Madison u Zagrebu

Svi koji su Hrvatima prodavali i još uvijek prodaju tezu da se problemi ne rješavaju na cesti shvatili su da govore u gluhe uši. Sve je više Hrvatica i Hrvata na ulici, hodaju ili trče, ovisi o godištu i kondiciji.

 Građani su Zagreb opet doveli u kolaps a policija ne čini gotovo ništa. Što se dešava?  Država nema dovoljno policajaca? Vlada šuti jer igra na kartu iscrpljivanja?  Nije lako, po ovakvoj hladnoći, trčati gradom, nositi teške transparente, urlati, paliti zastave… Jesu li hrvatski demonstranti balkanski divljaci?

 Da li je hrvatska policija u tihom štrajku? Gleda, ne djeluje, čovjeku pada na pamet da će za dan ili dva odbaciti štitove i pendreke i sama krenuti urlati. Specifična smo zemlja? Nimalo.

 Novi list probio je hrvatsku medijsku blokadu i objavio ono o čemu svi svjetski mediji šute na sva zvona. I Amerika urla. U državi  Wisconsin, grad Madison, prosvjednici se bune protiv ekstremnog zakona republikanskog guvernera Scotta Walkera usmjerenog protiv sindikata.

Cilj zakona bio je smanjenje plaća djelatnika u javnom sektoru i oduzimanje prava sindikata na kolektivne pregovore o plaćama, radnom vremenu i radnim uvjetima. Prosvjedi protiv zakona koji bi smanjio plaće javnom sektoru između 6% i 8% traju već dva tjedna. Prosvjednici kampiraju u zgradi vlade  a šefovi policije objavili su da ih neće ni uhapsiti ni prisilno ukloniti.?!

A samo dan prije no što je policija donijela takvu odluku državna agencija koja brine o zgradi vlade poručila je prosvjednicima koji tamo spavaju da će biti uklonjeni.  Protekle nedjelje je na ulicama grada Madisona bilo 70.000 bijesnih ljudi.

 Sve svjetske agencije prešućuju informaciju da Amerika tone, o tome se ponešto može naći samo na portalima. Obradovalo me ovo na što sam naletjela u Novom listu. Ljudi koji Hrvatsku dižu na noge nisu čudnovati kljunaši, hrvatska policija ponaša se poput američke, svijet se ipak mijenja.

 Siromašnima, kako onima u Libiji i Tunisu tako i onima u Wisconsinu dosta je lopova koji im smanjuju plaće da bi sebi povećali profit ili, u hrvatskoj najnovijoj aferi, kupovali namještaj od ebanovine za ljenčine iz Ustavnog suda.

 Kapitalizam se trese, to danas i slijepac vidi. Obama je ipak pronašao rješenje za svoju nemirnu zemlju. Poslao je ratne brodove u Libiju, tamo će njegovi vojnici, štiteći prava sirotih Libijaca, ubiti Gadafija a zemlju, osim naftnih polja, pretvoriti u prah i pepeo. Demonstrante iz Wisconsina i ostalih američkih viskonsina će unovačiti i tako završiti priču.

Pa ipak je sve to samo  time-out. Nastupa novo doba. Čak i kineska sirotinja prosvjeduje. Palo mi je na pamet kako je za naše prosvjednike kojima ću se i ja priključiti dobro što Kosor nema svog Gadafija koga bi nam mogla ponuditi kao rješenje.

 Koja sam ja glupača. Mi smo u NATO-u. Svi dečki koji su danas na Cvjetnom trgu sutra će biti u libijskoj pustinji. Nema veze. Nemamo što izgubiti ni mi stari ni naša djeca ni naši unuci. Bolje crknuti od gladi noseći transparente, urlajući, žareći i paleći nego doma u ledenoj tišini čekati kad će ti isključiti struju.  Dečki , cure, javite mi. Kad će Rijeka opet na noge?

14 Comments

 1. Marijan 03.03.2011
 2. Laura 03.03.2011
 3. medenica 03.03.2011
 4. naja 03.03.2011
 5. Nevenka Garagic 04.03.2011
 6. plavi val 04.03.2011
 7. andrea 05.03.2011
 8. Slavonija zauvijek 05.03.2011
 9. Michael Shaskevich 07.03.2011
 10. Michael Shaskevich 07.03.2011
 11. Michael Shaskevich 09.03.2011
 12. Slaven Hrvatin 11.03.2011
 13. Michael Shaskevich 11.03.2011
 14. Budimir Novakovic 16.03.2011