Zašto rađamo?

Zašto rađamo? A tko će nas voditi u bolnicu kad u sedamdesetoj slomimo kuk? Kome ćemo godinama govoriti da je On svinja, kad nas ostavi otac našeg djeteta? Da nismo rodile neke od nas nikad ne bismo upoznale sreću koja te zgrabi kad ti dijete stupi na pozornicu i tamo dvadeset minuta bude gerber u vazi.

Zašto rađamo? Zato jer idućih četrdeset godina svaki dan možemo same sa sobom razgovarati i analizirati kako se može najveća ljubav pretvoriti u očaj. One koje ne rode žive u vječnom muku jer, kako je znala reći moja nona, u životu nemaju ni žalosti ni radosti. Postoji milijun razloga zašto se većina od nas ipak odluči ili se odlučila ne popiti pilulu i krenuti u avanturu koja će ti na neki od milijun načina doći glave.

Rodila sam. U koju grupu ja spadam? U nekoliko od njih. Željela sam bića koja će me vječno voljeti onako kako su me voljela kad su imala četiri godine. Zajebala sam se. Da se opet rodim…Imala bih djecu. Čovjek u mojim godinama stalno sa sobom nosi mobitel koji mu zazvoni onoliko puta koliko često svome djetetu napiše poruku, nazovi me, hitno je! Kakav bi mi život bio bez zvonjave?

Ja volim djecu. Mrzim kad ih se u medijima naziva \”Slatki Trbuščić\” ili \”Jedva Vidljivi Trbuščić\”. Ženu koja se \”mjesec dana nakon poroda\” ukazala na pozornici u mrežastim čarapama tanka poput vlati trave slavi se poput boginje. Zašto moderna žena uporno želi biti i trudna i ravna? Koja je uloga djece u životu trudnica dasaka?

Za gospođu Pitt djeca su ilustratori njene vjenčanice i šarena ekipa s kojom se okolo fotka da bi svijetu pokazala da se može biti i svjetska glumica i političarka, žena koja svakoga dana nekoliko sati provede u teretani i Majka. Ništa ne znamo o vojsci dadilja njene djece. Najvećoj zvijezdi na našem estradnom nebu dijete služi kao modni dodatak. Nešto što tatu drži na kratkoj uzici. Lutak koji ima kravatu u boji mamine haljine. Poznate, uspješne žene ne bi smjele biti majke jer karijera i majčinstvo baš i ne idu skupa?

Jebeno je biti mama. Nesretnice koje beskrajno vole svoju djecu pate od kroničnog nedostatka sna i prava na dva slobodna sata dnevno. Poznate mame možda osjećaju laganu nelagodu dok svoje dijete ljube kad su fotografi u blizi a ono pruža ručice dadilji ili noni.

Jebeno je i dijete biti. Žena koja te je rodila svakoga dana u tjednu ostavlja sebe iza kase u nekom marketu. Mama ti može biti i užasnuta zvijezda koja zna da u četrdeset i petoj mora imati dvadeset dok joj ti, za potrebe snimanja, guraš malu glavu u ekstenzije.

Da smo već u trbuhu znali tko je nosačica vode u kojoj smo se praćakali mnogi od nas bismo se veselo utopili. Da su neke prije začeća znale da je \”djetetu ljubav najpotrebnija onda kad je najmanje zaslužuje\”, reče jednom Erma Bombek, danas bi u torbi nosile mobitel koji nikad neće zazvoniti.

Kome je gore? Ribi ili bazenu?


28 Comments

 1. Masa
 2. Divna
 3. Gordana
  • ivanica
 4. Joyce
 5. Niki46
 6. Nataša Gajić
 7. Milomir
 8. MariLu
  • Lulu
   • MariLu
 9. Darija
  • Mica Maca
 10. Neko
  • gljivar
 11. Ana Rakin
 12. Vanja
 13. gljivar
 14. Vitez Koja
 15. Ja Sam
  • Ivana
 16. milorad dimich perpetualmobile
 17. Mimi-Mini
  • Joyce
  • Miki Maus
 18. OBREN ILIĆ

Zašto rađamo?

Zašto rađamo? A tko će nas voditi u bolnicu kad u sedamdesetoj slomimo kuk? Kome ćemo godinama govoriti da je On svinja, kad nas ostavi otac našeg djeteta? Da nismo rodile neke od nas nikad ne bismo upoznale sreću koja te zgrabi kad ti dijete stupi na pozornicu i tamo dvadeset minuta bude gerber u vazi.