Otvoreno pismo Kardinalu Bozaniću

Vaša milosti? Vaša Visosti? Vaša Svetosti? Vaša Čednosti? Vaša Čestitosti? Vaša Blagosti?

Nemam pojma kako Vam se obratiti, nisam vjernica. Zovem se Vedrana Rudan, osnivačica sam Udruge švicaraca UŠ. Ima nas oko tisuću, rata kredita raste nam iz sata u sat. Svima sam pisala. Gospodinu Rohatinskom, gospođi Kosor, gospodinu Šeksu, predsjedniku Josipoviću… Uzalud.

Rohatinski šuti jer ne može promijeniti rast švicarca ali ne govori kako bi se se kamate sigurno mogle smanjiti a rate obračunavati u kunama. Mi još uvijek formalno živimo u Hrvatskoj. Gospođa Kosor šuti jer je opsjednuta vađenjem lešina iz Sanaderovog ormara. Šeks je, navodno, ratni zločinac, bolje da nam on nije pomogao. Predsjednik Josipović… Nije nam uputio riječ utjehe.

Što Vi, Vaša SČČB, mislite o tom gospodinu? Podsjećali li i Vas na popa? Uvijek sabran, nasmiješen, nikad ne diže glas, ne škropi svetom vodicom svaki skup kome prisustvuje ali kao da škropi.

Nema gdje ga nema. Na godišnjoj skupštini pčelara, filatelista, Srba, Slovenaca, traktorista, susretima staraca sa hodalicama, skupovima starica bez hodalica, izložbi bikova sa jajima punim kvalitetne sperme, pasa, fotografija, litografija i otpuštenih radnika. Ni pokojni Wojtyla nije s toliko blagosti mahao svemu, svačemu i svakome.

Zašto Vas, Vaša SČČB, davim Josipovićem? Vi ste potpuno različiti likovi. On je vrhovnik svih građana Republike Hrvatske a Vi samo katolika kojih ima devedeset i pet posto. Stado Vam se smanjilo zbog laži koje se diljem svijeta o vama šire. Silovanje dječaka, bogaćenje, bahatost, život u raskoši, preporuka svećenicima koji kao misionari odlaze u Afriku da ne tucaju domaće cure, zbog side, nego neka se prazne u časne sestre… Niste čuli za taj naputak? Oni vaši Vam, Vaša SČČB, ili svašta iza leđa rade ili svjetski mediji, uglavnom u rukama muslimanskih terorista, lažu.

Vraćam se na Vašeg, kakvog takvog, kolegu Josipovića. Što mislite, zašto je on toliko blagoglagoljiv iako nije pop a Vi ste tako tihi iako jeste kardinal? Ni riječ niste rekli o svećeniku Sanaderu. Čekate da profunkcionira pravna država? U Hrvatskoj? Da li je istina da je velečasni Sanader na računu imao milijune kuna? Da li je istina da po kamenju Dalmatinske zagore trčkaraju njegova dječica? I neki ga je muž optužio da mu je oteo ženu i još joj kupio stan u Zagrebu? Ako je to istina, molim Vas, pošaljite mi porukom telefonski broj velečasnoga Sanadera, znam diplomiranu ekonomisticu, plaća joj je četiri tisuće kuna a rata u švicarcima tri tisuće i sedamsto.

A Sanader? Imate li ikakav stav? On i njegova braća kunu se da bi pred pedesetak godina crkli od gladi da im u pomoć nije uskočila Crkva. Brat svećenik, sestra časna sestra, on Vaš najveći sponzor, a Vi, da biste riječ rekli? Čujem ovih dana kako se Crkva u Hrvata polako miče od Hadezea. ?! A kome ćete se primaknuti? Gospođi Vesni Pusić koja govori, \”mi ne krademo\”.

Oni ne kradu? Onaj Jakovčić, istarski šerif, taj Vesnin čovjek je naša svijetla budućnost? Vaša SČČB, recite nam, kako je Jakovčić Koji Ne Krade stekao sve što ima? Jeste li čuli Milanovića? Za Čačića je rekao da je na mađarskoj cesti usmrtio dvoje ljudi jer nisu bili privezani pojasom. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga? Nitko od nas Hrvata nema pojas za spasavanje.

Hoće li nas Čačić, ako pobijedi na izborima, sve pobiti? Vaša SČČB, mislite da je fer u katoličkoj zemlji političare lopove proglašavati svecima a svećenicima gledati svaku dlaku? Kad neki od Vaših u Hrvatskoj kresnu kakvog dečkića ili izgrade crkvu od tisuću kvadrata na noge se digne čitava nacija.

Istovremeno slijepo vjeruje ovima koji se sastaju na ručkovima u opskurnim oštarijama i još opskurnijim zagrebačkim stanovima i obećavaju poštenje? To nije fer, Vaša SČČB, zato se, najzad, oglasite. Nemojte da se blagoglagoljivi Josipović iz agnostika pretvori u katolika i otme Vam radno mjesto. Progovorite. Na sve teme. Vaše ovce to od vas očekuju i mi uši naćulile smo uši.

Zašto ja nevjernica svakoga dana molim Boga da mi smanji ratu a Vas da mi pomognete? Zato jer više ne znam kome pisati. Čitav svijet je protiv Katoličke crkve, Irci vas napuštaju, Belgijanci traže da im se poništi krštenje, Nijemci više ne žele plaćati crkveni porez…

Takozvani civilizirani svijet Katoličku crkvu drži zločinačkom organizaciojom. Iskoristite priliku, ne propustite šansu koja vam se u Hrvatskoj nudi, objavite svijetu da su banke opakija organizacija čak i od Katoličke crkve. Ako uslišite moju molbu bit će bolje i nama, sirotim, opljačkanim ušima, i katolicima koji još nisu digli ruke od Boga.

Kad biste bar Vi u ovoj zemlji stali na stranu nas ušiju i ostalih bijednika svijet bi se promijenio. Kako se poput munje o vama širi loš glas jednakom brzinom, ako ne i većom, širio bi se i dobar zato jer bi to bio mirakul. Vaša SČČB, javite se. Tražite od Boga da nam se smanji kamata. Da se rate ne plaćaju u švicarcima. Da prije izbora saznamo kako su svoje bogatstvo stekli lopovi koji će doći na vlast poslije izbora.

Papa Wojtyla izliječio je francusku redovnicu Mariju Simon Pierre od Parkinskonove bolesti. Vi izliječite Hrvatsku od banaka. Ako u tome uspijete, sigurna sam, postat ćete santo subito.

Objavljeno u Nacionalu 25.1.2011.


Posted

in

by

Comments

12 responses to “Otvoreno pismo Kardinalu Bozaniću”

 1. Edo deskovic Avatar
  Edo deskovic

  Izvanredno i duhovito, kao i uvijek, bravo Vedrana, dobro je kada jos netko ovako “ima muda” napisati. S vaka tvoja kolumna je za mene i moju suprugu festa.

 2. Toni Milun Avatar

  Poštovana gospođo Rudan i djelatnici Nacionala. Molim za pomoc. Molim Vas da procitate moj blog -direktno vezan za banke (link je http://volksbankjebalkanbank.bloger.hr/
  Biste li bili voljni objaviti moju pricu?

 3. Stanko Vrazovic Avatar
  Stanko Vrazovic

  Pa kako neznate kako da ga nazovete, kardinala mislim, imam jedan prijedlog:
  Mozemo ga svi zvati Vaša Svetlosti, tj. Vaša Sijalice, ili još pobajbolje Vaša Elektrodistribucijo, to mi se najviše dopada, nekako je produhovljeno.
  Zamislite samo, Njegova Elektrodistribucija, kardinal Bozanić. Ovo prezime potječe sa Kosova, samo su šiptari pravili u svojim slastičarnama bozu.
  Itd…

 4. Stevo Susic Avatar
  Stevo Susic

  Sve ste u pravu. Isusova nauka se krivotvori i prepravalja i pretvara u biznis što dovodi do pada moralnih vrjednosti društva što gramzivcima itekako odgovara. Sto manje moralnih vrjednosti, lakse vladaju izmanipuliranim narodom.

 5. Antonina Pruska Avatar
  Antonina Pruska

  Draga Gdjo Vedrano.
  Na pocetku izvinjavam se sto pisem na vasem blogu, ali nisam mogla da nadjem Vasu e-mail adresu. Ja sam vatrena ljubiteljka Vase knjizevnosti i htela bih prevesti Vasu najnoviju knjigu “Da Bog da te majka rodila” na jezik poljski. Ponudiću ovo izdavackoj kuci koja objavljuje Vase knjige (“Drzewo Babel”) ali htela bih prvo da znam da li je mozda slucajno neko poceo da prevodi ovu Vasu knjigu na poljski jezik? Molim da me kontaktirate, moja mail adresa : toniapruska@gmail.com

 6. Michael Shaskevich Avatar

  U vezi gospodina Bozanica pogledajte “Kardinale, pokaj se” na http://www.michaelshaskevich.blogspot.com
  Dok je u zgradi Jurisiceva 2 bila Srpska banka d.d. kamatne stope su bile pristupacne svim radnim ljudima Hrvatske i bile su stabilne.
  Ako ti nije pravo mozes da me psujes, ali nisu Jugoslveoni bili ti koji su prodali Hrvatsku strancima. Split je izgradila Kraljevina Jugoslvaija, a Pavelic ga je dao Musoliniju pa je izgradio Jasenovac.
  Sa postovanjem, Michael Shaskevich

 7. Michael Shaskevich Avatar

  Oprostite zaboravih.
  U vezi gospodina Bozanica pogledajte i
  http://www.zagrebackanadbiskupija.com
  Takodje i moj razgovor sa Virgin Mary u Medjugorju – bila je savrsena, a real American college girl!
  Kako se kaze “virgin”: na ovom jezku? Zaboravih ime “ovog” jezika, bese li anglo-bosanski?
  Vedrana nije u pravu u drustvu koje nije u pravu.prema tome ona je u pravu.
  Ne zaboravite da je Jugosloven (ivo Andric) dobio Nobelovu nagradu a Srbi i Hrvati dobijaju godine u Hagu.
  I ovom prilikom sa postovanjem, Michael Shaskevich

 8. Vlado Avatar
  Vlado

  Glupost. Frustrirana žena.

 9. michael Shaskevich Avatar

  EUREKA!
  Naslo se. Kako se prevodi engelska imenica “virgin” na anglo-bosanski.
  Anglo-bosanski je zvanican govorni jezik sledecih krajeva sveta:
  Neovisna Republika Hrvatska
  Zamajana zemlja Bosna i Kanalizacija
  Beogradski Pasaluk
  Ponosna MIlogrdija MojTeNegro
  Tacan prevod je “jukferica” (imenica zenskog roda, menja se u svim padezima anglo-bosanskog jezika. Prvi padez klanja, drugi silovanja, treci otimacine i tako dalje).
  Sveta Junkferica Marija je dosla sa dalekih nebesa u Medjugorje da poruci Medjugorcima da glasaju za HDZ. Ovi su je pobozno poslusali. Pale su i pare, sto je najvaznije.
  Za svaki slucaj pogledajte
  http://www.hrvatskapostanskabanka.com
  Budite ljubazni da pogledate Photo Gallery
  I ovom prilikom,
  Vas
  Michael Shaskevich USA (773) 238-7785

  .

 10. Tamara-Azra Avatar
  Tamara-Azra

  žena zmaj 🙂 veliki pozdrav, plačem od smijeha

 11. andrea Avatar
  andrea

  Ovo je predobar tekst, čestitam.

 12. lola56 Avatar
  lola56

  Vedrana,svaka vam čast. Svaki vaš teks me nasmije do suza!