Kad hijene marširaju

Saborska zastupnica HNS-a i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora oko pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji rekla je u Vukovaru, na jednom u nizu besmislenih skupova \”Hrvatska na putu izgradnje  civilnog duštva-postignuće, prepreke i izgledi za budućnost\” , da \”ne vidi kako se afera oko bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca može raščistiti a da predmetom raščićavanja ne bude i bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader\”.

To je izjavila gospođa koju gospodin Poropat, primjerice, nikad nije uzrujao. O  njemu na temu kriminala i beščašća nije govorila ni na jednom međunarodnom ili bar lokalnom skupu. Tko je Poropat? Đani Poropat je bio potpredsjednik podružnice HNS-a i zamjenik gradonačelnika grada Rijeke.

 Kad su ga organi zgrabili i krenuli \”raščišćavati\” gospođa Pravednica suzdržavala se od komentara dok \”presuda ne bude pravomoćna\”. ?! Nije joj padalo na pamet reći kako \”ne vidi da se afera oko Poropata ne može raščistiti dok predmetom raščišćavanja ne postanu i oni koji su ga godinama držali u stranci\”. Nisu Čačić i Pusić Sanader. Nisu?

 Govorimo li danas u korumpiranoj Hrvatskoj o principu ili su ipak u igri nijanse? Đani Poropat je zbog utaje poreza pravomoćno osuđen na deset mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Svi koji nešto znače u HNS-u ovih su dana \”bez komentara\”. Čak je i Čačić, koji nije izgubio dar govora ni kad je na mađarskoj cesti automobilom usmrtio dvije žene, umuknuo, utihnuo, nestao.

 Gdje je Čačić? Možda je Pravednik osobno krenuo u lov na mrskog Sanadera, Nacionalnog Zločinca koji je sve radio sam? Patuljci pojma nisu imali. Ubi, ubi Sanadera! Treba ga objesiti sad i odmah. I treba. Ali što ćemo sa poropatima? Šeću bezbrižno uvjetno slobodni.

Možda niste znali, Poropata su lokalne kolege na lokalnom Sudu časti izbacile iz HNS-a \”jer nije plaćao članarinu\”.  Na glavnom HNS-ovom Sudu časti, onom zagrebačkom, Poropat još nije postao \”predmetom raščišćavanja\”. Kad sanaderi najzad zgrabe Sanadera da li će ga, poput Poropata, pustiti da uvjetno šeta? Kako sad stvari stoje, nema šanse.

 Sanaderići su osjetili krv, životinja je posrnula, zabit će joj zube u otvorenu ranu, napiti joj se krvi, nasmiješiti nam se sa ekrana, pokazati krvave zube i reći kako su oni sve \”raščistili\”.

A mi, majmuni, skakat ćemo sa grane na granu, gledati krvavi pir i biti sretni i veseli što s vremena na vrijeme možemo nekom drugom majmunu oteti bananu. I još ćemo, gledajući raskomadanoga lava, misliti da je opet pravda pobijedila. I nećemo znati da nije problem u hijenama nego u majmunima.

2 Comments

  1. boltek 14.05.2010
  2. duška vitas 15.05.2010