Koliko nas ima?

Kad sam s jednim svećenikom razgovarala što misli o akciji “U ime obitelji” rekao je da iz principa u Hrvatskoj ne podržava ni jednu akciju koja počinje sa U. To me potaknulo da upitam sebe i vas koliko nas zapravo ima koji ne podržavamo ni jednu akciju u Hrvatskoj koja počinje sa U? Svi moji prijatelji i znanci užasnuti su urlikanjem razularene gomile koja je u Zagrebu za vrijeme nogometne utakmice dizala ruku na naci pozdrav.

Njihovo se divlje glasanje moglo čuti i u Splitu. Smrt Srbima! Smrt Židovima! Smrt Ciganima! Smrt pederima! Smrt različitima! Smrt krivomislećim Hrvatima! Većina analitičara pa i naš vrli premijer trenutačno stanje u Hrvatskoj ne drži dramatičnim. To što nam Katolička crkva kroji pravila života njemu, premijeru laičke države, čini se normalnim.

Svi građani, bez obzira na vjeru ili nevjeru, odvajaju lovu da bi hrvatski katolički svećenici lupali ritam našim životima koji sve manje vrijede. Sto kuna svima nam je mislena imenica. Vatikan određuje tko će u Hrvatskoj crknuti od gladi a tko u crkvenom audiju voziti svoga dečka.

Dečkoljupcima se plaće ne smanjuju. Oni ne plaćaju porez. Nemaju fiskalne kase. Hrvatski liječnici uzalud vape do neba i skreću pažnju na katastrofalno stanje u našim bolnicama i svoj status. Dok medicinske sestre na Rebru, najboljoj bolnici u Hrvatskoj, objašnjavaju bolesnicima da imaju pravo na pola litre čaja dnevno katoličkim svećenicima u hrvatskim bolnicama ne pada na kraj pameti da stupe u štrajk. Zbog manjka čaja, lijekova, zavoja, rublja, vlažnih zidova, skupih kemoterapija…

Čim više mrtvih tim bolje po njih. Plaćaju se mise zadušnice, govori nad otvorenim grobom, ni jedno zvono u Hrvatskoj ne zvoni badave kad netko od nesretnika krene Bogu na istinu. U Rijeci se trenutno zvonjava naplaćuje šezdeset kuna. Fiskalna kasa? Račun?

Učitelji nemaju pravo na nadoknadu putnih troškova. Oni koji iz Rijeke putuju u Delnice rade da bi mogli plaćati autobusnu kartu.

“U ime obitelji” i dalje jaše. Komesarka napada sve i svakoga a nikako da nam objasni odakle joj viletina, zašto zarađuje na ubijanju budućih Hrvatica i Hrvata, gradila je bez građevinske dozvole… Kako to da nikome ne polaže račun grešnica širokoga spektra? Gdje su “institucije sistema”? Boje se gospođinog Boga? U Hrvatskoj se ni popovi ni političari Boga ne boje jer u Njega ne vjeruju.

Da ne kradi? Da ne zgriješi bludno? Da ljubi bližnjega svoga… Da im Isus danas stane na put i krene govoriti kako je grijeh zatirati sve potrebito i siromašno oko sebe nabili bi ga na neoliberalni kapitalistički kolac.

U kakvoj mi to zemlji živimo?

Sirotani koji imaju posao rade od osam ujutro do deset uvečer, imaju “pravo na službeni mobitel” tako da dnevno mogu raditi dvadeset i pet sati. Ako se na bilo koji način suprotstave svojim osobnim nacićima završe ili u ludnici ili na ulici. Državi ne pada na kraj pameti krenuti u kontrolu mučenja građana države Hrvatske od strane većih ili manjih “investitora”.

Naša nam djeca dolaze doma izmasakrirana robijanjem a nama koji smo odrastali u nekom drugom vremenu pada na pamet da uzmemo stvar u svoje ruke i razvalimo glave svim tim “menedžerima” i “menedžericama” koji se prema našoj djeci ponašaju poput esesovaca prema Židovima.

Užasnuta sam. Užaasnuuuaata sam! U kandžama smo bešćutne države i katoličkih talibana koji se opušteno valjaju u zlatu, laži, licemjerju i bludu. Ne ponavljam se da bi mi bilo lakše. Želim iskoristiti mrežu svih mreža da bih doznala da li je moguće da većina građana i građanki u mojoj zemlji diše poput žene sa osmijehom dupina i čeličnim čavlom umjesto srca?

Ili su to ipak samo oni koji ne vole pedere? Ili su to ipak samo oni koji ne vole ateiste? Ili su to ipak samo oni koji mrze “komunjare”? Ili su to ipak samo oni koji mrze drugačije? Ili su to ipak samo oni koji mrze sve one na kojima prstom upiru zapjenušana gospođa i raspomamljeni popovi?

Ako u Hrvatskoj živi većina koja želi zatrti sve krivomisleće netko bi nam to morao reći. To se može izračunati. Oko mene takvih nema. Okružena sam luđacima?

Pitam vas koji me čitate, kako dišete? Jeste li za hrvatski fašizam? Ako niste, javite se. Možda nas ima? Možda možemo nešto učiniti? Možda još nije kasno? Ako nas ima smijemo li crknuti bez krika i bijesa? Ako vas ima… Javite se. Imenom i prezimenom.

Ako ste Hrvati, javite se. Ako ste Srbi, javite se. Ako ste Mađari, javite se. Ako ste Talijani, javite se. Ako ste Nijemci, javite se. Ako ste katolici, javite se. Ako ste pravoslavci, javite se. Ako ste agnostici, javite se. Ako ste ateisti, javite se. Ako ste Cigani, javite se. Ako ste nogometaši, javite se. Ako ste pederi, javite se. Ako ste zdravi, javite se. Ako ste bolesni, javite se. Ako šepate, javite se. Ako ste slijepi, javite se. Ako ste gluhi, javite se. Ako ste mladi, javite se. Ako ste stari, javite se. Ako ste u najboljim godinama, javite se. Ako ste ljudi, javite se. Potpišite se IMENOM I PREZIMENOM.

Bojite se? Oni su opaki. Umlatit će vas. Udavit će vas. Ubit će Boga u vama. Pobit će vas. Glađu. Mržnjom. Režanjem. Nekim novim referendumom. Ako imenom i prezimenom danas vrisnete protiv hrvatskog fašizma izgubit ćete život?

Vi ste stvarno zajebanti ako ovo držite životom.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hlDcZthDOMk]


Posted

in

by

Comments

308 responses to “Koliko nas ima?”

 1. komunist Avatar
  komunist

  jbt ja sam se sav isprepadao
  hvala heroini na svemu

  1. jure Avatar
   jure

   Ja mislim da nas ima puno vise od njih,jer ipak je Josipovic uvjerljivo dobio izbore ipak je Vedrana dobila 8.5 u nedjeljom u dva…itd

 2. Dragan Jovanović Avatar
  Dragan Jovanović

  Evo, javljam se iz susedne države,
  slobodan sam da kažem – isti, a drugo pakovanje,
  i apsolutno podržavam do poslednje reči.

  1. sisport Avatar
   sisport

   Dragan Jovanovic ? Glumac ? 🙂

   1. Dragan Jovanović Avatar
    Dragan Jovanović

    Nikada glumio … običan mali čovek kome je dop…… 🙂

 3. Сања Тадић Avatar
  Сања Тадић

  Сања Тадић Српкиња Атеиста православне провинијенције
  Стрејт
  Лекар по образовању комуниста по опредељењу
  Живим у Србији у којој је поглед у Лијепу вашу поглед у будућност.
  Доста нас схвата да је то што гледамо умивено,већина нас се грози и саме помисли да ће се десити оно за шта се боре наши властодршци,подрепне ЕУ муве и што нам обећавају да ће ускоро стићи
  Ја живим за тренутак када ће нешто што је нормално било у свету у ком сам одрастала постати блиска будућност ,ако не мом детету бар његовој деци ако успе да их направи и однегује са 25.000 динара месечно ….ако уопште задржи посао —-поседује службени телефон и на располагању је 24/7 како би рекли у савременом свету.
  Све сте лепо написали,реч Вам је бритка, не треба је обрађивати у глави, већ сте то за нас урадили
  Дивим Вам се Ведрана Рудан , осећам и ону исту тугу о којој говорите и причате. Па чак и ако не успемо да мењамо ствари морамо бар јекнути , морамо се чути
  С.Тадић ( извињавам се на презимену)

 4. […] Preuzeto sa bloga autorke Vedrane Rudan […]

 5. Alleksandar Vladimir Avatar
  Alleksandar Vladimir

  IPojavilo se mnogo tekstova na ovu temu; Ugrešićkin je ubjedljivo najbolji. Koncizna, jasna dijagnoza bez nepotrebnih ukrasa. Meni se postavlja samo jedno pitanje: Čemu Hrvatima i Hrvatskoj danas treba fašizam? Hrvatska je nezavisna, Hrvati su svoji su na svome, imaju demokraciju, granice koje su željeli, hrvatske su Srbe prema planu decimirali i sveli na nacionalni manjinu itd. Itd. Ne treba više, ah da Hrvatska je ušla u Evropsku zajednicu. Od čega se danas brani Hrvatska fašizmom? Za što je fašizam danas funkcionalan? Vidim samo dva odgovora, a možda će netko naći i više, dakle: ili su Hrvati nepopravljivi fašisti (u što ne mogu vjerovati obzirom na broj Hrvata u NOB, tj borbi protvi fašizma) ili je fašizam bunt nemoćnih, potlačenih i neobrazovanih, koji dirigiraju i kanaliziraju povlaštene elite na čelu sa hrvatskom katoličkom crkvom, narodu koji su zastrašili socijalizmom i , pa se sada fašizam nudi kao jedini moguci ventil.
  Ova poslednja definicija je već poznata u Evropi, koju je Vedrana Rudan prepoznala kao rastuću snagu fašizma. SaLe.

  JOŠ JEDAN KOMENTAR

  Zajebancija i nije nešto jer malo mi je nategnuta, ali sasvim ozbiljno primjećujem da se fašizam povampiruje uvijek kada su ljevičari na vlasti, i to ne samo u Hrvata. Medjutim u Hrvatskoj je poseban slučaj pa HDZ nema drugu opciju da dodje ponovo na vlast osim da raspiruje ustaštvo. Oni čak i nisu ustaše do balčaka, ali su toliko nisko pali i toliko kompromitirani, da im ne ostaje ni jedna druga opcija.
  Fašizam se širi medju primitivom, a toga hvala bogu na Balkanu ne fali pa ni u Hrvata iako se “diče” hrvatskom kulturom uglavnom su nepismeni i neobrazovani.
  Zaključak: ljevičari, tj. Kobajagi ljevičari ne bi nikada trebali doći na vlast, jer se odmah desnica pumpa na fašizam i ode sve u božju mater.

 6. […] Преузето са блога ауторке Ведране Рудан […]

 7. Željko Šiško Avatar
  Željko Šiško

  Svaka čast Vedrana

 8. Vladimir Koh Avatar
  Vladimir Koh

  Žena je Mesija crkve zdravog razuma,čiste savesti i skenerski bistrog oka.Duboko poštovanje iz Beograda

 9. Violeta Andjelkovic Avatar
  Violeta Andjelkovic

  Javljam se!!!

 10. Miro Tesevic Avatar
  Miro Tesevic

  Javljam se.

 11. sandra Avatar
  sandra

  JAVLJAM SEEE!!!

 12. Andrea S. Avatar
  Andrea S.

  Potpis!! ne Fašizmu,sloboda narodu!!!!

 13. Bratislava Avatar
  Bratislava

  Javljam se!!

 14. Ivana Neckov Grubisic Avatar
  Ivana Neckov Grubisic

  Visegodisnji dobro oprobani recept: Prosiri mrznju, spomeni noz, spomeni Srbe, Jevreje, Cigane, Hrvate i eto ga.Duni u trubu eto rata, jer mi se na to palimo.Glupi, neobrazovani neosvesceni, verski zadrti, bez mozga, utopljeni u kolektivnu svest , jer je tako lakse. Za to vreme oni kradu, zbiraju novce i trljaju ruke, srecni jer su nam uvalili jos koji miligram mrznje.Divim se vasoj permanentnoj hrabrosti da izgovorite ono za sta ostatak mislecih nema onu stvar.

 15. Mirza Softić Avatar

  Uvijek uz vas, imenom i prezimenom. Smrt fašizmu!

 16. Cedo Vidovic Avatar
  Cedo Vidovic

  Ustajte vi zemaljsdko roblje od Vardara pa do Triglava……

 17. Cedo Avatar
  Cedo

  Pozdrav gospodji Rudan i sve cestitke na radu.

 18. smail Avatar
  smail

  Evo i mene!Uz tebe smo,Vedrana!

 19. Sonja Šoć Avatar
  Sonja Šoć

  I ovde, u Srbiji, isto je, ako ne i gore. Drugi možda imaju nadu – ovde se sistematski uništava poslednje ostrvo ljudskosti i ostaci zdravog razuma, obrazovanje i kultura. Tonemo nepovratno

 20. Zvonimir Grgurevic Avatar
  Zvonimir Grgurevic

  Daleko sam od svega toga sta se tamo desava ,al koliko sam informiran ,mogu samo da kazem da podrzavam gospodju Rudan .Ona je savremena Jovanka Orleanka.!!!!

 21. Astro Mladen Avatar
  Astro Mladen

  Poštovana gospođo Rudan! Apsolutno Vas podržavam u Vašem “vapaju” da se probude i osvijeste većinske dobre ali uspavane, pasivne duše. Vi ste danas naš “svetionik” u mraku, budite nam živa i zdrava. I budite uvjerena, svakim novim danom dozorijeva svijesnost i savjesnost ljudstva koje sve jasnije razumije i osjeća što nam je nužno činiti. Prijateljski Vas pozdravljam! Mladen Todorović, Izola – SLO.

 22. nada medjovic Avatar
  nada medjovic

  Agnostic, zdrava, Srbin, stara umjereno. Covjek. Javljam se. Ma sta javljam, raportiram!

 23. Snježana Avatar
  Snježana

  Gospodjo Rudan, vi ste famozni!
  Prije petnaestak godina kad sam počela radit u firmi gdje sad radim, uvijek sam mucala jer sam se bojala da nedobijem otkaz. Dvije djece mi je bilo na studiju u Zagrebu. Čuvala sam radno mjesto pod svaku cijenu! Ali moja kolegica bi svakome sve rekla! Ja bih njoj sapnula: ti kažeš sve ono sto ja mislim.
  Tako i vama gdja Rudan mogu reci: slažem se sa svakom vašoj rijeci. Ja nisam pisac pa se neznam tako izrazit, ali zato imam vas!
  Hvala vam!

 24. Miljenko Vojta Avatar
  Miljenko Vojta

  Javljam se i supotpisujem svaku Vašu riječ!

 25. Božena Avatar
  Božena

  Podržaavam. Oštroumno, objektivno ali na žalost istina! Naprijed Vedrana

 26. Vanya Vucinic Avatar
  Vanya Vucinic

  Ateista, toliko “luda” damislim da sam jedna od rektih normalnih

 27. Dragan Djurdjelija Avatar
  Dragan Djurdjelija

  Ima nas mnogo više nego njih.

 28. milena cankovic Avatar
  milena cankovic

  Javljam se! Opet sam PROTIV! Protiv fasizma. Protiv “bolesti” koja zahvata moju zemlju. Izbjegla sam kao i svi moji. Al volim svaku stopu moje Like i vristim od bola za mojim ognjistem. Jedna sam od onih koja je Hrvatskoj mogla vise dati nego uzeti. I takve protjera to U na pocetku svega. Podrzavam Vas gospodjo Rudan vac duze vremena. Zvonim na uzbunu gdje god stignem i gdje god smatram da ima efekta. Nek vas gospod Bog cuva jer sami to ne umijete! Divimo se vasoj hrabrosti mi zene iz tri generacije.

 29. Будимир Новаковић Avatar
  Будимир Новаковић

  Има ли наде да престанемо да прЕживљавамо своје животе и почнемо да их прОживљавамо… или макар наша деца?

 30. Gordana Muraja Avatar
  Gordana Muraja

  Hvala, Vedrana, što ste ovo napisala jer i sama se već duže vrijeme pitam u kakvoj mi to zemlji živimo i zašto na to pristajemo, je li moguće da je većina za to. I slušam kako se sistem ne može promijeniti nego se samo mi možemo prilagoditi. Odbijam se prilagoditi! A osjećam i posljedice toga. Ali nije mi krivo. Pozdrav!

 31. valentina Avatar
  valentina

  So real to be true,but its true.kao i komunist i ja sam se sva isprepadala,ali ne samo u Hrvatskoj nego u celom regionu takvo je stanje(moglo mi se umesto T omaci i R i ne bih pogresila)-bogata,prebogata manjina upravlja vojskom sirotinje koja se svakoga dana preslisava kako prehraniti porodicu,platiti komunalije.A onda te samo obaveste da si tehnoloski visak(kakav izraz) i ko te j….Tuuuzno do bola.Draga Vedrana,da li ce ovaj plac obicnog naroda (koji se do neba cuje)cuti i nasi dusebriznici,koji sve rade U IME NARODA,ili ih treba sve poslati na jedan dobar specijalisticki pregled za uho.A definitivno ste u pravu,mi-obicni,mali ljudi-sirotinja,i jesmo zajebanti jer zivimo ovakav zivot puuunim plucima.
  Eto ja poslah svoj prvi raport i odmah mi nekako laknu.Do sledeceg raporta ZIVELI.

 32. JEREMIĆ-MANDIĆ RADMILA Avatar

  Čestitam na hrabrosti, oštrom peru, ama SVAKAKO ČESTITAM. U (evo ga “u”SVAKOM SLUČAJU STE U PRAVU.
  POZDRAVLJAM VAS SRDAČNO, AKO OD TOGA IMA IŠTA.

 33. danica stojan Avatar
  danica stojan

  Svaka čast Vedrana!

 34. duska Avatar
  duska

  svaka ti je na mjestu mislim sta i ti

 35. neven kovač Avatar
  neven kovač

  Sebe smatram pravim vjernikom, i upravo zbog toga zaobilazim katoličku crkvu u širokom luku. Utjehu i molitvu pronalazim u evanđelistickoj crkvi. A temeljno Kristovo učenje je univerzalna ljubav prema svima, upravo ono što katolibani pokušavaju zatrti u ime njihovog daljnjeg nesmetanog vladanja. Skoro pa da ne postoji nijedan postulat Kristtovog učenja koji nisu izvrnuli. Idolopoklonstvo, izmisljanje sakramenata, propovjedanje nečega u cemu ni sami ne žive (brak, skromnost)……ima toga kolko hoćete……..

 36. mile kovčo Avatar
  mile kovčo

  svaka ti je na mjestu. 🙂

 37. Ante Medić Avatar
  Ante Medić

  Evala.

 38. Alan Avatar
  Alan

  Online

 39. Maja Pertic Gombac Avatar
  Maja Pertic Gombac

  Ekola, javljam se. Bravo, Vedrana. Pogumno, brez skrivalnic. Ni nas malo, tudi v Sloveniji ni bistveno bolje. A mi se ne damo!

 40. Marinko Avatar
  Marinko

  Javljam se.

 41. Boban Avatar
  Boban

  Treba nam jedna Rudan i u Srbiji. A mozda i ne treba samo se sve ovo prepise na ekavici!
  Bravo Vedrana, samo napred i samo im guraj prst u oko.

 42. Cadimir Avatar
  Cadimir

  Javio se !

 43. Vesna Jugovac Avatar
  Vesna Jugovac

  Pridružujem se!

 44. Bruno Kostadina Avatar
  Bruno Kostadina

  PROTIV klerofašizma i one ljigave, lažljive i
  neodgojene Markičke.

 45. Sin Boziji Avatar
  Sin Boziji

  Koje smo mi budale…kad cemo shvatiti da fasizam nikada nije umro i da ga Amerika financira.zar bi Watikan tako dugo trajao da nije fasisticki.Gdje mi zivimo…pa u sta mi gledamo…pogledajte , da li je se IKO u Hrvatskoj ogradio od galopirajuceg fasizma kojim se 90 % hrvata ponosi…ljudi budite pametni..fasizam je danas biznis…simunic i drustvo mu u reperezentaciji drze sliku Pavelica na zidu svlacionice / ko ne vjeruje naka pita Mandzukica /.Uzas je njihova ZURKA.

 46. nela oklopcic Avatar

  Vedrana,Vedrana… zasto si se okomila na svecenike?Nisu svi tako losi,ja znam jednoga koji nema decka,ima curu.

 47. Oggi Šuta Avatar
  Oggi Šuta

  Javljam se i dižem svoj glas protiv fašizma i nacizma!!! Odličan tekst!!!

 48. igor uremović Avatar
  igor uremović

  Javljam se….

 49. velibor Avatar
  velibor

  javljam se

  podrska Vedrana iz Holandije

 50. Sonja Sokolić Avatar
  Sonja Sokolić

  Bravo Vedrana!

 51. Maja Milošević Avatar
  Maja Milošević

  Javljam se! Srpkinja pravoslavne veroispovesti, lekar po zanimanju. Delim ljude samo na dobre i loše, sve ostalo je nevažna dekoracija.
  Svaka čast gospođo Rudan!

 52. morana marušić Avatar
  morana marušić

  Svaka čast, Vedrana. Potpis od riječi do riječi!

 53. Veljko Popovic Avatar
  Veljko Popovic

  Veliki pozdrav iz Beograda ….

 54. Pero Avatar
  Pero

  Evo se i ja javljam.Sa punim imenom i prezimenom i punim pravom ,jer nam se država pretvorila u katoličku đamahiriju.Gospođo Rudan pozivam Vas u Hvar da kao Dr.Rudan Vedrana izvršite prijeko potrebnu mentalnu higijenu određenog broja mojih sumještana.Moja podrška.Samo naprijed!!

 55. marija smodlaka Avatar

  Veliko postovanje I divljenje Vedrana.

 56. marina kocijan Avatar
  marina kocijan

  javljam se

 57. Nena Maric Avatar
  Nena Maric

  Javljam se…imenom i prezimenom…

 58. Aleksandra Ognjanovic Avatar
  Aleksandra Ognjanovic

  Pozdrav iz Beograda……Puna podrska, jer situacija je i ovde ista…Identicna !!!!

 59. branko Avatar
  branko

  Bravoooooooooooooooooooo Vedrana potpisujem svako slovo!!!!!

 60. EzekielBluff Avatar
  EzekielBluff

  Računajte i na mene…

 61. Radmila Avatar
  Radmila

  Javljam se imenom i prezimenom
  Radmila Briza

 62. Lejla Avatar
  Lejla

  Javljam se i ja,Srpkinja muslimanske veroispovesti.
  Rasplakala si me,Verdana…
  Bravo,curo…bravooooooooooo!!!!

 63. Mira javornik Avatar
  Mira javornik

  Javljam se jer sam čovjek sa svim navedenim po malo

 64. dusko Avatar
  dusko

  Svaka cast.Ateista iz Italije.

 65. Goran Despotovic Avatar
  Goran Despotovic

  Evo me sto gospodja Vedrana kaze, imenom i prezimenom. Da li samo ona vidi ovo sto se u državama koje su nastale iz bivse nam zemlje dogadja. Svuda je primenjen isti recept, par tajkuna je opljačkalo sve ono sto je decenijama ili vekovima stvarano. A tu je i neizbezna religija. I ovde je pokojini Patrijarh Pavle govorio da je sramota sa kakvim automobilima vladike dolaze na ta crkvena okupljanja. Da ne pominjemo razne Filarete, Kacavende i mnoge druge. Da li je narodima na ovim prostorima trajno odstranjen mozak ili su svoj mozak predali nekom drugom na upravljanje. EU je čista fašistička tvorevina, koja je napravljena da uzme nacionalne suverenitete, a da nam onda dodju neki Van Rompeji ili Estonke da nam kroje sudbinu. Na kojim su to izborima oni i mnogi drugi bili i ko je to njih izabrao da rukovode EU. Od kojih para spavaci u evropskom parlamentu imaju plate u desetinama hiljada evra i za koji to posao, za spavanje na sednicama, pisanje poruka, citanje novina. A istovremeno Bundestag letos, velikom većinom glasova donosi zakon po kome voda nije ljudsko pravo. O zaprasivanju iz vazduha, o GMO- u, o ubitacnim vakcinama i raznim drugim stvarima i da ne govorim. Krajnje je vreme da shvatimo gde nas ovi prodani ili kupljeni političari vode. U pakao direktno ili smo mozda vec u njemu. Ne vidi valjda samo gospodja Rudan sta se dešava ili sto je jos gore, da vide i drugi ali ćute, da li je moguce da samo ona ima petlju da stvari nazove pravim imenom? Veliki Njegos u “Gorskom vijencu” kaze:”Strah zivotu kalja obraz često.” Cega i koga se to plasimo i dokle cemo da cutimo, dok nas ovi i definitivno ne pretvore u prave robove, jer velika vecina to u ovom momentu vec jeste.

 66. Gordana Avatar
  Gordana

  Sve šta bih rekla već su istomišljenici rekli………svaka čast Vedrana……točno, precizno, bez licemjerja, a s najboljom namjerom da se ljudi osvjeste ( kod nas to malo teže ide ) , ali Vi spadate u red ljudi koji stvari tj. situacije i ponašanja nazivaju PRAVIM IMENOM I PREZIMENOM !!!!! Bravo !!!

 67. Томислав Карамарко Avatar
  Томислав Карамарко

  Јављам се!!!
  ЗА БРАЗИЛ!!!
  НЕСПРЕМНИ!!!

 68. Sidarta Avatar
  Sidarta

  Poštovana,javlja se čovjek.Duboki osjećaj nepravde i još dublji nemoći osjećaju ljudska bića na Zemlji.
  Ja sam iz susjedne zemljice u kojoj je najljepša priroda .Iznenadim se, kada ponekad naletim na ljude…Hajde ljudi!

 69. boris krsteski Avatar
  boris krsteski

  Boris Krsteski,javljam se.
  stop sustavnoj dehumanizaciji i inverziji!

 70. Ivan Avatar

  Poštovana gospođo Gruden!!
  Gledajući vas u emisiji nedjeljom u dva odlučio sam da pratim vaš rad i komentare i to ne zbog toga što ste vi izrazito inteligentna osoba od drugih niti ono suprotno (pa sad ja pametan da ismijavam), već zato što ste željni pravde kao i većina ljudi kojima oboje pripadamo.
  Vjerujem da bi vaš rad pisanja imao veći učinak ukazivanja na problem bez uvredljivih tonova. (Moram-o se borit za pravedno i pošteno, ali ne vrijedi ni gubit energiju za nešto što nećeš promijeniti).
  Ne vjerujem da su u crkvi zadojeni vjerski da to ide u krajnost bolesti. (vjerske šizofrenije). Ili bi vi da i oni misle kao vi pa bi bilo sve sve u redu. Zato nije uredu ni da vrijeđate instituciju crkve zbog licemjernih u njenim redovima, jer tih licemjernih (grješnih) ima među sirotinjom, bogatima odnosno svugdje u svim grupama društvenog organizovanja pa i među ruljom kao ne organizvanom grupom.
  Bolno je kad doživimo nešto nepravedno! Još je teže nepravdu živjet!
  Sa druge strane dok sam bio mlađi mislio sam da ću promijeniti cijeli svijet, zatim sam se spustio niže pa sam vjerovao da ću promijeniti ono što mogu tu i fizički blizu mene (vidim ne ide ni to) i još mi ostaje ono zadnje, a to je da promijenim sebe! Međutim ni to neće ići, a to je ono najteže i najbolnije
  što moram živjet.

 71. Kojic-Edwards Nada Avatar
  Kojic-Edwards Nada

  Hvala vam za ovaj tekst! Potpisujem sve sto ste rekli! Delim ljude samo na dobre i lose.
  Rodjena u Titogradu, odrasla u Beogradu, udata za Engleza , zivim u Italiji, letujem u Istri…..

 72. Anđelka Polovina Avatar
  Anđelka Polovina

  Javljam se. Anđelka Polovina, Zagreb

 73. brana Avatar

  molim državnlajne Srbije da se javlajju recimo meni na moj blog.. ovo je više za državljane Hrvatske..
  lako je kritikovati ustaše iz Srbije i “ćetnike” (novohrvatski sinonim za ljotićevce) iz Hrvatske

  1. Aleksandar Avatar
   Aleksandar

   Draga Brano, blog morate pisati na zanimljiv način da bi Vam se ljudi javljali i komentarisali. Ovde i ovako ne možemo ništa da promijenimo ali barem jedni drugima olakšamo život kad izbacimo iz sebe težinu svakodnevice u par redova.

 74. Karolina Dukik Avatar
  Karolina Dukik

  Se javuvam!

 75. Ernest Enko Hasičević Avatar
  Ernest Enko Hasičević

  Glavom, bradom i dušom se pridruzujem.

 76. Sanja Jovanovic Avatar
  Sanja Jovanovic

  Moja malenkost Prisutna! 🙂

  Srecno ti bilo Vedrana, u prebrojavanju muda tvoje citalacke publike. Vec samim tim sto te pratimo, vecinu svrstava u tvoje istomisljenike i bez prozivke. Ali, ako ce ti biti lakse… uz tebe smo! 🙂
  Na siri odaziv ne racunaj…. plasim se da ovo i nije pravo mesto za podizanje sirokih narodnih masa. Zbog one, svima poznate, obeshrabrujuce statistike da je svaki narod sastavljen od min. 80% budala i da ima vlast kakvu zasluzuje 🙁 )… Nego da ti lepo krenes u politiku… mozda ces tako vise biti u prilici da dopres do onih kojima pisana rec nije toliko bliska.

 77. Đurđa Dujić Avatar
  Đurđa Dujić

  Potpisujem, Hrvatica, ateist,56 god,
  Bravo Vedrana, fantastičan tekst

 78. Katarina Dulibic Avatar
  Katarina Dulibic

  Javljam se i potpisujem svaku rijec..

 79. Dean Kostić Avatar

  Dižem svoj glas kao agnostik, protiv nakazne i moralno izopaćene religijske društvene dominacije, zlo koje treba biti uništeno u korijenju.

  Ja sa svojim dijelom poreza ne želim više plaćati nakaznu i licemjernu katiličku crkvu i njene poslušnike!

 80. EŠREF SOFTIĆ Avatar
  EŠREF SOFTIĆ

  Moja Vedrana…..puno nas ima…..”ma ti ne smim kazat”…..Još 91..92-ge smo mislili “neće na nas”….a ono …bez da nas upitaše…..ovi isti…vaši …naši……život nam ukraše…..Ma ša te ne smijemo!!…..A tebi hvala…..jer im nedaš da utule zadnju nadu….Nedamo ni mi, da se “Ponovo ugasi svjetlo u Balkanskoj krčmi”…..Tukla si i tučeš “u sridu” …Moramo zajedno i pametrno…na sve (moderne) talambase tuči…..vratiti dostojanstvo čovjeku…..i ponos u svojoj kući ……
  A njima…….nek se o sebi zabave…..nas da ostave…a bogami…i taj Sabor , i skupštine razne, da im ukine “slavinu” za izmuzanje narodnog novca….nek im blagajne ostanu prazne…..dosta smo bili “OVCA”.

 81. Marko Meić Avatar
  Marko Meić

  Marko Meić.

 82. gina Avatar
  gina

  Javljam se!

 83. Zvonimir Pađen Avatar
  Zvonimir Pađen

  Bravo gospođo Vedrana! Slušajući riječi Internacionale shvatio sam njenu cikličku aktualnost, samo da se ne ponove greške iz prošlosti zbog kojih je ideja bila osuđena na propast…

 84. ivan perkovic Avatar
  ivan perkovic

  Samo posteni spavaju mirno

 85. nadezda Avatar
  nadezda

  evo i ja se javljam,srpkinja bosnjacke nacionalnosti vjernica bahai,vjerujem u samo jednog bogaIvedrana, oduvijek te obozavam!!!!

 86. Branislav Jovanovic Avatar
  Branislav Jovanovic

  Svaki put kad procitam tvoj clanak, pomislim “zadnji je”. A onda se odusevim novim, i obradujem se, shvativsi da si jos tu, da te nisu ‘sklonili’. A i ako te jednog dana sklone, nema veze … ti si svoje mesto medj zvezdama odavno osigurala! Vozdra iz Amsterdama …

 87. Maja Avatar
  Maja

  Javljam se i ja!
  Poluživa
  Polustara
  Hrvatica
  Ateistica sa vjerom da još ima ljudi.

 88. mirjana maric Avatar
  mirjana maric

  Svaka cast,gdo Vedrana,dijelim vase misljenje !

 89. Aleksandar Avatar
  Aleksandar

  Tu sam! Za Vas, a i za sve ostale LJUDE.

 90. mirzet Avatar
  mirzet

  drago mi je za ovu paralelu koju si napisala i da dodam:
  Zivila internacionala!

  /jer nakon duzeg vremena nisi sve svalila na USA i druge urotnike/

 91. Martina Novak Avatar
  Martina Novak

  Eto. I sad? Svi na barkide? 🙂 Bravo gospođo Rudan. Bravo!

 92. nataša bačić Avatar
  nataša bačić

  Tko se boji vuka još, vuka još,….tri za groš…….

 93. Bojana Butorac Avatar
  Bojana Butorac

  Čovek sam i javljam se!

 94. Valentina Koroskoski Avatar
  Valentina Koroskoski

  Poštovana gospođo Rudan,

  Javljam se imenom i prezimenom….potpisujem svaku riječ…

 95. VIatka Avatar
  VIatka

  VIatka Rekić

 96. Milena Avatar
  Milena

  Potpisujem!

 97. Akrus Acras Avatar
  Akrus Acras

  Javljamo se grupnim imenom jer nas je dosta u ovom timu slobodnomislećih, i u potpunosti vam se pridružujemo.

 98. Anastazija Tukalj Avatar
  Anastazija Tukalj

  Javljam se. Bravo Vedrana. Ima nas mnogo ali smo umrtvljeni,melanholicni, depresivni, hvala ti sto nas podizes i ulivas snagu u ovom ludilu.

 99. Nataša Skazlić Avatar
  Nataša Skazlić

  hvala na prekrasnom tekstu

 100. dragomir bilic Avatar
  dragomir bilic

  Javljam se i ja Srbin iz Beograda ne zato što volim Hrvate, već zato što ne mrzim i svestan sam činjenice da zlo mora da se očisti tamo gde je nastalo. To zlo taj klerofašizam, ako se ne sreči, preneće se i na moju Srbiju. Ne bih hteo da i moja deca sutra jurišaju na svoje bližnje, a da im ti isti idejnomrsci, oduzmu pravo na normalan život. Nije ni ovde sve idealno. Ima tog fašizma i kod nas. Kriza je svugde. Ali zar da tu neimaštinu uzimamo kao opravdanje da ne budemo časni ljudi. Fuj. http://www.srpskikulturniklub.com/simunic-ustasa

 101. goran stevura Avatar
  goran stevura

  Draga gospodjo Rudan neka Vas dragi Bog blagoslovi na ovim Istinitim i iskrenim recima,kojih se bojimo izgovoriti.
  Hvala Vam za to i od svega srca Vam se pridruzujem punim imenom i prezimenom Goran Stevura Subotica prisni Bunjevac protestant [ ali to je nebitno ] Bito je Vas istomisljenik.
  Pozdrav.

  1. Marija Avatar
   Marija

   BRAVO, cijenjena g-đo Rudan!
   S v a k u Vašu riječ POTPISUJEM!!!

 102. Dudaš Zvonko Avatar
  Dudaš Zvonko

  cjenio sam vaš rad no ovaj apel ili poziv svim građanima Hrvatske me izuzetno dojmio. ja sam također manjinac rusinske nacionalnosti iako to nevolim naglašavati trebali bi biti svi ljudi. Ne vidim više nadu da se izađe iz ovog puta ka fašizaciji društva jedino još da se takvim akcijama ujedine slobodnomisleći. Držim vam prste uzdignute za pobjedu antifašista.

 103. Olja Knežević Avatar
  Olja Knežević

  Javljam se, naravno. Respekt.

 104. branko jontulovic Avatar
  branko jontulovic

  evo javljam se punim imenom i prezimenom. ali dzaba, kod nas u srbiji jos niko ne razmislja na ovaj nacin, mislim na poznate, bili oni pisci, “politicari” pekari ili ko god vec.jedina javna licnost koja je imal petlju i zelju da nesto kaze i uradi na ovu temu je DJOLE BALASEVIC, ali je i on mucenik videvsi sa kavim olosem je okruzen , digao ruke od svega 2000-te. i to je to. veliki pozdrav gospodji RUDAN.

 105. Katarina Svirac Avatar
  Katarina Svirac

  Javljam se i ja…sve sto ste napisali je istina i samo nastavite tako.

 106. Andrea Gracin Avatar
  Andrea Gracin

  Konačno da nešto napravimo da se riješimo nepravde koji nas guši!

 107. Suzana Kotarac Avatar
  Suzana Kotarac

  Draga Vedrana,
  vasi tekstovi bude i odzvanjaju zivot … javljam se i potpisujem iz Francuske …
  Neka buducnost ne bude nesto sto ce se desiti, nego sto cemo sagraditi … Racunajte na nas !!!

 108. Aspalathos Avatar
  Aspalathos

  Revolucionaran pozdrav Šjori Vedrani uz predivnu INTERNACIONALU! U potpuno se slažem sa svim njenim zapažanjima, konstatacijama i kritikama!
  Inače mi broj 13, kao ni slovo U sami po sebi ne smetaju jer su broj i slovo kao i svako drfugo. U kontekstu Ustaštva i izopačenog klerikalizma ne mogu smisliti ni jednu rič. USTAJTE PREZRENI NA SVETU!!

 109. branislav zivlak Avatar
  branislav zivlak

  Bravo prava si ali malo ih je takvih.Kako povesti neku akciju osim pisanjem.Pozdrav

 110. Ljiljana Avatar
  Ljiljana

  Uvek uz vas iz daleke Australije!
  POTPISUJEM

 111. Ivanka Hodja Kukovačec Avatar
  Ivanka Hodja Kukovačec

  Bravo Vedrana na britkoj dijagnozi hrvatske bolesti!!!

 112. Miloš Pavlović Avatar
  Miloš Pavlović

  1, 2, 3, 4…izgubljeni…ima nas jos!!!

 113. Renato Avatar
  Renato

  Svaka čast gospođo Rudan imate veće “cojones” od svih naših lelemudaša.

 114. Milan Avatar
  Milan

  …Pa, valjda je doslo vrijeme da ponovo vratimo vjeru u ….odgoj,obrazovanje,postenje,pravicnost,ljudskost i sve druge davno napustene kategorije…!

 115. BLAFFF Avatar
  BLAFFF

  Postajete sve opasniji,moraće vas zaustaviti,interesuje me kako,ne sumnjam dal’ će,budite oprezni,želim vam sreću!!!

 116. Vera Durakovic Avatar
  Vera Durakovic

  Vedrana,divim se vasoj hrabrosti,vasem umu,dok postoje ljudi kao Vi postoji i nada.Srdacno Vas pozdravljam!

 117. Saško Fetahagić Avatar
  Saško Fetahagić

  Bezbeli da idem i ja. Ustvari, ostajem tamo gdje jedino i mogu postojati.
  Sa Vedranom do …….vedrine.

 118. Tea Rado Avatar
  Tea Rado

  Vedrana, vrlo vrlo rijetko ostavljam komentare, vrlo rijetko se ne slažem s Vama, pokatkad mi zasmeta Vaš izričaj. Ali ovo ste sjajno napisali. Potpisujem.

 119. marin panovic Avatar
  marin panovic

  problem nije zeljka nego njeni glasaci, ima ih malo previse, nekad su bili clanovi kapejot, sad ovo, lagano me hvata strava sto je iduce, volim vodit izgubljene bitke, ne uzaludne, treba otic dok je vrjeme, samo u zapadnom djelu eu fali oko 2mil radnika svake godine, ko se tu nemoze snac, stvarno mu treba muza ili zenu nac u ustavu

 120. mamutica travno Avatar

  zdravo, ja sam mamutica travno zg – najmnogoljudnija zgrada u hr…poznam svoje ljude….dosta im je gunđanja, ali nisu više ni za uzaludne mirne prosvjedne setnje, vec za ponesto nemirniju upotrebu jaja i rajčica, pa ako ne ide moze i nesto tvrđe….ciljevi: hdz, sdp, vlada, sabor, dorh, htv, hgk, hbk, politički tajkuni….

 121. Spomenko Avatar
  Spomenko

  Javljam se

 122. Blaženka Benešová Avatar
  Blaženka Benešová

  Javljam se, Smatram sebe Jugoslovenom iako smo davno izbrisani sa svih spiskova. Teško se čita ovo što ste napisali a jos teže se mogu progutati suze gorčine i žala. Čovek postaje svestan kako je mali, nebitan, ranjiv i ako ima sve. Koliko je ljudi koji pate? Hodaju sa sklopljenom glavom , skrivenim očima, praznim želudcima, praznom dušom. Šta treba da se desi da se nešto promeni ? Koliko bolesnih , gladnih, povredjenih , uvredjenih, koliko dece bez perspektive -nedaj bože mrtvih ????? Gde je svetlo na kraju tunela ?

  1. mart Avatar
   mart

   Smatraš li Bugare Jugoslavenima?
   Nije nikakva provokacija, zanima me.

 123. Ana Matić Avatar
  Ana Matić

  Ma ima nas!!!!

 124. Sinisa Crnojevic Avatar
  Sinisa Crnojevic

  Ima nas, samo naprijed.

 125. hrabri perišić Avatar
  hrabri perišić

  Javljam se , ja Hrvat , agnostik.Poštovana gđa. Rudan molim Vas angažirajte se politički da mogu glasati za Vas. U 99% mišljenja se slažem sa Vama.

 126. Vladeta Arsenijejević Avatar
  Vladeta Arsenijejević

  Pozdrav iz Brazila od Hrvata sa srpskim imenom i prezimenom.Kada neki skandiraju ”Za dom spremni” a večina šuti, onda znam da doma više nemam…

 127. Dejan Avatar
  Dejan

  Smrt fasizmu sloboda…..onome ko tko slobodu razumije.

 128. Maja Canic Avatar
  Maja Canic

  Maja Canic,Herceg Novi…A vama,svaka cast!

 129. Vladeta Arsenijević Avatar
  Vladeta Arsenijević

  Arsenijević

 130. Zoran Orlović Avatar
  Zoran Orlović

  Javljam se.

 131. Jelena Šaban Avatar
  Jelena Šaban

  Žalosna istina, sve do jednog.

 132. MIlorad Ivanić Avatar
  MIlorad Ivanić

  Kao i uvek do sada, punim imenom i prezimenom:
  MIlorad Ivanić

 133. Margita Rimac Avatar
  Margita Rimac

  Javljam se.

 134. Ivana Božičević Avatar
  Ivana Božičević

  krivomisljeca potpisuje

 135. Daria Šantel Avatar
  Daria Šantel

  Svaka čast, gospođo Rudan. Ima nas još…

 136. Aleksandra Ranilović Avatar
  Aleksandra Ranilović

  Računajte na nas!

 137. WhiteCasper Avatar
  WhiteCasper

  Javljam se kao Srbin, kao neko ko mrzi crkvu kao instuituciju, kao neko ko ne veruje u pravosuđe, kao neko ko ne veruje u lekare, kao neko ko ne veruje vladi, kao neko ko ne veruje u priču koju nam guraju 2000 godina. Bravo Vedrana.
  Vlado Milovac

 138. Jelena Bogdanović Avatar
  Jelena Bogdanović

  Poštovana gospođo Rudan,
  iz Bosne sam, ali morala sam se javiti jer i kod nas je isto, gdje pogledam samo mržnja, zavist, strah i depresija. Hvala Vam što pišete i što imate snage da nas pozovete da se javimo!
  Želim Vam svu sreću, čuvajte se i pišite još dugo.
  Jelena Bogdanović

 139. Marija Giuricin Avatar
  Marija Giuricin

  Bravo.Potpuno se slažem

 140. romeo vancas Avatar
  romeo vancas

  apsolutna podrska izrecenom, ne drzim ovo zivotom za sebe a ni za svoju djecu…nadam se da ce neko kao vlado gotovac doci ponovo i pokrenuti normalne ljude koji ne mrze vec zele samo dostojan zivot…

 141. Milan Stepanović Avatar
  Milan Stepanović

  Dijagnoza doktorke Rudan, koja vredi za sve kutke balkanske krčme jer je svuda isto ili barem slično. Njeni tekstovi su povremeni melem za sva naša ogorčenja i sav očaj koji nastaje gledajući ova zblanuta i blejeća hrvatska, srpska, bošnjačka i sva druga nemušta balkanska stada. A ta stada, tumarajući po mraku nacionalizma i klerikalizma, ne prepoznaju licemerje vladajućih političkih i verskih elita, čija beskrupuloznost, potaknuta koliko soptvenom pokvarenosti, toliko i lakovernošću ambivalentnog puka, obećava još godine i decenije bezizlaza.

 142. Branislav Slankamenac Avatar
  Branislav Slankamenac

  Potpuno sam prihvatio sve stavove iz teksta, jer ko smo zapravo to “MI” pa mislimo da mozemo da sudimo jedni o drugima.Ako nas je bog stvorio po svome liku i sve jednake, onda svaka grupa koja postoji, postoji sa razlogom i ima svoju namenu:
  jedni su svevideci,pa su u prilici da pozitivnim primerom deluju na zajednicu, kao na primer nedavno preminuli Rolihlahla Nelson Mandela, a drugima je data sansa da se u procesu zivota, preispitaju svoje stavove mozda i pokaju nad sopstvenim postupcima, ako ih uoce, oslobode se okrutnog EGA izadju iz beznadja mrznje te postanu slobodni ljudi. Mrznja je najnizi stepen ljudskih emocija, a najlakse se ispoljava. Mrznja je ropstvo koje za sigurno unistava svog stvaraoca. Svako ali bas SVAKO moze da mrzi, a samo je mali procenat ljudskih bica je u posedu umeca ljubavi. Ako vec postojimo ovakvi i svakojaki, postoji i razlog za to i ne sudite olako drugima. Reci su u Vasem posedu samo dok ih ne izgovorite – napisete, a onda su SVACUJE i zato oprezno i odgovorno postupajte sa njima.
  “Pogledaj dom SVOJ Andjele”

 143. Zvjezdana Bosnjak Avatar
  Zvjezdana Bosnjak

  Javljamo se Vedrana, i ja i moja obitelj….Javljamo se jer smo ljudi!!!!

 144. Mihael Avatar
  Mihael

  Postovanje 🙂
  Potpisujem tekst!

 145. Mihael Šarić Avatar
  Mihael Šarić

  Potpisujem i podržavam

 146. Andrej Kovačević Avatar
  Andrej Kovačević

  Hvala Vam Vedrana

 147. Jaca VA Avatar
  Jaca VA

  Srpkinja pravoslavka iz zavičaja novovremenih svetitelja- Vladike Nikolaja i Ave Justina. Javljam se… u ime ljubavi prema Bogu i ljudima, u ime časti, hrabrosti, poštenja, humanosti i vere u lepša svitanja. Pozdrav VR i komentatorima!

 148. Julijana Avatar
  Julijana

  Javljam se ,nego šta,Potpisujem tekst ,ima nas koji još mislimo svojom glavom.

 149. sanja Avatar
  sanja

  potpisujem.

 150. BRANKA Avatar
  BRANKA

  Javljam se i ja i dizem svoj glas protiv nakazne religijske dominacije,vjerske sizofrenije,koja dolazi sa bilo koje strane!
  Pozdrav iz Holandije

 151. Tomislav Krmpotić , Osijek Avatar
  Tomislav Krmpotić , Osijek

  Poštovanje!

 152. Petar Drenić Avatar
  Petar Drenić

  Slažem se

 153. mart Avatar
  mart

  Hrvat iz zagreba. Vjera (mi) nije važna. Svatko tko je rođen i živi u Hrvatskoj je (politički) Hrvat, bez obzira bio on etnički Hrvat, Srbin, Bošnjak, Mađar, Slovenac, Njemac, Poljak itd. Svi mi živimo u istoj zemlji, u istom “sosu”, i trebamo se držati zajedno. Jer nitko o nama brinuti neće, ni Beč ni Pešta, ni Beograd ni Brisel pa ni Vatikan. O našim političarima da ne govorim. Oni su sluge pobrojanih gradova, i dok narod ne uzme stvar u svoje ruke neće biti ni sreće ni mira.

 154. Milanović Dragan Avatar
  Milanović Dragan

  Javljam se.Tu sam .Samo naprijed.Kakav fašizam.S.F.S.N.
  Pozdrav

 155. Petar Ćalić Avatar
  Petar Ćalić

  Potpisujem!

 156. ruzica Avatar
  ruzica

  fuj !!

 157. stjepan vlahović Avatar
  stjepan vlahović

  DA !!!

 158. igor gajić Avatar
  igor gajić

  Draga Vedrana

  Dugo pratim tvoje tekstove, ali sa ovim si izazvala reakciju. Nisam iz Hrvatske, pa bi neko preterano komentarisanje bilo degutantno. Samo kažem da nisi usamljena. Misliš, da je ovde drugačije. Govorim o srpskoj strani BiH.
  U neku ruku jesam nacionalista, ali me to još više zgražava kada pogledam u svoje dvorište.
  Popovi na orgijama, političari na egzotičnim destinacijama, humanitarne i “nevladine” organizacije u džipovimai naravno “seminarima” širom sveta. Nemam profile po društvenim mrežama, jer ne mogu da podnesem računarske onaniste. Svoje bitke vodim sam. Pa te prepoznajem.
  Možda jednog dana i stvorimo kritičnu masu. Glupu. Balkansku. Pa da nekako izglasamo zabranu gluposti, licemerja, idiotizma… San je da se sanja.

  podrav

  Igor

 159. Vladeta Arsenijević Avatar
  Vladeta Arsenijević

  Što se toga tiče, na moje Samoborce možete zaboraviti. Kako ono biješe?
  A da! Samobor poslije ponoći, nakon velike proslave pada Vukovara. Ispod mog prozora sviraju su Ustaške koračnice. Zvukovi dopiru čak i do Podsuseda, tamo preko Save. Prozivaju se Srbi… i jebu im sve po spisku.”Gdje se Srbi picka vam materina!? Izađete kukavice”!
  Nakon otprilike više od pola sata izađe van moja malenkost i sveti duh ( pošto mi činilo da je Samobor odjednom postao ”ghost town”).
  Jedini razlog zašto sam završio samo sa lakšim ozljedama i vratom koji me nakon davljenja bolio 2 tjedna… je taj jer me
  najviše bilo strah ( ukoliko se potučem s njima do smrti) da će nakon toga razvaliti vrata stane mojih roditelja.
  Hvala Samoborci, i ako je moguče da vas više nikada ne vidim.

 160. Dadad Avatar
  Dadad

  Ne vjerujem u boga, crkvu, pakao, raj i slicne bajke. Vjerujem u ono što vidim, čujem, opipam. Bilo je doba slobode i svijetla. Sada je mrak, bijeda i srednji vijek.

 161. Sanjin Huzjak Avatar
  Sanjin Huzjak

  Apsurdistanac

 162. DRAGANešković Avatar

  Dobro veče gospođo Rudan!

  Čitam pažljivo Vaše iskorake u javnosti iz onog što Vas oslikava Vaše unutrašnjih vrednosti kao čoveka.
  Slobodan sam Vam skrenuti pažnju na istoričara ” Ivan Kukuljevič –Sakcinski–”
  koji je 2 maja 1843 godine na sednici Hrvatskog Sabora rekao:
  On je najbolje okarakteristiku Hrvatske nacionalnosti i etničke čistote oslikao u sledećoj rečenici:

  ” Mi smo malo Latini, malo Nemci, malo Mađari i malo Sloveni a
  iskreno govoreći nismo ukupno ništa”

  Ja ne prihvaćam “Ivan-ovu ocenu o sebe, o nacionalnom ešalonu u kom se je rodio, živeo i umro,
  moja procena se ogleda u rečima koje je davno, davno rekao jedna mislilac,
  “Fridrih Vilhelm Jozef ŠTRAUS” a te njegove reči su:
  ” Narod se poznaje po jeziku a ne po veroispovesti”
  Ništa lično, samo smo izmenjali onaj sistem vrednosti koji u savkom od nas, određuje naše ponašanje, akcije i reči.
  Pozdrav iz Sunčanog Beogradu, DRAGANešković

 163. Zoran Jelinić Avatar
  Zoran Jelinić

  Bravo,
  iako izgleda da su kod nas nazadnjaci svih vrsta jaki, nije tako, srednji vijek neće vratiti, renesansa pobijeđuje, slušajući Internacionalu to postaje kristalno jasno, a teško primaju poraz, nažalost zahvaljujući vjekovnoj potlačenosti našeg naroda i odatle proizašle pokornosti dugo će trajati ta borba za istinsku slobodu

 164. Zoran Avatar

  Smrt fašizmu a sloboda svima koji to nisu….

 165. Hana Avatar

  Potpisujem!

 166. Walter Avatar
  Walter

  potpiszujem

 167. zorica kostić Avatar
  zorica kostić

  Potpisujem

 168. Dubravko Katušić Avatar
  Dubravko Katušić

  Podržavam Vas u svemu. Da li ima neko ko može stati na kraj ovom zlu. Najgore što su to većinom mladi ljudi(?!)

 169. damir Avatar
  damir

  Tako Vedrana …vidis da se moze bez kurca I guzice u tekstu….Ja ne zivim u Hrvatskoj niti u bilo kojoj od tih tzv drzava ali se brinem za ubudjale mozgove koji dozvoljavaju da se njima manipulira do te mjere da im mogu staviti kurac u usta a da ovi to zovu l lolly pop. Hrvatska zasluzuje bolje od toga….

 170. jadrao Avatar
  jadrao

  bravo vedrana potpisujem sve što ste napisala,i dok god postoji netko kao vi koji otvoreno bez straha kaže što puno ljudi misli,zna i osjeća,znači nepravdu lopovluk ,poniženje,obespravljenost,beznađe,ima nade za sve nas ,a i za sve ostale sa ovih prostora kojima nije ništa bolje nego nama.ima nas ima sve više.

 171. kaća pakaški kožemjakin Avatar
  kaća pakaški kožemjakin

  Poypisujem i dajem podrsku . Savaka cast,Vedrana

 172. Marijana Milicevic Stanojcic Avatar
  Marijana Milicevic Stanojcic

  Ne volim nepravdu, mrznju, licemjerje…pa se i ja javljam

 173. Петар Сидић Avatar
  Петар Сидић

  Поздрав из Србије,
  као што видиш има нас који пишемо ћирилицом, а јављамо се именом и презименом на тој позив.

 174. Bajrić Nedžib Avatar
  Bajrić Nedžib

  Potpisujem jer želim opet biti slobodan

 175. tomo Avatar
  tomo

  potpisujem,naravno

 176. Eva Bišćan Avatar
  Eva Bišćan

  Draga Vedrana!

  Vi ste kraljica! Obožavam Vaše knjige i Vašu hrabrost. Hvala Vam što pišete o tako aktualnim temama. Bili ste odlični u Nedjeljom u 2. LP

  Eva Bišćan

 177. liliana Avatar
  liliana

  Bravo Vedrana pravo u sredinu-tako i treba medjutim oni nista ne cuju je im je voda u usima-… i uvek sam se pitala zasto imaju cuvare pored sebe dan i noc i jos dugo kad odu u umirovljenike.. zasto?…puno tema…

 178. Elvedina Djidic Avatar
  Elvedina Djidic

  Potpisala :))

 179. Darko Cakardic Avatar
  Darko Cakardic

  Potpisujem.
  Darko Cakardic

  Imam i preijedlog – s obzirom da su referendumi u modi, a to je i jedini nacin da se izmijene medjunarodni ugovori potpisani s Vatikanom, zasto nebi organizirali referendum za ponistenje tih ugovora? Tako bi tih 400.000kn otislo u proracun ili na neko bolje mjesto.
  Talijani placaju 1/16 poreza onome kome zele. Svake godine dobivaju formular u kojem moraju zaokruziti da li svoje novce zele dati crkvi, civilnim udrugama, sportskim udrugama… pa ako i dalje vecina ljudi bude mislila da crkca zasluzuje te novce onda ce ih i dobivat. Ali moje sigurno nebi dobila!

 180. Мићо Павлица Avatar
  Мићо Павлица

  Има нас, има!

 181. Petra Juričić Avatar
  Petra Juričić

  Javljam se.

 182. Ana Smokrović Avatar
  Ana Smokrović

  Potpisujem!

 183. JASNA PERUČ LADIĆ Avatar
  JASNA PERUČ LADIĆ

  Potpisujem!!

 184. Mario T Avatar
  Mario T

  Potpis!!!

 185. branislav Avatar
  branislav

  “Ko iskreno i strasno voli istinu i slobodu, prezren je i gladan kao pas, a slobodan i neustrasiv kao bog.”
  mislim da je napisao Petar Kocic.

 186. Mira Avatar

  Poštovana gospođo Vedrana ! Uvijek sa užitkom čitam Vaše objavljene članke i volim Vas zato što ste DRUGAČIJI . Čuvaj te se !

 187. Krunoslav Sutlar Avatar
  Krunoslav Sutlar

  Evo se javljam, iako smo očigledno u manjini. Možda mi nismo normalni? Svejedno, SMRT FAŠIZMU! bilo kojeg oblika

 188. Valentin Krasnic Avatar
  Valentin Krasnic

  pozdrav svima!

 189. Aleksandar Avatar
  Aleksandar

  I nacizmu tepate i nazivate ga -naci- , pa dok je tako i neće vas biti puno koji izbegavate akcija sa početnim slovom -U-.

 190. Nina Marks Avatar

  Pitam vas koji me čitate, kako dišete? sve teže
  Jeste li za hrvatski fašizam? ne
  Ako niste, javite se. Možda nas ima? ima nas sa istom željom, ali nedovoljno svjesnih
  Možda možemo nešto učiniti? mozemo
  Možda još nije kasno? nije, i apokalipsa se predomislila

  Potpisujem, Nina Marks

 191. zeljko krecelj Avatar
  zeljko krecelj

  Vedrana za premijera a Denis Kulis za predsjednika. Puhovski za ministra

  Pozdrav iz Njemacke

 192. Radovan Njezic Avatar
  Radovan Njezic

  Gospodjo Rudan hvala vam sto govorite istinu o negetivnim pojavama u Hrvatskoj i prava je steta sto vas ljudi ne smiju ili ne zele da cuju.

 193. Aleksandar Jocovic Avatar
  Aleksandar Jocovic

  Nisam iz Hrvatske ali podrzavam svaki zdrav razum i svaku dobru namjeru…
  PODRSKA

 194. Branislav Avatar

  Ima nas Vedran koji mislimo kao i ti i ja sam za

 195. Igorche Avatar
  Igorche

  Čitam tekst, i pade mi na pamet raspad SFRJ, tačnije njegove posledice po standard stanovnika Balkana. Voleo bih da mogu nešto da napišem o životu Jugoslovena jedno 20-ak godina pre kraja te bajke, ali nisam još bio prisutan na ovom svetu. Pričali su mi stariji o crvenom pasošu, o letovanjima u Zadru i Dubrovniku, ali i o Golom otoku. A sada, 20 godina posle ratova, vidim kome je cela ta gungula odgovarala. Nisu to ni Bosanci, ni Hrvati, ni Srbijanci ni Makedonci, a ni Slovenci nešto ne pevaju od sreće. Svako priča svojim jezikom, istovremeno pokušavajući da ubedi druge da je baš njegov najbolji (a u čemu?). Ali je beznađe u narodu isto svuda, baš kao i jaram u koji smo svi upregnuti. Ko nam je taj jaram stavio i zašto? Oni koji jesu, ne vide se. Oni koji znaju zašto, vide se jer nas vode. Kuda? Naravno, u bolju budućnost, samo im se nešto i ne žuri. Znaju da im tamo nema mesta, a lepo je voditi nekog, varati ga mrvama da bolje povuče, i što duže tako.
  Oprostite, Vedrana; na dužini komentara, Vi biste umeli to isto da kažete mnogo kraće. Samo sam hteo da kažem da, bar po Srbiji, potpisa imate koliko želite, uključujući i moj.

 196. Bata Jovic Avatar
  Bata Jovic

  javljam se

 197. Damir Avatar
  Damir

  Uvijek protiv svih vrsta fasizma. Uvijek protiv svih vrsta ugnjetavanja. Uvijek protiva svih vrsta diskriminacije. Uvijek protiv svih vrsta netolerancija..
  Svaka Vam cast gospodjo Rudan.. Jedan ste od rjetkih svjetionika u mracnim vremenima…
  Puno pozdrava

 198. Nenad Pjevac Avatar
  Nenad Pjevac

  Gospodjo Rudan,

  Po majci sam Hrvat, po ocu sam Srbin ali se nadam da cu jednog dana biti zapamcen kao covjek. Trudim se postovati raznorazne religijske osjecaje ali to mi uvijek ne uspijeva kad vidim sto religija pridonosi u ljudskim odnosima. U sistemu Jugoslavije nisam osjecao nadu za bolju buducnost pa sam se prije 23 godine odputio u svijet. Sada zivim u Americi ali moje srce ce uvijek pripadati Zagrebu u kojem sam se rodio i proveo mladost.

  Vijesti koje stizu preko web-a i moji rijetki posjeti ne mogu u potpunosti docarati tesku emotivnu, fiskalnu i moralnu situaciju u kojoj se narod u Hrvatskoj nalazi. Moja podrska je mozda bez osnovca posto zivim van drzave ali se nadam da nece biti uzaludna.

  Hvala vam na pismu. Vase rijeci i komentari koji nakon njega slijede mi daju nadu da je puls progresivnih dusa jos uvijek jak u mojoj domovini. Prvi korak prema promjeni je snazna inspiracija da se promjena ostvari i to ste vasim stavom doprinjeli.

  Pozdrav iz snijeznog Utah-a,

  Nenad Pjevac

 199. bravo Avatar
  bravo

  Postovana Rudanka,
  prvu pobjedu ste osvojili, uvjerili ste se da ima hrabrih ljudi, za sada. Vidjecemo koliko ce ih ostati hrabrih posle prvog sudara sa burzoazijom i klerom.
  I cestitam vam sto ste krenuli, mora neko biti prvi.
  Samo, draga Vedrana ova savremena burzoaska oligarhija i kler je savremena, perfidna, jaka, prebogata, mudra, pokupila je sva iskustva vladanja ustasa, komunista, marksista, lenjinista, klera i sada vlada nemilosrdno.
  Ova savremena oligarhija je opaka da opakija ne moze biti.
  Nece oni ispustiti iz svojih ruku ogromnu opljackanu imovinu i predati je narodu bez krvi, nemojmo imati iluzija u tome.
  Ostajte u dobrom zdravlju i raspolozenju.

 200. Danijel Cetina Avatar
  Danijel Cetina

  slažem se sa svime rečenim. Ima nas puno, u to sam siguran.

 201. Tihomir Janković Avatar
  Tihomir Janković

  VI lička

 202. Ljiljana Kostić Avatar
  Ljiljana Kostić

  Potpisujem, javljam se, slažem se.. uh… zar je moguće ne slagati se?!

 203. Nostradurus Zagrebački Avatar

  Nova Hrvatska se odrekla tog civilizacijskog dosega i proglasila novi ustav koji je radnike stavio tamo gdje im je i mjesto – u robove kapitalista. I radnici su povjerovali da će ovaj puta kapitalizam biti drugačiji. Je baš.
  xreforma.wordpress.com

 204. tihana grubiša Avatar
  tihana grubiša

  Potpisujem!!

 205. zlata Avatar
  zlata

  Potpisujem.Protiv gluposti i mržnje.

 206. Božidar Karastanković Avatar
  Božidar Karastanković

  Draga Veadrana, po prvi put pišem i nadam se da će Vas ovo pismo zainteresovati. Pomislio sam da se u srbijici nešto menja kada sam kao ostrašćeni ateista otišao da krstim dete i kada su mi u spc(mala ili velika slova namerno pišem, shodno zasluzi) izdali “RAČUN”. Pomislih u sebi: TO, napokon će Pederska bratija u mantijama početi plaćari porez. Kad ne lezi Vraže, kaže mi đakon da račun nije izdat zbog toga. Veli on, pre mesec dana potukli se pop pera i pop žika oko para, jer nisu znali ko je koliko pokrstio nejači i koliko ko zaslužuje novca od te svete rabote. Pored smeha koji je kod mene ovo izazvalo, razočarenja nije bilo, naravno, sve je to u stvari i očekivano. Vaš veliki navijač Božidar(smešno je i kako ateista ima ovakvo ime…)…

 207. danema Avatar
  danema

  Pogodak u centar. Potpisujem!

 208. Mladen Avatar
  Mladen

  Potpisujem svaku riječ!!!!!!!!!!!

 209. Vedran Janić Avatar
  Vedran Janić

  Potpisujem!

 210. Kristijan Avatar
  Kristijan

  Kao mlad i nezaposlen visokoobrazovan Zemljanin rođen u Hrvatskoj, ateist i peder, evo javljam se, potpisujem, imenom i prezimenom, Kristijan Sašilo, kao što sam više puta se javno i potpisao. Sve što ste rekli stoji, užasnut sam podjednako, samo što učiniti, ali ZBILJA učiniti, tako da bude efektivno i da se sa terorom više svrši?!

 211. Sandra Cvjetićanin Avatar
  Sandra Cvjetićanin

  Svaka čast! Potpisujem i želim da vjerujem da nas ima puno.

 212. majo Avatar
  majo

  bravo Vedrana

 213. vjeko janečić Avatar
  vjeko janečić

  na popis neprijatelja svakako dodajte i holivud – američku fašističku propagandu koja je opasnija od galame lokalnih klerikalaca.

  lijepo vas molim vedrana, dajte si malo vremena pa pokušajte analizirati referendum u švicarskoj – održan je gotovo u isto vrijeme kad i naš pederski referendum.

  švicarci su postavili izvrsno referedumsko pitanje – da li jedan menađer vrijedi kao 12 radnika, proletera ili zapravo može vrijediti puno više. odgovor švicaraca bio je DA – menađeri su ljudi i samo oni trebaju imati ljudsko dostojanstvo – a svi ostali su stoka sitnog zuba bez ikakvih prava.

  kako je došlo do toga da ljudi imaju ispran mozak i žive holivudski san – upravo JA ću biti menađer i uzeti sve, drugi nek se **ebu – a pri tome ne vide zbilju – njih 99 posto žive kao proleteri

  lijepo vas molim – dohvatite se ove teme u jednom od vaših tekstova

 214. Vlastimir Stankovic Avatar
  Vlastimir Stankovic

  Ja sam odustao i potrazio posao izvan HR. Svom djetetu ne zelim da odraste u ovakvom primitivizmu i beznadju.

  Kao mjesanac ionako ne postujem narodnost koja se stjece krstenjem. poznakem nekoliko ljudi koji su za vrijeme rata promijenili nacionalnost u crkvi.

  Serem se na tu narodnost koju crkve prodaju Hrvatima i Srbima.

  pozdrav od bivseg vukovarca

 215. Stella Avatar
  Stella

  Potpisujem!

 216. Ranko Avatar
  Ranko

  Ne mogu vjerovati da je fatalistička Vedrana Rudan napisala tekst u kojem se doduše stidljivo ostavlja mogućnost optimizmu a na trenutke se čak osjeća jedna blaga doza patetike.Na žalost ništa od ”svjetlosti na kraju tunela” nema u našoj realnosti gledajući globalno (Hrvatsku u tom kontekstu je smiješno i spominjati).Nula bodova.Bar kratkoročno ili srednjeročno.I nisu problem ”ZA” ili ”PROTIV” skupine ljudi neovisno o kojem se svjetonazorski obojenim referendumom radilo.To su ipak dijametralno suprotne manjine.Možda i jesu koliko toliko relevantne ali ipak su manjine.Problem je ona siva, isprana, nijema većina koja živi poput anesteziranih zombija.Isprani mozgovi koji su iz raznih razloga onemogućeni kritički razmišljati, analizirati itd.Kao što i sami konstatirate u svojim javnim istupima nema više ni države ni demokracije.Živimo u genijalno dizajniranoj diktaturi, diktaturi koje većina ljudi nije ni svjesna.Tu i tamo po kafićima ili na ulici poluglasno trabunjamo nešto za i protiv pedera ili Srba ali smo u našim malim, jadnim životima zaokupljeni golim preživljavanjem.Surova životna priča.Kako potaknuti tu i takvu većinu da se pokrene, učini nešto nepredvidljivo i zaskoči tu zlokobnu ”elitu” prema kojoj je Kim Jong Un mala beba je pitanje od milijun (?) dolara.Možda bi nam trebalo biti još gore pa da se dogodi taj ”klik” u našoj svijesti kao u vrijeme francuske revolucije?Sumnjam.Efekt kuhane žabe su globalni Kim Jong Un-ovi s ”ljudskim” licem ugradili u cijeli koncept drmanja svijetom.Možemo samo lajati (što i priliči ”psilajukaravaneprolaze demokraciji”) i vrištati na ovom još malo slobodnom prostoru zvanom internet (iako bi se o učinkovitosti interneta moglo razglabati do prekosutra).Jedino što nam preostaje je ne odustati.Koliko god beznadno izgledalo.A to ste po ne znam koji put pokazali i ovim svojim blogom u svom prepoznatljivom, slikovitom, efektnom ”šaka u oko” stilu 🙂 Lijepi pozzdrav.
  P.S. Zadnja rečenica mi je najjača 😀

 217. Marta Avatar
  Marta

  Bravo! Podpisem, pozdrav iz Slovenije! Marta Balaban Koprivc

 218. Nedjo Milosevic Avatar
  Nedjo Milosevic

  Ima nas dosta…,Ima nas svuda . Samo nam treba vodja.Svako stado ima svoju ovcu zvonar .Da smo ovce sigurno bi je vec imali.

 219. Nostradurus Zagrebački Avatar

  Nova Hrvatska se odrekla tog civilizacijskog dosega i proglasila novi ustav koji je radnike stavio tamo gdje im je i mjesto – u robove kapitalista. I radnici su povjerovali da će ovaj puta kapitalizam biti drugačiji. Je baš.

 220. Ljubo R. Weiss Avatar

  Koliko vas ima? 48 094 zaluđenih jednom notornom antisemitkinjom! I vidi, sjetila se čak i Židova?! Smrt Židovima, kaže, divljali su ovi u Splitu! Pa imali su i od koga učiti, zar ne?!! Od one koja falsificira Dnevnik Anne Frank, i vidi PIČKIN DIM i tamo gdje ga nema! I sve to podilaženje niskim strastima zaogrne – Internacionalom!?? Dok je takve Tame Rudan na čelu pobune, ne bude je najmanje idućih 20 godina! Jer, sve je to PIČKIN DIM koji širi prostakuša TAMA RUDAN! Jer, baš takvim kolumnama otupljuje se ono malo revolucionarne svijesti u Hrvatskoj! I tako se uvlači “u američku i izraelsku guzicu”, rekli bi neki! Ako, sve je to PIČKIN DIM! Bravo,Tama Rudan! Jebeš sve, važno da se Amaruša prodaje.. i druga “remek djela” Tame Rudan! Da li se još dodjeljuje KIKLOP za najprodavaniju knjigu godine??

  1. Slaven Hrvatin Avatar

   Čovjek u tvojim godinama ne bi trebao toliko bjesniti. Visoki tlak razara srce.

   1. Ljubo R. Weiss Avatar
    Ljubo R. Weiss

    Čuvajte vi svoje srce i mozak, kao i Tama Rudan, za moje ORGANE ne brinite!
    Čekamo ispriku u vezi Židova i Izraela!

 221. goran Avatar
  goran

  Procitah zamislih se i cuh internacionalu i najezih se jer sam shvatio kako su se osecali revolucionari i partizani u svom zanosu ljudi kojima je bilo dosta svega a ponudjeno im je nesto za ono vreme novo i dotad neobecavano.Lep je to zanos nekako poletan sada bih krenuo gde treba i rekao sta mislim,U drugom trenu prodje mi kroz glavu pomisao, da li je ovo napisala stvarno Vedrana ili neka obavestajna sluzba.Prihvatih ponudjeno kao istinito i prateci inace sveopste teorije i zavere i podmetnute i prave, citajuci tekstove,izjave raznovrsnih izvodjaca radova primetih da su svi bili u istoj sali za obuku.Posta mi jasno da smo visak uopste kao masa,da ne pominjem banke i preuzimanje resursa,prevazidjenosti religije, demokratije,ljudskih prava i uopste gradjanskog drustva.Mnogi od razjasniivaca III sv. rata(rat protiv ljudi a za preuzimanje resursa) govore da je moguce gradjanskom neposlusnoscu pomrsiti konce vaskolikom i razvratnom elitizmu, tako sto necemo kupovati, trositi i zaduzivati se. Ne mislim da to oce da moze.Da njihove otimacke ideje zavise od kupovne moci mase pa i u anglosaksonskom svetu, ne bi napustali ustaljene nam potrosacke vrednosti i ne bi smisljali o grupnom ubijanju rakovima, lekovima, gladju, otimanjem prava na zivot i da ne hulim dalje…Mogu da prepoznam potrebu da im se najebem mile im majcice ali ne bih da to pakujem u nekakvu ideolosku oblandu.Cudim se koliko ljudi mogu da se savijaju a da im nepukne kicma kao da smo svi od gume.A metod borbe moze da bude absolutna pobuna i sila rusenje svega sto predstavlja drzavu i instituciju, bez programa za dalje vec jednostavno razvaljivanje svega ovonastalog u momentu u kom se nalazimo.Samo juris i razgradnja dosadasnjih vrednosti tzv modernog drustva sa svim njegovim izopacenostima.Nista definicija nista pesma nista motiv prpaganda samo jebanje mame i polupane glave, krv i smrt.Pa da mu jebem mamicu u tri picke materine bre pa oni meni treba da se svidjaju dok mi otimaju zivot na pravo i obratno i nisam ispravan ako pitam kako je djelic mogao da za 2 godine zaradi 11 miliona eura i da aktivno ucestvuje u politickom zivotu majcice nam Srbije.Opet sam bio prevaren kada je vucic krenuo sa ovim pokladama i ponovo prevaren, koji sam ja konj.Prvo petog oktobra kada sam 38 noci zaredom odlazio da ucestvujem u promenama za Miskovicevu ekipu, recimo.Sada skontam da Vucic odradjuje posao za nemce i ko zna koje engleze i tamo neke amerike,pa tako mi i treba kada sam konjina glupava, debilna.Mi smo stvarno ovce beee,beeee,Elem draga Vedrana vi imate sve ono sto bi me odbilo kod zene i kod vecine muskaraca je tako ako vas posmatraju kao seksualni dzu box, ali ako vas citamo i pogledamo svaku emisiju u kojoj odgovorite logicno vi znate da je to jedino ispravno,onda zakljucite da ova zena zna sta govori i sutra ili mozda vec danas bih stao uz vas fizicki da dam doprinos dizanju glave i prirodnog prava na udisanje vazduha.Mi smo skupa u stvari zajedno u govnima i nema nam van govana moze samo dublje ili plice do nosa ili preko nosa ali zivota vise nema pa da se isus spusti i povede svoje pravoverne pastve, nema jer nikad bolje nikad bolje biti nece.Ako bi ste vi imali nake konkretne akcije kao prle i tihi, mozda bi to pokrenulo ovaj glupavi narod.A narod ne moze bez zastave i onda smo opet na pocetku.Tako da je ovo snosaj bez penetracije bar dok se prvo ne ljubimo i ne kazemo volim te,do tada ce nekako i biti ali nas, nas biti nece.

 222. vladimirb Avatar

  Poštovana Vedrana ,svaka Vam čast na razišljanju i hrabrosti na izjavama koje mnogi od nas žele reći,ali ili nemaju kome ili se boje progovoriti na tu temu,odrastao sam u vreme kada se išlo na more,u Trst po farmerke,u Mađarsku po sir i šunke,u Istambul po kožnu galanteriju,radili smo svi zajedno i bez straha od maltretiranja i omalovažavanja,a sad se vidi kako nam je svima u ex Jugi,crveni pasoš koji nije imao granice ispred sebe,svi su nam se sa osmjehom obraćali,a ne kao sada,pozdrav srdačan i čuvajte se… Vladimirb!

 223. Milena Rubež Avatar
  Milena Rubež

  Potpisujem.

 224. pamtimonegadnedane Avatar
  pamtimonegadnedane

  Vise sam nego sigurna da u Vedraninom eshalonu nisu oni iz Udruge 91e U NaCelu-slazem se. A bilo ih je, bilo ih jeee, UUUUUU, bilo ih je, malo koji/koja nije. Pa mislim da smo mi koji slijedimo zov Vedraninog krika slamka medju te ustasko fasisticke olujase.

 225. milan andelic Avatar
  milan andelic

  samo da se javim. pripadam ne jednoj nego vise grupa koje si prozvala da se javim. da li ce moje javljanje pomoci? ma nema vze samo zelim da potvrdim da se slazem sa Tobom.

 226. Slobodan Ivanovski Avatar
  Slobodan Ivanovski

  Podrzavljam Vas Gospodjo i izrazavam najvece moguce uvazavanje za Vase stavove. Vas individualizam ocarava. Vasa britka “sablja” odlicno sece. Nemam ni trunke dileme da trpite sve i svasta zbog toga. I zato Vam je svaka podrska zlata vredna. Posto sam Hrvat po majci, Makedonac po ocu (imam oba pasosa), Srbin po mestu rodjenja, jugosloven u svakom popisu, ateist, kriticar svake vlasti, dobitnik presude u Strazburu protiv Makedonije zbog nepravicnog sudjenja (sto podrazumeva godine provedene u sudskim procesima), veoma dobro znam sta znaci kad vas osine nepravda i koliko je tesko izboriti se za milimetar pravde. A pogotovo je tesko suprotstaviti se drustvenom trendu koji je duboko zaglibio a niko od onih koji moraju da zakoce takav proces ne mrda ni malim prstom. I pokraj ukazivanja kuda to vodi, kao sto je Vase. Puno srece Vam zelim jer ce Vam trebati.

 227. vinko bareta Avatar
  vinko bareta

  Jel moguće ovakve zajebati??

  Diplomat-političar se šeta ulicom i vidi prosjaka te ga upita:
  Imaš li sina
  Imam, odgovori prosjak
  A jeli za ženidbu?
  Je , ali ću mu ja naći ženu
  Svakako, ali ako mu ja namjestim kćer Rotschild?
  To je nešto drugo, tada može , odgovori prosjak.
  I ode političar kod Rotschilda i pita ga:
  – imate li kćerku za udaju??
  Tri kćerke imam, ali ja ću im naći muža.
  -Svakako kaže diplomat, ali ako je zet podpredsjednik City Bank of America??
  E , to je nešto sasvim drugo
  I ode političar u City Bank of America i pita predsjednika banke:
  – dali vam treba podpredsjednik banke??
  Ne hvala, imam 7 podpredsjednika.
  Ali, kaže političar, ako je to zet Rockefelera, dali biste ga uzeli???

  1. vinko bareta Avatar
   vinko bareta

   Rotschild

 228. Dragana Bolješić Avatar
  Dragana Bolješić

  Čovjek sam, štaviše žena i bojim se za budućnost svoje djece koju sam rodila u Australiji i vratila se ovamo u nadi da će moja nova država biti jedna moderna, tolerantna i napredna zajednica ljudi koji žele bolji život za sebe i sve one koji s njima žive. Tu sam već dosta godina. Radim, šutim i sve me je više strah da sam svojoj djeci ukrala budućnost povratkom u državu za koju me vežu neki stari lanci. Nije bitno tko sam i što sam po nacionalnosti ili vjeri jer to nisu bitne stvari. Duša nema naciju, a nema ni vjeru. Voljela bih zajedno s drugima raditi na izgradnji jednog pravednog i čovječnog društva koje će iznad svega uvažavati čovjeka i njegovu slobodu da bude ono što želi. Grozno mi je sve ovo što se događa i grozno mi je i to kako Vas napadaju. Svaka Vama upućena ružna riječ me boli kao da je mač zabijen direktno u moje srce. Premda ne volim kad se o bilo čemu govori ružno i ne sviđa mi se vaša retorika…nikada nisam vidjela da napadate vjeru kao takvu nego samo insitituciju crkve i to Vam podržavam jer je kao institucija doista monstruozna i sebična. Kao i Vi, upirem oči u novog Papu i sve one pripadnike i djelatnike vjere koji zagovaraju solidarnost, suživot, toleranciju i ljubav. Mog su djeda ubili oni što su na kapi nosili U i ja sam to odavno oprostila jer je bio rat. No, negdje u dubini srca me je takvih strah i strah me je ovog novog uzleta fašizma jer jesam drugačija i volim sebe i sve one koji su drugačiji, ali i one koji su isti, ili nisu drugačiji. Nitko mi ne smeta… smeta me samo ova situacija u kojoj vlada beznađe začinjeno sve većom mjerom mržnje. Hvala Vam što jeste i što progovarate u ime razuma.

 229. anita glavaš Avatar
  anita glavaš

  Draga gospođo Rudan ja mislim da ste Vi jedina žena u Hrvatskoj kojoj je svaka riječ koju izgovorite u mislima većine naše populacije ali je se ne usude reći da ga nebi netko napao ili snosio neke posljedice našeg pravnog sustava…. Kao i mnogi neslažem se baš sa svime što ste napisali jer vjerujem u Boga i glasala sam ZA ali nemam protiv nikoga ništa jer je smo pred Bogom svi isti i Božja zapovijed glasi “Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe” a i ljudska “živi i pusti druge da žive” . Molim se da iz ovog našeg uskogrudnog drštva iznjedri jedan pojedinac kojemu su svi građani lijepe naše isti i da svi imaju pravo na dostojanstven i normalan život pa da povede ovu našu prebogatu zemlju i sve njene građane u bolje sutra!

 230. Mimi Avatar
  Mimi

  Trebaju se potpisivati Hrvati koji drugačije misle u Hrvatskoj, jer ih je tako malo, pa su dragoceni i retki.Drž*te se, trebate preživeti, nemojte se baš toliko eksponirati i zajebavati. Udruga “U ime obitelji”, i sve ostale religiozne i fašističkie pojave, preuzele su primat i inicijativu u državi Hrvatskoj kojoj vlada apsolutno ne može ništa. Šta se imamo mi nehrvati potpisivati, uostalom onaj ko treba da vidi moje ime i prezime, vidi ga. Protiv zdravomislećih i ljudi koji ne pripadaju fašističkoj provijeniciji je i matetamatika, matematika je neumoljiva nauka, izjasnilo vas se oko 700.000, protiv ćirilice, a gde su vam članovi bliže obitelji koji isto misle, a nisu se izjašnjavali,gde su starci koji čine većinu hrvatskog društva, tu progresija nezadrživo ide u korist udruge. Kad odbijete još maloletna lica i pripadnike ostalih manjina koje žive u zemljici Hrvatskoj dobijete poražavajuće rezultate.
  Ovo ekstremističko ludilo ima samo jednu zaostavštinu za budućnost, samo jednu, jedinu poruku- ako hoćete da živite u Hrvatskoj ima da vas nema.A jedno slovo menja sve, tako se histerija pretvara u historiju i obrnuto. Tako se tablice sa automobilima iz Srbije lupaju bez obzira što su pisane na latinici, što je opet krunski dokaz da je mržnja nepismena.
  Inače razlika u ova dva pisma je svega u nekoliko slova. Čak su nam samoglasnici isti, sem jednog “U”.Koji tu razliku čini jezivom.
  Hrvatska je karcinom EU. Ko se sa Hrvatskom udruživao neslavno je završio. Kraljevina SHS, III rajh, Jugoslavija. Oni gde idu, tu trava ne raste. Država koje su se čak i njeni mentori stideli, oličena u zlikovačkoj Hitlerovoj tvorevini zvana III rajh.Evropa neka vidi šta će sa svojim novim poludivljim ljubimcem, u svojoj poluraspadnutoj avliji.Hrvatska je bomba u krilu Evrope. Zla krv. Proklet narod.Da je sreće i pameti da nikad ne kročimo tamo, em nas neće, em što bi stvarno pažljivije sada trebali da biramo s kim treba da živimo, bar smo mi imali debelo i preskupo iskustvo.

  1. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   @Mimi, zemljakinjo, nemoj tako tvrdo, oštro i uopšteno, barem zbog onih koji su pristojni i pošteni ljudi.
   Država nije narod, a ni državnici nisu država!
   Bilo je šta je bilo i hajde da nešto naučimo iz istorije.
   Državu uvek odvajam od naroda, a ljude, a ne narode, delim na dobre i loše.
   U svakom narodu ima šljama.
   Pa, zar ne vidiš šta se radi u Tamo daleko?
   Na svetu nema ništa idealno.
   Hajde da kažemo, budimo ljudi iako smo Srbi, Hrvati, Bošnjaci…
   Stalno kritikujemo druge. Hajde malo da se pogledamo u ogledalo, svako u svoje, ali ne kroz ružičaste naočare, već kroz one neutralne nijanse sive.
   Na žalost, toliko se malo razlikujemo i zbog toga se i svađamo.
   Davno su pametni rekli: Ne mrze se ljudi sličnih vrlina, već sličnih mana!
   Srećan Božić zemljakinjo Mimi!

 231. Dejan Zdravkovic Avatar
  Dejan Zdravkovic

  Javljam se.

 232. Antun Marić Avatar
  Antun Marić

  Potpisujem. Potpisujem. Potpisujem. Hvala Vedrana!

 233. Branislav Cimeša Avatar
  Branislav Cimeša

  Jesam Hrvat, jesam Srbin, jesam Jugosloven, jesam ateist, jesam Cigan, verovatno jesam i peder, jesam delimicno zdrav, jesam delimicno bolestan, djelomice slijep, djelomice gluh, jesam mlad, jesam star, jesam u najboljim godinama… mozda i ljudsko bice…
  Branislav Cimeša

 234. Denis Moćević Avatar
  Denis Moćević

  živi ljudi prije svega!

 235. Katarina Spasojević Avatar
  Katarina Spasojević

  Kad sam poslednji put zapenila razgovarajući sa jednom od svojih prijateljica, neminovno “epitafirajući”svaku živ(otn)u temu – našim političarima tačnije njihovim učinkom i uticajem na naše životne puteve i priče, preporučila mi je da razmislim o “duhovnoj REKONEKCIJI”!? Mislim da cu se rekonektovati tek ako doživim apsolutnu profesionalnu diskonekciju iz svih sfera i pora naših života, APSOLUTNO SVIH političara koji poslednje 2 decenije igraju ruski rulet našim životima! Promenili su sve žto su promeniti mogli: odela, dlake, nazive partija, banke, salda na računima u istim,… A ja se, gledajući svoje jedino dete – jer se nisam usudila roditi socijelne slučajeve (za jedno imamo, koliko-toliko i ne, nikako se ne slažem u današnje vreme, sa onom: gde ima za jedno ima i za…) – već godinama pitam svakog jutra – da li pobede dan se javlja? I ležem mantrajući Skarletine poslednje reči: sutra je novi dan…

 236. Jelena Maric Avatar
  Jelena Maric

  Potpisujem protiv fasizma. Ne treba se pitat za kim zvona zvone; zvone za svima nama.

 237. Dejan Ivošević Avatar
  Dejan Ivošević

  Super!

 238. gordana Avatar
  gordana

  javljam se!!!

 239. Vlatka Danilovic Avatar
  Vlatka Danilovic

  Jos smo mi ljudi oni isti iz pecina,intelektualno smo se razvili ali emotivno smo na istom nivou pecinskog covjeka,hranimo se neki ljubavlju,neki mrznjom,i iste smo ovce samo se dijelimo u razna stada a ko zna da koristi bic i kerove taj je glavni!

 240. MIRELA GLUMAC Avatar
  MIRELA GLUMAC

  Vedrana naravno da potpisujem… slažem se.… zar je moguće biti normalan i ne slagati se

 241. Helena Avatar
  Helena

  Vedrana,
  nije samo problem u onima koji su nas dovli do ovoga svojim (ne)djelima već i u nama koji svojim (ne)djelovanjem sve to prešutno odobravamo. Samo se žaljakamo i sjedimo po kavama na povratku sa biroa, nezaposlene mamice vode djecu u vrtiće dok sa pol banke u džepu obijaju izloge. Treba ljudima promijeniti mindset, OVAKO NE MOŽE DALJE!!! Ovo je neodrživo stanje. U ovoj državi više u NIKOGA ne možeš imati povjerenja. Kome dati povjerenje kada su ga svi do sada ne samo izigrali nego su ga iskoristili da nam ga stave po sred debelog crijeva. Moralne vertikale? Tko bi to mogao biti? Političari (oličenje zla, pohlepe, nemorala, bahatosti, nesposobnosti, oportunisti najgore sorte u skupim odjelima), vjerski vjerodostojnici (vidi opis političara, isti je samo u mantiji), udruge koje pomažu (sklanjati novce na svoje račune) KOME VJEROVATI!!!???? A najžalosnije je to što u moru tog jala više ne postoji nada da će se pojaviti netko drugačiji, netko novi sa dobrim namjerama. Taj više nema šanse popraviti štetu jer mu nitko neće vjerovati… ni pahulje, ni pederi, ni ustaše, ni oni koji su bili za, ni oni koji su bili protiv, ni zaposleni, ni nezaposleni… nitko. Zapitajmo se kome bi sada u ovome trenutku mogli vjerovati da može nešto napraviti sa ovom septičkom jamom u koju sau na smjestili. Možda jedino sami sebi, e pa ljudi moji što čekate!!!!!

 242. Marinko Lugonja Avatar
  Marinko Lugonja

  U ime Hristovo, neka ŽIVI različitost. Nadam se da će ovaj potpis na Vašem sajtu da mi se broji kod Petra kad odem. Pozdrav hrabroj Vedrani.

 243. Predrag Martinović Avatar

  I ja se javljam iz Beograda 🙂
  (kao čovek koji je smirio srce VR, kako je napisala)
  Veliki :*

 244. Maja Marović Avatar
  Maja Marović

  Ima nas… veliki pozdrav.

 245. Basic Nurdin Avatar
  Basic Nurdin

  Postovana Vedrana, procitao sam Vase razmisljanje ili bolje reci Vas vapaj za borbu protiv postojecega zla koje se nadvilo ne samo nad Hrvatskom nego nad cijelim regionom.U potpunosti se slazem sa Vama i zelim da nastavite tim putem.Ali………
  Pogledajte Vas pretposlednji pasos u pomenutom tekstu koji pocinje:ako ste Hrvati javite se.Ako ste Srbi javite se…………………………………………………………………………………………………..!
  nekoga ste ili slucajno ili namjerno izostavili.Ne znam razloge, ali bih voilio dami to malo pojasnite ako je to ikako moguce.
  Sa zeljom da Vas uvijek zdravlje sluzi (ono je ipak najvaznije) uspjesan i plodan rad prvo Vama a i svima drugima koji dijele Vase misljenje i ideje.

 246. nino Avatar
  nino

  još jedan potpis

 247. Lignjoslav Pipak Avatar

  Jos jedan potpis. Interesantno je kako samo ako promenis “Hrvat” u “Srbin” i “katolički pop” u “pravoslavni pop”, imamo potpuno, ali potpuno isto stanje.
  A što se tiče ustaša/četnika… to je sve plaćena manipulacija za paćenike kojima nisu dosta razne “Farme”, “Velika Braća”, bilo šta sa “Estrade”, bilo šta u novinama, da ih dodatno zaglupe i time lakše kontrolišu.
  Još od Rimljana se ništa nije promenilo. Dobili smo hleba i igara, i sada imamo samo da ćutimo. Za mozak i razmišljanje tu nema mesta, inače ko bi trpeo primitivce da im određuju život?
  A to urlikanje “masa” na stadionu je samo upozorenje: ako ipak misliš, napravićemo još jedan rat i pobićemo i tih par glupana koji misle da mogu da slobodno razmišljaju. Imamo i mi potpuno iste takve.
  Eto zašto ćutimo, jer isti ti koji su isfabrikovali rat devedesetih, još uvek vladaju i kod nas i kod vas i stalno nas podsećaju na to, ne bi li zaboravili šta nam sledi ako pomislimo da im zabranimo da kradu koliko im je volja.

  1. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   Svaka ti je na mestu. Potpisujem!

 248. Andrea Avatar
  Andrea

  Imate i moj potpis. A uz vaša pitanja imam ja još jedno; zašto udruge (građani) skupljaju novac za djecu koja su siromašna ili koja imaju bilo kakvih zdravstvenih ili egzistencijalnih teškoća…gdje je Crkva i zašto se ne organizira u tom smjeru ali ne sitnim donacijama nego do kraja?…Gdje su sigurne kuće za žene koje su žrtve nasilja od strane crkve?…Imaju nekretnina …plaćamo im od poreza popriličnu svotu…. Zar je njihov posao i dalje samo iščitavanje evanđelja i molitva u svojim dvorima bez da trepnu na kugu i koleru oko njih. Zašto zaklada Ana Rukavina sakuplja krv …gdje je crkva? U ovoj zemlji bor za Božić ima vrijednost kao i mjesečno primanje socijalno ugroženih. Evo sada kad posvećuju kuće i ulaze u domove svojih vjernika…zašto svakom ne pripreme neku košaricu sa hranom ili neki kipić majke božje koje prodaju uz ulaze crkava prije misa kroz godinu…onako kao lijepu gestu…kako to da vjernici misle da nemaju nikakvih prava? Što je njima vjera u Boga dovoljna za preživljavanje…oni se što? Hrane Bogom, voze Bogom, oblače u Boga…ne razumijem.

  1. mirka Avatar
   mirka

   bravo ,draga za svaku rec…

 249. Maša Dvornik Avatar
  Maša Dvornik

  javljam se i potpisujem. ateist sam, ali muka mi je kad vidim kakve se sve gadosti događaju pod izlikom širenja Isusovog nauka (a još mi je i više muka od većine koja sve to prešutno podržava). da je u ovoj državi onoliko ljudi koji stvarno žive u skladu s Isusovim idejama koliko je katolika na popisu stanovništva, bilo bi nam daleko bolje.
  hvala, gospođo Rudan.

 250. drag.dedic Avatar
  drag.dedic

  to je tako kod nas, nema promene.

 251. Vanja Blažinić Avatar
  Vanja Blažinić

  Badava njima citiranje Biblije kad ja poznajem Autora 😉
  Vedrana moja draga, dajte idemo jednom na kavu, čisto onako… da se napričamo s guštom 🙂

 252. Ingrid Stanojkovski Avatar
  Ingrid Stanojkovski

  Sad ili nikad ! ja sam Jugoslavenka, covjek, zensko, agnostik i dajem imenom i prezimenom potpis protiv svakog nacizma, fasizma, homofibije i nepravde !

 253. mirko Avatar
  mirko

  ovo je najbolji članak u zadnjih x vremena,svaka čast!

 254. Ljubo R. Weiss Avatar

  @Slaven Hrvatin
  Kada se gospođa Tama Rudan ispriča Židovima za notorne antisemitske uvrede koje je izvoljevala zadnjih pet-šest godina napisati i izreći, tlak će doći u normalu. Očekivala se ta isprika u Nu2, nije je bilo što znači da gđa Rudan i dalje stoji iza NOTORNO ANTISEMITSKIH ISPADA! Njena očitovanja i borbe kati za PRAVDU, ISTINU i SLOBODE su stoga – DIM I MAGLA! PIČKIN DIM, a ne DIM AUSCHWITZA u kojem su nestali Adolf Weiss, Katarina Weiss, Ljubomir Ruben Weiss (po kojem sam dobio ime), Lotika Beck, Božulija Singer, sve bliski moj rod! Dok se ne ispriča za PIČKIN DIM koji je ironično označila “vječnim” za mene, a vjerujem i većinu Židova, Tama Rudan je obična prostakuša željna biti u središtu pažnje po svaku cijenu i prodavati svoje knjige, od kojih UHO, GRLO, NOŽ i nije tako loša…po svaku cijenu. Ali dijela publicističkin napisa trebala bi se JAVNO odreći uz Ispriku nasljednicima i zakladi Anne Frank u Amsterdamu, te Židovima općenito! I Slavene, jednom ćeš se i ti postidjeti što radiš za šaku kuna ili eura! Ali, to je tvoj problem, ne moj… dakle, ne problem pritiska nego tvoje savjesti i mozga, kao i Tame Rudan!

  1. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   Gospodine Ljubo, razumem potpuno prepsetljivost Jevreja kao posledicu traume koja je deo vaše svesti, ali danas je Božić i ne pristaju taklve riječi.
   POŠTUJTE DRUGE DA BI POŠTOVALI VAS!

   1. Ljubo R. Weiss Avatar
    Ljubo R. Weiss

    @Miki Maus Kakva te preosjetljivost Jevreja spopala – da u Hrvatskoj ima Židova, kao što nas nema VEĆ BI ODAVNO NETKO OD NAS PODIGAO PRIVATNU TUŽBU PROTIV GOSPOĐE RUDAN! Ona već četiri -pet godina širi NOTORNI ANTISEMITIZAM a pokušao sam to pokazati sa četiri svoja polemička teksta koja možeš naći preko googla. Antisemite ne poštujem niti ću ih ikada poštovati! Kažu mi sunarodnjaci – pusti govno da smrdi, što ga više dotićeš to smrdi još više! Ne dijelim taj stav, pa se upuštam u ispravljanje krive Drine kao što je Tama Rudan! A tebi će se ta istina o Tami Rudan ukazati tko zna kada… Neka ti Adonaj pomogne, ako može, jednako kao i onima koji NOTORNI ANTISEMITIZAM ne primjećuju… jednako tako i Tami Rudan koja šlepajući se na antisemitizam, jedan od najnižih instikata čovjeka i dijela ljudskog roda, prodaje svoje knjige…

    1. Yvan Avatar
     Yvan

     Weiss,

     kažeš: “Kažu mi sunarodnjaci – pusti govno da smrdi, što ga više dotićeš to smrdi još više!” Pa vi smatrate nežidove govnima, nižim bićima, vi ste kao ‘odabrani narod’. Tko je kriv za sve inflacije u svijetu? Tko printa novac bez pokrića? Čiji je dolar novac? Zašto se praviš uvrijeđen i tražiš neku ispriku? Ispričajte se vi onima s kojima tvoji sunarodnjaci, kako ih nazivaš, ratuju! Svi bi se trebali vama klanjati jer ste vi jedine žrtve zbog holokausta! Kažeš da je Vedrana Rudan “jedan od najnižih instikata čovjeka i dijela ljudskog roda” – a što si ti?

    2. Lj.R.Weiss Avatar
     Lj.R.Weiss

     Yvan Za razliku od tebe i Vedrana Rudan i moja persona potpisujemo svoje tekstove. S te strane gledajući mogu ti odgovoriti: JA SAM LJUBIO RUBEN WEISS, a neki me zovu i “Rabiška Weiss”, neki pak “vizentalovac”… Ovo sve što si napisao ponavljaju notorni antisemiti kojima su Židovi krivi i za sve nedaće ovog svijeta pa i za to što nemaju za toalet papir, pa smrde… Ne znam da li i ti spadaš među takve, ali među anonimne busijaše spadaš svakako. svakako..!

    3. Yvan Avatar
     Yvan

     Weiss,

     vama su antisemiti svi koji izjašnjavaju mišljenje koje vama ne odgovara. Jedino što ti ostaje jest manipulirati i skretati s teme. Nisam antisemit, jedino me ti tako vidiš. Nije holokaust jedina katastrofa nad čovječanstvom, vrši se tako nešto i danas. Opet ti ponavljam, dobit ćeš/ćete ispriku, ali onda kad je i vi uputite – znaš dobro kome! A ove tvoje asocijacije ‘smrad, govno, toalet papir’ govore puno o tebi – samo tako nastavi, možda će ti i neki znanstveni časopis objaviti koju publikaciju. Mislim, hoće, ako ‘ga drže’ tvoji ‘sunarodnjaci’! Prijatno!

    4. Yvan Avatar
     Yvan

     Isto tako bih nadodao da je najveći manipulator svih vremena katolička crkva – eto g. Weiss da ne misliš da imam nešto protiv ikoga, nego samo izjašnjavam ono što mislim. Mržnju ne osjećam ni prema kome, a manjine treba itekako zaštititi!

 255. […] Preuzeto sa bloga autorke Vedrane Rudan foto: Pragmagraphr […]

 256. Nikola Robić Avatar
  Nikola Robić

  Potpis!

 257. Maslacica Avatar
  Maslacica

  Potpis i glas. Protiv fašizma, mržnje, netolerancije, lopova na vlasti, kriminogenih država… Pitanje je zašto trpimo? I mi u Srbiji i vi u Hrvatskoj?

 258. Ramona Avatar
  Ramona

  Potpisujem i podvlacim svim postojecim bojama!
  Duboki naklon i beskrajno postovanje Vedrani.
  Cestit Bozic Rudan familiji i svim ljudima s mirom u dusi. Srdacan pozdrav iz Afrike 🙂

 259. Kira Avatar
  Kira

  Da, slažem se i potpisujem, ali ne punim imenom. Ne usudim se, ne želim da me prepoznaju u mom gradu, u mojoj maloj šovonističkoj i nacionalistočkoj sredini. Vjerovatno sam zec i sigurno lajem na mjesečinu, ali ako sam do sada progutala toliko neugodnosti i bezobrazluka,smatram da imam pravo sakriti ime. Dakle, nisam Hrvatica, ateistica sam, veliki kritičar crkve, svih oblika nacionalizama, svakog ugnjetavanja, svih teških riječi kojima vrijeđamo i omalovažavamo jedni druge. Međutim, što mi to vrijedi, još uvjek sam tu gdje me je život posadio i vjerojatno ću tu i ostati. Nemam mi druge.

 260. Mimi Avatar
  Mimi

  Baš tako Kira, baš tako, treba odživeti i preživeti ovaj život, zato smo na ovom blogu jer možemo slobodno reći i podeliti svoje strahove i ono što nas žulja i tišti, a da se ne moramo stideti, što se plašimo za sebe i svoje, kao retko gde, kako reče neko pametan, uvek je bilo i biće, jači slabije tlači i uvek je bilo, bori se i plači.

 261. Slaven Avatar
  Slaven

  I samo malo prostora, a ne ovoliko koliko su dobili, bilo bi dovoljno tim ljudima da pokažu ko su i šta su i kakav je to svijet koji bi oni da uređuju.
  Kao porodica, osjetili smo dobro taj raj koji su nam u ovom slučaju donijeli SPC popovi i ona mrcina, kozojebac sa Durmitora koja sjedi u Hagu i traži ovog ili onog svjedoka. Da se izvuče, da pokaže kako nije kriv. I njegovi, doduše danas u skupim odijelima koji oduzimaju pravo ljudima da rade, zarađuju, žive…
  Zato je važno da naučimo da prepoznamo sve ono što uzima pravo ljudima da žive pristojan život. Ma gdje i u kakvim etničkim, geografskim, političkim itd. okolnostima živjeli. Pogađate svakom riječju ono što nas tišti. I žao mi je svake dobre, pristojne osobe. Puno onih koji su bolji od moje malenkosti. Poznajem ih, i žao mi je zbog njih. Imate moj potpis draga Vedrana.
  Slaven Jović

 262. Darko Eller Avatar
  Darko Eller

  Premda sam hrvatski branitelj i prošao poprilično ratišta dok se “pucalo”, nisam se borio za ovakvu državu i ni slutio nisam da će odmah nakon “TiPSS”-a u škole, a sad i vrtiće, naguziti vjeronauk i to već i u vrtiće. Gadi mi se ovo u što se “moja” država pretvorila. Već neko vrijeme razmišljam da sve pošaljem kvragu i odem odavde.
  Darko Eller

  1. veljko benčić Avatar
   veljko benčić

   Vjeronauk zaista nema što raditi u školi.Zaposlen sam u osnovnoj školi i uočio sam jednu zanimljivost- škola sa 630 učenika ima uposlena tri vjeroučitelja i , za usporedbu, jednog i po nastavnika TZK ( tjelesno-zdravstvena kultura). Možemo uzeti za primjer bilo koji predmet, odnos je sličan. To je ključan predmet. Ne bi me iznenadilo da se sljedečih godina kao izborni predmet ili slobodna aktivnost pojave ,,mali inkvizitori” ili nešto slično tome…

 263. Бошко Ломовић Avatar
  Бошко Ломовић

  Госпођа Рудан је оно што бисмо ми, милиони на Балкану, хтјели да будемо, али нам недостаје храбрости, уплашени смо за своју биједну егзистенцију коју је тешко назвати пристојним животом. Свеједно, такви какви смо — подржимо је својим скромним снагама. Потписима претходника за њен текст додајем и свој!

 264. Davor Basic Avatar
  Davor Basic

  Ovaj clanak je 100% “spot on”. Kamo srece da ga je netko napisao prije 30 godina, ali predpostavljam da stvari tada jos nisu bile spremne za takvo nesto. Velika nepravda nije samop u Hrvatskoj nego posvuda u svijetu, a pogotovo u kapitalizmu. Meni je vec na vrh glave gledanja odredjenih slojeva ljudi koji se bogate samo na racun naseg rada, zahvaljujuci tome sto su vec bogati, pa ne treba da maknu prstom da bi “zaradili” jos koju milijardu svako 5 minuta.
  Sto se je desilo sa onom pricom od prije 30 godina da ce jednog dana tehnologija tako uznapredovati da cemo svi zivjeti bolje.
  Tehnologija je uznapredovala, ali samo mocnici ubiru kajmak, dok mi ostali moramo biti sretni samo sa kapljicama. Ovo ide vec u beskonacnost I masu ljudi je voda vec presla preko glave I zato je vec odavno cas da se ovakvom nepravednom drustvu stane na kraj.
  O popovima, pederima, religiji itd ne zelim niti pocinjati, jer bih ostao za kompjuterom cijelu noc. Zelim samo reci da Boga ima, ali kome uopce treba religija da bi se u Boga vjerovalo? Meni sigurno ne. Manipulatori koriste religiju da bi manipulirali masama I to se odnosi na sve religije bez obzira je li to krscanstvo, islam, zidovska religija itd.
  To je cisto do nas individualaca da stanemo tome sljamu na kraj. Ako se masi malo prosvijetli pamet, klika ce postati bespomocna.
  Toliko za sad.

  Cuvajte se x

 265. Hasicevic Zorica Avatar
  Hasicevic Zorica

  Znanje je moc….

 266. Miro Balana Avatar
  Miro Balana

  Vjerujte, jer samo nas Bog moze spasiti od Crkva

 267. Bruno Kustura Avatar
  Bruno Kustura

  . Tesko cemo izac iz ovog jada,jer na svakog normalnog dolaze dva ludjaka.Od te dvojice ludjaka jedan je “Izvor”.Nevidim izlaza,Sva sreca sto ce se djeca iseliti,stariji ce pomrijeti, a oni sto ostanu moci ce pjevati svoje pijesme i moliti se do mile volje.Znate onu da je domovina tamo gdje je dobro.(mislim na maladost).Ili mozda da nam potraze neko mjesto u svijetu gdje bi se mogli nastaniti(isto onako kako su trazili zidovima prije konacnog rijesenja)

 268. Igor Avatar
  Igor

  Bravo Vedrana!! I čuvaj se jer ološ te neće ostaviti na miru

 269. vera miskovic Avatar
  vera miskovic

  Vedrana,kada čitam tvoje tekstove,njihova istina,žestina,hrabrost me stvarno budi.Ti si čudo!
  Hvala ti mnogo

 270. Ivan Avatar
  Ivan

  mržnja i frustracija se cijedi po cijelom ekranu. kako sijete tako ćete žnjeti. odnosi se i na vas, wannabe komunjare.

 271. Mimi Avatar
  Mimi

  A ti Ivane, ljudski maksimume, kako si samo zajeban i nadrkan sa tom jednom minimalističkom rečenicom, tako jednim opuštenim nabojem nas oplajpičiš što bi rekli ovi moji šumadijski Srbi, uopšte ne čitaš šta je napisano, već imaš neki monolog unapared pripremljen, pun uvreda i bezobrazluka, sem toga što je jako nevaspitan, prilično bezobrazan i opasno iritantan, misliš da predstavljaš jednu modernu, civiliziranu i dobru državu, grešiš komšija, grešiš, ti koji nas nazivaš “komunjarama”, što nema blage veze sa životom, pripadaš istom soju kao i ovi ovde u Srbijici omladinci i novomisleći, sve što je valjalo od tih kako kažeš “komunjara” ste uništili, razorili, obezbredili i rasprodali što je valjalo, a ništa novo, sem duboke mržnje i povampirenog fašizma izgradili i obnovili niste,to jedino, ali to je stvar karaktera, tj. otvorenog preloma karaktera, a i mozga koji imaš…

  1. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   @Mimi, zašto ono beše služi mozak čovekolikim dvonošcima (barem velikom broju)?
   Da misli ? Zašto, kada za njih misle mesije, pastiri, sultani, faraoni i drugi usrećitelji naroda.
   Na nama je samo da ih slušamo, da radimo – ako slučajno imamo posao i da uživamo. Gore navedene vođe misle umesto nas i znaju šta je za nas najbplje. Amen.

 272. Vladimir Avatar
  Vladimir

  Gdja Rudan je pozvala robove da se ujedine, ako mogu dignuti glavu da ju dignu, a vi se mili moji robovi koljete i pljujete baš kako to vaši gospodari vole. Pljujete u krivom smjeru, skoro svi.

 273. Srećko Matko Avatar
  Srećko Matko

  50% srb, 50% cro, 100% Ja

 274. Splićanka Avatar
  Splićanka

  Potpisujem.

  Nena Vještica

 275. ljiljana Avatar
  ljiljana

  od svega sam navedenog dovoljno…
  covjek sam

 276. hana Avatar
  hana

  Potpisujem!
  Ja sam odgajana da vjerujem u Boga,ali imala sam priliku u više navrata vidjeti kako crkva pljačka narod i “odgaja” ga u takvoj zadrtosti dok oni voze najnovije automobile i putuju izvan naše lijepe Hrvatske i zato mi se vlastita vjera zgadila,te sam odlučila da ču biti čisti nevjernik tj.ateista i zato POTPISUJEM.

 277. edi Avatar
  edi

  Ja sam odgajan da vjerujem u ljude. I što sam stariji, ovo mjesto pod zvijezdama, sve glasnije i glasnije mi govori, da nisam čovjek. Pet ljudi poznajem. Ovi drugi što su? Ne znam.Ne zna nitko. Blago vjernicima……

 278. marica kovač Avatar
  marica kovač

  potpisujem Vedrana — u svemu ste u pravu

 279. vjeko janečić Avatar
  vjeko janečić

  koliko nas ima ?
  stotinjak – sudeći po broju potpisa na ovoj stranici.

  jutros se vozim na posao. vidim na autobusnoj stanici mala sitna bakica čeka autobus za slatinu. stanem i pozovem je da se poveze sa mnom. nije mi odgovorila. nije me niti pogledala.

  to je dakle ta sloboda i demokracija o kojoj svi pričaju ? čovjek se boji čovjeka

 280. Yvan Avatar
  Yvan

  Vedrana,

  svaka čast! Oni koji su se našli uvrijeđeni Vašim tekstovima, neka ih još jednom pročitaju. Očito je da zagovarate manjine i potičete na njihovu zaštitu, samo to neki ne vide (ili ne žele vidjeti)!

 281. Dragana Avatar
  Dragana

  Prodjose i te godine kad sam se mogla pohvaliti da sam zajebant i da je ovo zivot… Vise mi nista nije smesno. I vise mi niko nije smesan. U stvari, sada su smesni samo Ljudi. Ono malo sto nas je preostalo. Nama se svi smeju… U facu.
  Potpis. Ne znam cemu. Ni kome. Ali moj glas je tu.

 282. Branislav Cimeša Avatar
  Branislav Cimeša

  I ja.

 283. emilio Avatar
  emilio

  Draga Vedrana, hvala vam na svakoj riječi, hvala vam onoliko puta koliko ste slova napisali.Svako vaše slovo je svjetlost za ljudsko društvo – za opstanak. hvala.