Marš u Vukovar!

Prepisujem iz Novog lista.

Vlada je osnovala Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, javnu ustanovu koja će s početkom školske godine u rujnu 2014. godine sve učenike osmih razreda u dva dana posjeta Vukovaru upoznavati s vrijednostima Domovinskog rata i bitke za Vukovar. Učenici će u Vukovaru boraviti i do Vukovara putovati na trošak države. Tamo će ih voziti autobusi koji će nositi imena devet brigada i devet gradova stradalnika iz Domovinskog rata, a spavat će u obnovljenoj vojarni. Posjet Vukovaru za đake će biti obavezan, a cilj je, kako je objasnio ministar branitelja Predrag Matić, razviti kulturu sjećanja, osigurati suvremeno učenje o Domovinskom ratu, ali i pokrenuti turizam u Slavoniji. U Vukovaru će djeca učiti o najvažnijim bitkama i operacijama Domovinskog rata, a svaki posjet završit će \”školom mira\”, u kojoj će najznačajniji mirotvorci iz Hrvatske i svijeta djeci govoriti o miru, toleranciji i zajedništvu. Dnevno će u Vukovar dolaziti oko tristo školaraca. Uz Vukovar, djeca će morati posjetiti i najbližu značajnu ratnu lokaciju u vlastitom zavičaju….


\"Vukovar\"
Ova me odluka Vlade vratila u prapovijest. U Jugoslaviji su nas toliko davili Narodnooslobodilačkom borbom, Titom, Partijom, Kozarom, Neretvom, Sutjeskom I svinjskom glavom koju je Tito kao dijete skuhao i njome nahranio svoju braću i sestre da ni jedno dijete moje generacije nikad nije uspjelo zapamtiti imena sedam sekretara Skoja. Jednostavno, želudac bi nam se okretao kad bi se od nas tražilo da napamet biflamo price u kojima su partizani uvijek bili heroji koji bi ubili i brata rođenoga ako bi ukrao trešnju sa drveta dok su se tifusari probijali kroz oštro granje.

U svim udžbenicima iz povijesti Nijemci i Talijani su bili zlotvori koji su nam djedove i bake, jedni pojili ricinusom, drugi ih ubijali i odvodili u logore. Istovremeno smo mi koji smo živjeli u Opatiji od potomaka tih gadova očekivali da nam kao gosti ljeti ulaze u kuće, kupovali smo od njih najlonke i naplaćivali im noćenja i doručke. Dok su naše pretke od četrdeset i prve do četrdeset i pete Talijani i Nijemci umlaćivali, svake školske godine ispočetka, ljeti su nam njihova djeca plaćala udžbenike u kojima smo morali proučavati dešavanja u Jajcu. Možda baš zato ja ni dan danas ne znam kako se zvao pas koji je Titu spasio život ispred neke pećine u Daruvaru.

Zato sam protiv da za koju godinu moja unuka krene prema Vukovaru. Znam što će joj tamo govoriti ali znam i što joj tamo neće reći. Reći će joj da je Vukovar grad heroj, da ga je napala zločinačka JNA i ostali Srbi. Neće joj reći da je Tuđman žene i djecu koja su pobjegla iz Vukovara a sklonište su našla u Istri autobusima vratio u Vukovar da bi tamo bila pobijena.

Nitko im neće reći da je Tuđmanova Hrvatska uložila nadljudske napore da Vukovara više ne bude. Djeci će se jasno reći da su Srbi bili ti koji su uništili Vukovar, ne samo Vukovar. Priča o mojoj generaciji dokazuje da Vlada ide krivim putem. Djeca koja danas nisu glupa kao što to ni mi nismo bili dva će dana u vojarni slušati priče o četnicima a onda će na ekranu državne televizije vidjeti kako se u nekom Dubrovniku ili Opatiji na rivi ližu srpski predsjedni četnik Tomo i žrtva Hrvat Josipović.

O čemu se tu radi, pitat će se klinci stari petnest godina.  Ako se Tomo preko noći može iz četnika pretvoriti u civiliziranog gospodina možda ni svi Srbi nisu četnici? Po istoj logici, možda ni svi Hrvati nisu sveci? Pročitat će, internet je čudo, da je hrvatski general u Gospiću pucao u glavu bespomoćnoj ženi. Da je drugi hrvatski general u Osijeku civile pojio kiselinom…

Teško da će te priče biti tema u Vukovaru. A još je nevjerojatnije da će netko klince povesti u Ameriku da tamo u nekoj vojarni u Vašingtonu  proučavaju ulogu Amerike u Domovinskom ratu. A još je nevjerojatnije da će im netko u Vukovaru reći kako su banke uz pomoć hrvatskih političara koji nisu ni četnici ni Srbi pobile više građana Hrvatske nego četnici. Službeno, sto tisuća ljudi plus djeca, plus unuci, plus praunuci.

Dokle, jebote? Ako već ova vlada želi djeci reći istinu o tragediji koja je razorila Hrvatsku neka djecu jednom godišnje odvede u bilo koju banku koja posluje u Hrvatskoj.  Djeci ne bi trebala dva dana da shvate tko to već godinama u Hrvatskoj nosi šubaru i kokardu na glavi.

foto: turizamvukovar.hr


Posted

in

by

Comments

65 responses to “Marš u Vukovar!”

 1. dopke Avatar
  dopke

  Nemam reči, svaka vam je na mestu !!! Ja, kao nacionalista, iznad svega poštujem vaše mišljenje.Nemojte me pogrešo shvatiti , volim Srbiju i sve što je srbsko, ali ni jednoga trenutka ne osporavam vaše Hrvatstvo i neka vam je na časti što dokazujete vaš indentitet !!!

 2. Jaca VA Avatar
  Jaca VA

  Znam zbog cega Vas cenim ali mi je iznova drago kada mi to potvrdite, mudra i hrabra Vedrana! Dokle vise tog trovanja, pitam se dok citam ovakve redove. Strah me i pomisliti u sta ce se pretvoriti ta mlada bica kada, pritisnuta siromastvom, budu odrastala u svojevrsnoj izolaciji a krivce za sve nevolje naucena da vide u Srbima. Strasno! Moja generacija je, uceci o Jasenovcu, shvatila da su zlocine cinile ustase a ne Hrvati. Zato, hvala Bogu, danas nemam mrznje ni prema kome. Tek strah od ljudske gluposti i ostrascenosti koje su koreni svih zala. Jos jednom, bravo za tekst!

 3. Peđa Stojnić Avatar

  Poštovana g-đo Rudan,
  svaki put me ponovo,u isto vreme, oduševite i šokirate Vašim razmišljanjem i pisanjem. Vi ste jedna iskrena, poštena i hrabra žena.
  Iskreno se nadam da će biti prilike da Vas upoznam, nadam se kad budete promovisali novu knjigu u BG 🙂 jer prethodni put nisam bio u BG-u.
  Sve najbolje Vam želim.
  Pozdrav od rođenog slavonca iz BeGe-a

 4. Svetlana Živković Avatar
  Svetlana Živković

  Kuče se zvalo Reks.

  1. Nenad Avatar
   Nenad

   Kuce se zvalo Luks.

   1. Lux Avatar
    Lux

    Kuce koje mu je spasilo zivot u DARUVARU nije se zvalo ni Reks ni Luks.

  2. iva Avatar
   iva

   zar se to nije dogodilo u DRVARU ? a pas se zva Hund ?? Rex ??

   1. gandzetu Avatar
    gandzetu

    Hund je na nemackom pas,a nemacki ovcar je Reks iz epopeje o partizanima,a sta se stvarno izdesavalo licno cu pitati Svetog Petra kad ga budem vidijo,ali vam necu moci javiti jer veze izmedju neba i ovog naseg pakla su u prekidu vec milenijumima.Jap.

 5. Sale Avatar
  Sale

  Crno-bijeli svijet… Kazu da vreme leci sve, ali se bojim da nece izleciti Hrvate od uloge zrtve i vidjenja Srba kao zlocinaca. Razmisljao sam o razlozima toga fenomena I dosao do zakljucka da je u pitanju religija i odbojnost prema Orijentu. Kako drugacije objasniti da se postuju i simpatisu Nemci/Austijanci i Italijani kada su i jedni i drugi jahali Hrvatsku vekovima i cinili zlocine prema civilima. Valjda je lakse preci preko svega ako su u pitanju katolici i “zapadnjaci”.

  1. Marijabela Avatar
   Marijabela

   Sale, na tragu ste pravog odgovora. Religija je vrlo utjecajna i kod kršćana, koliko god se zaklinjali u odvojenost crkve od države, u stvarnosti uopće nije tako. Naš poznati pisac Stanko Lasić, dobitnik mnogih književnih nagrada, u jednom je intervjuu rekao da mu je srpski jezik jednako udaljen kao, finski, švedski i ne znam koji još. Pa kad jedan poznati pisac to izjavi, što očekivati od “malog” i sličnih. Možda bi se u ovom slučaju odgovor našao i u narodnoj poslovici – “sličnosti se odbijaju, a suprotnosti privlače”.Iako nam jezik nije u potpunosti isti, sličan je toliko da nam ne treba prevoditelj. Bilo bi zanimljivo slušati Stanka Lasića kako čita ili govori finskim jezikom, recimo. Dok je to izgovarao njegov mozak bio je u totalnoj blokadi.

  2. bobo Avatar

   pa sale moj ne znam sta su srbi radili po vukovaru,sadili cvece mozda ili mahali nozevima,gde zivis ti protuho!!

  3. opaska Avatar
   opaska

   nema fenomena! nije u pitanju ni religija, ni odbojnost prema orjentu – radi se o svakodnevnom, namjernom i svjesnom ispiranju mozga radi omogućavanja pljačke i iskorištavanja robovskog rada; kada bi djecu obavezno vodili u auscwitz i redovito im pričali u školi kako su nijemci loši i zli, mrzili bi nijemce; izabrali su srbe jer je to jednostavnije i efikasnije (a i neki bogati nijemci će lakše doći do našeg bogatstva)

 6. Yanko Avatar
  Yanko

  Rekao bih da je pećina bila u Drvaru. 🙂

  1. Biljana Nikolić Avatar

   Zar zista misliš da Vedrana nije znala je pećina bila u Drvaru???? Ako to nisi skužio, onda nisi skužio ništa…..

 7. Kozeta Avatar
  Kozeta

  Ja radim u školi ajme već vidim naredbu odlaska…..do sad nisam to niti znala Vedtana svaka vam čast……ja sve tako mislim al me strah reć……..priznam…….

 8. LovE Avatar
  LovE

  Dok je on psovao majke balijske i ustaške u Vukovaru, ja sam jeb*vala majke četničke i ustaške u Sarajevu za vrijeme rata (on je tada imao 11, ja 12 godina). Sada smo muž i žena i ne pada nam na pamet svoju djecu učiti sranja koja su nas učili. Hvala ti Vedrana na tolikoj hrabrosti!!!

 9. Goca Avatar
  Goca

  E pa dakle, ova zena je boginja !!!! Bre !

 10. mali Avatar
  mali

  Moj Rudane, ili bolje, kako vi lažete, odnosno ,Tuđman je razorio Vukovar da bi u taj isti Vukovar došli “sveci” četnici, a grubi hrvatski puk da izađe kako bi “sveci” uzivali u lipotama ruševina na koje je Tuđman i njegova jalija pucala iz najmoćnijih oružja u Evropi u to vrijeme. Baš je taj Tuđman injegovi generali totalno narod krivo usmjerili, tj da su oni pucali po Vukovaru a ne “anđeli” Evo Rudonja tebe predlažem za nobelovu nagradu za najveće otkriće 20, i 21. stoljeća. e moj Rudonja, ako ti se nesviđa u ovoj zemlji i ako misliš iz svoih smrdljivih usta sijati mržnju, krojiti povijest kako bi ti želio da je onda lipo put pod noge i skrasi se tamo gdje će tvoja otrovna vatra pasti na plodno tlo. Jer Rudonja vriđaš , poginule i invalide branitelje. Rudonja….Rudonja.

  1. Marijabela Avatar
   Marijabela

   Dobar ti je nick, mali. Samo na prvi pogled do polovine rečenice čitatelj ne može zaključiti da ti je i mozak mali. Do polovine druge rečenice i glup bi čitatelj shvatio da ti mozga uopće i nemaš. Imaš neki naboj primitivizma koji te tjera da vrijeđaš Vedranu, Nobela pišeš malim slovom Jedino se Hrvat i Tuđman, po tebi, piše velikim slovom? Dijalekt ti je prepoznatljiv, kao i tvoj svjetonazor. Ti si jednostavno mali ! Nije ti tekst duhovit i ne razumijem zašto Vedranu nazivaš Rudonjom. Pa ona je žena. I to kakva žena, CARICA, ali ti ovakav nikakav, mali, to ne razumiješ. Ovo što si napisao su najobičnije floskule, opća mjesta i tisuću puta ponovljene od takvih kao ti. Ipak nisu postale istina, jer će se istina utvrđivati još dugo vremena i srećom, neće je istraživati neobrazovani tipovi koji znaju samo da su Srbi zločinci a Hrvati anđeli, žrtve. Da ti bude jasno, ja sam Hrvatica (rodili su me Hrvati). Zbog takvih kao ti često požalim što sam to što su mi roditelji dali. Ja se, naime, stidim zbog tebe i takvih. Hrvatska nije otok, ili kako narod kaže, Janko sam na svijetu, pa da ne bi trebala voditi računa kako se ponašaju njeni građani prema građanima drugih država, osobito onih koji su joj u neposrednom okruženju. Zbog sukoba , pa čak i ratova, ne može vječno trajati mržnja i želja da oni tamo preko svi pocrkaju jer su nam nanijeli zlo. Kad bismo svi prihvatili tvoju logiku, rat, pa i klanje s jedne i druge strane, trajao bi vječno. Ja na to ne pristajem, prvenstveno radi moje i druge djece i spremna sam se na svoj, meni dostupan način, suprotstaviti tebi i svima koji misle i djeluju kao ti. Pošto si ti bio prost i užasno si uvrijedio Vedranu, a ja mislim kao i Vedrana, dakle uvrijedio si i mene, odgovaram ti na tvoj način.

   1. Miki Maus Avatar
    Miki Maus

    Poštovane gospođe Rudan i Marijabela!
    Vi ste predstavnice pravih Hrvatica, koje vole Hrvatsku i Hrvate, a ne mrze druge!
    Dok je takvih – ima nade za Hrvatsku kao kulturnu i civilizovanu zemlju.
    Ipak, kao što je Hrist rekao: “Oprosti im Bože – ne znaju šta rade!” – tako i “malom” treba oprostiti što neke stvari nije na prvi mah shvatio.
    Nije on kriv, već oni koji su ga indoktrinirali.
    Na ovom blogu sam bio vređan bezbroj puta od tih koji ne mogu da shvate da svaka medalja ima dve strane.
    Niko/nitko ne traži od Hrvata i drugih da kažu: “Mi smo za sve krivi – Srbi iliti ćetnici su u pravu!”
    Ma, to bi bilo maloumno i umobolno, ali ni kontra teza po kojoj su za sve, ama baš sve – krivi drugi, isto je tako maloumna.
    Mladi ne znaju kako je počelo! Oni samo reprodukuju ono što je u njihove mozgove programirano.
    Pitanje zašto neki hrvatski građani toliko mrze Srbe i naglašavaju navodni njihov genocid (a Srbi su proterani iz Hrvatske) leži u podsvesti kolektivne griže savesti zbog onog što su neki hrvatski građani učinili srpskom narodu u I i II svetskom ratu, a i u poslednjem.
    Sve je to po onoj narodnoj. “Držte vuka!”
    Gledam ovde u Tamo daleko i danas neke sa ispranim mozgovima koji “srbuju”. Postoje tri vrste tih osoba, Jedni predstavljaju onaj jadni i bedni sloj sa dna društvene lestvice koji se samo na taj način mogu istaći i na trenutak pokazati kao “neko”.
    Drugi su propali kao pisci ili neki drugi kulturni poslenici, pa je jedini način da izađu iz anonimnosti koja ih guši da “srbuju” i brane i one Srbi koji to ne zaslužuju.
    Treću grupu čine “profesionalni nacionalisti” koji svoj politički status grade na veličanju srpstva. To su takođe nepotvrđeni i iskompleksirani ljudi.
    Pogledajte samo kako ti “veliki” branitelji srpstva, rvatstva…izgledaju. Koliko njih uživa ili/i rastura drogu ili se bavi kriminalnim aktivnostima pod zaštitom pojedinaca iz politike i raznih grupa iz tajnih službi.
    Na Balkanu ništa novo, SAMO NOVE OVCE I NOVI PASTIRI. Pripremite mozgove za ispiranje i preprogramiranje.

  2. Sg Avatar
   Sg

   Mali zakaj si “mali”,pa zar ti još uvijek ne kužiš da je Hrvatska odavno otok!? Ma daaj, Vukovar je bačena koska koju treba glabati umjesto velkih problema nezaposlenih i narodne pljaćke. Ćekaj ti živiš bajno, si bez kredita?

  3. iva Avatar
   iva

   ….tip je skroz retardiran, jos se zove mali…c c c c c c

  4. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   @mali, pogledaj i drugu stranu medalje, čini mi se da su obe tamne, razlika je samo u nijansama.
   http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:432713-Zadar-Ekshumirano-jos-56-Srba

 11. Maryo Avatar
  Maryo

  Ajme majko nepismene žene, seres gluposti. Odi zuri u sunce ili tako nesto…

  1. Slaven Hrvatin Avatar

   Loša ideja. Vidiš što je tebi učinilo.

   1. krajputas Avatar
    krajputas

    Ja imam veoma jednostavan savet – da deca prvo posete Jasenovac pa onda i Vukovar. Jasenovac vam zvrji prazan a verujem da ce i taj novi muzej u Vukovaru stici slicna sudbina.

 12. L.Avica Avatar
  L.Avica

  Povijest se ponavlja, ali svaki put sve više košta.
  winston-churchill

 13. zvonko Avatar
  zvonko

  e moj mali ..Mali si svugdje a po najvise u mozgu .

 14. babo Avatar
  babo

  E moj mali….javija si se e da bi blebeta, laja na zvizde, a ća si reka? Nalupa si se gluposti i sad ti ne triba se više javit dvi godine najmanje. Eto, bija si na internet, vidili smo te i zasitili smo te se!
  Adijo.

  1. Marijabela Avatar
   Marijabela

   babo, nasmija me ti baš onako dobro.
   Svanuo lijep sunčani dan i nakon prošle duge zime trebalo bi izići van i uživati u prirodi i družiti se s ljudima, razgovarajući o običnim stvarima (vremenu,djeci,kućnim ljubimcima),nikako ne o politici. Nažalost, ljudi su,barem oni koje ja susrećem, uglavnom namršteni i zabrinuti, svako žuri nekim svojim poslom i nema, osim kurtoaznog pozdrava, ni osmjeha, ni kako si ili ste. Ne pomaže ni to što govorimo i s t i m jezikom, što dijelimo “sve dobro i zlo” i vjerojatno u 90%- broju pripadamo istom plemenu (onom od stoljeća sedmog).
   Na ovako dražesno raspoloženje samo nam je falilo još to da nas dodatno “nabriju” nedavnom poviješću i “istinom” o Domovinskom ratu.Bojim se i pomisliti te istine proizašle iz zabilješki izvjesnih povjesničara i kakve bi učinke moglo imati na psihu vrlo mlade populacije koja je ionako već dovoljno zatrovana temom četništva i ustaštva. Koliko god internet može imati i štete za psihički razvoj djece zbog konzumiranja neprimjerenog sadržaja, toliko ima i prednosti jer oni inteligentniji i znatiželjniji imaju mogućnost pročitati i nešto drugo nego što čuju u školi od učitelja i vjeroučitelja i roditelja. To im pruža mogućnost samostalnog zaključivanja. Znam jednog 14-godišnjaka kojemu je pravi košmar u glavi upravo zbog povijesti. Naime, učitelji i vjeroučitelji, kao i udžbenici iz povijesti o Domovinskom ratu govore puno drugačije nego što mu govore roditelji o istoj temi i bio je zbunjen i nije znao kome vjerovati. On veoma poštuje svoje roditelje i vjeruje im, pa je zaključio da ono što čuje u školi i što piše u udžbeniku, nije prava istina. Da bi bio sasvim siguran da su njegovi roditelji u pravu okrenuo se internetu isčitavajući razne tekstove i što je veoma važno, iz različitih izvora. To je radio mimo znanja svojih roditelja da ih ne uvrijedi.što provjerava ono što su mu rekli. Zaključak je vrlo zanimljiv i meni se čini, razumljiv. Niti su njegovi roditelji apsolutno u pravu, još manje oni drugi. Njegovi roditelji su također svoje mišljenje formirali na temelju “činjenica” koje su im prezentirane.Oni drugi su svijesno, vrlo često, događaje opisivali u skladu sa željenim ciljem. Ako prihvatimo zaključak koji je stvorio taj pametni dječak, ništa nije sasvim onako kako izgleda. Nakon toga iskustva, taj je dječak zaključio da sve podliježe provjeri i da ne treba apriori prihvatiti sve što nam se kaže bez obzira tko kaže.
   Opisani slučaj je istražio profesor povijesti i dio je njegovog magistarskog rada. Ja sam ga samo slobodno prepričala.
   Nažalost, bojim se da je malo takvih učenika, osobito kad su usaglašena mišljenja roditelja i nastavnika.
   Iskoristiti ću priliku još samo da Vedrani čestitam na hrabrosti. Još će biti p u n o napisa na ovu temu kojima će je razapinjati na križ, a nije mi daleko od pomisli, da će se naći i neka ostrašćena budala koja bi je i fizički mogla ugroziti..Mi koji cijenimo njezino pisanje možemo se “obračunati” s njenim mrziteljima na blogu, ali ne možemo je fizički zaštititi. Zbog toga je važno ne ustručavati se “oplesti” te mrzitelje onako kako zaslužuju. Trebaju shvatiti da mislimo isto kao i Vedrana i da se ne bojimo tih gadova. Uzimam si to pravo tako ih nazvati jer su mi uzeli najljepših 20 godina života i pretvorili ga u noćnu moru. Pa zar to nije dovoljan razlog za pobuniti se, makar i tako kako mi na blogu činimo?
   Srdačno i s veseljem pozdravljam sve blogere koji misle kao Vedrana.

 15. Vanja Avatar
  Vanja

  CARICE!!!

 16. Dubravko Sambol Avatar
  Dubravko Sambol

  Rijetko dobar članak, bravo Vedrana. Jednom sam napisao da ste jedina javna osoba/novinar koja će realno i objektivno napisati članak o stanju i razmišljanju naših kvazi političara. Sada to ponavljam, svaka Vam čast i sve pohvale. (y)

 17. Shorty Avatar
  Shorty

  Svaka čast Vedrana! Kad bi barem više ljudi javno pisalo i govorilo ovako kao vi, možda bi se nešto i promijenilo. Nisam znala da Vlada sprema to što sprema i mogu reći da sam u šoku. Jadna li su naša djeca, kad i 20 godina nakon svega slušaju o ratu. A kao što si rekla – treba im pričati o bankama i njihovom razaranju države!! To nitko neće spomenuti. Govori se samo ono što je “prihvatljivo” i nekima jedina “istina”, a istine nigdje!

  1. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   Shorty
   Pa, treba skrenuti pažnju javnosti sa dnevnih problema, nezaposlenosti, gladi…
   Najbolji način je usmeriti bes na nešto što je u podsvesti.
   Politika je najveća kurva. Koristi se najpodlijim metodama da zavede mase i njima vlada.
   Na primer, Milo u ME gradi svoj uspeh na izborima godinama na antisrpskoj politici.
   Više od trećine u ME su nepravoslavci i automatski ima toliko glasova, plus oni koji su se obogatili, pa glasanje uz LK onih kojih nema….eto ti 51% i vladaj do kraja života! Velellepne vile na moru, automobili, jahte…Kada je dožao na vlast imao je džemper i neka stara kola, a sada… “Za sve su krivi Srbi, Jevreji i Romi…???” Neki bi hteli novi Jasenovac!
   Raja je raja i ko joj je kriv što je glupa. Onih 10% žive kao u bubreg u loju i traže dežurnog krivca.
   Više od 300.000 Srba više ne živi u RH. Ima ih tamo za “ukras”, ali Kerumu i drugim srbomrscima i danas su Srbi krivi za sve.
   On hoće da podiđe onim srbomsrcima iz Hercegovine i drugim da bi se održao na vlasti. Briga njega i za Srbe i za Hrvate.
   To je to. Egoizam je u osnovi svakog zla.
   DA LI ĆE TA DECA KOJA IDU U VUKOVAR IĆI I U JASENOVAC. AKO JE TO TAKO – U REDU!

 18. nevena hodzic Avatar
  nevena hodzic

  Perfekt.nemam rijeci.potpuno sam zadovoljna.odoh u kupovinu……perfekt

 19. domagoj.bogoljub Avatar
  domagoj.bogoljub

  NASI KOMENTARI SU OD REDA PREGNJUSNI. MI SMO FANOVI U CIRKOSU, KAO UVIK- NE PLACEMO. SVAKI ISPRAZNI TRBUH- KOMENTAR, I JE SRETAN !!! VEDRANA, I AKO PREBLAGA BILA PRAVEDNA !!!!! N-E-P-R-A-V-D-A, NE ZANIMA NI SRBE NI HRVATE. VUKOVAR JE NAJVECI HRVATSKI ZLOCIN: SRBI SU BILI 65% SAMO DAN PRIJE ULASKA TUDMANOVIH HORDI. U 2 DANA SU PONESTAJALI. ANGEO MILOSEVIC, JE CEKAO SPRECAVAO POMOC, KAO I JNA, U NADI DA CE SE NA MIRAN NACIN RJESITI. MJESEC DANA BEZ ISPALJENOG METKA, PA JE PREKO 5000 VOJNIKA- GOLUBA, POBIJENO TUDMAN JE PONAVLJAO CINJENICU DA SU NJEGOVE HORDE KOD VUKOVARA POBILI UKUPNO IZMEDJU 15000 I 20000 VOJNIKA JNA. TKO CE TO ZABORAVITI- ZNAM- SAMO SRBI- PA OK NEK IM BUDE!!! ODLUKE VLADE DA I DALJE LAZE JE NAJZLOCIN. SAMO VECINA-65% SRBA MOZE ODLUCIVATI DALI CE SE DOZVOLITI I LATINICNO PISMO. AKO ONI SAMI ZELJE MAKNUTI SVOJE PISMU– SVAKA IM CAST ! VUKOVAR JE NAJ- HRVATSKI ZLOCIN !!!!!!!!

  1. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   Domagoje,
   Čuvaj se! I meni su ovde u Tamo daleko pretili oni krezubi, zaraslu u bradu sa kokardama, ali oni nisu toliko opasni jer su uglavnom stalno pijani.
   Međutim, mnogo su opasniji oni “navijači” – nabildovani momci, sa debelim vratovima i istetoviranim mišicama.
   Njima je sva pamet u mišićima, a u glavi im je samo obična siva masa kao glina. Propali učenici i studenti, ni seljaci, a ni građani, pripadnici jedne izgubljene generacije, odnosno generacije gubitnika.
   Među njima ima i onih iz raznih službi koji su najgrlatiji, kao i oni poludrogirani ili u derilijumu.
   To su “najveći” Srbi, Hrvati, Bošnjaci…
   Da li su samo oni krivi ili i društvo koje je svojom nebrigom dozvolilo da budu tamo gde jesu!

 20. Kira Avatar
  Kira

  Mogu samo reći da se i danas sjećam školskih ekskurzija u Jasenovac, na zgrčenu skulpturu na ulazu u muzej i filma koji su nam servirali. Dakle, nove generacije djece zrele su za ukalupljenje i formatiranje mozgova. Samo mi ovaj potez Vlade malo vuče na ulagivanje širokim masama.U krajnoj liniji dolaze novi izbori, pa da se ne ponove rezultati od onih za Europski parlament, treba se potruditi. Ovo je zbrzano i ishitreno, a i inače u zadnje vrijeme reagiraju prilično nervozno i nedorečeno.

 21. nenad novakovic Avatar
  nenad novakovic

  U Jožino vrijeme istorija je u osnovnoj i srednjoj školi
  bila najlakši predmet. Ko je znao nabrojati sedam ofanziva, vrijeme i mjesto gdje su se odvijale,
  debela trojka mu je bila zagarantovana.
  U školama istočno od Drine trebalo je još “nabiplati” Kosovski boj i devet Jugovića.
  Istorija se ponavlja. Vladajućoj vrhuški u Hrvatskoj treba jedno monumentalno hodočastište, gdje će se malim osmacima objašnjavati da je “odbrana” Vukovara bila presudna u Domovinskom ratu, kao što su nas nekad zaglupljivali pričom da je pogibija
  14.000 srpskih mladića na Sremskom frontu, od novembra 1944. – do aprila 1945., bila genijalna Jožina taktika, koja je ubrzala pad Trećeg rajha!
  Dok se budu mladim osnovcima držale lekcije o
  tromjesečnoj četničkoj opsadi grada na Vuki, naravno neće se nikada pomenuti Jasenovac.
  Pa ni Joža bravar nikad se nije udostojio posjetiti
  to stratište, konclogor, jedini u okupiranoj Evropi u kojem Njemac nije bio zapovjednik. Zato je mnogo
  puta posjećivao Tjentište na Sutjesci. Valjda
  zbog interesantnijeg krajolika, gdje puca veličanstven pogled na vrhove Zelengore i Maglića.
  Na Ljubin Grob, odakle Dalmatinci poručiše da – dok i jednog ima u životu, Njemci neće proći. A kad i poslednja puška utihne, znajte da na Ljubinom grobu više nema živih proletera.”
  Banke su postale naša mora. Zaboravićemo ćetnike
  i četnike, pri najezdi i ropstvu kakvo nam priprema Bankarska ofanziva.
  Možda je pošlo po zlu onog momenta, dok se još ginulo pod Vukovarom, kad je moćni nono poklonio svom devetnaestogodišnjem unuku cijelu, cjelovitu – Banku!
  Sred Zagreba!

 22. Frozen Is Hell Avatar
  Frozen Is Hell

  Svaka čast ovoj ženi koja si je dala truda, samo mi ne ide u glavu, kako itko iz generacije koja je rođena prije ili za vrijeme rata, može sijati mržnju i tražiti pravdu u bespravnom klevetanju. Ja sam rođen 89. u familiji u kojoj su svi bili dragovoljci, pa čak i moja luda mater je htjela ići u rat, da ju ujak i djed nisu od toga okanili, možda bi budala ošla i poginila tamo na nekoj livadi…
  Žalosno je što pored svega, nakon svih tih godina bolne rane se konstantno otvaraju, a tolerancija je zadnja rupa na sviralu, nitkome nije došlo na pamet da umjesto bolne povijesti, djecu uče toleranciji i prihvačanju svakog pojedinca. Ali umjesto toga trpaju ih lažnim informacijama i ispiru jadnoj djeci mozak nacionalizmom, to je ovaj rat omogućio svima nama, srbima i hrvatima, da umjesto bratstva vidimo mržnju, a vladu kao svetog proroka koji nas vodi u obečanu zemlju… Ovo nije svijet u kojemu želim jednoga dana odgajati svoje djete.

 23. domagoj.bogoljub Avatar
  domagoj.bogoljub

  Hvala postovani Miki Mause, samo sebi stvaram probleme, jer ovo blato, ISTINA ne zanima, a ti se usudjujes njima prenositi ISTINU. Ne isplati se, ali…

 24. VLADO Avatar
  VLADO

  Malo me je sram da objašnjavam što je Vedrana htjela reći jer, čini mi se, to je je kristalno jasno. Ipak čitajući komentare vidim da je mnogima zbrka u glavi ili u crijevima. Evo reći ću kako ja to vidim, a Vi mi recite da li griješim. Vedrana je dakle, po mojem mišljenju, u ovom članku rekla samo jedno, a to je da smo svi skupa iz komunističkog totalitarizma uz pomoć rata preskočili u kapitalistički totalitarizam-nikako u demokraciju. Amen.

 25. VLADO Avatar
  VLADO

  PS. hrvatsko-srpski problemi samo su tanak okvir za jednu širu sliku, bolje reći VIC, koji pričaju i koji će pričati bankari u USA i šire, te drugi gospodari svijeta iz sjene.

 26. Janko Avatar
  Janko

  a da klinci, jedno polugodište provedu u kasarnama, a jedno u školi ?! Malo je dva dana za takav rat

 27. Glas razuma Avatar
  Glas razuma

  Mislim da bi bilo bolje da decu vode u muzeje, na hidrocentrale, u rudnike, u preostale fabrike, pa i u cirkuse.
  Poslednje mesto gde deca treba da idu su mesta smrti – stratišta. Tu gde se igrala smrt sa ljudskim životima – nije mesto deci koja tek počinju da žive.
  Ni Vukovar, ni Jasenovac, ni Srebrenica, ni Skelani, Kravice… mnogo ih ima, pa ne vredi nabrajati.
  Na ta mesta treba slati političare da kleče i da se izvine žrtvama, ali i da spreče da se zločini više ne ponove!

 28. Budimir Novakovic Avatar
  Budimir Novakovic

  Da malo popravimo stvari… Vedrana ovim pisanjem ste potrdili da niste pomno pratili nastavu! 🙂 Pas je bio Luks i dragovoljno je dao svoj život za druga Tita, ali NE KOD NEKE PEĆINE U DARUVARU, nego za vreme bitke na Sutjesci…

  Kao i obično, odličan tekst

  1. vinkywink Avatar
   vinkywink

   Nije se zvao Luks nego Reks..

 29. legionar Avatar
  legionar

  Ma nisu banke razorile Hrvatsku već pametovanje i ne rad , hvala dragom Bogu da tko pošteno radi uvijek ima….dok drugi pišu i čitaju svaki dan ovakve gluposti mi koji volimo raditi imamo ….vidim po komentarima da če Opatija biti Опатија i treba kad ne želimo raditi već pisati o glupostima a ne djelovati (kukavičje jaje),ko bože stalo ti do zlostavljanih žena,bolesne djece,Hrvatske ili Balkanske pravde i.t.d. samo obično laprdanje i punjenjenje ega na štetu ovih budala što sve to čitaju i uvijek svršavaju a kad treba u životu se izboriti za svoje stavove onda su im svi krivi Srbi,Hrvati,Banke,Ameri,Izraelci,Vlada,Crkva , uvijek netko drugi….hahahha…ma super si im svima odbrusila kao i uvijek i šta čemo sad dalje ,kako dalje, pa molim te ti nas svevišnja izvuci iz svih kriza i problema u koje nas je netko treći uvukao hahahahaaaa !!!!!! ma i ja sam budala što još uvijek čitam tvoje “hrabre” napade na sve živo ,ovo me podsiječa na onaj film “UBI IH SVE I VRATI SE SAM” hahahaha koja si ti manipulatorica a ovi se jadnici uvijek lože…pusa matora !!!!!!

  1. Marijabela Avatar
   Marijabela

   Legionar, ne znam je si li nick izabrao po zanimanju ili po simpatiji. Kako god, nije nešto s čim bih se ja hvalila jer to nije časno već vrlo prljavo zanimanje, plaćeni ubica. Toliko o tome.

   Ja sam ti vražja “baba” i ne propuštam odgovoriti, ma tko to bio, ako mislim da je prešao neku granicu koju ne bi smijo priječi. Ti si je prešao i nas koji čitamo Vedranine kolumne nazvao neradnicima i jadnicima jer kao drugo ne znamo, a njeni su tekstovi, uglavnom, za ne inteligentne. Nisi objasnio zašto ti (inteligentan i vrijedan) čitaš isto što i mi. Javio si se za naše dobro da nas “spasiš” od vrhunske manipulatorice, jer mi jadni, naivni i glupi neradnici ne shvaćamo to.
   Uzalud se trudiš. Niti ćemo mi prestati čitati i pisati komentare, niti ćemo prešutjeti ako se
   nađe još pokoji Legionar sa sličnim komentarom. Brini se ti za sebe i dalje vrijedno radi ali nemoj ići u postrojbe legionara, rekla sam ti zašto.
   Imam još samo jedan prijedlog. Ponudi aktualnoj Vladi svoj projekt zapošljavanja. Oni to jedva čekaju. Ti znaš da svatko tko želi može raditi i imati (valjda novca), a Vlada to ne zna. Pomozi im i prestani čitati Vedranu Rudan. Ti to ne razumiješ.

 30. Mimi Avatar
  Mimi

  Odgovor na ovo pitanje je vrlo prost i jednostavan. Pošto smo imali iskustvo sa prošlim ratovima i drilovanjem govnima istorije koju su pisali pobednici, gde su opet bile jedina žrtva jadni i nepismeni narod, trebalo bi na ovim prostorimai zamoliti one pod čijim smo i mi i vi protektoratom da sednu i da nam je zajedno napišu (Nemci, Ameri, Rusi), jer mi to nismo u stanju sami racionalno uraditi. A ove koji nam je pišu negde za to vreme zatvoriti i izgubiti ključ, dok ne bude napisana.
  I, još nešto, Veki, Vedro, zbog ovakvih tekstova naša D.Vujasinović, Ćuruvija i ostali su bili streljani i sada su pod zemljom, čuvajte se, za ovakve tekstove se minimum ide u mardelju, ako ne i nešto gore…

  1. VLADO Avatar
   VLADO

   Molim sve one koji koriste sintagmu “JADNI NEPISMENI NAROD” da već jedan put prestanu. Jebeš jadni nepismeni narod, budale i treba jebati. Taj jadni narod imao je priliku da se opismeni i odiplomi u Titoslaviji tijekom pedeset godina, a tko ju nije iskoristio sada neka se puši ili ga nekome popuši.

   1. Slaven Hrvatin Avatar

    Tako je! Tko nije sociopat neka jede govna!

    Nekako mi se ne čini da si pripadnik onih koji “jebu nepismeni narod” nego pripadnik istog tog naroda koji se pravi da je prosvijetljen i time, kao, iznad njih.

    A pravilo je jednostavno – možeš biti vuk ili ovca, a prosvijetljena ovca i dalje je plijen… ali bez zaštite stada koje je olako prezrela.

    1. VLADO Avatar
     VLADO

     Naravno Slavene, elita se ne mota po blogovima. Ne pravim se da sam iznad bilo koga, ali mi je dodijalo da netko stalno laje ili reži “u ime naroda”. Nekada je i policija hapsila u ime naroda. Narod nije ni jadan ni nepismen, ni ovca ni vuk. Takav je kakav je.

 31. legionar Avatar
  legionar

  Marijabela vidiš da si nepismena legionar uopće ne znači plaćeni ubojica ali ako tebi tako odgovara nek ti bude..a i čitaj šta hočeš , navijaj za koga hočeš, voli kog hočeš , krivi za svoj život koga hočeš šta se to mene tiče…

  1. Slaven Hrvatin Avatar

   To je točno. Plaćeni ubojica se mora kriti od zakona, a legionar to čini otvoreno.

   1. Miki Maus Avatar
    Miki Maus

    “Opasan” si ti Slavene!
    Ko ti je kriv što si si dušeznanac, kako kaže narod. Volim te kratke i cinične žaoke. Malo da razmute žabokrečinu!

  2. Marijabela Avatar
   Marijabela

   Legionar, hvala na poduci, ali nisi mi objasnio što to jest – legionar. Molim te objasni jednoj nepismenoj babi, pa da i ona to zna.
   Znam da smo učili o Rimskim legijama ali to je bilo davno i nisi mogao biti u tim legijama. Ja, nepismena, nažalost znam samo za te i Francusku Legiju stranaca (pišem to velikim slovima jer je to zvanični naziv, dakle ime). Vidiš kako si me prestrašio svojom konstatacijom da sam nepismena. Gotovo ti se ispričavam što pravilno pišem, ili, možda, ne pišem? Ti si pametan i pismen pa ako mi odgovoriš, molim te poduči me usput.
   Slaven ti je objasnio u čemu je razlika između legionara i ubojice, pa neću ponavljati. Samo ću reći BRAVO SLAVENE ODGOVOR KRATAK I JASAN. Ne odustajem od toga da je to jedno te isto, “prljavo” zanimanje – unajmljeni ubojica.O tim ljudima mislim vrlo loše i kad bi čak UN donio neku deklaraciju kojom bi to nazvao časnim zanimanjem, ja ne bi promijenila mišljenje. Zato neću ni nakon što mi ti objasniš razliku. Tvrdoglava sam, valjda.

 32. Slaviša Vajner - Čiča Avatar
  Slaviša Vajner – Čiča

  Čini mi se da se pas zvao LUX !?

 33. Poncije Avatar
  Poncije

  Jel ono Bulajić režiro Desant na Daruvar?

 34. Gojko Avatar
  Gojko

  Pas se nije zvao. Drugi su ga zvali…

 35. Libero Avatar
  Libero

  Gospodjo Rudan, partizani jesu ubijali i rodjenoga brata za ukradenu tresnju. To vi jako dobro znate. Pogotovo sto ste knjizevnik, mogli bi da se sjetite recimo Mese Selimovica i njegovoga brata, a slucajeva je bilo puno. Da li ste mozda citali “Dervis i smrt”?

  1. vinkywink Avatar
   vinkywink

   Mesa Selimovic je za Vasu informaciju imao dva brata, drugi se zvao Teufik Selimovic Budjoni i bio je visoki funkrioner Ozne i komunista tako da toliko o tome. Procitajte jos jednom Dervis i smrt posto poentu knjige ocigledno niste shvatili, ubistvo brata je samo motiv a poenta price je borba jednog coveka protiv citavog sistema, sam protiv svih..

 36. VUKOVAR Avatar
  VUKOVAR

  Davno je bilo, ne ne bi spominjo imena
  ko’ nas je to prod’o i koja je bila cijena nasih zivota sto Bog je uzeo
  il’ nam dao, tri mjeseca pakla
  a onda je Vukovar pao, a i mi skupa s njim al’ smo se predali hrabro
  mjesec dana nakon sto je umro Blago Zadro
  al’ je ostala gorcina u grlu koje me zedja
  na pozive u pomoc da l’ su okretali ledja
  ko’ je Ovcaru prezivio
  ne pitaj sta je proso, u Stajicevu Nisu
  ja sam u Mitrovicu o’so

  4 mjeseca logora, za svaki sekund oziljak
  pa izis’o u razmjeni kad je vec bio ozujak
  pa sta to znaci da sam imao srece
  sto sam ostao ziv, imali tu nesrece vece
  sto sam vidio i cuo
  ne to se ne da zaboravit
  nema doktora sto moze ove rane oporavit
  kao ni moju dragu sto bolest uzela mi
  jos prosle godine, dok moja Sara ima 3
  ona me drzi na zivotu
  samo moja kcerka jeste i sjecanje
  na moje decke sa Trpinjske ceste

  Ref.
  Boli me sjecanje na dane slavne
  dane ponosne, al’ borim se
  i ne dam se dok Dunav tiho protice
  i boli me istina sto nema onih koje volim ja
  pokriva ih zastava
  nek sanjaju u sjeni hrastova

  A moja mala Sara o tom ne zna nista
  ona zaspe sa osmjehom i sanja igralista kolace i bombone, a ne bombe i komblone
  ko njen stari, ne vidi proklete demone
  ne vidi krvave rovove i popaljene krovove rodnoga grada, ona ne zna nist’ o ovome
  i bolje da ne zna, nek je sretno djete
  samo zna da tata guta neke roza tablete
  kad ga boli glava, al’ ne postoji taj prozac ni xanax za ove kosmare uvucene u mozak
  sto mi ne daju uklonit barikade i klade

  Zakopavam mrtve u proslost, a oni ih vade sta mi to rade ljudi ko da nisam sav svoj tresem se i drhtim, ko da nisam sav svoj
  dok me kupa hladni znoj, nesto u meni kipi peku me nasi haski, kundak zivota tuce
  zaista boli vraski
  opet sam pos’o, polako
  jer vise ne znam kako
  borit se protiv toga nimalo nije lako
  i ko da nemam nista drugo osim te granate
  al’ neka i to ce bit dovoljno, ako se vrate

  Ref.

  O dragi Boze, kao da nije u snu
  kada koljena od krvi, a ja stojim bas na dnu
  a oko mene poklani, streljani, pretuceni unakazeni, nevini i do smrti muceni
  odjednom i ja tonem u krvavom blatu
  al’ mi Sara drzi ruku
  i vice, ne dam svog tatu
  i onda nestaje sva tama
  jer je andjeo nad nama
  pa nam salje oblak na kojem je Sarina mama moja draga zena, bljesti od suncevih snopova i smjeh moje kcerke, jaci od milijun topova mi zagrljeni sretni, zato placemo nas troje odjednom oko nas svi moji prijatelji stoje

  Svi jos uvijek lijepi, svi mladi ko na slici i svi mi u glas kazu da je dosao kraj bitci da zivim sad za zive, mrtvih samo da se sjecam
  pa se izljubim sa svima i to im obecam
  kazu zbogom i opet sve je isto ko i prije
  silni Dunav, na vodotornju se zastava vije
  ja se budim jer se Sara smije
  i rucice dvije mene grle oko vrata
  dokaz sreca u meni je

 37. legionar Avatar
  legionar

  Bravo Slavene i hvala za obje rečenice !!!!!

 38. pero Avatar
  pero

  članak je uglavno OK, ali stoji i ono da pomiješaš istinu i laž i serviraš kao istinu. Ovdje još dodano i nostalgije, čovekoljublja i slično, tako da sve skupa bude upečatljivije. A koliko vidim naši ‘bratski’ komšije su večinski čitatelji G. Rudan.