Grkolozi

Hrvatski kolumnisti i kolumnistice, drkadžije i drkarice svih profila, ovih dana opsjednuto lupaju po tipkovnici i  analiziraju “mentalitet” Grka  kao da im o tome život ovisi. Jedan od njih, potpuno je nebitno kako se drkadžija  zove, grčkog premijera naziva “klaunom i balkanskim muljatorom”. Hrvatska teve stalno u studio  poziva mrke “analitičare” koji znaju da su Grci i Grkinje sami krivi za užas u kome su se našli jer su “bahati”, “lijeni”, “imaju penzije veće nego mi i Litvanci”. Smrt Grcima! Živjela Njemačka i MMF!

Grci su, to je netko dobro rekao, Nijemcima danas ono što su im nekad bili Židovi. Doduše, ne dave ih u plinskim komorama,  ubijaju ih glađu i zastrašivanjem. Po istom principu po kome su evropski “intelektualci” pušili kurac Hitleru a Židove držali lukavcima koji žele ubiti Isusa u sirotom njemačkom narodu danas glasnogovornici i glasnogovornice krupnog kapitala pozdravljaju davljenje Grka i Grkinja.

Hrvati, bitni Hrvati, tko narod šta pita, i danas su slabi prema Nijemcima, o Amerima da se ne govori. Čitam tako kolumnu Slavenke Drakulić, poznate grkologice. Ženska, da joj ne bi netko zamjerio ono što joj ja ipak zamjeram, u svojoj škrabotini citira filozofa Nikosa Dimoua autora knjige “Nije lako biti Grk”. Knjiga je objavljena 1975. a u njoj Nikos objašnjava zašto nije lako biti Grk. “Prije svega zbog toga jer imaju problem s identitetom. Žive između Istoka i Zapada, stare slave i novog siromaštva.” Bla, bla, bla…Na jedno dvije kartice pljuje ženska po Grcima što citirajući što prepričavajući ogorčena na sirote Grke kao da su joj muž koji nikako da plati alimentaciju. Njezin je stav jasan. Grci su sami krivi za sve što im se dešava  zato jer nikako da shvate da nisu “potomci Aristotela, Platona, Sokrata i Perikla”, oni su obični, lijeni Balkanci koji misle da dugove ne treba vraćati.

Drakulić ne poznaje samo glupe Grke, razumije se ona i u Hrvate. A Hrvati su “ljudi koji gunđaju, svade se, izmišljavaju mitove, stalno su u pravu, žive iznad svojih mogućnosti, svi su protiv njih, ne vole strance i nisu sigurni u svoj identitet.” Po Drakulićki, isti smo Grci, “zato bi nam dobro došlo da se pozabavimo zabludama o sebi.”

Gdje živi grkologica? Gdje to ona vidi Hrvate koji “gunđaju” zato jer ne mogu naći posao, jer ne mogu platiti lijekove, liječnike, dugove, otplatiti kredite… Hrvati šute. Koji se to Hrvati “svade”? Ženska je vjerojatno htjela napisati da se Hrvati svađaju. Da se svađaju sa političarima, poslodavcima, popovima, bankarima, život im(nam) ne bi bio pakao. Tko to od nas običnih “živi iznad svojih mogućnosti” kad ogromna većina građana Hrvatske nema nikakve mogućnosti da živi? Ostale pizdarije koje je grkologica uvalila Hrvatima mogu se izreći na račun svakog naroda na ovome svijetu.

Nažalost, novopečena stručnjakinja za Grke nije pročitala fenomenalan test poznatog novinara Milana Gavrovića u tjedniku “Novosti”. Milan Gavrović čitav život piše o ozbiljnim temama na stručan  način pa bi njemu trebalo vjerovati jednostavno stoga jer čovjek zna znanje. Onome tko misli da se Grčka sunovratila u ponor zato jer u njoj žive divljaci koji ne znaju da moraju vratiti dug evo podatka iz teksta Milana Gavrovića.

“Tijekom svog nedavnog boravka u Hrvatskoj nobelovac Džozef Stiglic iznio je međutim zaprepašćujući podatak. Koja zemlja ima najveći dug u Evropi? Njemačka, i to dvostruko veći od svog bruto domaćeg proizvoda! Kako je i zašto on nastao? Odgovor može biti samo jedan:zbog iznimno velikih troškova ujedinjenja nekadašnje dvije Njemačke. Pa ipak, najveći dužnik najviše inzistira da se svi dugovi moraju vraćati. Zar to nije naopaka pa i apsurdna logika? Nije, ali samo pod jednom pretpostavkom. Da otplaćujući svoje svi drugi na neki način otplaćuju i njemačke dugove.”

Što se dešava u Grčkoj? Da li istina leži u knijzi koju je grčki pisac napisao 1975? Ili i grčku i hrvatsku istinu zna Slavenka Drakulić koja, najvjerojatnije, bijednu lovu zarađuje pišući ono što bi i njezin gazda napisao da mu od pisanja nisu draže cigare i starlete. Ili je ipak u pravu nobelovac Džozef Stiglic?

U bankarskom ropstvu (autor Milan Gavrović za Novosti)

Strategija kojom se banke brane logična je, ali i prozirna. Sve se na primjer vidi po tome kako bi one riješile probleme kredita u švicarcima. Tako da pomognu egzistencijalno ugroženim dužnicima, ali ne i svima, među kojima su, kako kažu bankari, čak i oni koji su kupovali drugu ili treću nekretninu. Odmah upada u oči da tim prijedlogom krše jedno od glavnih pravila svog zanata: ono koje kaže da banke nisu socijalne ustanove. Kuda bismo došli kad bi banke počele opraštati dugove zbog financijskih i životnih problema svojih dužnika? Tko bi uopće otplaćivao pune rate, ako se s bankom može pregovarati i cjenkati? Pa ipak, banke odjednom suzama vjeruju. Zašto?

Očito zato kako bi izbjegle pitanje koje glasi: Jesu li njihovi krediti zelenaški i kakva im je uopće poslovna praksa? Bankari su spremni priznati teškoće u kojima su se našli njihovi dužnici, ali ne daj bože da netko pomisli kako su i oni za to krivi ili da je kriv sustav koji su i oni stvarali. Njihova se strategija svodi na tipičnu zamjenu teza. Riječ je o krizi i siromaštvu, a ne o njima. Taj bi ih humanizam, doduše, mogao stajati nešto novca, ali i to je malo vjerojatno. Kad krene dokazivanje vlastite nesreće ili koliko vrijedi i može li se prodati neka naslijeđena nekretnina ili vikendica iz boljih dana, počinje vrijediti ona rečenica iz molitve: Gospode, tko će opstati?

Gdje je smišljena ta strategija? To, vjerojatno, nije osobito važno, iako je indikativno da su naši bankari ekspresno dobili inozemnu potporu. Njihova je logika potpuno u skladu s insistiranjem velikih europskih kreditora da se svi dugovi moraju vraćati, čak i onda ako je to i teoretski nemoguće. Tijekom svog nedavnog boravka u Hrvatskoj, nobelovac Džozef Stiglic iznio je, međutim, zaprepašćujući podatak. Koja zemlja ima najveći dug u Europi? Njemačka, i to dvostruko veći od svog bruto domaćeg proizvoda! Kako je i zašto on nastao? Odgovor može biti samo jedan: zbog iznimno velikih troškova ujedinjenja nekadašnje dvije Njemačke. Pa ipak, najveći dužnik najviše insistira da se svi dugovi moraju vraćati. Zar to nije naopaka, pa i apsurdna logika? Nije, ali samo pod jednom pretpostavkom. Da otplaćujući svoje svi drugi na neki način otplaćuju i njemačke dugove.

Možemo samo pretpostaviti koji se sve mehanizmi za to koriste. Europa je ekonomski dovoljno ujedinjena da osigurava dvije bitne pretpostavke. To su uspostavljanje jedinstvenog ekonomskog modela (u prvom redu štednje) i dovoljna koncentracija kapitala (vlasništva banaka u pravim rukama). Samo jedan očiti primjer. Duboko potonula Španjolska ima uravnoteženiji proračun nego primjerice Velika Britanija. Španjolske banke su, nasuprot tome, u velikim nevoljama. U jednom trenutku, koristeći europske mehanizme, Njemačka je doslovno prisilila Španjolsku da uzme sto milijardi eura zajma samo s jednom svrhom – da tim novcem sanira banke. Poanta je, međutim, u tome da su španjolske banke najvećim dijelom u njemačkom vlasništvu. Umjesto da ih saniraju njihovi vlasnici, trošak je prebačen na španjolski proračun, odnosno na španjolske građane. Od kojih se, naravno, traži da još više štede.

Jedna od iznimki je mali Island (329 tisuća stanovnika), koji je do krize bio raj za strane banke. Njihov predsjednik Olafur Ragnar Grimson u nedavnom intervjuu kaže: ‘Upozoravali su nas da ćemo postati Kuba sjevera ako ne saniramo banke. Sve se to pokazalo lažnim.’ Island, naime, nije nasjeo na zamjenu teza, pa je država spašavala štediše, a pustila da banke spašavaju njihovi vlasnici ili da propadnu. Rezultat je taj da zemlja koja je prije sedam godina bila na rubu bankrota danas ima brži rast gospodarstva od Amerike ili Velike Britanije (koje su najuspješnije u tzv. zapadnom svijetu), a nezaposlenost je smanjena na samo 4,2 posto. Po tome su dva puta bolji od europskog prosjeka. ‘Odbili smo trošiti narodni novac da pokrijemo gubitke privatnih banaka’, kaže Grimson. ‘Bili smo izloženi nevjerojatnom političkom i ekonomskom pritisku, da pratimo ortodoksne doktrine kojih se pridržavaju sve europske vlade i financijske institucije, a koje su se pokazale pogrešnim i gospodarski i demokratski i politički i pravosudno’, dodaje. Predsjednik Grimson pravosuđe ne spominje slučajno. Islanđani su svojim direktorima banaka čak i sudili.

Otporu su se uskoro priključile Grčka i Mađarska, koje su odmah pribijene na stup srama, kao neodgovorni raspikuće i neofašisti. Na tome se temelji još jedna zamjena teza u obrambenoj strategiji hrvatskih banaka. Tvrdi se, naime, da ponašanje ministara, koji u posljednje vrijeme kritiziraju bankare, neodoljivo podsjeća na ‘militantni orbanizam/putinizam’. Doslovno tako. Može li se reći nešto gore? Jesu li ministri Boris Lalovac ili Gordan Maras zaista fašisti i diktatori? Kad je riječ o gospodi Viktoru Orbanu i Vladimiru Putinu, naša svrstana politika i prepisivačka škola u medijima ne ostavljaju mjesta sumnji u te hladnoratovske ocjene. Pa ipak, vjerojatno se u našem slučaju ne žele izvlačiti tako dalekosežne ocjene. Za obrambenu strategiju banaka dovoljan je zaključak kako su aktualne kritike na njihov račun samo goli populizam kojim se, uoči izbora, želi dobiti koji glas više.

Pritom se opet koristi metoda zamjene teza. Tvrdi se da politika želi podčiniti banke (što podsjeća na stara vremena, a u demokraciji je, naravno, nedopustivo), koje moraju stvarati dovoljne profite za vraćanje ulaganja svojih dioničara, čak i onda kad ne mogu naplatiti kredite. ‘Čini se da bi upravo od tih profita izabrani političari željeli uzeti jedan dio, koji im nikako ne pripada, i koji bi usmjerili prema svojim političkim potrebama – za kupnju naklonosti glasačkog tijela’, piše jedan od neslužbenih glasnogovornika banaka. Po tome bi trebalo zaključiti da se dovodi u pitanje normalno bankarsko poslovanja, a ne praksa hrvatskih banaka. ‘Banke su trgovačka društva koja, kao i ostali trgovci, na tržištu prodaju svoj proizvod…’, kaže i direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček, objašnjavajući da se država tu ne smije petljati. Ali spominjući tržište, on je, tjerajući lisicu, istjerao vuka.

Naime, banke su se u Hrvatskoj odavno kartelizirale i tako suspendirale tržište, čemu se država i njene ustanove nisu opirale. Štoviše, išlo im se na ruku, u prvom redu deviznom klauzulom i odustajanjem od monetarnog suvereniteta. Nakon toga se one i njihovi inozemni gospodari jednostavno više nisu mogli zaustaviti u grabljenju svega što im život pruža. Tako smo došli do toga da je velik dio nacije u dužničkom ropstvu, a da su kamate tolike da nema legalnog posla iz čijeg se prihoda one mogu plaćati. Da je, zapravo, nacionalna ekonomija u bankarskom ropstvu. Dobro zvuči kad premijer Zoran Milanović konačno odgovara bankama, koje prijete međunarodnim sporovima, neka ga tuže upravi vodovoda. Ali za pravo rješenje potrebno je mnogo dublje oranje.

77 Comments

 1. Đorđe 04.07.2015
 2. zoran 04.07.2015
 3. Hakim 04.07.2015
 4. Edgar Skracic 04.07.2015
  • Popara 04.07.2015
  • B. Jurić 04.07.2015
   • Zet 04.07.2015
    • Zet 04.07.2015
    • Bimbo 06.07.2015
  • MR BLOND 05.07.2015
   • zonit 19.07.2015
  • Tony Junge 05.07.2015
 5. ju_di_ta 04.07.2015
 6. Buba 04.07.2015
  • Tony Junge 06.07.2015
  • tirkla 07.07.2015
   • Goran 11.07.2015
 7. mali perica 04.07.2015
 8. Bojan 04.07.2015
 9. Nataša Gajić 04.07.2015
 10. andrew 05.07.2015
  • MR BLOND 05.07.2015
 11. andrew 05.07.2015
 12. muke po citanju 05.07.2015
 13. miloš škrbović 05.07.2015
 14. Goki56 05.07.2015
 15. Zora 05.07.2015
 16. xyx 05.07.2015
  • xyx 05.07.2015
 17. duni mi, lađane 05.07.2015
 18. Ich 05.07.2015
  • IgorN 10.07.2015
 19. Grckorimski 05.07.2015
  • Zoka 09.07.2015
 20. Mihailo Mikic 05.07.2015
 21. mali perica 05.07.2015
 22. Mario 05.07.2015
  • Marija Bella 05.07.2015
   • xyx 06.07.2015
   • Mario 06.07.2015
 23. Ich 06.07.2015
 24. Cukunio 06.07.2015
 25. Ich 06.07.2015
 26. Lavica 06.07.2015
 27. bodulica 06.07.2015
 28. Bob Rock 06.07.2015
 29. Bero 06.07.2015
  • kondor 07.07.2015
 30. Bero 06.07.2015
 31. mali perica 07.07.2015
  • Bob Rock 07.07.2015
 32. tirkla 07.07.2015
 33. pajser 07.07.2015
 34. NESAVRŠEN 07.07.2015
 35. slavica iz SA 07.07.2015
  • Ich 10.07.2015
  • Komlen Gasparovic 11.07.2015
 36. mali perica 07.07.2015
 37. Ivan 07.07.2015
 38. mali perica 08.07.2015
  • xyx 08.07.2015
 39. Bero 08.07.2015
 40. Ich 10.07.2015
  • Zoka 10.07.2015
 41. Ich 10.07.2015
 42. kondor 10.07.2015
 43. mali perica 13.07.2015
  • zbunjen 13.07.2015
  • Ich 13.07.2015
 44. mali perica 14.07.2015
 45. Ich 14.07.2015
 46. miloš škrbović 15.07.2015
 47. vlad basarab 19.07.2015