Miševi na Dvoru cara Radmana

Antun Vrdoljak, zloglasni šef \”Katedrale duha\”, tako je on tepao Hrvatskoj teve dok joj je bio na čelu, upravljao je Katedralom sjekući glave jadnim novinarčićima a da trepnuo ne bi. Srbi, na cestu! Krivomisleći Hrvati i Hrvatice, van, nazad u pizdu materinu nehrvatsku, komunističku! Čak su u Rijeci i Talijani trebali dobiti nogu iako Talijani nisu ni Srbi ni zločesti Hrvati. Vrdoljaku je Italija poručila, mrš! \”Razumem\”, rekao je drug Vrdoljak.

Sjećam se jednog Vrdoljakovog zanimljivog smaknuća. Kolegica, Riječanka, nije Srpkinja, odbila je Tončiju pomoći da preko njenih veza, uređivala je \”morske\” emisije, Jugolinijom sebi doveze automobil iz Amerike. Gospođa je na tu temu dala intervju glasilu Udruženja novinara, sve je zabilježeno, sve zaboravljeno.

Vrdoljak mi je posebno mrzak lik jer je inkarnacija spodoba podobnih za sva vremena. Tito mu je bio poput oca, Tuđman mu je bio poput oca, Kolinda će mu biti poput matere. Zašto mi pred oči skače nešto premazano svim mogućim smrdljivim mastima?

Drug Vrdoljak me neodoljivo podsjeća na druga Radmana. Isti način strahovlade, isti podanici. Kao da se od četrdeset i pete ništa u međuvremenu dogodilo nije. S jedne strane drugovi, s druge strane miševi koje drugovi šalju na Goli otok. Osuđeni skupljaju štrace i kreću prema brodu, miševi u kući u kojoj su golootočani godinama bili svoji na svome tiho cijuču sebi pod bradu: \”Okreni glavu na drugu stranu! Jebe ti se! Same su krive. Ona hadezeovka je dobila kopito jer je hadezeovka, ona ludara je dobila vritnjak jer nisu mogli samo Hlo šutnuti. Ciju, ciju.

Imam djecu. Imam kredit. Nek se jebu, krave. Da su šutjele, da su šutjele onako kako pravilnik nalaže, bile bi tu sa nama. Valjali bismo se skupa u dreku koji smrdi do neba ali i grije i hrani. Glupače. Ciju, cviju, ciju. Ja sam mali miš koji ne zna niš. Ja sam mali miš, ja ne vidim niš.\”

Želim reći, nije u Radmanu problem kao što to nije bio ni u Vrdoljaku. Usrani mišići kojima ne pada na pamet da nama koji ih hranimo demonstriraju trun dostojanstva i hrabrosti, oni su problem. Da li je Radman zaposlio svoga kuma bez natječaja? Jest. Što ste učinili, mišići? Da li će Radman, ako mu se digne, svoga psa zaposliti u emisiji \”More i pomorstvo\”? Hoće. Tko će od vas reći da nije normalno da pas vodi emisiju o moru i pomorstvu?

Cioran je napisao. \”Treba se staviti na stranu potlačenih u svim okolnostima, čak i kada su u krivu, a da se ipak ne izgubi iz vida da su i oni zamiješani iz istog blata kao i tlačitelj.\”

Zašto ne čitate Ciorana, mišići?


Posted

in

by

Comments

15 responses to “Miševi na Dvoru cara Radmana”

 1. cocococo-kokodaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Avatar

  prestrašno je sve čitati i stalno potvrđivati da smo stvarno potpuno išumjeli,izgubili osjećaj za bilo što normalno i ljudsko u odnosima sa bivšim i puzajućim strahotama kojima se treba klanjat do iskrvarenja,čizma ječi jebo te bog i strah me više izići iz kuće da ne nagazim na zvončić ili da me netko ne prekolje u busu,na stanici, u mesnici živimo .

 2. sovilj dragan Avatar

  AKO I ZA LIJEPU PA ČAK DA JE I NAŠA -MA PREVIŠE JE CROATIA -KAKO TO GORDO ZVUČI ZA JEDAN KONC-LOGOR !!1

 3. Ich Avatar
  Ich

  Čekaj,pa nije istina da je samo OVDJE konc-logor…
  Tako ti je svuda…
  Samo sto se vani malo lakse DIŠE posto MIŠEVI DRUGACIJE KOLO VODE;))
  I,ne cijuču toliko OČITO kao OVDJE-
  ipak su LJUDSKIJE PRIRODE…
  cisto zato jer ZNAJU da MORAJU biti, posto im nece imati TKO DRUGI KOLO POKRETATI;))
  OVI NASI MIŠEVI su DNO-DNA…
  tj.
  IZ DNA idu DRITO NA VRH…
  i,NE MORAJU SE USTRUCAVATI jer NAROD POKRECE SVE bez da CIJUKNE…eh
  Ne znam sto bi CIORAN imao za reci ZA NASE MISEVE,vjerovatno bi on TAKO PAMETAN ostao bez TEXTA;))

 4. Ich Avatar
  Ich

  CIORANOV CIJUK se daleko cuje…
  Ali,OVDJE ne bi nasao SRODNE MISEVE za POKRETANJE KOTACICA U DRUGOM SMJERU…
  bas…jbga;))

 5. Mimi-Mini Avatar
  Mimi-Mini

  Zatišje na blogu, blogeri čitaju Ciorana, hehe,

 6. mlada vojvođanka Avatar
  mlada vojvođanka

  jašta nego da čitaju Siorana!…a šta reći a ne ponoviti???
  NA BALKANU KO NE POLUDI TAJ NIJE NORMALAN!
  eto – to je jedino što niko, ama baš nitko exYU ne može da porekne! osim luđaka…a o njima neću, javiće se oni i sami! srušili smo državu koja je bila “onakva ovakva” ali u proseku sasvim odlična jer se prema tom ozloglašenom proseku i sve banana ex YU državice neuspešno uspoređuju s evropskim prosekom! a onda možemo samo da se uhvatimo za glavu i zakukamo svako u svom tamnom vilajetu i navalimo na valov sopstvenih govana koja, naravno lepše mirišu kada su samo slovenačka, samo hrvatska, samo srpska, samo bosanska, samo crnogorska, samo makedonska…ali nikako jugoslovenska! smetala nam je uposlenost, redovna primanja, besplatno zdravstvo i školstvo, normalan život u sigurnom okruženju…i zato ćutimo…draže nam je šikaniranje svake vrste, podmetačine, beda, boleštine, sprdačine, kurvašar s opšteprihvaćenim vrednostima…i zato se ćuti JER KAKO SAD PRIZNATI DA SMO NA GOVNJIVOM DNU SVI UMAZANI U STRAHU ZABAVLJENI SVOJIM JADOM A NOVOG TITA NIGDE NA VIDIKU PA MIŠEVI KOLO VODE ??? ko bi rek’o da će jedinina istina izgleda biti – VRATI SE, SVE TI JE OPROŠTENO! a ona kletva “pravićete vi mene od govana!” – postati vodiljom…

 7. Mimi-Mini Avatar
  Mimi-Mini

  Evo malo Ciorana, valjda neću uvrediti mog druga Mikija:”Bijesan na svoje pretke, pitao sam se kako da ih još jednom usmrtim, zavazda. Mrzio sam njihovu šutnju, nedjelovanje, i sva stoljeća koja su ispunili svojom abdikacijom. Pala mi je na um zamisao da bi trebalo podignuti u zrak njihove grobove, raspršiti njihove kosti, poniziti njihov šutnju, osvetiti se na njima, narugati se njihovim porazima, pretvorio u prah svoje ”nekadašnje”, svoju vječnu ništinu… Nepotrebno je reći da moja zamisao nije bila poticaj za krstaški pohod. Jedno mi je vrijeme to bilo dovoljno. A onda mi je odjednom dosadilo mrziti uzalud, pa sam se okrenuo većoj mržnji, koja je obuhvaćala cijeli svijet, počevši od prezira prema susjedu do svemirske anarhije. Zapravo, meni je ludilo bilo potrebno kao što je drugima bila potrebna mudrost ili novac. Na pomisao da je nešto postojalo i moglo postojati neovisno o mojoj volji za razaranjem upadao bih u krize bjesnila, provodio bih cijele noći drhteći. Upravo sam tada shvatio zašto čovjekova zloba uvelike nadmašuje životinjsku. Naša ne prelazi odmah na djelo, ona se nakuplja, raste, buja i prekipi. Ona se, zato što mora čekati, oslanja na razmišljanje i postaje okrutnom. Ona mrzi sve, a kod životinje traje samo trenutak i odnosi se samo na neposredan objekt; i nikad se ne okreće protiv same sebe. Naša zloba toliko naraste da više ne zna koga ima uništiti, pa se ”fiksira” na nas same. To se i meni dogodilo: postao sam središtem svoje mržnje. Mrzio sam svoju zemlju, sve ljude na svijetu; na kraju sam mržnju okrenuo protiv sebe: podlegao sam očajanju.

  1. Ich Avatar
   Ich

   Fakat’…
   Cioran dobro kaze:
   jedina razlika izmedju zivotinje i covjeka je u MOZGU koji PROMISLJA!
   i dobro objasnjava nacin kako to radi:
   Od male stvari NAPRAVI VELIKU…

   Akcija-reakcija( i obrnuto) bi trebala biti SPONTANA STVAR…
   U nemogucnosti da covjek sprovede AKCIJU ili REAKCIJU jer ima ‘VEZANE RUKE’,malo razocaranje stasa i nabrekne do USIJANJA,ili (bespotrebne)MRZNJE,ocaja…
   Cesto se dogodi da se covjek mora USTRUCAVATI,OBUZDATI,’ZAVEZATI JEZIK’…
   zatim se dogoditi SPONTANA KATASTROFA:
   kad se OSLOBODI ‘sa lanca’,
   SLIJEDI LANČANA REAKCIJA koja pokrece citav NIZ dogadjaja koji su NEOBUZDANI ili IZVAN KONTROLE…
   kad se COVJEK ISPUCA,
   onda opet moze MIRNO NA LANAC…;))

   Zivotinje NE MORAJU RAZMISLJATI jer im MOZAK nije tako podesen…
   Imaju SLOBODU REAGIRATI PO PRIRODNOM INSTINKTU,odmah i sada…
   Bez ODGAĐANJA,PLANIRANJA,USTRUCAVANJA…
   To sto misli-to i napravi…
   Kod njih nema MISAO-RIJEC-DJELO…
   one NE MORAJU PRICATI I OBJASNJAVATI;)))
   bas ono…
   NEMAS POJMA ‘KAD CE I STA CE?’
   kad NAUMI:jer MORA…
   (ne zamaraju se ‘fizickim formulama’ i ne mora izracunavati udaljenost do zeljenog mjesta-
   samo KRENU-imaju PRIRODNU NAVIGACIJU…
   Ne postavljaju si pitanja:zasto?
   One samo RADE to sto moraju;))
   One jedu-bas kao sto moraju biti hrana!
   ma,ZIVOTINJE…
   Zivotinje su CUDO PRIRODE!
   mi smo tek GLUPI LJUDI kojima nije jasno KAKO ONE MOGU ono STO MI NIKADA NECEMO MOCI:
   biti NORMALNI I PRIRODNI-
   a,opet PO SVIM ZAKONIMA I PRAVILIMA PRIRODE!
   SAVRSENO PRATITI PRIRODNI SLIJED…
   jer,da!
   I PRIRODA IMA PRAVILA:
   ne treba to zaboraviti;))
   Jer da nema pravila,’ne bi bilo DANA i NOCI’-tj.
   Kako bi znali da CE SUTRA OPET biti SUNCE NA NEBU-
   tj.DAN…?
   Ako NEMA PRAVILA-onda NEMA NI RAVNOTEZE…
   ako SUNCE nema PRIRODNI SLIJED,tj.PRAVILO od 24 h-
   i izadje ‘PO PROHTJEVU’ i SAMOVOLJNOSTI…
   mnogo bi puta 24 h bila bez SVIJETLA?
   PRAVILA NISU LOSA STVAR,ona MORAJU BITI:
   da SVATKO ISPUNI PRIRODNI SLIJED koji mu je PRIRODNO ZACRTAN…
   Jer,kad bi jedna ZIVOTINJSKA VRSTA SAMOVOLJNO ODBILA POSTOVATI TO STO JOJ JE ZACRTANO,IZOKRENULA BI CIJELI JEDAN LANCANI NIZ koji O NJOJ OVISI;))

  2. Ich Avatar
   Ich

   Zelim reci:
   Ne moze nitko nikog NADMUDRITI-
   krseci pravila…ili sto god
   Jer na kraju price:
   SVI SMO OVISNI JEDNI O DRUGIMA…
   to ima i naziv:
   PREHRAMBENI LANAC
   lanac samo simbolicno ili slikovito oznacava POVEZANOST i kretanje unutar CIJELE SKUPINE…
   kako kod zivotinja,tako i kod ljudi…
   Tako da,
   Tko god misli da je SLOBODA moguca-
   Grijesi vec u SAMOM STARTU;))

  3. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   @Mimi-Mini
   Poštovana zemljakinjo Mimi-Maxi,
   Navedeni citat potpisujem u celini i u detaljima!
   Suština života je u borbi između DOBRA i ZLA!
   Najveći problem ČOVEKOLIKIH DVONOŽACA je u iskonskom egoizmu koji je plodno tlo za sva ostala zla, kao, na primer, nedostatak empatije (u šatrovačkom, kolokvijalnom govoru to bi izrazili: baš me boli briga).
   NEGO DA PREĐEMO NA TEMU!
   Ne bih da pričam o dve otpuštene novinarke u tuđem dvorištu, pre nego rasčistimo svoje.
   Naime pre neki mesec, kao što je tebi poznato, ukinuta je kultna emisija “Utisak nedelje” na TV B92.
   To je privatna TV, ali su optužili celu Vladu RS za ukidanje te emisije.
   Nisam bio idolopoklonik Olje Bećković, posebno ne njenog pomalo prepotentnog i ironičnog držanja, ali moram da stanem na njenu stranu!
   Šta bi se dogodilo ako bismo u jednoj zemlji zabranili svako drugačije mišljenje, naravno izneto na korektan način?
   Bilo bi to JEDNOUMLJE koje neminovno vodi u diktaturu.
   Sa druge strane, novinari moraju da imaju OSEĆAJ ZA MERU!
   TV emisija na nacionalnoj TV NIJE LIČNI BLOG, jer je to državni resurs, a plaćaju ga gledaoci preko pretplate ili na drugi način.
   Možda sam ja “truli kompromiser”, ne razmišljam kao “skojevac”.
   Ipak, kompromisi kuću grade, jer borba za prevlast i dominaciju, odnosno isključivo pravo na neprikosnovenu istinu vodi u destrukciju.
   Javni servis, ili kako ga prozva tvoj omiljeni novinar i direktor A.T, neka R.I.P. “vlasništvo građana Srbije”, je u stvari TV Bastilja.
   Treba samo pogledati njihov sajt pa videti da nigde nema telefona rukovodilaca i i-meil adresa, kao na primer, na TV B92 (nisam ni njihov idolopoklonik).
   Taj TV, javni servis, naplaćuje pozive na nekoliko telefona po 120 din., kao da su neka telefonska kompanija, dok su istovemeno naplaćivali pretplatu od građana.
   Na TV Bastilju možete da prodrete samo ako ste neka VIP persona iz javnog života, pre svega političar, estradni “umetnik” ili glumac.
   Obični smrtnici bi mogli da se pojave ako stredaju u nekoj nesreći, ili ako imaju nekog poznatog novinara.
   Na toj TV javnoj kući nisi mogao čuti da je NATO izvršio agresiju iz vazdušnog prostora iako je i ona sama bila žrtva tog divljačkog bombardovanja sa oko 1000 letova svakog dana tokom skoro tri meseca.
   Bio sam i sam novinar, urednik u štampanim medijima i veoma mi je dobro poznato koliko su oni “nezavisni”?
   Samostalni mogu biti u neku ruku, ali potpuno nezavisni – nikako.
   Takvih na svetu jednostavno – nema.
   Kada već pričamo o novinarskoj profesiji, novinari su sami sebi najbolji advokati, ali svima ostalima veoma stroge sudije.
   Pogledajte na RTS-u neke voditeljke koje postavljaju DUGA I SUGESTIVNA PITANJA, koja su često mnogo duža od odgovora.
   Mlade voditeljke, čija je dikcija lošija od ogromne većine gostiju, glume velike zvezde iako su do juče bile samo gledateljke.
   One, SAMOUVERENO I “KOMPETENTO” sa gostima diskutuju o medicini, podmornicama, ekologiji, ekonomiji, astronautici, kao da su završile fakultete iz svih oblasti.
   Umesto da imamo novinare specijaliste, mi imamo novinare “univerzalne eksperte”.
   Neke voditeljke, voditelja i da nema, ponašaju se sasvim pasivno, pa ako neka poznata ličnost kaže da je zemlja kockasta, one ne reaguju.
   Isti je slučaj i na HRT!
   Sećam se neke emisije u kojoj je bilo reči o sukobu u RH, odnopsno pobuni Srba, u tom kontekstu je jedan novinar gos rekao: ja osećam prisustvo Srba, oni smrde…
   Voditeljka, veoma iskusna, mislim da se zvala Helga, nije uopšte reagovala. pa je reagovao jedan gost iz Istre.
   Toliko o profesionalcima na TV.
   TV novinari su mnogo lošiji u svakom smislu od novinara u štampanim medijima.
   TV je vizuelni medij, a oni su ga pretvorili u audio medij, radio emisije, odnosno pričaonice gde se reklamira odeća i skupi satovi i nakit.
   Druge, ili drugi voditelji drže prave tirade i lekcije dugim uvodima u temu.
   One su ventar sveta, a ne shvataju da gledaoce ne interesuju njivoa mišljenja, već miščjenja gosta.
   Narcisoidnost je osnovna osobina naših TV novinarki.
   Njima je važnije kako izgledaju nego šta pričaju.
   Viđe liče na manekenke, nego na novinarke.
   Mnogo ih je LEPŠE GLEDATI NEGO SLUŠATI!
   Svaka čast manjini!

   1. Ich Avatar
    Ich

    Bas,ne znam kakve to veze ima sa Cioranom?
    Kazes da je narcisoidnost VODITELJICA problem?;))
    Nije…
    To je tek posljedica koja je PROIZASLA IZ PRAVOG PROBLEMA…
    uostalom,
    KOGA BRIGA ZA njihovu narcisoidnost?
    Dodje vrijeme kad ih nadmasi NETKO NARCISOIDNIJI;))
    Sve je to NATJECANJE-
    Bolji-pametniji-ljepsi-mocniji-BLA…
    bla-bla GLUPOSTI ionako;))
    A,pravi problem je taj sto
    I kad se UGASI T.V…i ZATVORI ŽUTA STAMPA-
    TAJ ISTI ŠHOW se vidi u SVAKODNEVICI…koji je PRESLIKA svega toga sto se VIDI ‘U REKLAMI’…
    to je PROBLEM;))
    iako…
    Ni to NIJE STVARNI PROBLEM,nego SAMO POSLJEDICA koja IZLAZI IZ KORIJENA PROBLEMA…

    Samo oni koji znaju KORIJEN PROBLEMA,mogu se ISPETLJATI IZ TAKVIH GLUUUUPIH I SMIJESNIH LANCANIH REAKCIJA I LJUDI KOJI IGRAJU TAKVO ‘NATJECATELJSKO KOLO’…
    I,SMIJATI SE TAKVIM LJUDIMA KOJI OVISE O SVOJOJ NARCISOIDNOSTI!
    ONI UVIJEK U SVOM DRUSTVU IMAJU
    SLICNE IDIJOTE;))
    NEKA IH…
    NJIHOV ŠHOW kakvi si sami MEDJUSOBNO priredjuju-
    SMIJESAN JE SVAKOM NORMALNOM PROMATRACU;))
    ONI POJMA NEMAJU DA IMAJU U SVOM DRUSTVU ‘VLASTITA OGLEDALA’…
    A,ZAMJERAJU JEDNI DRUGIMA I.S.T.U STVAR…
    TO JE ŠHOW PROGRAM BEZ KRAJA I KONCA;))
    ali na kraju-
    UVIJEK DOBIJU STO ZASLUZUJU…
    JEDNI DRUGE(pa se mogu NAUCITI PAMETI…jedna NARCISOIDNA OSOBA POJMA NEMA kakva je-DOK SE NE UPETLJA SA NEKIM JOS NARCISOIDNIJIM…to je LEKCIJA ZIVOTA;))

 8. Bobby Fankhauser Avatar
  Bobby Fankhauser

  DA NE IMENUJEM, moj prijatelj i najbolji suradnik Tita, bio je siva eminencija Zagreba. Jugosocialist- do smrti i u kostima, Takvi poput Fumica su bili zadnje rupe na svirali… PAZITE:- 1990, KADA SE JE VOJTILINA SMRAD PROLJELA SVITOM, KAD JE REKAO DA CE PRIZNATI NEZAVISNU HRV,- AKO HR. RAZBIJEI JUGO I SE ODCJEPI(sto je kasnije i uradio)… PAZITE !- OVA “TITOVA RUKA”, KOJA JE BILA ZA MIR I LJUBAV, ZA BRATSTVO I JEDINSTVO I SRECU NARODA JUGOSLAVIJE, MI JE RAKAO:- “ZNAS, IPAK LEPO JE IMATI SVOJU, VELIKU HRVATSKU, ZAR NE” ? REKAO SAM-“DA, DA”. JOS NE RAZMEM KAKO OD HUMANOG COVIKA, MOZE NASTAT NACI-CUDOVISTE? I GLE, ISTO SAM CUO I OD FUMICA!? I OD SVIH OSTALIH. SMRAD NACONALIZMA I MRZNJE IZ SLOV. I HR. SIRIO SE JE U BOSNI I SRBIJI. U HRV.

 9. Mihailo Mikic Avatar
  Mihailo Mikic

  E moja Vedrana, tesko ces ti obezglavljenom naodu dokazati da svaki narod ima drzavu kakvu zasluzuje! Mnogi ce prije nestati nego sto ce oni tu istinu moci shvatiti. Zato pisi nesto i za narodnu dusu, da ce uskoro doci bolji dani kada se ponovo ujedine SRBi i Hrvati. Mi znamo da od ujedinjenja SRBa i Hrvata u bliskoj buducnosti nema nista, ali narod treba uz svoj trud i Boziju pomoc da nekako prezivi sadasnje teske dane. Prezivjeti se moze samo sa vjerom u Boga ziveci po Zakonu Bozijem!

  1. xyx Avatar
   xyx

   Ovisi što pod pojmom ujedinjenja smatrate.Bit će približavanje.Ono je neumitno i neće ga omesti nikakvi nacionalisti.Naprosto zato što postoji toliko privlačnih sila,miješanih brakova,pa čak i osviještenih pojedinaca koji znaju da im je Srbin/Hrvat najbliži u EU.EU neće ometati ove procese približavanja.Dapače,sad će ih i poticati,jer je završio proces ovladavanja bitnim resursima regije.Dakle ,slijedi brzo približavanje.Da li do nekog i formalnog ujedinjavanja ili samo do bliskog suživljenja?To će iskreirati život sam.Najbolje da bude prirodan tijek,sa punim uvažavanjem ,čak i glupih, izmišljenih i nametnutih razlika.Ako ima osnove za približavanje ,a sigurno je ima,onda će to budući život sve uskladiti.

 10. Floramy Avatar
  Floramy

  Nikako ne mogu kuzit, zasto vec u dva clanka oplakujes ono zlo Kloferku? Pa pusti je ! Nacin na koji je ona otisla sa HTV je jos i milosrdje prema nacinu na koji se ona 24 godine na tom sranju od televizije odrzavala. Svojom jezicinom je ubila mnoge. A ti je uporno branis ?! Jeli s tobom sve u redu? Ili je senilna demencija pocela cinit svoje?