Beogradske priče

Evo mene opet među Hrvatima. Od srijede do nedjelje udisala sam samo srpski zrak. Toliko utisaka, oprostite, dojmova, idem redom.

\"Amerikanci
1. Tamo Daleko otišla sam na poziv lista \”Lepota i zdravlje\” , tiraž 800 tisuća, prodaje se u svim zemljicama nastalim nakon umlaćivanja Juge. Srela sam mnoge žene iz nekad nam zajedničke domovine koje su odgovarale na pitanje šta žene zaista žele. Želimo da nas se tretira kao ljudska bića, da imamo jednako pravo na rad, iste plaće kao mužjaci, ne želimo biti samo majke i domaćice, ne želimo da nas mlate, siluju, ubijaju… Susret je bio ugodan, mediji su pratili svaki naš nastup. Uredništvo lista \”Lepota i zdravlje\” pružilo nam je šansu da poručimo muškarcima, dižemo glas, nećemo stati na tome.

2.U Beogradu u Domu omladine imala sam promociju svoje knjige \”U Zemlji Krvi i Idiota\”. U maloj sali bilo je mnogo ljudi. Osjećala sam da jednako dišemo, bila sam među svojima iako daleko od svojih koji baš i nisu često moji. Cvijeće, smijeh, zezancija. Voditeljica Tanja Obradović bila mi je i lijeva i desna ruka. Da nije tako zgodna, obrazovana, talentirana i pametna posvetila bih joj više riječi.

3.Ivanu Ivanoviću, njihovom popularnom teve voditelju poručila sam neka se jebe jer mi njegovo riganje po ženama u baš svakoj emisiji žestoko ide na živce. Kad je na Osmi mart  gospođu iz publike upitao da li zna kako stari vagina, ostala je bez teksta, \”nadahnuti\” je voditelj rekao: \”Brzo, gospođo, brzo.\” Nezamislivo je da bi se bilo gdje na ovim našim bivšim i sadašnjim, ipak zajedničkim prostorima, dozvolilo da neki kreten svakog petka pljuje po ženskom rodu kao da ga nije majka rodila. Ivane, znam da si visok metar i šezdeset ali zašto ti netko nije rekao da se pljuvanjem po ženama ne postaje Vlade Divac.

4.Kad su iz hotela Metropol izašle \”Lepota i zdravlje\” u njega je ušla IRI. Za neznalice, američka nevladina organizacija koja svijetom širi Demokraciju, Slobodu i Jednakost. Ta je turbo poznata družba već prosvijetlila žene Tunisa, Sirije, Egipta pa je sasvim logično da je provalila i u Metropol gdje se održao skup \”Žensko liderstvo za budućnost\”, jezikom koga ceo svet razume, \”Women\’s Leadership for the Future\”. Amerikanke su Srpkinjama na engleskom jeziku objašnjavale kako će voditi zemlju Srbiju kad njihovi muškarci odu u Siriju, Tunis i Egipat položiti život na oltar američke demokracije.

5. I dok su u Zagrebu na Trgu bana Jelačića urlali borci protiv ćirilice u Beogradu su na Trgu Republike borci na ćirilici tražili Kosovo. Moja je prijateljica bila užasnuta. \”Šta hoće ovi? Da Kosovo opet postane Srbija Hasim Thaci bio bi nam  premijer.\” Srbi ne kuže da je Kosovo Amerika a Hrvati da je službeni hrvatski jezik engleski. Koliko strasti, koliko sljepila. Dečki, oladite malo. Uskoro ćete se i jedni i drugi  iz neke Sirije vratiti u limenom lijesu umotanom u američku zastavu.

6. Nekoliko tisuća Srba i Srpkinja reklo mi je, misle da sam njihova pa mi u povjerenju svašta govore, kako pripremaju desant na Zagreb. Srećom, Metropola zna kako organizirati obranu od mrskih nam Srbalja. Ima ona utakmica u nogama. Na ulice će izvući oklopna vozila, konje, šmrkove, suzavac, električne palice, specijalce…I neka! Treba se pripremiti. Zašto svi ti silni Srbi i Srpkinje opet žele krenuti na Zagreb? Naše su rane još uvijek friške! Picasso, jebem ti mater!

7. Baš sam ja hrabra ženska. U najtežim trenucima za Hrvatsku otkako imamo Hrvatsku tri sam dana šetala neprijateljskim gradom a ćirilica me mrko gledala na svakom uglu. Kakvu sam samo sreću imala. Ni jednom me nije zgrabila za hrvatski vrat.

foto: Spiegel


53 Comments

 1. MariLu
 2. Nataša G.
 3. Данко Б. Марин
 4. Pustinjska Lisica
 5. srbojeb
  • Vanja
 6. Damijan
 7. Mila
 8. Marko
 9. Marko
  • Ivana
   • Srbalj
 10. Svetlana
  • macos
 11. tara
  • milos
 12. Vera Martinović
 13. Milivoje
 14. Andro Mošić
  • tanja
 15. Goca
 16. Goca
  • mahotinemaho
  • Vedran
   • Vanja
 17. Rina
 18. vojislav
 19. laurra ina
 20. Kira
 21. che
 22. che
 23. Uh
 24. VLADO
 25. Glas razuma
  • Hm
 26. dunavac
 27. magnaterra
 28. PIPO
   • magnaterra
  • Vanja
 29. magnaterra
 30. miroljub
  • Glas razuma
 31. Dragan
 32. Zli Vuk
 33. Sg