Smrt s potpisom

Suvlasnik One2Playa, preciznije, jedan od jačih hrvatskih tajkuna Dejan Maćešić pijan je prošao kroz crveno i usmrtio mladog motociklistu. Za to je na zagrebačkom Općinskom sudu osuđen na dvije godine zatvora iako je minimalna kazna za takvo zlodjelo tri godine.

Neki su se naši mediji zgrozili nad presudom i čudili joj se kao pura dreku. Da li je to moguće? Pijanom i bahatom vozaču uzeti kao olakotnu okolnost kajanje i višemjesečno gutanje antidepresiva… Blablablabla. Kao da to već toliko puta nismo vidjeli.

Siroti novinari. Nije im lako. Oni jednostavno moraju, ako žele zaraditi bijednu plaću, i iz krajnje banalne hrvatske priče izvući Priču. Zato je jedan od njih proučio kakve kazne za isto nedjelo izriče splitski Općinski sud.

Došao je do \”nevjerojatnog\” podatka. Tamošnjim hrabrim sucima i jednoj sutkinji samo su pravda i zakon na umu. Zato su trojicu pijanaca koji su ubili na \”njihovim\” cestama osudili na četiri godine zatvora. Jedan je čak dobio četiri i pol.

Novinar je zaključio, da je pijani Dejan Maćešić ubio u Splitu proveo bi iza rešetaka četiri i više godina a gutanje apaurina ne bi mu bila olakotna okolnost jer nije bila ni jednom od onih Dalmoša.

I taj je pao u depru, čak je shrvan otišao u mirovinu. Uzalud. Splitski sud ga je bez milosti poslao u tamnicu na četiri godine. Blablablabla.

Da li je moguće da novinaru nije jasno da svi sudovi u Hrvatskoj rade po istom principu i da nije nimalo fer uspoređivati kruške i jabuke. U Splitu su na cesti ubijali obični pijanci, u Zagrebu je ubio markirani pijanac.

Hrvatski sudovi strogo vode računa o tome t k o je zločinac. Sam zločin je nebitan. Pogledajmo oko sebe. Hoćemo li istim pogledom gledati na jadnička koji je na sebe navukao majicu kupljenu na tržnici i na gospodina u armaniju?

Ako si u majici odrobijat ćeš četiri godine, ako šećeš u armaniju sve će ti biti olakotna okolnost. Nema razlike među hrvatskim sudovima. Svi nam već preko dvadeset godina poručuju isto: žrtvi bi trebala biti čast kad je ubije neki od dvjestotinjak hrvatskih armanija.


Posted

in

by

Comments

19 responses to “Smrt s potpisom”

 1. martina Avatar
  martina

  Bogme.
  Treba se držati što dalje od ove lopovske mašinerije. A ako zapne bilo tko od nas, jedino rješenje je – metak. Ili nož, ili batina, ili što već imaš. Jer nitko te neće štititi, sud će ti se narugati, susjeda se to ne tiče, naprosto nemaš izbora. Dok dočekaš da Hrvatska izađe na ulicu, krepat ćeš.

 2. Bijeli Ocnjak Avatar
  Bijeli Ocnjak

  Stvar je veoma jednostavna.Ovi u Armaniju postavljaju ove sto sude.
  I sada ocekivati da ce neko od tih kvazi sudija osuditi ikoga * markiranoga * je utopia.U stvari…na svim nivoima je tako…Policija , sudstvo vojska..itd.mali broj je onih koji su dosli pamecu.Mnogi stizu – eurima , ledjnom tehnikom , partijskim dekretom itd itd

 3. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  To je nama naša borba dala !

 4. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  @Vedrana Rudan, says:
  “Hrvatski sudovi strogo vode računa o tome t k o je zločinac. Sam zločin je nebitan!”
  PA, ISTO TAKO RADI I HAŠKI SUD ! PA NEKIMA NE SMETA ! SLIČNO JE I U TD ! Ako vam je to za utehu.

 5. boki Avatar
  boki

  Ja sam imao tu nesreću da sam se pojavio pred hrvatskim sudom i gadno popušio,zato jer nisam imao za advokata. Sudstvo je produžena ruka elite,političara i mafije 🙁

 6. MIlorad Avatar
  MIlorad

  Tja… I kod nas isto…

 7. Nena Os Avatar
  Nena Os

  a stvarno sramota!

 8. ana Avatar
  ana

  Draga Vedrana,

  amo malo pozitive, i Vama i nama će biti lakše ako malo promijenimo temu, pa nije valjda sve crno, pa mora da se i nešto lijepo dogodililo?! ili pod vijestima smatramo samo informacije koje prenose korumpirane, nepismene sluge lihvara željnih prodaje?

  Po svemu sudeći, u RH bi trebala biti vijest kad se nešto lijepo dogodi, na crno smo svi otupljeli.

 9. neverin Avatar

  Ameri imaju mnogo nedostataka ali sviđa mi se što njihov sudski sistem ima presedane. U Hrvatskoj zaista je sam bitno tko zločinac, to se lijepo pokazalo u onom slučaju kad je neki dečko zgazio dve cure i usmrtio ih. Olakotne okolnosti su bile dobrostojeća obitelj i studiranje u Švicarskoj. Sanaderu je pak olakotna okolnost bila to što ima djecu i ženu (???) a djeca odavno punoljetna a žena bahata docentica arheologije (znači profesroska plaća od 16.000 kn, sjećam se kako je Izvan Zvonimir Čičak ustao da kako će jadna obitelj da se prehranjuje samo sa ženinom plaćom) koju sam imao prilike vidjeti kako se i dalje bahati makar joj je bolja trećina iza rešetaka. Ponekad mislim da je jedini način kapitalna kazna a onda pacifist u meni ipak prevlada.

 10. v Avatar
  v

  a što je sa Mađarskim sudom?

 11. Domagoj Bogoljub Avatar
  Domagoj Bogoljub

  ZA NESRECU POD ALKOHOLOM NA CESTI U AMERICI JE SMRTNA KAZNA ZA POGINULU OSOBU. ALI, MI TO NE SLJEDIMO. MEDJTIM, PARADOKS- AMERIKANCI U EVROPI SU PONEKAD “HUMANIJI”: U “OLUJI” OD BRIUNSKOG SASTANKA, DO KRAJA, ONI IMAJU FILMI ZA SVE ZLOCINE, JER SU BILI MEDJU NAMA, ELEKTRONIKA JE NJIHOVA. 24,000,STAMB.OBJEKATA, A NE KOKOSINACA KAO STO JE IDIOT STANKOVIC REKAO. SAD CUJEM OD PRIJATELJICE DA JOJ JE SINCEK REKAO DA NI JE VIDIO ZLOCINA, A SVE PROSAO.ONA “VJERUIE” ? OT PRILIKE JE BILO NA CETV. KILOM.- 1000 ZLOCINA DNEVNO- PALEZI RUSENJA UBISTVA PLJACKE. NE SHVACAM ZASTO NIJE BILO KRAINACA PRED TRIBUNALOM ??? BEZ NJEMACA “OLUJA” NE BI BILA NI POVJETARAC. JOS NESTO – AMERI IMAJU PRAVU JER FINANSIRAJU TRIBUNAL BEZ NJIH NE BI POSTOJAO…

 12. prolaznik Avatar
  prolaznik

  Još je Karl Marx u 19. st. znanstveno dokazao da su ideje francuske revolucije (sloboda, bratstvo, jednakost) nemoguće u uvjetima klasne podjele društva.
  Za ilustraciju – dovoljno je bilo vidjeti zašmrkanog i balavog Turudića dok u ovom kupleraju od države “sudi” svojem bivšem šefu.

 13. Diogen Drugi Avatar

  @Boki,
  Druže moj, PRAVDA JE SPORA, ali zato za “obične” građane i sirotinju često NEDOSTIŽNA, uglavnom je tako u celom svetu. Skandinavci i još neki su samo izuzeci koji ne pobijaju pravilo, već ga potvrđuju !
  Svaka čast velikoj većini sudija, ali to ne mogu reći za ogromnu manjinu.
  Korumpirani advokati + korumpirane sudije = NEPRAVDA!
  “Para vrti gde burgija neće!”

 14. samoJa Avatar
  samoJa

  Ko, kome sudi ovdje? Osuđeni osuđenicima. Ma zar itko od vas vjeruje da ce zivot tih ljudi koji se ogrijese o druge zivote imati sjajan produzetak.?
  Sjecate se “oteto prokleto” , “ko pod drugim jamu kopa sam u nju pada”, “ne raduj se tuđoj nesreci da te i samoga ne snađe”….
  Ima primjera koliko hoces…
  Ja sam se tolko puta uvjerio u istinitost tih rijeci i postao sam veoma oprezan. Uvjerio sam se da “ono nesto” uvijek rijesi svatku situaciju, i sumnju, i nepravdu, i krađu, koja mi je nanesena.
  Samo malo treba pamtiti i posmatrati događaje kako se odvijaju, i uvijek cete uvidjeti kako imaju isto kretanje i zavrsetak.
  Ali postoji caka, a to je da mi moramo biti cisti!!!
  Jebiga, ja sam otisao iz Backe sa zenom i djecom, zamjenio kucu i “popusio”. Ali sam osjecao da to nemoze tako biti i ostati. I svima sam oprostio i sada putujem po cjeloj ex Jugi bez ljutnje.
  Treba, jebiga, malo vjere u zivot!
  Ajde Zdravo i Bok!

 15. Vjetar Avatar

  “Celebriti”?
  Amerika u malom smo zaista.

 16. Domagoj Bogoljub Avatar
  Domagoj Bogoljub

  SAMOJA, SRETAN SI KAD SE KLANJAS I HRABRIS SVOJE KRVNIKE SA POZDRAVOM “BOK ! (POMOGAO)” DA I DALJE CISTE OD “CETNIKA” DO GROBA. NI JEDAN OD “OCISCENIH” NIJE BIO KOD TRIBUNALA-KOJA SRECA ZA ZLOCINCE!!! -GOVEDA KOJI SUTE STVARAJU ZLO. —-SUTNJA NIJE ZLATO, NEGO OTROV, MAJKA ZLOCINA. BEZ SUTNJE ZLOCIN NIKADA NE BI POSTOJAO, NACIONALIZAM BI NESTAO…

 17. milena Avatar
  milena

  Građanska solidarnost mogla bi ga dodatno kazniti, bojkotirati artikle One 2 Play. To bi bio pravi potez.

 18. Slaviša Vajner - Čič Avatar
  Slaviša Vajner – Čič

  Naše pravosuđe se bavi utjerivanjem duga, od sirotinje i umirovljenika (za odvoz smeća, otpadne i odvodne vode, komunalne naknade i sl. sranja), a prethodno im na grbaču sjednu i javni bilježnici (krvopije) i odvjetnici (paraziti), pa tako na dugovanje od 900kn plaćaju oko 3000kn. Eh, da li se i to može? Može, može, itekako može ! NEĆE IM PASTI NAPAMET DA IH ODBIJU TE IM ZAPRIJETE DA ŽIVIMO U SOCIJALNOJ DRŽAVI I DA SVI DOPRINOSIMO PREMA SVOJIM MOGUĆNOSTIMA. PA NEKA SE STRPE, NAPRAVE SOCIJALNI PROGRAM, I POVEDE SOCIJALNU POLITIKU. Na kraju, svi Mi plaćamo PDV od 25%. ZAR NE? Pa ako mi nemamo za isti, popiti i obući se, kako će onda oni (dražava) imati za plaću, svaki mjesec? OTKUD, ODAKLE? IZ VEDRA NEBA! ILI DA I MI KRENEMO U PLJAČKU, ILI PRVOBITNU AKUMULACIJU KAPITALA U OVOM TRULOM KAPITALIZMU. Tako je govorio stari dobri drug Marx. EVALA MU BILO. “Formalno jednaki, a stvarno nejednaki” draga moja VEDRANA.