zastava

“Puši kurac!”

I vi ste pročitali. Žena je mužu, bivšem policajcu, u napadu bijesa rekla: “Puši kurac!“. Lik je izjavu snimio mobitelom, odjurio na policiju, policajci su ostali bez teksta. Nagledali su se i naslušali svega i svačega, ali da jedna majka i supruga mužu koji je sigurno i Hrvat i hetero, pederi su Srbi, kaže: „Puši kurac!“, tako nešto nisu nikad čuli. Srećom, nesretna žrtva imala je dokaz u rukama.

Hrvatska je pravna država. Zlostavljanje u braku se strogo kažnjava. Zato je zločinka, nažalost još ne pravomoćno, osuđena na 45, slovima: četrdeset i pet dana zatvora uvjetno. Nadam se da će njezin suprug „uznemiren“ i „povrijeđenog dostojanstva“ zajedno sa svojim odvjetnikom uložiti žalbu i opaku zlostavljačicu uz pomoć časnog hrvatskog suda poslati na dugogodišnju robiju. Koji im kurac znači ono „uvjetno“? Kad smo već kod kurca, jeste li ikad definirali kad je upotreba kurca uvreda, kad teška muka, kad uzdah očaja, kad nagrada?

Evo, „puši kurac“, na hrvatskom sudu kod bračnog partnera, nosača kurca, izaziva „uznemirenost“ i „povredu dostojanstva“ . Kad ti muž, nakon što si skuhala dobar ručak, krčkanje, rezuckanje, prženje, pirjanje, uključivanje pare ili žive vatre, iz hlača izvuče neoprani kurac i turne ti ga na dudlanje, onda je to nagrada za trud i znak ljubavi.

Kad netko za tebe kaže, „ova davno nije vidjela kurca“, zapravo želi reći da si luda ili u najmanju ruku uznemirena jer ti nedostaje nešto slatko, nešto poput lješnjaka u čokoladi koji se kurče na brdu šlaga. U ovom kontekstu nedostatak kurca može biti i dijagnoza teškog psihičkog poremećaja.

Kad žena, majka, katolkinja, supruga, kuharica, čistačica, njegovateljica i jebačica na kraju dana u kupatilu uzdahne, pun mi je kurac, to ima samo jedno značenje, njoj je pun kurac.

Neću dalje. Moj slučaj. Kuham, perem, peglam, pišem, dajem intervjue, nastupam na televiziji, zarađujem, imam staru djecu i unučad, i meni je kurac pun. Posebno mi na živce ide muž. Stalno od mene traži da mu spremim nešto što nije pikantno, muče ga hemoroidi,  da ne napuhuje, ima gastritis i želučanu kilu, nešto što ne izaziva rast nitrata u krvi, što su nitrati…

Spremila sam mu poširanog lososa u mousseline umaku za šest osoba. Recept sam skinula sa Coolinarike. U umak sam ubacila pet čili papričica iako to ne piše u receptu. Znala sam da će moj muž, čim gricne onaj losos, na temu užitak ostati suha kurca. Bože, kurac se kod nas može upotrijebiti u svakoj prilici, ni Vegeta mu nije konkurencija. Baš sam bila sretna kad me pogledao. Usta su mu bila veća nego u škarpine, oči crvene kovanice od pet kuna. Jes! Nakon suđenja imat ću najmanje 45, slovima: četrdeset i pet dana mira.

Kad je došao do daha, zaurlao je:

 “Puši kurac!“ U pravu ste. Moj je mobitel bio uključen. Odjurila sam na policiju, ispričala priču i pustila snimak. Policajci su me saslušali, imala sam dojam, preko kurca, nisu čak ni zapisnik htjeli sastaviti. „Gospođo“, nažalost nisam imala uključen mobitel, „ta vam je priča za kurac. Ako budete inzistirali na prijavi nazvat ćemo Hitnu.

„Ali“, vrištala sam, „ja sam uznemirena, osjećam povredu dostojanstva.“ Stariji policajac mi je rekao: “Gospođo, boli nas kurac. Saslušali smo vas, budite sretni da smo prema vama bili pristojni i da vas nismo poslali u kurac. Što vam je učinio suprug? Ponudio vam je pušenje. Neke bi na vašem mjestu i u vašim godinama to u zlatu platile.“ Stavili su mi kurac.

Znam da među vama koji me čitate ima onih koji misle da pišem ovako kako pišem jer mi „fali dobar kurac“. Dokurčili ste mi s vašom teorijom. Pun mi vas je kurac i za vas me kurac zabole.