Desant na Normandiju

Danima sam nemirna. Pozvana sam da gostujem u meni dragoj emisiji HRT-a a ne znam što obući. Pitanje koje svakoga dana sebi i onima oko sebe postavljaju izbezumljene žene. Zato jer su glupe? Zato jer su žene.

Da se razumijemo, znam da sam uspješna. Knjige mi se prevode, ovaj je blog pročitan preko 7.500.000 puta, pišem brojke da bi sve izgledalo impresivnije, pa ipak…

Ja se ovih dana žderem. Da li ću zaista doći u tu emisiju ili će me u posljednji čas otkantati? U hrvatskim sam medijima nepoželjna osoba, u hrvatskim \”književnim krugovima\” me ne spominju…Zašto me to brine? O hrvatskim medijima mislim sve najgore, o hrvatskim književnim krugovima još gore. Pred neki sam dan pročitala kako naša \”ugledna\” književna kritičarka istovremeno hvali jednu književnicu kao kritičarka, pa joj organizira promocije kao promotorka, pa joj daje državnu lovu, 15.000 kuna, kao članica neke državne komisije. Kad će uglednica mene uzeti pod svoje?

Nabrojit ću najnovije uspjehe. Inače, žene to ne rade. Prava žena, ona koju mužjaci vole, smije biti uspješna samo u klinču s njima. U krevetu, na livadi ili u javnom veceu. Tada mora svoju maštu pustiti sa lanca dok on ne ispusti roktaj iz svog debelog, dlakavog, ćosavog, mršavog, prištavog tijela. Muškarac ima pravo na sve moguće vrste tijela zato jer je muškarac Pamet a žene su Dojam. A ja imam deset kila viška.

Krećem. Objavljena mi je priča \”To Much of Me\” u knjizi koja je istovremeno izašla u Americi i Njemačkoj, zove se \”Women in Clothes\”. Bila je na osamnaestom mjestu top liste \”New York Timesa\”. Za koji dan osvanut će knjiga američkog izdavača, čikaškog \”Dalkey Archive Pressa\”, \”Najbolje evropske kratke priče\”, i tu sam sa pričom \”Moja unuka zove se Anita\”. Knjiga istovremeno izlazi i u Kini. Krajem iduće godine \”Dalkey Archive Press\” objavit će \”Ljubav na posljednji pogled\” knjigu koja je u Hrvatskoj od strane svih književnih kritičara, i od one ženske koja okolo promovira svoju žensku, proglašena smećem.

Jesam li ja veliki pisac? Naravno. Ali ja sam pisačica pa sam stoga nikakav pisac. Da pišem dirljive priče o dječici, domovini, ljubavi prema mužu i kuhanju hvalili bi me i književni dečki i književne cure. Možda bih čak ubola svoju kućnu kritičarku s kojom bih po principu pola-pola dijelila državnu lovu koju bih dobila za poticanje svoga kreativnog škrabanja.

Zašto sam sve ovo napisala kad pisanje knjiga baš nikoga ne zanima osim kritičarki i kritičara koji sjede u državnim žirijima? Zaboravili ste. Pozvana sam u gledanu emisiju na Hrvatskoj televiziji a NE ZNAM ŠTO ĆU OBUĆI. Prijateljica mi govori da nema smisla na sebe navući meni najdražu haljinu jer su je već \”svi\” nekoliko puta vidjeli. Nešto slično u subotu je nosila naša poznata teve voditeljica. \”Ispast će da je kopiraš.\”

Tamno odijelo? \”Nikako! Ti si opuštena osoba, emisija je zabavna, crno odijelo šalje poruku, nesigurna sam.\” A da bore oko ustiju ubijem botoksom? \”Ne bi bilo loše ako imaš dovoljno vremena.\” A nakit? Kakav nakit? A cipele? Koje cipele? A naočale? Tamni okvir? Svijetli okvir? Kosa? Sa pramenovima? Bez pramenova?

ŠTO ĆU OBUĆIIIIIIIIIII? Gledala sam muškarce u toj emisiji. Oblačenje im nije bilo tema ni na dan snimanja. Oni su pametni. A da i ja budem pametna pa da na sebe navučem novu traper haljinu? Kupila sam je u utorak jer mi se raspala slična koju nosim za po doma?

Ženka, ženka, ženka. Ja sam nesigurna ženka i još živim u Hrvatskoj, zemlji zlih mužjaka. Da, pretjerujem, nije Hrvatska jedina zemlja u kojoj žive ženomrsci. U svim zemljama takvi žive. Svakako, to na meni mora biti crno, crno, crno. Jebeni rođendan, bio mi je jučer, i jebena torta od oraha i jebeni topli sendviči!

ŠTO ĆU OBUĆI?


30 Comments

 1. adagio-59
  • Zoran Knezevic
 2. branislav
 3. Nataša Gajić
 4. milena nikšić.
 5. Maja Ristić
 6. Beograđanka
 7. babica
 8. slavica iz SA
 9. dolores
  • Nebac
 10. Mirjana M.
 11. ya
 12. ya
 13. milena
 14. OBREN ILIĆ
 15. Ana
 16. Dario Došen
 17. tanja
 18. ogidogi
 19. Tanja Krajinovic
 20. Bog d.o.o.
 21. slavica iz SA
 22. Kira
 23. felisnike
 24. Klarens

Desant na Normandiju

Danima sam nemirna. Pozvana sam da gostujem u meni dragoj emisiji HRT-a a ne znam što obući. Pitanje koje svakoga dana sebi i onima oko sebe postavljaju izbezumljene žene. Zato jer su glupe? Zato jer su žene.