Prijatelji dragi, gdje ste…

Većina građana ove zemlje, koja će za dan ili dva ući u Evropu i tako i službeno postati civilizirana, ne zna da ona to u nekim segmentima već jest.

Vi,  zato jer živite od socijalne pomoći, mirovine ili ubadanja plastičnih boca, pojma nemate da polaganje malo veće love na bankovni račun u našim bankama nije baš posao koji se ne prati. Da primjerice imate dvije stotine tisuća kuna, pa da ih položite na račun u vašoj banci u strahu da vam ih u kući ne otme vlastito dijete, to vaše polaganje ne bi baš lišo prošlo.

 U ovoj budućoj Evropi postoji Ured za sprečavanje pranja novca koji budno prati svaku transakciju težu od onih tisuća kuna koje sam spomenula. Da se razumijemo, ljubezna službenica iza pulta zgrabit će vaš novac i spremiti ga u svoju banku ali istovremeno će, lisica, ispuniti obrazac, popularni SPN. SPN znači \”sprečavanje pranja novca\”. Banka će obrazac poslati onom Uredu, onda Ured dolazi do vas pa mu, na dugačko i široko morate objašnjavati odakle vam lova.

 Čula sam da ne puše ni \”barbe iz Amerike\” ni \”punicu iz Njemačke\” ni \”brata iz Južnoafričke unije\”.  O nepoznatim \”prijateljima\” da se ne govori. Zato hrvatske lopine teže od dvije stotine tisuća kuna čuda rade kako maknuti lovu iz kuće a izbjeći oštre kandže zvijeri iz Ureda za sprečavanje…Da ne ponavljam.

 Želim reći, u Hrvatskoj nema labavo, pod kontrolom su svi razbojnici koji imaju više od dvije stotine tisuća kuna. Do jučer mi je bilo drago da sam daleko od mangupa sa tolikom lovom, jebeš lovu kad ju ne možeš sakriti za crne ili bolje dane, ali od danas…

Jebote! Ne biste vjerovali. Naš bivši predsjednik Mesić kupio je dva stana, jedan na ime svoje žene, umirovljene tete iz vrtića, za 1,9 milijuna kuna. I nama, sasvim sigurno i onom Uredu, objasnio je da su mu lovu posudili \”prijatelji\” i da ne mora \”žuriti\” s vraćanjem.

 Mesić u posljednje vrijeme zna reći da on više nije službeno lice iako mu ja plaćam i ured i brdo savjetnika i filodendron i auto i šofera i…Zašto mu \”prijatelji\” to ne plaćaju ? Pa da nama sirotima bar malo bude lakše? To je jedno pitanje.

 A drugo je, čime se bave njegovi \”prijatelji\” kad im milijun i devet stotina tisuća kuna nije lova koju treba brzo vratiti? Treće i najvažnije pitanje jest zašto Ured za sprečavanje pranja novca građanima koji plaćaju Mesića nije objasnio porijeklo sume koju čak ni u zemlji koja će sutra u Evropu nije lako zaraditi.

 Ako su  Mesićevi \”prijatelji \”domaći\” čime se bave? U ovoj pokradenoj zemlji jedino što cvjeta su šverc, droga i prostitucija. Nije vrag da su siroti narkići, dileri, kurve i šverceri cigaretama \”posudili\” Mesiću lovu?

 Ako njegovi \”prijatelji\” žive van Hrvatske čime je Mesić platio tako veliko, tako strašno veliko \”prijateljstvo\”. Mesić je, to je opće poznato, siromašan čovjek, u politiku je ušao i iz nje izašao gole guzice. Svoju guzicu \”prijateljima\” nije mogao prodati jer je, kako rekoh, gola.

 Pada mi na pamet da je možda prodao naše guzice koje danas jesu gole ali pred desetak godina nisu bile. Što želim reći? Ma, nekako mi, u posljednje vrijeme, baš teško pada što mediji, posebno oni koji su mu ga nekad lizali, toliko seru po Sanaderu. On sigurno jest lopov ali lopov bez prijatelja.  A mene, vjerojatno sam u krivu, najviše na svijetu užasavaju poštenjačine koje imaju \”prijatelje\” kojima se ne žuri.

One Response

  1. prolaznik 12.10.2010