Opet sam djevica

Jučer me nazvala novinarka. \”Gospođo Rudan, što mislite o \’Pedeset nijansi sive?\’\” Jebote! Nisam pročitala knjigu, valjda jedina u civiliziranom svijetu, nisam gledala film. Kakve to veze ima? Ne mogu ja, \”poznata osoba\”, ne misliti o onome o čemu svi misle. Priznala sam svoj grijeh. S druge strane nečega, žice ne, signala… Nastao je muk. Zaprepaštena novinarka pristojno me pozdravila.

Uključila sam Gugl. Priča je jako zanimljiva. Djevica ode intervjuirati \”karizmatičnog tajkuna\” koji je još i \”mladi poduzetnik\”. Ta virgointaktica se smrtno zaljubi u tog karizmatika ali on se ne da. Oće da ona s njim potpiše ugovor pa će onda oni na ne znam koliko stranica igrati sadomazo igrice.

Djevica? Tajkun? Ja sam bila djevica za vrijeme Jugoslavije. U Jugoslaviji nije bilo \”karizmatičnih tajkuna\” kojima bih ja poželjela pokloniti djevičanstvo. Nije bilo ni \”mladih poduzetnika.\” U moje vrijeme veliki igrači bili su Stane Dolanc, Kardelj… Zaguglajte taj dvojac i zamislite mene u sedamnaestoj kako s njima potpisujem ugovor. Za neznalice, Stane Dolanc je imao tristo kila a Kardelj tristo boleština. Želim reći, novinari ne bi smjeli na svaku temu daviti \”poznate\” ne uvažavajući njihove godine i totalno nepoznavanje materije. Nismo svi Puhovski. Ili sam ipak u krivu?

Djevičanstvo je nešto na što se muški pale. Kad sam bila mlada nekoliko sam puta izgubila djevičanstvo. Moji nekarizmatici, mladi nepoduzetnici, svršili bi prije nego počeli. Ja bih svaki put bolno stenjala a onda bi me \”poslije\” neki od njih pitali, da li boli, ja bih rekla, boli. I tako do tridesete. Kad sam upoznala svog prvog muža, danas sam u sretnom braku sa četvrtim, mome je djevičanstvu odzvonilo. Ne možeš biti majka troje djece i djevica. Među nama, možeš. Kad bih se kresala sa ljubavnicima, nikad u svom gradu, pretužno bih zavijala jer sam znala što vole.

Zašto moderne muškarce djevičanstvo ukrućuje na isti način kao i dečke iz mog vremena? Zato jer muškarci vole biti \”učitelji\”? Zato jer su muškarci naši gospodari kojima svaka od nas, da bi ih usrećila, mora citirati fenomenalnu Gabi Novak:\”Rekoh tebi da si prvi ko što rekoh dosad svima, pusti me da spavam.\”

Kad sam bila djevica strašno mi je išlo na djevičnjak što svaki put na nekoj livadi, u parku, na plaži, u jebenoj Jugoslaviji nitko živ nije imao stan od tristo kvadrata u kome bi djevice pojio šampanjcem, moram drečati poput ovce kojoj vuk čupa vunu s leđa. Ti moji dragi, uvijek bi to došlo do mene, hvalili bi se idući dan kako su mi skinuli \”junfer\”. Znalo je biti zanimljivo kad bi se u društvu našlo nekoliko mojih skidača junfera. Gledali bi jedan drugoga a ja bih gledala njih i pušila. Da, tada sam još pušila.

Da mi je netko rekao, kad sam ja bila djevica, ono, baš djevica, da će djevičanstvo vječno biti u modi rekla bih mu da je poremećen. Sve napreduje, ne mogu samo muškarci dovijeka ostati kreteni. Pa ipak…Doduše, knjigu o djevici i poduzetniku napisala je ženska. Možda se ženske nisu promijenile? One misle da je na cijeni ono što zapravo nije? Ili jest? Knjiga je prodana u milijardu primjeraka.

Imam visok tlak od koga me zna boljeti glava, često vozim sobni bicikl, zbog cirkulacije, koljena mi škljocaju. Ali ja sam bila kod doktora Zambellija, najbolji estetski kirurg u Hrvatskoj, posebnim koncem dignuo mi je lice, spalio staračke pjege, kiselinom napunio ruke, nema više debelih, plavih žila. Usne mi je pretvorio u maline. Zato imam velikih problema. Dok sama šećem ulicama grada koji nije moj prilaze mi muškarci.

Pred tri tjedna legla sam mladom poduzetniku i karizmatičnom tajkunu iz Bjelovara. Zambelli mi je ugradio sise \”suze\” koje djeluju mnogo prirodnije od \”jabuka\”. Bože, raspadala su mi se leđa, trnule ruke, u glavi mi je bubnjalo. Moji bolni krici čuli su se u recepciji iako nam je soba bila na drugom katu. \”Ja sam ti prvi, mala?\” \”Jesi\”, jedva sam to izgovorila a onda pod jezik stavila tableticu koja sprečava infarkt.

Ne znam kako je onoj curi u Nijansama ali biti djevica u šezdeset i šestoj zna biti naporno za popizdit.

foto: Daiju Azuma


38 Comments

 1. Lejla
 2. Maja
 3. Paskvalin
 4. dragana
 5. Emin Jugo
 6. julijana
 7. sretenn
 8. Lumbardez
 9. sloba
 10. Sasko
  • božidar despotović
  • Sandra
 11. Jadranka
 12. božidar despotović
 13. gradjanin Kejn
 14. alley
 15. Aleksandra
 16. Vlado
 17. branislav
 18. Edo Deskovic
 19. Vera
 20. Nadia
 21. kikina
 22. ssokolica
 23. BILJANA
 24. Dinko Šimatović
 25. mima
 26. mima
 27. dada
 28. marija
  • mlada vojvođanka
 29. goga