I Am the Boss*

U Hrvatskoj postoje dva „mužjaka“ o kojima se stalno govori. Jedan je predsjednik države koji daje izjave na temu genocida i slučaja Zec kojih se ne bi posramio ni pijani Hitler na domjenku u Auschwitzu. Ovlasti su mu nikakve, ego velik poput bivoljih jaja.

Drugi je premijer Plenković. I taj gospodin je siguran da mu se među nogama klati kita velika. Ne podnose se zato jer su slični. U životu nisu učinili ništa po čemu ćemo ih pamtiti.  Zaboravit ćemo ih jednako brzo kako smo zaboravili njihove prethodnike i prethodnice.

Među njima ipak postoji i razlika. Drastična. Nemoćni Milanović baljezga na sve teme i ponaša se poput luđaka koji uporno ne guta tablete. Plenković je tromi gospodin koji malo govori, ali kad progovori svaka njegova riječ snažno ne odjekne.

Do danas nisam mogla zamisliti da u Hrvatskoj postoji treći „mužjak“, jedini kome će ovaj dvojac bez pogovora doći na noge. Skrušeni pioniri maleni će na njegovu zapovijed sjesti u prvi red, na njegovu drugu zapovijed zajedno će skočiti na binu i slušati  Bossa kako govori. Jasno vam je, mislim na Vujčića, guvernera Hrvatske narodne banke.

Danas smo uživo, svi mi građani ove, kako govoraše Milanović, „slučajne države“, čuli da ćemo za koji dan i službeno prestati biti država. Guverner Narodne banke Hrvatske je govoreći o uvođenju eura izrekao povijesnu rečenicu: „Hrvatska narodna banka zadržat će sve ovlasti osim monetarnih.“

Što je banka? Banka je ustanova koja se bavi trgovanjem novcem. Drugi naziv za novac, bilo koji novac, je moneta. E, sad, ako banci oduzmeš ovlast da se bavi novcem, koje su to „sve ostale ovlasti“?  To bi bilo kao da vlasnik novotvorenog bordela objašnjava starim mušterijama: “Gospodo, u ovom će bordelu sve biti isto kao nekad, jedino smo kurve otjerali.“

Amerikanci imaju izraz za dečke Vujčićeva tipa, oni „lažu govorenjem istine“, oni „izvrdavaju“. Sigurna sam da će, kad nas ubiju uvođenjem eura, zaista Vujčić i kompanija za sebe zadržati „sve ostale ovlasti“. Ostat će im prava na službena putovanja, jedrenja, skijanja u Davosu, kupovanje skupih automobila i držanje predavanja narodu kako je baš Narodna banka Hrvatske, koja je „zadržala sve ostale ovlasti osim monetarne“, simbol moderne Hrvatske.

I bit će u pravu. I, ne, ne slažem se s Amerima. Vujčić i njemu slični ne „izvrdavaju“ i ne lažu govorenjem istine. Oni govore istinu. A mi? Što radimo mi? Ma, jebe se nama za Vujčića i onu njegovu banku. Neki vidoviti nam viču: „Cug vam bu pobegel, cug vam bu pobegel…“

Jebeš i vidovite. Svi im veselo odgovaramo: „Nek pobegne, nek pobegne, kartica je v žepu, kartica je v žepu…“

Ja imam Visu. A vi?

*Naslov napisan na službenom jeziku Republike Hrvatske