08.2012
 8. prolaznik 10.08.2012
 9. Nevenka Garagic 11.08.2012
 10. apostol888 12.08.2012
 11. karitaida 13.08.2012
 12. Nochobdija00 14.08.2012