Moje je ime Židov

Nedavno je Josipović bio u Izraelu, ispričao se za \”hrvatske\” zločine i obećao da će Izraelu vratiti sve što je NDH opljačkala od ubijenih ili potjeranih Židova.

\"Ivo
To, izgleda, neće biti baš tako jednostavno,trebat će promijeniti neki zakon. Od ustaških zločina nad Židovima, Romima, Srbima i krivomislećim Hrvatima prošlo je šezdeset godina.

Veliki zločini nikad ne zastarijevaju, oni su dovijeka ožiljak na dušama potomaka žrtava.

Ako se složimo da bi Izraelu trebalo platiti za sve ono što je NDH činila potomcima njihovih građana zašto se ne govori o obeštećenju rodbine pobijenih i opljačkanih Roma, Srba, krivomislećih Hrvata?

Zato jer ne postoje popisi? Napravimo rekonstrukciju zločina, ako znamo imena pobijenih i opljačkanih Židova, potrudimo se, mi potomci ustaša, ne smijemo biti samo djelomično pošteni.

Otkrijmo rodbinu i umlaćenih Roma, Srba, Hrvata… Ili svima ili nikome. Ako isplatimo samo državu Izrael poslat ćemo poruku kako su pobijeni Srbi, Romi i krivomisleći Hrvati žrtve trećeg reda.

Njihovi su potomci u odnosu na potomke Židova samo nemoćni, bijedni, siromašni siročići koji nikome ne mogu reći, klekni, moli, plati?

Protivnica sam selektivnog klanjanja. Protivnica sam bilo kakvog klanjanja. Jak traži poklon jer je moćan, slab licemjerno saginje glavu jer je nemoćan.

Ni jedan ni drugi ne mijenjaju mišljenje. Samo položaj tijela u skladu sa trenutnom moći ili nemoćni.

Nikakve ja veze nemam sa ustašama iz NDH, preciznije, imam koliko i sa zločincima iz Austrougarske. Pitam naše političare da li su građani Austrougarske, zemlje u kojoj su živjeli moji djed i baka, također činili zločine? Ako jesu a sigurno jesu hoćemo li isplatiti i rodbinu njihovih žrtava?

Zašto Izrael, bogata, svjetska velesila čiji čelnici, potomci nesretnih Židova, pamte zlo pa stoga danas čine samo dobro, ne pokažu malo milosti prema siromašnoj Hrvatskoj? Izraelci, oprostite nam dugove naše kao što ste nam oprostili grijehe naše.

A Josipović? Mnogo putuje a toliko ima doma posla. Neka se u Hrvatskoj pokloni nama, građanima Republike Hrvatske, žrtvama hrvatske demokracije i hrvatskog fašizma starog dvadesetak godina.

Siromašniji smo od Izraelaca. Pomognite nam, Predsjedniče, vratite nam oteto! Zašto smo mi građani Hrvatske istovremeno i ustaše i Židovi?


Posted

in

by

Comments

44 responses to “Moje je ime Židov”

 1. danko Avatar
  danko

  Kao i uvek:BRAVO.

 2. Zemljanin ! Avatar
  Zemljanin !

  Genijalni članak !!!!
  Zšto je nova “pravednost” budalaština ?
  Tko li ju je izgovorio ?

 3. Bi. Avatar
  Bi.

  hrabro. bravo!

 4. Bi. Avatar
  Bi.

  hrabro. bravo!

 5. Andro Avatar
  Andro

  Draga šjora Vedrana, puno ste lipo i pametno napisali i ovi ka i druge kolumne. Ja Vas iskreno pozdravljam i priniću članak svojin prijateljima i Jevrejima u ex-YU i svitu. Ako biste zapazili prikladnije je reći jevrej nego Židov, koja ima i peđorativan prizvuk. Ja uvik kažem Rom, a ne Cigan! Srdačan pozdrav od Andra Aspalathosa iz beograda.

 6. vladimir Avatar
  vladimir

  U pravu si Vedrana, opljackano treba vratiti i to svima koji traze. Ne drzavama nego zrtvama i njihovim potomcima. Vratiti Romima, Srbima i Hrvatima, kao sto je sve vraceno katolickoj crkvi. Ne znam zbog cega se ti uzbudjujes na tu temu. Ako zelis biti Zidov i ustasa, budi ko ti brani, ali ustasa ti mnogo bolje pristaje.

 7. Mirjana Malic Avatar
  Mirjana Malic

  Sa velikm guštom čitam Vaše komentare i klimam glavom sve vreme, a u stomaku čvor jer vidim da mi svi sa ovih prostora tonemo sve dublje i dublje. Utoliko su glasovi poput Vašeg dragoceniji. Pozdrav iz Beograda.

 8. AleX Avatar

  Svaki post na ovom blogu je za svaku pohvalu,svaka vam je rijec na mjestu kao i uvijek…Pozdrav iz Tuzle

 9. Salvagno Avatar

  Josipoviću i meni,i meni i meni i ……….
  Moj je dida (na dvadeset i petu) za vrime RIMSKOG CARSTVA sagradio utvrdu na Kasliru (otok Krk). Kad su došli SLAVENI su nas istirali i uzela je tvrđu CRKVA. Poslije je tvrđu zauzeo NAPOLEON pa AUSTROUGARSKA.
  Onda su tu opet bili FRATRI. Pa su to od njih preuzeli ŽIDOVI. Pa su dali CRKVI a sad kažu da je njihovo
  (imaju neke papire). Ja mislim da bi „JOSIPOVIĆEVA DRŽAVA“ tribala obnovit tvrđu jer je sve porušeno niti se ne zna da je tu nešto bilo. Spreman sam učestvovat da se umisto 123 apartmana napravi i mali bazen pa da se ja lipo bavim turizmom.

 10. Salvagno Avatar

  Josipoviću i meni,i meni i meni i ……….
  Moj je dida (na dvadeset i petu) za vrime RIMSKOG CARSTVA sagradio utvrdu na Kasliru (otok Krk). Kad su došli SLAVENI su nas istirali i uzela je tvrđu CRKVA. Poslije je tvrđu zauzeo NAPOLEON pa AUSTROUGARSKA.
  Onda su tu opet bili FRATRI. Pa su to od njih preuzeli ŽIDOVI. Pa su dali CRKVI a sad kažu da je njihovo
  (imaju neke papire). Ja mislim da bi „JOSIPOVIĆEVA DRŽAVA“ tribala obnovit tvrđu jer je sve porušeno niti se ne zna da je tu nešto bilo. Spreman sam učestvovat da se umisto 123 apartmana napravi i mali bazen pa da se ja lipo bavim turizmom.

 11. ssokolica Avatar
  ssokolica

  Čista petica!!

 12. nani Avatar
  nani

  Mozda bi se Izrael trebao ispricati Palestini.

 13. Jaca VA Avatar
  Jaca VA

  Iako sam novinar, Vaša oštroumnost, hrabrost i pravdoljubivost me ostavlja bez reči. Sjajni ste! Veliki pozdrav iz Valjeva!

 14. Gruban Malic Avatar
  Gruban Malic

  jos jednom pogodak u sridu – BRAVO!

 15. Mia Avatar
  Mia

  In media res!

 16. Drugi red u Jelušiću Avatar
  Drugi red u Jelušiću

  Negdje sam pročitao komentar s kojim se u cijelosti slažem: “Da je meni Vedrana mama, kako bih bio ponosan.”

 17. romiro Avatar
  romiro

  Увек ме импресионираш обртом у размишљању. Како бих волела да знам да се браним и нападам као Ти. Драго ми је што си ми ФБ френдица. Јосиповић ме занима колико због поређења са овима у БГД. Ипак, зар је морао да натакне и ону капицу???

 18. didamata Avatar
  didamata

  LJUDI, NARODE OPROSTITE DRUGU JOSIPOVICU NIJE ON KRIV STO JE TAJ DAN IMAO ORALNU SRACKU. ( oral diarrhea )

 19. didamata Avatar
  didamata

  DRUG JOSIPOVIC SE NASRO, A NAROD HR CE MORAT TO POLIZAT.

 20. Pacceka Avatar
  Pacceka

  Vrh!

 21. martina n. Avatar
  martina n.

  Ou jea!

  A brine nam se Josipović i za intelektualno vlasništvo, ste primijetili?

  Nije ga briga što moj honorar nije plaćen već dvije i pol godine, što radim na crno i što se sve moguće firme zatvaraju, on se brine za ZAMP i borbu protiv pirata!

 22. Miki Maus Avatar
  Miki Maus

  Bravo Vedrana!
  !Ni jedan ni drugi ne mijenjaju mišljenje. Samo položaj tijela u skladu sa trenutnom moći ili nemoćni! to ANTOLOGIJSKA REČENICA. To je slika diplomatije!
  Da li je to tako? Ako jeste teško nama zbog takvih politićara, a 90% su isti!
  Predlažem da pomenuti gospodin nadoknadi i živim žrtvama ono što im je oduzeto – “izbeglim” i proteranim Srbima i drugim iz našeg zavičaja i naše domovine Hrvatske koji nisu učestvovali u ratu i mešusobnim “bratskim” obračunima.

 23. cukunio Avatar
  cukunio

  Bravo Vedrana,

  Odličan članak, razotkriva aktualno licemjerje vrlo argumentirano! Go on, forever. Znam da ste rezignirani i pesimista (možda bolje reći: realista), ali – nema druge nego protestirati uvijek i iznova protiv gluposti, licemjerja i pohlepe.
  Bez toga bi stvari bile još gore. Ovakvo pisanje daje svijetu tračak nade da može biti bolji…

 24. kita druga Tita Avatar
  kita druga Tita

  Koliko je meni poznato, u periodu kada je NDH pljačkala i ubijala židove i ostale “nepoćudne” građane, država Izrael nije niti postojala.Prema tome kakvo vraćanje opljačkanog blaga Izraelu?.Prvo, obzirom gdje je inkriminirano blago završilo, logično bi bilo da se Josipović oko toga konzultira sa Kaptolom i Vatikanom, a ne da na svoju ruku pravi nekakav reality show pod nazivom “Fikus bijeli pare dijeli”.Ako je i od “pušača”-mnogo je.

 25. Grrrko Avatar
  Grrrko

  Ponavljam se, ali kako drugačije reći: ” Bravo! Samo naprijed!”
  Pozdrav iz Banja Luke

 26. Grrrko Avatar
  Grrrko

  Ponavljam se, ali kako drugačije reći: ” Bravo! Samo naprijed!”
  Pozdrav iz Banja Luke!

 27. sasa aleksandrovic Avatar
  sasa aleksandrovic

  Angelina je Jevrejka po tati, po mami nije…Mozda bi mogla da napravi novi film: Kako su sarajevski Jevreji pobegli iz rata? Avionima JATa. Bilo je prozivanja i spiskova…Schindlerova lista uzivo. Saigon City. Vijetnam i helikopteri. Izrael je to sve platio…a platio je i Hotel Balkan na Terazijama, vize i avion za Spaniju i Tel Aviv. No pasaran! Nismo svi isti, neko se kupa u Spaniji, a neko baca bebe kroz prozor. Ko je bolji? Nekome ce Josipovic da plati, nekome nece. Ko je bolji? Najbolji su ovi moji Beogradjani. Traze pare od Josipovica, a ne traze od Tadica. Neka prvo Tadic plati Srbima (i Jevrejima) sto su Srbi komunisti oduzeli, neka plate i za streljane na Jajincima (culi ste za Krvavu bajku Desanke Maksimovic, to vam je to) Nedicevo Staro sajmiste, logor Banjicu…pa nek’ onda traze od Josipovica i od NDH. Sto svako voli da cisti ispred tudjeg dvorista to je cudo jedno…a sve prljavo, prasnjavo…

 28. millica Avatar
  millica

  Cudo jedno: u 2om ratu ustase mojim roditeljima uzeli, ne oteli, nego dosli i samo uzeli (uz jos toga) gramofon, onaj na rucno okretanje, nije bilo struje. Meni u ovom zadnjem ratu najvise zao one LP Harrya Nilssona i male cassetice Jennifer Rush.

 29. Advokat Avatar
  Advokat

  @saša aleksandrović .. Krvava bajka nema veze sa Jajincima već sa đacima u Kragujevcu.. malo lupetaš ..

 30. Advokat Avatar
  Advokat

  ..ali što se tiče plaćanja, potuno se slažem..

 31. sasa aleksandrovic Avatar
  sasa aleksandrovic

  @advokat Tacno je to za Kragujevac…ali ja ne pisem kao advokat. Mene ne zanimaju paragrafi, izjave, svedoci. Tako pisu advokati, pravnici, sudije. Ja sumnjam i u sudije. Njihove odluke ne komentarisu! A gde to pise? Pa, citavo hriscanstvo je zasnovano na pogresnoj odluci Suda! Sustina je da je krvavih bajki bilo gde god se okrenes, a ne samo u Kragujevcu, Loznici… Desanka nije mogla da napise sve, napisala je monstruozno streljanje dece 100 za jednog. Nemojte mi, molim vas, reci da nije mislila ni na jedan drugi zlocin. Svaka umetnost nosi univerzalnu poruku, a ne lokalnu. Krvava bajka, za mene, odnosi se i na Crvene Kmere i Polja Smrti. Kada umetnost nije univerzalna postaje kic. Andric je to lepse rekao od mene: Sve sto ima ime, nema vecnosti…

 32. Anticionist Avatar
  Anticionist

  Vedrana svaka čast, ali nije li hrvatska kao i BiH žrtva SRPSKOG fašikomunizma?

  A YUsipović je jadan.

  p.s. stop aške-nacističkom teroru, viva Palestina Libre!

 33. Riječanin Avatar
  Riječanin

  Kraljica zauvijek 🙂

 34. sasa aleksandrovic Avatar
  sasa aleksandrovic

  @anticionist Pa to ti lako da proveris. Ne treba ti Vedrana. Odes lepo u Hercegovinu, Siroki Brijeg, pitas Hrvate: Kada bi morali da biraju, s kim’ bi radije ziveli u istoj drzavi? Sa Bosnjacima ili sa Srbima?…Pa vidi sta ce ti odgovoriti…Onda odes u Bosnu, npr. Kiseljak, pa postavis isto pitanje…i skontas nesto sto nisi znao. A znanje je cudo.

 35. Bg Avatar
  Bg

  Samo da dodam,Jadranka da vrati stan! 🙂

 36. Vjecni bosanac Avatar
  Vjecni bosanac

  Da mi ne bi lutali po Hercegovini i po srednjoj Bosni i postavljali ta glupava pitanja,reci nam ti sasa,s kim bi to Hrvati?

 37. nada Avatar
  nada

  Hear! Hear!

 38. HERCEG - NOVI Avatar
  HERCEG – NOVI

  Pa odlicna poruka, VEDRANA je gospodja koja misli svojom glavom.

 39. Vjecni bosanac Avatar
  Vjecni bosanac

  Slazem se sa Vedranom u potpunosti.Ako su oprostili(jesu li)zlocine,neka oproste i dugove.Ili,da svi dobiju odstetu ili niko.Ocigledno,Josipovic nicim izazvan,obeca nesto sto tesko da moze ispuniti..

 40. Vedranakraljica Avatar
  Vedranakraljica

  Ne daj se Vedrana, godinama….. 🙂

 41. mesopotamnija Avatar
  mesopotamnija

  ni po babu ni po stricevima, nego po “racunici”

 42. VLADO Avatar
  VLADO

  Nevjerojatno koliko retardirani glupani vole pisati. Internet podstiče nevjerojatnu količinu skribomana. Dajte ljudi smislite nešto pa onda pišite Vedrani ili Josipoviću, nije važno, samo da bude pisanje a ne pišanje.

 43. brana Avatar

  @ sasa aleksandrovic
  “Nedićevo staro sajmište???” (ZA NEUPUĆENE STARO SAJMIŠTE JE BILO U NOVOM BEOGRADU TADA U ndh)
  možda i ” Dražin Jasenovac?”
  5 iz povijesti..da ti nije predavala Branka Prpa?