Zašto Rijeka nije moja?

Dogodilo mi se nešto nevjerojatno. Već znate, VBZ mi je u suradnji sa Večernjim listom objavio knjigu \”Daboda te majka rodila\”. Najprije sam je predstavila na blogu a onda u Večernjem listu. To je od mene tražio izdavač jer je logično da prvi intervju daš listu koji je tvoj suizdavač.

Izašao je intervju, krenula je reklama preko televizije i Večernjeg lista, knjiga je stigla na kioske, prodaje se uz Večernji list, a k meni je došla novinarka Novog lista i sa mnom napravila intervju.

Živim u Rijeci, na neki sam način \”riječka\” spisateljica, Rijeke ima u svim mojim knjigama, pa mi je bilo izuzetno ugodno dva sata razgovarati s izvrsnom novinarkom koja godinama prati hrvatska kulturna događanja. Radovala sam se ukazanju mog intervjua na stranicama \”moga lista\”. A kad tamo.

Jutros mi stiže mail:\”Kolegij i glavni urednik odbili su naš intervju uvrijeđeni što je Večernji list izabran za predstavljanje nove knjige riječke autorice, a ne Novi list.\”

\”Da li je to moguće\”, zaurlao bi Mladen Delić da je živ. Čiji je list Novi list? Da li je to glasilo grupice meni nesklonih kolega ili bi on ipak trebao biti glasilo za ljude grada u kome živim?

Da je intervju objavljen moji bi dragi sugrađani saznali da su mi knjige prevedene na jedanaest jezika, da će se predstave uprizorene prema mojim knjigama uskoro igrati u Ljubljani, Varšavi i Budimpešti, da su moji \”Crnci u Firenci\” ovih dana izašli u Poljskoj, da se \”Crnci u Firenci\” prevode na ruski, da će u Rusiji izaći čak tri moje knjige, da će se u Poljskoj prevesti knjiga \”Kad je žena kurva, kad je muškarac peder\”, da se predstava\” Uho, grlo, nož\” u Varšavi igra već četvrtu godinu…

Zašto ja Riječanka ne smijem sve to reći u riječkom listu? Zašto mi se zamjera što sam prednost dala zagrebačkom listu? Čije je glasilo Večernji list? Nama neprijateljske zemlje? Rijeci neprijateljskoga grada?

Znam da će mi nakon ovoga vrata Novog lista biti zatvorena ali se nadam da će mi se možda otvoriti vrata neke druge zagrebačke, dakle Novom listu mrske tiskovine. Neka mi Novi list odgovori, makar mailom, koje je zemlje Zagreb glavni grad?


Posted

in

by

Comments

4 responses to “Zašto Rijeka nije moja?”

 1. Macka u martama Avatar

  Stvarno svašta… Znači, ako ti knjiga izlazi uz Jutarnji, onda će te onaj drugi tabor ignorirati. Ne čudi me ta situacija, doživjela sam sličnu stvar na dodjeli knjiž. nagrade koju je pokrenuo zadarski list, a događaj su popratili i ostali mediji, no ‘konkurentski’ lokalni medij lipo ga je ignorirao. znači njihovi čitatelji ostali su bez informacija o toj nagradi. a to nije u redu.

 2. Primorka Avatar
  Primorka

  Draga gospodo Rudan, pa sto se zivcirate, tko ce kome ( vise nauditi) nego svoj svome.

 3. Nomest Avatar
  Nomest

  Iz intervjua:” I nema muškarca na teritoriji Srbije i Hrvatske koji gledajući utakmicu Partizan – Cibona nije svršio.”

  Cemu ovo generaliziranje? Ili za Vedranu covjek ne moze biti muskarac ako je “nerd”, tj ako ga sport uopce ne interesira. Ne uspijevam skuziti do koje mjere su takve izjave samo provokacija a do koje stvarni stav ili je upitanju samo provokacija provokacije radi?
  Ne da utakmicu nisam gledao nego niti nisam znao da se igra niti me je bilo briga, niti me je sada briga, kao sto me uopce nije briga za rezultat. Da li to znaci da nisam muskarac?

 4. Slaven Hrvatin Avatar
  Slaven Hrvatin

  Nomest, kada čujem izjavu tipa “svi muškarci su svinje”, odgovorim “a sve žene su kokoši”. Ne treba razbijati glavu semantikom. 🙂