Propast Vedrane Rudan (2. dio)

U Dnevniku Mreže TV od 18. prosinca 2013. godine objavljen je komentar novinara Mirka Kalanja o Vedrani Rudan, LGBT populaciji i svemu što nije kršćansko. Isječak iz emisije objavili smo na YouTubeu pod naslovom \”Vedrana Rudan propala u dubinu od 27 metara\” i izazvali senzaciju.

Nakon burne reakcije čitatelja i gledatelja, Mreža TV odlučila je objaviti demanti, ali na neuobičajeno kreativan način: nisu se ogradili od sadržaja priloga, već samo od činjenice što je Kalanj komentirao konkurentsku televiziju.

\"Mreža

Kada je i ovaj potez izazvao salve smijeha, odlučili su se za radikalno rješenje: prijavili su me YouTubeu za kršenje autorskih prava i snimka je po kratkom postupku uklonjena. Uložio sam prigovor jer općeprihvaćena klauzula fair use dopušta korištenje kratkih snimaka za potrebe kritike i komentara, pod uvjetom da je u nekomercijalne svrhe. Posebno je apsurdno što mene smatraju prekršiteljem, a koristili su fotografije s ovih stranica bez navođenja izvora.

Dok sam čekao rezultat prigovora, otkrio sam da je Mreža TV uklonila cijelu snimku spornog Dnevnika i sa svojih stranica. Tako Dnevnik od 18. prosinca nije dostupan, a prethodni i sljedeći jesu.

Nekoliko tjedana kasnije YouTube me obavijestio da su presudili u moju korist. Ako ga već niste vidjeli, uživajte u prilogu Mirka Kalanja.


16 Comments

 1. cvele
 2. Ohola strina
 3. Montenegrina
  • Zdravko Janosevic
 4. Ivan
 5. Milorad Ivanić
 6. andraszh
 7. duni mi, lađane
 8. miloš škrbović
  • duni mi, lađane
   • Miki Maus
 9. Ramona
 10. Miki Maus
 11. magnaterra
 12. Dadad
 13. NESAVRŠEN