Jergović nema sifilis

Ovih je dana Miljenko Jergović nagrađen za poljski prijevod svoje knjige \”Srda pjeva, u sumrak, na Duhove.\” Poljaci dodjeljuju Angelusa najboljem djelu, poljskom izvorniku ili prijevodu, piscu iz srednje Evrope.

U konkurenciji su bili književnici iz 21 zemlje. Jergoviću je nagrada uručena u Wroclawu. I to bi bilo to. Vijest su objavili mediji ali se nitko od \”vlasti\” nije oglasio.

Istovremeno je Ruiwu Tan na Evropskom prvenstvu Evrope osvojio srebrnu medalju u stolnom tenisu. Za one koji pojma nemaju tko je Tan, dečko je u Hrvatsku stigao 2004 godine, nekoliko činjenica.

Tan je, tako pišu novine i portali, \”kineski stolnotenisač sa hrvatskom putovnicom\”. On je i \”Kinez sa hrvatskom putovnicom\”. Ruiwu je i \”kineski Hrvat.\”

Elem, tom su Hrvatu u danskom gradu Herningu oko hrvatskoga vrata starog osam godina objesili srebrnu medalju. Istoga se časa oglasio presretni ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr.sc. Željko Jovanović i oduševljeno čestitao Hrvatu i Hrvatskom stolnotenisaču i Hrvatskom Kinezu i Kinezu Sa Hrvatskom Putovnicom ulazak u hrvatsku povijest.

Pročitala sam da je Tan za Hrvatsku mogao učiniti i više ali ga na Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu nisu pustili jer je \”imao sifilis\”. I dok Republika Hrvatska slavi pobjedu \”dvadesetdevetogodišnjeg ljevaka\” o Jergoviću je do nas doprla samo štura vijest.

Zato jer ne piše lijevom rukom? Nije \”Kinez\”? Ni \”Kineski Hrvat\”? Za Jergovića se ne može reći ni da je \”kineski pisac sa hrvatskom putovnicom\”?

Ili je istina ipak mnogo prostija. Jergoviću na njegovoj velikoj nagradi nitko iz ministarstva nije čestitao jer Jergović nema sifilis.


35 Comments

 1. Dusan
 2. Mate Smetalo
 3. Nena
 4. susanne gutwein
 5. Duško , Sombor , Srb
 6. Duška
 7. Not me
 8. Svetlana Useinović
 9. Svetlana Useinović
 10. Mazohista
 11. tara
 12. sasa aleksandrovic
 13. Ivan M.
 14. Miki Maus
 15. Buba
 16. Cukunio
 17. sasa aleksandrovic
 18. Preko sveta
 19. Mimi
 20. Mimi
 21. VLADO
 22. alkemicar
 23. sasa aleksandrovic
 24. TaBoRa
 25. Зоран
 26. obpisl
 27. Običan čitalac
 28. sasa aleksandrovic
 29. Advokat
 30. VR
 31. Miki Maus
 32. sasa aleksandrovic
 33. Milan