Otvoreno pismo Kardinalu Bozaniću

Vaša milosti? Vaša Visosti? Vaša Svetosti? Vaša Čednosti? Vaša Čestitosti? Vaša Blagosti?

Nemam pojma kako Vam se obratiti, nisam vjernica. Zovem se Vedrana Rudan, osnivačica sam Udruge švicaraca UŠ. Ima nas oko tisuću, rata kredita raste nam iz sata u sat. Svima sam pisala. Gospodinu Rohatinskom, gospođi Kosor, gospodinu Šeksu, predsjedniku Josipoviću… Uzalud.

Rohatinski šuti jer ne može promijeniti rast švicarca ali ne govori kako bi se se kamate sigurno mogle smanjiti a rate obračunavati u kunama. Mi još uvijek formalno živimo u Hrvatskoj. Gospođa Kosor šuti jer je opsjednuta vađenjem lešina iz Sanaderovog ormara. Šeks je, navodno, ratni zločinac, bolje da nam on nije pomogao. Predsjednik Josipović… Nije nam uputio riječ utjehe.

Što Vi, Vaša SČČB, mislite o tom gospodinu? Podsjećali li i Vas na popa? Uvijek sabran, nasmiješen, nikad ne diže glas, ne škropi svetom vodicom svaki skup kome prisustvuje ali kao da škropi.

Nema gdje ga nema. Na godišnjoj skupštini pčelara, filatelista, Srba, Slovenaca, traktorista, susretima staraca sa hodalicama, skupovima starica bez hodalica, izložbi bikova sa jajima punim kvalitetne sperme, pasa, fotografija, litografija i otpuštenih radnika. Ni pokojni Wojtyla nije s toliko blagosti mahao svemu, svačemu i svakome.

Zašto Vas, Vaša SČČB, davim Josipovićem? Vi ste potpuno različiti likovi. On je vrhovnik svih građana Republike Hrvatske a Vi samo katolika kojih ima devedeset i pet posto. Stado Vam se smanjilo zbog laži koje se diljem svijeta o vama šire. Silovanje dječaka, bogaćenje, bahatost, život u raskoši, preporuka svećenicima koji kao misionari odlaze u Afriku da ne tucaju domaće cure, zbog side, nego neka se prazne u časne sestre… Niste čuli za taj naputak? Oni vaši Vam, Vaša SČČB, ili svašta iza leđa rade ili svjetski mediji, uglavnom u rukama muslimanskih terorista, lažu.

Vraćam se na Vašeg, kakvog takvog, kolegu Josipovića. Što mislite, zašto je on toliko blagoglagoljiv iako nije pop a Vi ste tako tihi iako jeste kardinal? Ni riječ niste rekli o svećeniku Sanaderu. Čekate da profunkcionira pravna država? U Hrvatskoj? Da li je istina da je velečasni Sanader na računu imao milijune kuna? Da li je istina da po kamenju Dalmatinske zagore trčkaraju njegova dječica? I neki ga je muž optužio da mu je oteo ženu i još joj kupio stan u Zagrebu? Ako je to istina, molim Vas, pošaljite mi porukom telefonski broj velečasnoga Sanadera, znam diplomiranu ekonomisticu, plaća joj je četiri tisuće kuna a rata u švicarcima tri tisuće i sedamsto.

A Sanader? Imate li ikakav stav? On i njegova braća kunu se da bi pred pedesetak godina crkli od gladi da im u pomoć nije uskočila Crkva. Brat svećenik, sestra časna sestra, on Vaš najveći sponzor, a Vi, da biste riječ rekli? Čujem ovih dana kako se Crkva u Hrvata polako miče od Hadezea. ?! A kome ćete se primaknuti? Gospođi Vesni Pusić koja govori, \”mi ne krademo\”.

Oni ne kradu? Onaj Jakovčić, istarski šerif, taj Vesnin čovjek je naša svijetla budućnost? Vaša SČČB, recite nam, kako je Jakovčić Koji Ne Krade stekao sve što ima? Jeste li čuli Milanovića? Za Čačića je rekao da je na mađarskoj cesti usmrtio dvoje ljudi jer nisu bili privezani pojasom. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga? Nitko od nas Hrvata nema pojas za spasavanje.

Hoće li nas Čačić, ako pobijedi na izborima, sve pobiti? Vaša SČČB, mislite da je fer u katoličkoj zemlji političare lopove proglašavati svecima a svećenicima gledati svaku dlaku? Kad neki od Vaših u Hrvatskoj kresnu kakvog dečkića ili izgrade crkvu od tisuću kvadrata na noge se digne čitava nacija.

Istovremeno slijepo vjeruje ovima koji se sastaju na ručkovima u opskurnim oštarijama i još opskurnijim zagrebačkim stanovima i obećavaju poštenje? To nije fer, Vaša SČČB, zato se, najzad, oglasite. Nemojte da se blagoglagoljivi Josipović iz agnostika pretvori u katolika i otme Vam radno mjesto. Progovorite. Na sve teme. Vaše ovce to od vas očekuju i mi uši naćulile smo uši.

Zašto ja nevjernica svakoga dana molim Boga da mi smanji ratu a Vas da mi pomognete? Zato jer više ne znam kome pisati. Čitav svijet je protiv Katoličke crkve, Irci vas napuštaju, Belgijanci traže da im se poništi krštenje, Nijemci više ne žele plaćati crkveni porez…

Takozvani civilizirani svijet Katoličku crkvu drži zločinačkom organizaciojom. Iskoristite priliku, ne propustite šansu koja vam se u Hrvatskoj nudi, objavite svijetu da su banke opakija organizacija čak i od Katoličke crkve. Ako uslišite moju molbu bit će bolje i nama, sirotim, opljačkanim ušima, i katolicima koji još nisu digli ruke od Boga.

Kad biste bar Vi u ovoj zemlji stali na stranu nas ušiju i ostalih bijednika svijet bi se promijenio. Kako se poput munje o vama širi loš glas jednakom brzinom, ako ne i većom, širio bi se i dobar zato jer bi to bio mirakul. Vaša SČČB, javite se. Tražite od Boga da nam se smanji kamata. Da se rate ne plaćaju u švicarcima. Da prije izbora saznamo kako su svoje bogatstvo stekli lopovi koji će doći na vlast poslije izbora.

Papa Wojtyla izliječio je francusku redovnicu Mariju Simon Pierre od Parkinskonove bolesti. Vi izliječite Hrvatsku od banaka. Ako u tome uspijete, sigurna sam, postat ćete santo subito.

Objavljeno u Nacionalu 25.1.2011.

12 Comments

 1. Edo deskovic 01.02.2011
 2. Toni Milun 01.02.2011
 3. Stanko Vrazovic 03.02.2011
 4. Stevo Susic 03.02.2011
 5. Antonina Pruska 04.02.2011
 6. Michael Shaskevich 04.02.2011
 7. Michael Shaskevich 04.02.2011
 8. Vlado 06.02.2011
 9. michael Shaskevich 07.02.2011
 10. Tamara-Azra 07.02.2011
 11. andrea 14.02.2011
 12. lola56 14.02.2011